Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
Anyu tegnap örökre elment ...
  2009-10-30 07:43:12, péntek
 
  Ne sírj, mert szeretsz engem
A halál nem jelent semmit
Csak átmentem, a másik oldalra.
Az maradtam, aki vagyok és Te is önmagad vagy.

Akik egymásnak voltunk, azok vagyunk mindörökre.
Az élet ma is olyan, mint volt, ma sem más.
A fonalat nem vágta el semmi, miért lennék a gondolataidon kívül....
csak mert a szemed most nem lát...

Nem vagyok messze, ne gondold.
Az út másik oldalán vagyok, lásd, jól van minden.
Meg fogod találni a lelkemet és benne egész letisztult szép
gyöngéd szeretetem.

Kérlek, légy szíves.... ha lehet, töröld le a könnyeidet,
és ne sírj azért, mert annyira szeretsz engem....

(Szent Ágoston)


Anyukám

Egy mese volt, egy pillanat,
egy álom tán`, mely megszakadt,
hogy volt egy kéz, mely ringatott,
és volt egy dal, mely altatott,
és volt egy szív, egy drága szív,
mely itt hagyott.
Elment anyám, nincs már velem.
Oly üres lett az életem,
de amíg itt volt velem, jó volt nekem,
hová tünt el oly hirtelen,
számon kérem az Istentől én.
Elment anyám mi lesz velem?
Ki fogja meg a két kezem?
Ki mondja majd azt nekem; - jó gyermekem
te vagy egyedül csak nekem,
mért hagyott el akkor engem Ő?
Ki hallgatja meg eztán a panaszom,
kinek mondom a bánatom,
ki vigasztal, ha valami fáj?
Szegény anyám, már messze jár,
a szemem addig el nem lát.
Amíg csak élek mégis itt lesz velem,
emlékét megőrzi szívem,
de most egyre ezt kérdezem én:
- Elment anyám, mi lesz velem?

Juhász Magda: Elment anyám
 
 
9 komment , kategória:  Család  
Nincs többé Sláger és Danubius
  2009-10-28 19:37:34, szerda
 
  Novembertől nincs többé Sláger és Danubius Rádió

Két új cég indíthat rádióadót november közepétől a Danubius és a Sláger Rádió frekvenciáján - döntöttek az ORTT szerdai ülésén a testület Fidesz, KDNP és MSZP által delegált tagjai. Az SZDSZ-es tag nem szavazott, az ORTT elnöke pedig nem vett részt a szavazáson, már korábban távozott az ülésről. A Danubius frekvenciáját az Advenio nevű cég, a Slágerét az FM1 nevű konzorcium kapja hét évre, így megjelenhet a Klassz Rádió és a Neo FM.

Az ORTT szerdai ülésén eldőlt, hogy november közepétől nem lesz többé Sláger és Danubius Rádió. A Sláger és a Danubius műsorszolgáltatási jogosultsága november 18-án jár le. Ez a két rádiófrekvencia fogható az ország legnagyobb részén, de a Sláger lefedettsége nagyobb.
A két országos rádiófrekvenciát hét évre új cégek kapják meg, bár a Danubius és a Slágert működtető cégek is indultak a pályázaton. A Danubius frekvenciáját az Advenio nevű cég kapja, a Slágerét az FM1 nevű konzorcium. A Danubius helyén a Klassz Rádió, a Sláger által most használt hullámhosszon a Neo FM szólhat november közepétől - tudta meg médiahatósági forrásból az MTI. A közlés szerint a nyertes az Advenio Zrt.-t és az FM1 konzorciumot semmi sem köti a pályázatukban szereplő névhez, bármikor kezdeményezhetik a változásbejegyzést a testületnél.

Az ORTT-nek hat tagja van, egy-egy fideszes, KDNP-s és SZDSZ-es, két MSZP-s küldött és az elnök, Majtényi László. A médiatörvény szerint a hat küldött három fordulóban dönthet a pályázatokról. Az első körben csak a pártdelegáltak szavaznak és kétharmados többség kell, a második és harmadik fordulóban azonban az ORTT minden tagja részt vesz. A szerdai ülésen már az első körben eldőlt a frekvenciák sorsa. A SZDSZ-es Timár János nem szavazott, a többi tag egyhangúlag választotta ki a két rádiófrekvencia üzemeltetésére az Adveniót és az FM1-et.

A pályáztatás módját több ponton bíráló Majtényi László ORTT-elnök nem vett részt a szavazáson, már előtte távozott a testület üléséről, miután a szerinte irreális üzleti tervet benyújtó indulók kizárásáról szóló indítványát leszavazták. A megszületett döntést Majtényi László törvénysértőnek nevezte. Az [origo] kérdésére, hogy politikai döntés született-e, az elnök annyit mondott: "úgy tűnik, a magyar közvéleményben efelől senkinek nincs kétsége". "Én a rádiópályázatot a magyar demokrácia próbájának is gondoltam, tudtam, hogy más országokkal szemben nálunk születhet ilyen döntés, mégis hittem abban, hogy meg is lehet akadályozni" - tette hozzá.

Timár János szintén a szavazás jogszerűtlenségével indokolta, hogy ő nem szavazott a pályázatokról. "Olyan pályázók nyertek, akiket már csak formai okokból is ki kellett volna zárni" - mondta az SZDSZ által delegált tag, aki szerint a pályázatok tartalmi és alaki értékelésénél is törvénytelenségek történtek. Hozzátette, a szerdai ülés az általa, illetve Majtényi László által benyújtott, kizárásokat indítványozó javaslatokkal kezdődött, de ezeket a többi pártdelegált lesöpörte, majd megszavazta a két nyertest.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, mert szerint a Fidesz és az MSZP háttérmegállapodása révén született meg a döntés. Kóka közleménye szerint a két párt felosztotta egymás között a két frekvenciát, hogy "az egyiket a bal-, a másikat pedig a jobboldali párt által támogatott pályázók szerezhessék meg".

A Danubius Rádió az [origo] megkeresésre Oláh Lászlónak, a rádiót tulajdonló befektetési alap képviselőjének a nyilatkozatát küldte el, ebben az olvasható: "az ORTT hivatalos értesítését követően értékeljük a körülményeket és alakítjuk ki álláspontunkat a döntéssel kapcsolatban." A Sláger Rádió honlapján fekete háttér előtt egy nyilatkozat olvasható, amely szerint "politikai döntés született, súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és a sajtószabadság". Hozzáteszik, "minden törvényes eszközt igénybe veszünk, hogy önökkel maradhassunk".

Kik nyertek?

Az Adveniót nem sokkal a pályázat beadási határideje előtt, szeptember 7-én jegyezték be a cégnyilvántartásba, a céget 5 millió forintos tőkével alapították. A cég kétharmad részben Nyerges Zsolt ügyvéd, egyharmad részben pedig a jobboldalinak tartott Lánchíd Rádió által alapított Lánchíd Vagyonkezelő tulajdonában van. A cég egyik vezetője, a cégadatok szerint igazgatósági tagja Heltai Péter, akinek van rádiós múltja, az Inforádió nevű hírrádió egyik alapítója volt.

Az FM1 egy konzorcium, az Est Média Group (EMG) és a cég tulajdonában álló Radiocafé 98.6 közös pályázatát takarja. Az EMG ügyvezető igazgatója, Kádár Tamás az [origo]-nak korábban azt mondta: ha győznek, a Radiocafé szellemiségét, értékeit szeretnék továbbvinni, még ha az új csatornán jóval több is lenne a zene.

A két legmagasabb árajánlatot tevő pályázó győzött - mondta az ORTT ülése után Szalai Annamária, a testület fideszes tagja. Szalai azt mondta, a többségében hazai tulajdonú nyertesek teljesíteni fogják ígéreteiket, de ha nem, akkor az ORTT kezében elég garancia van arra, hogy ezt ki tudja kényszeríteni.

Szalai ezzel arra utalt, hogy a két győztes pályázó a pályázatokról kiszivárgott információk szerint a többieknél jóval magasabb műsorszolgáltatási díj megfizetését ígérte. A két frekvenciát 7 évre nyerik el a győztes pályázók, akiknek pályázatukban a 2011. július 1-ig tartó első szakaszra kellett megajánlaniuk valamekkora (350 és 700 millió forint közötti) műsorszolgáltatási díjat, illetve a hétéves koncesszió hátralévő részére - egy 200 milliós fix összeg mellett - a nettó árbevételük bizonyos százalékát kellett ígérniük. Minél többet ajánlott valaki, annál több pontszámot kapott a pályázatra. A kiszivárgott, meg nem erősített információk szerint az Advenio árbevételének 55 százalékát ígérte koncessziós díjként, míg az FM1 és - akárcsak a kifejezetten ezért kizárt Zene Rádió - egyaránt 50-50 százalékot.

A testület egyik MSZP által delegált tagja, Gyuricza Péter is a megajánlott ár fontosságát emelte ki, mint mondta, közérdek, hogy minél több pénz folyjon be a műsorszolgáltatási díjból. A Sláger és a Danubius bátortalanabbak voltak, azok vitték el, akik nagyobbat kockáztattak. Hozzátette, ha mégsem tudnák teljesíteni a vállalásaikat, az ORTT-nek még mindig van lehetősége felbontani velük a szerződést. Gyuricza arról is beszélt, hogy mivel az Advenio egyik tulajdonosa a Lánchíd Rádiónak is tulajdonosa, ezért a médiatörvény értelmében összeférhetetlenség áll fenn, így az országos frekvenciát elnyert pályázónak vissza kell adnia a Lánchíd műsorszolgáltatási jogosultságát.

Megkérdőjelezték a verseny tisztaságát

A két országos rádiófrekvencia pályáztatását számos bírálat és támadás érte. A hosszú huzavona után július végén kiírt pályázat az elmúlt hetekben egyre nagyobb vitát váltott ki.

Majtényi szerint az ORTT több olyan, súlyosan jogsértő döntést hozott, amelyek veszélyeztették a verseny tisztaságát. Többek között azt kifogásolta, hogy a testület október 7-i ülésén a mindkét frekvenciát megpályázó Zene Rádió Zrt.-t a benyújtott üzleti terv megalapozatlanságára hivatkozva kizárta. Majtényi szerint azonban ugyanilyen indok alapján más pályázókat is ki kellett volna zárni, a testület mégis benn tartotta ezeket.

Többen próbáltak kiállni az objektív pályáztatásért: múlt csütörtökön Sólyom László köztársasági elnök fogadta Majtényit, hogy tájékozódjon a pályázatok elbírálásának folyamatáról. A találkozót az államfő kezdeményezte, hogy reményét fejezze ki, hogy "a pályázatok elbírálása szakmai szempontok alapján, a médiatörvény előírásainak megfelelően fog történni". Vasárnap Bajnai Gordon szólalt meg, a kormányfő aggasztónak nevezte a pályázatok elbírálását. Mint mondta, nagyon fontos lenne, hogy az ORTT, mint testület és minden egyes tagja a maga felelősségének tudatában döntsön arról, hogy mi a közérdek" a frekvenciapályázaton.

origo Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Négyszögletű kerek pogácsa
  2009-10-22 11:39:38, csütörtök
 
  Diós-burgonyás pogácsa

Mi került bele?
30 deka finomliszt, 20 deka főtt krumpli, 2 tojás, 10 deka libazsír, 5 deka dió, 2 deka élesztő, 1 dl meleg víz, 1 evőkanál cukor, 1/2 teáskanál só.

Hogyan készült?
A főtt krumplit összetörtem, pürésítettem. Az élesztőt elmorzsoltam és a meleg vízbe szórtam, adtam hozzá cukrot is és hagytam, hogy felfusson. A tálba szórt lisztbe beledolgoztam a krumplit, majd az olvadt zsírt, a tojásokat és az élesztős folyadékot is. Fakanállal alaposan kidolgoztam, majd hagytam, hogy duplájára kelljen.

A puha tészát igyekeztem kinyújtani, rászórtam a diót és félbe, majd még félbe hajtottam és újra kinyújtottam. Felkockáztam és a sütőpapírral kibélelt tepsiben még egyszer megkelesztettem. Csak ezután toltam be a 180 fokos sütőbe, ahol szép pirosra sütöttem.

Link
 
 
1 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Fokhagymás busa
  2009-10-22 11:16:34, csütörtök
 
  Hozzávalók, személyenként :
1-2 busa szelet

bors
fokhagymakrém
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
annyi bacon csík, ahány szelet busánk van
vaj

Elkészítés: A sózott, borsozott, fokhagymakrémmel megkent halszeleteket megszórjuk igen apróra vágott paradicsommal és paprikával, majd minden szelet halra 1-1 baconszeletet teszünk. Külön-külön vajjal kikent fóliába csomagoljuk. Sütőben, közepesen magas lángon, úgy 20 percig sütjük.


magicafe.hu
 
 
1 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Kertásófánk
  2009-10-22 11:12:50, csütörtök
 
  A hozzávalók:

két tojás, két kanál tejföl, két deci tej, kávéskanál cukor, csipet só és 20-25 deka liszt.

A tojások sárgáját a cukrot, a sót, a lisztet, a tejfölt, a tejet habverővel jól összedolgozzuk, lazán belekeverjük a tojások keményre felvert habját. Olyan galuska tészta keménységűnek kell lenni.

Forró olajba szaggatjuk, kanál segítségével, kb. tojásnyi nagyságúra. Szép aranysárgára sütjük. Lekvárral, porcukorral tálaljuk. De kakaós/fahéjas porcukorban is meghempergethetjük.

Kb. annyi idő alatt elkészül, mint ez a bejegyzés. A család és a vendégek meg ámulnak, milyen gyors és ügyes a ház asszonya, vagy ura.


magicafe.hu
 
 
1 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Rántott csirke – másként
  2009-10-22 11:09:14, csütörtök
 
  A rántott csirke másként hozzávalói:
2/3 csésze zsemlemorzsa, ugyanennyi reszelt parmezán sajt (egy kicsit szárazabb trappista is megteszi), negyed csésze frissen aprított petrezselyem zöldje, negyed teáskanál só, egy kis bors, öt evőkanál vaj, vagy margarin, három gerezd apróra vágott, vagy átnyomott fokhagyma, kb. 1,5 kiló hús.

A sütőt előmelegítjük, közben a zsemlemorzsához hozzátesszük a sajtot, a petrezselyem zöldjét, a sót és a borsot. A vaj vagy a margarin tetejére dobjuk a fokhagymát és egy edényben felolvasztjuk. Ezzel a fokhagymás vajjal megkenjük a húsokat, és megforgatjuk a sajtos-fűszeres morzsában. A húsokat teflonos tepsibe rakjuk, (ha nincs, fóliával is kibélelhetünk egy tepsit), a maradék morzsát összekeverjük a maradék fokhagymás vajjal, és a húsra öntjük. Lassú tűzön kb. egy órán át sütjük. Ha nagyobb, vastagabb a csirke, először fedjük le a tepsit. Figyeljünk rá, s ha szükséges, egy kis olajat tegyünk alá. Szép aranyszínűre süssük. Párolt rizs illik hozzá, és persze sok saláta. Az amúgy válogatós családtagok elismerését is kivívhatjuk ezzel a húsétellel.


(Recipezaar)Link
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Női Értelmező Szótár
  2009-10-22 10:08:05, csütörtök
 
  Női Értelmező SzótárAmit a nő mond... ...és amire gondol közben.

Szeretnénk... Akarok egy...

Dönts Te, drágám... Azt hiszem, egyértelmű a dolog...

Ahogyan Te szeretnéd... Ezt megjegyzem magamnak...

Beszélnünk kellene vele. Panaszkodnék egy kicsit neki.

Nem vagyok mérges. Hát persze, hogy dühös vagyok, te bunkó.

Most olyan... férfias vagy. Meg kellene fürödnöd, és borotválkozhatnál is.

Rendkívül figyelmes voltál ma éjjel... Ez volt az a hatalmas szex, amiről tegnap beszéltél?

Ma nem tudnék érzelmileg megfelelően reagálni... Intimbetétet tesztelek éppen...

Legyünk romantikusak, kapcsold le a lámpát... Túl vastag a combom.

A konyhánk már korszerűtlen. Vehetnél egy új házat.

Új függöny kellene... ...meg bútor és tapéta és...

A képet akasszuk oda. Inkább ide kellene...

Jaj! Valami zajt hallottam! Jó, hogy el nem alszol itt nekem!

Szeretsz engem egyáltalán? Kinéztem magamnak valamit a kirakatban.Hogyan is lehet hirdetni itten?

Mennyire szeretsz Te engem? Elköltöttem ma egy rakás pénzt az áruházban.

Egy perc múlva kész vagyok. Rúgd le a cipőd, és nyugodtan kapcsold be a TV-t.

Olyan kövér vagyok... Mondd, hogy gyönyörű vagyok.

Figyelsz rám egyáltalán? Véged van.

Igen Nem

Nem Nem

Talán Nem

Sajnálom... Sajnálhatod...

Ízlik ez az étel? Könnyű elkészíteni, úgyhogy jobb, ha hozzászoksz.

Nem sikítottam. Hát persze, hogy sikítok, amikor olyan fontos dolog jutott eszembe.

Ha a kérdés: "Mi a baj drágám?"

Még mindig ugyanaz. Semmi

Semmi Minden

Minden. Hol az intinbetétem?

Valóban semmi. Csak az, hogy egy bunkó vagy.

Most nem akarok beszélni róla. Gyere vissza később, addigra kitalálok valamit.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Intim torna férfiaknak?!
  2009-10-22 10:06:46, csütörtök
 
  Sokakban él az a tévhit, hogy az intimtorna igazából női foglalatosság, ez valami sejtelmes keleti titok, amit persze jó lenne, ha patnerük elsajátítana, de a férfiak (és nők) nagy része nem gondolja, hogy ennek lehet bármi helye a férfiak egészségvédelmében. Pedig igazából nem csak a nők esetében igaz, hogy a gátjukat nap, mint nap terhelik, helytelen szokásokkal gyengítik, működését nem igazán ismerik, és így szükségleteinknek megfelelő haszálatát sem igazán tudják.

Nyugati társadalmunkban az sem jellemző, hogy apáról fiúra szállna a tudás, miként előzhetők meg a prostata gondok, hogyan is oldható meg a korai magömlés, vagy az aranyér problémája. Pedig ezek a férfiak 70-80%-át érintik, és megoldásuk sok esetben korántsem annyira bonyolult, mint elsőre gondolnánk.

Napjainkban igen elfogadott testedzési forma, hogy konditermekben edzük vázizmainkat az egészségért és az esztétikai eredményekért. Van azonban a testünknek egy rejtett része, ami noha ugyanúgy harántcsíkolt izmokból áll, mint pl. hasizmunk, vagy a bicepsünk, mégis valahogy kevesebb figyelmet szentelünk ezek edzésére, pedig működésük alapvetően meghatározza mindennapi eltminőségünket. Amíg a gáti terület működése rendben megy, általában tudomást sem veszük róla, nem törtődünk vele, természetesnek vesszük, hogy minden OK. Azonban mihelyt probléma van, általában kétségbeesünk és nem is tudjuk, kihez forduljunk, mihez kapjunk. Gátizom gyengeségi tünetek férfiak esetében a következők: stressz inkontinencia (hasprés hatására a vizelet akaratlan elcseppenése), külső aranyér, herevisszértágulat, húgycsősérv, korai magömlés, szél- és széklettartási nehézségek, az erekció szögének csökkenése, ami gyakran a libidó csökkenésével, potenciazavarokkal is együtt jár. Sokszor hiába a pénis-implantátum, vagy a Viagra, mégsem úgy működnek a dolgok, ahogyan azt mi szeretnénk. További problémát okoz a prostata visszatérő gyulladása és megnagyobbodása is, amik nagyon gyakran azért alakulnak ki, mert a prostata eredendően egy rossz vérellátású mirigyes szerv, ami a húgyhólyag és a gátizomzat közé ,,szorult be". Helytelen ürítési technikákkal, haspréssel még jobban össze tudjuk nyomni ezt az amúgy is érzékeny szervet, és így könnyebben telepszenek meg benne baktériumok, krónikus gyulladás tud kialakulni, amely aztán éveken át kínozza a beteget fájdalmas, nehéz vizeletürítési tünetekkel.

Mégis mit várhatunk a férfi intim tornától? A gyakorlatok kortól függetlenül elsajátíthatóak, az intim torna során nő az izmok ereje, állóképessége, gyorsasága és koordinációs készsége, melynek hatására az erekció szöge újra fiatalos lesz, az ejakuláció megtartásának képessége fokozódik, a vizeletcsepegéses, illetve szél- és széklettartási panaszok megszűnnek, az aranyér is ,,visszatornázható a helyére". Mivel fokozódik a terület vérkeringése, az oxigén-, tápanyagellátás javul, a gyulladásos panaszok javulnak és a gyulladásos hajlam lecsökken, a prosztatagondok megoldódnak, a herevisszértágulat eltűnik, a kisfokú heresérv is elmúlhat. Jobb vérkeringés esetén a herék működése is jobb lesz, melynek hatására tesztoszteron (férfi nemi hormon) termelésük is fokozódik, ami növeli a spermiumszámot, fokozza a libidót, a potenciát és erősíti férfias külsőt. Természetesen gátizmaink karbantartása kihat szexuális életünkre is, nőknél, férfiaknál egyaránt: ha jól működtetjük izmainkat, azok egyre ügyesebbek is lesznek, és ezzel párunknak is örömet okozhatunk. A nyugati társadalmak férfijaitól igen távol áll, hogy el tudják különíteni az orgazmust és az ejakulációt, pedig a keleti társadalmakban ez sok esetben alapvető tudás, amely apáról fiúra száll. Rendszeres gátizom tornával ez is elérhető, megtanulható.

Akkor végülis kinek ajánlható? Mindenkinek, aki szeretné megvalósítani a mindennapokban a potenciavédelmet, prostatvédelmet, szeretne megszabadulni a gátizom gyengeség kellemetlen tüneteitől, az aranyértől és szeretne tenni a saját egészségéért, szeretné erősíteni a gátizmait a kiegyensúlyozottabb mindennapokért, örömtelibb szexuális életért!

Dr. Balogh Katalin
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
A téli-nyári időszámításról
  2009-10-22 09:44:41, csütörtök
 
  Amit a téli-nyári időszámításról tudni kell...

Az órareform 1916-os bevezetése óta az életvitelünk gyökeresen megváltozott. A munkaidő rövidült, az alvásidő összezsugorodott. A munkahelyi energiafogyasztás csökkent, az otthoni radikálisan megnőtt. Ma az óraigazítás energiatakarékos voltáról szóló korábbi elképzelések aligha igazak.


A nyári időszámítás bevezetését először Benjamin Franklin amerikai polihisztor javasolta, még 1784-ben. A tudós ,,Egy gazdaságos tervezet" (An Economical Project) című esszéjében próbált megoldást találni arra a problémára, hogy évszakonként változik a sötét és világos órák száma.

Jóval később, 1907-ben egy londoni építész, bizonyos William Willett ,,Pazarlás a napvilággal" (Waste of Daylight) című röpiratában azt javasolta, hogy április minden vasárnapján mindenütt húzzák előre húsz perccel az órákat, aztán szeptemberben szintén minden vasárnap húzzák őket vissza szintén húsz perccel. Az említett röpiratban Willett kifejti: ,,Mindenki szereti a hosszú, világos délutánokat. Mindenki panaszkodik, hogy milyen gyorsan rövidülnek ősszel a nappalok, de arra senki sem gondol, hogy nyaranta a kora reggeli napfényes órákat is ki lehetne használni". Körülbelül egy évvel a röpirat megjelenése után Sir Robert Pearce törvényjavaslatot nyújtott be a londoni parlament alsóházában. Mindenki megütközéssel fogadta a gondolatot. Igaz, Willett elképzelése korántsem tűnt egyszerűnek. A javaslatot csak jóval Willett halála után, 1916-ban fogadták el.

A két időszámításos rendszer egészen 1918-ig, a háború végéig hivatalban maradt. 1919-ben azonban nyugdíjazták, s csak 1941-ben vették elő újra. Akkor viszont az órákat nem is engedték visszatekerni: 1942 szeptemberéig maradt a nyári időszámítás.

1943-ban és 1944-ben már március végén, illetve április elején beköszöntött az óra szerinti nyár, a következő két évben viszont nem állították át az időmérőt. 1947 és 1949 között megint nyári-téli rend szerint forogtak a mutatók. 1950-től 1953-ig ismét csak egyféle (téli, azaz normális) időszámítás létezett. 1954-től 1956-ig újra hozzáigazították az órákat a Naphoz, azután egészen 1980-ig a hagyományos időszámítás maradt érvényben. 1980 áprilisa óta élvezhetjük ismét az óraigazítás örömeit. Néhány évvel az egész világot megrázó első olajár-robbanás után vezették be számos országban. A kormányok a lépést azzal indokolták, hogy így több százezer tonna kőolajnak megfelelő energia-megtakarítás érhető el. Az évek során összesen 108 ország vette át a nyári-téli időszámítás rendszerét.

A legutóbbi reformra 1996-ban került sor: akkor - már az EU-irányvonalnak megfelelően - szeptemberről október végére tolódott a téli időszámítás kezdete.

A nyári időszámítás alkalmazását állami rendelet szabályozza. Az érvényben lévő szabály a következő: a nyári időszámítás kezdete március utolsó vasárnapja 2 óra, a befejezése pedig október utolsó vasárnapja 3 óra. Az energiaáram-termelők kivételével - mert hiszen a nyári időszámítás célja az energia-megtakarítás -, talán csak az éjjeliőrök örülnek az órák átállításának.

Az intézkedés értelme tehát, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - minél nagyobb mértékben essen egybe a természetes (napfényes) világítással, ezáltal a világításra felhasznált villamosenergia-fogyasztás csökkenthető. Az így elérhető villamosenergia-megtakarítás az éves villamosenergia-igény mintegy 0,35-0,4 %-a.

Az órareform 1916-os bevezetése óta az életvitelünk azonban gyökeresen megváltozott. A munkaidő rövidült, az alvásidő - nem utolsósorban a tévézés elterjedése miatt - összezsugorodott. A munkahelyi energiafogyasztás csökkent, az otthoni - az új készülékek tucatjainak használatbavétele nyomán - radikálisan megnőtt. Ma az óraigazítás energiatakarékos voltáról szóló korábbi elképzelések aligha igazak. Utoljára 1996-ban készült hatásbecslés, akkor egy csendes nyári nap energiafogyasztása volt az egész éves (vélt) megtakarítás.

Sokan feltehetik a kérdést, hogy az óraátállítást megsínyli-e a szervezet? Vajon hogyan reagálunk rá, valóban olyan pozitívan, mint azt feltételezik? Az egy óra elvesztésére reagál a szervezetünk is, hiszen belső időérzékünk nagy mértékben függ a világosság-sötétség változásaitól. Sötétben a szervezet aluszékonyabb, mélyebben alszik, míg a világosság éberebbé tesz, frissebben ébredünk. A nyári időszámítás is ezzel a természetes ráhangolódással számol. A pszichológusok szerint ennek ellenére jó, ha a szervezetet már előre felkészítjük a változásra. ,,Negyed-, majd félórával, később már egész órával előbb megyünk lefeküdni, így a szervezetünket nem viseli meg a különbség, mert mennyiségben az alvás hossza megmarad. Ami huzamosan megviseli a szervezetet, az alvás megrövidítése" - mondta lapunknak. Az alváskutatók a felnőtt szervezet esetében manapság hét órában szabták meg az optimális alvási idő hosszát. Ha az alvásra ennél huzamosabb ideig kevesebb időt szánunk, akkor a szervezetünk azt megsínyli. ,,Ezért fontos, hogy míg a szervezet nem érzékeli természetesen a lefekvés idejét, addig az óra járásának megfelelően feküdjünk. Fokozottan érvényes ez a gyerekeinkre, akik az első napokban nyugtalanabbul reagálnak a megváltozott ritmusra" - figyelmeztetnek a szakemberek.

Azért nem bolydul föl a világ, hiszen nem mindenütt térnek át a nyári időszámításra. A többi között Japánban és Tajvanon is egész évben ugyanaz az időszámítás érvényes, sőt Mauritiuson sincs nyári időszámítás.

Az Egyesült Államokban például április első vasárnapján hajnali két órakor kezdődik és október utolsó vasárnapján szintén éjjel két órakor végződik. Egyiptomban április utolsó péntekén kezdődik, és szeptember utolsó csütörtökén végződik, Iránban a papok bevonásával számítják ki a nyári időszámítás időtartamát, Izraelben évente változik. Az ottani ultraortodox és világi pártok egyébként évtizedek óta ezen viaskodnak. A világiak lehetőleg meg akarják hosszabbítani, az ortodoxok pedig még a Jom Kippur-i (engesztelés napi) böjt előtt át akarnak térni a téli időszámításra, hogy a böjtöt (amely napnyugtáig tart) egy órával megrövidítsék.

Az ortodoxok, a hagyomány szerint tavaly is javasolták, hogy már szeptember 13-án, a nyári hőség kellős közepén térjenek át a téli időszámításra. Ez azért fontos - állítják -, mert ily módon egy órával kevesebbet kellene böjtölniük. Javaslatukkal mindannyiszor felhördülést idéznek elő a világi társadalomban.

Forrás: a fenti írás a neten számos helyen fellelhető, eredeti írót nem ismerjük...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Receptek képekkel
  2009-10-22 09:32:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 136 
2009.09 2009. Október 2009.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 2013 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 510
  • e Hét: 1696
  • e Hónap: 6572
  • e Év: 676024
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.