Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
Egyszer majd
  2009-02-28 16:09:34, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Idézetes képek  
Virágok nélkül
  2009-02-28 16:07:53, szombat
 
 


Link
Matos Maja: Virágok nélkül

Ha nem lenne virág a Földön,
Nem érezném májusi esték bódító illatát,
Hidegen vicsorognának rám
Kórók, reményvesztett ágak,
Sóváran állnának.
Miközben rágja meddő száruk
Kilátástalan, szürke jövő,
Mert elhagyta, becsapta
Ki hitegette a langy májusi eső.
Ígérve feszülő bimbót,
Kifeslő virágot erdőkre, mezőkre,
Vágyódó kelyhükbe nektárt szűrne
Zümmögő énekű méhek seregét
Madarat, bogarat, lepkét küldene.
Mind, aki szépségük látva ámul
Míg kelyhük vágyódva kitárul
Beteljesülhetne a nász.
Ért szemet ringatna kalász.
Zamatos lenne a gyümölcs
Igen, ez lenne bölcs.

Minden színtelen, sivár.
Ha nem lesz több virág,
Meghal a világ.

 
 
0 komment , kategória:  Verses  
Örömóda
  2009-02-28 16:03:51, szombat
 
  ORAVECZ IMRE : Örömóda

Már csak az egyszerű, világos dolgoknak akarok örülni,
a fénynek, mely reggel beárad a házba,
az ablaknak, melyen át kinézek,
a levegőnek, melyet belélegzek,
az ételnek, melyet magamhoz veszek,
a víznek, mellyel szomjam oltom,
a tűznek, melynél melegszem,
a ruhának, mely befedi testem,
az ajtónak, melyen át a szabadba lépek,
a földnek, melyen járok,
az útnak, melyen sétálok,
a kavicsnak, melyet hazaviszek a zsebemben,
a falevélnek, mely elém hull,
a fűnek, melyet nyírok,
a magnak, melyet elültetek,
a zöldségnek, melyet magam termesztek,
a hegynek, melyet képzeletben naponta megmászok,
az erdőnek, melybe vágyom,
a papírnak, melyre írok,
a ceruzának, melyet közben fogok,
a terasznak, hova munka után kiülök,
a szomszédnak, ki néha átugrik hozzám egy italra,
a széknek, melyben helyet foglalok,
az estének, mely felváltja a nappalt,
a kutyának, mely a lábamhoz telepszik,
a tücsökciripelésnek, melyet sokáig hallgatok,
már csak elkerülhetetlen, szükségszerű örömök éltessenek
 
 
0 komment , kategória:  Verses  
Az vagy nekem..
  2009-02-28 15:50:31, szombat
 
  W.Shakespeare : Az vagy nekem..

Az vagy nekem, mi testnek a kenyér
s tavaszi zápor fűszere a földnek;
lelkem miattad örök harcban él,
mint a fösvény, kit pénze gondja öl meg;
csupa fény és boldogság büszke elmém,
majd fél: az idő ellop, eltemet;
csak az enyém légy, néha azt szeretném,
majd, hogy a világ lássa kincsemet;
arcod varázsa csordultig betölt,
s egy pillantásodért is sorvadok;
nincs más, nem is akarok más gyönyört,
csak amit tőled kaptam s még kapok.
Koldus-szegény királyi gazdagon,
részeg vagyok és mindig szomjazom.
 
 
0 komment , kategória:  Verses  
teljestest-hidegterápia
  2009-02-27 17:22:58, péntek
 
  ...a teljestest-hidegterápia

Számos betegség kezelésére alkalmas az az új terápia, amely már hazánkban is elérhető. Nyugaton évek óta, Magyarországon pár hónapja kezelnek vele krónikus gyulladásos ízületi betegeket, migréntől szenvedőket, pikkelysömörös, asztmás betegeket. Tapasztalatok szerint jótékony hatású depressziósok, alacsony vérnyomású emberek, erős fizikai és szellemi igénybevételnek kitett embereknél - és ez csak egypár a betegségek közül, amelyekre az orvosok ajánlják azt a terápiát! ismerje meg ezt az új, szokatlan, de igen hatékony fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő módszert!
A rendkívüli hideg képes gyógyítani az ízületi fájdalmakat, a bőrbetegséget, de még a depressziót is, mivel a szervezet egészére hat a mínusz 110 fokos levegő, melyben 3 percet tölthet el a páciens.

Fájdalomcsillapítás és gyulladásgátlás
A hirtelen ható extrém hideg által kiváltott ingerület a gyorsan vezető rostokon halad, és "kiüti" a lassú rostokon haladó, bizonytalan fájdalomingert, mivel ezek ugyanazon a "kapun" lépnek be a gerincvelőbe (az úgynevezett kapuelmélet alapján).A terápia lényege csaknem egész testre való behatás, amely hirtelen történik, és maximum 3 percig tart. A terápia során a "kamra" kezelő részlegében körülbelül mínusz 110 fokos hőmérséklet mellett a bőrfelszín hőmérséklete körülbelül plusz 5 fokra csökken! A szervezetre ható hidegsokk következtében csillapodnak a fájdalmak, és beindulnak a szervezet öngyógyító, gyulladáscsökkentő folyamatai.

A háromperces mínusz 110 fokos kezelés több órán át gátolja a krónikus fájdalmakat. Kúraszerű kezelés esetén akár több hónapos tünetmentesség érhető el. Hatékonysága a hidegterápiát követő aktív, átmozgató edzéssel még tovább növelhető.
Az akut elváltozások esetében alkalmazott klinikai rehabilitációs és a krónikus betegségek kezelésénél használt kúraterápiás vizsgálatokra támaszkodva kijelenthető, hogy a teljestest-hidegterápia következtében javul az általános közérzet, csökken, illetve megszűnik a fájdalom, a duzzanat, a forróság. A kezeltek 60 százalékánál javul a mozgás és az ízületi funkció, továbbá a betegek 35-40 százalékának kevesebb gyógyszerre van szüksége a mindennapi életvitelhez. A hatások a 10-20 alkalmas kúra befejezése után 3-6 hónapig még igazolhatók.Hogyan zajlik a kezelés?
Mivel a kezelés enyhén megemelheti a vérnyomást, előtte minden esetben vérnyomást mérünk, és tisztázzuk az esetleges kizáró tényezőket. Ha nincs a terápiát kizáró tényező, akkor kezdődhet a kezelés. A hidegkamrába fürdőruhában kell bemenni. Az kiálló testrészeket, az úgynevezett akrákat védeni kell, tehát kesztyűt, fülvédő fejpántot vagy sapkát, szájmaszkot, meleg zoknit, cipőt kell viselni.

A mínusz 60 fokos előkamrában körülbelül 30 másodpercet kell eltölteni, onnan kell átmenni a mínusz 110 fokos helyiségbe, ahol 2-3 percet lehet tartózkodni.
Mindkét helyiségben lassan, körbejárva kell eltölteni a kiszabott időt. A páciens végig biztonságban van, mert a kezelőpulton lévő képernyőn látható a kamrában lévő személy. Egy mikrofonon keresztül kommunikálni is lehet.
A 2-3 perc leteltével a mínusz 60 fokos előkamrán keresztül hagyja el a kezelőhelyiséget a páciens.

A hidegsokk után az ízületi problémának megfelelő, vagy az egész testet könnyedén átmozgató mozgásterápiát lehet, illetve kell végezni az emeleten lévő, korszerű kardiogépek és képzett trénerek segítségével.Hideget az ízületekre!
Sajnos, tényként fogadható el, hogy szinte mindenkinek van enyhébb vagy súlyosabb ízületi betegséggel küzdő családtagja. Nem csoda, hiszen az egészségügyi felmérések szerint minden 5. ember szenved valamilyen ízületi problémától, de gerincfájdalma például az emberek 80 százalékának van életében legalább egyszer.

Ennél ritkább, de nehezen kezelhető betegség a rheumatoid arthritisz, amely lakosság 1-2 százalékát érinti. A betegség sokszor már fiatal korban jelentkezik, és a fájdalmon kívül súlyos ízületi deformitást is okozhat. A pikkelysömörös betegek körülbelül 10 százalékának szintén vannak ízületi panaszai, amelyek gyakran jelentős mozgáskorlátozottsággal járnak. Az idősek közül nagyon sokan élnek az ízületek kopása miatti állandó fájdalommal, ugyanez a probléma a sportolóknál akár már 40 éves kor körül is jelentkezhet.

Mint minden krónikus betegség, az ízületi panaszok kezelése is sokrétű. A gyógyszergyárak egyre újabb szájon át szedhető és injekciós, valamint helyileg használatos készítményt fejlesztenek ki, de jó hatásúak a fizikoterápiás eljárások is, és egyre népszerűbbek a fürdőkezelések.
Ezek hatását egészíti ki, az esetek egy részében pedig ezeket helyettesíti a teljestest-hidegterápia, amit 28 éve alkalmaztak először Japánban, és ma már a világon egyre több helyen terjedt el.Az egész szervezetre hat
A kezelés utáni kellemes érzés egész napra jó közérzetet biztosít, segíti a nyugodt éjszakai alvást. Depresszióban szenvedők kezelésének jó kiegészítője, mivel a teljestest-hidegterápia által kiváltott endorfin felszabadulás javítja a kedélyállapotot. Mind a hideg által kiváltott keringésjavító, méregtelenítő hatás, mind pedig az utána végzett kardió tréning növeli a fogyókúra eredményességét.
Sportolók kezelése kapcsán kiderült, hogy a rendszeresen végzett hidegterápia jelentősen növeli a sportteljesítményt, segíti az izmok regenerációját, gyorsítja az izommunka kapcsán felszaporodott tejsav és egyéb anyagcseretermékek kiürülését.
A kezelt betegek között olyanok is voltak, akiknek ízületi problémájuk mellett bőrbetegségük volt. Kiderült, hogy a pikkelysömörben szenvedő és a krónikus ekcémás páciensek bőrtünetei 15-20 kezelés után jelentősen javultak. Csökkent a bőrpír, a viszketés, és idővel eltűntek a zavaró plakkok.

Összefoglalva tehát megállapíthatjuk, hogy a ma még szokatlan, elsőre talán ijesztőnek is ható terápiának sokféle betegség kezelésében van létjogosultsága. Ellenjavallata és kockázata pedig nincs több, mint a szaunázásnak.

További információk a teljestest-hidegterápiáról a www.hidegkamra.hu oldalon.
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Fejleszthető-e a memória?
  2009-02-27 17:06:33, péntek
 
  Fejleszthető-e a memória?

Dr. Ádám György akadémikus egy riporter kérdésére (Edzhető-e a memória?) - a következőket válaszolta:

- Nagyon is. Mindenkinek azt ajánlom, hogy foglalkoztassa az agyát, az emlékezetét, mert minél bőségesebb szinaptikus kapcsolat őrződik meg az idegsejtek között, annál bejáratottabbak maradnak azok az idegpályák, amelyek lehetővé teszik a látottak, hallottak felidézését. Aki csak tessék-lássék gyakoroltatja az agyát, ne csodálkozzon azon, hogy az az életévek múlásával egyre jobban "begyöpösödik".
A verbális emlékezet is cselekvésbe ágyazva fejlődik. A cselekvésbe ágyazott emlékezet dominanciája után a vizuális emlékezet lesz uralkodó, a gyerekek képekre, tárgyakra jobban visszaemlékeznek, mint szavakra. Ötéves kor után megjelenik a szándékos emlékezet, megnövekszik az emlékezet terjedelme is. Különösen szembetűnő a fejlődés a verbális emlékezet területén. A verbális emlékezet fejlődése nagyon fontos, hiszen az iskola erre épít, de az iskolába lépés pillanatában a gyerekek vizuális emlékezete még jobb, verbális emlékezetük nem mindig megbízható.

Kisiskolás korban az emlékezet minősége jelentősen változik. Növekszik az emlékezet terjedelme, fejlődnek az emlékezeti stratégiák. Az iskolai tanulás is megköveteli, hogy a verseket vagy egyéb tananyagokat az ismételgetés által véssék be.

Jelentős változás következik be abban is, hogy egyre nagyobb mértékben lesznek képesek az információk akaratlagos tárolására és előhívására. Az emlékezet típusai közül ebben az időben már a verbális emlékezet dominál.

A memória fejleszthető, folyamatosan kell is edzeni. Különösen gyerekkorban fontos ez, amikor a gyerek az élményein keresztül megtapasztalja a körülötte lévő világot. A folytonos "agytorna" az egyetlen garancia arra, hogy a szellemünk idős korunkra is friss maradjon.

Mint ahogy azt az előző levelemben írtam, az emlékezeten belül megkülönböztetjük a rövid távú és a hosszabb távú (megtartó) emlékezetet, illetve más szempont szerint létezik vizuális (látási) és verbális (szóbeli) emlékezet.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A városban
  2009-02-26 19:38:50, csütörtök
 
  A városban túlszaporodtak a galambok.

Tűrhetetlenné vált a nagy szemét, szarkupac és hordalék utánuk. A
polgármester úgy döntött, hogy 1 milliót ad annak, aki kiirtja a
galambokat a városból.
Jött is egy vállalkozó és így szólt:

- Én ingyért elintézem a galambokat de van egy feltételem, márpedig,
hogy senki nem fog kérdezni semmit. Ha mégis, akkor kell fizetni.

A polgármester beleegyezett.

- A vállalkozó kivett egy sárga galambot a táskájából, elengedte mire
az összes galamb elrepült utána, az Isten tudja hová.
Ezt látván a polgármester megszólalt:
- Tudom, hogy ez most 1 milliónkba fog kerülni de meg kell kérdeznem:
Nincs véletlenül a táskájában egy sárga cigány is ??
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Egy mosolyért
  2009-02-25 17:34:48, szerda
 
  Kun Magdolna : Egy mosolyért

Ajkamra olvadsz, mint a hamvas arcú élet.
Mikor ölelésre hívja a szelíd nyári szél
S míg ecsetjével festi a színes álomképet;
Álmatag szemében gyöngyöt sír az éj.
Mesékből lépnek ki az angyalarcú képek.
Parázsszárnyon suhan el az átölelő fény.
Megcsillanó szemében láng szítja a szépet,
s tűzköddé válik az égő szenvedély.
Meghitt néma kézfogástól tiszta lesz a lélek.
Gyémántszívvé forrja az elszálló időt.
S a jövő kitárt karjaiban belesimult féltés;
Csendjével őrzi, a mosolyból font erőt.
 
 
1 komment , kategória:  Verses  
A láthatatlan lobogó
  2009-02-25 17:27:46, szerda
 
  Wass Albert : A láthatatlan lobogó

,,Konok hűséggel hordozom az úttalan bozótokon
Seb a vállam és seb a markom, de fogom, viszem és megtartom.
S fogcsikorgatva hirdetem: nem ért véget a küzdelem!
Mert valami még megmaradt! Görcs zsibbasztja a markomat,
De markomban még itt a a szó: a láthatatlan lobogó!
Ereklyém, kincsem, fegyverem. Magosra tartom s lengetem!
És védem, foggal és körömmel! Vad dühvel és őrült örömmel!
És védem, mindeneken által, íntépő, végső akarással!
Dúlt otthonom rég összedőlt. Kifordult alólam a föld.
Társaimat ár elsodorta. Mögöttem ég a poklok pokla.
Előttem vad sziklák merednek. De nekivágok a meredeknek!
Mert élek még! Ha törten is, ha vérben is, ha görcsben is.
Még ha utolsó is vagyok ki az özönvíz meghagyott,
De harcomat végigharcolom s a lobogót megmarkolom!
Megmarkolom és nem hagyom, ha le is szakad a két karom,
Ha két lábam térdig kopik: de följutok a csúcsokig!
S utolsó jussomat, a Szót, ezt a szent, tépett lobogót
Kitűzöm fent az ormokon s a csillagoknak meglobogtatom!"

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gondolkozz el
  2009-02-24 18:56:45, kedd
 
  Gondolkozz el a következő kérdéseken.

Miért van az, hogy a pizzafutár hamarabb megérkezik bárhova,mint a
mento?

- Miért van rokkantparkoló a korcsolyapálya elott?

- Miért rendelnek emberek dupla sajtburgert, nagy krumplit és hozzá
Light kólát?

- Miért nem tudják a nok csukott szájjal kifesteni a szempillájukat?

- Miért olyan hosszú a "rövidítés" szó?

- A Windows kikapcsolásához miért kell a Start gombot használni?

- A citromlé miért tartalmaz mesterséges aromákat, és a mosogatószert
miért valódi citromlével készítik?

- Miért nincs egér ízu macskaeledel?

- Miért van kutyaeledel javított ízzel? Ki ellenorzi?

- Eutanáziánál miért sterilizálják az injekciós tut?

- Biztos hallottál már a repcsik törhetetlen fekete dobozáról. Miért
nem készítik az egész repcsit olyan anyagból?

- Miért nyomja az ember erosebben a távirányító gombjait, mikor csak
az elem kezd kimerülni?

- Miért kell kimosni a törülközoket? Elvileg tiszták vagyunk, amikor
használjuk. Nem?

- Miért van sisak a kamikaze pilótákon?

- Vajon örülnek az analfabéták a betutésztának a levesben?

- Amikor az ember felfedezte, hogy a tehenek tejet adnak, vajon mit
kereshetett ott valójában??

- Ha a szótárban egy szó rosszul szerepel, honnan lehet azt tudni?

- Noé vajon miért nem csapta le azt a két hülye szúnyogot?

- A juhok miért nem futnak be az eso elol?

- Ha veszek egy új bumerángot, hogyan dobom el a régit?

- Éjjel-nappal nyitva tartó építmények ajtaján miért van zár?

- Miért szoktunk visszajönni a nyaralásból?
:))))))

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 138 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 1152 db bejegyzés
Összes: 8927 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 365
  • e Hét: 2168
  • e Hónap: 5977
  • e Év: 5977
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.