Belépés
kissmama.blog.xfree.hu
Eszünk vádolható. A szív törvény feletti. "Amig valaki meg nem szeret egy állatot, addig lelekének egy része szunnyadozik" Kiss Mihályné
1952.11.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 102 
Újj begónia!!!
  2008-07-31 10:29:53, csütörtök
 
  Botanikai neve: Begonia boliviensis var. `Bonfire`

A Begonia `Bonfire` már 2007-ben megjelent Európában, mint újdonság, valószínű, hogy 2008-ban testvére, a Begonia `Bellfire` is feltűnik. Nálunk valószínűleg egy év múlva lesz kapható.

Eredetük is kalandos

Az alapfaj a Begonia boliviensis Argentina és Bolivia hegyeiben honos, 1200-2000 méteres szinten, az úgynevezett köderdőkben. Egy Új-Zélandról indult botanikai expedíció gyűjtötte be a Bonfire fajta alapmagvait 1990-ben. A magvakat elvetették és genotípus szerint szelektálták, így jött létre ez a két robosztus, virágdús, ellenálló fajta.

BEGONIA "BONFIRE", AZ ÖRÖMTŰZ

Folyamatosan virágzik tavasztól az első őszi fagyokig. Virágai harang formájúak, 5 cm hosszúságúak és 5 cm szélesek, élénk narancspiros színűek. Az elhervadt virágok lepotyognak, helyet adva az újonnan fejlődőeknek. A lombozat felületének 50 %-át borítják a virágok.


Mindent kibír

Jól érzi magát napsütötte és félárnyékos helyen is, hat hónap alatt 60 cm-esre nő, árnyékban azonban lassan fejlődik, virágai kisebben lesznek. Cserépben, ládában nevelve 45 cm átmérőjű lesz. Nagyon jól alkalmazkodik, függőkosárban, cserépben, ládában, teraszon, belső udvarban és virágágyásban is szépen díszlik.

Nagyon igénytelen a gondozásra. Jól tűri a szárazságot, mert a növekedés arányában szárgumókat fejleszt, melyekben vizet és tápanyagokat tárol. Azokból táplálkozik ínség idején. Azért érdemes nyirkosan tartani a talaját, úgy lesz a legszebb. Csapvízzel is öntözhető, jól tűri. A hőségre sem érzékeny, a 38 °C forróságot is elviseli. Jól viseli a viharos szelet és a heves esőt is.

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Bambusz!
  2008-07-31 10:24:33, csütörtök
 
  1. Mi a bambusz?

Egy idős kínai bölcstől kérdezték egyszer, hogy a bambusz valójában fű-e, vagy fa? Ő ezt felelte: "A bambusz olyan fű, ami fává is tud nőni."

A bambuszok egyébként a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de az általánosan ismert füveknél lényegesen nagyobbra is nőhetnek. A Gigantochloa verticillata nevű trópusi óriásbambusz 40 cm szár-, vagy inkább törzs(!)-átmérőt, és 40 méteres magasságot érhet el!

2. Mire jó a bambusz?

Ahány bambusz, annyi lehetőség! Egzotikus szépségüknek, sajátos, keleties hangulatuknak, vízparti hatásuknak köszönhetően elsőrendű dísznövények. Kiválóak vízpartokra, meredek rézsűk megkötésére, gyönyörűek egyediként telepítve, erdőnek, vagy ligetnek, elsőrangúak sövénynek, szegélynek ültetve, háttérnek, edényesnek, szobanövénynek, sőt egyes fajok még bonsainak is!

Emellett fájuk (erős és rugalmas száraik) nagyszerű alapanyagok a kézműves és asztalosipar számára. Az ázsiai emberek szemében a bambusz nemcsak egyszerű haszonnövény, hanem annál sokkal több: életfelfogás és filozófia is, melyet vallanak és mindennapi életük során alkalmaznak.

A bambuszok tanulságos tulajdonsága a hihetetlen alkalmazkodó- és túlélőképességük: a kényelmes szenvedélyek (TV, dohány, alkohol, drogok, falánkság, tespedés) helyett a túlélés, kiteljesedés és értékteremtés embert próbáló, következetességet és kitartást igénylő feladatát kínálják. Vegyünk példát a bambuszokról! Hiroshimában állítólag az atomtámadás okozta pusztulás után az első növény volt, amelyik újra kihajtott!

3. Hogyan fejlődik a bambusz?

A mérsékelt övi bambuszoknak fejlett földalatti szárrendszere van, ezekből fejlődnek ki a gyökerek és az új hajtások. Minél fejlettebb a földalatti rizómaállomány, annál erősebb szárakat hoz a telep. Frissen telepített bambuszunk a körülményektől függően (víz, tápanyag, jó talajszerkezet, gyommentesség) 6-12 év alatt éri el az adott fajra, vagy fajtára jellemző legnagyobb méretét. Az új hajtások általában tavasz végén, nyár elején jelennek meg, és néhány hét alatt elérik teljes magasságukat, azután már csak lombosodnak. Egy-egy szár 5-6 évig él, eközben egyre szilárdabb lesz.4. Milyenek a bambuszok?

Először is: mindegyik örökzöld! Vannak törpe kis bokrocskák, 10-12 méteres óriások; kis levelűek, nagyobb, sőt óriási levelűek; zöld lombúak, fehéren csíkozottak, vagy arannyal sávozottak; zöld szárúak, hamvas, kékes, sárga, vörös, csíkos, párducfoltos, sőt fekete szárszínűek; fűszálvékonyak, karvastagságúak, ívesen hajlók, cikkcakkosak, szálegyenesek; lágyabbak és kőkemények és még megannyi változat...

5. Mit igényel a bambusz?

Vannak, amelyek a legkeményebb fagyokkal is vidáman dacolnak, mások még védett helyen sem mindig érzik jól magukat, vannak örökké szomjasak, mások jó szárazságtűrők, egyesek árnyékkedvelők, mások napimádók, bizonyos dolgokban azonban hasonlítanak: a jó tápanyag- és vízellátást nagyon meghálálják, csakúgy, mint talajuk gyommentesen tartását és téli takarását (mulcsozását: forgáccsal, komposzttal, szalmával).6. Mekkorára nő meg a bambusz?

Ez a csaknem másfélezer bambuszfajt tekintve jó kérdés, még akkor is, ha "csak" a hazai klímán nevelhető kb. 200 fajt és fajtát tekintjük. Vannak olyan pöttömök, melyekből gyönyörű zöld gyepet nevelhetünk és vannak olyan óriások, melyek egy negyedik emeleti ablakon is beleshetnek.

Magyarországon kb. 10-12 m-t érhetnek el a legnagyobb termetű fajok, ez kb. két villanyoszlop egymás tetejére állítva. Vannak persze szolidabb, 2-3-5 méteresek is, a választékból tetszés szerint válogathatunk.

7. Télen nem fagy el a bambusz?

Esze ágában sincs! Bár vannak érzékenyebb fajok (ezekkel bajlódjanak a gyűjtők), nem ritka a -35C-os hideget elviselő sem (egyes fajokat Alaszkában is ültetnek), de egy mínusz 20-25C fagytűrésű bambusz már egész jól elboldogul hazánkban. A mínusz 35C-os fagytűrésre utaló irodalmi adatok azonban valószínűleg a földalatti részek fagytűrésére utalnak. Tapasztalatom szerint mínusz 17-18C körüli az a hőmérséklet, melyet az ellenállóbb fajok még lombkárosodás nélkül, vagy csekély sérülésekkel, de elviselnek.Mínusz 20-25C közti hőmérsékleten a lombozat lefagy, de a szárak tavasszal még újralombosodnak. Ennél keményebb hideg esetén az összes föld feletti rész lefagy, növényeink pedig tavasszal a rizómákból újulnak meg. Kétségbeejtőek voltak számomra a néhány évvel korábbi, két egymást követő télen is előfordult mínusz 28-29C-os rekord hidegek következményei: a tavasz csak szalmasárga, zörgősre száradt, kopasz szárakat talált az ősszel még burjánzó, szinte trópusias hangulatú bambuszerdők helyén. Májusban azonban elemi erővel, tömegesen törtek ki ismét az erős, új hajtások, nyár közepére pedig már nyoma sem volt a tél pusztításának: ismét haragoszöld, viruló, szélben lengedező gyönyörű állományokban gyönyörködhettünk.

8. Virágzanak a bambuszok?

Igen. Virágaik jelentéktelenek, de általában nagy tömegben fejlődnek, s a tövektől sok energiát vonnak el. Bizonyos fajokat annyira megvisel a virágzás, hogy a magok beérlelése után el is pusztulnak. Ez főleg az óriás fajokra jellemző, de szerencsére nagyon ritkán, 40-120 évenként fordul elő. A fajok zöme túléli a virágzást, és bár a virágzott szárak elpusztulnak, a telepek a rizómákról felújulnak. A kisebb termetű fajok viszonylag gyakran (némelyek évente) virágoznak, de ezek esetében a virágzás nem okoz számottevő visszaesést a fejlődésben.

9. Metszhetők-e a bambuszok?

A régi, vékony, elöregedő szárak eltávolításával elősegíthetjük az új, vastagabb, erősebb, szebb hajtások fejlődését. Ha az új hajtások oldalágait bizonyos magasságig eltávolítjuk, kevésbé sűrű állományt kapunk, melyben a szárak látványa jobban érvényesül. Metszéssel a bambuszok magasságát és szélességét is ellenőrzésünk alatt tarthatjuk, ez a szép, szabályos sövények kialakításánál elengedhetetlen.

10. Mikor lehet szükség határolásra?

Mivel a mérsékelt övi bambuszok zöme terjedő tövű, szükséges lehet a túlterjedés megakadályozása, ha a számukra rendelkezésre álló területünk korlátozott. Ha a felszín alatti rizómák nem zavaróak, elegendő a nem kívánatos helyen fejlődő hajtások eltávolítása is. Ha a rizómarendszert is gátolni akarjuk a területhódításban, szükség van a talajba süllyesztett határolásra. Ez lehet műanyaglemez, pala, beton, bármi, amin a rizómacsúcs nem tud átfurakodni. A határolás legalább 50 cm-es mélységű legyen, ennél mélyebbre a rizómák gyakorlatilag sohasem hatolnak. Anduze-ben (Franciaország), az általunk is meglátogatott, Bambouseraie nevű óriási (34 hektáros) bambuszkertészetben 1 mm vastag, 70 cm széles fekete műanyaglemezt árusítanak (tekercsekben) a kertépítőknek bambuszhatárolásra. A határolás előnye az is, hogy így bármilyen (szabályos, vagy szabálytalan) alakzatú bambusztelepet létrehozhatunk.

11. Mire használható fel az anyaguk?

Egyelőre "csak" mintegy ezerötszáz féle célra, de itt a lehetőség újabbak kitalálására! Nem véletlen a címben idézett mondás: valóban, a kínaiak élete a bambusz nélkül jóval nehezebb lenne ma is, hiszen használati tárgyaik, kosaraik, játékaik, hangszereik, fegyvereik, dísztárgyaik (sőt egyes műalkotásaik is!), hagyományos közlekedési eszközeik mind-mind jórészt bambuszból készülnek, sőt kerítéseket, hidakat, házakat építenek, s vagy százféle bútort készítenek belőle. Egy híres nyugat-európai kertészeti kiállítás egyik látványossága volt az Eberts cég által kiállított bambuszkerékpár! Indiában húszemeletes épületeket állványoznak fel bambusz-szerkezettel, mert az építőmunkások félnének, ha fémszerkezeteken kellene ugyanilyen magasságban dolgozniuk.Számos faj rügye nemcsak hogy ehető, de kimondottan finom is, a távol-keleten ma is százezer tonnaszám gyártják a bambuszrügyből készült élelmiszereket. India papírgyárainak egyharmada bambuszból készíti a papírt, közép-Amerikában bambuszház-építési programok keretében évente több tízezer lakást építenek belőle. Napjainkban az emberiség évi nyolc-kilenc milliárd dollárt költ bambuszra és a belőle készülő termékekre.

Több tucat nálunk is télálló bambuszfajból ízletes bambuszrügyet, illetve kiváló alapanyagot készítenek. Azt már csak a hazai állatkertek bosszantására jegyzem meg, hogy az óriás panda fő tápláléka, a Fargesia murielae egy kb. mínusz 30 C fagytűrésű bambusz, így akármilyen képtelenül is hangzik, Magyarországon is élhetnének pandák! Sajnos a kínai kormánytól csak bérelni lehet a pandákat évi egymillió dollárért...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megvakultak...
  2008-07-30 22:46:37, szerda
 
  Ötven embert vakított meg Szűz Mária
2008.07.30.
Ötvenen megvakultak Indiában, miután hosszú ideig a napba bámultak. Az emberek között elterjedt, hogy az égen Szűz Mária jelenik meg, és abban a reményben kémlelték az eget, hátha a jelenés szemtanúi lehetnek.


Legalább ötven ember megvakult, miután a napba bámultak abban a reményben, hogy meglátják a Szűz Máriát.


A jelenés hírére özönleni kezdtek az emberek


Az indiai Kottayam körzet egészségügyi hatóságai figyelmeztetést adtak ki, hogy eloszlassák az égen megjelenő, csodatévő képmásról terjengő pletykákat, és megakadályozzák a további szemkárosodást, amit a napba nézés okoz.
A St Joseph's szemklinikán 48 embert kezeltek eddig a retinájukon keletkezett beégés miatt, és attól tartanak, hogy még több ember fog megvakulni, a figyelmeztetések ellenére az emberek ugyanúgy özönlenek ahhoz a házhoz, ahol a szent látomást látni vélték. ,,Minden hozzánk jelentkező betegnek ugyanaz a kórtörténete és a tüneteik is megegyeznek. Mindannyiuknál fotokémiai, nem pedig hő okozta kiégés alakult ki, miután hosszan bámultak a napba" - mondta Dr. Annamma James Isaac szemész.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudod-e?
  2008-07-29 09:10:35, kedd
 
 
Elgondolkoztató dolgok ...


Tudod-e, hogy az az ember aki lekileg erősnek tűnik, az valójában érzékeny és gyenge?

Tudod-e, hogy azok, akik azzal foglalkoznak, hogy másokat védenek, azoknak van a legnagyobb szükségük védelemre?

Tudod-e, hogy a három legnehezebbem kimondható dolog a "szeretlek, bocsáss meg és kérlek segits"?

Tudod-e, hogy azok, akik pirosba öltöznek, azok a legönbizalmasabbak?

Tudod-e, hogy azok, akik sárgába öltöznek, azok a legelégedettebbek a külsőjükkel?

Tudod-e, hogy azok, akik feketébe öltöznek, azok nem akarnak látszani és segitségre és megértésre vágynak?

Tudod-e, hogy ha valakin segitesz, az a segitség visszakerül hozzád?

Tudod-e, hogy sokkal könnyebb valamit leirni valakinek, mint a szemébe mondani, de sokkal értékesebb a szemébe mondani?

Tudod-e, hogy ha valamit becsületesen kérsz, az a kérésed teljesül?

Elérheted, hogy az álmaid teljesüljenek, mint a szerelem, gazdagság, vagy az egészség. Ha igazán kéred, és hiszel is benne, meg leszel lepődve mi mindent meg tudsz tenni.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha-ha
  2008-07-29 09:00:27, kedd
 
 
> Egy idos hölgy rettegésben tartotta a diliházat. Olyan gyorsan
> száguldozott a szobák között a motoros kerekesszékével, hogy
> bedölt a kanyarban. Egy ápoló megállította és azt kérdezte tole:
> - Van Önnek jogosítványa erre a jármüre?
> - Természetesen van - válaszolta a hölgy, és egy csokipapírt adott
> a férfinak.
> - Rendben, de vezessen óvatosan - felelte az.
> Továbbrobogott, keresztül a hallon, de nem sokára egy másik ápoló
> állította meg.
> - Van Önnek érvényes forgalmi engedélye erre a jármüre?
> - Természetesen van. - válaszolta és egy rágógumi papírt adott oda.
> - Rendben, vezessen óvatosan!
> A nö tovább gurult, befordult a folyosóra, és a folyosó végén
> meglátott egy férfi beteget, tök pucéran, álló farokkal. Hirtelen
> lefékezett, és
> bosszankodva szólt:
> - A fene egye meg, már megint a szonda...

 
 
0 komment , kategória:  viccek  
Erős idegzetüeknek!
  2008-07-28 08:12:24, hétfő
 
  Mai "tücsök" és "hangya" története.

(Csak erős idegzetüeknek)


AZ EREDETI VERZIÓ:

A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel, felkészülvén a kemény télre.
A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat.
Eljött a tél, a hangya nem fázott és nem éhezett, ám a tücsök élelem és szállás híján a hidegben lelte halálát.

A HUMÁNUS VERZIÓ:

A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel felkészülvén a kemény télre.
A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat.
Eljött a tél, és a tücsök bekönyörögte magát a balek hangyához, ahol tovább mulatozott.


A MODERN VERZIÓ:

A hangya a forró nyarat szorgalmasan végigdolgozta, építgette-szépítgette házát, és élelmet halmozott fel felkészülvén a kemény télre.
A tücsök úgy gondolta, a hangya bolond, és végigmulatta a nyarat.
Eljött a hideg tél, és a nélkülöző tücsök sajtótájékoztatót hívott össze azt a kérdést feszegetve, hogyan lehet az, hogy míg egyesek kint fagyoskodnak a hidegben, mások úgy élnek, mint a hangya.

A CNN, az RTL Klub, a TV2 és az MTV felvételeket mutatott be a didergő tücsökről, és a melegben, terített asztal mellett henyélő hangyáról.
A világ döbbenten konstatálta az égbekiáltó különbséget. Hogyan lehetséges egy ilyen jól fejlődő, épülő országban a tücsköt így sorsára hagyni? A NZSZ (Nemzetközi Zöldbogarak Szövetsége) vezetői több hírműsorban is "zöldellenes elfogultsággal" vádolták a hangyát, és felhívták a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a világon sok tücsök áldozata ennek a kirekesztő mozgalomnak.

Breki, a béka, a tücsökkel együtt lépett fel a Mónika Show-ban, és mindenki könnyekre fakadt, amikor az "Azért Vannak A Zöldbarátok" című slágert énekelték.

A Köztársasági Elnök és felesége egy jótékonysági bálon támogatásukról biztosították a tücsköt, és olyan javak juttatását helyezték kilátásba, amiből a tücsök az előző kormányzati ciklusban kimaradt; ahogy a miniszterelnök fogalmazott: "...hogy ne süvölthessenek újra az előző rendszer szelei".

Lengyel László politológus a "Mélyvíz" adásában kifejtette, hogy a hangya a tücsök kárára szépen meggazdagodott, és egyúttal az ilyen típusú jövedelmek elvonását célzó adójogszabály szükségességét hangoztatta az "egyenlő közteherviselés" szellemében.

Végül, az "Egyenlő Esélyeket Az Anti-Zöldekkel" szervezet hathatós közreműködése nyomán a hangyát visszamenőleges hatállyal megbírságolták, mert nyári munkái közben nem foglalkoztatott elegendő számú zöld bogarat, adótartozásait behajtották, és házát az állam elkobozta.
A történet végén látjuk, amint a tücsök felélte a hangya utolsó téli élelemtartalékait a kormánytól kapott házban (ami nemrég még a hangyáé volt), a hangya pedig, eltűnik a hóban.

Másnap reggel pedig a tücsök fogta a cókmókját és (mivel sikerült teljesen felélnie a hangya vagyonát) elindul egy újabb hangyát keresni.


Ha a mai magyar valósággal bármi összefüggést vél felfedezni, az csak a véletlen műve! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Évek térképe
  2008-07-28 07:22:49, hétfő
 
  Évek térképe


A megfelelő krémek és az egészséges életmód persze csökkenthetik a tempót, de genetikailag elkerülhetetlen, hogy a bőr idővel mindkét nemnél ráncosodni kezdjen, és az évek múlása ezzel is nyomot hagyjon az arcon és a testen.

A ráncok kialakulása mindenkinél máskor és máshogy jelentkezik, de az okok alapjaiban ugyanazok. A ráncosodás már a 20-as, 30-as éveinkben elkezdődhet, a mimikai ráncokkal: a nevetéstől, a jellegzetes arckifejezésektől apró vonalak, szarkalábak alakulhatnak ki a szem környékén, a homlokon és a száj mellett - ezek a nyugodt, kifejezéstelen arcon sokáig nem látszanak meg. Ahogy azonban idősödünk, lassul a sejtmegújulás, egyre kevesebb lesz a természetes kollagén és a víz bőrünkben, emiatt érzékenyebbé, kiszáradásra hajlamossá válik, fokozatosan elveszti feszességét és rugalmasságát. A bőr alapját képző réteg vékonyodik el ezáltal, így meglazul és megereszkedik a bőr, ennek következtében alakulnak ki a ráncok. A bőr ráncosodásának folyamata azonban meglehetősen összetett: érdekes módon a környezeti tényezők sokkal inkább befolyásolják a ráncképződést, mint az öröklött hajlamok és életkori sajátosságok.

Nagy százalékban a mindennapi fénysugárzás UV-sugarai okozzák a bőr öregedését, ezt pedig kiegészítik az egyéb faktorok és a korral járó jelek. A napsugárzáson kívül tovább hajlamosítja a bőrt a ráncosodásra a stressz, a nem megfelelő táplálkozás és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás is � az így felgyülemlett méreganyagok a bőr korai öregedéséhez vezetnek. Különösen káros a dohányzás, mivel a méreganyagain túl a dohányfüst még a vérkeringést is gátolja, emiatt a bőr nem jut elég oxigénhez. Befolyásolják a bőr öregedésének mértékét az alkati sajátosságok is: a világos bőrű, könnyebben leégő emberek hajlamosabbak a korai ráncosodásra, mint a sötétebb bőrűek.

Teljesen nem lehet meggátolni a ráncok képződését, de a folyamat bizonyos mértékben lassítható. A szükséges hidratáltságot elsősorban az elegendő folyadékfogyasztással tudjuk biztosítani, enélkül a hidratáló krémek sem érnek túl sokat. A megfelelő UV-védelem jól megválasztott faktorszámú fényvédő krémet jelent, és mindenképp kerülni kell a túlzásba vitt napozást. Mindemellett fontos az is, hogy egészséges táplálkozással elegendő mennyiségű E- és a C- vitaminhoz jusson a bőrünk, ezek a természetes antioxidánsok segítenek ugyanis megkötni azokat a szabad gyököket, amelyek az UV-sugárzás hatására képződnek, és felelősek a ráncosodásért.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miért csak a nőstény szunyogok
  2008-07-27 20:54:13, vasárnap
 
  Miért csak a nőstény szunyogok szívják a vért?

A nőstény szúnyogok szó szerint véresen komolyan veszik az anyaságot. A hímek teljesen ártalmatlanok, nektárt szívogatnak, a nőstényekre a faj fenntartása érdekében hárult a vérszívás. Ebben leginkább a várandós nők segítik őket. AMiért?-sorozat mostani darabja a szúnyog-témát repüli körbe.
A nőstények vérszívók. Mármint a szúnyogoknál. Egészen pontosan a mintegy háromezer fajból csak a csípőszúnyogok (Culicidae) családjába tartozó fajok női egyedeinek fontos tápláléka a vér. Ezért ha a nyáresti, vízparti pihenésünk a körülöttünk legyeskedő szúnyogok agyoncsapásába fordul, nyugodtan mondhatjuk: döglenek utánunk a nők.

A hímek teljesen ártalmatlanok: a nőstényekkel ellentétben nincs is olyan szájszervük, amellyel kiszipolyozhatnák a gyanútlan áldozat testnedvét. Így attól sem kell tartanunk, hogy egy férfitesttel, de női aggyal született moszkitó esetleg megcsapol minket. A legfeljebb egy hétig élő hímek vér helyett növényi nedveket, nektárt szívogatnak.

A nőstények is fogyasztanak nektárt, viszont hosszabb ideig, két héttől akár öt hónapig is élhetnek, noha a hosszabb életciklus eléréséhez nem kell vért szívniuk. Arra egy magasabb cél érdekében, a fajfenntartás miatt van szükségük. A hímeknek meg kell termékenyíteniük a nőstényeket, ezenkívül nem sok dolguk van, energiaszükségletüket bőven fedezi a nektár.

A nőstényeknek viszont le kell rakniuk a tojásokat, minél többet és minél jobb állapotút, ami kiadósabb étrendet kíván. Jelentős mennyiségű fehérjére van szükségük - a tojások lerakása mellett a peték fejlődéséhez is sok fehérje kell -, és mindezt vérszívásból fedezik. Ha nem jutnak vérhez, akkor a tojások nem kelnek ki. Egyes források szerint a tojásrakáshoz szükséges vérmennyiség megszerzéséhez egy csípés is elegendő, mások kettőt tartanak a minimumnak, bár az sem mindegy, mennyi ideje van vérrel feltöltődni a szúnyognak. Szerencsétlen módon a két csípés pont annyi, mint ahány a malária terjesztéséhez kell.

Ám nem minden szúnyogfaj táplálkozik emlősök vérével, vannak, amelyek hüllőkre, madarakra specializálódtak. Az emlősvért kedvelők között előfordul, hogy a nősténytől függ, az állatokat vagy embereket kedveli-e jobban. Magyarországon mintegy ötven szúnyogfaj található, de az embereknek csak néhány okoz kellemetlenséget.

A csipkelődés nem érint minket egyformán, vannak, akiket jobban kedvelnek a nőstények. Áldozataikat a test kipárolgásai (főleg az izzadságban található tejsav), a kilélegzett szén-dioxid és a testhőmérséklet alapján akár ötven-hatvan méterről is ,,kiszagolják". A szúnyogok e jelzések intenzitása szerint válogatnak közülünk.

Állítólag a nullás vércsoportú embereket támadják meg leginkább, de számít a kipárolgott koleszterin, illetve szteroidok mennyisége is. Sőt nagyobb valószínűséggel csípik meg a várandós nőket, mert a kismamák testhőmérséklete magasabb, több szén-dioxidot lélegeznek ki, és a bőrük kiválasztása is fokozottabb. Ha úgy tetszik, az anyaság előtt álló nők segítenek a leendő szúnyoganyukáknak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vizió-viziló
  2008-07-27 08:59:02, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van egy történetünk
  2008-07-27 08:54:10, vasárnap
 
 
2008. július 25.


Csodalány a zongoránál

Egy ötéves, vak dél-koreai kislány nevével van tele a világsajtó. A törékeny, bájos baba ugyanis profi szinten zongorázik. Egyes lapok odáig mennek, hogy Mozarthoz hasonlítják. A hasonlóság annyiban igaz, hogy a halhatatlan zeneszerző is csodagyerekként kezdte, ám ő ötévesen már saját szerzeményeit is játszotta. Yoo Ye-un egyelőre még csak mások műveit adja elő, de azokat nagy tehetséggel. Első hallásra visszajátszik bármilyen dallamot.
Féléves korában fogadta örökbe egy házaspár, nem ismerték a biológiai szüleit, tehát nem tudni, honnan örökölte a muzikalitását. Soha nem tanította rá senki, magától megtanult zongorázni. Hároméves volt, amikor anyukája látta, bármit énekel neki, Yoo azonnal visszajátssza a dallamot. Később az internetről játszottak le neki komolyzenei műveket, amelyeket azonnal lemásolt. A kislány először a dél-koreai tévében, egy Ki mit tud?-on mutatta meg képességeit: Beethoven Für Elise-ét adta elő. Azóta már nagyobb szabású darabokkal is remekül megbirkózik, sőt saját zsengékkel próbálkozik. Nemzetközi karrierje is beindult. Most már tanár is foglalkozik vele, bár tanára azt állítja, nem sok tanulnivalója van ennek az égből földre pottyant, kicsi zseninek.

Ujlaki Ágnes

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 102 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1090 db bejegyzés
Összes: 1623 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 111
  • e Hónap: 233
  • e Év: 1324
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.