Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Mao Ce-tung: Nagy fenyves
  2009-12-09 20:25:23, szerda
 
  Mao Ce-tung: Nagy fenyves
Weöres Sándor fordítása

I

Vörös, rózsa, sárga, kék, bordó, zöld, lila:
a lég színes selymét táncban ki lobogtatja?
Eső után beszűrődik a nap ferde sugara,
lassan borul sötétzöldbe a hegy szorosa.

II

Hajdan heves háborúk hona,
gránát-tépte szemközti tanya -
mégszebb lett így a hegy szorosa,
s a mostani emberek kora.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mao Ce-tung: Csang-sa
  2009-12-09 20:23:13, szerda
 
  Mao Ce-tung: Csang-sa
Weöres Sándor fordítása

I

Állok, őszi bámészkodó,
északnak lejt a Szjang folyó,
nézem a Narancs-szigetről
a tízezer vörös hegyet,
már az erdő átpiruló,
átderengő zöld a folyó,
tolong száz kis dzsunka, hajó,
hasít a sas messze tájig,
hal suhan a sekély partnál,
verseng a sok vízi-lakó.

Mily fenséges ez a tájék,
innen kérdd e tág világban:
fenn s lenn ki az uralkodó?

II

Elhoztam száz ifjú társam,
multat idéz a hely, a szó.

Fiatal mind, tettre-való,
rokonok széllel, virággal,
szép emléket gyűjtögetnek,
tekintetük messze-ható.
Emez hegyre-nézegető,
amaz verset-szavalgató.

Lesznek, akik sokra viszik,
s tán e percet emlegetik:
csónak, habon átsuhanó,
sebesen rohan a folyó.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Hírességek mondták.
  2009-12-09 20:07:05, szerda
 
 
Jó dolog nagyszülőnek lenni. Az ember játszik, ad, szeret, aztán visszaviszi őket, és mehet a kora esti mozielőadásra. (Billy Crystal)
A boldogság és a siker kulcsa minden életpályán az őszinte, kiegyensúlyozott és megértő magatartás önmagunkkal és másokkal szemben. (Selye János)
Imádok a véletlenre gondolni - arra, ahogy egy elejtett szó, egy kavics a cipőben az egész világegyetemet megváltoztatja. (Anne Tyler)
Apám mindig azt mondta, ha más akarsz lenni, mint a többi, csinálj valami egészen mást. (Wynton Marsalis)
Képről, szoborról amit tudni kell, azt látni kell tudni. (Borsos Mikós)
Bár senki nem kezdhet újra semmit, hogy tiszta lappal induljon, mindenki belekezdhet most abba, hogy tiszta lappal végezze. (Chico Xavier)
A bokszolás több, mint ütések sorozata. Az ember például nem hagyja, hogy megüssék. (George Foreman)
Az iskolának az a feladata, hogy a kérdezést természetes és leküzdhetetlen szokásunkká tegye. (Örkény István)
A szerelem a felfokozottság állapota, következésképp kitágítja az időt: a percekből évszázadok lesznek. (Octavio Paz)
Valószínűleg én vagyok az egyetlen nő Amerikában, aki mindig tudja, miben sántikál a gyereke. (Barbara Bush)
Semmit sem utálunk úgy, mint saját jellemünk titkos gyöngeségeit és hiányait. (Szepes Mária)
Minden pasiban lakozik egy szakács, csak ki kell hozni belőle. (Kovács Lázár)
Csak a kutyák és a kisbabák elég fejlett lények ahhoz, hogy tiszta szeretetet tudjanak átadni. (Johnny Depp)
Az igazi szerénység ritkább, mint a nagy tehetségek - s mindennél értékesebb. (Osvát Ernő)
Pókerezni egy nap alatt meg lehet tanulni, és egy élet kell hozzá, hogy a mesterévé váljon az ember. (Robert Williamson)
A pletyka önmaga előtt vörös szaténruhában futó hír. (Liz Smith)
Ősi tapasztalat, hogy az ember konfliktusok közepette tanul. (Müller Péter)
A könyvre adott pénz látszólag eldobott pénz. Mint a vetőmag. (Gárdonyi Géza)
Az embernek az őrültségnek csak piciny szikrája jut. Azt nem szabad elveszíteni. (Robin Williams)
A derűlátó azért marad fenn éjfélig, hogy tanúja legyen az új év kezdetének. A borúlátó azért marad fenn, hogy meggyőződjön róla: lezárul a régi. (Bill Vaughan)
A repülőtéren már a karácsonyi gyömülcskenyeret is átvizsgálják. Azt viszont még az átvilágítók sem tudják, mik azok a kis piros izék benne. (David Letterman)
Ha az embernek van hite és akarata, hogy változtasson, az nem marad válasz nélkül. (Prokopp Dóra)
A szépséggel az a baj, hogy olyan, mintha gazdagon születne az ember, és fokozatosan elszegényedne. (Joan Collins)
A nevetést nem lehet elutasítani. Ha jön, lehuppan a kedvenc fotelodba, és addig marad ott, ameddig akar. (Stephen King)
Amit képesek vagyunk elképzelni, részletesen, időben és térben és eléggé pontosan, azt előbb-utóbb megvalósítani is képesek vagyunk. (Kornis Mihály)
Zseninek kell lenni ahhoz, hogy valaki a bolondot eljátszhassa. (Michael Rapaport)
A szüleim azt mondogatták nekem: "Edd meg a vacsorádat! Kínában és Indiában az éhezők sóvárognának utána." Én azt mondom a lányaimnak: "Írjátok meg a leckéteket! Kínában és Indiában az emberek sóvárognak az állásotok után." (Thomas L. Friedman)
Apám mindig azt mondta: "A bizonytalanság egyetlen igazi ellenszere a tudás." (Hugh Jackman)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, bölcseségek:  
Sin autó
  2009-12-09 15:57:24, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nagy esés
  2009-12-09 09:14:52, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az édesítőszer meglepő mellékh
  2009-12-09 08:50:47, szerda
 
  Az édesítőszer meglepő mellékhatása
[origo] | 2009. 12. 08.

Ha valaki karcsúsodni szeretne, és ezért cukor helyett különleges édesítőszert használ, szerencsés esetben vérnyomása és koleszterinszintje is csökken. Az oligofruktóz sokféle növényben megtalálható, például a fokhagymában vagy a cikóriában is. Ez a molekula édes ízű, ugyanakkor minimális kalóriát jelent, ezért már eddig is sokféle ételben, fagylaltban vagy süteményben használták édesítőszerként.
Táplálkozáskutatók arra is fölfigyeltek, hogy a készítmény hatására a bélben megnő a kedvező bélbaktériumok száma, ezért a legkülönbözőbb táplálék-kiegészítő szerekbe is beleteszik. Főleg a testépítők körében lettek a készítmények igen népszerűek.

Az oligofruktóz további kedvező hatásai

Kínai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az oligofruktóznak milyen egyéb élettani hatásai lehetnek. Csaknem száz olyan felnőttet vizsgáltak, akinek a vérnyomása kissé magasabb volt, vagy állandóan a normál érték felső határán mozgott. Számos felmérés igazolta már, hogy az ilyen emberekből rövid időn belül magas vérnyomású beteg lehet. A vizsgált személyek egyik csoportja napi 20 gramm oligofruktózt kapott, a másik csoport tagjai hasonló kinézetű, ugyancsak édes anyagot fogyasztottak. A megfigyelési idő három hónap volt.
A vizsgálat végére a vérnyomás jól mérhetően csökkent az első csoportban: mind az első érték, a szisztolés vérnyomás, mind a diasztolés, a "per" nyomás is lényegesen alacsonyabb lett. Az oligofruktózhoz hasonló, de a vizsgált édesítőt nem tartalmazó kezelés vérnyomáscsökkentő hatása ugyanakkor elhanyagolható mértékűnek bizonyult. Igen fontos volt az a megfigyelés is, hogy a résztvevők "rossz" LDL koleszterinszintje és a szintén kedvezőtlen egyéb vérzsírok mennyisége szintén jelentősen csökkent az oligofruktóz hatására. Az már csak külön előny, hogy mindkét vizsgálati csoport tagjainak testsúlya hasonló mértékben lett kisebb. Ez nem az oligofruktóznak, hanem annak köszönhető, hogy a vizsgálat minden résztvevője egészségesebben étkezett. A kínai orvoskutatók vizsgálatának eredményeit az Amerikai Szív Társaság kongresszusán ismertették.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Corey Taylor énekes
  2009-12-09 08:48:45, szerda
 
 


Corey Taylor (Des Moines Iowa, 1973. december 8.-) a kilenc tagú Slipknot énekese és a Stone Sour hard rock banda alapító tagja. Becenéve: ,,Sickness" (Betegség), ,,Faith" (Hit), Great Loud Mouth.

Corey Taylor a SlipKnoT énekese a banda Mate, Feed, Kill, Repeat lemeze óta, így sokrétű hangja mintegy védjegyévé vált a jellegzetes SlipKnoT hangzásnak: lehet tiszta éneklést, rappelést, suttogást, hörgést is hallani, ezeket mind Corey csinálja. Nagyon intelligens, a dalszövegek legtöbbje tőle származik, állítása szerint szándékosan írja őket úgy, hogy a hallgatónak gondolkodni kelljen rajtuk, ha meg akarják érteni a Slipknot alapvetően optimista, egyéniségcentrikus üzenetét. A SlipKnoT mellett ő a frontembere a Stone Sour zenekarnak is (melynek gitárosa Jim Root), ahol maszk nélkül látható. Corey állítása szerint mindkét banda ugyanolyan fontos számára: míg a SlipKnoTban a személyisége sötét oldalának hajlamait éli ki, a Stone Sour nyújtja neki azt, amit így a SlipKnoTtól nem kaphat meg. Corey nagyon sok ideig nem látta az apját, és sok számban el is meséli, hogy ez neki mennyire fáj. Coreynak vastag a nyaka a sok éves headbangtől a Slipknotban. Corey szóló karrierbe is kezdett, legújabb projektje a Junk Beer Kidnap Band, szóló albuma várhatóan 2010-ben vagy 2011-ben jelenik meg. Corey első önálló szárnypróbálgatása az Apocalypticával készített duett az "I'm Not Jesus" volt. 2009-ben Corey megvalósíthatta saját bevallása szerinti nagy álmát, a Slipknot volt a lead banda a Download fesztiválon, 120.000 ember tombolt a show-n.
Érdekesség

 Corey a karján található két tetoválásról (két szó, Truth [igazság], Dogma [ellentmondást nem tűrés]): 'Nem akarok belemenni a jelentésükbe, de úgy érzem hogy megpróbálok mindig a kettő között mozogni. A tetkóim nagyrésze a személyiségem két részét jelképezik. Szinte minden amim van Yin-Yang elvre épül, melynek lényege hogy eldöntsd hogy ki is vagy valójában. Jelképezik hogy mit teszel életed során. Sosem akartam gonosznak tűnni; a legjobb és egyben a legrosszabb dolog az, ha igazságos vagy. Én mindig csak őszinte próbálok lenni - még akkor is ha kibaszottul elegem van.' Három gyereke van, Griffin és Aravis a feleségétől, Scarlett-től, valamint egy lánya (Angeline) egy korábbi kapcsolatából. Coreyt mindig csak úgy emlegették, mint 'a csávó aki mindig kapható minden marhaságra', azonban az ezzel járó alkoholizmus Taylor életében egyre több problémát okozott ahogy az idő telt. Az ivás már akkora méreteket öltött nála, hogy amint reggel felkelt ivott, egészen addig amíg este le nem feküdt. Taylor elmondása szerint az alkohol egyre elvágta a családi életétől, mivel egyre jobban érzéketlenné vált az emberekkel szemben. Többször is megpróbálkozott az öngyilkossággal, azonban a legsúlyosabb kisérlete 2003. november 14. éjjelén történt. Akkor éjjel Corey ki akart ugrani egy emeletes ház nyolcadik emeletéről, azonban a felelesége, Scarlett lebeszélte a dologról. Az eset után Scarlett szembeállította a tényekkel: vagy leszokik a piáról, valamint megpróbál apaként és férjként viselkedni, vagy elhagyja a gyerekeivel együtt. Taylor a családot választotta, így nemet mondott az alkoholnak. Corey az ezt követő évben élete legrosszabb évének nevezte meg 2003-at, így 2004-ben úgy döntött hogy feladja a bulizós személyiségét, és megpróbálja rendbe hozni a károkat, amelyeket a testében tett. Ezt az évet a feleségétől külön töltötte, majd tisztán, megújultan visszatért hozzá. Többek között ezek az események is adták az alapján több Stone Sour számnak, így a 'Socio'-nak és a 'Zzyxx Rd.'-nak. Taylor úgy nőtt fel, hogy nem ismerte az édesapját. Az apja a születésekor elhagyta, az anyja pedig úgy döntött, hogy ennek hatására kihagyja Corey életéből az apját. A SlipKnoT: Eyeless című dalának a dalszövege Corey apjához szól, hogy mekkora fájdalom volt számára, hogy nélküle kellett felnőnie. 2005-ben Scarlett Corey anyjának köszönhetően információkat szerzett Taylor apjáról, így egy magánnyomozó segítségével megtalálták Taylor biológiai apját. A két fél találkozása nagyon jól sült el: 'Legalább 20 percig csak sírtunk' - mondta Taylor - 'Egy teljesen új fejezete nyílt meg az életemnek a történtek hatására.' Corey: A maszkok mögött nem rejtőzködünk, épp ellenkezőleg, többet mutatunk magunkból mint hinnéd. Ez a maszk amit viselek például szimbolizál mindent amit gyűlölök legbelül. Ezen kívül fáj amikor rajtam van, aminek hatására intenzívebb, éberebb leszek a koncerteken. Corey: Sok ember hajtogatja a Slipknottal kapcsolatban: 'Műbalhé, Műbalhé!' Basszák meg, fogalmuk sincs miről beszélnek! A mi mottónk mindig ez volt: A zene az első. Ha az overállok és a maszkok nem lennének a zenénk akkor is ütne. A koncerteken folyton mozgásban tartja a közönséget, előszeretettel dobálja az ásványvizes flakonokat a hatalmas tömegekbe, bekonferálásaival, bíztatásaival mindig ébren tartja a figyelmet. Korábban az éneklés mellett egy sex-shopban dolgozott pénzkeresés céljából, aminek a neve 'The Adult Emporium' volt. Joey, Shawn és Mick megkereste nem sokkal a MFKR kiadása után, ő pedig igent mondott a felkérésre. Corey: A bohóc odajött hozzám és azt mondta hogy beveri az arcom ha nem csatlakozom a bandájába. Igent kellett mondanom. 2004 végén elterjedt a hír hogy balesetben elhunyt. A pletyka szeptember 14-én kezdődött, amikor egy Chicagoi radióműsörban Mancow Muller elkezdett beszélni a SlipKnoT frontember haláláról, még az internetre is felkerült a baleset időpontja, szeptember 17, péntek. Még a menedzsert is zaklatták telefonon, méghozzá egy buli kellős közepén, amikor éppen Corey és Scarlett fiának második születésnapját ünnepelték. Aggódó rajongók szállták meg az Iowai Taylor rezidenciát, a szomszédok a rendőrséget is felhívták. Corey végül kiállt az összegyűlt közönség elé és hangosan az 'Életben vagyok!' mondatot ordította. Corey az éneklés mellett tud gitározni is, így pl. a Stone Sour Bother és Through Glass című dalaiban is ő gitározik. 
 
0 komment , kategória:  Zenevilág  
SlipKnoT 9 tagú metalegyüttes
  2009-12-09 08:41:54, szerda
 
 


A SlipKnoT 9 tagú amerikai metalegyüttes, az iowai Des Moines-ból. Valódi nevük mellett mindegyikük visel egy számot 0-tól 8-ig.

A SlipKnoT az egyik legsikeresebb metálbanda, a maguk szélsőséges zenei stílusával és brutális színpadi teljesítményükkel együtt. Albumaik és házi-videó felvételiek az eladási listákon Platinum helyezést értek el az USA-ban, és mindhárom albumukon van szám, amelyik Grammy helyezést ért el Legjobb Heavy Metál és Legjobb Hard Rock kategóriákban.

A banda szintén jól ismert sajátos megjelenéséről: a bandatagok egyforma egyenruhát viselnek (amely legtöbbször vegyvédelmi overallokra hasonlít), melyen nemzetközi vonalkódok (UPC), emblémák, karszalagok is találhatók (ez utóbbiért nácizmussal is vádolták őket, amit a banda elutasít). Ezen kívül mindegyik tag rendelkezik egy egyéni stílusú maszkkal, amely saját bevallásuk szerint belső érzésvilágukat fejezi ki.
Tagok
Jelenlegi tagok
Sid Wilson - DJ (1998 óta)
Joey Jordison - dobos (1995 óta)
Paul Gray - basszusgitáros (1995 óta)
Chris Fehn - perkussziós-dobos / háttérénekes (1997 óta)
James ,,Jim" Root - gitáros (1999 óta)
Craig ,,133" Jones - sampler, effekt-keverő (1996 óta)
Shawn ,,Clown" Crahan - perkussziós-dobos, háttérénekes (1995 óta)
Mick Thomson - gitáros (1996 óta)
Corey Taylor - énekes (1997 óta)

Ex-Tagok
Anders Colsefini - énekes / dobos (1995-1997)
Josh ,,Gnar" Brainard - gitáros / háttérénekes (1995-1999)
Greg ,,Cuddles" Welts - dobos (1997)
Donnie Steele - gitáros (1995-1996)
Brandon Darner - dobos
Josh Green - gitáros
Quan ,,Meld" Nong - gitáros
Patrick M. Neuwirth - gitáros
Diszkográfia
Lemezek
Mate.Feed.Kill.Repeat (1996)
Slipknot (1999)
Iowa (2001)
Vol. 3 (The Subliminal Verses) (2004)
9.0 LIVE [koncertlemez] (2005)
All Hope is Gone (2008)

DVD-k / VHS-ek
Disasterpieces (2002)
Behind the Mask Unauthorized (2002)
Welcome to Our Neighborhood (2003)
Up to Our Necks (2004)
Maggots (2006)
Voliminal: Inside the Nine (2006)

Kislemezek
Wait and Bleed (2000)
Spit it Out (2000)
Left Behind (2002)
My Plague (2002)
Duality (2004)
Vermilion (2005)
Before I Forget (2005)
The Nameless (2005)
The Blister Exists (2006)
Psychosocial (2008)
 
 
0 komment , kategória:  Zenevilág  
Touch table - média lejátszó
  2009-12-09 08:37:24, szerda
 
 


Touch table - média lejátszó házi DJ a Touchtable fejlesztője, Thomas Mascall létrehozta a kereskedelmi forgalomban egyelőre még nem kapható koncept lejátszóját. Az eszköz így ötvözi magában a hordozható zenelejátszók, a lemezjátszók és a DJ-pultok előnyeit. A modell természetesen módot ad a hangerő és a szám sebességének állítására, lehet ugrálni a dalok között, bele lehet pörgetni a nótákba, és persze lehet vele scratchelni is, ami a laikusok számára nyilván a legnagyobb élvezetet jelenti a DJ-zésben.

Amennyiben két Touchtable áll rendelkezésre, akkor azok képesek egymással wireless kapcsolat teremtésére. Igény szerint automatikusan beállhatnak egy tempóra, illetve beállítható azt is, hogy a fülhallgató egyes hangszóróiból különböző zeneszámok, loopok szóljanak. Azaz teljesen úgy működnek, mint egy miniatürizált DJ-pult, leszámítva, hogy egyelőre különféle filterekkel és hangszínekkel még nem bolondíthatók meg a zeneszámok. A kis hordozható eszköz magától értetődően csatlakoztatható a számítógéphez is, ekkor egy midi eszközként funkcionál. Tehát képes együttműködni az egyes alkalmazásokkal, lejátszókkal, zeneszerkesztő programokkal, így teszi lehetővé, hogy a legteljesebb mértékig kiéljük kreativitásunkat. A Touchtable kereskedelmi forgalomba kerüléséről egyelőre még semmit sem lehet tudni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1687. I. József lesz a király
  2009-12-09 08:30:04, szerda
 
  1687 - Kilencéves korában megkoronázzák I. József magyar királyt (1705-től német-római császár). I. József (Bécs, 1678. július 26. - Bécs, 1711. április 17.); német-római császár és magyar király, I. Lipót király és Pfalz-Neuburgi Eleonóra legidősebb fia.

A tehetségét korán eláruló gyermeket Salm herceg és Rummel világi pap nevelték fel, a jezsuiták befolyásától mentesen. Még apja életében, 1687. december 9-én, a kilencéves Józsefet Széchenyi György esztergomi érsek magyar királlyá koronázta. 1690-ben lett római király. 1699-ben feleségül vette a jezsuiták befolyása alatt levő Braunschweigi Vilma Amália hercegnőt, akitől két leánygyermeke született, Mária Jozefa és Mária Amália főhercegnők. A Pragmatica Sanctio az ő trónöröklési jogaikat is biztosította.

József nem volt híve a Lipót tanácsosai által képviselt politikának. A spanyol örökösödési háború kitörése után nagy lelkesedéssel csatlakozott a háborút kedvelő franciaellenes párthoz, melynek legkiválóbb embere Savoyai Jenő herceg volt. 1702-ben már maga is hadvezérként vett részt Landau ostromában. I. Lipót király halála (1705. május 5-én) után József lépett a trónra.

Az ifjú fejedelem sok nagy tervet forgatott agyában. Mind a katonai, mind a polgári közigazgatás hibáin változtatni akart, újabb, életképesebb rendszerre törekedve. Szabályozni szándékozott a Német-római Birodalom ügyeit is. 1706-ban megfosztotta méltóságuktól a hűtlenségbe esett s a birodalom ellenségeivel szövetkezett bajor és kölni választófejedelmeket. De az uratlanná vált Bajorországnak Ausztriához való csatolása, magának az országnak és a többi államnak ellenállása miatt, csak félsikerre vezetett. Nem sokkal több eredményt hozott az a törekvése, hogy a német birodalmi gyűlés szervezetén javítson, és rendet hozzon a birodalmi törvényszék zűrzavaros tevékenységébe. Szerencsésebb volt a római Szentszékkel szemben. A franciabarát IX. Kelemen pápával kitört viszályban (1706-1709) végülis erélyesen tudta érvényesíteni császári jogait.

József új erővel folytatta az I. Lipót által elkezdett spanyol örökösödési háborút is. A nagy befolyással rendelkező Savoyai Jenő herceg és John Churchill, Marlborough hercege fényes győzelmet arattak a franciákon Itáliában és Németalföldön; XIV. Lajos francia király 1707-ben lemondott Észak-Itáliáról; a pápa kénytelen volt József testvérét, Károlyt, mint Nápoly királyát elismerni. Dél-Németalföldet (a mai Belgiumot) is visszaadták a Habsburg Birodalomnak, a végülis meghódított Bajorországot pedig feldarabolták.

A háború zavartalan folytatását kockáztatta, hogy a diadalmasan előtörő svéd király, XII. Károly svéd király, Lengyelországból Szászországba vonulva hitsorsosainak, az üldözött sziléziai protestánsoknak védelmére sietett. Marlboroughnak sikerült XII. Károllyal megegyeznie az altranstädti szerződésben (1706), ezt követően a svéd király visszavonult. XIV. Lajost az oudenardi (1708) és a malplaquet-i (1709) vereségek annyira megtörték, hogy a legmegalázóbb békefeltételekre is hajlandónak mutatkozott.

Trónra lépésekor őszintén akarta a békét II. Rákóczi Ferenccel és a kurucokkal, de ez nem jöhetett létre. Rákóczit 1705-ben megválasztották magyar és erdélyi fejedelemnek. A harc változó szerencsével folyt tovább. XIV. Lajos francia király ösztönzésére a rendek az ónodi gyűlésen (1707. június 17-én) a Habsburg-házat és Józsefet trón vesztettnek nyilvánították, és kijelentették, hogy a királyi szék üres marad mindaddig, mig a jövő országgyűlésen nem választanak új királyt. Ezentúl elhagyta a hadi szerencse a felkelőket. De József seregeinek élére a magyarellenes Heister Siegbert helyére 1710. szeptemberben gróf Pálffy János horvát bánt állította, őt egyúttal megbízva azzal, hogy törekedjék előmozdítani a békét. Erre hajlottak a magyar rendek is. A Lengyelországba távozott Rákóczi helyett vezére, Károlyi Sándor folytatta a békealkudozásokat (1711). Miután az engedékeny József amnesztiát szándékozott adni és ígérte a vallásszabadság, az alkotmány helyreállítását, a sérelmek orvoslását, Károlyi, Rákóczi akaratának ellenére, az egybegyűlt rendek beleegyezésével Pálffyval megkötötte a szatmári békét (1711. május 1.). De József ezt már nem érte meg, himlőben meghalt Bécsben 1711. április 17-én. Korához képest eléggé felvilágosodott és emberséges uralkodó volt, aki visszaszorította a jezsuiták befolyását és könnyíteni igyekezett a jobbágyok sorsán. De ugyanakkor meglehetősen élvhajhász is. Számos nőhöz viszony fűzte, amelyekről csupa pletyka keringett és nem tett jót az udvarnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 856 db bejegyzés
e év: 9484 db bejegyzés
Összes: 37823 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
 • Ma: 10002
 • e Hét: 84681
 • e Hónap: 445856
 • e Év: 2284875
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.