Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 271 
Az imádság áldása
  2009-01-31 06:59:55, szombat
 
  Minden szerzett bölcsességem, okosságom, lelki vidámságom
lehull rólam, és nem tudok mást tenni, mint imádságban ahhoz
menekülni, akiben akkora irgalom volt, hogy Isten létére
meztelen földi gyermekként jött el hozzánk.
Amikor megszabadultam a külvilágtól és minden idegenségtől,
boldogan térdeltem színe előtt, és az alázat és a bánat édes könnyét
onthattam,akkor éreztem, hogy új, kimondhatatlan áldás egész
árja áradt rám, s a hosszú sötétség után újra világosság gyúlt bennem:
Ő az Úr, aki mindig közel van hozzánk, örömben és balsorsban.
Nem értelmetlenül kerültünk a világba, itt kell megérnünk egy
másik világ számára. Nagy bűneimnek teljes tudatában vagyok,
mégis bizalom tölt el,mivel tudom, hogy Isten az örök szeretet és
kegyelem, s hogy Megváltóm él,
s híveit az örökkévaló és az Igazságos kegyelmében részesíti.

(Carl Ritter: Az imádság áldása) 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Diafilm: Ha messze mész
  2009-01-31 06:43:28, szombat
 
  Diafilm: Ha messze mészLink
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Palesztin nap
  2009-01-31 06:40:01, szombat
 
  Palesztin nap a Hazatérés Templomában

A Hazatérés Templomában igazi csemege ígérkezik azoknak, akik egy kicsit is aggódnak Palesztina sorsáért, felemelik szavukat a zsidó agresszorok megszállása ellen és érdekli is őket, hogy mi lesz a végső megoldás. Vasárnapra ifj. Hegedűs Loránt egy csodálatos programot szervezett: Palesztin napot a Hazatérés Templomába.


PALESZTIN NAP
A BUDAPEST SZABADSÁG TÉRI

HAZATÉRÉS TEMPLOMÁBAN

2009. február 1. vasárnap


10.00 óra

Hitvalló-protestáló istentisztelet Mordehaj Elijahu Izrael volt főrabbija népirtásra felszólító uszító gyűlöletbeszédének elítéléséért és az izraeli terrorállam palesztinok elleni népirtását támogató Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tevékenységének törvényességi felülvizsgálatáért. Igét hirdet: ifj. Hegedűs Loránt lelkész.

11.30

A nyolc nagy nemzetközi díjat nyert Occupation 101 című, a palesztin nép önrendelkezésért folytatott küzdelmét bemutató amerikai dokumentumfilm vetítése.

13.30

Kosaras Péter Ákos történész, majd Dr. Alotti Nasri Magyarországon élő palesztin szívsebész előadása Palesztináról.

15.00 óra

Magyar-palesztin közéleti fórum Vona Gábor történésszel, a gázai népirtást politikai pártként érdemben egyedül elítélő Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökével és Dr. Morvai Krisztina büntetőjogásszal, a Jobbik EP-listavezetőjével, továbbá Abu Alhuda Nedal villamosmérnökkel, a Magyarországi Arab Közösség Egyesülete volt elnökével és Salha Falah ügyvéddel, a Palesztin Kulturális Egyesület elnökével.

17.00 óra

Palesztin-magyar irodalmi-zenés műsor neves palesztin-arab és magyar előadóművészekkel. Közreműködik: Dr. Alotti Samiha és a Kalifa arab-berber népzene együttes, Csavlek Etelka, Hegedűs Zsuzsanna, Sárdy Barbara, Papp Gyula, Erdei József, Kassai Kaszás Imre, Varga Kornél István.

18.30

Az ,,Izrael állam 60 éve az irgalmas samaritánus szemével - avagy ami az elmúlt esztendő 'ünnepi' megemlékezéseiből kimaradt" című hiánypótló fotókiállítás megnyitása az altemplomi Szabó Dezső Katakombaszínházban. A kiállítást Sárdy Barbara előadóművész, a Hazafias Magyarok Szövetségének alelnöke nyitja meg.

Az egyes programrészek között rövid kávészünetet tartunk.

,,E három közül azért kit gondolsz,
hogy felebarátja volt annak, aki a rablók kezébe esett?
A törvénytudó pedig monda: Az, aki könyörült rajta.
Monda azért néki Jézus: Eredj el és te is a képen cselekedjél."
(Lukács Evangéliuma 10:36-37)Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tiszti, Magyarok Szövetségében
  2009-01-31 06:27:17, szombat
 
  Gergely István "Tiszti" is a Magyarok Szövetségében

Gergely István a volt csíksomlyói plébános elfogadta a felkérést a Magyarok Szövetsége Bölcsek Tanácsába. Tanácsadást végez, és lelki támogatást ad.

Húsz év alázatos és rendkívül termékeny munka után, Gergely Istvánt egyházi elöljárói, a gyulafehérvári érsekség által szaporított és éltetett katolikus magyar közösség kebléből 2007-ben - a hívek, és neves közéleti személyiségek heves tiltakozása ellenére - áthelyezték a Kolozs megyei Jegenyére. A csíksomlyói, csobotfalvi és csomortáni hívek "Tiszti, nem engedünk el!" - feliratú táblát és a három falu nevével megjelölt három sziklatömböt helyeztek a plébánia bejárata elé, de ez már nem változtatta meg a helyzetet.

Az egyházi döntésnek minden bizonnyal meg voltak a maga kanonikus és egyházpolitikai érvei: hívő közössége azonban kétségbeesetten ragaszkodott jelképes és hivatott vezetőjéhez. Az elv a bibliai példabeszéd óta ismeretes: aki a nyájat megosztani akarja, kergesse el a pásztort.

A húsz év alatt, amíg Csíkcsomortánon szolgált, az volt a legegységesebb székely közösség, melyet a közös felelősségérzet hatott át, ahol az összetartozás érzésének és a közösségtudatnak aktív ereje volt a templomi élet. Jól mutatja a pásztor távozásának hatását, hogy 2007-ben a búcsún még háromszázan voltak a keresztalján, áldást kérve és kapva, de 2008-ban, eltávolítása után, még húszan sem gyűltek össze, és az új pap le se jött el áldást osztani.

Ezt az egyházi szempontból érthetetlen lépést csak bukaresti nyomással lehet megmagyarázni. Gergely István - "Tiszti" - székely/magyar szimbólummá vált, mert az értéktelenített világban határozottan ki mer állni az alapvető európai értékekért: a hit és a nemzet értékeiért.

Jegenyéről 2008-ban nyugdíjba helyezték, így visszatérhetett Csíkcsomortánba, ahol három generáció lelki nevelője volt.

Gergely István címzetes esperes 1955-ben született Vicén. Kisgyermekkorától lelkipásztornak készült. 1981-ben végezte a gyulafehérvári Hittudományi Főiskolát. Káplánként Gyergyószentmiklóson szolgált, onnan Brassóba, majd Kiskapusra került, amiben nem kis része van annak is, hogy munkálkodása szemet szúrt a hatóságoknak és ezért őt rejtegetni, "büntetni" igyekezett az egyházi vezetés.

1987-ben lett csíksomlyói plébános. Itt, a nemzet neves kegyhelye közelében végezte a Székelyföld felemelkedéséért vállalt, fáradtságot nem ismerő, áldozatos munkáját. A plebániához tartozó fíliákban kápolnákat, Csíkcsomortánban 1988-89-ben templomot építtetett. Segítője volt a helytörténeti kutatásoknak, a csíksomlyói múltfeltáró munkáknak, maga is ír tanulmányokat.

Lelkipásztori teendőinek kulcsa mindig is a fiatalok pasztorációja volt. Egyik kezdeményezője és fő szervezője a több ezer fiatalt vonzó Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóknak, a diktatúra éveiben illegálisan is megszervezett CsIT-nek.

A kilencvenes évek elején szorgalmazta Domokos Pál Péter kezdeményezésének újraszervezését, az Ezer Székely Leány Találkozók hagyományának felújítását. Lelkes támogatója a moldvai csángók ügyének, vallja, hogy vissza kell vezetnünk őket magyarságukhoz.

1992-ben megalapította az árvaházból kinőtt fiatalokat segítő Csibész Alapítványt. Azóta több mint 200 fiatalnak segítettek a munkahely és lakás keresésben, a társadalomba való beilleszkedésben.

Családi típusú gyermekotthonokat létesített, hogy a legszerencsétlenebbeket, a kiskorúakat szeretetteljesebb környezetben helyezhesse el. Ezzel jelentős szerepet vállalt a többszáz árvát befogadó, csíksomlyói állami mamutintézmény feloszlatásában is.

1996-ban létrehozta Csíkszeredában a szociális jellegű tevékenységet folytató Lázár Alapítványt. A Lázár-házban olyan folyamatok elindításáról is gondoskodott, melyek az idősek gondjainak enyhítését szolgálják.

Gergely Istvánnak köszönhető, hogy a csíksomlyói búcsúk többszázezer zarándokot befogadó helyszínén, a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben, felépült a Hármashalom oltár.

Tevékenységének elismeréseként Csíkszereda Önkormányzata Pro Urbe díjban részesítette. Tagja volt a Lázár Lovagrendnek. 2005-ben a Magyar Művészeti Akadémia Aranyérme kitűntetést kapta.

Gergely István, "Tiszti", 2007. augusztus 12-én a zsúfolásig megtelt csíksomlyói templomban tartotta utolsó - elöljárójának engedelmességet fogadó lelkipásztorként -, nem búcsú, hanem hálaadó szentmiséjét. A szentmise végén közölte híveivel, hogy elmegy, búcsúzik, meg nem is. "Mert - mint mondta - nekem ide vissza kell térnem. Ezért tőletek igazából nem búcsúzom, esetleg ettől a templomtól, mert itt más teljesít majd szolgálatot... A teendőket továbbra is vállalom a közösségemmel, közösségünkkel együtt. Vállaljuk és továbbépítjük, amíg Isten engedi, Isten akarata szerint. Igyekeztem szolgálni az embereket a magam teljessége szerint. Ez az érzés, készség megvolt, megvan bennem... A szeretet az egyetlen fegyverünk, amivel győzni tudunk és egységet tudunk teremteni. Ezért nemcsak imádkoztam az elmúlt hetekben, hónapokban, hanem naponta többször felajánlottam Istennek azt a lelki szenvedést, mely engem átjárt."
Végezetül Gergely István megköszönte híveinek, hogy elfogadták, szívükbe zárták őt, ez - hangsúlyozta - részéről is így van. Ezek az emberi kapcsolatok, ha sziklára épültek, élni fognak a továbbiakban is.

"Tiszti" ott volt tavaly a Kurultájon. A "Magyarok Asztalának" megterítésében a kazakisztáni Madjar törzs vezetőjével közösen segédkeztek.

Magyarországon és Erdélyben több tízezer ember tekinti őt lelki vezetőjének. Ezt a tekintélyt, tiszteletet tetteivel, hozzáállásával, szeretetével vívta ki.

Gergely István a megkeresésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy nagyon megtisztelőnek tartja, amiért gondoltak rá a Magyarok Szövetségében, és a legnagyobb örömmel és odaadással teljesít szolgálatot a nemzet érdekében.

MSZ Sajtószolgálat

 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Vajon kiknek akar lakásokat ?
  2009-01-31 06:24:44, szombat
 
  Vajon kiknek akar lakásokat vásárolni a Gyurcsány banda?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már a múlt hét végén jelezte, hogy gőzerővel készül a lakásgarancia-alapról szóló kormányzati javaslat. Hazánkban egyébként mintegy félmillió embernek van lakáshoz kapcsolódó devizahitele, s a hitelesek 6-8 százaléka képtelen kifizetni az emelkedő részleteket.

A Világgazdaság információi szerint a kormányzati team - ellenzéki és szakpolitikusok bevonásával - a jövő hét végére már el is készíti azt a 10-15 javaslatot, amelyet országgyűlési vitára kívánnak bocsátani.

A lap szerint elképzelhető, hogy egy 8-10 milliárd forintos állami alap segítségével az állam megvásárolná a hosszabb időn keresztül nehézségekkel küszködő hitelesek lakását, amelyet azok visszabérelhetnének. A fennmaradó hiteltartozást pedig később térítenék meg az adósok.

A törlesztőrészletek fizetését oly módon is felfüggeszthetnék akár egy évre is, hogy a bankok számára az állami alapból fizetnék vissza a tartozást. Ugyanakkor a lehetőségek között az is felmerült, miszerint a bajba jutott családoknak a kormány visszatérítené a lakás megvásárlásakor befizetett áfát.

Veres: a kormány javaslata a társadalom számára elfogadható logikán alapul

Összehangolt, a magyarországi viszonyokat átrendező, a meglévő viselkedési formákat megváltoztató jogszabály módosításokra van szükség - közölte Veres János pénzügyminiszter a közszolgálati televízió péntek reggeli műsorában. Veres János szerint a munkához való viszonyt, a foglalkoztatást, a vállalkozások és az alkalmazottak egymás közötti kapcsolatait úgy kell átszabni, hogy ezek eredményeként az országban mindenki úgy gondolja: érdemes munkával keresett jövedelemre szert tenni. A világgazdasági válság miatt azokat a döntéseket is meg kell hozni, amelyeket korábban többen nem támogattak - mondta a pénzügyminiszter a Nap-kelte című műsorban. (MTI)
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Pusztai Zoltán:Vádirat
  2009-01-31 06:20:36, szombat
 
  Pusztai Zoltán:Vádirat

vádolom őket: a hitványak között is hitványakat, kik bitófát faragtak,
s levertek forradalmakat, kiknek még Trianon sebe nem fájt soha,
vádolom mindazokat, kik Mansfeld Páter és Tóth Ilona
halát kívánták, s vérpadot ácsoltak röhögve mindenhova -

vádolom őket: a cselszövőket, a sötétben settenkedőket,
a szemkilövetőket, a vérbírókat, a hóhérokat, a köpönyegforgatókat,
a rablókat, a csalókat, az örökkön gyalázkodókat, a nemzetveszejtő,
gyülevész hordát, hadat: hazaárulás, népirtás (HUNGAROCÍDIUM)
előre eltervezett, halálos bűnével, fosztogatással, lopással, csalással,
azzal, hogy jogtalanul idegen kezekre játszották át
a Szent Korona tulajdonát! vádolom őket, az antimagyar,
idegenszívű gyűlölködőket: nemzeti jelképeink besározásával,
történelemhamisítással, az ifjúság tudatos megrontásával is!

vádolom őket, s az összeharácsolt vagyon azonnali elkobzását
javaslom, követelem, s a Magyarok Istenéhez azért fohászkodom:
ne járhasson szabadlábon a Kárpáthazában népirtó, népnyúzó, rabló,
csaló, s a templomból, (Országunk Házából) miként a Bibliában
Jézus a kufárokat, a gyülevész hadat ostor kergesse ki!

 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/VERSEK  
Kiáltvány a magyar nemzethez
  2009-01-31 06:09:59, szombat
 
  A tegnapi rendezvény felemelő hangulatban zajlott le és ismét bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk összegyűlni, összefogni a közös cél érdekében. Részletesebb leírást itt olvashatnak:Link


MVSZ Sajtószolgálat : Kiáltvány a magyar nemzethez - Sátán, el a Szent Koronától!
Mintegy tízezer ember vett részt a Sátán, el a Szent Koronától! címmel meghirdetett össznemzeti tüntetésen. A résztvevők petíciót adtak át az Alkotmánybíróságnak, és közfelkiáltással pontonként elfogadták az alábbi kiáltványt.

Budapest, 2009. január 30.

MVSZ Sajtószolgálat


Kiáltvány a magyar nemzethez

Sátán, el a Szent Koronától!

1. Követeljük a magyar nemzet önrendelkezési jogának érvényesítését!
2. Követeljük a magyar nemzetet megengedhetetlen módon, a kollektív bűnösség elve alapján sújtó trianoni és párizsi békediktátumok fölülvizsgálatát, és történelmi igazság szolgáltatását Magyarország valamint az egész magyar nemzet részére!
3. Követeljük a jogállamiság és a népfelség érvényesítését!
4. Követeljük a magyar állampolgárság alanyi jogon való visszaadását a magyar állampolgárságától akarata ellenére megfosztott, minden magyar ember számára.
5. Követeljük az Alkotmánybíróság törvényes működését, a huszadik éve tartó törvénytelen működés okozóinak felelősségre vonását!
6. Követeljük a Magyar Nemzeti Bank népképviseleti ellenőrzését, és a magyar nép kárára elkövetett pénzügyi manőverek számonkérését!
7. Követeljük a mesterségesen, politikai eszközökkel létrehozott államadósság átütemezését, a nemzeti szuverenitást súlyosan korlátozó monetáris függőség felszámolását!
8. Követeljük, hogy a közrendet állami szervek tartsák fenn! Követeljük a magánhadseregek teljeskörű felszámolását!
9. Követeljük a nemzeti vagyon haladéktalan felleltározását, és átfogó, országmentő nemzetgazdasági terv elkészítését!
10. Követeljük a szociális érdekérvényesítés alkotmányos és bírói garanciáját, a hajléktalanság, a fagyhalál jelenségének teljeskörű felszámolását!
11. Követeljük a magzat, a gyermek, az ifjú- és időskori élet védelmét!
12. Követeljük minden törvénytelen, a népképviseleti szervek ellenőrzése alatt nem álló, titkos szervezet és az általuk megtestesített magánhatalom felszámolását!
13. Követeljük a Szent Korona és valamennyi nemzeti szimbólum megkérdőjelezhetetlen és támadhatatlan, alkotmányos és bírói védelmét!
14. Követeljük a történelmi magyar alkotmány jogfolytonosságának helyreállítását, amelynek középpontjában a Szent Korona tan és értékrend áll!


Budapest, 2009. január 30-án


Az össznemzeti tüntetés részvevői
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Vizes élőhelyek világnapja
  2009-01-31 06:00:35, szombat
 
  Vizes élőhelyek világnapja

Február másodika a Vizes Élőhelyek Világnapja. 1971-ben ezen a napon írták alá Ramsarban a vizes élőhelyek megóvásáról szóló megállapodást. A WWF Magyarország azért küzd, hogy a vizes élőhelyek megmentésével ne csupán a természeti értékek, de a mindenki számára létfontosságú ivóvízbázisok is megmaradjanak.
A Ramsari Bizottság idén arra hívja fel a figyelmet, hogy bolygónk vizes élőhelyei nem kizárólag a gazdag élővilág létét szolgálják. Számtalan olyan ország van a Földön, ahol ezek a területek szoros összefüggésben vannak a mindenki számára létfontosságú ivóvízbázisokkal. A vizes élőhelyek szennyezése és eltűnése nem csak a lakosság ivóvízellátását veszélyeztetheti, hanem az itt élő halak állapota az ezeket fogyasztó emberek egészségét is befolyásolja.

A WWF hosszú évek óta dolgozik a vizes élőhelyek megmentésén. Közülük két ramsari terület, a Duna menti Gemenc és Béda-Karapancsa, kiemelten fontos számunkra. Gemenc Közép-Kelet-Európa egyik utolsó és legnagyobb összefüggő ártéri erdejének ad otthont. A halban gazdag holtágak bőséges táplálékkal látják el a madárvilágot, melynek fontos képviselői például a gémfélék és a fekete gólyák. A Béda-Karapancsa tájegység különlegességei a ma is működő fokok és a száz évnél idősebb ligeterdők, ahol számtalan denevérfaj és több pár réti sas él.
Ezeket a ramsari területeket és a Duna menti ivóvízbázisokat is veszélyeztetik azok a tervek, melyek a Duna medrének átalakítására koncentrálnak. A beavatkozások célja, hogy teherszállítási célú hajózás biztosítására közlekedési útvonalat alakítsanak ki a folyó hazai szakaszain - még ott is, ahol a Duna medre erre alapvetően nem alkalmas.

A WWF Magyarország szerint a Duna medrébe csak úgy lehet beavatkozni, hogy az a folyó és a tőle függő vizes élőhelyek jó állapotát biztosítsa. A dunai hajózás feltételei a navigációs- és vízállás-előrejelző rendszerek fejlesztésével, a kikötői és logisztikai infrastruktúra megújításával és új, modern hajóflotta kialakításával is javíthatóak. Ezek pedig nem igénylik a meder drasztikus átalakítását. Először átfogó, alapos vizsgálat szükséges, amely az összes lehetséges fejlesztési változatot tartalmazza, majd az eredmények függvényében kell kiválasztani a környezeti és társadalmi szempontból legmegfelelőbbet!Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Mennyi vizet használsz?
  2009-01-31 05:53:48, szombat
 
  Mennyi vizet használsz?

A vízfelhasználás jelentőségével, ökológiai összefüggéseivel, és a társadalom számára is érzékelhető következményeivel az elmúlt években a Cambridge-i Egyetem professzora, Anthony Allan foglalkozott nagyobb részletességgel. A WWF az Egyesült Királyságban a vízfelhasználással foglalkozó kutatásokra alapozva készített egy tanulmányt, ami azt vizsgálja, hogy a szigetország vízfelhasználása mennyire veszi igénybe a környezetet, illetve a különböző fogyasztási cikkek, élelmiszerek felhasználása mennyire terheli azoknak a régióknak a vízkészleteit, ahol azokat előállítják, termelik.


Ha tudni szeretnénk, hogy a vízfelhasználás ténylegesen milyen hatásokkal van környezetünkre, illetve a minket követő generációk életére, akkor több fogalommal kell tisztában lennünk. A vízigény a vizsgált terület, aktuálisan egy ország azon vízigényét mutatja, amit az ország területén lévő tavak, vízfolyások, felszín alatti vizek elégítenek ki a gazdaság különböző szektorai és a társadalom számára. Ettől különbözik a teljes vízigény, ami figyelembe veszi azt, hogy az országban felhasznált termékek egy részét az ország határain kívül állították elő, ahol szintén használtak valamennyi vizet a termék előállítására.
A virtuális víz fogalmát is Allan vezetett be. Azt jelenti, hogy az adott termék előállítása mennyi víz felhasználását igényli a gyártásai folyamat során. Ismert példa, hogy egy csésze kávé elfogyasztása hány száz liter víz felhasználását igényli, de gondoljunk arra is, hogy egy gyapjú pulóver előállítása 2900 liter vizet, egy pár bőrcipő elkészítése pedig 8000 liter vizet igényel, ha minden gyártási folyamatot figyelembe veszünk!


Ezeket a fogalmakat, illetve tényszerű számokat felhasználva született meg a víz lábnyom gondolata, mely azt fejezi ki, hogy mennyi az ország, város, egyén stb. által használt termékek, igénybe vett szolgáltatások teljes vízigénye. Itt a 'teljes'-en van a hangsúly, mert a becsült mennyiségeket felhasználva ezt az értéket nagyon nehéz kiszámolni. A számítás során leginkább azt kell szem előtt tartanunk, hogy vízigényünket manapság helyi és globális forrásokból elégítjük ki. A helyi és a globális vízkészlet is tartalmaz úgynevezett kék vizet (felszíni és felszín alatti vizek), zöld vizet (csapadék) és szürke vizet (a felhasználást követően szennyezett víz). Ez a három összetevő különböző módon befolyásolja a víz lábnyom egészét, a földrajzi és éghajlati adottságoktól, valamint a társadalom fogyasztási szokásaitól függően. Mindezekből adódik, hogy a víz lábnyom becsült érték, mely nagyban épít a virtuális víz fogalmára.
A brit WWF elemzése természetesen sok-sok nullával végződő számokkal érzékelteti a vízhasználat nagyságát. Mindezeket mellőzve itt egy adat szerepeljen, miszerint Nagy-Britanniában az egy főre vetített vízhasználat (víz lábnyom) 4645 liter egyetlen nap alatt! Ennek közel három-negyedét teszi ki a mezőgazdasági termékek előállítása során fellépő vízhasználat, közel egy-negyedét az ipari vízhasználat, és napi 150 liter a háztartási vízfelhasználás. Ezzel a 4645 literrel több mint 50 fürdőkádat lehetne megtölteni, hangsúlyozzuk: egyetlen nap alatt. Ebben az értékben még az a meglepő, hogy a víz lábnyom 62%-a Nagy-Britannián kívüli vízkészletekből származik! Ez a hatalmas szám mindenkit meglep. Egy jóravaló brit állampolgár még csak-csak megnyugtatná magát, hogy háztartásának napi vízfelhasználása egy főre vetítve alig két fürdőkádnyi mennyiségű víz, és erre jön a fekete leves, ami sokkolja az embert. A mindennapi életben vásárolt termékekért, és felhasznált szolgáltatásokért felhasznált vízmennyiség még több mint 45 kádat töltene meg vízzel!


Hazánk víz lábnyoma feltehetően jóval alacsonyabb mint azt a brit példa mutatja. Ugyanakkor gondolta volna-e valaki, hogy a Ködös Albionban, ahol mindig esik az eső, a víz lábnyom becsült értéke a Temze teljes évi vízhozamának 49-szeresét adja. Ez a szám is arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyénre vetített vízigény elsősorban azért olyan magas, mert termékek előállításakor és megvásárlásakor a tiszta víz, mint természeti kincs felhasználását nem fizetjük meg. Azon is érdemes elgondolkodni, hogy ez egyáltalán kifejezhető-e pénzben. A felmérés egyben arra is rámutat, hogy a fogyasztási szokásokkal a lakosság is nagymértékben befolyásolja a globális vízigényre gyakorolt hatást, és a saját magunkra vetített vízigény jelentősen csökkenhet, ha a háztartásban víztakarékos megoldásokat alkalmazunk, és odafigyelünk arra, hogy milyen termékeket vásárolunk a mindennapokban.
Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Humor
  2009-01-31 05:40:03, szombat
 
  A bogár
A bogár nem egy állat, hanem sok kis apró repkedő állat összefoglaló neve.
De mindegyik ugyanazt csinálja. Nyáron belerepülnek a fagyinkba, télen meg megfagynak.

A mérges kígyó
A mérges kígyó nem is mérges, csak valaki kitalálta. Valójában szégyenlős,
amiért keze helyett lába nőtt ki. A lábai nagyon csúnyák, ezért inkább nappal
visszahúzva tartja azokat. Így futva nem tudja utolérni áldozatát, inkább beleharap
egy jó nagyot.

Ügyfélszolgálat

UTAS: - Ami reggel 6:15-kor indul Makóra, az mikor van ott?
INFÓS: - 10:50-re.
UTAS: - Úristen, este?

UTAS: - Most két busz is indul 17:45-kor Kecskemétre, az egyik gyors, a másik lassú,
melyik ér oda előbb?
INFÓS: - Nincs hozzáfűznivalóm...

UTAS: - Tessék mondani Erdélyben ma mi van?
INFÓS: - Kedd.

INFÓS: - Do you speak English?
UTAS: - Da.

UTAS: - Meg tudja mondani, hogy ami 18 órára jön a 15-ös kocsiállásra, az honnan jön?
INFÓS: - Nézze uram, minden busz a 15-ösre érkezik, és elég sok jön hat órára, mégis
honnan várja?
UTAS: - Azt nem tudom, de annyit segítek, hogy a 15-ös kocsiállásra érkezik.

UTAS: - Tessék mondani, van még 1 órám a busz indulásáig, mit csináljak addig?
INFÓS: - Tessék malmozni.

 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 271 
2008.12 2009. Január 2009.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 271 db bejegyzés
e év: 2231 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2114
  • e Hét: 8595
  • e Hónap: 38559
  • e Év: 2066767
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.