Regisztráció  Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Égi kalendárium: Január
  2009-01-14 15:03:44, szerda
 
  Égi kalendárium: 2009. január

Szerző: MCSE | 2009. január 01., csütörtök

A Csillagászat Évének első hónapjában az égbolt legszebb látványossága a fényesen ragyogó Vénusz bolygó, amely vacsoracsillagként világít az esti égbolton.

A Bolygók láthatósága

A Merkúrt a hónap elején még könnyű megtalálni az esti délnyugati ég alján. 4-én van legnagyobb keleti kitérésben, 19°-ra a Naptól, ekkor másfél órával nyugszik a Nap után. Láthatósága azonban gyorsan romlik, a hónap közepén már nem figyelhető meg. 20-án alsó együttállásban van a Nappal. Ezt követően gyorsan átkerül a hajnali égre, a hó legvégén a délkeleti látóhatár közelében látszik. Ekkor egy órával kel a Nap előtt.





A Hold, a Jupiter és a Merkúr együttállása 2008. december 29-én (Kocsis Antal felvétele)


A Vénusz az esti égbolt feltűnő égitestje, magasan látszik a délnyugati látóhatár felett. 14-én lesz legnagyobb keleti kitérésben, ekkor 47° távolságba kerül a Naptól. Négy órával nyugszik a Nap után. Fényessége -4,3-ról -4,5 magnitúdóra, átmérője 21"-ről 28"-re nő, fázisa 0,57-ről 0,41-re csökken.

A Mars előretartó mozgást végez a Sagittarius (Nyilas) csillagképben. A Nap közelsége miatt nem figyelhető
meg. Fényessége 1,3-ról 1,2 magnitúdóra, átmérője 3,8"-ről 4"-re nő.

A Jupiter a hónap legelején még másfél órával a Nap után nyugszik, az esti szürkületben kereshető a Sagittarius, majd a Capricornus (Bak) csillagképben. Láthatósága rohamosan romlik, 24-én kerül együttállásba a Nappal. Fényessége -1,9 magnitúdó, átmérője 32".

A Szaturnusz késő este kel, majd ezt követően az éjszaka nagy részében látható. Az Leo (Oroszlán) csillagképben végzi hátráló mozgását. Fényessége 0,8 magnitúdó, átmérője 19".

Az Uránusz az esti órákban figyelhető meg a Aquarius (Vízöntő) csillagképben. Késő este nyugszik.

A Neptunusz a hónap első felében még kereshető az esti szürkületben, a Capricornus (Bak) csillagképben.



A Vénusz bolygó

A Vénusz a Naptól számítva a második bolygó, Földünk belső szomszédja. Népi elnevezése Esthajnalcsillag. A Nap és a Hold után ez a legfényesebb égitest, nevét a szerelem és a szépség római istenéről kapta. Távcsővel szemlélve nagyon érdekesnek fogjuk találni a Vénuszt, mivel a Holdhoz hasonlóan fázisokat mutat. Ezt Galilei észlelte elsőként 1610-ben, igen komoly bizonyítékot szolgáltatva Kopernikusz heliocentrikus, tehát napközéppontú világképe mellett.




A Naphoz közelebb keringő Vénusz jelentősen változtatja látszó méretét, és a Holdhoz hasonlóan fázisokat mutat. A Nap által megvilágított féltekéjének mindig csak egy részét látjuk.

A bolygó azért "utánozza" a Hold alakváltozását, mert közelebb kering a Naphoz, mint Földünk. Így amikor a Nap és a Föld közé kerül, az éjszakai féltekéjét látjuk, amikor a pedig a Nap "túloldalán" látható, a teljes nappali féltekéjét figyelhetjük meg. Az "újvénusz" és a "televénusz" között pedig az egyre növekvő fázis jelenti az átmenetet. Az alak változása mellett a méret látszólagos változása is igen szembetűnő, hiszen a televénusz hétszer messzebb van tőlünk, mint az újvénusz. Ezért a vékony vénuszsarló a televénuszhoz képest óriási méretű. A bolygó belső helyzete eredményezi a kizárólagos esti vagy hajnali láthatóságot is, mivel sosem tud átkerülni a Föld éjszakai oldalára. Tőlünk nézve maximum 46°-ra távolodhat el a Naptól.





A Vénusz fázisának növekedése és méretének csökkenése a 2002-es hajnali láthatóság idején (Chris Proctor felvételei)


Az idei év legnagyobb keleti kitérését január 14-én fogja elérni a bolygó, ekkor már az esti szürkületben megpillanthatjuk szabad szemmel a délnyugati égen. Dichotómiája, vagyis az 50%-os fázis néhány nappal később, január 17-én látható, bár a bolygó sűrű légköre miatt az előre jelzett időponthoz képest pár napos eltérés is lehetséges. Ezt követően fázisa folyamatosan csökken, látszó mérete viszont növekszik majd. Nappal való együttállása március 27-én következik be, akkor hagyja le bolygónkat, vagyis a Nap és a Föld közé kerül. A Nap előtti átvonulásában sajnos most nem gyönyörködhetünk, mivel pályahajlása miatt 8,2°-al északra lesz a Naptól. Ez a meglehetősen nagy távolság azonban lehetővé teszi, hogy kellő óvatosság mellett a nappali égen is megfigyelhessük a cérnavékony, ám hatalmas, 1 ívperc átmérőjű vénuszsarlót. Ez a méret a szabad szemmel már érzékelhető tartományba esik, így a jó szemű észlelők távcső nélkül is észrevehetik a Vénusz kiterjedését.




A Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállása 2008. december 1-jén (Ladányi Tamás felvétele)



Együttállások, csillagfedések
A 83%-os Hold 7-én elfedi a Fiastyúk legfényesebb tagjait. A fedések 16:28 UT-kor kezdődnek, ekkor kísérőnk 53 magasan lesz a horizot felett. Alábbi térképünkön a fényes halmaztagokat jelöltük be megadva mellettük a fedésük kezdetének idópontját UT-ben.




Üstökösök
Január legfényesebb üstököse a C/2007 N3 (Lulin). Ez egy igen különleges kométa: a 2007 júliusi felfedezésekor még 6,4 CSE távolságban járó égitest a bolygórendszeren áthaladva három nagybolygót is megközelít, melynek következtében millió éves keringési ideje "mindössze" 43 ezer évre csökkent. A Jupitertől 2,460 CSE-re, a Marstól 0,099 CSE-re a Földtől pedig 0,411 CSE-re (azaz kb. 61 millió km-re) fog elhaladni.

Számunkra a 2009. február 24-ei földközelség a legfontosabb, amely alig egy hónappal követi a január 10-ei napközelséget. A kedvező együttállás eredményeként az Oort-felhőből érkező vándor fényessége elérheti a 6-7 magnitúdót, vagyis az év egyik leglátványosabb üstököse lehet. A hajnali, délkeleti égen feltûnő 8-9 magnitúdós égitest január közepétől lesz megfigyelhető a Libra (Mérleg) csillagképben. Legnagyobb fényességét február közepén éri el, május végén pedig már el is tûnik az esti égen.

 
 
3 komment , kategória:  Csillagászat, Időjárás  
Donnán kaptam
  2009-01-14 14:47:38, szerda
 
  Veronika...

ez a nap...

talán még a csillagok is
ünnepelni mennek
ezüst-fehér Hold fényébe
szépen felöltöznek.
Sok boldog névnapot!
Cini






Veronkám!

Isten éltessen névnapodon, legyenek boldog , nyugodt, szép napjaid!
Legyen időd a szeretetre, a munkára, az örömre, legyen időd a magad kedvtelésére, a mások szeretésére!
Minden jót Neked!!!!
Terike





Nagyon sok boldogságot kívánok névnapod alkalmából!
Tudom elcsépelt szavak, de mégis fogadd szeretettel!
Juhász Klári


Névnapod alkalmából köszöntelek Téged,
sok örömet és boldogságot kívánok most néked!
Ágota





Boldog Névnapot,jó egészséget kívánok!!!
Ildikó


Boldog névnapot kívánok!
Noémi




 
 
0 komment , kategória:  Donnán kaptam  
Szép napot!
  2009-01-14 12:44:09, szerda
 
 



Ditkétől kaptam, köszönöm








Kellemes napot kívánok,Drága Ronim!
Puszillak: Klári
 
 
1 komment , kategória:  Szép nap, hét  
2008 Részleges napfogyatkozás
  2009-01-14 12:24:43, szerda
 
  Ladányi Tamás, Veszprém

A hét csillagászati képe - Részleges napfogyatkozás repülővel
2008. augusztus 10., vasárnap | 2008/33. hét

A veszprémi Castor Csillagvizsgálóból nem csak a Hold fedte el a Napot augusztus 1-jén, hanem egy Boeing 747-es óriásgép is.

,,Megkérted a pilótát, hogy arra menjen vagy véletlen volt?" - kérdezte kolléganőm, miután megmutattam neki a képet. ,,Megkértem, hogy véletlenül menjen arra"- válaszoltam gyenge humorérzékkel megáldva, majd arra gondoltam, hogy még tudatos vadászatkor is meglehetősen nagy szerencse kell a sikerhez, nem elég csak Fortunában bízni...

A téma megvalósításának ötlete menet közben merült fel bennem, mialatt csillagvizsgálómban készítettem sorban a képeket az augusztus elsejei részleges napfogyatkozás egyes fázisairól. Nyári kánikulában, a déli órák környékén a szó szoros értelmében véve főhet az ember feje a képi megvalósításon. De inkább a forróság, mint a vonuló felhők - gondoltam együttérzéssel a tarjáni táborban tartózkodókra. Meglehetősen nagy volt a légi forgalom a jelenség alatt; miután feltűnt egy gép a horizonton, tekintetemmel mindig követtem az útját, hátha keresztezi a távcső látóirányát. A repülők rendre a Nap mellett húztak el, de észrevettem, hogy az idő előrehaladtával központi csillagunk egyre közelebb kerül a zenit közelében húzódó légifolyosóhoz. A maximális, 18%-os fázis maximuma előtt hat perccel keleti irányban felbukkant egy gép a felhők mögül, majd vészesen közeledett a célpont felé. Szabad szemmel követem, kezem az exponáló gombon, mielőtt az objektív elé ér, indítok egy négyes expozíció sorozatot. A repülő már tovarepült, de az élmény örök maradt - miután remegő kézzel nézem végig a nyersanyagot: az első képen semmi, a másodikon sem, a harmadikon sem, majd a negyediken egy minden előzetes reményemet felülmúló méretű repülőgép-sziluett. Ránagyítok, és tökéletesen éles a manuális exponálás ellenére - távirányítóm ugyanis csak egyet tud "lőni". A jelenséget fényképezem továbbra is szorgalmasan, gyűlnek az expozíciók, mert a teljes sorozatból a déli holdprofilt tervezem megszerkeszteni.

Közben egyik szemem felfelé néz, hátha véletlenül a Nap elé kanyarodik egy másik pilóta, de mintha azt mondanák, hogy már sok lesz a jóból, nagy ívben elkerülik a látóirányomat.





A történetnek azonban még nincs vége. A képet meglátva Deli Tamás barátom hívott, hogy szakértő szemmel nézve a képet, valószínűleg egy Boing 747-es körvonalazódik a fogyatkozó Nap előtt. A gép épp fel- vagy leszállás manőverét hajtja végre, amelyre a nagy látszólagos méret enged következtetni. Már csak azt lenne érdekes kideríteni, hogy a repülő épp hová tartott...

Lovró Ferenc tagtársunktól további információkat kaptunk a járattal kapcsolatban: "Segítségül hívva a "hazánk felett átrepülő repülőgépek" nevű indexes topikot, a kérdéses repülőgép valószínűleg az IRA721 Iran Air B741 EP-IAM gép volt, Teherán-Frankfurt viszonylaton."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 15 db bejegyzés
e hónap: 106 db bejegyzés
e év: 1942 db bejegyzés
Összes: 34890 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1812
  • e Hét: 4220
  • e Hónap: 33186
  • e Év: 778808
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.