Belépés
skorpiolilike.blog.xfree.hu
"A szeretet és a bizalom elválaszthatatlanok! Egyik sem létezik a másik nélkül." P Marika
2016.01.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
A karácsonyfa története
  2009-12-24 15:46:31, csütörtök
 
  A karácsonyfa története

Ma már el sem tudnánk képzelni a karácsonyestét karácsonyfa nélkül. Talán ez a legszebb és leglátványosabb ünnepi szokás. A karácsonyfa állítása nem számít régi szokásnak.

A különböző ünnepek során a fák, örökzöld növények szerepe minden népnél nagy volt. A magyar népi hagyományokban a karácsonyi életfa vagy termőág tekinthető a karácsonyfa elődjének. A karácsonyfa bibliai eredetű magyarázat szerint ősi, családfa jelentéssel bír; eszerint ez a fa Jézus családfáját is jelenti. Valamint kapcsolatba hozzák a bibliai tudás fájával is, hiszen karácsony napja az első emberpár: Ádám és Éva napjára esik.
A karácsonyfa-állítás német eredetű szokás, a 17. században terjedt el. A németek abban a hitben éltek, hogy a téli napforduló idején a gonosz szellemek, a halottak szellemei kiszabadulnak, és szabadon csatangolnak a világban. A kísértetektől az emberek csak úgy menekülhetnek meg, ha az élet örökzöldje, a fa alá húzódnak. A hagyomány szerint Luther Márton állított először karácsonyfát gyermekeinek. Ő azonban már Jézus születésének tiszteletére állította a fát, és számtalan kis gyertyát gyújtott rajta.
Az első, történelmileg is megalapozott adat 1605-ből származik. Egy strasbourgi polgár jegyzetei arról árulkodnak, hogy városában akkoriban elterjedt, hogy fenyőfákat állítanak. A fákat gyümölcsökkel, papírkivágásokkal, aranyláncokkal és édességekkel díszítették.
Magyarországon csak a múlt század második felében kezdett elterjedni ez a szokás a bécsi udvar ösztönzésére. Először csak a nemesi családoknál - először Brunswick Teréz, martonvásári grófnő állított karácsonyfát 1824-ben -, később a módosabb polgároknál is elterjedt. A parasztok körében csak ebben a században, sokaknál csak 1945 után honosodott meg a fenyőfa-állítás.
Angliában ma sem szokás fenyőfát állítani, helyette fagyöngyből készült koszorút függesztenek a mennyezetre. Van, ahol az a hiedelem él, hogy a karácsonyfát is az ajándékozó földöntúli lény hozza.
A karácsonyfadísz korábban alma, dió, házilag készített sütemények, mézeskalács volt. Az 1880-as években jelent meg az üvegdísz. Ma már egyre nagyobb fákat állítanak, üvegdíszekkel, szaloncukorral, színes égőkkel.

Forrás: http://www.dunaujvaros.com
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi témák  
Adventi készülődés
  2009-12-24 15:35:36, csütörtök
 
  Az adventi koszorú

Az adventi időszak várakozást jelent, várakozást az "Úr eljövetelére". A szentestét megelőző negyedik vasárnappal kezdődik, ekkorra szokás elkészíteni az adventi koszorút, melyen négy gyertya áll.Az adventet már ősidők óta ünnepeljük, a keresztény kultúrkörben terjedt el szokása. A legelső koszorún 19-+4 gyertya volt, ez jelképezte a hétköznapokat is, ma már csak a vasárnapokat ünnepeljük. Az adventi koszorún lévő gyertyák katolikus körökben lilák, egy kivételével, mely rózsaszín. Ez utóbbit a harmadik, ezüst vasárnapon gyújtjuk meg, jelképezve örömünket, hogy Szűz Mária megszülte a Fiút. Minden gyertyának jelentése van, így a hit, a remény, a szeretet és az öröm.


A gyertyák vasárnaponként kerülnek meggyújtásra, minden alkalommal több gyertya ég. Az égő gyertyák fénye szimbolizálja a növekvő fényt, amit Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.


A katolikus egyház ebben a négyhetes időszakban hajnali misét, rorátét tart. E szertartásokon hangsúlyt kap a várakozás érzése.


Én nagyon szeretem ezt az időszakot. Igyekszünk a lakást karácsonyi díszbe öltöztetni, hogy lelkileg minél közelebb érezzük magunkat a rövid ideig tartó ünnephez.
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Karácsony ünneplése
  2009-12-24 15:16:59, csütörtök
 
  Hogyan ünneplik a karácsonyt az egyes országokban

,,Ne feledd, ha a karácsony hiányzik a szívedből, akkor a fa alatt sem találsz rá. ,,Angliában öt megkérdezett nőből egy azt mondja, hogy szörnyű a karácsony, a legstresszesebb ünnep, rengeteg órát eltölt bevásárlással, előkészületekkel, takarítással, főzéssel, aztán újra takarítással,
rendrakással.

Az ausztrálok már jóval lezserebbek, igaz, ott a Mikulás is rövidnadrágban jár. Az ünnepi asztalon hagyományosan sült pulykát, barnacukor-mázas sült sonkát tálalnak. Mostanában egyre többen választják a pikniket parkokban, tengerparton, vagy az udvari grillezést.

Brazília észak-keleti részén a betlehemi jelenetet játsszák el áruházakban, templomokban és otthon is. Északon a pásztorjáték brazil változatában nők játsszák a pásztorokat. A történetben valaki mindig el akarja lopni a gyermek Jézust. A Mikulás itt is könnyű selyemruhában hozza az ajándékokat és Papai Noel-nek hívják. Az ünnepi asztalra színes rizs, pulyka, sonka, zöldségek, gyümölcsök kerülnek. A katolikusok éjféli misére mennek, amit Missa do Galo-nak, neveznek. A galo kakast jelent. A dekoráció friss virágokból készül. A nagyvárosokban fenyőfát ábrázoló kivilágítást készítenek a tereken.

A betlehemi jászoljelenet Itáliából ered. Assisi Szent Ferenc kért meg egy embert, hogy készítsen a Jézus születéséről szóló bibliai történetet ábrázoló szobrokat.. Assisi Szent Ferenc ez előtt tartott misét. A betlehemezés körül értékes népművészet alakult ki Európa szerte.

A svédek Szent Lúciára emlékeznek, és a vele kapcsolatos legendákra. Nem lehet tudni, hogy ebben az észak-európai országban miért éppen a szicíliai Szent Lúciát tisztelik ennyire, miért hozzá kötődnek szokásaik. Egyesek szerint járt Svédországban, mások szerint a misszionáriusok meséltek róla történeteket. Szent Lúcia a IV. században, amikor a korai keresztényeket üldözték, éjjel, a sötétben vitt nekik élelmet a barlangokba, ahol rejtőztek. Hogy lásson, ezért gyertyakoszorút viselt a fején. December 13-án, Szent Lúcia ünnepén a családok legidősebb lánya f eh ér ruhába öltözik, piros övvel, örökzöld koszorúval a fején, amin hét égő gyertya áll. Kávét és édes süteményt visz minden családtagnak. Karácsony estéjén egy gnóm alak, zsákkal a hátán hozza az ajándékokat.
Spanyolországban mély vallási ünnep a karácsony. Szűz Mária az ország védőszentje. A karácsonyi ünnepek hivatalosan december 8-án kezdődnek a szeplőtelen fogantatás ünnepével. Minden évben, Sevillában a gótikus katedrális előtt egy szertartással ünneplik, amit a hatok táncának neveznek. Napjainkban már tíz fiú adja elő, akik gazdagon díszített jelmezbe öltöznek. A tánc pontos mozdulatokból, gesztusokból épül fel, és magával ragadja a nézőket. A karácsony estétjét ,,Jó Éjt"-nek hívják, ilyenkor összegyűlnek a családtagok, és örülnek az együttlétnek. Minden házban ott található a Jézus születésének körülményeit ábrázoló betlehemes. A vendégeket mandulás édességgel kínálják.

Magyarországon a X.század körül terjedt el a betlehemezés. A játék régi formája csak Erdélyben maradt fent A betlehemezés valójába egy dramatikus játék, ami Jézus születéséről szól. Eleinte a templomokban adták elő, később házaknál. Ezek a történetek József és Mária szálláskeresését adják elő, vagy amikor az angyalok hírt visznek a pásztoroknak Jézus születéséről. Magyar sajátosság pásztorok szerepe, akik ajándékot visznek Jézusnak. A betlehemezéshez tartoztak a faragott vagy más kézi munkával készített tárgyak, istálló, templom, Mária, József, Jézus alakjai. Körbevonultak a betlehemesek a falun, bekopogtak a házakhoz, és előadták a történetet, végül ajándékokat, ételt, gyümölcsöt, diót kaptak.
A karácsonyfa állítása nyugatról terjedt keletre, protestáns, német eredetűnek vélik. Magyarországon először Brunswick Teréz állított, 1824-ben. Korábban a karácsony díszei a termőágak, aranyozott dió, hagyma, alma, rozmaring-, kökény-, nyárfaág. Mi is megpróbálhatjuk csak természetes anyagokkal feldíszíteni karácsonyfánkat. Pattogatottkukorica-füzérrel, tökmagfüzérrel, saját készítésű süteménnyel, aszalt gyümölcsökkel, festett, vagy papírba csomagolt dióval, szalmából vagy kukoricacsuhéból készített díszekkel.

Látjuk, hogy a karácsonyi szokások különböznek országról, országra. Megtaláljuk benne egy-egy nép szokásait, hagyományait. Vigyáznunk is kell, hogy ne csak arról szóljon ez az ünnep, hogy mit vegyünk, és mit együnk.
Próbáljuk meg egy kicsit kívülről szemlélni, mi, hogyan készülődünk. Vajon mi is csak az élelmiszerek és ajándékok megvásárlására koncentrálunk? Nekünk is egy kimerítő ünnep csupán a karácsony?
Próbáljunk kilépni abból a szemléletből, hogy egy ünnepet csak a zsúfolásig megrakott asztal, az evés-ivás, az ajándékozás tehet emlékezetessé. Ilyen karácsonyokra nem fogunk visszaemlékezni. Sem az ajándékokra, sem az ételekre. Valószínűleg szép gyerekkorunk lehetett, ha a fenyőfa illatára, meghitt, békés hangulatra, közös éneklésre, társasjátékra, gyertyafényre, mosolygó arcokra gondolunk.
Ebben az évben próbáljunk meg mi is megteremteni olyan hangulatot, amely családunk minden tagját békével, kellemes élménnyel tölthet el. A legnagyobb érték a nyugodt együttlét, az egymás felé fordított figyelem.
Tartsuk tiszteletben mások érzését, hitét, gondolatait, vágyait. Mindenkinek más fontos ebben az ünnepben.
Sokan szeretteik saját készítésű ajándékainak örülnek a legjobban. Ez lehet szépen becsomagolt sütemény, rajz, írás, idézetgyűjtemény. Mások annak örülnének, ha gyökeres, vagy visszaváltható fenyőfa állna a szobában. És vannak, akik csupán egy látogatásért is nagyon hálásak, de ne az ajándék értékével akarjuk feledtetni azt, ha valakit egész évben elhanyagoltunk! Gondolkodjuk el, mit is jelent számunkra karácsony! Azt, hogy együtt lehet a család? Hogy ez Jézus születésének ünnepe? Olyan nap, amikor az év vége felé járva értékelhetjük, átgondolhatjuk az elmúlt hónapokat? Nálunk nincs hálaadás ünnepe, mint Amerikában, de talán karácsonykor visszagondolhatunk azokra, akik segítettek bennünket a nehézségek leküzdésében. Azokról is megemlékezhetünk, akikkel szép, vidám pillanatokat tölthettünk együtt. Ha késztetést érzünk hajléktalanok, elesettek, betegek megsegítésére, más önkéntes munkára, akkor azt teljesítsük is be, ne hagyjunk hiányérzetet magunkban. Válogassunk, készítsünk elő a karácsony hangulatához illő zenéket.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi témák  
Képek Mikulásra
  2009-12-24 14:42:17, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Mikulás - Hóember   
képeslapok versikékkel
  2009-12-24 09:26:11, csütörtök
 
 Ezt a képeslapot Eszterkétől kaptam a kolleganőmtől.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi képek-képeslapok  
Képeslap 2
  2009-12-24 08:18:59, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi képek-képeslapok  
Boldog Új Évet!
  2009-12-24 07:58:29, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Új évi képeslapok  
Hát nem furcsa?
  2009-12-24 07:48:43, csütörtök
 
 
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-furcsa képek  
Állatképek a nagy világból
  2009-12-24 07:36:37, csütörtök
 
 
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-furcsa képek  
Állatképek virágból
  2009-12-24 07:29:56, csütörtök
 
 
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-furcsa képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 283 db bejegyzés
Összes: 54935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1155
  • e Hét: 5482
  • e Hónap: 15442
  • e Év: 1110145
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.