Regisztráció  Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Három évvel tovább él a követ.
  2009-02-19 21:47:23, csütörtök
 
  Három évvel tovább él a következő generáció
2009.02.19. /Borsonline/
Légszennyezés ide, stresszes életmód oda, az orvostudomány fejlődésével mind hosszabb élet vár a következő generációkra. Bár a halálozások száma magas Magyarországon, 20 esztendő múlva a magyarok várható életkora is 3 évvel emelkedik. A nők lekörözik a férfiakat, átlagosan kilenc évvel élnek többet, mint a teremtés koronái, s ezt az előnyüket a modern orvoslás sem veheti el.

Magyarországon az elmúlt három évtized során a népességfogyás átlépte a félmilliót. Bár a születések száma az utóbbi időben megközelítette az uniós átlagot, a halálozási ráta igen magas hazánkban. Jelenleg a születéskor várható élettartam a férfiaknál 69, a nőknél 78 év.Az orvostudomány fejlődése elodázza a halált
Fotó: Northfoto

- Európában nő az emberek élettartama, hazánkban két évtized alatt mintegy három évvel tolódik majd ki - mondta a Borsnak Hablicsek László, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese.
A szakember szerint az életszínvonal emelkedése, a jobb táplálkozási feltételek és a modern gyógyszerek, gyógykezelések mind hozzájárulnak ehhez a folyamathoz. A biológus a fejlett országok előnyeivel magyarázza az életkor-növekedést.
- Fűtött lakásban élünk, széles kínálatból választhatunk táplálékot, ráadásul az egykor általános nyolc-tíz gyermek helyett jóval kevesebbet vállalnak az emberek, így a szülőknek több idejük jut egy-egy csemetére - állítja Csobánné Majer Ilona. De vajon miért élnek tovább a nők, mint a férfiak? Dr. Szalai Csaba genetikus szerint ennek oka a menstruációban rejlik.
- A menstruálási életciklusban ösztrogén termelődik, ami többek közt a leggyakoribb halálozási okként számon tartott szívbetegségek ellen nyújt védelmet.
Dr. Baricz Károly körzeti orvos szerint napjaink népbetegségei viszont aggasztó kilátásokat mutatnak.
- A depresszió és a stressz mellett komoly veszélyforrás a tömegeket érintő elhízás, mely cukorbetegséghez, szívproblémákhoz vezethet - figyelmeztet a doktor.
Baticz szerint az egyre többeket érintő munkanélküliség testileg és lelkileg is kikezdi az embert, ami szintén megrövidítheti az életet. A szociológus azonban nem kételkedik az életkor-növekedésről szóló előrejelzésekben.
- Öt-hatévente, akárcsak a szórakoztató elektronikában, az orvostudományban is radikális fejlődés figyelhető meg. Nem lepődnék meg, ha a ma betegségei hamarosan genetikailag gyógyíthatóak lennének.
A kor népbetegségének tartott elhízás ellen feltételezhetően életmód-tudatossággal védekezik majd a társadalom. Olyan ez, mint a ma természetesnek számító szelektív hulladékgyűjtés, amely legtöbbünk gyerekkorában még egyáltalán nem létezett - magyarázza Zsolt Péter.
A szakember nem is a közeli jövő miatt aggódik.
- Sokkal érdekesebbek lesz az életkor nagymértékű kitolódásából adódó társadalmi konfliktusok megoldásai, amikor a gyermekvállalási kedv nagymértékű csökkenése mellett száztíz évig élnek majd az emberek.
Balajti Péter
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Gyógyerejű az Attila-domb?
  2009-02-19 21:20:07, csütörtök
 
  Valóban gyógyerejű az Attila-domb?
/Nana/
A Tápiószentmárton melletti Attila-domb ezrével vonza a gyógyulni vágyókat, de a közelben már tervezik Attila palotáját. A tulajdonos - aki elsőként jött rá a domb hatalmára - évente egymillió látogatót vár.

,,Ha ide áll, itt szinte ráz" - jelenti ki Nagykáta polgármestere. Kocsi János közben további instrukciókkal lát el: - Lógassa szabadon a karjait, és ha az ujjbegyei elkezdenek bizseregni és melegedni, akkor már érzi az energiát. Ezután rázza ki a karjait, hogy az érzés elmúljon, de az agya már emlékezni fog rá, így mindig megtalálja majd a sugárzó helyeket. De ilyen jót nem fog találni, mint ez a domb.

Buszok, kopjafák és gyógyulni vágyók

Ez a domb az Attila-domb a Pest megyei Tápiószentmárton határában. Alig pár méterrel emelkedik az asztalszerűen lapos síkság fölé, ilyenből tucatnyit látni az út mentén, amely a Kincsem Lovasparkhoz vezet. Az Attila-dombot mégis messziről észre lehet venni, a rajta emelkedő kopjafák, padok és fából ácsolt kilátó miatt. Hétvégéken buszokkal érkeznek ide a gyógyulni vágyók, akik az 500 forintos napidíjat sem sajnálják, hogy a domb ,,jótékony kozmikus energiáiból" részesülhessenk.

Egy legenda újjászületése

Most viszont hideg szél fúj, így egy kis csoport fanatikus természetgyógyászt kivéve a kutya sem érdeklődik a domb iránt. Mindez hamarosan megváltozhat és Kocsi János szerint Tápiószentmárton az európai turizmus fellegvára lehet: száz méterrel arrébb már nagy halom bontott tégla jelzi: itt bizony fel fog épülni a ,,világ nyolcadik csodája", Attila palotája. Az elképzelés grandiózus: az építmény teljes alapterülete meghaladná a 8500 négyzetmétert. Alsó szintjén 1500 személyes lakomatér kapna helyet, emeletén négyszáz személyes aréna. Kivitelezésében korhűen mintáznák meg Attila korának díszítését és építészeti megoldásait - magyarázza a polgármester.
- Fő forrásunk Phriszkosz rhétor bizánci követ beszámolója volt, erre alapozva tervezte meg az épületet Háyde Tibor építész. Arra törekedtünk, hogy akár díszletként is szolgálhasson egy Attiláról szóló filmhez. Az építkezés teljes költsége számításaink szerint meghaladja az ötmilliárd forintot - mondja Kocsi János. A vállalkozó szerint már csak egy dologra várnak: pályázati támogatásra. - Attila külföldön is remekül eladható, ez az épület valósággal vonzaná a turistákat. Az előzetes számítások szerint legalább egymillió látogatónk lenne évente, így hamar megtérülne a befektetés - véli.Attila dombja jelenleg sem rossz üzlet

Tápiószentmárton Kincsem csodakanca kultusza mellett az elmúlt években magáévá tette az Attila-mondakört is, így a Kincsem áruház melletti Kincsem borozó vetélytársaként megjelent az Attila büfé is. A domb erejében azonban kevesen hisznek a hatezer lelkes településen. Éveken keresztül laktanya volt a területen. Tény, hogy a ,,csodadomb" oldalából itt is, ott is vasbeton gerendák kandikálnak ki; ránézésre inkább bunkernek tűnik, mint szakrális kegyhelynek.
A jótékony hatásra Kocsi János döbbent rá nyolc évvel ezelőtt: mint mondja, egyszerre csak azt vette észre, hogy bizsereg a keze és jobban érzi magát. A ,,gyógyító domb" híre hamar elterjedt, tucatjával érkeztek és érkeznek a beteg emberek, és ki már egyszeri, ki többszöri itt eltöltött idő után érezte, hogy állapotában javulás állt be. Elindult a kutatás is: a természetgyógyászok mérései jótékony hatású energiasugárzást mutattak ki, amelynek középpontja a természetgyógyászok szerint az Attila dombon van, de állítólag a Kincsem Lovaspark egész területén érzékelhető.

A természetgyógyász szerint

- Ez a hely egy csoda - erősíti meg Béki László természetgyógyász is. - Ez a nyugalom, a táj szépsége önmagában is gyógyír, itt megtalálható a magyar ősgyógyászat minden ősprincípiuma: a tiszta levegő, a tiszta víz, a tiszta, nem szennyezett föld és a sokféle vadon élő állat és madár. Az emberek itt jól érzik magukat, ebben a csendben megnyugszanak - emeli ki a természetgyógyász, aki szerint ,,a Kocsi Jánosból áradó természetes őserő" is jótékony hatással bír.

Jönnek is az ország minden szegletéből: Kocsi János elmondása szerint évente százezer látogatót fogadnak, ebből hatvanezer ember csak a domb gyógyító hatása miatt érkezik. Pedig a Kincsem csodakanca hírnevére alapozott Lovaspark is temérdek szolgáltatással várja a látogatókat. Közvetlenül az Attila-domb mellett, a régi laktanya területén 110 személyes szálloda várja a pihenni vágyókat, uszodával, minigolfpályával, saját állatkerttel, játszótérrel.

Farkas Károly
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Fagyálló növények
  2009-02-19 21:00:47, csütörtök
 
  Fagyálló növények
Sz.Icu - 2009.02.18

Futó lila akác / Wisteria sinensis:
Nem igényli a takarást. Áprilisban kezd virágozni és ez folyamatosan nyár végéig is eltart.
Üdén hat kerítéseken, kapukon és lugasokon, nagyon kellemes illatáról nem is beszélve
.
Fagyálló végzetfa / Clerodendrum trichotomum ill. bungei:
Egyik legszebb fafajta. Az első 2-3 évben még fagyérzékeny, későbbiekben ettől már nem kell féltenünk, addigra megerősödik. A virágok sötétrózsaszínűek vagy pirosak, félgömb alakúak és jellegzetes az illatuk.Teleki virág:
A Kárpát medence igen impozáns, botanikai ritkasága. Éppen ez miatt védett növény. 100-150 cm magas, ún. nyelves virága kellemes illatú, keskeny és sötét sárga színű. Virágzás: júliusban és augusztusban.Selyemmirtusz / Lagerstroemia:
Indiában őshonos növény. Lehet cserje vagy fa. A kéreg fahéjbarna.Virágzása június közepétől, a virágok színe fehér, piros, rózsaszín vagy bíbor. Védett fekvésben, belső udvarokban jól telel. Faként elérheti a 6 méteres magasságot. Ősszel a lomb színe vörös-narancsos, talaj tekintetében nem igényes. Egyedülálló a szépség tekintetében.
Imafüzérfa / Melia azedarach:
Ázsiában őshonos. Másként naspolyafának is nevezik. Bútorgyártásban, hangszergyártásban kedvelt fafajta. Májusban virágzik, 30 cm-es fűszeres illatú virágai, májusban nyílnak.
Védett, napos helyeket szereti és a mérsékelten száraz talajt. Igénytelennek tartják, mert bármilyen talaj megfelelő számára, még a sós is.Selyemakác / Albízia:
Őshonos Perzsiától Japánig. Európában és Amerikában a 18. századtól vált ismertté és kedveltté. Átlagos magassága 6-10 méter. Több mint 100 faja ismert. Ernyő alakú és igen gyors növekedés jellemző rá. Júniustól szeptemberig virágzik, sokporzós, illatos és díszes lilásrózsaszín virágcsomóit a méhek igencsak kedvelik.
Termése a lapos babhüvelyhez hasonló, melyben az érett magvak barnák.
1-2 évesen még igénylik a fagy elleni védelmet, de a 3. évtől már biztonsággal teleltethetők át.

Sz.Icu rovata (szicu.virtus.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Érzelmeink 5.
  2009-02-19 14:30:12, csütörtök
 
  Érzelmeink 5.
fenysugarak - 2009.01.29

Már magzati korban is vannak érzelmeink. Érezzük a mamánk és környezetünk érzelmeit.Kedd reggel van, szeptember 4. Már holnap lesz egy hete, hogy a doki szerint meg kellett volna szülnöm. Nyugtalankodik Mária. Ma valahogy hihetetlenül energikusnak érzi magát. Ugyanakkor furcsa boldog várakozás van benne legbelül. Szépen végig takarítom ma is a házat kívül belül gondolja és munkához lát. Gyors, begyakorlott és határozott mozgással lát neki a tervei megvalósításának. Minden ragyog amerre csak elhaladt. Már kora délután van de nem fáradt, nem éhes, csak ez furcsa érzés legbelül.
Eközben Rózsában is munkálkodik egy érzés. Szokatlan és mégis valami ismerős. Mintha már átélte volna mindezt valamikor. Örül, hogy anyja jól van. Érzi, hogy elégedett és boldog. Bár benne is van valami szokatlan érzés.
Lassan ballag lefelé a nap és vörösre festi az eget. Mária elégedetten néz körül. Sikeres volt a napja minden elvégzett, amit tervezett és tetszik neki a látvány, amely kialakult általa.
- Úgy látszik kicsit sok volt ez egy napra - gondolja.
Kissé fájdogál a dereka és minha a has is keményebb lenne, de ritmusosan. Csak nem hasít belé a felismerés. Talán ezek már az úgynevezett fájások. Figyeli a hasát és az órát. Igen semmi kétség 10 percenként érzi a hasában ezt az érzést. Nincs még tapasztalata első gyermeke van a szíve alatt.
- Átmegyek Icához, hogy szóljon Bözsinknek. Már nem merek elindulni olyan messzire, annyi mindent mondanak és jobb az óvatosság.- gondolja.
- Bekopog és a szomszéd asszonya azonnal megjelenik az ajtóban. Ránéz és közli.
- Itt az idő, akkor megyek Bözsihez, útközben hívom a mentőt.
- Igen ezt szeretném kérni.
A testvére gyorsan jön a mentő lassan. Már teljesen beesteledett, sötét van. A fájások is sűrűsődnek, de a mentő még mindig nem jött. Feszült várakozással teli a levegő.
- Mi történik most? - Rózsa is nyugtalanabb lesz az édesanyja pocakjában.
Valami baleset volt és azért késik a mentő, jött az információ.
- Feküdj le -mondja a testvére Máriának.
- Te le tudtál feküdni, mielőtt szültél, mert nekem rosszabb úgy - kérdez és válaszol is Mária egyszerre.
- Nem igazad van jobb, ha járkálsz. Csak jönne már az a mentő. Már este 9. óra van.
Ajtó csapódás, a kutya is ugat. Bözsi kinéz az ablakon.
- Itt a mentő- mondja és elindul kifelé, hogy beengedje őket.
- Idevártak bennünket, itt van kismama - kérdezte az egyik féfi.
- Igen válaszolta Bözsi. Jöjjenek be kérem. Folyt. köv.....

fenysugarak rovata (fenysugarak.virtus.hu) 
 
0 komment , kategória:  Mindenmás /történ.,elbesz/  
Élelmi-vegy-szerek 10/10
  2009-02-19 14:23:38, csütörtök
 
  Élelmi-vegy-szerek 10/10
Vaszilov - 2009.01.07

Az adalékanyagok csoportosítása veszélyességi szempontból.
16. E-számok 3 csoportja

Az adalékanyagok csoportosítása veszélyességi szempontból. A listát nem kell, nem lehet, nem szabad "szentírásnak" tekinteni, mert idővel és ismeretekkel változhat a megitélés.

Az aláhuzott számok az illető anyag géntechnikai eredetét jelenti.

A első "A" csoportban vannak azok az anyagok, melyek ártalmatlanoknak tekinthetőek. (mérget azért még sem vennék rá!)


A második "B" csoport bizonyos körülmények között, betegségek, asztma, migrén stb. kedvezőtlenül hatnak. Lehetőségeknek megfelelően kerülni kell őket.
_!!!!!!!A harmadik és legveszélyesebb csoport a "C" jelű, amit mindenképpen kerülni kell, mert káros hatásuk már bizonyított.!!!!!!!!!A csoport (ártalmatlanoknak tekinthető E-számok)

Színezőanyagok

100, 101, 120, 140, 141, 160a, 153, 160a, 160b, 160c, 160d, 160e, 160f, 161a, 161b, 162, 163, 170, 171, 172,

Konzerváló anyagok

200, 201, 202, 203, 260, 261, 262, 263, 270, 290, 296, 297,

Antioxidánsok

300, 301, 302, 304, 306, 307, 308, 309, 316, 325, 326, 327, 334, 335, 336, 337, 350, 351, 352, 353, 354, 355, 356, 357, 363, 380,

Térfogat- tömeg-növelő, zselésítő anyagok

401, 402, 403, 404, 405, 406, 407, 407a, 410, 412, 413, 414, 415, 418, 422, 440a, 440b, 460, 461, 462, 463, 464, 465, 466,

Csomósodásgátlók

500, 501, 503, 504, 507, 508, 509, 510, 511, 512, 513, 514, 515, 516, 517, 524, 525, 526, 527, 528, 529, 530, 535, 536, 538, 551, 552, 553a, 553b, 554, 555, 556, 558, 559, 570, 585,

Ízfokozók

636, 637, 640,

Édesítőszerek

900, 901, 902, 90,, 904, 914, 927, 938, 939, 941, 942, 948.
B csoport (feltételesen kerülendő E-számok)

Színezőanyagok

101a, 104, 110, 124, 128, 129, 131, 132, 133, 142, 150b, 150c, 150d, 151, 154 155, 161g, 173, 174, 175, 180,

Konzerváló anyagok

230, 231, 232, 233, 242,

Antioxidánsok

310, 311, 312, 315, 322, 330, 331, 332, 333, 385,

Térfogat- tömeg-növelő, zselésítő anyagok

416, 417, 420, 421, 432, 433, 434, 435, 436, 442, 444, 445, 450, 451, 452, 470a, 470b, 471, 472a, 472b, 472c, 472d, 472e, 472f, 473, 474, 475, 476, 477, 479, 481, 482, 483, 491, 492, 493, 494, 495,

Csomósodásgátlók

520, 521, 522, 523, 541, 574, 575, 576, 577, 578, 579,

Ízfokozók

626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635,

Édesítőszerek

912, 950, 957, 959, 965, 966, 967, 999

Egyéb adalék anyagok

1200, 1201, 1202, 1404, 1410, 1412, 1413, 1414, 1420, 1422, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518
!!!!!!!!!!C csoport (feltétlen kerülni az alábbi E-számúakat!)!!!!!!!!!!!

Színezőanyagok

102, 122, 123, 127,

Konzerváló anyagok

210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 234, 235, 239, 249, 250, 251, 252, 280, 281, 282, 283, 284, 285,

Antioxidánsok

320, 321, 338, 339, 340, 341,

Ízfokozók

620, 621, 622, 623, 624, 625,

Édesítőszerek

951, 952, 953, 954,

Egyéb adalék anyagok

1100, 1101, 1102, 1103, 1105,

Vége.
Vaszilov rovata (vaszilov.virtus.hu) 
 
0 komment , kategória:  Receptek és háztart.ötletek  
Egészséges életmód
  2009-02-19 12:02:24, csütörtök
 
  Méresd meg pH szinted szakemberrel
(BETA-teszt)

Ha orvosi támogatásra van szükséged és biztos akarsz lenni dolgodban végeztesd el az ártalmatlan BETA tesztet. A legmegbízhatóbb pH-mérésre a BETA-teszt (bioelektromos terrénanalízis) alkalmas. Ennek során a vér, a vizelet és a nyál pH-ját, ásványianyag-tartalmát és oxidálóképességét is mérik. Ezen adatokból kiderül, hogy
- a szöveti pH melyik tartományban helyezkedik el
- mennyi a pufferolásra képes ásványok mennyisége
- milyen betegségekre, fertőzésekre (gombásodás, vizesfertőzés, bakteriális fertőzés.) hajlamos a szervezet
- van-e daganatképződési hajlam
- fokozott-e a trombóziskészség.

A mérést követő életmódváltás után 2-3 hónappal érdemes kontrolltesztet végeztetni, hogy kiderüljön, mennyit javult a sejtek, szövetek állapota.

A " Zöld lötty":

SuperGreens - Por és Kapszulák a lúgosító közegértZöld lötty összetevők:

- 49 különböző bio-termesztett zöldség, zöld fű, levél és csíráztatott gabonaszem egyedülálló keveréke, amely lehetővé teszi a maximális felszívódást.
- Több mint 100 természetes vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz.
- Különlegesen energizál (az InnerLight szabadalmazott bioenergetikai technikái kolloidálisan töltik fel a port elektromossággal), érezni fogja a különbséget!
- Szuper koncentrátum - 20:1
- Nem tartalmaz ártalmas algákat, gombákat, illetve probiotikus baktériumokat.

zöld kamutfű, árpafű, citromfű, kukoricafű, búzafű, áfonyalevél, lucernalevél (alfalfa), pitypanglevél, feketediólevél, szederlevél, lapulevél, málnalevél, boldolevél, goldenseal levél, papayalevél, eperlevél, rozmaringlevél, szójalecitin, fehérfűz-kéreg, szilfa-kéreg, fehérmályvagyökér, pau d'arco gyökér, kukoricahaj, béta-karotin, csipkebogyó (rose canina), echinacea, tarackbúza, legyezőfű, zabfű, szójacsíra, kelkáposztalevél, spenótlevél, okra gyümölcs, fejes káposzta, zellergumó, petrezselyemlevél, brokkoli, kukrkumgyökér, paradicsom, vízitorma, lucernadzsúsz, borsmentalevél, fodormentalevél, wintergreenlevél, zsályalevél, kakukkfűlevél, magas frekvenciájú ásványkeverék, aloeveralevél koncentrátum

Prime pH a könnyebb oxigén felvételért
Segít abban, hogy a véred könnyebben vegye fel az oxigént a vízből (emlékeszel milyen fontos ez a daganatos megbetegedések szempontjából?), és erősíti a SuperGreens savsemlegesítő hatását.
- Erőteljes oxigén-katalizátor - segíti a sejtek optimális működését
- CLO2 - egyedülálló, szabadalmazott formában

Amikor a Prime pH-t tisztított vízzel használod, számíthatsz rá, hogy kémhatása 9.5 körül lesz a pH-skálán. Ez fontos, mivel az a szándékunk, hogy lúgosítsuk a testünket, és megszüntessük a túlzottan savas állapotokat, amelyek a legtöbb embernél előfordulnak az egészségtelen étkezési szokások következtében.

Termék tájékoztató kérés

Készen állsz a változásra? Egyetlen egy lépés választ el téged attól, hogy megtaláld problémádra a választ. Lehet beteg vagy, lehet fogyni szeretnél. Bárhogy is legyen írj nekem egy e-mailt és kérd ingyenes tájékoztatómat.

e-mail: mereganyagok@gmail.com

Üdvözlettel: Vass Viktória

Mobil: 70-34-14-060
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Gyógymódok
  2009-02-19 11:55:09, csütörtök
 
  Gyógymódok
/Patika magazin/

Gyógynövények a vénás betegség kezelésében
A krónikus vénás elégtelenség és egyéb, a vénákat érintő megbetegedések kezelésében gyógynövények és gyógynövényes készítmények belsőleges, illetve külsőleges alkalmazására egyaránt van lehetőségünk. A kezdődő betegség kezelésére alkalmas szerekhez recept nélkül is hozzájuthatunk a patikákban, gyógynövényszaküzletekben.

A belsőleges kezelésre ajánlott standardizált készítmények hatóanyagául például a vadgesztenye (Aesculus hippocastanum L.) magkivonata, a szőlő (Vitis vinifera L.) terméshéjának procianidinjei, a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.) antocianin festékanyaga, a mirtillin, az orvosi somkóró (Melilotus officinalis L.) kumarinokat tartalmazó virágkivonata, a több növényben - kerti ruta (Ruta graveolens L.), japán akác (Sophora japonica L.), hajdina vagy pohánka (Fagopyrum esculentum Mönch) - előforduló és érfalvédő hatású flavonoidvegyület, a rutin, illetve a csodabogyógyökér (Ruscus aculeatus L.) gyöktörzsének szaponinjai szolgálhatnak.

A külsőleges kezelésekre szánt készítmények a vadgesztenyemag-kivonat mellett a somkóró virágának és virágos hajtásának, a körömvirág (Calendula officinalis L.) virágzatának, a cickafarkfű (Achillea spp.) fajok virágos hajtásainak és virágzatának, a kamilla (Matricaria recutita L.) virágzatának, a varázsmogyoró (Hamamelis virginiana L.) levelének, valamint a fekete nadálytő (Symphytum officinale L.) gyökerének kivonatait és hatóanyagait tartalmazzák, melyek gyulladáscsökkentő, értonizáló, valamint enyhe fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek.

A krónikus vénás elégtelenség kezelésében a vadgesztenyemag-kivonat és az eszcin nevű szaponinkeverék a legismertebb fitoterápiás szerek közé tartozik, melynek sokrétű hatását - gyulladáscsökkentő, izzadmányok képződését csökkentő, a perifériás keringést, a nyirokáramlást és a vénák rugalmasságát fokozó; az erek állapotának romlását gátló, a kapillárisok áteresztőképességét csökkentő és értágító - hatástani és klinikai kísérletekben egyaránt megerősítették.

Az eszcint (és flavonoidokat is) tartalmazó készítményeket a krónikus vénás elégtelenség kezelése mellett visszérgyulladás, lábszárfekély, aranyér, illetve műtétek utáni ödémák kezelésére belsőleg és külsőleg egyaránt felhasználják.

A csodabogyógyökér gyöktörzséből előállított kivonatok kedvezően hatnak a kapillárisok falára, tonizálják a vénákat, emellett gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatással is rendelkeznek, ezért a krónikus vénás elégtelenség okozta diszkomfortérzések - fájdalom és nehézség érzése a lábban, görcsök, duzzanatok - megszüntetésében van elsősorban jelentőségük a fitoterápiában.

Ugyancsak a belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható növényi részek közé tartozik a somkóró virága, amit borogatás és kivonatok formájában használnak a csodabogyógyökérnél már leírt panaszok mellett visszértágulat, vénafalgyulladás, nyirokpangás és poszttraumás tünetek kezelésére is.

A gyulladt, fájdalmas visszerek külsőleges kezelésében a vadgesztenyemag, a feketenadálytő-gyökér, a körömvirág, a kamillavirág, a cickafarkfű, valamint a varázsmogyoró kivonatait (is) tartalmazó készítmények (krémek, kenőcsök) fontos kiegészítői lehetnek a gyógyszeres és egyéb kezelésmódoknak (ilyen pl. a végtagok kompressziós kötése).

A somkóró virágos hajtásaiból az előírt gyógyszeres kezelések kiegészítésére az alábbi módon készíthető pépes borogatás: egy vászonzacskót 1/3-1/2 részéig megtöltünk lenmag- és/vagy kamillaliszttel, majd azt somkóróvirágból készített, langyosra hűtött forrázatba (2-3 kávéskanál virág fél liter vízhez) mártjuk. A somkóró virágát önmagában is használhatjuk, ilyenkor a virággal telt vászonzacskót forró vízbe mártjuk, majd amikor a víz kellő hőmérsékletűre hűlt le, akkor a zacskót a fájós végtagra tesszük. Mindkét esetben célszerű a borogatott lábat fóliával és szövettel betekerni, majd legalább 0,5-1 órán keresztül ágyban fekve pihentetni. A kezelés naponta ismételhető.

dr. Babulka Péter


 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Idézzük meg őrangyalunkat
  2009-02-19 11:45:28, csütörtök
 
 Levélírás

Ez az egyik leghatékonyabb módja az őrangyalokkal való kapcsolat megteremtésének. Fogjunk egy darab papírt, és egyszerűen írjunk le mindent, amit el szeretnénk mondani őrangyalunknak. A levél lehet annyira személyes, amennyire csak szeretnénk, hiszen rajtunk, és az angyalokon kívül senki más nem fogja elolvasni. Ha elkészültünk a levél megírásával, tegyük egy borítékba, és címzésként ennyit írjunk rá: "Őrangyalomnak". Ragasszuk le, majd égessük el. A hamut gyűjtsük össze, és az udvaron, vagy a lakásunk környékén szórjuk szét. Végezzük ezt úgy, mint egy szertartást.Lerajzolni az őrangyalunkat

Nem is gondolnánk, hogy kreativitásunkat arra is használhatjuk, hogy megtaláljuk személyes őrangyalunkat. Pedig megpróbálkozhatunk azzal, hogy egy angyalképet rajzolunk, és ki is színezzük. Amikor az angyal rajzolására koncentrálunk, oda is vonzzuk őrangyalunkat magunkhoz. Még azt is észrevehetjük, hogy fokozatosan hatni fog a ceruza mozgására, és láthatjuk, hogy gyönyörűt alkottunk.

Legyünk nyitottak és tudatosak

Ez az egyik leghatékonyabb módja az őrangyallal való kapcsolatteremtésnek. Vegyük észre, hogy őrangyalunk folyamatosan velünk van, és segíteni akar nekünk. Beszéljünk hozzá, kérjünk tőle bármit, amire csak szükségünk van. Kérésünk azonban legyen annyira egyértelmű, amennyire csak lehetséges. Ha ugyanis nem vagyunk biztosak annak, hogy mit szeretnénk, kérni sem tudjuk pontosan. És ha nem tudjuk, mit is akarunk, honnan fogjuk tudni, hogy megkaptuk-e azt?

Figyeljünk oda, hogy ne csak kérjünk az őrangyalunktól

Hasznos lehet, ha rendszeresen beszélgetünk az őrangyalunkkal. Meséljük el neki azt is, hogy mi történik velünk, hogyan telnek napjaink. Beszéljünk a sikereinkről, eredményeinkről, csalódásainkról, és szeretteinkről. Ha ugyanis rendszeres a kommunikáció, sokkal könnyebbé teszi számára, hogy életünk fontos részévé válhasson.

Jó, ha minden este - lefekvéskor - megköszönjük őrangyalunknak, hogy vigyázott ránk, és segített nekünk.Őrangyalunk neve

Ha már kapcsolatba kerültünk az őrangyalunkkal, bátran kérdezzük meg a nevét. Ez ugyanis nagyon sok szempontból fontos lehet. Ha tudjuk valakinek a nevét, sokkal közelebb kerülünk az adott személyhez. Így van ez az őrangyalunk esetében is. Ha tudjuk a nevét, azonnali kapcsolatot tesz lehetővé számunkra, mivel egyszerűen csak ki kell mondanunk ahhoz, hogy megjelenjen a tudatunkban.

A név általában spontán merül fel a tudatunkban, amikor először lépünk kapcsolatba az őrangyalunkkal. De aggodalomra akkor sincs semmi okunk, ha egy több időt igényel majd. Egyszerűen lazuljunk el, kérdezzünk rá a nevére többször is, és a név fel fog bukkanni elménkben.

forrás:www.noiportal.hu 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi történt a szülinapomon?
  2009-02-19 11:39:14, csütörtök
 
  Mi történt a szülinapomon?
/Múlt-kor/
2009. február 19., csütörtök: Anna, Borbála, Borbás, Buda, Kabos, Konrád, Kunó, Kürt, Manszvét, Oszvald, Ozsvát, Zsuzsa, ZSUZSANNA napja.

1403. február 19.
Az ellenzéki magyar országnagyok Esztergomban Jodok morva őrgróffal szövetkeznek Zsigmond király ellen
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon

[2]1732. február 19.
Meghal André Charles Boulle, a bútorkészítés mestere
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
90 éves korában meghal André Charles Boulle. Boulle a bútorkészítés mestere; ő alkotta meg a XIV. Lajos francia királyról elnevezett stílust, mely a Napkirály hatalmát és fényét tükrözi. Boulle az egyszerű formákból tervezett bútorokat fantáziadús intarziával, elefántcsontból, teknőcpáncélból, bronzból és ónból készített értékes veretekkel díszítette. A kárpitozott bútorokat selyemmel vagy bársonnyal vonta be, magas támlával és egyenes lábakkal készítette.

[3]1817. február 19.
Megszületett Kossuth Zsuzsa
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Kossuth Lajos legfiatalabb húga 1841-ben feleségül ment Meszlényi Rudolfhoz. Részt vett a Védegylet szervezésében. 1848 januárjában özvegyen maradt. Lelkes híve volt a forradalomnak, 1849 áprilisában a tábori kórházak főápolónőjévé nevezték ki. Felhívást intézett a magyar nőkhöz, hogy ápolják a sebesülteket. Fáradhatatlanul járta az országot, szervezte és ellenőrizte a katonakórházakat. A világosi fegyverletétel után elfogták és bíróság elé állították. Bizonyítékok hiányában felmentették ugyan, de a hatóságok továbbra is gyakran zaklatták. 1851-ben ismét letartóztatták és azzal a feltétellel engedték szabadlábra, hogy elhagyja az országot. Ekkor már súlyos tüdőbajban szenvedett. Brüsszelbe vándorolt ki, ahol csipkeverő műhelyt nyitott. 1853-ban Amerikába települt át. New York-ban érte a halál.

[4]1846. február 19.
Meghal Kis János költő
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Kazinczy Ferenc tántoríthatatlan híve és barátja volt, de a nyelvújításban óvakodott a túlzásoktól. 1790-ben a soproni líceumban - diáktársaival - megalapította a Soproni Magyar Társaságot, az első magyar önképzőkört. 1791-93-ban Göttingenben és Jénában tanult tovább, 1794-től Győrött tanított. 1796-1808 között több dunántúli falu lelkipásztora, majd 1912-től haláláig a dunántúli evangélikus egyházkerület szuperintendense volt. Mintegy 70 önálló műve jelent meg, sokat fordított görög, latin, német és francia klasszikusok munkáiból. Versei többnyire terjengős, szentimentális alkotások. Legnagyobb érdeme Berzsenyi Dániel költői tehetségének felfedezése volt. 1830-ban az MTA rendes tagjává választották.

[5]1867. február 19.
Meghal Habsburg István, az utolsó magyar nádor
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Budán született 1817. szeptember 14-én. Anyja gyermekágyi lázban meghalt, ezért mostohaanyja, apja harmadik felesége, Mária Dorottya württembergi hercegnő nevelte. Tanulmányai során főként a jog érdekelte, 14 éves korában ezredessé léptették elő. 1835-ben a róla elnevezett 52. gyalogezred tulajdonosa lett. Kitanulta a könyvkötést és a faesztergálást is. Pest-Budán közvetlensége miatt nagy népszerűségnek örvendett. A németen kívül jól tudott latinul, franciául, olaszul és magyarul is. 1838-ban részt vett a pesti árvíz mentési munkálataiban, ami tovább fokozta népszerűségét. 1843 őszétől Csehország helytartója, hivatalát 1844. januárjában vette át. Csehországban főként gazdasági jellegű intézkedéseivel igyekezett a tartomány fejlődését elősegíteni (Bécs-Prága közötti vasútvonal építésének támogatása, az 1846. évi éhínség enyhítése stb.). Apjának, József főhercegnek a halála után, 1847-ben lett Magyarország helytartója, majd Pest vármegye főispánja. 1847-ben választották nádorrá, és őt tarthatjuk a `legmagyarabb Habsburg`-nak. 1848 tavaszán, mint királyi helytartó, ő bízta meg Batthyány Lajost az első magyar független kormány megalakításával. Ezután vállalta a reménytelen harcot a konszolidáció érdekében. A végsőkig a helyén maradt, s így őt bízták meg a Jellacic ellen küldött magyar hadsereg vezetésével. A megbízatást elfogadta, de a hadvezetés átvétele helyett szeptember 22-én Bécsbe menekült és 25-én lemondott a nádori méltóságról. Ezután visszavonultan élt Németországban, majd végül kibékült Ferenc Józseffel. Menton-ban (Nizza mellett) érte a halál.

[6]1910. február 19.
Megalakul a Nemzeti Munkapárt
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
A koalíciós kormányt inkább a belső ellentétek, semmint Ferenc József ellenszenve vitte sírba. A kormány az utolsó `nemzeti követelést`, az önálló magyar jegybank eszméjét is kénytelen volt feladni. Wekerle 1909. januárban beterjesztett egy javaslatot: legyen külön egy bécsi és egy budapesti jegybank, ezek azonban egyeztetett pénzpolitikát folytassanak, pénzeik az egész Monarchiában legyenek elfogadott fizetőeszközök. A `kartellbank` eszméje senkit nem elégített ki, hiszen fenntartotta a fizetőeszköz és a pénzpolitika közös voltát. Ezt követően a Függetlenségi Párt kettészakadt, a harcias többség a megegyezést kereső Kossuth Ferenccel szembefordult. Az uralkodó rutinszerűen tárgyalt még 1909 derekán Kossuthtal, Justhtal. Látva, hogy a koalíció nem támasztható fel, Lukács László hajdani pénzügyminisztert bízta meg titokban egy tisztán 67-es kormány megalakításával, s egyelőre kormányon tartotta Wekerlééket. A király elképzelése: az általános választójog bevezetése, ahogy Ausztriában már 1907-ben bevezették azt. Ferenc József Tiszával és Khuen-Héderváryval is próbálkozott. Utóbbi jobban igazodott Bécshez, elvben elnyerte Ferenc Ferdinánd támogatását is. A kormánykoalíció 67-esei lassan átáramlottak Tisza valamint Khuen-Héderváry táborába, 1910. január 17-én utóbbi kapott megbízást kormányalakításra. Egy hónap múlva a Szabadelvű Párt feltámasztásából megalakult a Nemzeti Munkapárt. Az újabb, a parlamentben népszerűtlen kormányt a még koalíciós többségű képviselőház újabb "nemzeti ellenállással" akarta fogadni, óhajának azonban nem volt sok foganatja. Az 1910. júniusi választáson nem várt arányú nagy győzelmet aratott a Munkapárt, melynek tényleges vezére Tisza István gróf volt. A többség biztos tudatában 1911 tavaszán a kormány beterjesztette az újonclétszám és a hadi kiadások másfélszeres növelésére vonatkozó javaslatot. A következő időszakban ez volt a parlamenti élet fő vitakérdése. Kezdődött elölről a régi színjáték: a javaslat elfogadásáért cserébe az ellenzék nemzeti vívmányokat akart. A demokratikus program, az általános választójog követelése mellett egyedül Justh szűkebb köre tartott ki. A vitának majd Tisza István vet véget 1912 júniusában, amikor házelnökként erőszakkal letöri az újabb obstrukciót, s megszavaztatja a véderőjavaslatot.

[7]1947. február 19.
Az FKGP lemondatja Kovács Bélát
[2004.05.21. 03:09] Ezen a napon
Az FKGP Politikai Bizottsága kommunista nyomásra lemondatja főtitkári tisztéből Kovács Bélát, akit a Magyar Közösség-összeesküvésben való részvétellel gyanúsítanak. Utóda a főtitkári székben Balogh István.

[8]1951. február 19.
Meghal André Paul Guillaume Gide, Nobel-díjas francia író
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Párizsban született 1869. november 22-én. Alapításától szerkesztője volt a Nouvelle Revue Francaise-nek, ő fedezte fel - többek között - Giraudoux-t, Martin du Gard-t és Saint-Exupery-t. Első regénye a Meztelen, a második pedig A mennyország kapuja, amelyet Magyarországon Ady ismertetett a Nyugatban. Míg e regények szerkezetükben a klasszikus prózai hagyományt követik, más műveiben nyitottabb formát hoz létre az idősíkokkal való játék a valóság és illúzió egymásba játszása révén, amely az új regényig ível. Híres műve A pénzhamisítók, a regényíró `regénye`, amely tulajdonképpen egy készülő regény regénye, s Gide ezt a művét tartotta az egyetlen `tiszta` regénynek. A kritikusok legmaradandóbb munkájának Naplóját tartják, amely az európai szellemi élet tükörképe, s Gide a XIX. század végétől a XX. század derekáig írta. Nietzschének ő volt az egyik első francia szószólója, s ő mutatta be a franciáknak a század legnagyobb angolszász irodalmárait, ugyanakkor szívesen fordított Shakespeare-t, Goethe-t és Kafkát is. Kora legnagyobbjaival folytatott, több kötetre rúgó levelezését később ki is adták, s fontos kordokumentumnak számít. A Nobel-díjat 1947-ben kapta `az élet problémáit és körülményeit állhatatos igazságszeretettel és pszichológiai éleslátással feltáró irodalmi munkásságának nagy művészi jelentőségéért.`

[9]1980. február 19.
Helmut Schmidt lemondja NDK-beli látogatását
[2004.05.21. 03:09] Ezen a napon
Helmut Schmidt német szövetségi kancellár lemondja NDK-beli látogatását a szovjet csapatok afganisztáni bevonulása miatt

[10]1986. február 19.
Bányakatasztrófa sújtja a mecseki uránbányát
[2004.05.21. 03:09] Ezen a napon
1986. febuár 18-án 11 áldozatot követelt egy bányakatasztrófa a Mecseki Szénbányák Vasas Bányaüzemében. Másnap újabb bányaszerencsétlenség történt, ezúttal a mecseki uránbányában, egy halálos áldozattal.

[11]1987. február 19.
A Thyssen Stahl AG bezárja hattingeni üzemét
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
A duisburgi Thyssen Stahl AG igazgatósága úgy dönt, hogy a Ruhr-vidéki Hattingenben leállítja a Heinrichshütte két kohóját és egy durvalemez-hengersorát. Ezzel a közvélemény által vitatott intézkedéssel az üzemben 2900 munkahely szűnik meg. A heinrichshüttei leállások az NSZK újabb acélválságára utalnak. Ezúttal a nyugatnémet acélgyárak a nemzetközi acélpiacon mutatkozó túlkínálatra eddig ismeretlen arányú intézkedésekkel reagálnak; a tömeges elbocsátások Hattingenben a város egész szociális struktúráját fenyegetik: a munkanélküliek aránya, amely januárban 14,8 százalék körül mozgott, megkétszereződött, és nincs semmilyen szociális terv az elbocsátottakat illetően. A Thyssen-féle gyár leállásával Hattingenben megszűnik minden negyedik munkahely és a tanulóhelyek nagy része. Az Essenben működő Rajna-Vesztfáliai Gazdasági Kutatóintézet számításai szerint minden acélipari munkahelytől 1,7 további munkahely függ. December 10-én 100 000 acélipari munkás útelzárásokkal megbénítja a Ruhr-vidék egyes részeit, miután a Krupp-konszern bejelentette a duisburg-rheinhauseni acélművek bezárását; 100 000 bányász is 90 perces figyelmeztető sztrájkot rendez. A következő hónapokban további akciókkal tiltakoznak az üzemleállítások ellen. Rheinhausenben, amely az NSZK egyik műszakilag leghatékonyabb acélműve, 5300 munkahely kerül veszélybe, 1980 óta a Ruhr-vidéken 60 000 acélipari munkahelyet építettek le, s a még leépítendő 34 900 munkahely többsége ugyancsak a Ruhr-vidéken van.

[12]1988. február 19.
Meghal Ránki György történész
[2004.05.21. 03:10] Ezen a napon
Ránki György (Bp., 1930. aug. 4. - Bp., 1988. febr. 19.): történész, egyetemi tanár, az MTA tagja (l. 1976, r. 1982), Kossuth-díjas (1961). Középiskolás korában a németek koncentrációs táborba hurcolták. 1949-ben érettségizett. 1949-51-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1951-53-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) folytatta tanulmányait. 1953-tól az MTA Történettudományi Int. tudományos segédmunkatársa, 1957-től tudományos munkatársa, 1960-tól tudományos titkára és a legújabbkori osztály vezetője, 1962-től igazgató-helyettese, 1986-tól igazgatója volt.
1964-ben nevezték ki egy.-i tanárrá a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyegyetemre. 1981-től intézeti munkájának fenntartásával a bloomingtoni (USA) egyetem magyar tanszékének vezetője lett.
Tudományos érdeklődése először a 20. századi magyar gazdaságtörténet, azon belül is elsősorban az ipartörténet felé fordult. Ebből nőtt ki szélesebb gazdaságtörténeti érdeklődése a 19-20. századi K-Európa, általában az európai periféria, és végül egész Európa gazdaságtörténete iránt.
Másik kutatási területe Mo. 20. századi politikai története, nemzetközi helyzete volt, kibővítve az európai kisállamok és a nagyhatalmak viszonyának kutatásával. Harmadik, az előbbiekhez szorosan kapcsolódó szakterülete a II. világháború története volt.
Az MTA Filozófia és Történettudományok Osztályának 1985-ben osztályelnökhelyettese, 1987-ben osztályelnöke lett. 1967-től haláláig tagja volt a Nemzetközi Történettudományi Bizottságnak, 1985-től első alelnöke. A mainzi Institut für Europäische Geschichte tudományos tanácsának tagja. Felelős szerkesztője, majd főszerkesztője a Magyar Tudománynak és tagja a Danubian Historical Studies szerkesztőbizottságának.

[13]1989. február 19.
Az ellenzék elutasítja a HNF március 15-e közös megünneplésére vonatkozó felhívását
[2004.05.21. 03:09] Ezen a napon
Budapesten tanácskoznak a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság (BZSBT), a Fidesz, az MDF, az FKGP és az SZDSZ képviselői. Elutasítják a Hazafias Népfront március 15-e közös megünneplésére vonatkozó felhívását, és szorgalmazzák, hogy nyilvánítsák nemzeti ünneppé október 23-át.

[14]1990. február 19.
Japánban az alsóházi választásokkal évekre eldől a kormányzás kérdése
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Rendkívüli várakozás és bizonyos értelemben szinte pánikhangulat előzte meg a törvényhozás 517 képviselőjének megválasztását. A választási kampányban Kaifu Tosiki kormányfő egyenesen úgy tette fel a kérdést, hogy "szabadságot és demokráciát vagy szocializmust". Doi Takako, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Japán Szocialista Párt elnöknője erre csak azt mondhatta, hogy pártja már elvetette a szocialista forradalomra, mint végcélra utaló 1986-os platformnyilatkozatot. Ugyanakkor a kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt 1955 óta többségben van az alsóházban, s így a többpárti demokrácia viszonyai között is egypárti hatalmat gyakorol. Február 19-én Japánban a választásra jogosultak 73,3 százaléka, mintegy 65 millió japán állampolgár járult az urnákhoz. Közülük 30 millióan ismét a kormánypártra szavaztak, ami azt jelentette, hogy a liberális Demokrata Párt megőrizte a politikai többségét az alsóházban.

[15]1997. február 19.
Meghal Teng Hsziao-ping kínai politikus
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Jómódú földbirtokos családból származott. Középiskoláinak elvégzése után, 1920-ban a franciaországi Lyon egyetemére került. 1922-ben Párizsban belépett a Kínai Szocialista Ifjúsági Szövetségbe, hazatérése után, 1924-ben pedig csatlakozott a Kínai Kommunista Párthoz. Mindvégig részt vett a kínai forradalmi harcokban. A `hosszú menetelés` és a japánellenes háború idején hadosztályparancsnok, politikai biztos, 1943-ban a katonai tanács politikai főcsoportfőnöke volt. 1945-69-ig tagja volt a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának. 1952-ben miniszterelnök helyettesi tisztséget töltött be, 1953-54-ben a tervhivatal elnöke és pénzügyminiszter volt, 1953-56-ig a párt főtitkári, 1956-67-ig pedig titkári posztján állt. 1955-67 volt tagja a Politikai Bizottságnak. Az ún. `kulturális forradalom` idején a `vörös gárdisták` támadásainak célpontjává vált és valamennyi tisztségétől megfosztották. 1973-ban ismét tagja lett a központi bizottságnak, majd 1977-től a Politikai Bizottságnak. Ezután kétszer is volt miniszterelnök-helyettes, és ugyancsak kétszer a hadsereg vezérkari főnöke. A Mao utáni időszak `erős emberének` számított, aki kulturális forradalom idején elkövetett túlkapások felszámolásának programjával vált az ország nagy hatalommal rendelkező vezetőjévé. Nem számított ún. liberális reformpolitikusnak, inkább hatalmi politikát gyakorolt. Elsődleges célja az volt, hogy Kínát - minden ideológiai megkötöttségen felülemelkedve - világhatalommá változtassa. Nevéhez fűződött a piacgazdaság és a külföld felé való nyitás, de politikai téren kitartott a kommunista párt diktatúrája mellett. A demokráciáért indult mozgalom 1989-es véres leverése idején Teng a Katonai Bizottság elnöke volt, s így elsősorban őt terheli a felelősség a Tienanmen-téri vérengzésért. Utolsó éveit megromlott egészsége miatt visszavonultan töltötte, de szavának az utolsó pillanatig volt ereje. Utolsó kívánsága azonban már nem teljesülhetett: Hong Kong 1997. július eleji visszacsatolását már nem érte meg.

[16]2000. február 19.
Meghal Friedensreich Hundertwasser osztrák építész és festő
[2004.05.21. 03:09] Ezen a napon

[17]2001. február 19.
Meghal Stanley Kramer, Oscar-díjas amerikai filmrendező és producer
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
1933-36 között a Metro Goldwyn Mayer cégnél dolgozott mint vágó, közben forgatókönyveket és hangjátékokat írt. 1941-42-ben társproducerként tevékenykedett. 1947-ben megalapította a Screen Plays Inc.-et, amely 1951 óta a Columbia Pictures égisze alatt működik. 1955-től rendezett filmeket, amelyeknek producere is volt egy személyben. Legjobb filmjének az 1960-ban készült Aki szelet vet című művét tartják. Jelentős rendezései még: a Megbilincseltek, az Ítélet Nürnbergben, a Találd ki, ki jön vacsorára?, a Bolondok hajója, az Áldd meg az állatokat és a Dominó-elv. Filmjeit összesen 80 alkalommal jelölték Oscar-díjra és azok 16-szor nyerték el az aranyszobrot.

 
 
0 komment , kategória:  Ezen a napon történt  
24 óra hírei
  2009-02-19 11:32:27, csütörtök
 
  24 óra hírei /origo/

Csütörtök 11:27Impozáns kötet a szegedi bibliai műkincstárlatról
Több mint 170 oldalas, 150 színes fotót tartalmazó impozáns kötettel búcsúzik a szegedi Móra Ferenc Múzeum a tízezer látogatót vonzó, bibliai műkincseket bemutató tárlattól.

Csütörtök 11:25Jövő hétig izgulhatnak a Milan Beckham-rajongói
Olasz lapértesülés szerint péntek helyett csak a jövő héten dől el, hogy David Beckham marad-e az AC Milanban, vagy vissza kell térnie a Los Angeles Galaxy labdarúgócsapatához.

Csütörtök 11:22Veronica Mars helyett Veronica Moon
A Veronica Mars alkotója, Rob Thomas nem tud elszakadni egykori sorozata hősnőjétől, Kristen Belltől.

Csütörtök 11:21Új vállalkozói inkubátor centrum Mórahalmon

Csütörtök 11:19Nem hiába keresték egymillióan Armstrong kerékpárját

Csütörtök 11:15A magyar Bauhaus-mester utolsó művét féltik Atlantában

Csütörtök 11:11Bemutatták a Hyundai luxusautóját

Csütörtök 11:02Vibráló szemhéjpúderek tavaszra

Csütörtök 11:01A Minótaurosz autóformában

Csütörtök 11:01Nagy pluszban az OTP, 300 alatt a forint

Csütörtök 11:01De Niro tovább szívatja Stillert

Csütörtök 11:01Éhségsztrájkol a vesztes vállalkozó

Csütörtök 10:56Huszti az orosz jégen is remekül focizott

Csütörtök 10:49Késnek a vonatok a Keleti pályaudvaron

Csütörtök 10:43Szoborvita Szlovákiában

Csütörtök 10:42Ma este technológiai Locsi-fecsi a Merlinben

Csütörtök 10:42Régiónk kisegítésére szólít fel a Világbank elnöke

Csütörtök 10:38A Ferrari tovább kísérletezik az elektronikus nyalókával

Csütörtök 10:26Frissíti és átnevezi a 206-ost a Peugeot

Csütörtök 10:24Rakétákkal támadták Izraelt a Gázai övezetből

Csütörtök 10:22Ezért kár volt hazautazni

Csütörtök 10:21Fertőző hús Baranyában

Csütörtök 10:20Némi plusszal nyitott csütörtökön Nyugat-Európa

Csütörtök 10:11Életet mentettek az újraélesztést tanulók

Csütörtök 10:10Félhetnek az áfaemeléstől az uniós pályázók

Csütörtök 10:09Magyar kalandor az új sorozatban

Csütörtök 10:07Varsó: javulni fog az árfolyam

Csütörtök 10:01Mire utal a csaló pókeres viselkedése?

Csütörtök 10:01Vállra vehető arany 400 ezer forintért

Csütörtök 09:59Hujber nem bír szabadulni a kocsmától

Csütörtök 09:55Tetemes mínuszt termelt a Continental

Csütörtök 09:53A FOTA márciusban felfedi Forma-1-es jövőképét

Csütörtök 09:47Lopott bronzszobrok a divatcézár hagyatékában

Csütörtök 09:45Audi R15 TDI Le Mans-ban

Csütörtök 09:40Többet árt a cégnek a "doppingoló" dolgozó

Csütörtök 09:21Félmillióval többen akarnak egyetemre járni

Csütörtök 09:19Szűkülő sávban ingadozik a forint

Csütörtök 09:12Erősödéssel nyitott az OTP

Csütörtök 09:10Hétvégi családi vigadalom

Csütörtök 09:02Elnapolták a cipődobáló újságíró perét Irakban

Csütörtök 09:01Gyémántos headset adakozó kedvű milliomosoknak

Csütörtök 08:57Négynapos munkahétre vált a Grundfos

Csütörtök 08:55Hewitt legyőzte Blake-et

Csütörtök 08:54Svájcra játszik Warren Buffett

Csütörtök 08:45Hetvenszázalékos többlet a Nestlénél

Csütörtök 08:39Hiddink: A Chelsea eljuthat a BL-döntőig

Csütörtök 08:36Helyenként -15 fok alatt - napközben már kellemes idő

Csütörtök 08:33Napi Gazdaság: a magyar államcsőd esélyét latolgatja a piac

Csütörtök 08:30Húgomék a tutiban

Csütörtök 08:25Kutyák által terjesztett mutáció festette feketére a farkasokat

Csütörtök 08:21Kilenc százalékon tetőzhet a munkanélküliségi ráta

Csütörtök 08:21Gyakornokok a kkv-szektorban

Csütörtök 08:16Nem követhető titokban a céges autó útja

Csütörtök 08:15Rákhoz vezetett egy oroszországi őssejtkezelés - az első jól dokumentált eset

Csütörtök 08:13A nap fotója: két látványos fénysáv az égen

Csütörtök 08:11Civileket vár a Sziget

Csütörtök 08:10Saját magából vásárolt az OTP Bank

Csütörtök 08:00A nap fotója: kínai száraz fehér

Csütörtök 07:59BKV-busz ütközött kisbusszal a X. kerületben

Csütörtök 07:51Európába tart a brazil gólkirály

Csütörtök 07:47Meglepő számokat közölt az AXA

Csütörtök 07:39A Petrobrasnak mégis fontos a Forma-1, ezért még visszatérne

Csütörtök 07:35Csekély plusz Tokióban

Csütörtök 07:24Kiszolgáltatott helyzetben a forint

Csütörtök 07:13Sesum: Az idő sem gyógyíthatja be a sebeket

Csütörtök 07:13Érdemes alkudni a lakásárból

Csütörtök 07:07Edzés után halt meg az olimpiai bajnok kalapácsvető

Csütörtök 07:00Szerződéses rendőröket hívna az ORFK

Csütörtök 06:12Gates erősítést kér a szövetségesektől Afganisztánba

Csütörtök 06:00Duffy nagyot nyert, a Coldplay nagyot bukott a Brit díjkiosztón

Csütörtök 05:57Felborult egy komp Bangladesben, százan eltűntek

Csütörtök 02:00Csütörtöki horoszkóp

Csütörtök 01:41Fegyelmit kapott a Benczét megvezető megyei főrendőr

Csütörtök 01:01A csőd mentheti meg a General Motorst

Szerda 23:46Amerika nem mozdult

Szerda 23:46A Manchester United lenullázta Geráékat

Szerda 23:35Tom Cruise kezében a jövő

Szerda 23:32Négyszáz amerikai bank kapott mankót

Szerda 23:08Topalov sötéttel megnyerte a szófiai párosmeccs második partiját

Szerda 22:35Nyert a Veszprém, kitüntették az életmentő Vilovskit

Szerda 22:18Készül az Atom lapka utódja

Szerda 22:00Defar világcsúcsot futott, Papp negyedik 5000 méteren

Szerda 21:53Márványtáblán a budapesti öttusa-vb magyar bajnokai

Szerda 21:51Kapcsolatépítés üzleti randevún

Szerda 21:46Amorim márciusban már Görbiczékkel készülhet

Szerda 21:35Az első MRI-felvételek a lélegző tüdőről

Szerda 21:2418 emberrel zuhant vízbe egy brit helikopter

Szerda 21:17Lengyel repülőgépek az amerikai különleges erők kötelékében

Szerda 21:00Tovább csökkent a kőolaj ára

Szerda 20:51Kizöldülnek Milánó régi gyárai 2015-re

Szerda 20:50Fed: mégy csúnyább lesz az USA jövője

Szerda 20:40Munkanélkülieket segít árammal a CEZ

Szerda 20:30Románia: csökkent a regisztrációs adó

Szerda 20:20Kétezer embert küld el a UniCredit

Szerda 20:20Bombariadó bénította meg a győri buszközlekedést

Szerda 20:18Újratervezik a közönségkedvenc cseh sör üvegét

Szerda 20:12Nemzetgazdasági szinten is jelentősek a katonai repülőgépekhez kötődő beruházások

Szerda 20:10Obama 275 milliárdot ad az adósoknak

Szerda 20:00Többen élnek a törlesztési biztosítással

Szerda 19:53Felgyújtották barakkjaikat egy olasz menekülttábor lakói

Szerda 19:50Bajnai: nem kell államosítani a bankokat

Szerda 19:41Élve találták meg az eltűnt milliomost

Szerda 19:40Sarkozy ajánlatokat tett partnereinek

Szerda 19:37Kényelmetlen faszék a hiány designemlékműve

Szerda 19:30Lengyelország az eurózóna felé siet

Szerda 19:29MC Hammer az új Győzike

Szerda 19:20Nőttek a részvényárak New York-ban

Szerda 19:19A világ öröksége, a központ árvája

Szerda 19:10Keller: 3 hónap, 300 milliárd forint hiány

Szerda 19:01Balatonring: megszavazták az új rendezési tervet

Szerda 18:59Elpusztult Mickey Rourke kutyája

Szerda 18:45Csirkés tortilla

Szerda 18:44Ingyenzene másnap reggelre

Szerda 18:40Dárdai Pál: Nincs hová hazamennem

Szerda 18:39Gyors internetet tesztel a T-Mobile

Szerda 18:37Husztinak két perc kellett első Zenit-góljához

Szerda 18:33Masszírozó ágyak

Szerda 18:30Gyorsulva estek az európai részvényárak

Szerda 18:15Magyarország nem siet az euróövezetbe

Szerda 18:00Drágíthatja a hiteleket a kamatplafon

Szerda 18:00Hó, busók és sok fánk - úti tippek hétvégére

Szerda 17:45Tovább csökkent a kőolaj ára

Szerda 17:40Vegyük észre a Tavaszi Fesztivált

Szerda 17:34Fejlesztik a közösségi közlekedést Győr környékén

Szerda 17:30Veszteséges volt a Merck

Szerda 17:29A szeles időben Glock zárt az élen Bahreinben

Szerda 17:25Körbejárt a kasza a pesti tőzsdén

Szerda 17:15Bemutatták a cseh válságcsomagot

Szerda 17:08Megépül a Csodák tára Szegeden

Szerda 17:05Szurkolók adhatnak nevet a szingapúri pálya kanyarjainak

Szerda 17:02Országmentésre készülődhet Európa

Szerda 17:00Visszaesett a Heineken profitja

Szerda 16:56Erdeit és Balzsayt üldözi a világranglista mezőnye

Szerda 16:51Jelentős kilengésekkel erősödik a forint

Szerda 16:45Emelkedés után esés a New York-i tőzsdén

Szerda 16:45Orbán Viktor elhalasztja évértékelő beszédét

Szerda 16:44Trópusi ciklon Új-Zéland térségében

Szerda 16:37Ronaldo 15-20 napon belül visszatérhet

Szerda 16:36Toszkánából jelentkezett a halottnak hitt énekes

Szerda 16:31Ötvenes, jó csajok

Szerda 16:30Rekord nyereség a Komercní Bankánál

Szerda 16:29Szimbolikus látomások a mítoszok földjén

Szerda 16:20Vonzóbbá tette az A csoport a jégkorong-válogatottságot

Szerda 16:18Színes izlandi álomvilág Hongkongban

Szerda 16:13Bajnai: a rövid távú túlélés érdekli a cégeket

Szerda 16:12Félmillió forint a legkiválóbb tanároknak

Szerda 16:02Átszabná az önkormányzati rendszert a kormány

Szerda 16:01Ételkódex - kérdőjelekkel

Szerda 16:00Ötezer állást szüntet meg idén a Goodyear

Szerda 15:59Díjakat osztott Talmácsi és Vajda

Szerda 15:53Egyre több pénzváltót próbálnak kirabolni

Szerda 15:53Közös emlékhely miatt vitáznak a lengyelek a németekkel

Szerda 15:45Kelet-európai devizaválságtól tart az EU

Szerda 15:45Elsötétülnek az új-zélandi honlapok

Szerda 15:41A korai aktív játék előnyei

Szerda 15:31731 milliós szuperautóval a világcsúcsért

Szerda 15:30Már alig építkeznek az USA-ban

Szerda 15:23Gardróbmustra öt világvárosban

Szerda 15:22Fejfájást okoz a fogcsikorgás

Szerda 15:21Magyarok a koppenhágai EPT-n

Szerda 15:20Hatalmas támogatást kap az internetfejlesztés vidéken

Szerda 15:18Chipperfield kelti új életre Diana hercegnő kedvenc szállodáját

Szerda 15:15Az OTP hitelezi Hajdú-Bihar megyét

Szerda 15:13Germanisztikai konferencia Nagyváradon

Szerda 15:07Rokkantnyudíjasokat semmiztek ki Kunszentmiklóson

Szerda 15:06Megtorpant a nyugdíjszámlák gyarapodása

Szerda 15:05Megszólalt az avar kori furulya

Szerda 15:00Csökken a szerb devizatartalék

Szerda 14:45Uniós bankmentést óhajt Gyurcsány

Szerda 14:44Edzőt váltott, játékosokat meneszt a CO Zagreb kézicsapata

Szerda 14:42Gyros helyett sushi a fogyozóknak

Szerda 14:33Minősítés építési csalók ellen

Szerda 14:31A tíz legdrágább női ruha

Szerda 14:30Ifo: Tovább romlottak a gazdasági kilátások

Szerda 14:27Tanulmányként érkezik a Hyundai Tucson utóda

Szerda 14:17Bocsánatkérés a kubai invázióért

Szerda 14:15Bankokat államosítana a német kormány

Szerda 14:13Felhőkarcolót tervez Kínába az osztrák sztáriroda

Szerda 14:11Egymilliós Armani-adomány az álmokért

Szerda 14:10Az első hivatalos kép a Kia Sorentóról

Szerda 14:03Szovjet óriás szabadítja fel a hó alól Pestet

Szerda 14:00Nem csökkenhet az élelmiszerek adója

Szerda 13:49Keresik a szexmániás sebész hasonmását

Szerda 13:46Senna versenyezni akar, akár egy gyenge ex-Hondával is

Szerda 13:45Az árfolyam emelheti a cseh alapkamatot

Szerda 13:44Második születésnapját ünnepli a budapesti New Tech Meetup

Szerda 13:40Felmentették a drogdílert lelövő rendőrt

Szerda 13:36Horrorisztikus sebészeti kézikönyv a 18. századból

Szerda 13:31Szétzúzható Madoff-bábu készült frusztrált befektetőknek

Szerda 13:30A jövő héten nem lesz államkötvény-aukció

Szerda 13:26Kedvcsináló fotó a Mégane RS-ről

Szerda 13:20Halottja is van a zavargásoknak a francia szigeten

Szerda 13:19Szomorú mesterhármas

Szerda 13:17Elvehetik az ukrán adósok lakását

Szerda 13:13Zöldben látja a jövőt a brit építészkamara

Szerda 13:05Biros megúszta a műtétet

Szerda 13:01A valódi luxus túléli a válságot

Szerda 12:54Megduplázódott a fogyatékkal élő hallgatók száma

Szerda 12:50A konzervatív pártelnök bocsánatot kér Morrissey-től, hogy rajong érte

Szerda 12:46Népszavazás a kötelező hittanról

Szerda 12:44A tengerpart bohóca - a Wavves lemezen és élőben

Szerda 12:33Nagyot esett a lízingpiac

Szerda 12:28Szupergyors LTE-adatkártya az LG-től

Szerda 12:25Egymásnak estek a bloggerek a Watchmen miatt

Szerda 12:22Felrobbantottak két világháborús gránátot a Nyugatinál

Szerda 12:20Kiszivárgott képen az új 5-ös BMW

Szerda 12:20Újabb épületet kap a Tétényi úti kórház

Szerda 12:17Teherszállító repülőgépet készítenek a népszerű utasszállítóból

Szerda 12:14A vádak felét ejtették a Pirate Bay ellen

Szerda 12:10A magyar kiadások mérséklését sürgeti az EU

Szerda 12:09Akár hatvan ember is távozhat a Renault-tól

Szerda 12:06A Phoenix megsemmisítette a Clipperst

Szerda 12:05Autóba rejtett bombát találtak Athénban

Szerda 12:04Újabb embert fogtak el a Cozma-ügyben

Szerda 12:04Homokbányában épül a legnagyobb zöld szálloda

Szerda 12:01EIB: 7 milliárd az európai autógyáróknak

Szerda 11:59Svájci szállodai munkát ígért egy paksi csaló

Szerda 11:55Anyagilag is vonzóbb az amerikai nyári idénymunka

Szerda 11:54Gyurcsány "nem szokványosan" védené a forintot

Szerda 11:51Panaszáradat indulhat hitelügyekben

Szerda 11:51Hitler nem volt jó vacsorapartner

Szerda 11:51Újra termelhet az újkígyósi faüzem

Szerda 11:47Gazdagok akarnak lenni a magyar diákok

Szerda 11:34Az autóhiteleseknek is fájhat a fejük

Szerda 11:31Avantgárd luxusóra 30 millió forintért

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 372 db bejegyzés
e év: 4736 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 160
  • e Hét: 4463
  • e Hónap: 28280
  • e Év: 400875
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.