Regisztráció  Belépés
ronix.blog.xfree.hu
"Ha élni akarsz, két karod legyen a híd, és szavad olyan, ami épít - de kell, hogy példa is légy hordozva mások terhét. Csapóné Ágoston Veronika
2008.06.27
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Megenyhűlt az idő...
  2009-01-19 20:10:47, hétfő
 
 Magyarország kedd reggel

Az éjszaka folyamán nyugat felől tovább vastagszik a felhőzet. Gyenge eső, záporeső is várható, főként az északi országrészben, északkeleten ónos eső is előfordulhat. A délelőtti órákban nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de a keleti megyéinkben erősen felhős marad az ég. A déli, délkeleti szelet továbbra is élénk lökések kísérhetik.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ha adni tudsz...
  2009-01-19 19:56:54, hétfő
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Képes idézetek  
Mit ér a nyugdíjas, ha magyar?
  2009-01-19 19:32:08, hétfő
 
  Mit ér a nyugdíjas, ha magyar?


Valamikor a nyugdíj különleges kiváltságnak számított, irigylésre méltó volt az, aki ,,nyugdíjas állást" szerzett. Az ötvenes években az ország lakosságának jó 60%-át kitevő és otthon gazdálkodó falusi népesség még csak nem is álmodhatott róla, még azután sem, hogy erőszakkal bekényszerítették a termelőszövetkezetekbe, hiszen jogosultságot csak évek múltán szerzett. Később a nyugdíj ,,magától értetődő" járandósággá vált, miután szerepe a régi nagycsaládok széthullásával felértékelődött. Ezért is olyan húsbavágó kérdés, mennyit is ér a nyugdíj?

Teljes cikk.


Baljós jelek
A rendszerváltás utáni nyolc év joggal keltett az idősekben pánikot: a nyugdíjaknak a keresetekhez való aránya egyre csökkent, különösen Horn Gyula miniszterelnöksége idején. A Fidesz-kormány következetesen javította a nyugdíjasok helyzetét, növelve a nyugdíjak reálértékét, javítva keresetekhez viszonyított arányát is.
Az MSZP - kapva a váratlanul ölébe hullott esélyen - eleinte szintén javította a nyugdíjasok helyzetét. Mára azonban a lendület elfogyott, a favorizált nyugdíjasok ,,kiváltságos" helyzete is rosszabb, mint amilyen - különösebb kiváltságok nélkül - a polgári kormány alatt lehetne.
A tendencia megtörését jelzi a nyugdíjszámítás új rendszerének 2009-es bevezetése: az ekkortól nyugdíjba lépők helyből átlag 8%-kal kevesebb nyugdíjra számíthatnak, miközben örökös kormányzati bizonygatás biztosítja a már nyugdíjban levőket, hogy helyzetük nem fog romlani, sőt az 1998 előtt nyugdíjba vonultak számára korrekciókat hajtanak végre. A nyugdíjfront szétválni látszik, a már nyugdíjban levőkre és a leendő nyugdíjasokra.

Háromféle út
A jelenlegi és leendő nyugdíjasok az alábbi esetekben láthatják korosztályi szinten változatlan formában biztosítottnak a nyugdíjukat: ha legalább saját létszámukkal megegyezik az általuk felnevelt utódok száma, ha a mindenkori gazdaság egyre jobban teljesít, és így kevesebben is megtermelhetik a nyugdíjak fedezetét vagy ha növekszik az aktív korosztályokra a nyomás, azaz egyre többet vonnak el tőlük, miközben nyugdíjba lépésük egyre későbbre tolódik.
Jelenleg csupán a harmadik tényező az, amit a mostani kormányzat valóra képes váltani. A legrosszabb úton indultunk el.

Politikai kártya helyett
szolidaritás
A gazdaság köztudottan lehangoló állapota ellen már rövid távon is hathatósan tehetnek az idősebbek is, amennyiben gazdaságélénkítő politikát támogatnak (és nem annak hamis, hiteltelen ígéretét). Rövidlátó és önmaga ellen ható tehát egy csakis a nyugdíjak mindenkori és feltétel nélküli növelésére támasztott igény: a nyugdíj növekedését az aktívan dolgozók munkájának eredményességétől kell várni, és ahhoz kell kapcsolni. Vagyis elengedhetetlen a fiatalabb, dolgozó korosztályokkal való szolidaritás.
Ma az átlagos, saját jogú nyugdíj az átlagkereseteknek kb. a 76%-a. Az átlagnyugdíjat növelik a saját jogú nyugdíj mellett folyósított 30%-os házastársi özvegyi nyugdíjak, de ide számíthatjuk a különféle (pl. utazási) kedvezményeket is. Velük együtt a tényleges átlagnyugdíj szintje becslés szerint meghaladja az átlagkereset 85%-át (!). Ezzel szemben egy fiatalabbnak a gyerekeit is fel kell nevelnie, lakáshoz kell jutnia. A nyugdíjasnak ilyen kiadásai (elvileg) már nincsenek. Talán jobb volna, ha egy az átlagkeresethez viszonyított méltányos %-os arány közmegegyezéssel egyszer s mindenkorra megállapításra kerülne, amihez ,,kőbe vésve" ragaszkodva megszűnne a ,,nyugdíjaskártya" kijátszására való politikai hajlam egy-egy választás alkalmával.
A nyugdíjhelyzet katasztrofálissá válását tompítani fogja a rengeteg minimálbérre bejelentett, vagy a bejelentés nélkül feketén dolgozó munkavállaló, ugyanis a minimálbérhez majd minimálnyugdíj is tartozik. 
A majdani ilyen kisnyugdíjasok persze megint a demagóg politizálás eszközévé válhatnak.

Jelenleg 2 millió 96 ezer az öregségi nyugdíjasok száma. A nyugdíjszerű juttatások száma összesen 3 millió 50 ezer. E szám önmagában is nagy, igazán ijesztővé azonban a foglalkoztatottak (3,58 milliós) számával összevetve válik. Egy foglalkoztatottra 0,79 nyugdíjas jut, és ennek az aránynak a folyamatos rosszabbodása várható, tekintettel az egyre romló demográfiai helyzetre, az egyre csökkenő születésszámra.


Dr. Aszódi Pál, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke szerint, amíg a kormánynak nincs olyan gazdaságpolitikája, amely központi célként tűzi ki a munkaerő-foglalkoztatást, a munkahelyteremtés feltételeinek méltányossá tételét, addig teljesen illuzórikus a nyugdíjasok helyzetének javulásáról beszélni. Az Európa Tanács szakbizottságának 2003-as iránymutatása ellenére a magyar nyugdíjak felzárkóztatására nem került sor, sőt a tagországok nyugdíjaihoz képest visszaesés van. Eközben ez a kormány változatlanul a nyugdíjasokban bízik, akiket minden választáskor maga köré igyekszik gyűjteni. Jellemző példa, ami a 13. havi nyugdíjjal történt. Ennek előbb az első, majd a második felét hozta előbbre, mindkét esetben úgy, hogy kifizetésük közvetlenül a választás elé essen.


A nyugdíjrendszer
méltánytalanságai
* A 2009-től nyugdíjba vonulók 8%-kal kevesebb nyugdíjra számíthatnak.
* Nyugdíjkorhatár-emelés várható, amely főként a Ratkó-korszakban (1953-54-ben) született nagy létszámú korosztályt érinti.
* 2009. január 1-jétől megszűnik a nőknél a gyermekenkénti 1-1 év beszámítása a szolgálati időbe.
* A nyugdíj összegét nem a ledolgozott évek során összesen befizetett nyugdíjjárulékok összege alapján határozzák meg, hanem keresetátlag alapján.
* A nyugdíjjogosultságot 10-ről 20 évre emelték, ami több mint az átlagos munkaviszony fele. Hatalmas tömegek válhatnak ezen szabályozás révén nyugdíjnélkülivé.
* A 30%-os házastársi özvegyi nyugdíj felborítja a rangsorokat. Egy ilyen pótlékban részesülő átlagnyugdíjas özvegy már átlagkereset körüli összeget kap.Forrás: Képmás-családmagazin novemberi száma 
 
0 komment , kategória:  Család  
A mosoly
  2009-01-19 19:05:39, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Képes idézetek  
Kovács Kati: Szomorú lány
  2009-01-19 18:53:10, hétfő
 
  Ildykó Barátnőm küldte

KOVÁCS KATI:

SZOMORÚ LÁNY

Távol, hegyek, folyók közt nemrég egy lány élt
Boldog volt régóta már.
Nagyon tudott szeretni, álmokat szőni,
Mert övé volt, amire várt.

De szerelme egy nap eltűnt.
A boldogsága meg is szűnt.
Oly letört így szegény lány.
Elindult új otthon felé,
Egy másik új sors elé.
Ment, ment, ment!
Ó, már annyit szenvedett!
Boldog akart lenni,
Menni kellett, menni!

Most már itt él köztetek, ó, ez a bús lány,
Örülni nem tud soha tán.
Olyan távol került-e ő gondolatban?
Mégis mindig nála járt.

Szerelme egy nap eltűnt...
A boldogsága meg is szűnt.
Oly letört így szegény lány.
Elindult új otthon felé,
Egy másik új sors elé.
Ment, ment, ment!
Ó, már annyit szenvedett!
Boldog akart lenni,
Menni kellett, menni!

Itt él most közöttetek ez a szomorú lány
Keserű emlékek közt árván
Emlékek közt árván
Én jól tudom, mert ismerem
Nagyon régen már
Oly rég bizony, mert én vagyok az
Ó, az a lány!

Így volt, így volt, így, elment, ment!

Elindult új otthon felé
Egy másik új sors elé
Ment, ment, ment!
Ó, már annyit szenvedett
Boldog akart lenni,
Menni kellett, menni!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Baráti üdvözlet  
Rózsák
  2009-01-19 17:30:49, hétfő
 
  Rózsák a X. Szőregi Rózsafesztiválról, 2008.
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák, Vegyes virágok  
Rózsák
  2009-01-19 17:19:54, hétfő
 
 


X. Szőregi Rózsafesztivál gyönyörű csokrai
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák, Vegyes virágok  
Dsida Jenő: Kicsi rózsa
  2009-01-19 17:10:21, hétfő
 
  Dsida Jenő : Kicsi rózsa

Ha nagyon egyedül vagy, kicsi rózsa,
s végtelen éjjel ködharmata hull,
én melléd simulok hangtalanul.

Ha árvaságod szívet-facsaró,
csak szólnod kell és támaszod leszek,
élő, egyszerű rózsafakaró.

Ha síró, szellemjáró éjfelen
végigszáguld a szél zúgva, seperve,
eldughatod az arcod kebelemre.

Ha babonázva arcodba mered
a sápadt, kaján, torzult holdvilág-arc,
elfödöm gyöngéden a szemedet.

Ha fáj, ha üldöz valami titok,
belefújok egy kicsi ezüst sípba:
gondot-űzni tündéreket hívok.

Alkonyatkor a napba bámulunk,
imádkozva, míg eljön a sötét
és álmodjuk az egymás közelét.

S mikor szirmodat sóhajok se tépik,
egy frissharmatú, boldog éjszakán,
ketten, szótlanul felnövünk az égig. 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 106 db bejegyzés
e év: 1942 db bejegyzés
Összes: 34651 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1238
  • e Hét: 1238
  • e Hónap: 60112
  • e Év: 730293
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.