Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/47 oldal   Bejegyzések száma: 463 
Boldog Új Évet!
  2009-12-31 17:41:37, csütörtök
 
 

 
 
3 komment , kategória:  Kép 2.  
Boldog Új Évet Kívánok!
  2009-12-31 17:11:39, csütörtök
 
 


Kedves Látogatóim és Kedves Barátaim! Elérkeztünk az év utolsó napjához -nekem sajnos, mert még öregebb leszek 1 évvel, amivel igen nehezen tudok megbarátkozni-kinek örömöt, kinek bánatot adott. Szeretném ha a 2010-es esztendő Mindenkinek úgy alakulna, hogy a kívánságai nagyrészt teljesülnének! De legelsősorban jó egészséget kívánok, mert az a legfontosabb és vele majdnem egyenrangú a szeretet. Ha ez a kettő megvan, kívánok még boldogságot, sikert és anyagi jólétet! Szeretném ha emberhez méltóan élnénk és viselkednénk egymással! Akkor az életünk is jobb és szebb lenne!
KÍVÁNOK MINDEN EMBERNEK A VILÁGON BOLDOG ÚJ ÉVET! korall44Újesztendei szép kívánság

Kormosan, de tiszta szívvel,
A füst barna fiai
Beköszönünk ma hozzátok,
Házak boldog urai.
És kivánunk, és ohajtunk
Újnál újabb esztendőt,
Szerencsével rakodottat,
Nem is egyet, sem kettőt,
Hanem igen, igen sokat,
Annyit, mint a kis világ,
Mennyi csillag van az égen,
Régi fákon mennyi ág.
De talán az sok is volna;
Semmiből sem jó a sok;
Éljetek míg kedvetek tart,
Éljen úri házatok,
Míg a szép leány kapós lesz,
S kedves a bor, és kenyér,
Míg szomszédba a magyarnak
Nem kell futni ezekért,
Míg szivetek, mint a gyertya
Oly vídámon égdegel,
Szemetekben az örömtűz,
És az erő nem hal el; -
Majd ha egykor kürtőtökben
A pók szövi hálóját,
S vendég hagyta házatokból
Füst nem ontja fel magát,
Majd ha nem lesz mit vakarni
Sem odafenn, sem alúl,
S a korommal a vígság is
Mindörökre elvonúl,
Akkor még ki kérdi többé,
Hány meg hány hét a világ?
Jobb fekügyék a gödörbe,
És takarja el magát.
De az Isten ójon attól! -
Éljen a szent vígaság,
Ezt ohajtja a Földvári
Tűzkármentő Társaság.
Vörösmarty Mihály

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ne legyetek ilyenek!
  2009-12-31 16:34:08, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Kép 2.  
Közelít a KATASZTRÓFA
  2009-12-31 16:19:34, csütörtök
 
  KÖZELÍT A KATASZTRÓFA!
Lovas Éva - 2009.12.30

Sőt, mondhatnánk, már itt is van...Tragédiák, súlyos balesetek sora... tiltakozás, és rettegés. Szigorú tilalmak (bár, tán, még mindig nem eléggé azok). Mégis, a petárdázás és a tűzijátékok évről évre mérgezik az új évet, sőt, már a karácsonyt követő időszakot is.
Nálunk 100.000 Ft -os bírásg, Bécsben 2.200 euró vagy hat hét elzárás jár a tiltott petárdázásért. Jó tudni: petárdát magunknál tartani is tilos, büntetendő! Tűzíjátékot szabad használni, de ezeket is csak szigorúan szabályok szerint, és csak szilveszterkor!
Az ünnepek alatt a hatóságok sűrűbben razziáznak.Máris lefüleltek árusokat, Egerben, gárdonyban és Debrecenben, de még így is nehéz napoknak nézhetünk elébe.Azok miatt, akik másokat veszélyeztetve, felelőtlenül, szinróte a szó szoros értelmében pár puilalnat alatt elégetik, elfüstölik ilyenkor a pénzt (mások meg éheznek, és rettegnek - tőlük)

A KATASZTRÓFAVÉDELEM IS ÓVA INT:
(íme)
A vonatkozó jogszabályok alapján ( ...) a petárda birtoklása, vásárlása és felhasználása a magánszemélyek részére tilos, ezért még Szilveszter napján sem szabad petárdázni!

A rendelet megszegése esetén a vonatkozó jogszabályok alapján szabálysértési eljárást kell kezdeményezni - helyszíni bírság nem szabható ki.

Az úgynevezett kis tűzijátékok körébe tartozó egyéb pirotechnikai termékeket a felnőtt magánszemélyek csak december 28. és 31. között vásárolhatják meg. Ezeknél a termékeknél - petárda, római gyertya, rakéta, bombetta telepek - komolyabb mennyiségben található veszélyes anyag, így ezen esetekben a jogszabály pontos betartása nagyon fontos lenne.

A legálisan vásárolt tűzijátékokat is csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig szabad azonban felhasználni!
Amennyiben ez nem történik meg, úgy a tulajdonosnak kötelessége ezeket öt napon belül, 2010. január 5-ig visszavinni a pirotechnikai szaküzletbe (kizárólag a vásárlás helyén), ahol kötelesek ezeket térítés nélkül visszavenni.

Fontos tudni, hogy az elárusítónak forgalmazási engedéllyel kell rendelkeznie.

A határidő betartása nemcsak azért fontos, mert ezeknek a pirotechnikai eszközöknek megtartása ezt követően már tilos, hanem azért is, mert fokozottan tűz- és balesetveszélyes termékekről van szó. Különösen akkor lehet nagy a veszély, ha ezek a termékek kis gyermekek kezébe kerülnek. A szülők figyelmét is külön szeretnénk felhívni arra, hogy a petárdázás nem csupán tilos, hanem veszélyes. Igen komoly sérüléseket okozhat, valamint jelentős anyagi kárt lehet vele okozni - amely már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény.

Bízva az emberi felelősségérzetben reméljük, hogy a pirotechnikai termékek használata miatt az idei szilveszteri mulatságok során sem lesz több baleset vagy tűzeset, mint volt a korábbi években.

Végül, de nem utolsó sorban gondoljunk a környezetünkben élő állatokra is! Rájuk nézve szintén nagyon veszélyes a petárdázás

Mit tehetünk?
A melleltt, hogy folyamatosan, évről évre felemeljük a hangunk, és tiltakozunk, ami hosszabb távon kecsegtet csak eredménnyel. a tönkretett ünnepünk idejére megfelelő védekezésről kell gondokodni.

NÉHÁNY ÖTLET AMI SEGÍTHET
( Stefan Siman Dipl. allat-terapeuta,kutyatréner-től ):

szilveszterkor és az azt megelőző napokban ajánlatos délelőtt, kora délután a kutyát sétálni, játszani vinni, mert akkor kevesebb az esélye, hogy a kritikus ingerrel találkozik

a fenti időszakban csak pórázon közlekedjen a kutyával ajánlott a nyakörv helyett hámot használni, hogy egy kitörés, pánik reakció esetén a kutya az ingerhatást ne köthesse össze a nyakán tapasztalt fájdalomérzettel

szilveszter éjszakáján ajánlott a kutyának az embertársai közelében egy elbújásra alkalmas helyet biztosítani (kosár, szállító láda, íróasztal alá tett takaró, stb.) ahol biztonságban érezheti magát a lárma ellenére

a gazdi igyekezzen magabiztosságot mutatni a kutya felé, ne beszéljen a kutyához, ne vigasztalja és a nyüszítést, ugatást viszonozza közömbösséggel, - mert minden ellenkező reagálás a kutya részére egy-egy bizonyság arra, hogy a lárma valóban veszélyt jelent

nem árt a kutya átmeneti nyugtatására SEDALIN vagy RELAXAN tabletták beszerzése, (adagolás az állatorvos ajánlata, javaslata szerint !!!)

az udvaron tartott kutyákat ajánlott beengedni a lakásba, vagy más módon biztonságos, nyugalmas helyre engedni.
ÉS PERSZE, MÁS ÁLLATOKRÓL, A CICÁKRÓL SE FELEDKEZZÜNK MEG!!!

Sajnos, sokan vannak, akik felelőtlenek, meggondolatlanok, vagy "csak" tapasztalatlanok.
Ez pedig azért probléma, mert a tűzijáték és a petárda bizony nem csak intenzív fény, hanem nagyon erős hangeffektusokkal is jár! Olyasmivel, ami mindannyiunk számára új, szokatlan. Csak, éppen, mi emberek, tudjuk mi ez, s miért van. Az állatok viszont nem! Ráadásul érzékszerveik sokszorosan kifinomultabbak, mint a mieink.
Kétségbeesett gazdák, elárvult, menekülő, elevszett állatok. Évről évre ezt jelenti a szilveszter... Ez lenne a "Boldog Új Év" ???

A PETÁRDA VESZÉLYES!
Aki rosszul használja, nem csak önmagában tehet kárt. Hovatovább óvatos ember Szilveszter éjén ki sem megy az utcára, a társaságot pedig mindenképp kerüli: ki tudja, mikor dobnak mellé egy robbanó petárdát?

Többnyire arc-, és kézsérülésekkel jár a tűzijátékok nem megfelelő használata. De - mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor elmondta, lakás-, erkély- vagy autótüzet is okozhat !

Még egy hasznos írás a témában:

ÉLETVESZÉLYES PETERDÁK a Szabolcs Online idei cikke: Link

Lovas Éva rovata (lovaseva.virtus.hu)


 
 
0 komment , kategória:  Problémák, tanácsok  
Gyöngypehely
  2009-12-31 16:13:54, csütörtök
 
  gyöngypehely
Napsugár59 - 2009.12.26

Végre itt vannak a képek is.Ez az egyik, legegyszerűbb dísz. Nem rossz, de nem a kedvencem.Erre az ezüst, világoskék apró kásagyöngyökből készült kis brosra büszke vagyok. Hármat csináltam, mert eredetileg nyaklánc volt az elképzelésem. Sajnos a minta eredetét már nem tudom, de ha kell valakinek, megkeresem.Nem készült nyaklánc belőlük, meg olyan megjegyzést is kaptam, hogy egy másik csillagra hasonlít, nem fogják szeretni a hölgyek. Hát, akinek adtam, az büszkén viseli és nagyon szereti.

A gyöngyfűzési mániám az idén húsvátkor kezdődött, s olyan szépek, amiket csinálok, hogy mindenki bíztat, fogjak üzletbe, de belőlem sajnos mindenféle üzleti érzék hiányzik.

Apropó, a gyöngyök kiborításában nagy gyakorlatom van. Már próbálkoztam egy speciális porszívóval is, de eddig nem sok sikerrel.

Napsugár59 rovata (napsugar59.virtus.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Nőknek, praktikák  
SZILVESZTERI SZÖVEGEK - kedves
  2009-12-31 15:58:48, csütörtök
 
  SZILVESZTERI SZÖVEGEK - kedves köszöntések, ahogyan jönnek...
Lovas Éva - 2009.12.31

BÚÉK! Nézzük, csak ezt bővebben... ;o)
Alább megosztom veletek a hozzám érkező köszöntő SMS-eket... talán, ti is hasznát veszitek, egyiknek, másiknak, továbbítva barátoknak, ismerősöknek... (Persze, az egyformákat nem másolom ide... )Ezzel is, kívánok minden kedves olvasónak, nagyon boldog elkövetkező éveket!
A boldogban meg, persze, minden benne van: elégedettség, kényelem, vidámság, egészség, szerencse, siker... a sort tesség igény szerint folytatni! ;o)

SZÓVAL:

Új évet, új reményt, új erényt adjanak az égiek
csak a barátaid legyenek a régiek!

,,Semmi sem győz meg, csak az igazság,
semmi sem ment meg, csak a szeretet"
-Szent Ágoston

Kívánom, hogy
lelketekbe boldogság,
szívetekbe béke,
legyen az új évbe!

Ma van az év utolsó napja,
a hirt mindenki sms-be kapja
kopogtat az új év, már csak néhány óra,
ne gondolj ma másra, csak a szépre jóra!
Boldog Új Évet kivánok!!!

Szilveszter éjszaka minden jót kívánok,
ahova csak lépel, nyíljanak virágok.
Még a hó felett is virág nyíladozzon,
dalos madár zengjen, minden rózsabokron.
Legyen szép, legyen jó, legyen minden bőven,
szálljon rátok áldás, ebben az új évben.

A mai nap szebb, mint a más,
a mai nap senki nem hibás.
A mai nap öntse el szívedet a jóság és szeretet,
s ez tartson ki ameddig lehet!

Boldog Újévet!

Lovas Éva rovata (lovaseva.virtus.hu)
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A szilveszteri tűzijáték-.....
  2009-12-31 15:53:04, csütörtök
 
  A szilveszteri tűzijáték-használat szabályai
Adorján György Aladár - 2009.12.31

A mai napon 18 órától másnap reggel hat óráig használhatóak a tűzijáték termékek, ám a petárdázás idén sem engedélyezett. A fel nem használt termékeket január 5-ig vissza kell adni a forgalmazónak!

Pirotechnikai termékek csak a megfelelő engedéllyel rendelkező üzletből vagy a forgalmazó raktárkészletéből szerezhetők be legálisan. A jogalkotó azonban a tűzijáték termékek év végi árusítását bizonyos átmeneti tárolóhelyeken (pl. bevásárlóközpontok mellett elhelyezett konténerekben, építményekben), is engedélyezi feltéve, hogy ezek őrzését az engedélyt kérő biztosítja. A forgalmazó köteles tájékoztatni a vásárlókat a térítésmentes visszavétel lehetőségéről, mellyel kapcsolatban helyet, időpontot és elérhetőséget is meg kell jelölnie. Magánszemélyek játékos pirotechnikai terméket összesen 1 kg tömegig, míg tűzijáték terméket 3 kg tömegig tarthatnak maguknál. A tárolás feltételeit a Rendelet / 155/2003. (X.1.) Kormányrendelet / részletesen szabályozza és a magánszemély birtokosok számára is számos előírást tartalmaz. Ezek alapján:

el nem zárt pirotechnikai termék felügyelet nélkül nem hagyható

tetőtérben, alagsorban, továbbá tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolható

lakásban kiskorú személytől mindig el kell zárni

károsodástól, fénytől, csapadéktól vagy sugárzástól szintén távol kell tartani

azonnal el kell különíteni a sérült termékeket, melyeket felhasználni is tilos

az eredeti gyári formát megbontani vagy a terméket szétszedni tilos

a gyújtóhellyel is rendelkező terméket csak a borító védősapkával szabad mozgatni és szállítani.

A hatóságok idén is felhívják a figyelmet arra, hogy a legálisan kapható pirotechnikai termékek magyar nyelvű felirattal és közérthető használati útmutatóval rendelkeznek, továbbá tartalmaznak baleset- és egészségvédelmi előírásokat is.

Petárdát Magyarországon 2005. november 23-ától - osztályba sorolástól függetlenül - tilos vásárolni, birtokolni, tárolni és felhasználni s a jogszabály e tekintetben idén sem változott./Jogi Fórum-Fábián Erika nyomán/

Adorján György Aladár rovata (adorjangyorgyaladar.virtus.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tippek újévi másnaposság ellen
  2009-12-31 14:55:43, csütörtök
 
  Tippek újévi másnaposság ellen


!Origó/ Nógrádi Katalin

Cikkünkben részletesen bemutatjuk a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit, a másnaposság különféle gyógymódjait és kezelési tippjeit, valamint az akut alkoholmérhezés tüneteit. Szilveszter közeledtével érdemes átgondolni, hogy mit és mennyit iszunk majd, így jó eséllyel elkerülhetjük a másnaposságot is.

Szilveszter éjszaka jellemző a legkülönfélébb italok fogyasztása. Sokan a szokásosnál jobban elengedik magukat, többet és többféle alkoholtartalmú italt isznak. A legveszélyesebb, ha a gátlások annyira felszabadulnak, hogy még a gyerekeket is megkínálják egy kis pohár szeszes itallal. Jó páran még január elsején is folytatják az ivászatot pár kupica töménnyel (gyakran éhgyomorra), annak ellenére, hogy az előző napi alkohol hatása még erőteljesen érezhető.

A legtöbb részeg emberrel az év utolsó, illetve az újév első napján találkozhatunk. Szinte már hagyomány a szilveszteri és az újévi részegség. A legtöbben nem is tudják, hogy ez milyen súlyos veszélyeket jelent az emberi szervezet számára. Az alkohol méreg: a mértéktelen italozás még azok szervezetét is jelentősen megterheli, akik évente csak egy-két alkalommal öntenek fel a garatra. Az italok hatása az elfogyasztott mennyiségtől függ. A legokosabb, ha nem, vagy csak keveset fogyasztunk belőle.

Másnaposság

A részegség mellett a túlzott alkoholbevitel másik következménye a másnaposság. Ha jelentkezik a "macskajaj", először hagyjuk a szervezetre, illetve a szervezet öngyógyító képességére a megoldást. A másnaposság ugyanis testünk gyógyulási folyamata. A mérgezési tüneteket az alkohol és bomlástermékei okozzák. Ez lehet fejfájás (az agyi erek kitágulása miatt), hányinger, hányás, szomjúság, szájszárazság, remegés, szédülés, fáradtság, izomgörcs, a teljesítőképesség csökkenése, kórosan szapora szívverés, vérnyomásváltozás.

Léteznek népi gyógymódok, ezek közül a legnagyobb tévedés a "kutyaharapást szőrével" módszer, mely szerint a Szilvesztert követő napon ismét alkoholos italt kell inni. Ez senkinek sem ajánlható. Nem bizonyított gyógymódok még a korhelyleves fogyasztása, amely káposztából készül, a banán, az égetett pirítós és a tojásevés, a tejjel itatás, zsíros ételek fogyasztása, széntabletta szedése. A szájról szájra terjedő tippek tárháza szinte kimeríthetetlen. Van olyan italozó is, aki egy evőkanál szintén alkoholtartalmú svédcseppel gyógyítja másnaposságát. A másnaposságra még nem találtak fel varázsszert. A reklámokban szereplő másnaposság-megelőző tabletták hatásáról sincsenek meggyőző tudományos tanulmányok.Kezelési tippek

Ébredés után jó hatású a frissítő fürdő, javítja a keringést a váltott vízhőmérsékletű zuhany. Napközben többször mossuk le arcunkat, végtagjainkat hideg vízzel. A friss levegőn tett séta segíti a szervezet oxigénfelvételét. A rosszullétet enyhíthetjük, ha sok vizet iszunk (az alkoholnak vizelethajtó hatása van, ezért pótolni kell a folyadékot). Jó hatású a gyümölcslevek vagy egy multivitamin pezsgőtabletta feloldása és elfogyasztása. A gyomornak jót tehet a szódabikarbónás, citromos limonádé, a gyömbérből vagy máriatövisből (májműködést támogató) készült tea. A feketekávé fogyasztása nem javasolt, mert ez is vizelethajtó, és a pulzusszámot is növeli. Együnk pár falat ételt is. Gyógyszertárban kapható másnaposság elleni por is, melyet vízben feloldva kell meginni. Javíthatja a közérzetet 2 gyulladáscsökkentő tabletta és a sok alvás. Egyéb szereket orvos tudta nélkül nem szabad bevenni. Ne vegyünk be paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót, és ne menjünk szaunázni.

Akut alkoholmérgezés

Az alkohol felszívódásának gyorsasága attól is függ, hogy éhgyomorra, vagy evés után történt a fogyasztás. Az alkohol általában 15-90 perc alatt szívódik fel a gyomorból és a vékonybélből (a leggyorsabban a 20-30%-os alkoholtartalmú italok szívódnak fel).

A legfontosabb méregtelenítő szervünk a máj. Minden mérgező anyag, így az alkohol nagy részének (90%) lebontása is itt történik. Ezt a feladatot egy enzim látja el, mely főleg a májsejtekben található. Óránként átlagosan 6-7 g szesz bomlik le. A máj méregtelenítő képessége azonban véges, és a lebontás során keletkező úgynevezett acetaldehid egyszerűen szétroncsolhatja ezt a létfontosságú szervünket.

Az akut alkoholmérgezés tünetei többek között a szájon és orron keresztül történő hányás, a zavart tudatállatot, a kipirult, verejtékes, puffadt arc, a felületes légzés, a gyenge és gyors pulzus, a kitágult pupillák, esetleg eszméletvesztés. Az italozót mentő viszi a detoxikálóba.

A szilveszteri és újévi nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása ritkán ivóknál és rendszeresen ivóknál (alkoholisták) is akut hasnyálmirigy-gyulladást és visszafordíthatatlan májzsugorodást okozhat. A hirtelen fellépő súlyos májelégtelenség (alkoholmérgezés), halálhoz vezethet, ezért mindig gondoljuk át, mennyit és mit iszunk.

Nógrádi Katalin
dietetikus


 
 
0 komment , kategória:  Problémák, tanácsok  
Mértékletes ivás
  2009-12-31 14:50:50, csütörtök
 
  Mértékletes ivás


[origo]
Az alkoholt már Babilonban, Egyiptomban és az antik Görögországban élők is ismerték, és többek között vallási célokra használták. A jó minőségű italok rendszeres és mértékletes fogyasztása még nem számít alkoholizmusnak és nem is káros az egészségre.

Az alkohol fokozza a nyálképződést, az étvágyat, segíti a gyomornedv-elválasztást, emésztést. Egyes kutatások szerint növeli a vérben a "jó" (HDL) koleszterinszintet, ezzel csökkenti a szívkoszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát. Oldja az idegrendszeri feszültséget (stresszt). Akkor minősül ártalmasnak, ha a rendszeres alkoholfogyasztáskor testi, lelki és szociális tünetek jelentkeznek. Az ital közvetlenül és azonnal hat, befolyásolja a járást, a gondolkodást, az emlékező képességet. Az illető bőbeszédűvé válik, olyan dolgokat is elmond, amiről alkoholos befolyásoltság nélkül nem mesélne ("In vino veritas" - "Borban az igazság").

Mennyi a napi megengedhető alkoholfogyasztás?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint (a huszadik életévüket betöltött felnőttek részére) az elfogadható alkoholfogyasztás napi mennyiségének felső határa maximum negyven gramm tiszta szesz: a statisztikák szerint az említett mennyiség rendszeres napi fogyasztása 25 év múltán sem okoz alkoholos májkárosodást (40 gramm alkoholt tartalmaz 1 dl whisky, 4 dl bor, kb. 1,5 üveg sör). Ez az érték a felső határ, vagyis nem arról van szó, hogy ennyi lenne a feltétlenül ajánlott, hanem arról, hogy ez még nem hat károsan. Ugyanennyi ideig naponta 40-80 gramm alkohol elfogyasztása már nagy valószínűséggel a máj zsíros elfajulását okozza, vagy alkoholos májgyulladást vált ki. Naponta 80 grammot meghaladó alkoholfogyasztás esetén májzsugor alakulhat ki az esetek 20-30 %-ában (ez naponta 2 dl-nél több whisky, vagy 8 dl bor, vagy 3 üveg sör, illetve az ezt meghaladó mennyiség). Ezt az alkoholmennyiséget igen sokan elérik, és túl is lépik.

Egészséges, megfelelően táplálkozó férfiaknál a mérsékelt ivás mennyisége napi 30 gramm, nőknél pedig napi 20 gramm fogyasztást jelent: ez kifejezhető úgy is, hogy férfiaknak heti 21 "italegység" (kb. 210 g alkohol), nőknek heti 14 "italegység" (kb. 140 g alkohol) a megengedhető fogyasztás. Célszerű hetente két teljesen alkoholmentes napot tartani, ebben az esetben az előbb említett értékek férfiaknál 150, nőknél pedig 80 grammra csökkennek. Különböző vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy egészséges, 40 év feletti férfiaknál és változó korban lévő nőknél napi kb. 10-20 gramm alkohol csökkentheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát: a kutatók ezekben a vizsgálatokban napi 1 dl vörösbor ivására utalnak. Ismert, hogy a vörösborban található polifenolok és flavonoidok megakadályozhatják a koleszterin lerakódását az erek falán.Az italok alkoholtartalma (átlag): 1 liter bor 100-120 g, 1 liter sör 50 g, 1 deciliter likőr 30 g, 1 deciliter pálinka 40 g. Az alkoholtartalmú italok közül a sörök általában 5 fokosak, a borok 10-11 fokosak, a röviditalok 35 fok körüliek (a házi készítésű pálinkák ennél erősebbek). A különböző szeszesitalok etilalkohol-tartalma: sörök 3-6%, borok 9-16%, vermut 15-20%, likőrök 20-25%, tömény italok 35-55%. Az italokban, kis mennyiségben olyan anyagok is jelen vannak (amilalkohol, kapronsav), amelyek növelik az ital részegítő hatását, és a másnaposság mértékét.

A túlzott alkoholfogyasztás következményei

Magyarország az alkoholfogyasztás tekintetében a világon a vezető országok között foglal helyet. Az egy főre jutó abszolút alkoholfogyasztás évente kb. 12 liter. Az alkoholos italokat legális drognak is tekinthetjük, a "kábítószerek" közül mindennapi fogyasztás esetén az egyik legártalmasabb szer. Az elfogyasztott alkohol a gyomorból és a vékonybélből szívódik fel a véráramba, ezen keresztül jut el a májba és a sejtekhez. A májban különböző kémiai reakciók zajlanak le, melynek hatására az alkohol fokozatosan lebomlik, majd a folyamat során keletkező mérgező anyagcseretermékeket (pl. acetaldehid) a máj semlegesíti. Egy óra alatt megközelítőleg 7 gramm alkoholt képes a máj lebontani, és ezáltal a szervezetet megtisztítani. Amikor nagy mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, akkor a máj már nem tudja kellőképpen ellátni méregtelenítő feladatát, és a le nem bontott mérgező anyagok károsítják a májat, a hasnyálmirigyet, az agyat, a szívizomzatot, és más szerveket is.Az alkohol mérgező hatása nem az ital típusától, hanem az elfogyasztott mennyiségtől függ: nem lehet tehát azt mondani, hogy valaki nem tömény italt, hanem "csak" bort vagy sört iszik, mert 1 liter bornak 100-120 gramm az alkoholtartalma, ami megközelítőleg 3 dl pálinkának felel meg. Minél több a naponta fogyasztott alkohol mennyisége, annál rövidebb idő alatt alakul ki májkárosodás. Az alkoholos májelzsírosodás és májgyulladás még visszafordítható folyamat teljes absztinencia (alkoholelvonás) esetén, a cirrózis viszont már nem, és hosszabb (ha nem történik további alkoholfogyasztás) vagy rövidebb távon (ha az egyén továbbra is iszik), a gondos orvosi és dietetikai kezelés ellenére is halálhoz vezet. Az alkohol mérgező hatással van más életfontosságú szervre is. Súlyos idegrendszeri és pszichés károsodást, depressziót, magas vérnyomást, gyomor, bél és hasnyálmirigy betegséget, impotenciát okoz. Megnő a rák kialakulásának kockázata a szájban, torokban, nyelőcsőben. Szerepet játszik a mérgező hatás mellett az egyéni fogékonyság is, melyet befolyásol a genetika, a táplálkozás, a környezeti tényezők, meglévő betegségek (pl. hepatitisz vírus, szív és érrendszeri, hasnyálmirigy, valamint cukorbetegség).

Megelőzés, tanácsok

Mindig együnk valamit szeszesital fogyasztás előtt. Soha ne keverjük a különböző italfajtákat, hanem egyfélét igyunk. Jó minőségű italokat vásároljunk és ne vegyünk "házi készítményeket". Egy - egy alkalommal kevés (legfeljebb 5 cl mennyiségű), és olyan ital kerüljön poharunkba, mely csak alkoholt és vizet tartalmaz (pl. eredeti vodka, gin). Alkoholmentes (szénsavmentes ásványvíz, ivóvíz) folyadékot is iktassunk be két ital közé, illetve elalvás előtt. A másik lehetőség, ha mindenki betartja azt a küszöbdózis ajánlást (lásd feljebb), mely alatt nagy valószínűséggel még nem alakul ki a máj és a többi szerv károsodása.

A másik lehetőség a teljes absztinencia, vagyis ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Gyermekeknek, fiatal felnőtteknek soha ne kínáljunk alkoholt tartalmazó italt, mert károsítja az agysejtek termelődését. A terhesség és a szoptatás ideje alatti ivás nagy mértékben befolyásolja a magzat, illetve az újszülött egészségét. Megnő a fejlődési rendellenességek és a szellemi fogyatékosság kialakulásának kockázata (pl. kis agyméret, vese és szívfejlődési zavar, magatartás és tanulási zavarok, alacsony testmagasság). Nem javasolt az alkoholfogyasztás azoknak, akik már tudnak meglévő betegségükről (például magas vérnyomás, súlyos szív és érrendszeri elváltozások, bármilyen májgyulladás, májcirrózis, gyomor-, bél- és hasnyálmirigy betegségek, cukorbetegség), és nem javasolt az idegrendszeri és pszichiátriai kezelésben részesülőknek, daganatos betegségben szenvedőknek és túlsúlyos embereknek sem. Gyógyszerek szedése mellett se igyon senki szeszes italt, mert az alkohol növelheti egyes gyógyszerek (pl. nyugtatók) hatását.

Minden egészséges felnőttnek változó az egyéni tűrőképessége. Van akinek még a mértékletes alkoholfogyasztási ajánlás is károsan hat a szervezetére, betegséget, szövődményeket vált ki. Ez megelőzhető, ha minél kevesebbet és csak néhány alkalommal fogyasztunk alkoholtartalmú italokat.

Nógrádi Katalin
dietetikus
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Fontos tanácsok alkohol......
  2009-12-31 14:32:42, csütörtök
 
  Fontos tanácsok alkoholfogyasztáshoz

Amennyiben jellemző, hogy alkoholfogyasztás közben nem eszünk valamiféle ételt, hajlamossá válhatunk a magas vérnyomásra. A megállapítás az alkalmi fogyasztókra is érvényes.

A Buffalo Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmánya nemcsak megerősíti azt a közismert tényt, hogy a gyakori alkoholfogyasztás magas vérnyomást okoz, hanem azt is kimutatja, hogy ennek a kockázata jóval magasabb akkor, ha az ivás étkezés nélkül történik. Tehát a mennyiségen kívül a fogyasztás módja is meghatározza, mennyire leszünk hajlamosak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

A vizsgálatban 2609 véletlenszerűen kiválasztott, 35 és 80 év közötti egészséges férfi és nő vérnyomását és alkoholfogyasztási szokásait elemezték. Egy személyes interjú keretében megmérték vérnyomásukat, és megkérdezték tőlük, hogy az elmúlt 30 napban milyen rendszerességgel, mely alkalmakkor (hétközben vagy hétvégén) és milyen mennyiségben fogyasztottak alkoholt, valamint azt is, hogy ez főétkezés vagy könnyebb étkezés mellett, esetleg étkezés nélkül történt-e. Azt is regisztrálták, hogy az elfogyasztott szeszes ital sör, bor vagy tömény ital volt-e.

Ezután a tesztalanyok alkoholfogyasztási múltját vizsgálták meg, ami alapján beosztották őket az absztinens (az elmúlt egy évben 12-nél kevesebbszer ivott szeszes italt), az alkalmi fogyasztó (12-nél többször ivott, de az elmúlt 30 napban nem) és a rendszeres fogyasztó (ivott az elmúlt 30 napban) kategóriákba. A rendszeresen fogyasztókat tovább osztályozták napi, hétvégi, heti szintű, valamint heti rendszerességnél kevesebbszer ivókra.

Ezután szakképzett ápolók többször megmérték a tesztalanyok vérnyomását, amiből átlagot számoltak. Végül azok kapták a magas vérnyomású minősítést, akiknek vérnyomásuk felső értéke (szisztolé) 140, alsó értéke (diasztolé) pedig 90 feletti lett, vagy szedtek valamilyen gyógyszert magas vérnyomásra.

A kapott eredmények alapján megállapították, hogy még az alkalmi alkoholfogyasztás is hajlamosít a magas vérnyomásra, ha az étkezés nélkül történik. Ugyanis azoknak a tesztalanyoknak, akik evés nélkül ittak, nagyobb valószínűséggel volt magas vérnyomásuk, mint nem ivó vagy gyakrabban, de étkezés mellett ivó társaiknak.

Saverio Stranges, a kutatás vezetője szerint a vizsgálat azt a korábbi felfedezést is megerősítette, hogy a káros hatás szempontjából sokkal inkább az egyszerre elfogyasztott mennyiség, mintsem a fogyasztás gyakorisága számít. A fogyasztók neme, illetve az alkohol típusa viszont nem befolyásolta az eredményeket.

Összességében a szakértők azt tanácsolják, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak szeszes italokat, az ital mellé mindig fogyasszanak valamiféle ételt is, és egyszerre ne nagyobb mennyiséget, hanem inkább csak kisebb adagokat igyanak.

E+B
[origo]


 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/47 oldal   Bejegyzések száma: 463 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 463 db bejegyzés
e év: 4736 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 310
  • e Hét: 1148
  • e Hónap: 7102
  • e Év: 7102
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.