Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
A formát öltött kínai filozófi
  2008-07-31 07:34:09, csütörtök
 
  A formát öltött kínai filozófia

A pekingi Nemzeti Vízsportok Centere egyike az olimpia alkalmából újonnan létesített épületeknek, s bár a figyelmet a stadion, azaz a Madárfészek inkább kivívta, a Vízkocka az architektúra szempontjából nem marad el terjedelmesebb szomszédjától.

Az épületet az ausztrál PTW Architects tervezte, s a tudomány és filozófia vívmányait a szó szoros értelmében beépítő déliek kitettek magukért.

A 2006-ban mérnöki elismeréseket bezsebelő, a 2004-es Velencei Biennalén az atmoszférateremtés különdíjával is jutalmazott Vízkocka mesteri példája annak, ahogy az építészet a tudományokat szemléli - és kölcsönöz tőlük.

A Vízkocka: "molekuláris tudomány és fenomenológia"
A zsűri szerint ,,a terv bizonyította, hogy az építészet a molekuláris tudománnyal és a fenomenológiával karöltve képes megidézni a vízfelületet".

A tervek alapján az építkezést 2003. december 24-én kezdték el. A kivitelező CSCEC (Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat) innovatív, minden funkcionális igényt kielégítő építménnyel lepte meg a világot. A homlokzatot acélbordákra felfogott - s a nukleáris, valamint az ,,űriparból" származó, az üvegnél mintegy 30 százalékkal több fényt és hőt átengedő, nem mellékesen könnyebb - ETFE-sejtekkel (etilén tetrafluoretilén) borította.

Az épület felülete, a ,,Weaire-Phelan struktúra" így buborékokra és sejtekre hasonló különös formák ismétlődése. A végtelen metaforája, egyben elegáns textúra. A Weaire-Phelan-féle rendszer az elméleti fizikára támaszkodik - 1993-ban a dublini Trinity College két fizikusa, Denis Weaire és Robert Phelan alkotta meg: módosítva - és javítva - a legendás William Thompson Kelvin 14 szögű idomokra alapozott tetrakaidecahedráját.

Építés közben
A Vízkocka hideg kék színével méltó ellenpárja a kivilágítva inkább a tüzet szimbolizáló Madárfészeknek; a két épületben az ellentétekre (is) alapuló kínai filozófia öltött formát. A mintegy háromezer darab könnyű és hajlékony, de rendkívül erős duplafalú sejt remek hőáteresztő képessége mellett elsősorban a fényáteresztés terén úttörő.

A nagyjából 110 ezer négyzetméteres homlokzat nappali megvilágításban nem szorul villanyfényre, sőt, a sejtek belső nyomását módosítva az enteriőr megvilágítását is alakítani lehet - így például a vízfelület tv-közvetítéseket zavaró tükröződését is szinte teljességgel ki lehet iktatni.

A 65 ezer négyzetméteres hatalmas kocka a játékok alatt 17 ezer nézőt fogad be; az olimpia után a nézőteret hatezresre redukálják. A Vízsportok Centere látja majd vendégül az úszás, a műugrás és a szinkronúszás indulóit.

Víz és tűz: a Vízkocka és a Madárfészek
A tervek szerint a vízilabdázók is itt szerepeltek volna, a programbonyolódás elkerülése érdekében azonban a szervezők végül a Ying Tung uszodába helyezték a labdás sportágat.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Luxus és divat esős napokra
  2008-07-30 11:30:37, szerda
 
  Nagyon téved az, aki azt hiszi, az esernyőpiac nem fedezte fel magának azt a réteget, aki ezt az eszközt is presztízsnek tekinti. A filozófia egyszerű: az esernyő öltöztet. Luxusesernyők ékkövekkel, divatesernyők designerektől.

A gumicsizma húsz éve nem jelentett mást, mint a funkciónak tökéletesen megfelelő eszközt, legfeljebb azt lehetett eldönteni, hogy a sima ,,parasztos" fekete, vagy modernebb, sárgatalpú-kék, kéktalpú-sárga csizmát választjuk. A választék kicsit bővebb volt persze, de alapvetően itt vége is szakadt a gumicsizma-vásárlás nagy eldöntendő kérdéseinek. Manapság minden valamirevaló lábbeli cég gyárt divatos gumicsizmát, maga a gumicsizma is a divat egyik kelléke lett: elég csak körülnézni egy belvárosi sétálóutcában esősebb napon. Miért ne lenne ugyanígy az esernyőkkel is? Végül is, egy csínos hölgy vagy elegáns úr a Louis Vuitton táskájuk mellé csak cipelhet magával az aluljáróban beszerzett kínai műanyagesernyőt...

Luxusesernyők

A Pasotti Ombrelli patinás cég, a Verona melletti Mantovában alapította 1956-ban egy tucatnyi kézműves esernyőkészítő mester, akik tudásukat nagyapáiktól örökölték. A kézművesség, a minőségi anyaghasználat emelik ezeket az esernyőket a világ élmezőnyébe - ez persze árban is jelentkezik: egy Pasotti ernyőért legalább 100 dollárt (15 ezer forintot) kell fizetni, de a 4-500 dollár (60-75 ezer forint) sem ritka, modelltől függően. A márka védjegye a különlegesen díszített markolat, amely minden modellnél más, a díszítésről és a markolat fölött található arany, vagy ezüst gyűrűről azonban azonnal felismerni. Ez a kis gyűrű fogja össze zárt állapotban az ernyőt, így a szokásos tépőzáras szalag sem zavarja a képet, amikor az ernyő nyitva van. Hölgyeknek és uraknak egyaránt készül kollekció.Divatesernyők

Aki a divatra érzékeny, és szintén másra vágyik, mint a megszokott műanyag bóvli ernyő, de nem szeretne ennyi pénzt kiadni, találhat magának rengeteg olyan ernyőt, amely kitűnik az átlagból. Ilyenek a TRAY6 Design Lab divaternyői, melyek közül az egyik kollekciót a nemzetközileg elismert kalligráfia-művész, Bernard Maisner tervezte. Az ábécé elemek kalligrafikus felhasználása hipnotikusan szép mintákat hoz létre a bőrfogantyúval és üvegszálas vázzal készülő ernyőkön. 
 
1 komment , kategória:  Érdekességek  
A világ legnagyobb pezsgőpiram
  2008-07-30 10:38:18, szerda
 
  A világ legnagyobb pezsgőpiramisa

Belgiumban nem mindennapi rekordkísérletet hajtottak végre: a világ legnagyobb pezsgőpiramisát építették fel, 43 ezer pezsgőspohárból. Le is folyt rajta 7500 liter pezsgő. A hírek szerint most ezt a rekordot is megdönteni készülnek.

A világ legnagyobb pezsgőpiramisát Belgiumban, az Antwerpen melletti Wijnegem bevásárlóközpontban építették meg idén év elején. A 43 ezer pezsgőspohárból felépített piramis 7 méter magasra emelkedett, és összesen 8750 kilót nyomott. A piramist nem építették hiába, minden poharat teletöltöttek az ismert módszerrel: a legfelső pohárból csorgott a pezsgő az alatta lévőkbe, egészen, amíg mind meg nem telt. Ehhez 7500 liter pezsgőre volt szükség, vagyis poharanként kicsit többre, mint 1,7 deciliter. Az ezt megelőző pezsgőpiramis ,,csupán" 30 856 poharat számlált. A hírek szerint idén szilveszterkor a belga rekordot kísérlik majd megdönteni Las Vegasban.

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Obama-relikviák gyűjtőknek
  2008-07-29 07:00:42, kedd
 
  Barack Obama amerikai demokrata elnökjelölt arcképével díszített relikviák keresnek és találnak gazdát egyre több honlapon. A politikai relikviákat elsősorban a rajongók és támogatók gyűjtik.

Egyre gyakrabban találkozni Barack Obama arcképével díszített relikviákkal az interneten. Az olyan honlapok, mint az Etsy.com, ahol amatőr és profi ékszerészek egyaránt kínálják termékeiket a választások közeledtével mind többször sorakoztatnak fel politikai ihletésű darabokat.Az ilyen ékszereknek valószínúleg inkább a gyűjtők és a támogatók örülnek, az utóbbiak számára jelzésértékű viseletként, az előbbieknek azonban akár felbecsülhetetlenné is váló kordokumentumként is szolgálhatnak. 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Gondolatok
  2008-07-29 06:43:19, kedd
 
  Kicsit korán ébredtem... legalábbis ahhoz képest, mikor feküdtem le..
Eszembe jutott pár történés, dolog, és elkezdtem rajtuk gondolkodni...
Mint pl. miért van sok szomorú ember.
De aztán abbahagytam, mert én is szomorú leszek.

Megigértem a lányoknak, ma strandolunk. Egész nap. Tegnap megértette a kicsi is, hogy inkább ma menjünk egy napra, mint tegnap délután 2-3-tól este 6-ig.

Szeretem ezeket a strandolásokat, és általában szeretek víz mellett lenni...
Ha régebben eljutottam az erdőbe is a kis patak partjára, csak néztem a vizet, ahogy csobog a kövek között, és néha viszi a belehullott apró ágat, száraz falevelet...
Megnyugtató... csak ülni, figyelni valamit és semmi mást nem csinálni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
T-Rex a nappaliban
  2008-07-28 17:45:46, hétfő
 
  A medve- és a tigrisbőr, illetve a szarvasagancsok mellett a vadászat szerelmesei egy új, egzotikus trófeát is beszerezhetnek a lakásukba. Pár millióért Jurassic Parkot teremthetünk az otthonunkban.

100 ezer dollárért (mintegy 14 millió forintért) bárki hazavihet egy óriás Tyrannosaurus Rex dinoszaurusz-csontvázat. Igaz, nem árt előtte elegendő helyet csinálni a számára, hiszen a leendő "házi kedvenc" közel 3,7 méter magas és 12 méter hosszú.

Futó T-RexA STAN Skeleton Tyrannosaurus Rex csontváz másolata éppen mozgás közben ábrázolja minden idők egyik legnagyobb termetű szárazföldi ragadozóját. Vásárolhatunk a nappalinkba éppen támadó, sétáló, futó, ugró vagy lopakodó T-Rexet, őskori környezetet teremtve otthonunkban. A szakemberek szerint a STAN T. az eddigi legjobb dinoszaurusz csontvázmásolat, amely a 65 millió évvel ezelőtt élt ragadozóról valaha is készült.

Lopakodó T-RexAki viszont kisebb vadászzsákmánnyal is beéri, választhatja a 65 ezer dollárba (mintegy 9,2 millió forintba) kerülő, 5,5 méter hosszú és 1,5 méter magas Denversaurus csontvázat, vagy a mindössze félméteres Triceratops, tülkös dinoszaurusz ,,trófeát" 427 dollárért (60 ezer forintért).
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Sulilátogatás....
  2008-07-28 14:25:40, hétfő
 
  ...volt a ma legfontosabb eseménye ... így, a nyári szünet kellős közepén De hát új lakhely, új suli , elvégre tanulni azt kell , na nem nekem (bár néha nekem se árt ) hanem a lányaimnak .
A lényeg, nagyon tetszett mindkettőjüknek az általam kinézett-kiválasztott iskola.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Már azt hittem...
  2008-07-27 17:35:15, vasárnap
 
  ..hogy a netem nem jó... De más működött...
Most sikerült bejutnom ide... ... jobb későn, mint soha...
Még jó, hogy a leveleimet le tudom tölteni "kintről".
A tegnapi napomon gondolkodtam... Nagyon kifáradtam, elég sokat vezettem, és közben üzleti ügyeim is voltak, ami "rátett még egy lapáttal". És még a napszemcsim is itthon maradt.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Kivezettem magam
  2008-07-26 23:58:06, szombat
 
  Hát ma jó sokat vezettem... meg dolgoztam...
Ki is fáradtam rendesen.

Szép álmokat mindenkinek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak egy anya ???
  2008-07-25 09:03:41, péntek
 
  - ''Persze, hogy van munkám," - csattant fel a nő - ''Anya vagyok."

- ''Az anyaság nem számít foglalkozásnak, a háztartásbeli a megfelelő szó!" - hangsúlyozta a hivatalnok.

Egészen addig a napig nem is jutott eszembe a történet, amíg egyszer csak ugyan ebbe a szituációba nem kerültem a polgármesteri hivatalban.

A hivatalnok láthatóan egy karrierista hölgy volt, kiegyensúlyozott, hatékony és megszállottja az olyan fontosnak hangzó címeknek, mint: "Hivatali Vallató" vagy ''Városi Nyilvántartó".

- ''Mi a foglalkozása?"-kérdezte. Mi késztetett rá, hogy ezt válaszoljam, nem tudom. Csak úgy kibuktak belőlem a szavak.

- ''Tudományos munkatárs vagyok a gyermekfejlődés és emberi kapcsolatok területén.'' A hivatalnok megdermedt, a golyóstoll megállt a kezében és úgy nézett rám, mint aki rosszul hall. Megismételtem lassan, kihangsúlyozva a fontos szavakat. Majd csodálattal néztem, amint a kijelentésemet fekete nyomtatott betűkkel a hivatalos nyomtatványra írta.

- ''Megkérdezhetem,"-kezdte a hivatalnok érdeklődéssel - "Pontosan mit csinál ezen a területen?"

Hűvösen, minden izgatottság nélkül a hangomban, hallottam magam válaszolni:
- "Továbbképző kutatómunkát végzek, (amit az anyák nem) laboratóriumban és terepen, (általában úgy mondom a házban és a házon kívül). A főnökömnek dolgozom, (az Úrnak elsősorban, aztán az egész családnak) szereztem már négy elismerést (mind lány). Természetesen ez a munka az egyik legelhivatottabb a földön, (akar valaki ellentmondani?) és gyakran napi 14 órát dolgozom (a 24 közelebb áll a valósághoz). De a munkám több kihívást tartogat, mint a legtöbb átlagos karrier és az elismerés sokkal kielégítőbb, mint pusztán a pénz.''

A hivatalnok egyre növekvő elismeréssel töltötte ki a nyomtatványomat, felállt és személyesen kísért az ajtóhoz.

Amint ráhajtottam a kocsifelhajtónkra, a csodálatos új karrieremben elmerülve, szaladtak elém a laborasszisztenseim -13, 7 és 3 évesek. Az emeletről hallottam a gyermekfejlődési programunk új kísérleti modelljét (egy 6 hónapos kisbabát), amint egy új hangmintát tesztelt.

Úgy éreztem, csapást mértem a bürokráciára! Úgy tűntem fel előttük, mint aki sokkal előkelőbb és nélkülözhetetlenebb az emberiség számára, mint "csak egy másik Anya''. Anyaság! Micsoda nagyszerű karrier!
Különösen, ha egy cím is van az ajtón. Akkor a Nagymamák "Vezető tudományos munkatársak a gyermekfejlődés és emberi kapcsolatok területén '', és a Dédnagymamák ''Ügyvezető tudományos munkatársak"?
Szerintem igen!!! És hiszem, hogy a nagynénik a Tudományos munkatárs helyettesek".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 53 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 1142 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 18
  • e Hét: 18
  • e Hónap: 3620
  • e Év: 306602
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.