Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 258 
Újdonsült férj arájának
  2009-03-31 04:59:05, kedd
 
  Nászéjszakán az újdonsült férj arájának:
- Drágám! Ugye hívhatlak hóvirágomnak?
- ???
- Mert TE vagy nekem az első!
- És én Boeingemnek?
- Hát persze, de miért?
-Mert TE vagy nekem a hétszázhuszonhetedik...
 
 
0 komment , kategória:  Vicces!  
Lehet úgy is
  2009-03-30 05:14:34, hétfő
 
  A cápamama tanítja a kis cápát úszni és vadászni. Megközelítenek egy
strandot, nézik a fürdőzőket, majd a mama így szól:
- Először megközelíted, és két kört teszel meg körülötte. Aztán kicsit
közelebb mégy, egy picit beleharapsz, majd egy kicsit eltávolodsz. Újra
megközelíted, a farkaddal megcsapod, hogy repüljön egyet. Na, ezután
odamész és megeszed.
- De minek annyi időt vesztegetni, mikor rögtön meg is ehetem? - Kérdi a
kis cápa.
- Lehet úgy is, de akkor a szart is megeszed!
 
 
2 komment , kategória:  Morbid  
Mennyi pénz van a számlámon?
  2009-03-29 13:14:16, vasárnap
 
  - Ne haragudjon, meg tudná nekem mondani durván mennyi pénz van a számlámon?
- Tízezer bazz'eg!
 
 
0 komment , kategória:  Vicces!  
A tornatanár
  2009-03-29 13:12:30, vasárnap
 
  A tornatanár megkéri az iszákos sógorát, hogy helyettesítse őt az egyik óráján. A sógor igent mond, be is megy a gyerekekhez az iskolába. Az egyik kisgyerek megkérdi őt:
- Tanító bácsi, most milyen tornagyakorlatot csináljunk?
- Gyerekek! Akkor kérnék egy rövidet... és két hosssszú lépést!
 
 
2 komment , kategória:  Vicces!  
Nyelvtanról általában
  2009-03-28 21:19:38, szombat
 
  - Sokan túlzásba viszik az angol nyelvtanozást, pontosabban arra építik nyelvtudásukat. Persze fontos a helyes ismeret, de tanulási folyamatodat ne gátolja, pl. nagyon nehéz, úgy angolul beszélni, hogy folyamatosan, azon stresszelsz, hogy most tutira jól, mondtál-e nyelvtanilag valamit avagy nem.
- Ne magold be a nyelvtani anyagokat pl. igeidőket. Sokan próbálják definiálni pl. az angol igeidőket, pedig az egyes igeidők szövegtől, szituációktól nagyban függenek. Ugyan az a mondat más és mást jelenthet két szövegben.
- Véleményem szerint a legfontosabb, hogy megértsd, hogy mi mire kell az angolban, ehez pedig sok, olvasás, hallgatás szükséges.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Angol  
Miért nehéz beszélni?
  2009-03-28 21:16:58, szombat
 
  Képzeld el, hogy el akarod mondani azt az egyszerű mondatot, hogy ,,minden nap hatkor kelek fel". Először eldöntöd, hogy ezt egyszerű jelen időbe kell tenned, majd, próbálsz visszaemlékezni, hogy annak hogy van a szórendje. Aztán ismerned kell a minden nap, felkelni, és a hat óra szavakat, sőt, tudnod kell, hogy ahhoz, hogy azt mondd ,,hat órakor", kell még egy szó. És ha még minden szót ismersz is, jön a következő akadály. Kezdesz pánikba esni, mert nem vagy benne biztos, hogy hogyan is kell ezeket helyesen összerakni. A minden nap az elejére kell, vagy a végére? Az még dereng, hogy a mondat így kezdődik ,,I", vagyis én, de utána?

Anno mindegyikünk küzdött ezzel a gonddal, és az is lehet, hogy most is küzdesz vele. Ha nem is ezzel a mondattal, de valamelyik másikkal. Persze van megoldás erre is, hiszen szerencsére nem mi vagyunk egyedül a nagyvilágban, akik angolt tanulnak. Mások már kitalálták nekünk.

A helyes módszer egy kicsit olyan, mint amikor az anyanyelvedet tanulod gyerekként. Persze más megközelítésben, hiszen mi felnőttek vagyunk, és akármennyire is szeretnénk, nem tudunk teljesen gyerekként tanulni. A módszer lényege, hogy ,,mintákat" tanulsz meg. Sokan ismerik ezt a módszert, és mégis helytelenül, vagy hiányosan alkalmazzák. Nem elég jó megoldás, ha kiírsz bizonyos típus-mondatokat egy füzetbe, és azokat tanulod szépen egyiktől a másikig. Ezeket a mondatokat hallanod is kell, méghozzá anyanyelvi beszélőtől, ha lehetséges, és ráadásul nemcsak ismételgetned kell őket, hanem ,,forgatnod", ,,ízlelgetned" és játszanod kell velük. Hatalmas előnyről mondasz le, ha ezt nem alkalmazod. Ez teszi ugyanis aktívabbá teszi a passzív tanulást, ami több agyi idegpályát mozgat, és ami miatt lényegesen jobban megragadnak a minták. És egy idő után el fogsz jutni arra a szintre, hogy gondolkodás nélkül megy, hogy I get up at 6 every day. És mivel forgattad, ízlelgetted már ezt a mintát, ugyanúgy menni fognak az ehhez hasonló minták: When do you get up?, I often get up at 6, I never get up at 6 at the weekends, és a többiek. Ehhez viszont arra van szükség, hogy valaki megmutassa, hogyan kell megtanulni ezt a mondatot. És persze van még egy trükk az egészben. Az, hogy az elején igen egyszerű mondatokkal kell ezt gyakorolnod, mindennapi szövegekkel, limitált szókinccsel - csak a legfontosabb elemeket hallva.

forrás: www.angolnyelvtanitas.hu Link
 
 
2 komment , kategória:  Angol  
Ajándék tanulmány
  2009-03-28 21:11:32, szombat
 
  Makacsul akadályozza a nyelvtanulást, amikor kicsinyesek vagyunk önmagunkkal szemben. A kicsinyesség elzárja előlünk a lehetőségeket, és hatalmas akadályokat állít az útba, amelyek megmászása közben hajlamosak vagyunk feladni a nyelvtanulást. Ezt segít legyőzni a nagyvonalúság, és ezért létfontosságú tulajdonság ez a nyelvtanuláshoz.


Töltsd le a "Hogyan legyél nagyvonalú a nyelvtanulásban?" című tanulmányt ingyenesen! LinkEzzel az ajándékkal szeretném megköszönni az új, Instant Listen hanganyag előrendelési promóciójában beáramló rekord számú megrendelést. Hálás köszönet!


--------------------------------
Baráti üdvözlettel:
Szalai Gabriella
szerkesztő - angolnyelvtanitas.hu
-------------------------------

lap.hu testvéroldalaink: angoltanar.lap.hu és uzletiangol.lap.hu

Kiemelt nyelviskolai partnerünk a London Stúdió, a négyszeres Best of Budapest díjas nyelviskola

 
 
0 komment , kategória:  Angol  
A jövőbelátás problémái
  2009-03-28 21:07:00, szombat
 
  Végre valami van a szélben. Az elmúlt két hétben nem csak a tavasz köszöntött be, de ez a már több hónapja tartó belső bénultság is feloldódni látszik. A vállalkozók felsóhajtottak, mert végre megrendelések érkeztek, a forint árfolyama is visszatért a hisztérikus szintekről és a tőzsdeindexek is elindultak felfelé, egy hét alatt átlag 15%-al.

Ennek legfőbb ideje volt. Ami az utóbbi időben elharapódzott, az már a színtiszta hisztéria volt. Több amerikai nagybank részvényei kevesebbet értek, mint csak és kizárólag a saját székházuk. Számtalan céget találunk, ahol a tőzsde szerinti értéke a cégnek jóval kevesebb, mint pusztán a cég készpénzállománya. Nyilván a jelenlegi árfolyamok teljes abszurdak. És bár az országunk még sokáig fogja nyögni a válság tapasztalatait, a világ tőkepiacai talán-talán túlestek ezen a hisztérikus mélyponton. És ez jó hír. És tavasz van.

Erről a télről majd sokat fognak mesélni az unokáknak kandallótűznél — mert tényleg rendkívüli volt. És persze Önökön múlik, hogy a most következő időszakon keresnek-e vagy csak nézik.

A múltkor az egyik rendezvényünk után odajött hozzám egy nagyon szimpatikus nyugdíjas úr, és kérdezett egy olyat,amit nagyon sokan kérdeznének. A kérdés így hangzott: Neki egy olyan pénzügyi tanácsadóra lenne szüksége, aki megmondja, hogyan fognak majd változni az egyes valuta árfolyamok és a részvények értékei. Hol talál ilyet? És azt válaszoltam: sehol.

Azt mondj a sógorom, mint orvos: Az orvosok szakmája a legreménytelenebb — akármit csinálunk, a paciensek előbb-utóbb mind meghalnak! Pedig az elvárás az lenne velünk szemben, hogy elintézzük, mindenki egészségesen és örökké éljen. Ugyanígy velünk szemben sokaknak az az elvárása, hogy lássunk a jövőbe. Elárulom, hogy hasonlóan, mint ahogy az orvosok se tudnak senkinek örök életet adni, mi sem tudunk a rövid távon a jövőbe látni. Ez van. Ettől még jó okkal járnak az emberek orvoshoz — és hozzánk is.

A jövőbelátással az a gond, hogy látszólag megy. Bármi váratlan esemény történik a világban, mindig előkerül valaki, akiről azt állítják, hogy megmondta, megírta, megálmodta, a kiskutyája elvakkantotta, hogy ez meg fog történni. Sőt! Sokan sorozatban is képesek megtenni! Állítólag...

A nagy bankok igen komoly összegeket költenek kutatásra. Hatalmas apparátus gyűjti össze az információt, szelektálja, és remek programozók készítenek belőle mesterséges intelligencia alapú szoftvereket, hogy megjósolják az árfolyamok változását. Az elmúlt időszak eseményei jól bizonyítják, hogy mire mentek vele — semmire.

Az elmúlt időszakban többen is jártak nálam, akik különböző tőzsdei tanfolyamokon rengeteget fizettek, hogy megtanulják a technikai elemzést, majd rengeteget vesztettek rajta. Nem ritkán a házukat, lakásukat. Azért gondoljunk bele: ha ilyen egyszerűen jósolni lehet, a nagyok, akiknek iszonyú tőkéjük áll rendelkezésre nem játszanák ezt a játékot? (Játsszák is, csak sokkal óvatosabban, mint például FX alapban...) És akkor milyen jövő az, amiről mindenki tud és ellene dolgozik?

Akkor mit tervez egy tanácsadó, ha még a jövőbe sem képes látni? De képes. Csak nem rövid távra. Már pár hónapja elkezdtem könyvet írni arról, hogy miért olyan nehéz meggazdagodni (jut eszembe: a jelenlegi tervek szerint "ősember a pénztárcámban" címmel fog megjelenni pár hónapon belül). Ennek fő oka, hogy az emberek most rögtön, azonnal akarnak meggazdagodni. A hosszútávon való meggazdagodás — ami egy biztos módszer — nagyon keveseket érdekel. Ezért mindenki kutatja a bölcsek kövét, a rövid távú módszereket: tőzsdei és valutaárfolyamok előjelzését, stb. (A rövid távú meggazdagodási vágyat néha elég viccesen kihasználják. Múltkor egyik fiam elmesélte az egyik leghatékonyabb tarhálási módszert, amit látott. A kocsmában egy alkesz megszólította: ha fizet neki egy sört, megmondja a jövő heti lottószámokat...)

Pedig a jövő előre látható. Tudjuk, hogy a ma 3 éves gyerekünk 15 év múlva lesz 18 és mehet egyetemre. Tudjuk, mikor szeretnénk új lakást, mikor akarunk nyugdíjba menni. Még a mindezekhez szükséges pénz is jól kiszámítható. Azt is remekül ki lehet számítani, hogyan lehet ezt felépíteni. És ezt hívják életre szóló pénzügyi tervezésnek.

Számomra személyes tragédia, hogy nap-nap után látom, az emberek nem akarnak meggazdagodni. Rögtön akarnak pénzhez jutni — azon az áron is, hogy később ezért keményen bűnhődniük kell. Csak akkor hajlandók változtatni, ha tényleg nagy bajban vannak. Sőt, ha véletlenül tényleg hirtelen valami komoly összeghez jutnak, akkor pedig villámsebesen elköltik és még sokkal rosszabb helyzetbe jutnak, mint előtte voltak.

Az emberek többsége csak azt szeretné, ha egy sörért megmondaná nekik valaki a jövő heti lottószámokat. (És ha megnyerik, akkor rövid idő alatt elvernék) Az emberek közül csak a legjobbak akarnak tisztába lenni IGAZÁN a jövővel. Mert felelősség látni mi minden vár ránk, ugyanakkor lehetőség is, hogy felkészüljünk rá. De ez az igazi, működő perspektív. Ez az amivel tényleg meg lehet gazdagodni. Ha szeretne az életben azok közé kerülni, akik tervszerűen felfelé haladnak, üljön le egyszer nálunk pénzügyi tanácsadásra!

forrás: Jövőbelátás - dr Tóth András hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Lovééé  
Lakáshitel ABC
  2009-03-28 21:04:33, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Lovééé  
Vállalatok életciklusa
  2009-03-28 21:00:21, szombat
 
  Köszöntöm márciusban céges hírlevelem olvasóit!

A múltkoriban beszélgettünk céges tanácsadók egymás közt, hogy mi a legfontosabb tanács, amit ilyen válságos időkben egy vállalkozás vezetőnek adható. Sok minden felmerült: hogy mennyire fontos a cégek racionalizálása, mennyire fontos az ügyfelekkel való fokozott kommunikáció. Én azonban egy dolgot emelnék ki: most nagyon fontos, hogy mindenki képezze magát.

Kedvenc viccemet idézném ismét és sokadszor is: Ketten elmentek kirándulni, amikor egyszer csak látják, hogy egy éhes oroszlán rohan feléjük. Erre az egyikük előkapta a futócipőjét a hátizsákjából és gyorsan felhúzta. Mire a másik megjegyezte: nem tudsz gyorsabban futni, mint az oroszlán! Nem is akarok — jegyezte meg az első — nekem elég, ha nálad jobban futok!

Erről van szó. Mire vége lesz a válságnak lesznek olyanok, akik belebuktak és lesznek olyanok, akik egy kicsit ezeknél gyorsabban futottak, jobbak, okosabbak voltak — és túlélték. És akkor ők öröklik a válság utáni szép új világot és piacot. És ezért szükséges a virtuális futócipő, a tudás, hogy csak egy kicsit is de jobb legyek a konkurenciánál.
Előzetesen szeretném beharangozni, hogy néhány különböző területen dolgozó vállalkozási tanácsadó kollégámmal, akik szívügyünknek tartjuk a magyar kis és középvállalkozások jövőjét elkezdtünk szervezni egy olyan fórumot, klubot, amelyben segíthetünk mindenkinek túlélni a válságot. Nagyon utálnánk ugyanis, ha a válság után csak a multik maradnának talpon. A későbbiekben mindenről beszámolok.
Ismét csak egy könyvet ajánlok a figyelmükbe — de most égbekiáltó disznóságot követek el: olyan könyvről írok, ami abszolút beszerezhetetlen. Legfeljebb angolul rendelheti meg az amazonon. De ettől még remek. (Ha véletlenül látják valamelyik antikváriumba vegyék meg!)

Ichak Adizes: Vállalatok életciklusa
Most hogy sorra veszem azokat a könyveket, amelyeket szerintem egy vállalkozónak feltétlenül el kellene olvasnia, kezembe került egy elég régi könyvem. Pedig életem nagy olvasmányélménye: Ichak Adizes: Vállalatok életciklusai című könyve. (Még a szemem is könnybelábad, amikor kézbe veszem: 1992-ben adták ki, amikor éppen életem első cégét vittem csődbe... Akkor ez vérlázítóan drága volt, 1250 Forint...) Hihetetlen tanulságos és mulatságos ez a könyv. A szerző azt mutatja meg, hogy az emberekhez hasonlóan a vállalkozásoknak is vannak életszakaszaik: vannak csecsemőkorú, kamasz, érett férfi, öregedő és van végelgyengülés szakaszaiban lévő cég.

Adizes leírásai nagyon szemléletesek. Emlékszem, amikor sokat jártam különböző cégekhez, szinte elég volt beleszagolni a levegőbe, és már tudta is az ember milyen korszakában jár a vállalkozás. Van például olyan cég, aki egy sufniban székel, és olyan kis helyen dolgozik egy-egy ember, hogy ha állatok lennének, a Greenpeace-esek már régen a kapuhoz láncolták volna magukat tiltakozásul (már ha van egyáltalán egy sufnin kapu). Nincs a cégnél két azonos márkájú csavarhúzó, minden kocsi minimum hat éves és mindenki farmerben és pólóban jár. Viszont mindenki optimista, mindenkit majd szétvet a lelkesedés, remekebbnél remekebb ötleteik vannak és mindenki az egész piacot le akarja győzni - és ez nem ritkán sikerül is nekik. Ilyen egy tipikus kamasz korában lévő cég.

Ezzel szemben van olyan cég, aminek hatalmas saját irodaháza van, ahol még a kazánházat is carrarai márvány borítja. Mindenki, még a takarítónők is márkás öltönyt hordanak. Mindennek saját osztálya van, és olyan szervezeti felépítés, hogy minimum öt év kell az alapfokú kiismerésével. Mindenkinek az arcára bágyadt arisztokratikus mosoly van odafagyva és az mindenki munkaidejének nagy részét a kollégáiról szóló pletykák terjesztésével tölti. Minden szabványos, minden szabályozott. Az utolsó kreatív embert már évekkel ezelőtt kirúgták a cégtől. Nos, ilyen egy haldokló cég. Olyan, mint a túlkoros hatalmas és impozáns tölgyfa, ami belül elkorhadt és már csak a kéreg tartja össze. Az első viharra vár, ami a földre dönti — és a viharok menetrendszerű pontossággal mindig meg is jönnek.

Jó, a példák kissé sarkítottak voltak, de azt hiszem érthetőek. A fiatalok nőnek és kifelé fordulnak. Az öregek befelé fordulnak, és nagyon-nagyon boldogok, ha ma is meg tudják tenni azt, amit tegnap...

Igazából ezt a könyvet az elmúlt 15 évben többször is elolvastam és mindig más és más szempontból volt fontos. Amikor B2B céget vezettem (azaz olyan céget, amelynek vásárlói cégek) akkor nagyon fontos volt a partnerek kiismerése. Ha tudtam életciklusának mely fázisában jár egy cég, tudtam mire számíthatok. Egy Gyerünk-Gyerünk fázisban lévő cégnél gyorsan el lehet adni, pláne ha egy jó finanszírozást rak mögé az ember. De egy arisztokratikus- bürokratikus fázisban lévő cégnél meg kell birkózni a döntéshozók megannyi rétegével.

Manapság, mint pénzügyi tanácsadó megint más szemmel olvasom a könyvet. Ugyanis amikor tanácsadóként tárgyalok a vállalkozás vezetőkkel/tulajdonosokkal ezt látom, hogy ők maguk nincsenek tisztában milyen életszakaszban van a cég. Egy kamasz korú cég minden visszaforgatott forinttal nem egy, hanem jó néhány forinttal növeli az értékét. Gondoljon bele, lenne egy olyan vállalkozása, ahol szinte korlátlanul nyithatna boltokat. Minden bolt megnyitása, mondjuk, kerülne 3 millió forintba, de minden bolt hozna nettó 1 millió nyereséget havonta. Ön mit tenne, ha egy ilyen vállalkozása lenne? Én bizony jelzálogot vennék fel a házamra, zaciba csapnám a feleségem ékszereit és mindenkitől kölcsönkérnék, akitől csak lehet. Ugyanis ez egy olyan, de olyan jó üzlet, hogy ezt nem lehet kihagyni! És a legtöbb kamasz korú vállalkozás tulajdonosa pontosan ezt teszi!

Nekünk pénzügyi tanácsadóknak egy kamaszkorú cégnél eszünkbe sem juthat, hogy arra buzdítsuk a cégtulajdonost, hogy vonjon ki tőkét és más módon fektessen be, mert nincs az az értékpapír, ami közel olyan hozamot tud hozni, mint egy ilyen cég. Viszont a cégnek tőkére, kölcsönre van szüksége. Másrészt egy ilyen kamasz cég nagyon sérülékeny (minden kamasz rendszeresen összetöri magát) ezért a kockázatok kivédése ilyenkor nagyon fontos (lenne).

Ezzel szemben egyszer csak elérkezik a cég a csúcsra. Ilyenkor már a visszaforgatott pénz messze nem olyan hatékony, nem hoz olyan hasznot. Példánkban, a piacot telítésbe vittem: ha új boltot nyitok, akkor a forgalmával a többi boltom forgalma csökken. És ez egy nagyon veszélyes pont. Ugyanis a pénz dől, de már nem érdemes visszaforgatni. De ezt nagyon-nagyon kevés cégtulajdonos szokta észrevenni! Mit tesznek ilyenkor? Követik a rég bevált receptet: forgassuk vissza a nyereséget! (Egész eddig éveken keresztül ezt csinálták, miért ne ezt tennék most is?) És ekkor elkezdenek olyan beruházásokat, amelyek biztos, hogy soha nem fognak megtérülni. Irodaházat építenek maguknak. Lecserélik a legszuperebbre a kocsiparkjukat. Céges üdülőt, repülőt vesznek. Eszement dolgokat szponzorálnak. Ne folytassam...

Szóval, ha meg tudják szerezni ezt a könyvet, olvassák el (önmagában is olvasmányos) és mérlegeljék az Önök és partnereik cégei vajon hol áll az életciklusában. Garantálom, hogy nagyon tanulságos lesz!

forrás: Vállalatok életciklusa - dr Tóth András hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Lovééé  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 258 
2009.02 2009. Március 2009.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 258 db bejegyzés
e év: 1322 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 43
  • e Hét: 119
  • e Hónap: 1300
  • e Év: 112436
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.