Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
...bölcsőtől a nyeregig
  2009-03-17 22:40:47, kedd
 
  www.heniem.hu


A magyar gyermek fejlődése a bölcsőtől a nyeregig

Bármilyen mélyen nyúlunk vissza a magyar hagyományokba, a felületes érdeklődő számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a magyar kultúra alapvető tárgyi emlékei közé tartozik a lengő bölcső és a nyereg.
Érdekes összefüggés rejlik e két, hagyományosan magyar használati tárgyunk között.

Míg a lengő bölcső a csecsemő elhelyezését szolgálta, addig a nyereg a mindennapi felnőtt élet természetes tartozéka volt.

De hogyan is érhető tetten a látszólag egymástól igen távol álló két eszköz között a kapcsolat?

A lengő bölcső a csecsemő elhelyezésének közismert és általános módja volt valamikor.
Eleink pontosan tudták, hogy ahhoz, hogy a gyermek jól fejlett, ügyes legyen, erre van szüksége. De miért is?

Ma már orvosi kutatások eredményei igazolják azt a tényt, hogy a lengő bölcsőben és az újabban divatos kiságyban eltérő paraméterek mellett fejlődik a csecsemő idegrendszere, s míg a lengő bölcső egy magas szintű idegrendszeri érettséget biztosít, addig ugyanez a kisággyal kapcsolatban nem mondható el. Ennek oka is igen egyszerű.

A lengő bölcsőben a kisded egyensúlyrendszere kap folyamatos jótékony mozgásimpulzusokat, melyek hozzásegítik ez által a tökéletes kifejlődéshez. Később aztán, egy jól kifejlett egyensúly rendszer számtalan életfunkciót tökéletes szinten tud majd ellátni. Ez az egyén életminősége szempontjából nélkülözhetetlenül fontos tényező.

Mi magyarok lovas nemzet vagyunk. Ahhoz, hogy valaki meg tudja ülni a lovat, természetes módon szüksége van jól kifejlett egyensúlyérzékre. A ló ugyanis ugyanolyan összetett mozgásimpulzusokat közvetít a lovas felé, amilyennel a gyermek első ízben az édesanyja méhében, aztán a lengő bölcsőben, majd pedig a lóháton találkozik. A lóháton való megmaradás képessége valamikor akár az életben maradást is jelentette.

Nem véletlen az sem, hogy manapság terápiás megoldásként alkalmazzák a lovakat olyan betegségek kezelése esetén, mint például az autizmus, vagy mozgásfejlődési rendellenességek.

Így tehát kiderül, hogy a magyar gyermek a bölcsőtől a nyeregig egy olyan fejlődési folyamaton ment keresztül, melynek eredményeként életerős, ügyes, jó képességekkel, kiváló reflexekkel, magas szintű térbeli tájékozódó képességgel rendelkező felnőtt vált belőle.

A jól fejlett idegrendszer meghatározza a kommunikációs képességünket is, ami viszont a mindennapi életünk kikerülhetetlen és alapvetően az életminőségünket befolyásoló tényezője a társadalmi kapcsolatrendszerünkben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brutális gyógyszeráremelés jön
  2009-03-17 17:56:53, kedd
 
  Webdoki 2009. március 14. 15:39, szombat - Dr. Hanyecz Vince

A kormány által bejelentett 30 milliárd forintos egészségügyi megszorítás csaknem fele a gyógyszerektől származik. A Heti Válasz Online birtokába került kormány-előterjesztés szerint áprilistól drasztikusan drágulnak majd egyes gyógyszerek. Hat pontba szedtük a változásokat: nézze meg, az ön betegségén mennyit spórol a kormány!

1. Áprilistól harmadával emelkedik a szívbetegek gyógyszereinek az ára. Vagyis a vérnyomáscsökkentők, a koleszterinszint-csökkentők és a ritmuszavar kezelésére szolgáló szerek, mivel a kormány a jelenlegi 85 százalékos támogatási kulcsot elsejétől 80 százalékra csökkenti. Az érintett betegek 95 százaléka számára nem haladja majd meg a dobozonkénti többletkiadás a 350 forintot - állítja a kormány. A biztosító viszont 7-8 milliárd forintot takarítana meg ezzel a módosítással.

A változás leginkább a kardiológiai betegeket érinti, de ebbe a körbe tartoznak a szemcseppek, a hormonkészítmények és egy köszvény kezelésére szolgáló hatóanyag is. Szinte már szégyelljük megemlíteni, hogy a szocialisták a szívgyógyszerek ingyenessé tételét ígérték választási kampányukban.

2. Áprilistól megháromszorozódhat, másoknak 50 százalékkal nőhet a gyomorbetegek gyógyszereinek az ára. Egységesítik a gyomorfekélyben illetve a refluxban szenvedők által szedett savlekötők tb-támogatását, magyarán a jelenlegi 85 és 70 százalékos kulcsokat is 55 százalékra csökkentik. A tehernövekedés annál nagyobb, minél súlyosabb betegségben szenved valaki, a szakorvosok ugyanis eddig magasabb támogatással írhatták fel számukra a gyógyszereket. Így lesz, aki a gyógyszerének eddig a 15 százalékát fizette, ezután viszont 45 százalékát kell lerónia, vagyis számára a patikai ár megháromszorozódik.

Aki eddig 70 százalékos tb-támogatást kapott, annak 50 százalékkal nő majd gyógyszerének a térítési díja. Az eddig is 55 százalékos támogatással kiváltott szerek ára viszont nem változik. Évente hárommillió doboz gyógyszert adnak el, eddig a páciensek dobozonként átlagosan 1500 forintot fizettek, a minisztérium számításai szerint 700 forinttal nő meg átlagosan dobozonként a betegek terhelése. Az állam ezen éves szinten 6 milliárdot spórol.

3. Durván drágul a Cavinton, és teljesen elvonják a tb-támogatást több, az idősek által szedett úgynevezett pszichostimulánstól. A "nem bizonyított klinikai hatékonyságú" Cavinton 55 százalékos támogatását 25 százalékra csökkentik, a beteg 66 százalékkal fog többet fizetni értük. Egy jelenleg 755 forintba kerülő nagyobb hatóanyagú kiszerelésért 1256 forintot kell majd a patikákban hagyni.

Ám mások még rosszabbul járnak, miután a népnyelvben agyfényezőknek nevezett szerektől a teljes tb-támogatást megvonják. Összesen három olyan hatóanyagcsoport van, amelynek "klinikai hatékonysága nincs alátámasztva". A legismertebb gyógyszerek, amelyek ebbe a körbe tartoznak a Trentál, a Notropil vagy a Doxium. Ez utóbbit nemcsak visszérbetegek, hanem cukorbetegek is szedik érszövődmények esetén, ők az eddigi 1770 forint helyett 2770 forintot fizetnek. A biztosító 2,5 milliárd forintot takarít meg ezen. A támogatást július elsejétől tervezik megvonni.

4. Áprilistól duplájára nő az eddig szakorvosok által rendelt antiallergiás szerek patikai ára. A szakorvosok által felírt allergiaellenes szerek fogyasztói árának jelenleg felét téríti meg a biztosító, áprilistól viszont csak 25 százalékát állja, tehát ezek az egyébként drága készítmények kétszer annyiba kerülnek majd. Az allergiásokat azért is érzékenyen érinti mindez, mert az elmúlt években már valóságos árrobbanás következett be ezeknél az orvosságoknál.

5. A megszorítások érintik a rákbetegeket is. Az újonnan diagnosztizált esetek számára a kormány már nem teszi lehetővé, hogy nekik eredeti rákgyógyszert írjanak fel, csak az olcsóbb gyógyszermásolatot kaphatják. A már kezelt daganatos betegek továbbra is hozzájuthatnak a drágább, originális rákgyógyszerekhez, mivel számukra kockázatos volna a váltás.

És a ráadás: Mintegy 11 százalékkal olcsóbbá válnak egyes krónikus agyérbetegek által szedett szerek. A sok rossz hír mellett azért van egy jó is: 57 millió forinttal többet szán a kormány az úgynevezett acetilszalitát hatóanyagú, a krónikus agyérbetegek kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatására, ebbe a körbe tartozik például az Aspirin-protect illetve az Astrix.

é.a., itthon@hetivalasz.hu

Forrás: Heti Válasz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az én Masfeld Péterem...
  2009-03-17 09:40:06, kedd
 
  Az alábbi részlet, az ADJÁTOK VISSZA A GYÖKEREIMET! c. családregényemből való.



"... ugyanis azért lettem főiskolai hallgató, mert szükségem volt a diplomára, amellyel munkát vállalhattam volna!
Az után az 1997. június 21-i szigorlat után, talán - mert nem láthattam az indexemet - olyan érzéssel kezdtem a tanévet, mintha lopni mentem volna az órákra! (Hiába voltam tudatában, hogy a tandíjat hiánytalanul én is befizettem!)

Annyira bántott a dolog, hogy egy alkalommal, illusztris társaságban elpanaszoltam az engem ért sérelmet.

Kifakadásomat döbbent csönd követte, majd nem sokkal később találtam egy könyvet a postaládánkban. A könyv, Kósa Csaba: Alhattál-e kisfiam? című műve volt.
Ebben, Mansfeld Péter, az 1956-os szabadságharcos bebörtönzésének és kivégzésének körülményeit írta meg a szerző. Részben, testvére: Mansfeld László kéziratos visszaemlékezése, részben a korabeli dokumentumok alapján.

Akkor nem volt időm sorról-sorra elolvasni a történetet, mert olyan magánéleti problémák alatt roskadoztam (,,Anyuka", ,,Apuka" betegségei, ápolásuk, haldoklásuk, majd a temetés- a ,,hagyatéki" ügyek intézése, a származási múltam utáni hiábavaló kutakodás, a saját családom, a három gyerek iskoláztatásának, nevelésének problémái).


Évekkel később, amikor felmerült, hogy szobrot szeretnének készíteni Mansfeld Péterről, így adózva emlékének, vettem újra a kezembe a könyvet és olvastam el részletesen.
A negyvenegyedik oldalon a következőt olvastam meglepve:


,,Egy másik osztálytárs, Bóna Rezső szintén írt egy novellát. Nem novellának szánta, igaz. A Gyorskocsi utcai börtönben íratták vele ezerkilenszázötvennyolcban, vizsgálati fogságban." ,,...Egy pesti srác a forradalomban. Dokumentum elbeszélés, Mansfeld Péter ötvenhatos portréjával."
Már attól, hogy a saját családi nevemet láttam leírva úgy, hogy az egy 1956-os szabadságharcos volt, a torkomban éreztem a szívdobogásomat. Akkor, amikor az ötvenegyedik oldalra érve olvasom: ,,... az osztálytársam volt, Agárd"y" Péter is, aki a Rádiónál lett nagy ember..." elsötétült előttem a világ.


Hát ezért kell nekem is bűnhődnöm? Lehet, hogy rokonom volt Rezső, akit Rudinak becéztek?
Emlékeimben megjelent a kunszentmiklósi református templom. Amint jövünk ki a templomból, és nagyapát kérdezgetik, hogy melyiké ez a szép, fekete szemű kislány? Suttogóra fogják a hangjukat, de én nagyon figyeltem és csodálkozva hallom:
- ,,...a Rudié..." Hallani vélem a saját hangomat, amint suttogva, inkább csak magamnak mondom: ,,az én apukámat Gábornak szólítja a nagymama..."
Ezek az emlékek úgy törnek a felszínre, mintha nem is én éltem volna át, hanem egy öt éves kislány...
Ma már tudom, hogy nem véletlenül, hiszen én voltam öt éves akkor, tehát nem lehet véletlen a sejtelem. Lehet, hogy mégis igaz: ...Rudi volt az édesapám, és ...Rezső a testvérem? Lehet, hogy apja után becézték ,,Rudi"-nak?
Lehet, hogy ezért mondta a testvéremnek hitt nőszemély, amikor nagybetegen feküdt az édesanyja, hogy:
- ,,Bűnhődniük kell! Ne menj át ápolni őket, mert velük bűnhődsz te is!"
Lehet, hogy... Lehet, hogy... Ebbe bele lehet őrülni!
Biztosat szeretnék tudni végre!
Hogyan? Még mindig nincs önálló jövedelmem. Nyugdíjba majd csak évekkel később mehetek... Arra nem is merek gondolni, hogy bárkit beavatok, azzal hogy segítséget kérek..."

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mansfeld Péter
  2009-03-17 09:23:03, kedd
 
  Tisztelt Címzett!

Az alábbi könyvrészlettel, meghívóval és plakáttal invitáljuk Önt és Barátait.

http://furaila.xfree.hu/146399


Részlet Kósa Csaba : Tizenhárom perc c. interjúkönyvéből.

(A megszólaltatott : Mansfeld László az 50 éve kivégzett ifjú
forradalmár testvéröccse)

"(...)
- László! Szeretnék megkérdezni valamit...
- Kérdezze!
- Nem akarok a hegedő sebhez nyúlni...
- Kérdezzen nyugodtan!
- Mióta beszélgetünk, többször említette azt a tizenhárom percet...
- Igen! Kilenc óra huszonkettő, kilenc óra harmincöt. A kivégzést kilenc
huszonkettőkor kezdték, Péter szíve kilenc harmincötkor állt meg.
- A szavaiból úgy vettem ki, hogy ezt a tizenhárom percet Péter
haláltusájának tartja...
- Így áll a jegyzőkönyvben.
- Ilyenkor csak egy-két pillanat... A szív még dobog, de a test már nem
érez...
- Igen - bólint Mansfeld László. - Ha az ítéletvégrehajtó eltöri a
nyakcsigolyát. Ez azonnali eszméletvesztés. De az ötvenhatosok
kivégzésénél ... mindenre képesek voltak. Voltak, akik az akasztófa
alatt, az utolsó pillanatban belerúgtak valamelyik kínzójukba. Vagy
elkiáltották, amit megfogadtak ... Ilyenkor nem törtek csigolyát ... a
fulladásra bízták. A bátyám a bíróságon is bátran odavágta, hogy akik
ítélkeznek, gyilkosok.
- Azzal a tudattal él, hogy azt a tizenhárom percet ...?
- Ezek végigcsináltatták Péterrel. Utolsó bosszúként."

A meghívót küldi,
és a grafikákat készítette: Székely Kornél A.D.
Helyi Lokálpatrióták Baráti Köre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra-honosításra van szükség
  2009-03-17 06:19:13, kedd
 
  A magyarság újra honosítására van szükség a saját hazájában!
Sőt, előbb fel kell szabadítani rabszolgaságából és azután mindazt meg kell neki adni, amit az 1956-os emigráns magyarjaink megkaptak az őket befogadó országokban!!!!
Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2009.03 2009. Március 2009.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 468 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 11
  • e Hét: 634
  • e Hónap: 3760
  • e Év: 35490
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.