Belépés
kati53.blog.xfree.hu
Blogom az általam talált, érdekesnek és hasznosnak vélt dolgok gyűjteménye.Jó olvasást. Boldog Karácsonyt. P. Kati
1953.06.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
OSCAR--2009 Február 22
  2009-02-27 10:22:28, péntek
 
 



...... ......2009 Február 22

...... ......Link --AKI NEM LÁTTA AZ OSCAR-T

...... ........ITT CSEMEGÉZHET !!!

...... .......Link





.....A hétvégén megrendezésre kerülő 80. Oscar díjkiosztón a filmes szakma színe-java képviseltette magát. A filmes elismerések mellett a színésznők ruhái is legalább annyira érdekelték a sajtót, mint maguk a díjazottak. Az idei év sláger színei a fekete, a fehér árnyalatai és a piros voltak. A fekete képviselői: Penelope Cruz egy cuki Chanel-ben, Nicole Kidman egy Balenciaga-ban és Jennifer Garner egy Oscar de la Renta-ban tündökölt. A fehéres árnyalatok képviselői: Cameron Diaz egy Dior-ban, Marion Cotillard egy Jean Paul Gaultier-ben, Renee Zellweger egy Carolina Herrera-ban. Heidi Klum és Anne Hathaway pedig pirosban pompázott.
És íme a díjazottak listája(a teljesség igénye nélkül):

Legjobb film: Nem vénnek való vidék (Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin)

Legjobb színész: Daniel Day-Lewis (Vérző olaj)

Legjobb színésznő: Marion Cotillard (Piaf)

Legjobb mellékszereplő: Javier Bardem (Nem vénnek való vidék)

Legjobb mellékszereplőnő: Tilda Swinton (Michael Clayton)

Legjobb rendező: Ethan és Joel Coen (Nem vénnek való vidék)

Legjobb jelmez: Elizabeth: Az aranykor (Alexandra Byrne)

Legjobb smink és maszk: Piaf (Didier Lavergne, Jan Archibald)

Legjobb eredeti filmzene: Vágy és vezeklés (Dario Marianelli)

Legjobb vizuális effektek: Az arany iránytű (Michael L. Fink, Bill Westenhofer, Ben Morris, Trevor Wood)

Legjobb animációs film: L'ecsó (Brad Bird)





 
 
0 komment , kategória:  FilmSztárok  
SURDA -dala..
  2009-02-27 09:09:05, péntek
 
 

--AKKOR

...... ......Link

...... .......

--ÉS MOST
 
 
0 komment , kategória:  Zene-Nosztalgia  
...GONDOLATOK...képek
  2009-02-26 14:50:08, csütörtök
 
  ...



... Egy rossz kapcsolatból kimenekült ember ritkán talál magának másik társat. Nemcsak azért, mert sérült, hanem azért is, mert torz még a lelke. Hordozza még a ki nem hevert méltatlanságok nyomait. Hosszú ideig még "nem ő". Meg van nyomorítva. Rajta vannak egy rossz tekintet torzító bélyegei. Gyanakvó. Férfi- vagy nőgyűlölő. . Először is, föl kell dolgoznod a múltat. Ez nem csak azt jelenti, hogy a sebeknek be kell gyógyulniuk, s a léleknek ki kell hevernie a bántások fájdalmas emlékeit, de főleg meg kell vizsgálnod mennyit rontott benned az elmúlt kapcsolat. Meg kell szabadulnod egy rossz igézet hatásától. Le kell tépni azt a torz maszkot, amit egy rossz viszony rád sütött. Meg kell találnod igazi arcodat. És, főleg, vissza kell nyerned az erődet! Ez a másik fontos tapasztalat: egy lélekrontó kapcsolatban mérhetetlen sok energiát veszíthetsz. Olyan világból, ahol nem szerettek vagy rosszul, önzőn "szerettek", fáradtan kerülsz ki. Kimerülten.





Elengedni valakit nem azt jelenti, hogy megszűnik a fájdalmad. Amíg szereted, fájni is fog a hiánya. Ez nem baj. Attól még elengedheted. Sírva búcsúzunk egymástól, s ha igazi a szereteted, ez egy jó sírás. Elválasztva lenni bárkitől is, akit szeretünk: fáj. Ha már nem fáj: nem is szeretjük. .. Az elengedés nem azt jelenti, hogy az ember szíve kihűl. Nem azt jelenti, hogy elfelejtem örökre. Nem közönyt jelent. Az elengedés azt jelenti, hogy hagyom őt szabadon repülni, szállni, a maga útján - abban a biztos reményben, hogy visszatalál majd hozzám. De amíg nincs itt, mindig hiányzik. És fáj.





Kellene az életemben egy ember, legalább egyetlen ember, akinél nem kényszerülök önvédelemre. Akinek lelkem titkos kódját ki merem adni. Akit beengedek magamba: ez vagyok, minden jóval, rosszal, nemes és szennyes gondolattal együtt. És ez az egyetlen ember az, akit valóban szeretek. Ha igaz az, hogy a szeretetben a kettő egy lesz, és egymásba ölelkezik, akkor ott nem lehetnek magántitkok, hozzáférhetetlen sebek, és főleg levegőtlen, gennyes sebek nem lehetnek, mert nem tudnak egymással összeforrni. Összeforrni csak a tisztaság tud, ezt még a sebészek is tudják, mert még a testünk is így működik. Senki sem tökéletes! És elvárhatatlan, hogy az legyen, mert az ember nem az.





Ha meg akarod ismerni az embert, ne azt nézd, mit mond, mit szeretne, mi után sóvárog - hanem mi az a konkrét lépés, amit megtesz, mert ez mindig az irány, ahol boldogságát sejti. Ez adja lelki dinamikájának legnagyobb erejét. Hinni, mondani, remélni sok mindent lehet, de amikor válaszút elé kerül, és döntenie kell, kivétel nélkül mindenki abba az irányba indul el, ahol a legnagyobb boldogságát véli!




 
 
0 komment , kategória:  Naplóm ! - Gondolatok  
...TÉVÉ-műsorok !!!
  2009-02-26 08:03:48, csütörtök
 
 

--Könnyű olvasni !

...... ........... ............Link
 
 
0 komment , kategória:  TV-műsorok  
Egy csodaszép vers !
  2009-02-25 15:00:35, szerda
 
 



Úgy megnőttél...

Amikor még piciny voltál,
olyan nagyon enyém voltál,
engem ettél, engem ittál,
rám nevettél, nekem ríttál.
Mikor később nagyobb lettél,
mindig messzebb, messzebb mentél,
először csak a kiskertbe,
aztán a nagy idegenbe.
Ha itt is vagy, csak elnézel,
akkor is nem engem nézel,
nem anyádat, nem apádat,
valami más csillagtájat.
Úgy megnőttél, szinte félek,
már a válladig sem érek.
Alig, alig hihetem már,
hogy ölbéli babám voltál.
Én voltam-e óriási,
vagy te lehettél parány?
Sosem voltál nehéz nékem,
nem éreztem gyöngeségem.
Melletted most kicsiny lettem,
ágaskodik már a lelkem,
nőni akar, hogy elérjen
homlokodig, hogy felérjen.

Húzol engem Te fölfelé,
mint a napfény maga felé
fát, virágot, lombos ágat,
fölemeled az Anyádat.





 
 
0 komment , kategória:  I-Irodalom - képekben...  
A tojás bukása és feltámadása
  2009-02-25 10:24:33, szerda
 
 



A tojás: az ideális funkcionális élelmiszer.

.."" DE OEC ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet, Debrecen
........Igazgató: Dr. Szilvássy Zoltán ""

...... ........... .............A tojás tündöklése, bukása és feltámadása

Évszázadokon keresztül a tojás az emberiség alap táplálékai között, mint "élelem erőmű" szerepelt (1). A tojás ezt a kitüntetett szerepét valószínűleg kivételes tápanyag összetételének köszönhetően vívta ki magának; a tojásban igen magas tápértékű fehérjék, vannak, melyek az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák, ráadásul, számos, egyéb élelmiszerekben alig fellelhető vitamin, és különféle biológiai folyamatokban nélkülözhetetlen ásványi só is jelentős mennyiségben, és biológiailag könnyen hasznosítható formában van jelen a tojás különböző részeiben. Érdekes, és igen elgondolkodtató, hogy ennek ellenére az 1960-as évek végén egy félreértelmezett összefüggés miként taszította le a tojást táplálkozástani piedesztáljáról és minősítette mintegy három évtizeden át az első számú népegészségügyi közellenségnek. 1970- ben az amerikai NCEP (National Cholesterol Education Programme) progam indult, igen erőteljes hangsúlyt kapott a táplálékkal bevitt koleszterin csökkentése. Ez időtájt derült ki, hogy a vér koleszterin szintjének emelkedése alapvető szerepet játszik az érelmeszesedés és a következményes iszkémiás szívbetegség (angina pectoris, szívinfarktus) és más keringési betegségek létrejöttében. Egy tojás mintegy 200-220 mg koleszterint tartalmaz, ami alapján un. koleszterinben gazdag tápanyagnak minősítették, vagyis kerülendőnek mindenki számára, aki tenni akar valamit saját egészsége érdekében. Igaz, ennek megértéséhez feltétlenül hozzátartozik az amerikai népegészség politikai alapmechanizmus ismerete, melyet ők maguk óvatossági alapelvként a következőképpen fogalmaztak meg: "when information about risk is uncertain, it is prudent to assume the worst, azaz, ha valamely rizikó tényezőre vonatkozó adatok bizonytalanok, akkor járunk el a legkörültekintőbben, ha a legrosszabbat feltételezzük. Nincs is ezzel semmi baj, úgy általában. " Csakhogy a táplálékkal elfogyasztott koleszterin és a vérszérum koleszterin szintje, főleg annak az egészségre káros jellegűvé válása között semmiféle bizonyított összefüggést nem találtak, sem 30 évvel korábban, sem a mai napig. Ennek ellenére elindult e nemzeti koleszterinellenes program, mely hadat üzent a tojásnak is, pusztán azon az alapon, hogy a tápanyaggal elfogyasztott koleszterin rossz, a tojás koleszterinben gazdag, tehát a tojás rossz, ezért fogyasztását korlátozni kell, de az a legjobb, ha egyenesen kiiktatjuk napi táplálékaink közül. És ha az amerikaiak egyszer nekilátnak valaminek, azt igen komolyan csinálják; ha a cél az, hogy a tojásnak pusztulnia kell, pusztulni is fog. Eszközként meglódult a teljes, igen jól szervezett egészségügyi gépezet, és - ami az európainál sokkal hatékonyabban működik odaát - a média, és az azt támogató számos, gyorsan érdekeltté vált gazdasági szereplő. Gomba-módra szaporodtak el a "koleszterinben szegény, ill. koleszterin mentes termékek", ezek tolakodtak a különféle reklámokban, számszerű adatok születtek, pl., hogy napi max. 300 mg koleszterin fogyasztható átlagosan. Parázs viták alakultak ki arról, hogy hány tojást szabad enni hetente, havonta, egyszerre, férfinak, nőnek, gyermeknek, idősnek, stb. Az ember érezte, hogy valami nem stimmel, hisz az őstáplálékot - amelyre az európai kultúra számos mítosza épül, és a vén kontinens alapvető élelmiszere volt több ezer éven át - nem tűntetheti el egy ilyen túlcivilizáltnak tetsző kampány. "Ab ovo" született számos legenda, ideál, mítikus háború, mint pl. Léda és Zeusz hattyúnászából Heléna és a trójai háború, "ab ovo" tojáson kezdték lakomájukat a rómaiak, sőt számos régi orvosi javaslat a tojást gyógyszerként proponálta (2). Mégis, ekkorát tévedett volna a vén kontinens, csak mert nem számolt a koleszterinnel, és annak aterogén (érelmeszesedést okozó) hatásával? Szerencsére, szó sincs róla.

Az egész amerikai kampány egy alapvető tévedésre épült, ti. arra, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin lényeges szerepet játszik a szérum koleszterin szintjének alakulásában. Természetesen kiderült, hogy ez távolról sem igaz, de közben eltelt három évtized, ami alatt a fogyasztókat elérő valamennyi kommunikációs csatornából dőlt a koleszterinellenesség, közte a tojással szembeni propaganda. Ezek után igen nehéz a széles tömegeket meggyőzni arról, hogy mindaz, amit 30 éven át hallottak, teljesen megalapozatlan, félrecsúszott axiómára épül, melyet az élelmiszeripar és a média meglovagolt. Ráadásul, a különféle termékek csomagolásain feltehetően még évtizedekig ott hivalkodik a "koleszterin szegény, ill. koleszterin mentes" felirat, ami önmagában rendben van, de a hozzáadódott média kampány tükrében népbutításnak tűnik.

Nemrégiben jelent meg egy kiváló összegzés Donald J. McNamara tollából, melyben 40 év kutatásait összegző, 166 klinikai tanulmányból merített adatokat (3). Ezen tanulmányok alapján világossá vált, hogy a koleszterin bevitellel igen laza összefüggést mutat a szérum koleszterin szint alakulása, és semmilyen összefüggést nem lehet megállapítani a tojás fogyasztás drámai csökkentése és a koszorúsér betegség kockázatának várt csökkenése között. Az elvégzett vizsgálatok közül kiemelkedik az a tanulmány, melyet 117.000 nővér, ill. egészségügyi szakdolgozó bevonásával végeztek 14 éves után-követéses, protokoll szerint, ahol kiderült, hogy a koszorúsér betegség relatív kockázata nem különbözik azoknál, akik kevesebb, mint heti egy, ill. naponta több tojást fogyasztanak (4). Ma már egyértelműen kimondható, hogy a tojásnak nincs un. koleszterin bűne, ill. kimondható az is, hogy a tojásban nincsenek az egészségre káros anyagok. A lényeg, hogy 30 évnek kellett eltelnie, hogy prospektív, megfelelően kontrollált klinikai vizsgálatok során a tojás ártatlansága bizonyítást nyerjen.

...... ........... ............A tojás leglényegesebb biológiailag aktív komponensei

A funkcionális élelmiszerek a táplálék és a gyógytermék határterületén lévő különlegesen hasznos élelmiszerek. Funkcionális élelmiszernek tartjuk azt az ételt, mely tápértékén túl valamely kedvező élettani hatás kifejtésére is képes. A tojás magas tápértékű fehérjéjén kívül igen gazdag vitaminokban (a C-vitamin kivételével valamennyi vitamin megtalálható a tojásban), magas biológiai értékű ideális összetételű zsírokban, ill. mindezek mellett egyedülállóan tartalmaz több olyan anyagot, melyek több komoly betegség megelőzésére, ill. időskori involúciós folyamat lassítására alkalmas.

...... ........... ..........A tojás fehérjéje, és annak biológiai hasznosulása

A tojás, mint fehérje forrás un. teljes biológiai értékű fehérjéket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy megtalálhatók benne azok a fehérje alapelemek, melyeket az emberi szervezet nem tud előállítani (esszenciális aminosavak). Ráadásul, a tojás fogyasztását követően ezek az aminosavak a szervezet saját fehérjéjévé sokkal hatékonyabban alakulnak át, mint más élelmiszerek után, azaz a tojás fehérjék biológiai hasznosulása egyedülállóan magas. Tekintettel arra, hogy a tojás kalória tartalmához képest ezen fehérje anabolikus (fehérjéket felépítő) hatása igen jelentős, ideális tápanyag sportolók számára, valamint olyan állapotokban, amikor az izom/más fehérjék lebomlása fokozott (pl. időskori izomsorvadásokban). Több tanulmány is bizonyította, hogy az izom fehérje/zsírréteg arány jóval nagyobb a tojást rendszeresen fogyasztókon, mint azoknál, akik nem, vagy alig fogyasztanak tojást (5,6). Ezen utóbbi hatás feltehetően összefügg azzal, hogy a tojás fogyasztása olyan emésztőrendszeri folyamatokat indít el, melyek az inzulin anabolikus hatásának javulását eredményezik (lsd. az 1. ábrát).

...... ........... ........A neuroprotektív tojás

A tojásban található lecitin és kolin nagymértékben hozzájárulnak a sejtmembránok integritásának megőrzéséhez, ezen felül a kolin a központi idegrendszer érési folyamataiban, valamint a kor előrehaladtával több, elsősorban a memória megtartásához szükséges elemi idegi folyamatban alapvető jelentőségű. A kolin tartalom különösen hangsúlyos, mert a tojáson kívül alig van tápanyag, mely használható kolin forrás lehetne. Az idegrendszerben kolinból egy igen fontos ingerület átvivő anyag, az acetilkolin keletkezik, melynek deficitje összefüggésbe hozható az Alzheimer kór kialakulásával. A lecitin és a kolin tartalom alapján a tojás mind az egyedfejlődés korai szakaszában, mind időskorban fontos az idegrendszeri funkciók kialakulása ill. megtartása terén.

...... ........... .....A tojás karotinoidjai

A tojásban lévő lutein, ill. zeaxantin bizonyítottan jelentős szerepet játszanak mind az időskori érzékszervi működések megőrzésében, mint az érelmeszesedés folyamatának lassításában.(7). Ezek a karotinoid struktúrájú vegyületek elsősorban az időskori hallás- és látásromlás, valamint a fokozott vérrögképződés meggátlásában hatékonyak.

...... ..............A tojás anyagcsere hatásainak komplexitása






Az 1. ábra a tojás komplex anyagcsere hatásainak azon lényegesebb elemeit mutatja be, melyek funkcionális élelmiszer karakterét alátámasztják, ill. segítenek megérteni egyedülálló táplálkozástani jelentőségét.

...A tojás elfogyasztásakor a nyelőcsőbe, majd a gyomorba, ill. a patkóbélbe jut, melynek nyálkahártya sejtjeiből igen hatékonyan kolecisztokinint (CCK) szabadít fel, melynek következtében az epehólyag összehúzódik, az epevezeték és a hasnyálmirigy kivezető csövének záróizma ellazul, és epe, valamint hasnyálmirigy nedv jut az emésztőrendszerbe, melyek együttesen lehetővé teszik a tápanyagok tökéletes megemésztődését. Valószínű, hogy a CCK felszabadulás további gyomor- bélrendszeri hormon felszabadulást, így a glukagonszerű peptid (GLP-1) felszabadulását is okozza, mely ismert módon fokozza az inzulin hatását. Ezzel egyidőben egy újonnan felfedezett inzulin érzékenyítő mechanizmus, a HISS (hepatic insulin sensitizing substance) mechanizmus is aktiválódik, ami fokozza a perifériás szövetek inzulin hatással szembeni érzékenységét (8,9). Ezen adatok tükrében nem meglepő, hogy a tojás alkotóelemeinek biológiai hasznosulása megelőzi a kalória tartalomban hasonló egyéb tápanyagokét.

...... ........... .............Konklúzió

A tojás hagyományos tápanyag természete mellett igen sok biológiailag aktív anyagot tartalmaz, melyeknek a humán megbetegedések prevenciója kapcsán kontrollált, klinikai vizsgálatokban igazolták a hatékonyságát. Ennek következtében a tojás per definitionem funkcionális élelmiszer. Ma már egyértelmű, hogy a tojás teljes megítélése ezen funkcionális élelmiszer sajátosság alapján közelítendő meg, melynek megfelelően táplálkozástani jelentősége még "klasszikus értékeihez" képest is felértékelődött.


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk !  
..Tojásos tévhitek....
  2009-02-25 10:04:05, szerda
 
  .........



....EZT OLVASTAM :

...... ........... ........... .....Tojásos tévhitek !!!

Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeiről az angol Nutritional Bulletin számolt be - olvasható a privátbankár.hu-n.

Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak. A tojásevés kritikája először a 20. század elején hangzott el, amikor a koszorúér-betegség állatkísérletes adatai megjelentek. A kísérleti nyulakat és patkányokat zsírban, koleszterinben dús ételekkel táplálták. Az erek elzsírosodása hamar bekövetkezett, de ennek oka főleg a telített zsírok adagolása volt.

Újabb tanulmányok igazolták, hogy a "rossz" (LDL) koleszterin mellett a tojás a "jó" HDL-koleszterin vérszintjét is emeli és a kettő egyensúlya kedvező lehet, ha valaki nem egyszerre akar egy tucatnyi tojást megenni. Tavaly egy vizsgálat kimutatta, hogy ha valaki vigyáz a testsúlyára, sőt éppen fogyni igyekszik, napi két tojás elfogyasztásától a koleszterin szint nem lesz magasabb.

Tojásevéssel remekül lehet a testsúlyt csökkenteni. Ez a diéta az Egyesült Államokból indult el, ahol túlsúllyal küszködő emberek építették be étrendjükbe a tojást, mert az kitűnően laktat és nincs szükség túl sok evésre. Egy közepes méretű tyúktojás csupán 80 kilokalória, vagyis alig több, mint egyetlen deka tejcsokoládé. Tény, hogy a sok "rossz" koleszterin a vérben a koszorúér-betegség és az infarktus jelentős kockázati tényezője, de az is tény, hogy a vérkoleszterinnek csak egyharmada származik az ételből, kétharmadát az emberi szervezet maga csinálja. A tojásban sok a koleszterin, de a sokkalta veszélyesebb zsírtartalom a tojásban igen szerény és a benne lévő zsírnak csaknem a fele ártalmatlan, telítetlen zsír.

A tojásételekkel kapcsolatos gondok nagy része az elkészítésen múlik. A telített zsírral sütött rántotta angolszalonnával kalóriabomba, nem a tojástartalom, hanem a telített zsírtömeg miatt hizlal és emeli a "rossz" koleszterin szintjét. Az Angol Szívgyógyász Társaság korábban azt javasolta, hogy heti három tojásnál többet ne együnk. Most az új bizonyítékok alapján már nem ír le számokat, csak hangsúlyozza, hogy a tojás a jól kiegyenlített, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, vegyes étrend összetevőjeként visszatérhet mindennapi életünkbe, ételünkbe.- ( kosár )

...... ........... .............ÉS EZT TALÁLTAM :

....Ez a ,,tápanyagbomba" apró mérete ellenére igen hatékony! Különleges csontvédő tulajdonsággal bír, ráadásul bőr- és hajápolásra is alkalmas!

...... ........... .........Fehérje- és vitaminbomba

Ki gondolná, hogy egy mindössze 50 grammos tojásban az emberi szervezet számára szükséges tápanyagok többsége megtalálható? Pedig egy átlagos méretű darab nagyjából 5,4 gramm fehérjét, 5 gramm zsírt, és 0,3 g szénhidrátot tartalmaz. Ezen kívül fellelhető benne szinte az összes vitamin és ásványi anyag, mint például a csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin. Ez a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben! Tartalmazza még a ,,bőrvitaminként" is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban bővelkedik. A tojás C-vitamint és élelmi rostot nem, szénhidrátot pedig csak elenyésző mennyiségben tartalmaz, ám teljes kiőrlésű kenyérrel, valamint friss zöldségekkel (pl. zöldpaprikával) fogyasztva már tökéletes reggelit jelent!

.....Bár zsír- és koleszterintartalma viszonylag magas, az egészséges anyagcserével rendelkezők bátran fogyaszthatják. Persze a mértéktelen tojásevés, vagy az ún. tojás-diéta nem ajánlott, de heti 5-6 darab minden bizonnyal nem jelent problémát.

...... ........... ..........Tojáshéjjal a csontritkulás ellen !!!
A tojás héja kalciumban és fluorban igen gazdag, ezért csontvédő hatással bír.
Tipp: Az alaposan megmosott és kiszárított tojáshéjat törjük kisebb darabokra, majd kávédarálóban őröljük porrá. Mikor süteményt sütünk, adjunk belőle egy kiskanálnyit a tésztához!

...... ........... ...........Diétás tojás?

Azoknak sem kell mellőzniük ezt a finomságot, akik a benne lévő viszonylag nagyobb mennyiségű zsír miatt aggódnak. Ennek kiküszöbölése érdekében mindössze annyit kell tennünk, hogy szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét, és csak az utóbbit fogyasztjuk el. Ez a lehetőség a tojásban lévő tápanyagok eltérő arányú eloszlásának köszönhető. A sárgájához képest elenyésző mennyiségű zsírt tartalmaz ugyanis a fehérje, ám vitaminokban, ásványi anyagokban és esszenciális aminosavakban gazdag. A különbség a két rész energiatartalmának arányát tekintve is szembeötlő. Míg egy átlagos méretű (50 grammos) darab nagyjából 75 kcal energiával bír, ebből mindössze 19 kcal található a fehérjében, a maradék 59 kcal-t pedig a sárgája tartalmazza. Mindezek ellenére meg kell jegyeznünk, hogy a tojás sárgájának mellőzésével az étel élvezeti, és biológiai értéke nagymértékben csökken!

...... .........MINT SZÉPSÉGÁPOLÓ !

Bár az üzletekben számtalan ,,csúcskategóriás" kozmetikum kapható, ezek többsége az egészségre ártalmas vegyi anyagoknak köszönheti ,,bámulatos" hatását. Sokkal jobb választásnak bizonyulhat egy-egy természetes összetevőkből kevert pakolás. Ezek nem csupán egészségesebbek, hanem jóval olcsóbbak is mesterséges társaiknál!

...... ......Regeneráló arcpakolás
Hozzávalók: Egy tojás sárgája, tejföl,méz
Felhasználás: Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, majd arcunkra kenve hagyjuk hatni negyed óráig, végül bő vízzel mossuk le. TUTI Recept !

...... ...........ÉS MOST FIGYELJ ! ÉN MINDIG NAGY TOJÁS EVŐ VOLTAM ÉS VAGYOK !
...... ...........MOST 50 ÉV FELETT VOLTAM CSONTRITKULÁS SZŰRÉSEN--SEMMI !!!!
...... ...........ÉRTED ? TÖKÉLETES AZ EREDMÉNYEM !
...... ...........JA ÉS A KOLESZTERIN ÉS MINDEN MÁS LABOR EREDMÉNY IS -JÓÓÓ !
 
 
1 komment , kategória:  Egészségünk !  
Veszélyesebb, mint gondoltuk
  2009-02-25 09:25:43, szerda
 
  ...... ........... ........... .........



.......EZT OLVASTAM :

...... ........... " Gyorséttermi ebéd: veszélyesebb, mint eddig gondoltuk!

A Michigani Egyetem által készített friss tanulmány szerint újabb kockázatot rejt a gyorséttermi étkezés. A kutatás eredményeit a héten megrendezésre kerülő Nemzetközi Egészségügyi konferencián is bemutatják. Az egyetemi kutatás vezetője szerint adott területen közvetlen összefüggést találtak a gyorséttermek száma és a keringési megbetegedések között - olvasható a pénzcentrum.hu-n.

A korábbi kutatások rávilágítottak, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása növeli a szívroham, az elhízás, a cukorbetegség és a májkárosodás kockázatát, most a keringési megbetegedések gyakoribb előfordulására derült fény. A vizsgált földrajzi területen azt mutatták a számok, hogy ahol több gyorsétterem található, ott gyakrabban fordulnak elő keringési megbetegedéses panaszok, mint ahol kevesebb ilyen jellegű étterem található.

Az egyetemi kutatás vezetője rendkívül óvatosan fogalmazott: "A megállapítások során arra jutottunk, hogy vagy a gyorséttermek közelében fordul elő gyakrabban ilyen típusú megbetegedés, vagy az éttermeket építik az átlagostól gyengébb egészségi állapotban lévő lakosok környezetébe." Dr. Morgenstern szerint újabb kutatásokra van szükség, addig is megelőző és egészségmegőrző programok indítását szorgalmazza a gyorséttermekkel sűrűn ellátott területeken.

A további vizsgálatok során a szociológiai és a demográfiai tényezőkkel tisztítani kívánják az alkalmazott módszert, ami pontosabb következtetések levonását teszi lehetővé. A jelenlegi felmérés is jelentős kapcsolatot mutatott ki a gyorséttermek és a keringési megbetegedések gyakorisága között. Az ételekről általában elmondható a magas kalória és zsírtartalom, ugyanakkor mégis alacsony a tápértékük. A vizsgálatok elindításától eltelt időszakban egyre több étteremben találni egészséges ételeket is a választékban. "
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk !  
Élelmiszerek tárolása-tanácsok
  2009-02-25 09:17:38, szerda
 
  ...... .......



......Kenyér

Ha a kenyeres zacskóba egy darabka zellert teszünk, a kenyér sokáig friss marad.
A kiszáradt kenyeret felfrissíthetjük, ha éjszakára egy nedves kendőbe tekerjük, és a hűtőszekrénybe tesszük. Reggel a cipót néhány percre forró sütőbe, vagy mikroba tesszük, és máris szeletelhetjük.

.....Halak és rákok

Ha fagyasztott halat tejjel öntjük le és így hagyjuk felolvadni, a tej elveszi a hal mellékízét és az íze is finomabb lesz.
A friss halat rövid ideig áztassuk ecetes vízbe, mielőtt elkészítenénk, így ízletesebb lesz.
Ha a hal főzőlevébe néhány csepp citromot csepegtetünk, kevésbé lesz ,,illatos" a konyha és az étel is finomabb.
A dobozból kivett rák elveszíti konzerv ízét, ha egy kevés sherryt és ecetet locsolunk rá. Negyed óra múlva olyan lesz, mint a friss.

.....Méz

Ha el akarjuk kerülni, hogy a méz kikristályosodjon, töltsük kis műanyag tartóba és tegyük mélyhűtőbe.
Ha a méz már megcukrosodott, állítsuk forró vízfürdőbe, vagy tegyük egy pár percre mikrohullámú sütőbe. A méz így visszanyeri eredeti halmazállapotát anélkül, hogy elveszítené a zamatát.
A mézet soha ne tároljuk fémedényben, csakis üvegben, vagy műanyagban.

.....Mélyhűtött főzelékfélék

A mélyhűtött zöldségek forró vízbe tegyük fel főni, így megőrzi friss ízét. Különösen finom lesz, ha a főzővízbe egy húsleveskockát is beledobunk.

.....Saláta

A fejes saláta tovább megőrzi frissességét, ha újságpapírba csomagolva helyezzük a hűtőszekrénybe.
Ha a hűtőszekrény zöldségtárolóját újságpapírral, vagy papírtörülközővel kibéleljük, és erre tesszük a salátát, vagy a zöldséget, akkor tovább friss marad, mert a papír felszívja a nedvességet.

.....Lekvár

A megcukrosodott lekvár is visszanyeri eredeti állagát, ha üvegestől forró fürdővízbe, vagy egy percre mikrohullámú sütőbe állítjuk.

.....Fokhagyma

A fokhagyma szaga kevésbé lesz átható, ha eltávolítjuk a gerezd közepében található zöld hajtást.
Ha el akarjuk kerülni, hogy a fokhagyma kiszáradjon, tároljuk jól lezárt műanyag zacskóban.

.....FONTOS !!!!

. * Az elkészült ételt fogyasztásig legfeljebb két-három óráig tarthatja szobahőmérsékleten.
* Ha az ételt későbbre akarja eltenni, azonnal hűtse le, és minél előbb tegye hűtőszekrénybe!
* A hűtőszekrény hőmérséklete 0 és 5°C között legyen! Ellenőrizze hőmérővel!
* A hűtőszekrényben se tárolja két-három napnál tovább az ételt!
* A fagyasztott élelmiszereket ne szobahőmérsékleten, hanem hűtőben engedtesse fel!
* A nyers húsok - beleértve a baromfit, halakat és egyéb tengeri élőlényeket - elkülönítése minden más élelmiszertől-alapanyagtól, különösen a fogyasztásra már kész ételtől rendkívül fontos.
* A nyersanyagok tisztítására, szeletelésére használt kést, vágódeszkát más célra, különösen a már kész élelmiszerek, ételek szeletelésére ne használja!
* A kész ételeket úgy tárolja, hogy a nyersanyagokkal vagy azok mosására, tárolására használt edényekkel, eszközökkel ne érintkezhessenek, azoktól ne szennyeződhessenek!
* Az elkülönítésre az üzletben vásárolt áru hazaszállítása során is ügyeljen!

 
 
0 komment , kategória:  Magazin-Háztartási Tanácsok  
...A gyógyító víz !
  2009-02-25 08:49:15, szerda
 
 



....A vérkeringést élénkítésére
A vérnyomása gyakran alacsony, és erőtlennek, fáradtnak érzi magát? A hideg vizes karzuhany segít. Alkalmazza kis ideig, mindkét kezét tartsa hideg víz alá, majd a csuklótól a könyöke felé haladva tusolja le a jobb alkar belső oldalát. Ezután következzen a balkeze.

....Ha fáj a hátunk...
Ha időnként fáj a dereka, egy forró vizes zuhannyal enyhíti a görcsöt. Folyasson kellemesen forró vizet a hátára, eleinte gyengéseden, mintha szitáló eső lenne, majd teljesen nyissa ki a csapot, hogy az erős vízsugár átmasszírozhassa a begörcsölt izmokat. Végül még egyszer váltson gyengébb, aztán erősebb fokozatra.

....Alkalmazzunk meleg borogatást!
A következő menses alkalmával előzze meg az alhasi fájdalmakat, méghozzá egy meleg borogatással, amely ellazítja a begörcsölt izomzatot. Egy vászonkendőt mártson forró vízbe, csavarja ki, majd terítse a hasára. A tetejére tegyen egy vastag törölközőt, és pihenjen így kb. 20 percig.

....Mire jó a hideg borogatás?
Stressz, alváshiány, időjárás-változás, sok minden okozhat fejfájást. A legegyszerűbb és leggyorsabb gyógyír ilyenkor a hideg vizes borogatás. Tegyen 2 percre a hűtőbe egy nedves kendőt, majd rakja a tarkójára. Csavarjon a nyaka köré egy kendőt, és pihenjen így 10-20 percet.

....Az étető nedű
Szakértők szerint naponta kb. 2-2,5 l vizet kell innunk, lehetőleg egész napra egyenletesen elosztva. A helyes mennyiség azonban a testsúlytól is függ: 10 kilónként 2 dl vízzel kell számolni. Egy 70 kg-os embernek tehát muszáj legalább napi 1,5 l. vizet innia!

....Váltófürdő a visszerek elleni ,,harcban"

Ha hajlamos a visszeresedésre, egy kicsit változtasson a reggeli zuhanyozás menetén: mostantól változtassa a hideg és meleg vízsugarat! Engedjen felváltva nagyon meleg és nagyon hideg vizet a lábára. Kezdje a forróval, majd váltson hidegre, és így tovább. A hőmérséklet változása edzi és erősíti az ereket, a meleg hatására ugyanis kitágulnak, a hidegtől pedig összehúzódnak. Minél gyakrabban alkalmazza, a ,,tréninget, annál rugalmasabbak maradnak majd.

....Gőzölés, a légutak nyugtatója
Nyáron a klímaberendezéstől gyakran kiszárad az orr és a torok nyálkahártyája. Pótolja forró gőzzel a légutak elvesztett nedvességtartalmát, mielőtt az apró gondból komoly nyári megfázás alakulna ki.

Így alkalmazható: egy nagy fazékban forraljon fel kb. 2 liter vizet. Ha szereti, 1 marék kamillavirágot is tehet bele. Hagyja hűlni 5 percig, majd hajoljon fölé, miután fejére terített egy törölközőt. Mélyen lélegezze be a gőzt, kilégzéskor pedig minden alkalommal emelje fel egy kicsit a fejét.

....Szénsavas vagy szénsavmentes? Melyik mellett döntsünk?
Néhányan azt gondolják, hogy ez csak ízlés kérdése, ez azonban nem mindig igaz. Néhány ásványvíz természetes módon szénsavas, a többinél ezt mesterségesen érik el. A szénsav egyik alkotóeleme a hidrokarbonát: ez a só gondoskodik a szervezet egészséges sav-bázis egyensúlyáról. Ha tehát fáradtnak vagy stresszesnek érzi magát, a szénsav felfrissíti majd. Az érzékeny gyomrúak viszont inkább a buborék-mentes terméket válasszák, mert a sok szénsavtól túlsavasodhat a gyomruk.






... Legféltetteb kincsünk: a Víz

A víz az élet nélkülözhetetlen eleme, mégis hihetetlen mostohán bánunk vele. Folyóink nagyrésze szennyezett és gyorsabban szivattyúzzuk ki földalatti víztartalékainkat, mint ahogy azok természetes úton újratöltődnek. 2032-re a népesség több mint fele valószínűleg "vízhiányos" körülmények között fog élni.

...... ........... ...........Március 22-e a víz világnapja.


... A víz: maga az élet. Minden élőlény elsősorban vízzel "táplálkozik", sejtjeink, szerveink folyamatosan igénylik a kellő működéshez a folyadékot. Szervezetünk minden sejtje tartalmaz vizet, ettől maradnak a szövetek rugalmasak. Az emberi test 75 százaléka vízből áll (sőt agyunk még ennél is több, 85 százalék vizet tartalmaz), amit folyamatosan pótolni kell az ivással. Ezért is tragikus, hogy az emberiség létezésének egyik legfontosabb biztosítéka - a Föld ivóvíz-készlete - környezetünk szennyeződése (és szennyezése!) miatt veszélybe került.

....Honnan jön a víz?

Ahogy a folyók és tavak kihasználása eléri a felső határt - sokuk gátak közé szorítva, kiszáradva vagy elszennyezve -, az emberek egyre nagyobb mértékben függenek a talajvíztől. Ahogy nő a talajvíztől való függésünk, úgy válik forrása egyre kevésbé hozzáférhetővé. A legfontosabb víztároló rétegeket majdnem minden kontinensen természetes visszatöltődésük üteménél sokkal gyorsabban ürítik ki.

A talajvíz fontos alkotóeleme bolygónk hidrológiai körforgásának. Amikor esik, a víz egy része leszivárog a talajba, és beszívódik a föld alá, a víztartó rétegekbe. Századok során a víztartó réteg fokozatosan kibocsátja a vizet a felszínre, és végső soron a tengerbe. Ezért nemcsak az eső, hanem az alulról feltörő talajvíz is táplálja a folyókat, tavakat és patakokat. A felszín alatti vizek adják a fő utánpótlást a világ számos nagy folyójának, melyek közül jó néhány máskülönben nem folyhatna egész évben. A mocsaras területeket gyakran teljesen a talajvíz táplálja, és olyan helyeken alakulnak ki, ahol a talajvízszint állandóan a felszíni magasság fölött van. Ha túlságosan sok talajvizet használnak el, az eredményt gyakran kiszáradt folyóágyak és szárazzá vált nedves területek jelzik.

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk !  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 555 db bejegyzés
Összes: 2297 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 123
  • e Hét: 123
  • e Hónap: 8495
  • e Év: 257189
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.