Regisztráció  Belépés
betti055.blog.xfree.hu
A Boldogság benned lakik Találd meg! Lőrinczi Betty
1955.07.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
Sajtos pogi és még sok más fin
  2009-01-30 13:54:24, péntek
 
 

Kocsonya


Hozzávalók:
1,5 kg kocsonyahús (köröm,bőrke,füle,farka), kis fej vöröshagyma, 3-5 gerezd fokhagyma, csípőspaprika (el is hagyható), só,szemes bors ízlés szerint. tetejére: piros fűszerpaprika, esetleg citromkarika, esetleg leveszöldség

Elkészítés:
A kocsonyahúst jól megtisztítjuk és mossuk. Hideg vízben feltesszük főni,az első levét leöntjük,és új vízben felkészítjük főzni. Ha ismét felforr, hozzáadjuk az ízesítőszereket és a fűszereket. Kis lángon -hogy ne zubogjon-,lassan készre főzzük. A megfőtt húsokból a nagyobb csontokat kivesszük és a mélytányérokba egyenlően szétosztjuk.
A levet lezsírozva rászűrjük a húsokra, és hideg helyre tesszük dermedni. Tetejét ízlés szerint megszórhatjuk p.paprikával, ő.borssal, vagy kevés citromlét csepegtethetünk rá, ill.citromkarikával, p.zölddel díszíthetjük.
Kanállal kiveszünk egy kevés levet, és ha ujjunkat belemártva "ragacsos", akkor biztos, hogy zselatin használata nélkül is meg fog dermedni.


Halászlé

Hozzávalók:

1,6 kg ponty, 5 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 paprika , 2 evőkanál édesnemes pirospaprika



Elkészítés:A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé.
Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, és 8-10 perc alatt megfőzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.

Babgulyás

Hozzávalók:

1 csülök - amelyet kicsontozunk, 0.5 kg hús , 50 dkg tarkabab (személyenként egy marék) , 10-12 szem feketebors, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 db közepes vöröshagyma , leveszöldség (fehér, és sárga répa, karalábé, kelkáposzta, zeller, petrezselyem, krumpli), 1 teáskanál só (ízlés szerint) , 2 evőkanál paprika , 2 evőkanál liszt

Ha "friss" a bab, akkor felrakjuk főni (kb. fél óra múlva lesz félkész,amikor kezd puhulni). A túl száraz babot előző este be kell áztatni!
Közben minimális zsíron megdinszteljük a hagymát sóval, a kockára összevágott húst, a csontról lefejtett csülköt (pörkölt kocka méretűre kell vágni), paprikát rakunk rá, felöntjük közben vízzel (apránként, a hús ne forrja el a levét). Amikor félkész a hús ráöntjük a félkész babot (de a bab levét le kell szűrni előtte!)., hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket .Az egészet felöntjük vízzel, aminek bőven el kell lepnie a húsos, babos masszát. Rárakjuk borsot, ízesítőnek vegetát rakhatunk hozzá.
Együtt főzzük amíg meg nem puhul minden. Ez kb. 1,5 óra a bab és a pörkölt összerakásától számítva.

Töltött káposzta

Hozzávalók

70 dkg. darált sertés comb, egy fél füstölt csülök, 1 kg savanyú káposzta, és 10 db savanyított káposztalapu, hagyma, fokhagyma, három evőkanál zsír,egy evőkanál liszt, egy pohár rizs(én gerslivel szoktam), egy paradicsomkonzerv, só, őrölt pirospaprika.

Elkészítés: A füstölt csülköt feldaraboljuk. A darálthúst sóval, borssal, pirospaprikával és két gerezd összezúzott fokhagymával, egy kevés piritott hagymával ízesítjük. Egy pohár rizst adunk hozzá. Jól összekeverjük. A lapukat egyenként megtöltjük a töltelékkel. Egy nagy lábosba alulra szálas savanyú káposztát rétegezünk, majd ráhelyezzük a töltelékek felét, közé a füstölt csülök darabjait tesszük. Megint szálas káposzta következik, majd ismét egy réteg töltelék a füstölt hússal. A tetejére ismét szálas káposztát teszünk. Annyi vizet teszünk bele, hogy ellepje, majd feltesszük főni. Kb. két óra hosszat főzzük, majd berántjuk a következő rántással.

A három evőkanál zsírt megmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, aprított hagymát, megpirítjuk, majd az őrölt pirospaprikát is hozzáadjuk, és felengedjük vízzel. Elkeverjük, majd a paradicsomkonzervet beletesszük. Az egészet ráöntjük a káposztára, és rövid ideig összeforraljuk. A káposztákat mozgatni nem szabad, mert könnyen széteshetnek. Tálaláskor tejfölt és csípős erős paprikát teszünk az asztalra, hogy ki-ki kedve szerint fogyaszthassa.

Túrógombóc

Hozzávalók :
50 dkg tehéntúró
12 dkg búzadara
3 tojás
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
olaj
porcukor


Az elmorzsolt túrót alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. A masszát pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad. Ekkor lazán keverd hozzá a tojások nagyon keményre felvert habját, majd vizes kézzel formázz belőle gombócokat, s azokat lobogó sós vízben főzd ki. A zsemlemorzsát pirítsd meg kevés olajon, s a kész gombócokat ebbe forgasd. Simára kevert langyos tejföllel meglocsolva és esetleg cukorral meghintve tálald.

Lángos

Hozávalók:1 kg liszt, 1 ek. só, 1 pohár tejföl, 3 tojás, 4dkg élesztő, 3 dl tej.

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőben az alsó polcon olajos zacskóban 1/2-1 napig tároljuk. Ezt követően olajos kézzel kinyújtjuk a tésztát tojás nagyságúakra, és sütjük.

Pizza

Hozzávalók:

1 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő, 40 dkg finomliszt, 1 kávéskanál só, 4 evőkanál olaj,
liszt a formázáshoz, olaj a kenéshez
Elkészítés:

1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk.
2. A lisztet keverőtálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).
3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).
4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.
5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

Gyros

Hús: Birkából, vagy csirkéből jó készíteni. A húst síkokra vágom, befűszerezem (görög, vagy gyros fűszerkeverék), és forró olajon puhára párolom, megpirítom, de ha van lehetőség rá grillre is fellehet tűzdelni a hússzeleteket, és úgy megsütni, de az időigényesebb.

Tzatziki: 2 dl tejföl (az eredeti görög joghurtal), 90 g reszelt uborka, 1 ek citromlé, 1 gerezd préselt fokhagyma, só, bors, az eredetihez mentalevél is szükséges, én mustárral, majonézzel szoktam emgbolondítani.

Zöldségekkel, fetával és sültkrumplival, vayg ptával tálalom.

Cosmopolitan

Hozzávalók:

2 rész vodka ,1 rész Triple Sec vagy Cointreau, 1 rész limelé, 2 ½ rész áfonyalé

Sangria



Hozzávalók:
1 üveg száraz pezsgő, 1 nagy narancs, 1 citrom, ízlés szerint más gyümölcsök (alma, lime, körte..stb), 5-6 dkg porcukor, 1 dl konyak, 1 liter száraz vörösbor, 1 kis darabka fahéj, 3 szem szegfûszeg, 4 dl szódavíz, 1 dl Triple-sec (vagy Maraschino-likőr).

Elkészítés:
1 dl vörösborba beletesszük a fahéjat és a szegfûszeget, majd 5 percig forraljuk, ezután beleöntjük a többi vörösborba. A narancsot és a citromot gondosan, meleg vízzel lemossuk, majd héjastól vékony szeletekre vágjuk. Mélyebb tálba tesszük, rászórjuk a cukrot és ráöntjük a konyakot meg a likőrt. Befedve hagyjuk állni a hûtőszekrényben. Ezután ráöntjük a fûszeres vörösbort, és két órára ismételten betesszük a hûtőszekrénybe. Tálalás előtt az egészet átöntjük egy jó mély bóléstálba, ráöntjük a pezsgőt és a szódavizet, majd a gyümölccsel együtt osztjuk el bólés poharakba. Jégkockával és narancshéjjal feldíszítve tesszük az asztalra.


Sajtos pogácsa

Hozzávalók:
fél dl tej,4 dkg élesztő,60 dkg liszt,25 dkg margarin,1 tojás+1-nek a sárgája,2 dl tejföl,1 kanál só.

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kis cukorral. A lisztet a margarinnal összedolgozzuk, úgy, hogy a margarin ne olvadjon meg. Hozzáadjuk az egész tojást és a másiknak a sárgáját, az élesztőt, a tejfölt és a sót. 1 óra kelesztés után átgyúrjuk, hajtogatjuk. Miután pogácsaszaggatóval kiszaggatuk, 10 percig hagyjuk még kelni a tepsiben, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal. Előlelegített sütőbe tesszük, kb. 15-20 percig sütjük.(Sajtot tehetünk a tésztába is!


 
 
5 komment , kategória:  Receptek  
Egy Colát????????
  2009-01-30 12:39:14, péntek
 
 

 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Csövi kuki
  2009-01-30 12:37:44, péntek
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Bomba jóóóó!
  2009-01-30 12:37:20, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Marókától kaptam!
  2009-01-30 12:36:44, péntek
 
  Betti!
Meseszép álmokat és vidám hétvégét kívánok.


 
 
0 komment , kategória:  Blogbarátaimtól  
Csak egy tánc volt....
  2009-01-29 16:48:08, csütörtök
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
kellemes napot kívánok!
  2009-01-29 12:52:51, csütörtök
 
  Szép napot barátaim!

 
 
0 komment , kategória:  barátoknak  
Álom Manócskát kaptam!
  2009-01-29 12:44:58, csütörtök
 
 
elemasszőr Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2009-01-22 13:01:06
feltöltő: bodaaniko
nézettség: 600
szavazatok: 1
kommentek: 0
kulcs: elefánt,
kategória: baki/vicces
leírás: [m18][m18][m18]

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!





Köszi Anikó de a masszázst inkább kihagynám!
A Manó jöhet hisz ma se sokat aludtam!!!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Varga Ildykótól kaptam
  2009-01-29 12:41:36, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Blogbarátaimtól  
Köszi Katikám!
  2009-01-29 12:40:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Blogbarátaimtól  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 103 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 103 db bejegyzés
e év: 623 db bejegyzés
Összes: 5241 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 16
  • e Hónap: 1655
  • e Év: 62500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.