Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Ujjamból rázzam ki?
  2009-02-22 22:23:02, vasárnap
 
  Miért az ujjunkból rázunk ki valamit, ami könnyen megy?

Ha valaki nagyon könnyen, rövid idő alatt elvégez egy feladatot, vagy válaszol egy nehéz kérdésre, arra mondjuk, hogy az ujjából rázta ki. Ha tisztázzuk, hogy nem kézujjról van szó - amire talán a legtöbben gondolnak - hanem ruhaujjról, már könnyebben érthetővé válik a szólás eredete. O. Nagy Gábor Mi fán terem című könyve szerint régen a szólás használatakor általában hozzátették, hogy köntös, mente vagy esetleg szűr ujjáról van-e szó. Gyakran használták a kiráz helyett a kiver szót, például kiveri a mente ujjából kifejezést.
A szólás azon a tapasztalaton alapul, hogy régen, amikor a ruháknak még nem volt zsebük az apróbb tárgyakat, például a pénzt is gyakran a ruha bő ujjába tették, így azokat hamar elő lehetett venni. Nem kellett kinyitni mint ma egy táskát, vagy pénztárcát, hanem csak szó szerint kirázták a ruha ujjából. Ebből alakult ki az átvitt értelemben használt kifejezés.
Ez a szólás a német nyelvben is megtalálható, de valószínű, hogy mivel egy nálunk is elterjedt szokáson alapul, a magyar változat a némettől függetlenül alakult ki.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A tea hatása
  2009-02-22 22:21:47, vasárnap
 
  Igaz-e, hogy a tea vízhajtó?

A szervezet számára a folyadékháztartás egyensúlyban tartása döntő fontosságú. Egyszerűbben megfogalmazva ez annyit jelent, hogy legalább annyi vizet kell naponta magunkhoz vennünk, mint amennyit elveszítünk. A folyadék leadásának fő útja a vizeletürítés, ennél jóval kevesebb víz távozik a széklettel. Meglepő, de a bőrünk párolgásával akár napi egy liter folyadékot is veszíthetünk, és a tüdőnkből kilégzett levegővel is sok folyadék ürül pára formájában. A folyadékbevitel legfőbb módja az ivás, azonban az evéssel is jelentős mennyiségű víz kerül a testünkbe, és a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatok során is víz szabadul fel.Vízhajtóknak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a szervezetbe kerülve a normálisnál nagyobb mértékű vizeletürítést idéznek elő. Ez bizonyos állapotokban nagyon hasznos, például ha a szív elégtelen működése miatt folyadék halmozódik fel az alsó végtagokban vagy a tüdőben. Ilyenkor a vízhajtók a többlet folyadék gyors kihajtása által mérséklik a szív terhelését, és ezáltal akár életet is menthetnek. Egészséges embernél azonban nem cél, hogy a bevitt folyadék gyorsan kiürüljön, sokkal inkább az egyensúly megteremtése a fontos. Mivel sokan szeretik a teát, egyáltalán nem mindegy, hogy jót teszünk-e fogyasztásával a folyadékháztartásnak, vagy éppen ellenkezőleg. Elterjedt, hogy a tea vízhajtó hatással rendelkezik, és ezért ha megisszuk, csak még több vizeletet ürítünk, így tehát folyadékpótlásra egyáltalán nem alkalmas. Ez az állítás nem igaz.Tény, hogy a teában is megtalálható a koffein nevű alkaloid, ami serkentő hatása mellett enyhe vízhajtóként is közismert. A közelmúltban végzett tudományos vizsgálatok szerint normál fogyasztás mellett ez a hatás egyáltalán nem, vagy csak kismértékben érvényesül. Ez azt jelenti, hogy tea ivása után csak annyira kell pisilni, mintha ugyanolyan mennyiségű vizet fogyasztottunk volna, esetleg annál valamivel (de nem jelentősen) több vizelet ürül. Leírták azonban, hogy egy bizonyos határ felett a vízhajtó hatás kifejezettebben érvényesül. Szakértők azt állítják, hogy 300 mg feletti koffeinbevitelnél mérhetően nő az ürített vizelet mennyisége. Mivel egy csésze teában 30-50 mg koffein van, 6-8 csésze elfogyasztása esetén kell csak ezzel - az egyébként sem nagymértékű - vízhajtó hatással számolnunk. A kávé jóval nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, mint a tea: egy csésze erős feketében akár 100-150 mg koffein is található. A kávé tehát kisebb mennyiségben váltja ki az enyhe(!) vízhajtó hatást. A koffeintartalmú üdítők (pl. kóla) dobozonként (0,33 l) mintegy 50 mg koffeint tartalmaznak. A modern kutatók egybehangzó véleménye szerint tehát a tea bátran fogyasztható folyadékpótlásra, nem kell attól félni, hogy többet árt, mint használ. A teával bevitt folyadék nem csupán ,,átfolyik rajtunk", hanem legnagyobb része hozzájárul a folyadékegyensúly fenntartásához.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Krumplistészta
  2009-02-22 22:17:40, vasárnap
 
  Hogyan lett a krumplistészta grenadírmars?

A grenadírmars elnevezés a német Grenadiermarsch-ból ered, ennek jelentése 'gránátosok indulója'. A német és francia nyelvben is Grenadier-nek nevezik a 'gránátos katonát'.
A grenadírmars névadás oka nem ismert. Feltehető, hogy a gránátosok tábori konyhájával áll összefüggésben, nagy valószínűséggel az olcsó és laktató krumplistészta gyakran szerepelt a gránátosok étlapján.Végül párhuzamot fedezhetünk fel a szín terén is a piros paprikával bőven megszórt tészta és az élénkvörös színű, féldrágakövek közé tartozó gránát között.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elefánt here
  2009-02-22 22:13:00, vasárnap
 
  Miért nincs az elefántnak herezacskója?

Embernél és sok más emlősnél a hímivarsejtek termelését végző herék a hasüregen kívül, herezacskóban helyezkednek el. Ez azért van, mert a test belsejében uralkodó hőmérséklet, az úgynevezett maghőmérséklet, túlságosan magas a hímivarsejtek megfelelő termelődéséhez.
Embernél például a maghőmérséklet átlagosan 36,8°C, míg a hímivarsejtek fejlődéséhez optimális hőmérséklet 34,4°C. Ez a körülmény a testüregen kívül tartható csak fenn. Ha fejlődési rendellenesség vagy betegség miatt egy here hosszabb ideig időzik a lágyékcsatornában vagy a hasüregben, végérvényesen elveszítheti ivarsejt-termelő képességét.
Láthatjuk, hogy a herék testüregen kívül tartása a fajfenntartás szempontjából kétségtelenül előnyös. Az is tény, hogy az elefántok heréi a hasüregen belül helyezkednek el. Mi lehet az az ok, amely miatt az állatoknak ebben a csoportjában testen belüli védelemre szorulnak a herék ahelyett, hogy kint hűsölnének a szabadban? A válasz csak az elmúlt évtizedben született meg. A Melbourne Egyetem zoológusai 1999-ben elefántembriók tanulmányozása valamint genetikai vizsgálatok révén érdekes felfedezést tettek. Megállapították, hogy az elefántnál a vese fejlődése, a mellhártya szerkezete és az ormány felépítése egyaránt arra utal, hogy ezek a nagytestű szárazföldi emlősök valaha a tengerekben éltek. Ezt támasztja alá az is, hogy a DNS-vizsgálat szerint az elefántok közeli rokonságban vannak két tengeri emlőssel, a dugonggal és a tengeri tehénnel. Tengeri életformára utalnak korábbi régészeti leletek is: olyan szigeteken találtak ősi elefántcsontvázakat, melyek a kontinensekkel soha nem álltak összeköttetésben. Az ormány funkciója feltehetőleg a víz alatt tartózkodó elefánt légzésének segítése volt. Ismeretes, hogy a vízi emlősök - a fókák és a bálnák - is a testüregen belül ,,hordják" heréiket. Erre azért van szükség, mert a hideg víz rövidebb idő alatt többet árt az ivarsejtképzésnek, mint a testmeleg. A vízi emlősök tehát evolúciósan a kisebbik rosszat választják, amikor a heréiket jobban védik a hidegtől, mint a melegtől. Az elefánt testen belül lévő heréi tehát a vízi eredetet jelzik. Az is ismeretes, hogy a fent említett bálnák és fókák a törzsfejlődés során előbb szárazföldi állatok voltak, és heréik herezacskóban, testen kívül helyezkedtek el. Amikor a vízi életformára váltottak, akkor húzódott vissza heréjük a hasüregbe. Ezzel szemben az elefántoknál semmi sem utal arra, hogy valaha is a testen kívül, herezacskóban lettek volna a heréik, nincsenek jelen náluk azok az anatómiai képletek, melyek a here leszállásához szükségesek. Ez arra utal, hogy az elefánt a tengeri emlősökkel ellentétben a törzsfejlődés kezdetén vízi állat volt, és csak később tért át a szárazföldi életre. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kés, kanál, villa
  2009-02-22 22:08:53, vasárnap
 
  Mióta használunk kést, kanalat, villát?

Kést már a bronzkorban készítettek és használtak őseink; a görögök, a kelták és a germánok pedig már az asztalnál is ezzel vágtak. A rómaiak viszont, ha lakomát rendeztek és fekve falatoztak, a kést csak a konyhában vették elő, ahol a húst falatokra vágták, a vígasságok résztvevői puszta kézzel ettek. Érdekesség, hogy a kínai evőeszközök között ma sincs kés, csak evőpálcika és porcelán leveseskanál. Európában a 15. században alakult ki az a szokás, hogy a meghívott vendégek kést vittek magukkal, a 17. századtól terjedt el az asztali kés használata. Kanalat először a kenyér héjából készítettek, majd fából faragták. Kr. e. 4000 évvel Perzsiában, Egyiptomban már fából szépen formázott kanalakat használtak. A 18. században nyerte el a kanál a mai formáját. Bronzból és vasból készült villák már az ókorban voltak, de ezeket főleg nyársként használták, a középkor kezdetén pedig trancsírozáshoz. A villa elterjedését a középkori férfidivat, a keményített, cső formájú gallér segítette, mert abban nehéz volt az evés. Az első villák kétágú hegyes evőeszközök voltak. Az első kés-kanál-villaegyüttes az 1600-as években jelent meg Párizs híres éttermében, a Canard Tour d'Argerd-ban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lamborghini cipő
  2009-02-22 20:58:41, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tánci-Tánci
  2009-02-22 12:53:56, vasárnap
 
  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Guinnes fűl szőr
  2009-02-22 12:51:55, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1998 Február 22.XVIII.Olimpia
  2009-02-22 12:23:51, vasárnap
 
  1998 Február 22. Befejeződött a tizennyolcadik Téli Olimpia Japánban, Naganoban.
Naganoban, a legdélibb helyszínen, ahol valaha Téli Olimpiát rendeztek, újabb versenyszámok jelentek meg: itt avattak először bajnokot snowboardban, curlingben és női jégkorongban. 72 országból közel 2200 sportoló érkezett, akik 14 sportág 68 versenyszámában küzdöttek.Az éremtáblázat élére Németország került, 12 arany-, 9 ezüst és 8 bronzéremmel. A naganoi olimpia sztárja az osztrák Hermann Meier, a �Herminátor� volt, aki egy csúnya bukás során komoly agyrázkódást szenvedett, de három nappal később visszaszállt a versenybe, és gyorsan megnyerte a szuper-óriás műlesiklást és az óriás műlesiklást is. A norvég sífutó, Björn Dahlie három aranyérmet szerzett Japánban, így összesen nyolc olimpia aranyával és 4 ezüstérmével ő lett minden idők legeredményesebb téli sportolója. A női jégkorongviadalt az amerikaiak nyerték, a férfiaknál a világbajnok cseh hokiválogatott állhatott az olimpiai dobogó tetejére.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1975 Február 22.Drew Barrymore
  2009-02-22 12:18:43, vasárnap
 
  1975 Február 22. Megszületett Drew (Blythe) Barrymore amerikai színésznő (E.T., a földönkivüli, Charlie angyalai).
Drew Blyth Barrymore (1975. február 22. - ) amerikai színésznő a magyar Makó Ildikó (Ildiko Jaid Mako) és John Drew Barrymore gyermekeként látta meg a napvilágot, a kaliforniai Culver Cityben, Los Angelesben. Felmenői valódi dinasztiát alkotnak: ükszülei, dédszülei és nagyszülei egyaránt sokat foglalkoztatott színészek voltak. Első televíziós szereplésére 11 hónaposan, egy kutyaeledel reklámfilmjében (Gainesburger Puppy Food) került sor, majd az áttörést keresztapja, Steven Spielberg rendezte E. T. - a földönkívüli című filmben játszott szerepe hozta el számára 7 évesen. A középiskolát súlyos drogproblémáinak tulajdoníthatóan nem végezte el.
Kétszer elvált Jeremy Thomas-tól (1994. március 20. - 1995. február), majd Tom Greentől (2001. július 7. - 2002. október 15.), jelenlegi partnerével Fabrizio Morettivel Nyugat-Hollywoodban és New Yorkban él. Saját produkciós cége a Flower Films (Nancy Juvonen barátnőjével közösen).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 775 db bejegyzés
e év: 9484 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4730
  • e Hét: 17401
  • e Hónap: 79803
  • e Év: 4826341
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.