Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 224 
savanyú burgonyaleves
  2009-02-28 17:31:26, szombat
 
  Savanyú krumplileves
Hozzávalók:
2 dkg zsír,
2 dkg liszt,
½ kg kockára vágott burgonya,
1-2 sárgarépa,
petrezselyem,
hagyma,
2-3 babérlevél,
só,
paprika,
mindenkinek 1 tojás és 1db kolbász,
2 dl tejföl,
ecet

A zsírból és a lisztből rántást készítünk, belekeverjük az őrölt paprikát, vízzel felengedjük. A megtisztított zöldségféléket feldaraboljuk, és a krumplival együtt beletesszük. Sóval, babérlevéllel ízesítjük. Beletesszük a kolbászdarabkákat is, és felöntjük vízzel. Miután megfőtt a krumpli, tejföllel, ecettel ízesítjük. Ügyeljünk ki ne fusson! Ekkor mindenki számára 1-1 tojást beletörünk. Ezután már nem kevergetjük. Ha a tojás is megfőtt, a kész leves tálalható.


ez egy szarvasi szlovák étel!
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
legényhús!
  2009-02-28 17:00:37, szombat
 
  Tisza-menti legényhús
Hozzávalók:
50 dkg sertéstarja,
20 dkg füstölt hús,
25 dkg sertésmáj,
20 dkg gomba,
2 fej vöröshagyma,
pirospaprika,
só,
bors,
1 dl olaj,
5 dkg zsír,
1 evőkanál liszt,
1 dl bor,
1 kanál paradicsompüré,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem.

Elkészítése: A sertéshúst felszeleteljük, kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a húsra, megpirítjuk, hozzátesszük a vékonyan felszeletelt gombát, és szintén megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kis kockára vágott füstölt húst, egy kanál paradicsompürét, 1 dl bort, 2 dl vizet, a zöldpetrezselymet és puhára pároljuk. A májat vékony csíkokra vágjuk, forró zsírban hirtelen megsütjük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a sertéshúshoz, még egyszer összeforraljuk és forrón tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
zöldbableves
  2009-02-28 16:48:31, szombat
 
  Pusztaszeri zöldbableves
Hozzávalók:
2 db marhahúsleves kocka,
60 dkg zöldbab,
1 fej hagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
15 dkg főtt füstölt sonka,
1 db paradicsom,
2 db zöldpaprika,
1 marék tarhonya,
1 csokor petrezselyem,
1 evőkanál pirospaprika,
2 evőkanál tejföl.

A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük, majd kiszedjük a pörcöket. A zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a felaprított zöldbabot, a negyedekre vágott paradicsomot, és tovább pirítjuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, pirospaprikával, felöntjük másfél liter vízzel és beletesszük a leveskockákat. A sonkát gyufaszálnyira vágjuk, a zöldpaprikát felkarikázzuk, és a szárazon megpirított tarhonyával együtt beletesszük a levesbe. Addig főzzük, amíg a tarhonya megpuhul. Utána letakarva állni hagyjuk 5 percet, és tálaláskor a tejfölbe kevert szalonna-pörccel díszítjük.
+kép


 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
palóc korhelyleves
  2009-02-28 16:46:35, szombat
 
  Pikáns palóc korhelyleves
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta,
2 pár debreceni kolbász,
fél füstölt sertéscsülök,
10 dkg vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 dl tejföl,
1 evőkanál liszt,
2 evőkanál fűszerpaprika,
fél csokor kapor,
köménymag,
só.
A savanyú káposztát hideg vízben jól átmossuk, majd kb. 1 liter vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a debreceni kolbászt, a füstölt csülköt, és a kockákra vágott kolozsvári szalonnát. Kevés sóval ízesítve puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk, melyhez hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, köménymagot, az áttört fokhagymát, fűszerpaprikát, majd besűrítjük a levest. Lassú tűzön kiforraljuk. Tálalásnál a debrecenit felkarikázzuk, a csülköt kockákra vágjuk és rámerjük a forró levest. Tejföllel dúsítjuk, vágott friss kaporral hintjük meg.
Elkészítési idő: 60 perc
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
töltött csirkemell
  2009-02-28 16:43:50, szombat
 
  Palóctáji töltött csirkemell
Hozzávalók:
1 kg lebőrözött csirkemellfilé,
15 dkg csirkemáj,
10 dkg gomba,
10 dkg vöröshagyma,
5 dkg szalonna,
bors, majoránna,
oregánó, rozmaring és bazsalikom,
30 dkg burgonya,
10 dkg liszt,
fokhagyma, , 3 dl olaj,
kevés só.

A csirkemelleket kiveregetjük, enyhén sózzuk, borsozzuk, félretéve állni hagyjuk. Közben elkészítjük a tölteléket. Szalonnát kockákra vágunk, majd serpenyőben ropogósra pirítjuk, ezen az apróra vágott hagymát üvegesítjük, majd ráhelyezzük a csirkemájat és a megmosott szeletelt gombát, amit megfűszerezve együtt lepirítunk. Fűszerei bors, majoránna, oregánó, rozmaring, pici bazsalikom, hogy illatos legyen ételünk. Az elkészült és enyhén hűlt tölteléket a már előzőleg előkészített csirkemellekbe göngyöljük. Bundázzuk a következő módon: a reszelt burgonyát liszttel, fokhagymával, sóval félkemény állagúra keverjünk, s ebben a masszában forgatjuk meg a csirkemelleket. Serpenyőben olajat hevítünk, és lassú tűzön pirosra sütjük a töltött, göngyölt húsokat. Szalmaburgonyával és párolt rizzsel tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
krémes tekercs
  2009-02-28 16:33:51, szombat
 
  Vasvári krémes tekercs
Piskóta:
6 tojás,
12 dkg porcukor,
12 dkg liszt,
1-3 dkg vaj
2 dkg liszt.
Krém:
2 dl tej,
10 dkg porcukor,
10 dkg kakaó,
20 dkg vaj,
10 dkg kristálycukor,
10 dkg mogyoró,
1 dkg zsiradék,
35 dkg meggybefőtt,
5 cl rum, 1
0 dkg mazsola.

A kivajazott és lisztezett tepsiben hat tojásból középmeleg sütőben piskótalapot sütök. Lisztezett deszkára borítom, vékonyan levágom a széleit (így nem fog elrepedni) és konyharuha segítségével még melegen feltekerem.
A krémhez a tejet a cukorral és a kakaóval folytonos keverés közben forrásig hevítem. Ezután lehűtöm, majd hozzáadom a vajat, az egészet habosra keverem. A kristálycukorból karamellt készítek, s az apróra vagdalt mogyoróval szép pirosra pirítom. Közben egy tányért megkenek zsiradékkal, és beleöntöm a mogyorós karamellcukrot. Ha kihűlt, összevagdalom.
A kakaókrém egyharmadát félreteszem, kétharmadában elkeverem az összevagdalt mogyorókaramellt, a kimagozott meggyet és a rumba áztatott mazsolát. Ezt a krémet egyenletesen elsimítom a piskótatésztán, majd szorosan feltekerem. A félretett krémmel a tekercset kívül is megkenem, egy villával megcsíkozom, és hűtőbe teszem. Meleg vízbe mártott késsel felszeletelem.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
sütötök leves
  2009-02-28 16:31:39, szombat
 
  Nagydobosi sütőtök krémleves
Hozzávalók
1 kg sütőtök,
40 dkg burgonya,
1 evőkanál liszt,
1 dl tejszín,
2 tojássárgája,
3 dkg vaj,
2 tojás,
só,
csipet cukor,
citromlé,
1 csokor metélőhagyma.


A meghámozott, kimagvalt, megreszelt sütőtököt enyhén sós vízben, félpuhára főzzük, majd a megtisztított, felszeletelt burgonyát hozzáadjuk, és együtt puhára pároljuk. Az egészet áttörjük, vagy turmixoljuk és vízzel egy liternyire felengedjük. Felforralva, világos vajas rántással besűrítjük, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, és néhány percig forraljuk. Tálaláskor tejszínnel elkevert tojás sárgával dúsítjuk, a vajdarabkákkal meghintjük, és karikákra vágott főtt tojással meg összevágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Nagydobosi sütőtök krémleves 2.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
almás sütemény!
  2009-02-28 16:30:13, szombat
 
  Miskolci almássütemény
Hozzávalók
: 6 db apró alma,
3 dkg vaj,
2 evőkanál kristálycukor,
5 szem meggy,
3 dkg mazsola,
3 dkg só,
6 mokkás kanál rum,
3 db tojás.
3 evőkanál cukor,
3 evőkanál liszt,
fél csomag sütőpor.

Elkészítés: Húsz cm-es AMC lábast kikenünk vajjal, és beszórjuk a kristálycukorral. Az almák közepét kivágjuk, és az almákat meghámozzuk. A kikent lábasba helyezzük az almákat. A kivájt magház helyére 1-1 szem meggyet teszünk, majd diót, mazsolát, végül egy kis kanál rumot. Ezután a lábast tűzhelyre tesszük, s amikor a cukor karamellizálódni kezd, elzárjuk a hőforrást és ráöntünk az almákra 3 tojásból készült piskótát. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 40 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű sütemények !  
vecsési töltött hús!
  2009-02-28 16:27:15, szombat
 
  Vecsési töltött hús
Hozzávalók:
50 dkg sertésdagadó,
50 dkg savanyú káposzta,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
1 evőkanál mustár,
1 tojás,
1-2 evőkanál zsemlemorzsa,
5 dkg szalonna,
só és őrölt fekete bors,
1 mokkáskanál csombor (borsikafű),
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A dagadót töltésre előkészítem, vagyis éles, hegyes pengéjű késsel felszúrom. Kívül-belül sóval bedörzsölöm. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom. A szalonnapörcöt kiveszem a zsírból, és összekeverem a felvert tojással, a kicsavart és apróra összevagdosott káposztával, a mustárral, a sóval, a borssal, a csipetnyi cukorral, a zúzott fokhagymával és annyi zsemlemorzsával, hogy ne legyen folyós a töltelék. A felszúrt húsba annyi tölteléket töltök, hogy szép "kövér" legyen a hús. A nyílást bevarrom, és a töltött húst a szalonnazsírom serpenyőbe helyezem. Mindkét oldalán megpirítom, majd tűzálló tálba teszem. A maradék töltelékből kis gombócokat formálok, és a hús köré teszem. A tejfölt rálocsolom, és a tálat lefedve előmelegített forró sütőbe tolom. 40 percig párolom, ezután a tál tetejét levéve még egyszer megpirítom. 15 percnyi pihentetés után felszeletelem és hagymás tört burgonyát kínálok hozzá.+kép


 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
óvári szelet
  2009-02-28 16:25:34, szombat
 
  Magyaróvári sertésszelet
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb,
6 szelet füstölt sajt,
6 szelet sonka,
15 dkg gomba,
1 ek. olaj,
1 kis fej vöröshagyma,
só, bors

Elkészítés: Az olajat egy tálba tesszük és 2 percig 500 W-on melegítjük. A lereszelt vöröshagymát, a megtisztított, apró kockákra vágott gombával 6 percig 500 W-on pároljuk. A hússzeleteket vékonyra klopfoljuk, megfűszerezzük és 5 percig 500 W-on sütjük, majd a tálat kivesszük és a húsokat megfordítva, megfűszerezve további 5 percig 500 W-on sütjük. Ezután a hússzeletekre simítjuk a gombapépet, egy-egy szelet sonkát, és sajtot fektetünk rá, majd 3 percig 500 W-on a sajtot ráolvasztjuk. Hasábburgonyával és vegyes körettel tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 224 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 1401 db bejegyzés
Összes: 8968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 964
  • e Hét: 6223
  • e Hónap: 39227
  • e Év: 484906
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.