Regisztráció  Belépés
skorpiolilike.blog.xfree.hu
"A szeretet és a bizalom elválaszthatatlanok! Egyik sem létezik a másik nélkül." Pné Marika
2016.01.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Gyümölcsök élettani hatásai
  2009-12-21 18:23:40, hétfő
 
  Gyümölcsök élettani jellemzői

Szakirodalmi adatok alapján az áfonya az egyik legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Kiemelkedő magas kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Ezen kívül tartalmaz különféle gyümölcs savakat (pl.: almasav, citromsav), cukrot, pektint, flavonoid- és iridoid vegyületeket termése pedig antociánokat (mirtillin), C-, B1 vitamint valamint az A-vitamin provitaminját, niacint. Ezen összetevőinek köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériák és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkópikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál a benne lévő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, csökkenti a hajszálerek törékenységét.



Az áfonya jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bőrbetegségekre. A látószervünk különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog, zöldhályog, cukorbetegségből eredő látás zavarok) is eredményesen használható. Ajánlható gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőknek, vesekőképződésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén.



Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén - amikor az agy nem kap elég glükózt - ajánlatos az alma fogyasztása. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektin tartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglycerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedő a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága.



A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőlég hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.



A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot kéksav glikozidát C vitamint stb. Termése tartalmaz gyümölcssavat, C, C2 és A vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bodzavirág téli meghűlés esetén kiváló gyógyszernek bizonyult. Köhögést csillapító, vértisztító, enyhe hashajtó. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, amely mindkét féle bodzatermésben megtalálható, s rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.
A levél nagy koncentrációban tartalmaz kéksav-glikozidokat mint a szambunigrint.
A bodzát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják, vizelethajtó. Reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra
is ajánlják.



A csicsókában ásványok közül legtöbb benne káliumot és tartalmaz enzimeket is. Szénhidrátot is tartalmaz, ennek ellenére a cukorbetegek is fogyaszthatják. Régen a csicsóka értéke abban volt, hogy a téli egyhangú étrendet nyers táplálékkal színezte. Nemcsak a változatosságot biztosította, de elősegítette az emésztést a friss enzimjeivel. Ma fogyasztása azoknak ajánlott, akik súlyfelesleggel küzdenek. A kellemes ízű csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. A vércukorral függ össze a csicsóka legértékesebb tulajdonsága. Olyan szénhidrátot tartalmaz, inulint, amely értékes fűtőanyaggal lát el bennünket fáradság érzetkor. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szüksége van. A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj, és a hasnyálmirigy munkáját, oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot.. Azoknak is ajánlatos, akik gyakran éreznek kimerültséget ok nélkül. A csicsókában aránytalanul nagy mennyiségű kálium található, más ásványokhoz viszonyítva. Keményítő tartalma a test meghajtását szolgálja, a kálium jelenléte pedig fokozza a meghajtást, így az izomteljesítményt nagymértékben elősegíti. A csicsóka fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését.




A csipkebogyó magas C-vitamin tartalma mellett B1-, B2-, K-vitamint, fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint flavonoidokat, karotinoidokat és színagyagokat is tartalmaz. A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak.
Éppen magas C-vitamin-tartalma indokolja, hogy különösen ajánlott a meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére.




A fekete berkenye a gyümölcsök és bogyósok közül a legmagasabb P-vitamin tartalommal rendelkezik, mely csökkenti a vér koleszterinszintjét, fenntartja a véredények falainak elasztikusságát és azok normális áthatolhatóságát. Az aronia pektinanyagai méregtelenítik a
rossz bélműködés eredményeképpen keletkező toxinokat, megkötik és eltávolítják a szervezetből
a radioaktív stronciumot és kobaltot. Antocianin és proantocianidin tartalma rendkívűl magas (480-510 mg/100g), ezen kívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli
után következik. Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek, ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a
szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen. Értágító hatása mellett a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését. A fekete berkenyében lévő oxikumarinok segítik a normális véralvadást a P és K1 vitaminnal együtt.




A feketeribiszke hatóanyagait nyomelemek, flavonoidok, illóolajok, cseranyagok, rutin, és B-, C-, P-vitamin alkotják. Élettani hatásai közül ismert vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő, köszvényes és reumás panaszokat enyhítő, vértisztító és izzasztó hatása, ezért hólyag, vese és prosztatabetegségek tüneteinek enyhítésére, reumás panaszok esetén valamint vérnyomás csökkentésére is használják.
A feketeribiszke elhízott embereknél növeli a vizelet kiválasztását, fokozza az epe termelését.
Ezáltal a szervezetben gyorsabban zajlik az égés, csökken a testsúly. A feketeribiszke ásványi
sói semlegesítik a savas bomlástermékeket, és megkönnyítik a szívizom jobb összehúzódását. A könnyen emészthető cukrok és a szerves savak elégésükkor lúgosítják a szervezetet, ugyanakkor elégetik az anyagcsere bomlástermékeinek egész sorát. Magas C-vitamin tartalma segít az influenza elleni védekezésben, az immunrendszer erősítésében, a fáradtságérzet leküzdésében. Óvja a sejteket a rákos folyamatoktól. Vas-, mangán- és réztartalmának köszönhetően növekszik
a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége, ennek köszönhetően a gyermekek és nők vashiányos vérszegénységének kiváló természetes gyógyszere. B-vitamin tartalma idegvédő hatású.




A homoktövis talán a legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Kiemelkedően magas a C vitamin tartalma ( 450 mg/100g) További hatóanyagai a következők: A-, P-vitamin, almasav, kvercetinglikozida, xantofilt, fizalin. olajsav, izolinolsav, linolensav, mannit, peonin antocián, palmitinsav, sztearinsav. Karotinoid tartalma (16-28 mg/100g) szintén jelentős, valamint magas flavonoid tartalmának (310-2100 mg/100g) is köszönhető sokrétű pozitív élettani hatása. Kiemelkedő szerepe van az immunrendszer védelmében és erősítésében, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúgy megtartásában. Kedvezően hat gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Kozmetikai hatása is ismertek, gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.




A bogyós gyümölcsök, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot és C vitamint tartalmaznak. A málnát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. A népi gyógyászatban a magzat egészséges fejlődésére, gyermekszülés megkönnyítésére is fogyasztják. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszűntetése, a szívműködés szabályozása.




A meggy mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Megtalálható benne A és C-vitamin, szelén valamint biofklavon. Jótékonyan hat
a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre.
A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés
munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében. Hormonelégtelenség természetes
úton való kezelésére szolgál. A meggy elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg és azzal hat
az egész emésztő rendszer mozgásának felgyorsulására. A legátalkodottabb székrekedést is megszűnteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít
a massza eltávolításában. A szív működésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske előtt nyílik meg ismét az út. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá vélik, a vese működése is megélénkül és így válik lehetővé, hogy a szervezetben felhalmozódó víz eltűnik a vizelettel. Közismert az is, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzőszervi panaszok kezelésére.




A cseresznye tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, stb. Van benne továbbá A, B, és C-vitamin. A cseresznye tartalmánál fogva kitűnő vértisztító. A téli húsos táplálkozás következtében hamarosan megtelik a szervezet húgykősavval, aminek lerakodása a csuklókban vagy az ujjakban erős fájdalmat okoz az idősebbek körében. A cseresznye segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom. A cseresznye hatása a vértisztításban jut kifejezésre, az pedig a bőrt tisztítja meg. Hormonelégtelenség, az a betegség, amikor a szervezet kevesebb hormont termel, mint kellene, így számos betegség alakulhat ki. A szintetikus hormonok veszélyesek lehetnek, sok nőnél ellenhatásként még rosszabb lesz a helyzet. Ezért helyesebb, ha a természetes hormonokhoz folyamodnak, amit a növények termelnek, így a cseresznye is. Ezek a hormonok segítenek helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát.

Az őszibarackban sok a boron és a kálium, így joggal mondhatjuk, hogy az izmok és a csontok ellátója. Boron tartamának köszönhetjük különleges adottságát, hogy emeli a férfi és női hormon szintjét a vérben. A és C-vitamin tartalmából következtethetünk, hogy kitűnő antioxidáns. Tartalmaz szelént is, ami maga is rákellenes anyag, tehát hormon kiegyensúlyozó tevékenységet végez. Az őszibarack gyógyító hatása az egész testre kiterjed, a vér és a test tisztítása. A főbb szervek is a máj, a szív, a tüdő, a vesék könnyebben gyógyulnak, ha tiszta a vér. Az őszibarackban az A és C-vitamin közös munkájának eredménye, hogy nagyobb az ellenállás a pattanások kifejlődésére és ellenállóbb a bőr a betegségekkel szemben. A gyümölcs segít a légzőszerv nyálkahártyáit egészségben tartani. Kitűnő arcpakolás, a bőr megtisztul, rugalmasabbá, fiatalosabbá válik. Tisztítja a húgyutakat, valamint vizelet hajtó és székrekedés gátló. Ösztönzi a víz kiválasztását is. Képes a testet megszabadítani a felgyülemlett vegyszertől, valamint a kisugárzásos szennyeződéstől. A computer használók körében ajánlatos minél több őszibarack fogyasztás.




A sárgadinnye tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, A és C-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, folic sav. Jó hatást vált ki a vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél lévő zár gyulladása esetén. A sárgadinnye tartalmánál és természeténél fogva hűsíti és kisimítja a beleket, feloldja a feszültséget az idegekben és a belekben. Hatására a betegségben meglankadó immunrendszer erőre kap, növekszik az ellenálló képesség. Bőrkiütések és bőrbetegségek kezelésére is hatékony.





A kajszibarack víztartalma mintegy 85%, szénhidráttartalma megközelítheti a 10%-ot is. Rosttartalma jelentősebb, mint a savtartalma (citromsav). Cukortartalmának legnagyobb részét a szaharóz teszi ki. Rendkívül gazdag béta-karotinban is, ami az A-vitamin előanyaga. Élettani hatását tekintve ez az ''arany gyümölcs'' elsősorban szellemi munkát végzőknek lett teremtve, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt. Serkenti az agyműködést, a növekedést, javítja a látást, növeli az ellenálló képességet. A csontok, szövetek újjáépítésében is fontos szerepet játszik. Fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét. Nyersen fogyasztva különféle betegségek esetén is jótékonyan hat (pl. megfázás, hörghurut, székrekedés).




A szederben nagyobb mennyiségben található vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén réz, mangán, cink, boron, nikkel, szelén, króm. Tartalmaz továbbá nyomelemeket és vitaminokat. Baktériumölő tulajdonsága lehetővé teszi, hogy bármilyen súlyos a húgyutak betegsége, hosszabb, rövidebb idő alatt sikerül meggyógyulnia a betegnek. Megakadályozza a testben a húgykősav lerakódását és gyógyítja a köszvényt. Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható, vérnyomáscsökkentő és vérszaporító. Esztrogént tartalmaz, a fitoeszrtogénnek rákmegelőző hatása van, valamint azok számára nyújthat gyógyulást, akiknek a szervezete nem tudja befogadni a szintetikus hormonokat, amelyekhez gyógyszer útján jutnak.



A szilva rendkívül gazdag káliumban (757mg/100g). Egyik legjobb vértisztító. Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen. A szilvában lévő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében. Véd a belső vérzések kialakulásával szemben. A szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.



A vörös szőlő gazdag antioxidáns hatású (bio) flavonoidokban, melyek a szabad gyököket közömbösítve védelmet nyújthatnak a rák, az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Csökkenti a vérrögképződés veszélyét.
Könnyen emészthető, kiváló vértisztító és vizelethajtó hatásának köszönhetően minden olyan bajra ajánlották, ami nehéz emésztéssel járt, vagy épp annak volt a következménye (pl. székrekedés, vese- és májbajok, vagy aranyér). Az idegrendszer kiváló táplálékának, az elveszett izomenergia pótlójának tartották (gondoljunk csak a szőlőcukorra). Sápadt, vérszegény, rosszul táplált betegeknél, idegesség, szívbaj esetén és női bajok ellenszereként alkalmazták. Tisztító hatásánál fogva köszvény, asztma és reuma kezelésére is használták.


 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
Egytál ételek
  2009-12-21 15:46:56, hétfő
 
  Egytál ételek

Lecsó
Készíthetjük hagyományos módon: paradicsom, paprika, vöröshagyma felhasználásával, vagy konzervből. Tehetünk hozzá babot, zellerszárat, vagy egyéb zöldségeket, tálalhatjuk köles, rizs, vagy quinoa mellé, tofuval.
Répás qhuinoa
Kevés vízben pároljunk meg 1 fej karikára vágott hagymát, adjunk hozzá 5-6 szál közepes reszelt sárgarépát, 20 dkg quinoát és kakukkfüvet. Keverjük össze, majd öntsük fel 4 dl meleg vízzel. Lefedve pároljuk 10-15 percig, a végén sózzuk. Petrezselyemmel megszórjuk és néhány csepp olivával elkeverjük.

Töltött tök
1 nagyobb tököt meghámozunk, hosszában kettévágjuk és kivájjuk a magházát. Leforrázunk 20 dlg karikára vágott sárgarépát, 20 dkg rózsáira szedett karfiolt, és 20 dkg kelbimbót. 30 dkg tofut áttörünk, hozzákeverjük a zöldségeket és 1 ek olajat, sózzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd megtöltjük vele a tökdarabokat és forró sütőben kisütjük.

Hideg - meleg szendvics
Tönkölypászkára csicseriborsó-pástétomot (humuszt) terítünk, majd ízlés szerint a következő feltétekkel és fűszerekkel készíthetjük: paprika, uborka, lilahagyma, tofu, paradicsom, oregánó, bazsalikom, petrezselyem...

Tepsis hajdina
20dkg hajdinát sós vízben megfőzünk, lehűtjük. Hozzákeverünk 80g hajdinalisztet és bazsalikomot. Kevés forró olajban kis palacsintákat sütünk ki belőle, majd tepsiben rétegezzük paradicsomkarikákkal, sózzuk és megsütjük. Mellé friss zöld salátát tálalunk.

Rakott padlizsános karfiol
1 kis fej karfiolt megfőzünk , áttörünk és a sütőedény aljába terítünk. Rákenünk 1 doboz vegamixxel elkevert szójatejfölt. Rákarikázunk grillezett padlizsán szeleteket, majd karikára vágott lilahagymát, paradicsomot, végül mozzarellát karikázunk rá. Közepes lángon sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.
Elkészíthetjük mozzarella helyett tejmentes tejföllel is.

Tepsis zöldség
1 kg rózsaszínű újkrumplit és zöldségeket felkarikázzuk kockázzuk: 2 fej liahagyma, 2 kisebb cékla, 1 kis zellergumó, 4 szál sárgarépa, 1 kis fej karfiol. Fűszerezzük a következő keverékkel: kömény, majoránna, lestyán, babérlevél, borsikafű, gyömbér, római kömény. Meglocsoljuk kevél olajjal és alufólia alatt kb 40 percig sütjük. Levesszük a fóliát és még kb 15 percig sütjük. Reszelhetünk rá tofut, vagy önthetünk rá tejnélküli tejfölt.
 
 
0 komment , kategória:  Lúgosító ételek  
Köretek
  2009-12-21 15:45:40, hétfő
 
  Köretek
Barna rizs, basmati rizs, vagy vad rizs. 2,5-szeres mennyiségű vízzel kell főzni lassú tűzön, lefedve. Alaposan le kell mosni főzés előtt. Ha beáztatjuk 8-12 órára, akkor még puhább, finomabb lesz.

A köles az enyhén savasító gabonák közé tartozik, de élettani hatásai nagyon jók, ezért nyugotan fogyaszthatjuk heti 2-3 alkalommal. 4-szeres vízmennyiséggel lassú tűzön, lefedve főzzük kb 20 percig. Fűszerezhetjük vegamix-szel, sóval, kaporral, petrezselyemmel, köménnyel, vagy dinsztelt hagymával.

A hajdina 3-szoros vízmennyiséget igényel, kevergetve főzzük. Ízesíthetjük dinsztelt hagymával, sóval, majorannával, bazsalikommal, kakukkfűvel, kis olajjal. Másik elkészítési módja lehet, hogy megpirítjuk kis olajon, utána felöntjük és megfőzzük, és a legvégén hozzáadunk zúzott fokhagymát, fűszereket, petrezselymet.
A quinoa dél-amerikai gabona, hasonló a köleshez, apró sárga szemű, finom lúgosító étel. Magas tápértékű, dús fehérjeforrás, rostban gazdag, tartalmaz B- és E-vitamint, magnéziumot, foszfort, kalciumot, és vasat. Gluténmentes. Mindent készíthetünk belőle, amit kölesből vagy rizsből készítenénk. Kb kétszeres vízmennyiséget igényel főzéskor, a végén fedő alatt hagyjuk állni kb 5 percig.
Minden gabonát alaposan mossunk meg felhasználás előtt.
 
 
0 komment , kategória:  Lúgosító ételek  
Vegyes receptek
  2009-12-21 15:44:24, hétfő
 
  Mandulás salátaöntet
Turmixoljunk össze fél bögre hámozott mandulát fél bögre vízzel, és másfél evőkanál friss citromlével. Lassú fokozatú turmixolás közben adjunk hozzá 1 ek extraszűz oliva olajat, vagy más hidegen sajtolt olajat, 2 gerezd fokhagymát és 1 tk sót. Vágott petrezselyemzölddel ízesíthetjük.

Lúgosító ketchup
Turmixoljuk össze a következőket:
1,5 bögre sűrített paradicsom (bio boltban kapható), 2 ek friss citromlé, 1/4 bögre vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1/4 tk szárított kapor, 1/4 tk bazsalikom, 1 tk só, 1,5 bögre víz.
Szójamajonéz
Turmixoljuk össze a következőket:
fél bögre zsíros szójatejpor, fél bögre vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3/4 tk só, 3/4 bögre víz. Lassú fokozaton lassan adagolva adjunk hozzá 2 ek olajat, majd a tálalóedényben keverjünk hozzá 2 ek friss citromlevet.

Tejföl tej nélkül
Turmixoljuk össze a következőket, hogy krémes állagú legyen:
5dkg tisztított napraforgómag, 1 dl tiszta víz, friss citromlé, 1 gerezd fokhagyma, pici só.
Bioboltokban kapható natúr szójatejföl is.

Arany fokhagyma-mustár
Keverjünk össze 1/4 bögre szójalisztet, 1/4 bögre vízzel, 1 tk sóval és 1/4 tk kurkumával, lassú tűzön főzzük addig, amíg besűrűsödik. Hűtsük le, majd turmixoljuk össze 1/4 citrom levével és fej zúzott fokhagymával, majd fokozatosan adjunk hozzá 2 ek olajat.

Uborkás öntet
Turmixoljuk össze a következőket, hogy szósz állagú legyen:
2 szál kígyóuborka, 2-3 ek őrölt hántolt mandula, 1 ek bazsalikom, fél citrom leve, őrölt szerecsendió, csipet pirospaprika, 2 ek olaj.
Uborka helyett cukkiniből is készíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  Lúgosító ételek  
Kőrözött receptek
  2009-12-21 15:42:36, hétfő
 
  Kőrözött
1 csomag friss tofut áttörünk és összekeverjük 2 apróra vágott lilahagymával, 1-2 gerezd áttört fokhagymával, és fűszerezzük 1 tk pirospaprikával, sóval, borssal, vegamix-szel.

Kölesvaj
Turmixoljuk össze a következőket, majd hűtsük le:
1 bögre főtt köles, 1/4 bögre főtt sárgarépa, 1/3 bögre kókuszreszelék, 3/4 - 1 tk só, 1 bögre víz.

Sárgaborsókrém
Kevés vízben pároljunk meg fél bögrényi vöröshagymát, fűszerezzük 1 tk vegamix-szel, 1 babérlevéllel, 1 tk sóval. Vegyük ki a babért és a fűszeres hagymát adjuk hozzá 2 bögre főtt sárgaborsóhoz, adjunk hozzá 2 ek olajat. Botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk, esetleg vízzel hígíthatjuk.

Köleskőrözött
Főzzünk meg 20 dkg kölest, majd turmixoljuk össze a következőkkel ízlés szerint: lilahagyma, snidling, köménymag, pirospaprika, friss citromlé, 3-4 ek olaj.
 
 
0 komment , kategória:  Lúgosító ételek  
Káposztás tészta
  2009-12-21 15:40:51, hétfő
 
  Lúgosító káposztás tészta
800g káposztát nagyobb kockákra vágunk, kevés olajban erős tűzön üvegesre pirítunk, hozzáadunk 600 zöldborsót, sózzuk, fahéjat teszünk rá és kevéske vízzel fedő latt majdnem puhára pároljuk. Összekeverjük tönkölytésztával. Sósan borssal, édesen készíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  Lúgosító ételek  
Csalamádé
  2009-12-21 15:38:36, hétfő
 
  Lúgosító csalamádé
Vékonyra gyalulunk
1 fej káposztát,
2 fej vöröshagymát,
1 szál sárgarépát,
lazán kinyomkodjuk és leöntjük 5dl tiszta vízben elkevert 1,5 citrom levével és egy evőkanál extra szűz olivaolajjal. Megszórjuk őrölt köménnyel.
 
 
0 komment , kategória:  Lúgosító ételek  
Lugosító főzelékek
  2009-12-21 15:34:01, hétfő
 
  Habarások főzelékekhez:
- köleslisztet szójatejjel, vagy kókusztejjel csomómentesre keverünk és hozzáadjuk az ételhez,
- sárgaborsólisztet vagy csicseriborsólisztet szójatejjel vagy kókusztejjel, vagy vízzel csomómentesre keverünk és hozzáadjuk az ételhez,
-az ételből kivett kevés zöldséget leturmixolunk, majd visszakeverjük az ételbe,
- teljes kiőrlésű tönkölylisztet elkeverünk szójajoghurtban, szójatejfölben, vagy szójatejben és folyamatos kevergetés mellett az ételbe öntjük. (enyhén savas!) Friss tönkölyliszttel és kókusztejjel lúgosító.

Lencsefőzelék
1 fej hagymát megdinsztelünk 1 ek olajon, majd hozzáteszünk 30-40 dkg lencsét (amit előzőleg legalább 3 órára beáztattunk) és annyi vizet, hogy ellepje, főzzük meg. 2,5 dl szójatejbe tegyünk 1 tk köleslisztet, fűszerezzük sóval, borssal, vegamix-szel, csipetnyi pirospaprikával, őrölt babérral, jól keverjük össze és öntsük a lencséhez, főzzük amíg besűrűsödik.

Babfőzelék
Fél kg vesebabot (amit egy éjszakára beáztattunk) főzzünk meg5 babérlevéllel és 1 kk köménnyel.
Olajban pirítsunk meg 1 fej vöröshagymát, 1 paprikát, fél zellergumót, 3 szál sárgarépát, majd kevés vízzel engedjük fel, főzzük meg, majd turmixoljuk össze. Ezután keverjük össze a főtt babbal és forraljuk össze. 3 gerezd fokhagymát áttörve a végén adjunk hozzá. Fél citrom levével savanyíthatjuk.

Babfőzelék sárgarépával
Beáztatunk 8-10 órára 40dkg vörös babot. 2 fej vöröshagymát szeletekre vágunk és kevés olajon megpirítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverünk pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, hozzáadjuk a babot, sózzuk, babérral ízesítjük és főzzük, amíg puha lesz. Rizslisztből habarást készítünk, a főzelékhez adjuk, felforraljuk. 60 dkg hasábra vágott sárgarépát kevés olajban üvegesre pirítunk, sózzuk, kevés vízzel puhára pároljuk. A főzeléket a répával tálaljuk.

Paradicsomos káposzta
1 közepes fej hagymát diszteljünk meg 1 ek olivaolajon, tegyünk hozzá 1 fej apróra vágott káposztát, és egy kis vizet, hogy majdnem ellepje, lefedve főzzük meg. Amikor megpuhult, tegyünk hozzá 2 csésze paradicsomsűrítményt. 1 csésze paradicsomsűrítményt keverjük össze egy kis vízzel, 2-3 tk kölesliszttel, sóval, borssal, 1 tk vegamix-szel, petrezselyemmel, bazsalikommal, vagy oregánóval, keverjük hozzá a káposztához és főzzük meg.
 
 
0 komment , kategória:  Lúgosító ételek  
Lugosító ételreceptek
  2009-12-21 15:21:34, hétfő
 
  Lúgosító ételreceptek

Dr. Robert Young (ejtsd: robert jáng) biokémikus, mikrobiológus és tudományos kutató állítása
szerint minden általunk ismert betegség egyetlen betegséghez vezethető vissza, mégpedig szervezetünk elsavasodásához.

A lúgosító étrend egyik legalapvetőbb eleme, hogy rengeteg nyers zöldséget kell fogyasztani.

Fogyasszunk sok nyers salátát, ezeket a legkülönbözőbb módokon variálhatjuk, nem részletezem, hiszen a sav-bázis egyensúlyról írt cikkben szereplő ételekből mindenki összeválogathatja a neki
legszimpatikusabbakat, és ízlés szerint variálhatja a hozzávalókat.
A hozzávalókat minden esetben alaposan mossuk meg, a zöldségeket akár áztassuk is egy kis
ideig, hogy könnyebben lemoshassuk róluk a koszt, egyéb anyagokat.

 
 
0 komment , kategória:  Lúgosító ételek  
Zöldségek élettani jellemzői
  2009-12-21 10:41:33, hétfő
 
  Zöldségek élettani jellemzői





A brokkoli kitűnő C-vitamin-, foksav- és ß-karotin-forrás, így joggal foglal el méltó helyet a rákprevenciós étrendben, de ott a helye az indolszármazék-tartalmánál fogva is. Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint és ß-karotint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem - a legújabb kutatások szerint - a gyomorrák ellen is hat. Ugyanis az az összetevő, mely a brokkoli jellegzetes ízét adja, megöli azt a Heliobacter pylori-nak nevezett baktériumot, mely a gyomorban élve rákosodást okoz.




A cékla vérképző hatású, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.




A fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedés gátló tulajdonságát kell kiemelni. Értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is van, ami különösen a szem, a láb és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Az érfalak rugalmasságát fokozza a fokhagyma, mivel a benne levő germánium helyreállítja, erősíti a szívet és az érrendszert. Mindemellett jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire és hasznos lehet azok számára, akik emiatt szenvednek puffadástól, felfúvódástól. Segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását. Serkenti a szívműködést, egyes alkotóelemei lassítják a szapora szívműködést, oldja szív koszorúereinek görcsét, aminek következtében javul szívizom vérellátottsága, nő a szív teljesítőképessége. Hatásos a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések leküzdésében, csökkenti a menstruációs görcsöket, a bél- és gyomorbajokat. Prosztatarák kialakulásának megelőzésében is jótékony.





A fehér káposzta tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint. Ezeket, az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik. A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagymennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere. A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre. A fehér káposzta rákellenes hatását vizsgálva a legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta. A káposzta hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk káposztát.




A kelkáposzta remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.
Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat. A kelkáposztában egyszerre van meg a B-vitamin és a szükséges ásványi csatlakozók. Előnye még, hogy nátriumban szegény, és 100 gramm energiaértéke csak 30 kcal.





A mustármag általános hatása, hogy a szervezet anyagcseréjét természetes úton szabályozza. A különböző helyeken lévő káros lerakódásokat elhárítja, ezért a vért tisztítja. Különböző zsírsavai szerepet játszanak az emésztőrendszer fertőtlenítésében. Fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Izületi gyulladásokra és reuma ellen javasolt. A XIX. században a gyermekek hűléses megbetegedéseinél mustártapaszt használtak. Hatásos ellenszere a magas vérnyomásnak, érelmeszesedésnek, anyagcserezavaroknak





A piros paprika és a pritamin paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást. A mai fitoterápia nem is ezért, hanem elsősorban a kapsziacin nevű hatóanyaga miatt használja fel. A kapszaicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel égető érzést, könnyezést okozva a paprika fogyasztásakor. A paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban. Enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást. Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása.




A paradicsom fogyasztása igen csak elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. Tartalmának köszönhetően megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. Nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra. Hatással van a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében. Szintén A vitamin tartalmának köszönhető, hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában.
A paradicsom is tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, a táplálék anyagcserei munkájában.
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomnak, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat. Ez részben A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz. A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul. A paradicsomban található bioflavon a lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag a szervezetünkben. Minél több ilyen anyag van bennünk, annál kisebb a kockázat a rákos megbetegedésre. A paradicsomban jelen levő A, C és E vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.




A paszternák (pasztinák) Jó beltartalmi értékei miatt értékesebb, mint a többi gyökérzöldség, különösen a viszonylag nagy fehérje- és ásványisó-tartalma miatt érdemel említést, de a benne található C-vitamin-mennyiség sem elhanyagolható. Fogyasztása kedvező hatással van a gyomor és emésztési bántalmakra és jótékonyan hat a légzésre. A népgyógyászatban fontos erősítő gyógynövényként tartották számon, amellyel idős, legyengült, lábadozó betegeket gyógyítottak. Az erősen lesoványodott, étvágytalan, esetleg tbc-s betegeknek még a tizenkilencedik században is tejben főtt pasztinákot adtak gyógyszerként. Szélhajtó hatású, megakadályozza a puffadást. Epehajtó hatású, csökkenti az ödémát, fokozza a vesék vizeletkiválasztó funkcióit, ezáltal segít elhajtani a kisebb veseköveket. Jó lázcsillapítónak is bizonyult, sőt a nemi szervek és nemi mirigyek alulműködése (pl. erekciózavar) ellen is használ a növény. Az ókori orvos gyomorbajok enyhítésére is ajánlotta. Rákos fekélyekre, asztma ellen javasolta.




A petrezselyem egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket. Serkenti a természetes szex hormonok képződését a szervezetben és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos ingerekre. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megszűntetni az inzulin érzékenységét, késleltetik a cukorbaj kialakulását. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak, ezért fokozza a test ellenálló képességét, bármely betegséggel szemben. A petrezselyem olyan anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést.




A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladat. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Az emésztésben hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék munkáját és ezáltal a hasnyálmirigy működését is.




A népi gyógyászat is felismerte a sütőtök jelentőségét. Számos betegség - főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek - esetén ajánlották a sütőtököt. Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, máshol féregűzőnek tartották. Valószínűleg magas zsír- és élelmirost-tartalmának köszönhetően.
A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók. A húsa - mint azt sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban. A sütőtököt, mivel könnyen emészthető, már a csecsemőknek is adhatjuk. A sütőtökben lévő karotinoidok és a C-vitamin, mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel jelentős szerepet játszanak az ún. szabad gyökök hatástalanításában. Csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.




A spenót (paraj) gazdag ballasztanyagokban, A-, E-, B6-, C- és K-vitaminban, folsavban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, jódban és fluorban. Tartalmaz még fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, B1-, B2-vitamint és niacint is. A spenótot javasolják fogyasztani egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén. Magas karotinoid- és klorofilltartalmánál fogva ajánlható rákos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendekbe. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. További előnye, hogy jó folsavforrás, így terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességet. A spenót sok káliumot tartalmaz, amely pedig bizonyítottan igen fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.





A torma az egyik legizgalmasabb és a tudomány számára reflektorfényben lévő élelmi növényünk. A torma-peroxidáznak jelentős hatást tulajdonítanak a tudósok a rák megelőzésében és gyógyításában. A népi gyógyászatban régóta használják, vérbőséget okozó hatása miatt, csípős anyaga, amely a nyálkahártya gyulladásos folyamataiban nemcsak a náthában, hanem a légutak tisztításában is hatásos, magas rosttartalma a belek tisztítására is alkalmas.





A zeller káliumban igen gazdag, szerves formában kötött, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, ezen kívül kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort tartalmaz, a vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6, C-, E-, és K vitamint valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz. Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.
 
 
0 komment , kategória:  Egészséges életmód  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 283 db bejegyzés
Összes: 54820 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 921
  • e Hét: 14530
  • e Hónap: 43505
  • e Év: 815846
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.