Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 170 
Ima
  2008-07-31 09:18:10, csütörtök
 
  Uram!

Ebben engeded meglátnom életem rendeltetését,
egyben legmélyebb értelmét is. Nekem gyümölcsöt kell
teremnem. Nem akármilyet. A keresztény élet gyümölcsét
kell teremnem. Ezt a rendeltetésemet pedig csak akkor
tölthetem be, ha veled elszakíthatatlanul egy vagyok.
Mert tövisről senki sem szedhet szőlőt. Ha benned
élek, akkor ezt valóban teljesíteni is tudom.
Akkor élek keresztény módon.
Akkor lesz irgalmas cselekedetem,
és áldott lesz a kereszthordozásom. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Diafilm: Mókuskák
  2008-07-31 09:00:51, csütörtök
 
  Diafilm: MókuskákLink
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sárhelyi Erika: Úton, emberül
  2008-07-31 08:37:40, csütörtök
 
  Sárhelyi Erika : Úton, emberülLinkValahogy mindig félúton vagyok

Remélve, nem vagyok útban senkinek.
S míg ,,valahonnan" ,,bárhova" jutok,
talpam alá éles kövek görögnek.

Valahogy mindig félúton vagyok.
Úton a múltból talán a most felé.
S ha elhiszem, szép jelenem élem,
hegyek zúdulnak a két lábam elé.

Valahogy mindig félúton vagyok.
S néha félek, elfogy alólam az út.
Olykor elfog az a furcsa érzés,
hiába megyek - minden út körbefut.

Valahogy mindig félúton vagyok.
S azt mondják, az út a fontos, nem a cél.
Vezet hitem eltökélt-magamban,
s hogy minden lépés a csillagokig ér.

Valahogy mindig félúton vagyok.
Mint ki örökké utazni kényszerül.
Csomagom könnyű, egy szív, s egy lélek.
S próbálok úton maradni - emberül.


,,Ha e világot egy nap elhagyod,
s kis szobád falán zokog a gyertyaláng,
nem értik majd, ajkad mért' mosolyog,
s mért' simult ki arcodon a régi ránc.
Kisírt szemmel nézik majd a testet,
mi te voltál. S lám, mintha most is élnél.
Átjár a rád zuhanó szeretet...
valaki sírva bocsánatot remél.
Nem látja senki, s te sem tudod már:
könnyebb lettél, épp huszonegy grammal.
Meglopott Téged a tolvaj halál -
s kifosztottan ér a szőke hajnal.

Bármi' nehéz is neked az élet,
csak huszonegy gramm benne a lélek."

/Huszonegy gramm/Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Vass István : Uborkaszezon
  2008-07-31 08:31:13, csütörtök
 
  Vass István : Uborkaszezon

Avagy a hülyeség ragályos?


Hiába nőnek az uborkák. Az Auchan úgysem fizet érte, szinte semmit. A közéletben viszont élénk az uborkaszezon.

Talán a nagy meleg az oka annak, hogy ez a Szekeres, ez a botcsinálta honvédelmi miniszter állandóan iszik. De nem akármit, mert láthatóan részegen imbolyog, vigyorog egy ,,óriásbomba" társaságában. Nemrég egy vadászrepülőgép kabinjából kellett menteni, nehogy kipottyanjon. Majdnem letörte a botkormányt.

Hatalmas veszélyről makog, s arról, hogy milyen büszke a tűzszerészekre, akik minden erejüket, tudásukat bevetve küzdenek e rettenetes eszközzel.

Hajléktalanná varázsol egy fél kerületet, s szavai nyomán a félelem, a bizonytalanság költözik az iskolai tornatermekben kuporgók szívébe.

Aztán kiderül. Már mindannyin tudjuk. Az üresfejű miniszter, egy üres bombaköpennyel rémisztgette a várost. A fél ország röhög rajta, a másik fele, pedig dühös, bosszankodik.

A felhajtást pár perces vizsgálattal meg lehetett volna előzni.

Nem mennél a fenébe te hígagyú miniszter? Nem is neked kellett volna felvonulni a bombához, hanem a Veresjánosnak, a fémgyűjtő és feldolgozó vállalkozó miniszternek, egy tucat rommungóval, akik szakszerűen eltüntették volna a veszedelmes bombát. Grátisz.

Most mi szégyelljük magunkat? Amiért egy ilyen hülye hadügyminiszterünk van?

Mert ez a Veresjános egyébként nagyon feledékeny. Ő ugyan nem emlékszik rá, hogy tavaly a MÜM államtitkára megállapodott az Érdekegyeztető Tanácsban, a munkavállalói oldallal.

Na és, ha megállapodott? Akkor mi van? Őt ugyan nem érdekli. A fenébe is.

Viszont a kormányzati negyed befuccsolásából származó milliárdos veszteségből, az ő baba agyában, hipp-hopp jelentős nyereség formálódott. Az üzlet, az üzlet.

Aztán meg itt van ez a csintalan, Csintalan.

Aszonygya: ,,A Gárda azért ment a gátakra, az árvíz ellen védekezni, hogy reklámozza magát."

Csakhogy ez egy hasznos, jó reklám csinti. Az ottlakók nagyon örültek a segítségnek.

Az sem rossz hozadéka a kemény munkának, hogy a cigány lakósság is látta, a saját szemével, hogy a gárdisták nem cigányemberevők. Hiszen egymás kezébe adták a homokzsákokat. Együtt fáradtak el, és együtt örültek a sikernek.

Pártunk és kormányunk, és a Viktor, hol voltak egyébként? Talán csak nem azért maradtak távol a veszélyes helyektől, mert szerényen, nem akarták reklámozni magukat?

És az idióta? A marionettbábú? A Fletó? Hmmm?

Csak kapkodom a fejem, nem tudom sírjak, vagy nevessek. Vagy üssek? Szerintem szeptemberben, ha ez a nyaralgató majom már hazajön és összehívja a chartáját, akkor kell szétcsapni köztük, de keményen?

Mit gondoltok?

Napközben vegyetek fehér kalapot, ha ettől a sok áldatlan hülyeségtől nem is, de legalább az UV sugárzástól megvéd.

Vass István


 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
MVSZ Sajtótájékoztató
  2008-07-31 08:16:04, csütörtök
 
  MAGYAROK VII. VILÁGKONGRESSZUSA

2008. augusztus 16-20.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

2008. augusztus 30., szerda

Négy nemzetstratégiai konferenciát is magában foglal a Magyarok VII. Világkongresszusa. Ezekről és a Kunszentmiklóson sorra kerülő magyar-madjar találkozóról is tartottak ma sajtótájékoztatót a Magyarok Világszövetségében.

A négy nemzetstratégiai konferencia egyikéről, az Államiság nélküli nemzetek és népek az Európai Unióban című konferenciáról Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke adott előzetes tájékoztatást. A cél az Európai Unióban élő, államiság nélküli népek önkormányzati törekvéseinek felmutatása és összegzése. E törekvés a népek egyenlő méltóságából fakad. Lényegében erről szól az a megállapodás, amely megalapozza ezt a konferenciát. A megállapodást a Magyarok Világszövetsége képviseletében Patrubány Miklós elnök és az Európai Szabad Szövetség, az EFA képviseletében Nelly Maes elnök asszony írta alá. Amint az MVSZ elnöke elmondta, számítanak arra, hogy ebből lehetnek politikai feszültségek, azonban mégis fontos ezeket a kérdéseket tisztázni. Hogy mennyire, azt jelzi a jelentkezők száma. Eddig visszajeleztek skót, velszi, breton, galíciai, Åland-szigeti, flamand, fríz, székely, újgur résztvevők; sőt, még Litvániából orosz kisebbségi előadó is lesz ezen a konferencián.

Ezt a konferenciát augusztus 18-án a régi magyar országgyűlés épületem tartják, amely ma a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek ad helyet.

Magyarország XX. századi, különösen a II. világháború utáni kifosztása című konferencia Dr. Drábik János elnökletével ülésezik majd az MVSZ Magyarok Házában, a Bartók teremben, augusztus 19-én. Bevezető előadásának címe: Harc a pénz diktatúra ellen Magyarországon.

Trianon újraértékelése című konferencia várható témáiról Botos László társelnök számolt be. Hangsúlyozta, hogy a magyar nép sem élhet tovább úgy, hogy elhallgatják előle a valós történelmét. Fel kell tárni azokat a vádakat, ferdítéseket, hazugságokat, amelyekkel megterhelték történelmünket. Mindezek sajnos, még ma is élnek és hatnak, s a legszomorúbb, hogy ezekre alapítják az Európai Uniót. Egy-egy ilyen konferencia nagyon sokat tehet az igazság megismertetéséért - mondotta Botos László.

Rácz Sándor, az MVSZ tiszteletbeli elnöke - szintén e konferencia előadója lesz - nyomatékosította, hogy újra és újra beszélni kell a magyar történelemről, és ebben a folyamatban Trianonról, a trianoni békediktátumról, a diktátumhoz vezető útról és az elcsatolt magyar nemzetrészek sorsáról, mert a felnövekvő magyar ifjúság, a magyar társadalom nem élhet tovább hazugságban.

Újságírói kérdésre válaszolva, mely azt firtatta, hogy foglalkoznak-e a szabadkőművesek és Magyarország megcsonkításával kapcsolatos összefüggésekkel, Rácz Sándor elmondta, ő fog e témában előadást tartani.

A Trianon újraértékelésével foglalkozó konferenciát az ELTE-Gólyavár Rendezvény és Konferencia Központban, a Múzeum körút 6-8-as szám alatt tartják augusztus 17-én, vasárnap.

A Szent Korona és a Magyar Alkotmány a címe a negyedik nemzetstratégiai konferenciának, amelyet az ELTE-Gólyavár Központban tartank, augusztus 18-án és 19-én - Dr. Halász József elnökletével. Amint elmondotta, a cél, a Szent Korona értékrendjének gyakorlattá válása. Annak felismerése, hogy ez az értékrend nemcsak magyar, hanem európai stratégiát meghatározó jellegű. Friss példával támasztotta alá állítását: ugyanis, az Európa Parlament antiliberális frakciója megkereste, hogy készítsen európai konföderációról szóló szerződéstervezetet, amely a magyar Szent Korona tanra épül.

,,Igazi magyar összefogással valósul meg a II. Magyar-madjar találkozó, amely augusztus 7-től 10-ig tart, Kunszentmiklós-Bösztörpusztán" - kezdte tájékoztatását Vukics Ferenc. A szervezőbizottság elnöke arról számolt be, hogy több mint száz önkéntes kétkezi munka- és anyagi támogatásával valósulhat meg e rendezvény, amelyen a Kárpát-medence magyarsága képviselteti magát - mintegy kétszázötven kárpát-medencei és madjar törzsi vezető hoz majd döntést a további együttműködésről. Huszonnégy közép-ázsiai testvérnép és a magyarok két év múlta találkoznak ismét a következő kurultáj alkalmával. (A kurultáj a törzsi vezetők gyűlését jelenti.)

A Magyarok VII. Világkongresszusa ,,Fordulat" célkitűzéséhez úgy kapcsolódnak, hogy új kulturális, tudományos, gazdasági kapcsolatfelvétel történik, mégpedig nem ,,hivatalos" úton, hanem civil kezdeményezésként valósul meg - fogalmazott Vukics Ferenc.

Dr. Bíró András Zsolt, a kurultáj találkozó társelnöke elmondta, hogy Kazakisztánban, a Szarikopa-tó vidékén él egy madjar törzs, amely már a magyar nyelvet nem beszéli, de identitásukat erőteljesen őrzik. Például a sírokra rávésik a megkülönböztető ,,madjar" szót is. Az apai ágon öröklődő Y-kromoszóma vizsgálata alapján kiderült, hogy a genetikai összehasonlításba bevont 39 népcsoport közül a kazakisztáni madjarokhoz a magyarországi magyar minta áll legközelebb, ezeket hasonlóságban követi a kazak, oszét, üzbég és ujgur minta. A genetikus kutató szerint ez az első olyan természettudományos eredmény, amely a magyarság és egy Uralon túli régióban élő népcsoport rokonságát igazolja. Felhívta a figyelmet arra a hiányosságra, hogy azokban a régiókban Magyarországnak semmiféle diplomáciai kirendeltsége nem működik. Egy ottani tudóstársának ezer kilométert kellett utaznia Almatiig ahhoz, hogy beutazási engedélyt kapjon hazánkba.

A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyarok VII. Világkongresszusának 56 oldalas programfüzetét. A Világkongresszus három munkanapja alatt több mint 250 tudós, kutató és közéleti személyiség dolgozatát prezentálják, összesen mintegy 230 előadáson. Közöttük kétszáz hazai és külhoni magyar előadón kívül harminc keleti és 20 nyugati országból érkezett, nem magyar előadó szélesíti a Magyarok VII. Világkongresszusának kitekintését.2008. július 30.Vennes Aranka

a Magyarok VII. Világkongresszusa

sajtófőnöke 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Magyarok Világkongresszusa
  2008-07-31 08:05:27, csütörtök
 
  Idén meghívót kaptunk a Magyarok Világszövetségétől a Magyarok VII-ik Világkongresszusára. Nagy örömmel veszünk részt ezeken az előadásokon.

Egy kis ízelítő:

A Magyarság és a Kelet - II. Őstörténeti Konferencia

Sajtótájékoztató a Magyarok Világszövetségében

Százhúsz szerző kilencvenhat előadása. Az előzetes tervek alapján ez a kínálat várja a Magyarok VII. Világkongresszusához kapcsolódó ,,A Magyarság és a Kelet - II. Őstörténeti Konferencia" résztvevőit, tájékoztatta az újságírókat Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke a Magyarok Házában megtartott sajtótájékoztatón.

A Természettudományi szekció munkájába Dr. Pap Ildikó elnök és Dr. Béres Judit társelnök nyújtott bepillantást. Elmondták, hogy szekciójuk keretében a négy évvel ezelőtt elkezdett munkát kívánják folytatni, és a világ különböző népeinek eredetkutatása során összegyűjtött tapasztalatokat szeretnék megvitatni a tudós résztvevőkkel. Végső cél, nemzetünk valós gyökereinek feltárása: az eredmények egyre inkább kelet felé mutatnak. A nemzetközi hírű előadók közül kiemelésre kívánkozik Begon~a Martinez-Cruz személye, aki egy egész világra kiterjedő genográfiai program európai koordinátora. Az általa irányított nagyszabású kutatás eredményei is hozzájárultak ahhoz, hogy ma már teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni: a genetikai adatok nem támasztják alá a finnugor népekkel való kapcsolódást, így a kérdés most már az, ha velük nem, akkor kikkel vagyunk rokonságban. A tisztánlátáshoz járulhat hozzá Szabó István Mihály akadémikus történelmi szekcióban elhangzó előadása is (Címe: A székely nép őstörténete), amely vélhetően több évre beszédtémát jelent majd a történészek és az érdeklődők számára. A székely nép és a magyar nép találkozásának feltárása, akár az európai történelemkönyvek átírásához is vezethet.

A Dr. Aradi Éva elnöklésével munkálkodó Őstörténeti Konferencia további három szekcióját Dr. Magyar Kálmán (Régészet és írásos források, történelem), Molnár V. József (Hitvilág, mítoszok, legendák) és Varga Csaba (Nyelv, írás, művészetek) vezeti.

L. Németh Erzsébet, a Magyarok Világszövetségének elnökhelyettese Kolozsvárott, a Szent Kamill Otthonban megrendezésre kerülő ,,Ifjúsági és Demográfiai Konferenciáról" szólt. Elmondta, hogy a múlt és jelen igazságainak feltárása mellett szükség van a jövő felé való odafordulásra, a jövő kulcsa pedig a nemzetépítés - ez lehet ennek a konferenciának a mottója. Méltatta Tokay Rozáliának, a konferencia elnökasszonyának érdemeit az idősekkel, betegekkel, valamint az egyedülálló és leányanyákkal való törődésben. Ami a tanácskozás tematikáját illeti, az széles kört ölel át. Az ifjúság és a nemzeti megmaradás szemszögéből foglalkoznak majd az 1956-os forradalommal és a Szent Korona kérdéskörével, továbbá a kereszténység és az ifjúság kapcsolatával, valamint a magyarság demográfiai helyzetével.

Ezt követően Patrubány Miklós adott tájékoztatást a Világkongresszusra való felkészülésről, a programokról. A Világkongresszus rendezvénysorozata augusztus 15-én jelképes gesztussal indul, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban emlékfát ültetnek azoknak az embereknek a tiszteletére, akik az elmúlt időszakban elnyerték a Magyar Nemzetért Ezüst- és Aranyérem kitüntetéseket. Ezt követően nyílik meg az Emlékparkban lévő világszövetségi épületben az 56-os Emlékkiállítás, melynek szervezője az MVSZ tiszteletbeli elnöke, Rácz Sándor. A nyitókonferencia augusztus 16-án délelőtt a Kongresszusi Központban lesz, ahol a külföldi magyar küldöttek köszöntő beszédein kívül elhangzanak azok a kérdésfelvetések is, melyeknek megvitatását az MVSZ elnöksége, a delegáltak, valamint a szakmai konferenciák vezetői, tudós előadói ajánlanak a Kongresszus résztvevőinek. Ezután következik három napon keresztül a konferenciák sorozata a Magyarok Háza termeiben és az ELTE Gólyavár épületében. Augusztus 18. kiemelt fontosságú nap, ekkor kerül sorra az ,,Államiság nélküli népek" c. konferencia, melyet a Magyarok Világszövetsége a brüsszeli székhelyű Európai Szabad Szövetség (EFA) nevet viselő európai parlamenti párttal közösen szervez az egykori magyar képviselőház épületében, a mai Olasz Kultúrintézetben. Ezen a napon bocsátják útjára azt a két nagyformátumú angol nyelvű könyvet is, amelytől a magyarság-kép kedvezőbbre változását várják: egyik a Magyarság Lexikon, a másik a Magyarságtudományi Tanulmányok.

Augusztus 19-én lesz a Magyarok Világszövetségének tisztújító közgyűlése, melyen a kongresszusra érkezett ezer küldöttből kettőszáz fő vesz részt. A program az esti órákban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen rendezett összmagyar borverseny eredményhirdetésével zárul.

A záró konferenciát augusztus 20-án délelőtt rendezik az Olasz Kultúrintézetben. Itt számolnak be az egyes konferenciák és szekciók vezetői az elvégzett munkáról, és ennek alapján születnek majd meg a kongresszusi határozatok. A szervezők reményei szerint ezek a döntések elősegítik majd azt a fordulatot, amely kimozdítja a nemzetet jelenlegi lesújtó helyzetéből.

 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Magyar Sziget
  2008-07-31 07:53:07, csütörtök
 
  Hétfőtől újból megnyílt a Magyar Sziget. Az elmúlt nyolc év alatt, ahogy a nemzeti oldal csaknem a nulláról indulva erősödött a mai szintre, a nemzeti érzelmű emberek legfontosabb találkozója, a Verőce melletti Csattogó-völgyben minden évben megrendezett Magyar Sziget is kinőtte magát, hiszen tavaly már tízezernél is többen érezték fontosnak, hogy meglátogassák. Mára komoly intézmény vált belőle, amit megrendezni óriási felelősség a szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) számára, hiszen itt találkozhat egymással a szétszakított magyar nemzet azon része, akiket nem tántorít el a mindent átható kilátástalanság és közöny. A Magyar Szigeten olyan barátságok, kapcsolatok, egyes esetekben akár házasságok is köttetnek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a magyar nemzet szétszakított szálainak újra összekötéséhez.

Neves előadók, történészek, együttesek teszik ezeket a napokat felejthetetlenné. A Szent Korona Rádió jóvoltából naponta meghallgathatjuk élő adásban a Magyar Sziget műsorait.

Műsorújság a Magyar Sziget alatt

Csütörtök

11:00 Eladó a menyasszony (Kárpát-medencei lakodalmas hagyományok vőfélybemutató keretében)
14:00 Magyar piéta - az őszödi köztársaság - Színdarab a Magyarkanizsai Udvari Kamara Színház előadásában
16:30 B. Szabó Pál: A szívbe írt korona

18:15 Koncertek: István, a király (részletek) a Társulat előadásában, 4. Block, Dalriada, Romantikus Erőszak, Vágtázó Csodaszarvas

Péntek

11:00 Siklósi András: Hogyan menthetjük meg Magyarországot?
13:30 Békési Citerazenekar
14:00 Budaházy György és Toroczkai László: Hunnia, a párhuzamos Magyarország
15:30 Bakay Kornél

19:15 Koncertek: Fehér Virágok, Oi-kor, Egészséges Fejbőr, Titkolt Ellenállás

Szombat

11:00 Grandpierre Attila
13:45 Világhy József
15:00 Magyar Sziget Sajtóklub: Pörzse Sándor (Echo TV), Magvasi Adrián (Szent Korona Rádió), Z. Kárpát Dániel (Karpatia), Toroczkai László (Magyar Jelen)
17:00 Mondák könyve - a Romantikus Erőszak zenekar és lovas hagyományőrző csoportok előadása

18:30 Koncertek: Kormorán, Hungarica, Szkítia, Magozott Cseresznye

Vasárnap

10:00 Ökumenikus Istentisztelet/Szentmise - Balla Barna ref.lelkész (Erdély)
11:00 Siklósi Beatrix és Matúz Gábor beszélgetése Wittner Máriával a Hóhér vigyázz! című dokumentumfilmről
12:30 Nyírő K. Judit, az erdélyi nagy magyar író, Nyírő József unokahúga: Nyírőröl, Wass Albertről, a közös munkásságukról, vagy Hazafiságról, erdélyi szemmel!
13:30 Drábik János: A bukott megszorítások helyett növekedésbarát gazdaságot
15:00 Dr. Varga Tibor: "Vére, vére holtig vére", a szkíta örökség

19:00 Koncertek: Waszlavik, Sárdy Barbara és Papp Gyula, Kárpátia, Táncház

A műsorváltoztatás jogát a Magyar Sziget szervezői és mi is fenntartjuk.

(Szent Korona Rádió)


A hangszóróra kattintva máris hallgathatjuk az adást:


Link


Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
A nőstény békák éneke
  2008-07-31 07:34:15, csütörtök
 
  Különös felfedezés a nőstény békák énekéről

Eddig úgy gondolták, hogy párzási időszakban csak a békák hímjei hangoskodnak, a nőstények meg csendben figyelik a riválisok hangpárbaját. Egy új fölfedezés azonban megváltoztathatja ezt az eddig széles körben elfogadott nézetet.
A kutatók fölfedezték, hogy a konkávfülű vízibéka (Odorrana tormota) nősténye nagyfrekvenciás cincogással csábítja magához a közeli hímeket. Ezek igazi szirénhangok. Amint a hímek meghallják, azonnal a hangforrás felé kezdenek ugrálni, mégpedig sötétben is hihetetlen pontossággal. Tájoló képességük fölveszi a versenyt a baglyokéval, a delfinekével és az emberével.

A hím konkávfülű vízibékák hollétüket és párzási hajlandóságukat ultrahangos kiáltásokkal teszik közzé. A hang magas frekvenciája lehetővé teszi, hogy az állatok meghallják egymást a zúgókkal teli élőhelyükön, a kínai Huangsan hévforrásoknál.

A Csün-Hszien Sen (Jun-Xian Shen) akadémikus által vezetett biofizikus csoport akkor kezdett gyanakodni, hogy a nőstények is képesek ilyen hangok kiadására, amikor a nőstény békák boncolásakor azt tapasztalták, nekik is ugyanolyan nagy a gégéjük, mint a hímeké. Ez a sajátosság megkülönbözteti őket a többi békafaj nőstényeitől.

A csoport ezután befogott egy sor nőstényt, és laboratóriumba vitték őket, hogy meghatározzák, tudnak-e úgy ,,szerenádozni", mint a hímek. Kiderült, hogy igen, de a hímekkel ellentétben - amelyek folyamatosan ,,dalolnak" - a nőstények csak közvetlenül a peterakás előtt adnak ki hangot, utána csendben maradnak.

Annak megállapítására, hogy segítenek-e ezek a szirénhangok a hímeknek a nőstény megtalálásában, a kutatók 41 hím békát vittek a laboratóriumba és hangszórón keresztül lejátszották nekik egy nőstény hívóhangját. A hímek azonnal válaszoltak a hangra, és egyenesen a hangszóróhoz ugráltak, néha egyetlen ugrással.

A hangbehatárolás pontossága egészen lenyűgözte a tudósokat. El sem tudták képzelni, hogy ilyen létezik békáknál is, nem csak a hang alapján tájékozódó állatoknál, például delfineknél. Azért is meghökkentő ilyen kistermetű állatoknál ez a képesség, mert normális esetben a hang pontos helyének behatárolásához nagyobb fej és távolabb ülő fülek szükségesek. Úgy vélik, a békáknál azért válik lehetővé a pontos tájolás, mert a nőstények hangja olyan magas, hogy a hanghullámok ,,lepattannak" a hallgató fejéről, s így megnövekszik a két fülbe érkező hang erejének különbsége.


Pesthy Gábor


 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
ATisza vízgyűjtője
  2008-07-31 07:29:20, csütörtök
 
  Időzített bombákat rejt a Tisza vízgyűjtője

A Tisza szinte teljesen regenerálódott a 2000-ben bekövetkezett cianid-és nehézfémszennyezés hatásaiból, élővilágán nyomokat hagyott a csapás. Habár a folyó vízminősége jó, a vízgyűjtő területén lévő szennyezőforrások időzített bombát jelenthetnek.
A szennyezések ellenére a Tisza vízminősége jelenleg kissé szennyezett, vagy tűrhetően szennyezett kategóriába sorolható - nyilatkozta Kovács Péter, a Vízgyűjtő -gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyettese, hozzátéve, hogy a vízminőséget tekintve az utóbbi időben javuló tendencia mutatkozik. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy kevesebb tisztítatlan szennyvíz kerül a folyóba, vagyis javult a települési szennyvízhelyzet, valamint csökkent az ipari szennyezés mértéke is - tette hozzá.

A Tiszába és mellékfolyóiba folyamatosan kerülnek szennyezőanyagok (pl. szervesanyag, nehézfémek, stb). Az utóbbi években több kisebb szennyezőhullám is érte a folyót, de ezek káros hatása nem volt számottevő. Mivel a folyó és mellékágai bányavidékeken haladnak keresztül, elkerülhetetlen, hogy a vízbe bizonyos mennyiségű nehézfém kerüljön, de az ipari balesetekből származó szennyezésekből - ha időben észreveszik - megakadályozható, hogy jelentős mennyiségű káros anyag kerüljön a vízfolyásokba és elérje a magyar határt.

A vegyi anyagokon kívül persze rendkívül sok kommunális hulladék is belejut a folyóba, ilyenek például a műanyag palackok, amelyek a víz felszínén úszva a partokon kirakódnak, a duzzasztóknál feltorlódnak.

Kiheverte a folyó a ciánszennyezést

A Tisza szennyezésének történetében a 2000-ben bekövetkezett ciánszennyezés jelentett fordulópontot, amikor mintegy 1200 tonna hal pusztult el, köztük 20-30 éves harcsák is, melyeknek ,,pótlása" szinte lehetetlen. A Tisza mellékfolyóin azóta is történt több kisebb cianid szennyezés, de a Tiszavirágzás jelensége jól mutatja, hogy a folyó valamelyest regenerálódott, bár a régi már nem lesz - hívja fel a figyelmet Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa. A halászat és a víztisztaság szempontjából a Tisza jelenleg legalább olyan biztonságos, mint a ciánszennyezés előtt volt - véli a szakértő.
Forrás:www.tisza-to.hu


Ehhez az is hozzátartozik, hogy a cianid szennyezés viszonylag rövid időn belül levonult, és olyan téli időszakban következett be, amikor a halak az iszapba beágyazódva nyugalmi állapotban voltak. Jó vízkormányzással sikerült elérni, hogy a cianid szennyezés a Tisza sodorvonalában viszonylag gyorsan levonuljon, és a Tisza-tó se sérüljön.

Mivel a magyarországi felszíni vízfolyások 95 százaléka külföldről ered, leginkább nemzetközi együttműködéssel lehet elérni, hogy a jövőben ne következzen be a cianid szennyezéshez hasonló súlyos katasztrófa - vázolta fel a megelőzés lehetőségeit Kovács Péter. Romániával, Ukrajnával, Szlovákiával évtizedek óta "határvízi" bizottságok működnek. A jó munkakapcsolat sokat segít a problémák megelőzésében - véli a szakember, hozzátéve, hogy a korábbi és a cianid szennyezések tanulságain okulva néhány határszelvényben automata víminőségmérő állomásokat állítottak fel.

A Hernádon, a Szamoson és a Berettyón már 2000 előtt is működtek ilyen berendezések, amelyek elsősorban az oxigénháztartás mutatóit, szerves anyagok és nehézfémek mennyiségét mérik. Az ilyen automata rendszerek üzemeltetése elég drága, ugyanakkor rendkívül hasznosak is lehetnek, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a rendkívüli szennyezések nagy része kis túlzással ,,péntek délután 2 és hétfő reggel 8 között" következik be - mutat rá Kovács Péter.

Az uniós tagság sokat segít

A körültekintő odafigyelésre szükség is van, a cianid szennyezést követően a Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény titkársága által elvégzett felmérés megállapította, hogy a Tisza vízgyűjtő területén sok potenciális szennyezőforrások található elsősorban a folyó felső vízgyűjtőjén. Igaz, ezek közül sok már ,,nem üzemel", a cianid katasztrófát okozó cég is bezárt, csakúgy mint a verespataki állami bányavállalat.

Jóllehet a verespataki tervezett aranybánya ügyében sikerült részeredményeket elérni, a romániai politikai környezet változásával azonban ismét veszélyessé válhat a helyzet és egy a 2000-es ciánszennyezéshez hasonló katasztrófa is bármikor bekövetkezhet - figyelmeztet Fidrich Róbert, a Természetvédők Szövetségének munkatársa.

A környezetvédelmi együttműködés terén nagyon sokat jelent, hogy Románia az Európai Unió tagjává vált, így ugyanazok a környezetvédelmi előírások vonatkoznak rá, mint hazánkra. Ezek közül egyik legjelentősebb az ún. Víz Keretirányelv amely valamennyi víz ,,jó" állapotátnak elérésére irányul. Sokat javíthat majd a hazai vizek minőségén az is ha az unió által előírt szennyvíztisztásra vonatkozó irányelvet Romániának sikerül teljesíteni. Hasonló módon az EU hulladékgazdálkodási normáinak megvalósulása is nagy megkönnyebbülést jelenthet folyóink számára, a Tiszában úszó műanyag palackok legnagyobb része ugyanis Ukrajnán kívül elsősorban Romániából származik.

 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Humor
  2008-07-31 07:22:59, csütörtök
 
  Felirat a szigorú főnök irodájának ajtaján:
,,Szereti a repülést?
Szeret új emberekkel megismerkedni?
Szereti a szabadságot?
Mindez az Öné lehet, ha még egyszer lazsáláson kapom!"

A 3 éves Pistike kérdezi az apját:
- Apu, mi a különbség a bácsik és a nénik között?
A papa kicsit gondban van, és azt mondja:
- Hát, tudod, a bácsiknak nagyobb a lábuk, mint a néniknek.
Mire Pistike:
- Tényleg, hallottam az oviban is, hogy a lábuk közt van a különbség!

A matematikatanár kiosztja a házi dolgozatot.
- Mondd, Pistike - kérdezi az egyik gyerektől -, te egyedül oldottad meg az egyenletet?
- Nem, tanár úr kérem, két ismeretlennel.

- Akárhová megy is a férjem, mindenütt kifejezetten meleg fogadtatásban részesedik.
- És ez nem zavar téged?
- Akár zavar, akár nem, el kell viselnem. A férjem tűzoltó.

- Nem megyek többet iskolába!
- Miért?
- Mert olvasni nem tudok, beszélgetni meg nem hagynak.

Sose vegyél semmit, aminek nyele van. Azzal dolgozni kell!

Az őrült abban különbözik a többi embertől, hogy csak egy rögeszméje van, míg a többinek egy egész rakás.

 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 170 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 170 db bejegyzés
e év: 2715 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2077
  • e Hét: 8147
  • e Hónap: 55218
  • e Év: 2083426
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.