Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Pörgesd fel a nyirokkeringésed
  2009-11-24 19:53:18, kedd
 
  Pörgesd fel a nyirokkeringésed!
A méreganyagok a szervezetedben leginkább a combodban, csípődben, a térdedben és a lábfejedben halmozódnak fel. Az alábbi jógagyakorlattal tedd még hatékonyabbá méregtelenítő programodat.

Ha szeretnél megszabadulni a szervezetedben felhalmozódott méreganyagoktól, nem elég az étrendedet megváltoztatni. Mozogj rendszeresen, mert a gyakorlatok nem csak izmaidat erősítik, de a rendszeres testedzéssel a méreganyagok kiürülését is fokozhatod a szervezetedből. A télen is űzhető futás, úszás mellé, iktass be egy-egy otthon végezhető, egyszerű gyakorlatot is.

Pillangó - jógapóz
A szervezet nyirokkeringését a pillangó nevű jógapóz serkenti leginkább: a medencéd környéki területen és a csípődben fejti ki hatását. Segít megszabadulni azoktól a mérgektől, amelyek már felszabadultak a szervezetedben és hatásos azok ellen is, amelyek a combod felső része körül rakódtak le.

Így végezd a gyakorlatot:
Ülj a földre egymáshoz illesztett talpakkal. A hátadat végig tartsd egyenesen. A kezeddel fogd át a bokádat vagy a lábfejedet. Fújd ki a levegőt, miközben mindkét térdedet emeld felfelé úgy, hogy a karjaid ellen feszüljenek. Lélegezz be, miközben a térdeidet nyomod vissza a talaj irányába. Ismételd meg a gyakorlatot tízszer.
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Zenekonvertálás Windowson
  2009-11-24 19:26:02, kedd
 
  Zenekonvertálás Windowson, pillanatok alatt
Zenekonvertáló - pontosabban hangfájlkonvertáló - alkalmazásból minden rendszerre annyi van, mint égen a csillag. Ezúttal Windowsra mutatunk ezek közül egy jól használhatót.

Bár még mindig maradunk régi kedvencünknél, a FormatFactorynál, ha valakinek az a program nem tetszene annyira, a WinLAME aktuális verzióját talán megfelelő alternatívának találja. Odáig egyformák, hogy mindkét szoftvert ingyen használhatjuk, ám a WinLAME felülete szinte a végtelenségig le van egyszerűsítve, így gyorsan és hatékonyan konvertálhatunk vele akár több különböző formátumú hangfájlt is a kívánt formátumba.


Első lépésben kiválasztjuk a fájlokat

A program ismer minden népszerű formátumot, beleértve az mp3, ogg, wav, wma és flac típusokat, ráadásul nemcsak ezeket képes konvertálni, hanem rippelhetünk vele CD-t is (freedb támogatás is van benne, vagyis a dalokhoz ilyenkor letölti az tageket az internetről).

Ezután kiválasztjuk a célformátumot

A használata egyszerű, a Windowsban megszokott ,,varázslók" stílusában működik. Az első lapon összeválogathatjuk az átalakításra szánt fájlokat, majd a Next gombra kattintva kiválaszthatjuk a célformátumot, hogy hová kerüljenek az új állományok, létrehozzon-e a program m3u lejátszási listát, illetve hogy mi történjen a konvertálás után (eredeti fájlok törlése, gép kikapcsolása stb.).

Beállíthatjuk a minőséget is

A következő lapon már a hangminőséget állíthatjuk be kedvünk szerint, azt követőn pedig elindíthatjuk a konvertálást.

És már indulhat is a konvertálás

A WinLAME gyorsan és megbízhatóan dolgozik. Extrákat nem igazán tud (hacsak a konvertálás végeztével a gép kikapcsolását és az m3u lista létrehozásának lehetőségét nem vesszük annak).
Viszont ha gyorsan kell konvertálnunk valamit, rendkívül nagy segítség lehet. Aki ennél többre vágyik, annak még mindig ott a FormatFactory, vagy a számtalan további zenekonvertáló alkalmazás.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Töltse le kedvenc dalszövegét
  2009-11-24 19:22:59, kedd
 
  Töltse le kedvenc dalai dalszövegét, egyetlen kattintással
A teljes igazsághoz azért hozzá tartozik, hogy elsősorban külföldi - főleg angol nyelvű - dalok szövegeiről van szó. Azokhoz viszont valóban egy pillanat alatt beszerezhetjük a dalszöveget.

A LyricsFetcher azoknak a felhasználóknak nyújt segítséget, akik szeretnék a gyűjteményükben szereplő dalokhoz beszerezni a dalszöveget, de ehhez nem szeretnék órákig bújni az internetet.
A program listájában láthatjuk az iTunes-ban vagy Windows Media Playerben összegyűjtött dalainkat, s miután kijelöltük közülük a szükségeseket (vagy akár az összeset), egyetlen gombnyomással letölthetjük és a fájl megfelelő metaadat mezőjébe illeszthetjük a dalszöveget. Így később már nem lesz szükségünk a LyricsFetcherre ahhoz, hogy elolvassuk a dalszöveget, hiszen azt az iTunes és a Windows Media Player is képes lesz megjeleníteni a saját információs ablakában.

Egyetlen kattintással tölthetünk le dalszövegeket a teljes gyűjteményhez.

Külföldi előadókkal szinte hibátlanul elboldogul a program, néhány másodperc alatt akár dalok százaihoz is letölthetjük a szöveget.
A hazai előadókkal nem ennyire kegyes (egyszerűen azért, mert nem a megfelelő adatbázisban keres), viszont mindenféle gépelés nélkül, egyetlen gombnyomással rákereshetünk a weben a kijelölt dal szövegére, majd beilleszthetjük azt a hangfájl Lyrics mezőjébe, így tulajdonképpen a magyar dalokhoz is gyorsan megtalálhatjuk vele, amit keresünk.
Nagyobb gyűjtemények esetében jól jöhetnek a program plusz gombjai, amelyekkel kijelölhetjük például a dalszöveget nem tartalmazó dalokat.
Ha tehát a teljes gyűjteményünket szeretnénk kiegészíteni a dalszövegekkel, akkor érdemes segítségül hívni ezt az apró, ingyenes segédprogramot. Rengeteg időt és munkát spórolhatunk meg vele!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
állítsa vissza drivereit
  2009-11-24 19:19:30, kedd
 
  Mentse el és állítsa vissza drivereit, pillanatok alatt
Ha van egy szépen működő rendszerünk, amelyben minden eszközmeghajtó megfelelő, nincs fagyás és kék képernyő, vétek lenne megkockáztatni, hogy egy újratelepítés miatt mindez a múlté legyen.


Szóval van egy jól működő rendszer, amelyet kár lenne tönkretenni, ám mégis megeshet, hogy ez megtörténik. Ha valami miatt újra kell telepítenünk a rendszert, vagy csak egy adott driver sérül meg (netán felülírjuk az egyiket egy újabb verzióval, amelyről kiderül, hogy csapnivaló), akkor bizony nem árt, ha kéznél van minden, ami előtte működött.
Ugyancsak hasznos lehet az eszközmeghajtók lementése, ha mondjuk használt notebookot vásároltunk, amelyhez nincs meg az eredeti driver-telepítő, és a neten sem található utánpótlás. Ilyenkor jó, ha van mire támaszkodni. Korábban írtunk már a Visual CD szoftverről, amelyet a legjobb ingyenes CD-/DVD-katalógusnak neveztünk. Nos, úgy tűnik, a gyártó többi szoftverére sem lehet panasz.
A Double Driver például kitűnő választás, ha biztonsági mentést szeretnénk készíteni a rendszerben található összes vagy éppen használatban lévő driverről.
A program pillanatok alatt összegyűjti ezeket egy listába, ahol a név mellett a verziószámot, a telepítés dátumát és a készítőt is láthatjuk.


Pillanatok alatt lementhetjük a fontos eszközmeghajtókat

Ezek közül automatikusan kijelöli azokat, amelyekre valószínűleg szükségünk lesz később, de természetesen mi magunk is jelölgethetünk hozzá plusz meghajtókat, vagy akár mentésre ítélhetjük valamennyit (vagy kizárhatjuk például a Microsoft sajátjait).
Ezután a Backup! gombra kattintva ki kell választanunk a célmappát és azt, hogy milyen formában kívánjuk tárolni a meghajtóprogramokat. Kérhetünk tömörítést vagy csak egyszerű, (kategóriák alapján felosztott) almappákba másolást, esetleg önkicsomagoló tömörítvényt. Az is megoldható, hogy a mentésben szerepeljen a Double Driver telepítés nélkül futtatható változata, így a visszaállításhoz ez is rögtön kéznél lesz.
Eszközmeghajtóinkról a listát nyomtathatjuk vagy elmenthetjük egy szöveges (txt) fájlba is.
A program felülete egyszerű, a működése gyors, a hordozható változat pedig praktikus a visszaállításnál, és akár egy USB memóriakulcsról is használható, telepítés nélkül.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
tévhit a dohányzásról
  2009-11-24 19:15:06, kedd
 
 
5 végzetes tévhit a dohányzással kapcsolatban
Úgy gondolod, mindennel tisztában vagy, ami a dohányzást illeti? A köztudatban élő tévhitek félrevezethetnek! Ismerd meg az 5 legsúlyosabbat!

Azt senki sem vitatja, hogy a dohányzás hatásai veszélyeztetik az egészséget, azonban vannak olyan általános tévhitek, melyek szájról szájra terjednek, és egyre inkább beépülnek a köztudatba. Legyen szó akár a dohányzás okozta megbetegedésekről, a terhesség és a nikotin kapcsolatáról, vagy arról, hogy mi mindenre használták annak idején a cigarettát, melyre manapság méregként tekintünk, az alábbi összeállítás segít eloszlatni a félreértéseket!

Terhesen minden körülmények között tilos
Sok nő, aki dohányzott, a teherbeesés után nem kívánja a cigarettát, sőt, undort érez, így nem is okoz gondot a leszokás, ami feltétlenül ajánlott, hiszen a kicsi egészségét nagymértékben károsítja, ha a mamája füstöl. Előfordulhat azonban, hogy mégsem múlik el a nikotin utáni sóvárgás. Ha te is ebben a helyzetben vagy, feltétlenül beszélj a kezelőorvosoddal, ugyanis előfordulhat, hogy meglepő dolgot javasol majd: méghozzá azt, hogy olykor - természetesen csak a legritkább és legszükségesebb esetekben - gyújts rá. Ennek pedig egyszerű oka van: a cigaretta utáni olthatatlan vágyakozás sokszor negatívabb hatást gyakorolhat a babára, mint pár slukk egy cigarettából, hiszen ilyenkor a mama feszült, ideges, ami köztudottan ártalmas lehet.

Tudtad?
A terhességgel és a dohányzással kapcsolatban még gyakoribb tévhit, hogy a rendszeres dohányzás csak az első három hónapban okozhat károsodást a magzatban. Valójában a terhesség egész időtartama alatt ugyanolyan veszélyes. Okozhat koraszülést, vetélést, légúti megbetegedést, az értelmi képességek visszamaradását. Ugyanígy tilalom áll fenn a szoptatás időszakára, hiszen az anyatejjel a kicsi a káros anyagokat is magába szívja.

A dohányzás kizárólag rákot okoz
A leggyakoribb betegség, amit a dohányzás kapcsán említenek, a tüdőrák. Ennek valóban komoly kockázata van, azonban ezen kívül még jó néhány káros következménye lehet a füstölésnek.

Ilyenek például azok a gyulladásos betegségek, amelyeket a dohányban található toxinok válthatnak ki, és amelyek károsítják az artériákat. Az obstruktív tüdőbaj szintén ebbe a kategóriába tartozik: ez egy olyan gyógyíthatatlan betegség, ami a tüdőt roncsolja, és hosszadalmas szenvedést ígér. Mindemellett, aki dohányzik, nagyobb eséllyel kap el különféle légzőszervi betegségeket, hiszen a tüdeje sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, ezáltal kevésbé ellenálló, és hamarabb enged a fertőzéseknek.

Tudtad?
A fentiekhez azonban az is hozzátartozik, hogy az általános vélekedéssel ellentétben a dohányzás nem okoz minden esetben rákot. Valójában a dohányosok kevesebb mint 10%-a betegszik meg rákban, legyen szó akár tüdő-, torok-, szájüregi vagy ajakrákról. A kép azonban akkor teljes, ha tisztában vagy vele, hogy az összes rákos megbetegedés 30%-ának, illetve a tüdőrákos megbetegedések 87%-ának a dohányzás a kiváltó oka.
Még bőven van idő, később is le lehet szokni
Ha azt gondolod, még fiatal vagy, ezért bőven ráérsz a leszokással, komoly tévhitbe ringatod magad. Tisztában kell ugyanis lenned vele, hogy minél hamarabb kezdesz dohányozni, az annál több kárt okoz a szervezetedben, és ahogy telnek az évek, egyre nehezebben tudsz majd leszokni. A dohányzás fizikai és lelki függőséget egyaránt okoz, így nagyon fontos, hogy ne vedd félvállról a leszokást, és ne halogasd, hiszen az egészséged múlik rajta!

A cigarettának jótékony hatásai is vannak
Talán nem is hinnéd, de egykoron a dohányzás gyógyító hatásában is hittek. Egy francia báró, Jean Nicot de Villemain fejfájás ellen alkalmazott dohánykúrát, és nem is tévedett olyan sokat, ugyanis a fejfájás egy bizonyos típusára valóban kedvező hatással van a dohányzás okozta érszűkület. Nicoló Monardes sevillai orvos az 1500-as évek végén már nem csak fejfájásra, hanem gyomorgörcsre, emésztési zavarokra és nőgyógyászati panaszok enyhítésére is ajánlotta a dohányzást. Ennek ellenére még mindig sokkal erőteljesebbek egészségkárosító hatásai a benne található méreganyagok miatt.

Tudtad?
Angliában hosszú időn keresztül kötelező volt az iskola előtti dohányzás, ugyanis azt tartották, hogy az kedvező hatással van az ifjúság koncentrációs képességeire. Ennek egyik legnagyobb hátránya az volt, hogy akarva-akaratlanul idejekorán rászoktatták a fiatalokat a káros szenvedélyre.
Cigi nélkül nem lehet bírni a stresszt
Manapság szinte minden ember komoly fizikai és szellemi igénybevételnek van kitéve, a 21. században már-már hétköznapinak tekinthető az a rengeteg stressz, ami mindenkit ér - bizony, téged is. Hétköznapinak, de nem normálisnak, és még kevésbé egészségesnek. Sokan bújnak tehát a kifogás mögé: dohányzás nélkül elviselhetetlen a mindennapi stressz, az a feszültség, ami a munka során ér. Azonban ez valóban csak kifogás, hiszen a valóságban a cigaretta egyáltalán nem arra hivatott, hogy megnyugtasson, sokkal inkább felgyorsítja a szervezet működését, gyorsítja a szívverést, vagyis erősíti a stressz kiváltotta káros hatásokat.

Sokkal pozitívabb eredményre vezet, ha a cigi helyett inkább a sportolást választod - ez a módszer ugyanis valóban alkalmas arra, hogy levezesd a feszültséget, ráadásul az egészségedet is megóvhatod.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A bőrkeményedés
  2009-11-24 19:04:47, kedd
 
  Tüntesd el végleg a bőrkeményedést!
Nem kell pedikűrösre költened!

Ha télen el is hanyagoltad a lábad, most már nem szabad, hiszen a szandálok és papucsok nem takarnak semmit, és elég hervasztó, ha a szem a szép női láb helyett bőrkeményedéssel találkozik. Ezek a csúnya kis dudorok és kinövések valójában elhalt bőrsejtekből álló szemétkupacok, melyeket a cipő és a láb, sőt, a felületesen elhelyezkedő csontok közötti dörzsölés hoz létre.

A bőrkeményedés a láb védekező reakciója a nyomással szemben, ha pedig a nyomás nem csökken, esetleg nő, akkor a bőr csak vastagszik és vastagszik. A kínos problémát otthon is könnyűszerrel eltüntetheted, erre szolgálnak az alábbi tanácsok.

Reszelés
A legtöbb szakember megegyezik abban, hogy az áztatás-reszelés kombó hat a legjobban. Ehhez kis kitartás kell, mert nem múlik el egyik napról a másikra, ha azonban rendszeresen alkalmazod, egy hét múlva nem lesz nyoma a bőrkeményedésnek. Áztasd a lábaidat híg, kamillateás oldatban. A tea puhítja a megkeményedett bőrt, főleg, ha kellemesen meleg. A főzet elszínezheti a lábat, ami szappannal és kefével könnyen lejön. A dörzsöléshez használj finom reszelőt vagy habkövet, amivel a makacs bőrkeményedést naponta kell kezelni - fürdés vagy zuhanyzás után finoman lecsiszolhatod a bőr elhalt, felső rétegét. A nagyméretű és makacs bőrkeményedéseket naponta kell kezelni fürdés vagy zuhanyzás után.

Minden pedikűrös és bőrgyógyász egyetért azzal, hogy tilos vagdosni a bőrkeményedést. Régebben divat volt borotvával vagy külön erre kitalált alkalmatossággal nekimenni a lábnak, de ez fertőzésekhez és csúnya sérülésekhez vezethet.

Csomagolj!
Kitűnő praktika a makacs, vastag, esetleg berepedezett sarokra, ha éjszakára bebugyolálod. Egy darab nejlonra vagy folpackra kenj fele-fele arányban babakrémet és hidrokortizonos kenőcsöt, amit gyógyszertárban vásárolhatsz meg.

Éjjelre tedd a lábadra, és húzz rá zoknit. Reggel egy durva kendővel vagy finom kefével dörzsölj le annyi bőrt, amennyit csak tudsz. Kétnaponta alkalmazd, amíg a bőrkeményedés el nem múlik.
Bőrkeményedésre aszpirint
Az aszpirin nemcsak fájdalomcsillapításra alkalmas. Öt-hat aszpirintablettát törj porrá, majd keverd el fél kiskanálnyi vízzel és citromlével. A pépet kend a kemény bőrfelületre, húzz rá nejlonzacskót, majd tekerd meleg törülközőbe. A nejlon és a meleg közeg segít, hogy a pép behatoljon a bőrbe. Tíz percig hagyd hatni, majd dörzsöld át a területet habkővel. Az elhalt bőr fellazul, és könnyen lejön az aszpirines péptől. Ha allergiás vagy erre a gyógyszerre, akkor ne alkalmazd a borogatást.
 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
Melyik kémműhold figyeli Önt!
  2009-11-24 19:00:13, kedd
 
  Tudja meg, melyik kémműhold figyeli!

Műholdak ezrei keringenek a fejünk felett, információkat, telefonbeszélgetéseket, tévéadásokat, internet kapcsolatokat közvetítve és persze kémkedve. Egy online adatbázis segítségével folyamatosan követhetjük, melyik, hol van éppen.
A Real Time Satellite Tracking jelenleg 14672 műhold adatait tárolja és ezek mozgását figyeli. A pillanatnyi koordináták alapján egy Google Maps térképen meg is lehet jeleníteni egy vagy több kiválasztott mesterséges égitestet.

A térkép megjelenítésekor IP címünk alapján egy kis házikó ikon mutatja, nagyjából honnan internetezünk. Ennek a helymeghatározásnak az alapját az IP2Location szolgáltatás adja, ami a bejelentkezési IP címünkből meg tudja állapítani, melyik internet szolgáltatóhoz tartozunk és ez alapján földrajzi koordinátákat is rendel számítógépünkhöz. A szolgáltatás oldaláról ingyenesen lehet letölteni olyan weboldalba illeszthető dobozt, ami kiírja a látogatók földrajzi adatait.

Így azután a műholdak lekérdezésekor választhatjuk az Up in your sky menüpontot, ami azt fogja megmutatni, mi repked éppen a fejünk felett. A műholdakról nagyon sok információt is megtudhatunk. például, hogy ki és mikor állította pályára, milyen magasan kering és mennyi a keringési ideje
Több módszerrel is kiválaszthatjuk, hogy melyik műholdak útját jelenítse meg a rendszer az ezernyi közül. A csoportosítások között megtaláljuk a legtöbbször lekérdezetteket (Most tracked), a legújabbakat (Just launched) és a legnépszerűbbeket (Popular categories) is.

Ezeken belül választhatunk például a távközlési, GPS vagy katonai műholdak közül. Ez utóbbiaknál még egy olyan térképet is lehet generálni, ami az adott műhold pályáját mutatja a következő öt napban. Össze lehet állítani egy saját listát is azokból a műholdakból, amiknek folyamatosan figyelni szeretnénk a helyzetét.
Aki nemcsak a műholdakra kíváncsi, az ugyanezen az oldalon radarképen, online követheti a hurrikánokat útvonalát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
fűszerrel fogyhatsz
  2009-11-24 18:56:16, kedd
 
 
Ezzel a 4 fűszerrel fogyhatsz a leggyorsabban!
Bizonyos fűszerek fogyasztása a legegyszerűbb módja annak, hogy felgyorsítsd emésztésed, ezáltal pedig könnyebben megszabadulj a kilóktól.
Serkentik az emésztést, javítják az anyagcserét, felgyorsítják a méreganyagok szállítását, megtisztítják a szervezeted, és még egyes komoly betegségek megelőzésében vagy kezelésében is számíthatsz segítségükre. Íme, a négy leghatékonyabb zsírégető fűszer, bizonyítékául annak, hogy az aromás apróságokkal nemcsak az ételt teheted ízesebbé, de egészségedet és jó kondíciódat is megőrizheted.
Fahéj
A különleges ízű fűszer kiváló emésztésserkentő és salaktalanító hatással bír, emellett serkenti a vérkeringést, fokozza az anyagcserét és a zsírégetést, valamint a nyirokkeringést is javítja - nem véletlen, hogy több külsőleg használt fogyókúrás készítmény esetében is elengedhetetlen alapanyagnak számít.
A fahéj mindemellett inzulinszerű hatással bír, ennek révén képes szabályozni a vércukorszintet, így az éhségérzetet is csillapítja. A vizsgálatok ezzel kapcsolatban azt mutatták ki, hogy mindössze napi negyed teáskanálnyi fahéj is képes 10-30%-kal csökkenteni az anyagcsere helytelen működésével járó metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát, sőt, az inzulinrezisztenciát is megelőzheti.

A fahéjnak ezenkívül véralvadásgátló és gyulladásgátló hatása is van, csökkenti a vérrögképződést, egyes vélekedések szerint az agyfunkciókat is javítja, továbbá az egyik legerősebb antioxidáns a fűszerek sorában.

Gyömbér
A gyömbér a rossz emésztés, illetve a bélrendszeri és gyomorproblémák egyik leghatékonyabb ellenszere, nem beszélve arról, hogy salaktalanító hatású, így segítségével gyorsabban távolíthatod el a méreganyagokat szervezetedből. Amellett azonban, hogy serkenti az emésztést, jótékony hatással van a véráramlásra, fájdalomcsillapító hatású, továbbá segít megbirkózni a reggeli émelygéssel és a hányingerrel.

A megfigyelések szerint a gyömbér kétszer olyan hatásos, mint egyes rosszullét elleni gyógyszerek. Fontos megemlíteni, hogy hatóanyagai erőteljes antioxidáns hatással rendelkeznek, így talán ennek is köszönhető - a rosszullét tüneteit enyhítő hatása mellett -, hogy egyes megfigyelések szerint a gyömbér fogyasztása a kemoterápián átesett betegeknek is segít a mellékhatások enyhítésében.

Kurkuma
Ez a különleges, leginkább az indiai konyhaművészetben használatos fűszer olyan erős emésztésserkentő és salaktalanító hatással bír, hogy pozitív hatásait akár már néhány óra elteltével megtapasztalhatod.

A sárga fűszer segít az emésztési problémák tüneteinek enyhítésében, mindemellett igen erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, minek köszönhetően vetekedhet néhány szteroidtartalmú gyógyszerrel is.

Segíthet továbbá a vastagbélgyulladás, az ízületi gyulladások, de még a rák és az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy hasznos a szív és az érrendszer, valamint a máj védelmének szempontjából is, emellett megóvhat a rosszindulatú melanomától, a szklerózis multiplextől, illetve a gyermekkori leukémiás megbetegedés megelőzésében is segít. Ha mindez még nem volna elég, fontos tudni, hogy a kurkuma rendkívül hatékony természetes fájdalomcsillapító, továbbá eredményesen használható a máj méregtelenítésében is.

Fokhagyma
Nem véletlen, hogy a gyógyszertárakban számos különféle cég forgalmazásában kapható kivonat a fokhagyma hatóanyagaiból, az erőteljes aromával rendelkező zöldség, illetve fűszer ugyanis számos jótékony hatással bír. Pozitív tulajdonságait a fogyókúra során is felhasználhatod, ugyanis hatékonyan serkenti az emésztést, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez és megtisztulásához, továbbá kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és a puffadást is képes orvosolni.

A fokhagyma mindemellett segíthet a rákos sejtek elpusztításában is: tanulmányok kimutatták, hogy már heti két fej fokhagyma elfogyasztása is segít a rákmegelőzésben. Szintén bebizonyították, hogy a fokhagymafogyasztás serkenti a véráramlást, továbbá jótékony hatással van a vérerekre, és erős antioxidáns hatást fejt ki.

Ez részben annak köszönhető, hogy a vörösvérsejtek és a fokhagymakivonat kölcsönhatásba lépnek egymással, melynek során hidrogén-szulfid termelődik. Ez az anyag pedig amellett, hogy fontos szerepet tölt be a rákos megbetegedések megelőzésében, megóvja az érrendszert és a szívizomzatot - többek között az infarktusok utáni maradandó károsodástól is. A fokhagyma mindemellett a hétköznapi problémák esetén is segítséget jelent: hatékony ellenszere a megfázásnak, csökkenti a koleszterinszintet, sőt, még a pattanások ellen is hasznosnak bizonyul.
 
 
0 komment , kategória:  Fogyókúra  
Harcba szállunk a hangyákkal
  2009-11-24 18:49:26, kedd
 
  Harcba szállunk a háztáji hangyákkal

Miközben Nyugat-Európában a hangyatartás divat is lett, itthon inkább a hangyairtás a menő. Németországban tiltják a hangyafészkek irtását, nálunk erre jobbnál jobb ötletek és ajánlatok találhatók az interneten és egyéb fórumokon. Mi magunk most a legegyszerűbb, környezettudatos, vegyszermentes megoldásokat ajánljuk - szigorúan csak végszükség esetére. Mert a legjobb mindenkinek a megelőzés.
A hangya szimpatikusan szorgos kis állat, de a lakásban már nem tudjuk annyira értékelni a jelenlétét. Egyik régi albérletemben én is átélhettem, milyen az együttélés a hangyákkal: idegesítő és paranoid, az ember egyszerűen azt hiszi, hogy ezek most már örökre nála fognak lakni. Egy hétköznapi reggelen felkeltem a szokásos időben, kikászálódtam az ágyból, indultam a konyhába, de még a szobában elkapott a pánikkal vegyes harctéri idegesség. Egy csík hangya vezetett az íróasztalomhoz, ahol a parketta egy pontjáról nagyon precízen szállították el a - valószínűleg - kezemből vagy számból a padlóra kiesett mogyoródarabot. "Hát itt már egy picit sem lehet nassolni?" felkiáltással rohantam a konyhába a papír törlőkendőért - nem egy tartós és tökéletes hangyairtó módszer, de akut problémát orvosolni teljesen megfelelt. Agyonnyomogattam hatszáz kis feketét, feltakarítottam a tett helyszínét, és rohantam dolgozni.hirdetés

Természetesen a kis házi takarítók nem pusztultak ki holmi állománycsökkentéstől, másnap a konyhában láttam egy-egy példányt a társaságból. Amit már akkor sem tudtam megérteni, hogy miért jönnek fel ezek a harmadik emeletre? Ekkora válság van az alsóbb régiókban? Nem tudni, azt viszont igen, hogy mivel lehet őket elpusztítani, bármilyen kegyetlenül hangozzon is. Számos vegyszer kapható a boltokban, sok-sok cég kínálja ilyen szolgáltatását. Azonban ha egy kicsit is környezettudatosak vagyunk, válasszuk inkább a vegyszermentes megoldásokat, merthogy van több is.

Pusztító koktélok

Az első és legfontosabb jó tanács: tartsuk mindig tisztán a lakást és ne nassoljunk a szobákban! Ha nincs ennivaló, nincs hangya. Az ételeket mindig lezárható dobozokba, befőttes üvegekbe vagy fóliába tegyük, így megelőzzük a bajt. Ha már késő, akkor jöhetnek a szerek, porok, löttyök és kotyvalékok. Az egyik furfangos és hát sajnos alattomos megoldás, ha sütőport összekeverünk némi porcukorral, melynek a szorgos kis lények nem tudnak ellenállni. Nagyon rosszul hangzik, de az eredmény mégis magáért beszél: a dolgozók elviszik a zsákmányt a fészekbe a királynőnek és ily módon az egész bagázs elpusztul. Ha egyenesebben akarjuk véghezvinni a dolgot, egyszerűen csak sütőporral szórjuk be a sarkokat, a szegélylécek melletti réseket. A hangyák azt hiszik, az is valami táplálék, de nem számolnak annak puffasztó hatásával, ami viszont számukra végzetes. Nem részletezem.

Ha már a puffadásnál tartunk, bevethetünk némi sört is a pusztító koktélba. Szükségünk lesz egy tálkára, amelybe öntünk némi folyékony kenyeret, valamint porcukrot a jó íz kedvéért (pfuj - nem vagyunk egyformák). Ezt a tálkát a hangyák haladási útvonalán kellene elhelyezni valahol, így a kis buták be is ugranak egy kortyra ebbe a fura kricsmibe, de sajnos szinte soha nem mennek onnan tovább. Ez a majdnem mítosznak ható történet is kivitelezhető a valóságban, de vigyázzunk, hova tesszük a tálkát! Egyrészt jó, ha nem a mi útvonalainkkal esik egybe, másrészt tudjon róla az összes lakó, ellenkező esetben lehet belőle lábfürdő, gasztronómiai meglepetés és családi botrány. A tálkát pedig néha szűrjük le.

Egyéb módszerek

Dolgozhatunk a már jól ismert Bóraxszal is. Mivel a hangyák fokozottan kedvelik az édes ízt, a cukrot most se sajnáljuk tőlük. Fele-fele arányban keverjük ki a két anyagot és tegyük a korzójukra. Tegyünk be egy mosást, menjünk el 2-3 órára levegőzni, mire hazaérünk, hangyamentes övezet lesz lakásunkból. (Mindezt persze mosás nélkül is elérjük.) Ismerünk ezen kívül még egy ragacsos irtószert is: ez a cukrozott vízbe mártott szivacs. Sunyi és végzetes projekt: a hangyák rámásznak, mert puha és ízletes. Mi meg fogjuk és bedobjuk a forró vízbe, amikor már zsúfolásig megtelt. Borzalmas, de ha nem teszünk semmit, ők győznek.

Választhatunk nagyon szagos módszereket is, ha nem túl érzékeny az orrunk. Az ecet, a terpentin vagy a szalmiákszesz is elűzi a hangyákat, de egyebet ne várjunk. Amint megszűnik az "illat", valószínűsíthető, hogy apró fekete társbérlőink ismét megjelennek. Létezik még ultrahangos és elektromágneses riasztási módszer is, amely szintén elzavarja a hívatlan látogatókat, ez vegyszermentes és modern, meg persze bizonyára drágább is, mint a porcukros technológiák - nem mellesleg pedig humánusabb is. Viszont ismétlem: a leghatékonyabb a megelőzés, ha nem morzsázunk, nem szórjuk el a mogyorót, mandulát és hasonló nyalánkságokat, hanem ragyogó tisztaságot tartunk az otthonunkban. Így mindenki marad a helyén, élve!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hatékony a krumpli
  2009-11-24 18:39:22, kedd
 
 
8 egészségügyi probléma, ami ellen hatékony a krumpli

A kultúrnövény nem csak gasztronómiai célokra alkalmas. Tudd meg, hogyan használhatod székrekedés, álmatlanság vagy görcsök ellen!

A burgonya - Solanum tuberosum - gumójának színe és formája már nem egészen olyan, mint a 16. században volt, amikor az Újvilágból Európába került. Azóta ugyanis - éppen közkedveltsége miatt - számos változata terjedt el világszerte. A népszerű növény nem csupán élelmiszerként lehet hasznos számodra, gumójának és szárának gyógyhatása remekül felhasználható egészségügyi panaszok esetén is.

Milyen hatóanyagokban bővelkedik ?

Az elterjedt kultúrnövény tartalmaz A-, B-, valamint C-vitamint is. Ezenkívül gazdag káliumban, minek köszönhetően jó hatással van a szívműködésre, a benne található foszforsók pedig serkentik az idegrendszer működését.

További összetevői:

citromsav
tejsav
karotin
allantoin
szolanin.

Székrekedés ellen

Ha gyakran küzdesz emésztési problémákkal - székrekedéssel, puffadással -, kiváló házi gyógymód lehet problémáidra a burgonya. A meghámozott krumpli főzőlevét ne öntsd ki, hanem idd meg bátran. Enyhe hashajtó hatásának köszönhetően orvosolni fogja kellemetlen problémáidat.

Aranyér kezelésére
Amennyiben aranyered már nem vérzik, csak fájdalmas, készíts ülőfürdőt burgonyaléből. Két-három maroknyi burgonyaszárat keverj össze egy maroknyi rozmaringlevéllel, majd az egészet forrald fel két liter vízben. Szűrd le, és önts hozzá annyi hideg vizet, amennyitől elfogadható hőmérsékletű lesz a fürdő, majd ülj bele körülbelül negyed órára.

Ízületi problémákra
Esősorban reumás ízületi panaszok ellen használhatod a burgonyát. Három-négy maroknyi krumpliszárat főzz 15 percig két liter vízben. Ezután hagyd kicsit kihűlni, majd áztasd bele fájó testrészedet. A módszer kizárólag külsőleg alkalmazható, mert a burgonya szára mérgező.

Álmatlanságra
Sokáig forgolódsz lefekvés előtt, nehezen alszol el? A népi gyógymódok erre a problémára is burgonyát javasolnak. Főzz - alaposan megtisztított - hámozatlan burgonyát este, majd szűrd le a levét, és lefekvés előtt fél órával idd meg. A langyos burgonyalé viszonylag hamar elálmosít majd.

Görcsök ellen
Ha gyakran idegeskedsz, és gyomorsavad jellemzően több a kelleténél, a burgonyalét bátran fogyaszthatod. Sőt, még a gyomorfekély természetes gyógymódja is lehet a lereszelt nyers burgonya kipréselt leve. Mindössze arra kell ügyelned, hogy mindig étkezések után fogyaszd. Ha ugyanis ebéd előtt iszod, semlegesíti a gyomorsavat, és megzavarja az emésztést.

Vízhajtó helyett
A különböző méregtelenítő kúrák részét is képezheti a burgonya. A nyers krumpli leve ugyanis kiváló vízhajtó hatással bír, mellyel kiegészítheted a diétát. Emellett természetesen akkor is hasznos lehet a növény vízhajtó hatása, ha magas vérnyomással küzdesz.

Felső légúti gyulladásra
Inhaláláshoz is ideális a növény leve. Mosd meg a burgonyát, majd apró darabokra szeleteld fel - anélkül, hogy meghámoznád. Ilyen formában sok jótékony hatóanyag szabadul fel. Ezt követően kezdd el főzni a feldarabolt krumplit, majd mikor elkezd forrni, vedd le a tűzhelyről. Hajolj a fazék fölé, tégy egy törölközőt a fejedre, és inhalálj a gőzzel.

Égési sérülések és rovarcsípések kezelésére
A nyár közeledtével egyre gyakoribbak a különböző hámsérülések, melyek ellen szintén jó gyógymód lehet a burgonya. Mindez a benne lévő allantoin hatóanyagnak köszönhető, mely gyulladáscsökkentő hatással bír. A krumpli lereszelt, majd kipréselt, nyers levét használhatod borogatásként égési sérülésekre, rovarcsípésre, esetleg varrati hegekre.

Mire kell vigyáznod?

A krumpli szárát soha ne használd belsőleg, mert mérgező.
Amennyiben gyomorfekélyed van, a nyers burgonyalé fogyasztása ellenjavallt.
Ha látsz a gumón zöld részt, azt szintén ne alkalmazd, mert a benne lévő szolanin alkaloid ugyancsak mérgező hatású.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2009.10 2009. November 2009.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 454 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14
  • e Hét: 626
  • e Hónap: 2915
  • e Év: 62116
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.