Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 379 
Kellemes Hétvégét kívánok!
  2009-04-30 17:10:53, csütörtök
 
  Kedves Látogatóim és Kedves Barátaim! Sajnos ma a blogommal nem tudtam foglalkozni, egészségi állapotom nem tette lehetővé.
Kívánok Mindenkinek nagyon Kellemes, Vidám hosszú hétvégét! korall44
 
 
0 komment , kategória:  Kép  
Gyál
  2009-04-29 17:26:37, szerda
 
 


 
 
1 komment , kategória:  Tájképek 2008.IV.21-től  
Évelő virágok
  2009-04-29 17:20:02, szerda
 
 
Gazlap
 
 
2 komment , kategória:  Virágok  
Jót tehet a házasságoknak.....
  2009-04-29 17:14:38, szerda
 
  Jót tehet a házasságoknak a válság
Kormos Olga ok.hu
2009. I április I 29.

A mostani válság egyáltalán nem csak pénzügyi krízis. Az élet minden szegmensére hatással van, és még az sem kizárt, hogy egyes jelenségeknél pozitív végkicsengése is lehet. Meglepő, de a válság kirobbanása óta egyre többen igyekeznek stabil partnert találni, és talán végre csökkenhet a válások száma is.
Sokan mondják, hogy a pénzügyi válság legmélyén tulajdonképpen erkölcsi válság, azaz az ember válsága áll. Hamvas Béla például már 1930-ban arról írt, hogy a válság sokfejű, egyszerre világnézeti, morális, szociális, gazdasági, állami és társadalmi krízis. Épp ezért meglepő az a pozitív tény, amire a szociológusok hívják fel a figyelmet. Lehet, hogy hihetetlen, de a mostanit megelőző legnagyobb krízis, az 1929-32 közötti világválság idején számottevően csökkent a válások száma! Pedig a modern kori válási kedv már a huszadik század elején elkapta a házasfeleket, és érdekes módon épp az emberekre zúduló recesszió szabott gátat a negatív tendenciának. A szakemberek ebből azt jósolják, hogy a "mi krízisünk" - amelyben épp térdig gázolunk - várhatóan szintén csökkenteni fogja a válások számát.hirdetés

Közgazdasági alapismeretek

Hogy a recessziónak e furcsa építő hatását megértsük, érdemes egy kicsit mélyebbre ásni, hogy választ kapjunk arra a kérdésre, mi is vezetett ahhoz, hogy ma minden harmadik esküvő szinte értelmetlen ceremónia. Azaz hogy megtudjuk: mi vezetett odáig, hogy ma a házasságok egyharmadánál rövidebb-hosszabb idő után visszavonhatatlanul búcsút int egymásnak az egykor szerelemittas menyasszony és vőlegény, sajnos olykor már egy-két gyerekszereplővel kibővülve. Jöjjön tehát egy kis közgazdaságtan, mert bármennyire is hihetetlen, a válások megállíthatatlan növekedése ebben keresendő.
Az 1970-es évek Amerikájában meghirdetett neoliberális gazdaságpolitika nem máson, mint a privatizáción, a munka és a pénz szabad áramlásán alapult. Ehhez szegődött társul ideológiaként az úgynevezett utilitarizmus, azaz a haszonelvűség, legalizálva ezzel az anyagi javak minél nagyobb felhalmozását. Nálunk sokkal okosabbak mondják, hogy tulajdonképpen e két fogalom összeházasításából jutottunk el a tömeges válásokig (micsoda ellentmondás). Az embereknek ugyanis egy idő után kizárólag az vált fontossá, hogy minél több pénzhez jussanak, az anyagiak hajszolása közben pedig természetesen inkább lecserélték a kátyúba akadt házasságot, mintsem hogy időt szánjanak a dolgok helyrehozására. Társadalomtudósok szerint az emberek az elmúlt évtizedekben mind gyakrabban karrierre és fogyasztási javakra cserélték kötelékeiket, miközben nem érezték a veszteségeiket, amelyek a feláldozott kapcsolataikkal jártak. A házasságokat is a reklámokból ismert egyszer használatos cikként kezelték, pedig messze nem kellett volna kidobni annyit az ablakon, amennyi a bíróságokon megszűnt létezni.

Álljunk meg egy szóra

A válság azonban stoptáblaként funkcionálhat. Elgondolkodtat azokról a dolgokról, melyeket nem pénzben mérnek. A megrendült anyagi biztonság ugyanis növeli a családokon belüli összetartást, a figyelmet, a kölcsönös áldozatvállalási készséget. A nadrágszíj összehúzásakor sokkal jobban meggondolják a civakodó házasfelek a hamarjában kimondott búcsút. Az egymásrautaltság sok kapcsolatot átvihet a túlpartra, és ismét tartós fogyasztási cikké válhat a házasság, mert a hét szűk esztendő jobban összekovácsolhatja a feleséget és férjet. Igaz, hogy mindez még csak jóslat, hiszen nem száz százalék, hogy a két válság ugyanúgy fog viselkedni hatásaiban - ráadásul a fenyegető tömeges munkanélküliség át is húzhatja a szépnek tűnő elméletet. Egyfajta pozitív változás mégis tapasztalható már most is az emberi kapcsolatokban.
Világszerte szokatlan jelenség ütötte ugyanis fel a fejét az internetes társkereső site-okon. Sosem látott tömeges látogatottságról számolnak be az online randioldalak. A téli időszak mindig is magasabb látogatottságot garantált, de idén 20 százalékkal többen kapcsolódtak az ismerkedési oldalakra decembertől februárig, mint az elmúlt években. Érdekes, hogy még a regisztrálók társadalmi összetétele is változott: a megszokottnál magasabb a diplomások és a vezető beosztásúak aránya. Mivel az emberek elsősorban a luxuskiadásokon kezdenek el spórolni, kevesebbet járnak el szórakozóhelyekre, így marad az online társkeresés. De mást is bizonyít a meglepő jelenség. Nemcsak azt, hogy az átlagnál jobban élők körében okoz nagyobb szorongást életszínvonaluk hanyatlása, hanem azt is, hogy az eddig jórészt a karrierjükkel és jövedelmükkel foglalkozók is kezdenek visszatalálni az emberi értékek felé. Az egzisztenciális bizonytalanság ugyanis felerősíti az igényt a stabil párkapcsolat iránt.

 
 
0 komment , kategória:  Problémák, tanácsok  
Kolkatai történet 108.
  2009-04-29 16:53:46, szerda
 
  Kolkatai történet - 108 - látogatás az Om Ashramban.
nawesh - 2009.04.17

Elhagyták Páli városát. Elmaradoztak a városszéli házak és a jellegzetes rajasthani tájon haladtak az autóval.

Prem Puri vidám volt. Örült, hogy gurutestvéreivel hozta össze a sors.

- Tulajdonképpen hova megyünk? - kérdezte Hanuman Puri. Hátul ült, Fatima mellett. Közöttük a kis pakisztáni fiú, akit elhoztak abból az elátkozott faluból. Elöl Prem Puri és Ali sejk. Véletlenül alakult így. Véletlenül? Ali sejk, mint rangidős, mint a kis ,,csapat" vezetője értelemszerűen elöl kapott helyet. De Hanuman Puri örült, hogy Fatima mellett ülhetett. A lány óriási hatást tett rá. De időnként elszégyellte magát. Egy sadhunak, még ha oly ifjú is, nem kellene hogy ilyen gondolatai legyenek. A mantrájában keresett segítséget. Gépiesen ismételgette a mantra szavait, de gondolatai újra és újra a lányra irányultak. Fatima láthatóan ebből semmit sem vett észre. Aludt...

- Jadanba megyünk - mondta Prem Puri. - Illetve Jadan közelébe. Hamarosan odaérünk az Om Ashramhoz.

- Om Ashram? Az mit jelent?

- Egy Om alakú épület. Ha készen lesz, szerintem még az űrből is látható lesz. Legalábbis a múltkor megnéztem az interneten, műholdfelvételen.
Ali sejk bólintott - Magam is láttam a múlt héten. Impozáns épület. - Hanuman Puri csodálkozva nézte a két férfit. Hallott már ős is az internetről, látott is számítógépet, de nehezen tudta elképzelni Ali sejket, amint egy kis pakisztáni faluban ül és a laptopja fölé hajolva keresi az Om Ashramot.

Hamarosan magas kőfal futott mellettük az út jobb oldalán. És feltűnt egy hatalmas tábla az útszélen:

OM VISHWA DEEP GURUKUL SWAMI MAHESHWARANANDA ASHRAM EDUCATION AND RESARC CENTER

- Megérkeztünk - mondta Prem Puri és bekanyarodtak az Ashram széles kapuján. Gyönyörű fasor szegélyezte úton jutottak el az ashram, a jógaközpont fogadó részére. Néhány épület állt egy kis tér körül. Prem Puri leparolt és mindannyian kiszálltak. Álmos téli délelőtt volt. Néhány ember járkált csak az épületek között. Látszólag ügyet sem vetettek rájuk. De alig tettek néhány lépést, amikor rájuk köszöntek, angolul. - Prem PuriJi! Régen látott kedves ismerős!

A hang felé fordultak. Egy fiatal nő jött feléjük. Arcán boldogság tükröződött. Amint odaért a kis csoporthoz, mellkasa előtt összetette a kezét: Hari Om Prem PuriJi! Örülök, hogy láthatlak.

- Hari Om Kiran Mata! - mondta Prem Puri és ő is a namaste kéztartásba emelte a kezét. - Nem is reméltem, hogy itt talállak. Legutóbb még a Kailash Ashramban voltál.

- Csak pár napja érkeztem. Gurudeva kérte, hogy itt, Jadanban tevékenykedjek. Így itt maradok néhány hónapig. A fiaddal már találkoztam. Hozzá jöttetek?

Prem Puri az órájára nézett - Gondolom, még az iskolában van. De tulajdonképpen nem, kedves barátaim - mutatott társai felé - Pakisztánból jöttek és Kolkatába tartanak. Útba esett az Ashram és gondoltam, tiszteletünket tehetnénk Swamijinél, és meg is mutatnám ezt a csodás központot.

- SwamiJi elutazott Európába, így sajnos vele személyesen nem találkozhattok. Pedig biztosan örült volna nektek. De az Ashramot szívesen megmutatom. Kit tisztelhetek a barátaidban? - Kiran szabadkozva fordult a többiek felé - Hari Om! Elnézésüket kérem, de csak pár éve élek Indiában és nem beszélek jól hindiül.

Az angol tökéletes lesz - mondta Fatima. - Én Fatima vagyok, ő az édesapám, Ali sejk, a fiatalember pedig Hanuma Puri.

Kiran mosolygott - Csak nem a nagy Hanuman Puri, személyesen? - A fiatal sadhu érezte, hogy elvörösödik. - Akkor, mindannyian tanítványai...

Ali sejk bólintott - Igen, kedves Kiran Mata! Swami Bhakti Ananda Maharaj tanítványai vagyunk.

- Áldás az ashramnak a jelenléted, Ali sejk - mondta Kiran. - Sokat hallottam már rólad... Éhesek, szomjasak vagytok? Vagy lepihennétek?

Prem Puri hárítólag emelte fel a kezét - Nem sok időnk van. Nekem tovább kell mennem Gujaratba, Társaimnak pedig Kolkatába kell sietniük. Nem biztos, hogy sokat tudunk pihenni. De az ashramot szívesen megnéznénk.

- Rendben - mondta Kiran. Akkor gyertek, üljünk le itt a fa alatt, hozok csájt. - körbenézett - Csáj mindenkinek jó lesz? - Jó lett... Kiran hamarosan egy nagy kancsóval és öt fémpohárral tért vissza. Leültek a földre. Mindenkinek töltött a finom, fűszeres tejes teából. És közben beszélt az ashramról: Mesterünk, Swami MaheswaranandaJi, bár mi SwamiJinek hívjuk, csak így egyszerűen 1972-ben ment Európába. Holy GuruJi, a Mestere küldte el, hogy a nyugati embereknek is adja át a jóga ősi tanítását. Ez olyannyira sikerült, hogy ma már minden földrészen, legalább harminc országban több száz jógaközpont, egyesület, ashram működik.

Hanuman Purit megérintette a hely. Tetszett neki - S innen indult minden, Jadanból?

- Ó, nem - nevetet Kiran. Itt 1992-ig csak pusztaság és tüskés bokrok voltak. A jógaiskolánk innen, Rajasthanból származik, de Kailash és Khatu, a két falu, ahol Mestereink éltek északon, Jaipur közelében vannak. Ezt a területet Swamiji, azt hiszem 1992-ben kapta. Nagy terület, legalább 200 hektár. Az első években csak bozótot irtottak, sátroban laktak és kőfalat építettek. De ez itt - mutatott körbe - a Jóga a mindennapi életben rendszer igazi nemzetközi központja. - Felállt - Ha megittátok a teát, gyertek, sétáljunk egyet.

A tér másik részén egy templom állt. - Ez az Úr Shivának szentelt templom.
Beléptek a kicsiny épületbe. A templom közepén egy feldíszített Shivalingam állt. - Ezek szerint ti is tisztelitek az Úr Shivát... - mondta Fatima, csak úgy magának.

- Persze, hiszen az úr Shiva a Jóga Ura, mesteri láncunk első láncszeme. Gyertek, nézzük meg a dzsupát is.

A Dzsupa egy kör alakú meditációs terem volt, nem messze a Shiva templomtól. Most éppen üresen állt - Reggelente itt szoktunk jógát gyakorolni. Ha csoport jön, akkor nekik általában itt szervezik a programokat?

- Csoport? - kérdezte Hanuman Puri.

- Igen. SwamiJi járja a világot, de évente öt-hat alkalommal Indiába jön. Néhány esztendeje a Khumba Melán Mahamandaleswar címet kapta, így bizony sok ezer sannyasinért és sadhuért felel itt, Indiában. S ha visszajön, akkor gyakran vele tartanak európai, ausztrál, vagy éppen amerikai tanítványai is.

- Te sem vagy indiai - jegyezte meg Fatima.

- Nem is. Magyar vagyok. Budapestről jöttem.

- Magyar? - Prem Puri csodálkozva nézett rá - Ezt eddig nem mondtad. Van egy gurutestvérem, otthon a falumban, ő szintén magyar.

- Sawita? - Kiran vidáman bólintott - ismerem. Tőle hallottam, hogy a magyarok és radzsputok, rajasthán hős népe szegről-végről rokonok.

- A radzsputok a hunok leszármazottai. - mondta Prem Puri.

- A magyarok ősei, sokak szerint meg a hunok voltak. De a Hun Birodalom valaha óriási volt, uralta egész Ázsiát. A hunok ketté váltak. Egyik águk meghódította India északi részét, ők lettek a radzsputok, a másik ág egészen a Római Birodalom ellen tört. De régi história ez. Ráadásul, úgy hallottam, itt Rajasthanban van egy madzsar nevezetű törzs.

- Igen, én találkoztam is velük - mondta Prem Puri - de ők cigányok.

- Tudom. Egyébként nálunk, otthon is sok cigány él.

- S ők tudják, hogy Indiából származnak?

Kiran vállat vont - Szerintem tudják, de már nagyon elszakadtak ősi gyökereiktől.

- Hinduk?

- Dehogy... Ha vallásosak, akkor keresztények. De elvesztek ebben a felgyorsult világban. Bár SwamiJinek is van néhány cigány tanítványa...

Hanuman Puri csendesen megszólalt - Én Nepálból származom. A madjarok népéből, akik Nepál lakosságának a felét adják. S mit mondtál, melyik városból jöttél?

- Budapestről - mondta Kiran - Buda, Attilának, a nagy hun királynak a testvére volt.

- Én meg Buda törzséből származom. Hét törzsünk van, az egyiket Budának hívják...

Ali sejk mosolyogva szólalt meg - Már meg sem merem említeni, hogy én meg jártam Törökországban, Macarköyben, ahol szintén magyarok élnek. De kérlek, Kiran Mata, beszélj nekünk, kiket is láthatunk az oltáron - mutatott az oltárképek felé a sejk.

A jobb oldalon láthatjátok Mesterünket, Swami MaheshwaranandaJit.

- Ez régi kép? - kérdezte Fatima - olyan fiatalnak látszik.
- 1945-ben született. Elmúlt hatvan éves... Mellette láthatjátok az Ő Mesterét, Swami MadhavanandaJit, akit Holy GuruJinak is hívunk.

- Ő is itt él? - kérdezte Hanuman Puri.

- Nem. Holy GuruJi 2003 októberében eltávozott. 80 esztendőt töltött közöttünk.

- Találkoztál vele?

- Többször is. Olyan csodálatosan tudott bhajanokat énekelni. Mellette látható Bhagwan Sri Deep Narayan MahaprabhuJi. Őt tekintjük a Jóga a mindennapi életben rendszer alapítójának. Ő a khatui szent. Számtalan csodát tett, igazi áldás volt Rajasthan népének. 1963-ban távozott el mahasamadiba, 135 esztendeig élt. Az Úr Vishnu megtestesülését tiszteljük benneHanuma Puri bólintott - 135 év. Az nagyon szép kor. Szerintem a mi mesterünk, Swami Bhakti Ananda Maharaj is lehet vagy száz esztendős... - Nem kapott választ. Fatima kuncogott, Prem Puri elfordult, Ali sejk csak sejtelmesen mosolygott. Kiran folytatta - S MahaprabhuJi képe mellett láthatjátok Sri DevpuriJi képét. Ő 1944-ben távozott el közülünk.S ő mennyi idős volt?

- Nem tudjuk. Nem kötötte az orrunkra. De őt az Úr Shiva megtestesüléseként tiszteljük.
- Akkor Ő Kailash Ura? - kérdezte Hanuman Puri.

- Olyan értelemben igen, hogy az ő ashramja a rajastani Kailas faluja mellett található.

- De Ő volt a jógaiskolátok első mestere?

- Nem. Sri DevpuriJi mestere a nagy Siddhpurusa Sri Alakh PuriJi...Róla sajnos nincs képünk...

Ali sejk felállt, odalépett az oltárhoz, leborult. Ara a földet érintette. Így tett Prem Puri, Kiran és Fatima is. Hanuman Puri ülve maradt, mintha földbe gyökerezett volna. - Alakh PuriJit említetted? - kérdezte végül. De hiszen a mi mesteri láncunk is tőle ered.

Prem Puri felsegítette a ledöbbent fiatal sadhut. - Igen, fiatal barátom. Spirituális unokatestvérei vagyunk SwamiJi tanítványainak, meg ki tudja még mely jógaiskoláknak. Nincs ebben semmi különös. - A többiek már kimentek a dzsupából - gyere, nézzük meg ezt a csodálatos ashramot. Ja, a Mester nem említette neked, hogy hány éves?

- Nem - rázta meg a fejét Hanuman Puri. Kezdett összazavarodni - De némely utalásból arra a következtetésre jutottam, hogy száz éves már biztosan elmúlt.

- A következtetésed helyes, ifjú barátom - mondta Prem Puri és Ali sejkre mutatott, aki már határozott lépteivel egy távolabbi épület felé tartott. Fatima Kirannal beszélgetett. - Szeretet Mesterünk már biztosan elmúlt száz éves, hiszen dicső tanítványa, Ali sejk éppen ma ünnepli 187. születésnapját....

Hanuman Puri szólni sem tudott. Fatimát nézte. Ez a csodás leány vajon akkor... Prem Puri a vállára csapott - ne aggódj, Isten kegyeltje! Fatima alig múlt húsz éves... Gyönyörű és majd eleped érted...

Előző rész:
Kolkatai történet - 107 - munka...

Nawesh
nawesh rovata (nawesh.virtus.hu)

 
 
0 komment , kategória:  Mindenmás /történ.,elbesz/  
Rövid biológiai, fizikai 2/25
  2009-04-29 16:30:20, szerda
 
  Rövid biológiai, fizikai ismeretek (2/25)
Vaszilov - 2009.04.26

A madarak egy ágon ülve alszanak, miért nem esnek le mély álmukban az ágról?
Éjjel, amikor az ágyban alszunk, az állatok nagy része is alszik. A madarak egy ágon ülve alszanak, miért nem esnek le mély álmukban az ágról?
Ha mi kézzel egy ágba kapaszkodunk, kezünk és karunk izmai megfeszülnek. Ha ekkor elaludnánk, izmaink elernyednének és nem tudnánk tovább az ágban kapaszkodni.
A madarak ezzel szemben probléma nélkül alusznak egy ágon ülve. Egyes madárfaj tudja ellenőrizni alvását, mert veszélyes környezetben csak az agyának egyik felével alszik, a másikkal ébren van, sőt gyakran az ahhoz az oldalhoz tartozó szem nyitva van. (Egyébként a kacsák,nyulak is így, azaz egy nyitott szemmel alusznak!) De a teljes mély alvásban is tartják magukat az ágon.A madárlábaknak egy bizonyos zárómechanizmusuk van: guggolóizmok és inak futnak a lábak teljes hosszában, és az ujjakat azonnal összehuzzák, ha a madár leguggol. Minél mélyebbre guggol, annál jobban huzódnak az inak és annál szorosabban fogják az ágat az ujjak. Tehát ezáltal a mechanizmus által egyedül a madár testsúlya gondoskodik az erős fogásról. Csak amikor a madár felegyenesedik, ernyed el az ín és akkor tudja a karmokat kinyitni.
Startoló madaraknál meg lehet figyelni, hogy először nyujtózik, ernyednek az inak, oldódnak a karmai és akkor felszállhat.
A ragadozómadarak görbe karmaikat hasonló elven használják: ha egy sas zsákmányra csap, a lecsapás ereje alatt az ujjai begörbülnek és ezáltal bezáródnak a körmei. Ez az automatikus záró erő extrém nagy.
A madárlábnak ez a mechanizmusa nyilvánvalóan annyira megbízható, hogy azt állítják, hogy néha még a halott madár is az ágon marad.

Vége

Előző cikk (1/25): Hogyan hat az időeltolódás az emberek alvására?
Következő (3/25): Mi közös van a macska szeme és a macskaszem között?

Vaszilov rovata (vaszilov.virtus.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Angyalmágia
  2009-04-29 16:19:39, szerda
 
  Angyalmágia
Nap mágia

Hódolat a Napnak

Mikor az így kiárasztott tüzes erő beborította az egész földet, induljatok lassan kifelé, változatlanul megtartva a lánghegyű színformákat. Amint egy bizonyos távolságot elértetek, a szirmok külső szélein levők alakítsák az egészet egyetlen körré, a központi tűz körül. Majd befelé fordulva, végső meghajlással tisztelegjen mindenki a Nap tűz aspektusának.

A Napban a Világosság Urát is tisztelhetjük. Világosságát abból a célból lehet invokálni, hogy elűzze a sötétséget az emberek életéből és a világ sötét pontjairól. A résztvevők ruháinak színe legyen fehér, arany és sárga. Alakítsanak heten központi kört, amelynek méretét összefogott kezük határozza meg. Belőlük induljon ki a hét sugár, mint egy hétágú csillag. A középpontban lévő hét személy öltözzék fehérbe. Fehér legyen minden sugár belső magva, ahol a kiinduló pont van. Ezután alakuljon ki a többi sugár, a sárga változó árnyalatait elmélyítve az aranyig.

Akiknek a helye megengedi, fogják össze kezüket, így alkotva a köröket a csillagban, s összefogott kezüket emeljék fel az égre. Törekvésük és imádatuk nyomán mentális csillagnak kell felemelkedni a fejük fölé, a Nap felé. Az eszmei csillag külső szélei legyenek zártak és alkossanak virág alakú kelyhet, hogy a Nap világossága abba leszállhasson.

Hívjátok a Világosság angyalait. Tündérek, szilfek, nagyhatalmú angyalok, a nagy zene-angyalok és az ő mennyei seregeik egyesülni fognak az emberekkel, legmélyebb imádásuk felajánlásában a Nap felé, kérve, hogy az Ő világossága szálljon alá a földre, s így oszoljék el a sötétség.

Az Ő ereje le fog áradni, a kehely megtelik. A szirmok ekkor kinyílnak, mindenki leereszti karját, kifelé fordul, hogy a világosság elkápráztató tündöklésben ragyogjon az egész világra. Azután induljanak lassan kifelé, árasszák ki a világosságot, nagy hétágú csillagként. Utána forduljanak vissza, s hódolva mondjanak köszönetet a világosság Urának.

A Napot, mint a Szeretet Urát, rózsaszínű, zöld és aranysárga ruhákban lehet imádni, mély ametiszt színű belső gyűrűvel. Nyolc szirmú virágforma legyen a szimbólum, úgy szerkesztve, mint a világosság csillaga, azzal az eltéréssel, hogy a csillag csúcsai lekerekítettek, mint a rózsa szirmai. A körben lévő nyolc - ametiszt színbe öltözött - testvér formázza a virág közepét, körülöttük alkossanak köröket, átmenetet a halvány sárgától az aranysárgáig, az aranysárgától a halvány rózsaszínen keresztül a legmélyebb rózsaszínig; az egyes szirmok között legyenek lágy zöld pontok. A csoport közepén egy virágzásban pompázó rózsafa méltó felajánlás lenne.

Egyedül az ametiszt-gyűrű tagjai - mindegyikük egy-egy sziromnak a töve - emeljék kezüket a fejük fölé és tekintsenek az égre. Mindannyian tekintsenek fölfelé és árasszák ki szeretetüket s imádásukat a Nap, mint a Szeretet Ura felé. Felemelkedve a magasságba, imáik dicsőséges rózsát alkossanak, amelynek szirmai részben befelé hajlanak, csészét formáznak, hogy abba az Ő szeretete alászálljon.

Mihelyt a tökéletes szeretet, rokonszenv és részvét dicsőséges alászállása megtölti az eszmei rózsát, mind forduljanak ki arccal a világ felé, és szélesre tárt karokkal a szívvel árasszák ki az Ő szeretetét mindenüvé a földre. Még a szeretet kiárasztása közben, lassan induljanak előre, arccal kifelé, őrizzék meg a virágformát, tartsák be a megfelelő távolságokat és a tökéletes virágformát., amíg a szimbólum középpontjában egy nagy kör nem marad, most mindnyájan forduljanak vissza és meghajolva tiszteletteljes hálát, szeretetet árasszanak ki a szeretet Urának áldásáért. Ajánlják fel életüket a szeretetnek és annak a Hatalmasnak szolgálatára, aki neki - a Szeretet Urának - képviselője a földön.

Ezek a példák mintául szolgálhatnak, amelyekre az imádás más formáit lehet alapozni. A résztvevők tökéletes csendben gyűljenek össze és szívük teljék meg örömmel. Az egyedül hallható hang a Himnuszok, dalok és litániák éneklése legyen. Csendben távozzanak, egy szót se szólva, mialatt elhagyják a szertartás színhelyét. Sőt minden beszélgetés még utána is legyen áhítatos, mérsékelt, de mégis örömteljes.

A ruhák legyenek nagyon lazák és leomlók, hogy a színek tömeghatását könnyen létrehozhassák. A végtagok maradjanak csupaszon, a lábakat szandál fedje. Fejdíszként főleg a színes szalagok fogják körül a fejet. A szertartásnak megfelelő jelkép legyen ott a homlok fölött, széles szalagon; úgy legyen készítve vagy festve, hogy a legnagyobb ragyogással tüntesse fel ama szertartás jelképének színét és formáját, amelynél viselik. Megfelelő ékköveket is lehet tenni a szalagra, egyet a homlokra, egyet a szimbólum közepébe. Ahol az éghajlat megköveteli, ajánlatos a test védelmére meleg alsóruhát viselni, természetesen ezt is a megfelelő színben.

Az angyalokkal való együttműködés eszméje legyen egyike azoknak az alapvető elveknek, amelyek a napimádás különböző formáinak kiindulásul szolgálnak. Minden résztvevő hívja segítségül őket, vagy csoportjaikat és parancsolja meg nekik, hogy legyenek küldöttei és szétosztói annak az erőnek, amelyet a világra akar sugározni. A gyermekeket meg kell tanítani arra, hogy hívják a tündéreket és alacsonyabb természetszellemeket a körükbe, ilynemű szolgálatok elvégzése céljából. Valamelyik idősebb testvér vezesse a munkájukat, de 15. életévük elérése előtt nem kapcsolódhatnak be a szertartásokba.

Minden szertarásnál, kivéve a tűz-szertartást, középpontként nagy tömjéntartót is lehet használni.

Így dolgoznak majd együtt az angyalok és az emberek, hogy megvalósítsák az öröm, a tisztaság, a szeretet és a tűz uralmát és újból megteremtsék Urink, a Nap imádatának szertartását.
Folytatás


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyógymódok
  2009-04-29 15:56:46, szerda
 
  Gyógymódok
/Patika magazin

Gyógynövények a hasmenések kezelésében


A hasmenés, mint tünetcsoport, több szempontból is igen jelentős, hiszen a légúti fertőzések után az egyik leggyakoribb egészségi problémát a különböző okokra visszavezethető hasmenések okozzák. A harmadik világ országaiban még napjainkban is a leggyakoribb halálozási okok között tartják számon a különféle fertőzések előidézte hasmenéseket, amelyek különösen a kisgyermekek körében szednek sok áldozatot.

A különböző eredetű hasmenések közül a hirtelen jelentkező, különféle vírusok és baktériumok kiváltotta “nyári hasmenések" és a nem megfelelő higiéniás viszonyokkal rendelkező országokba “utazók hasmenései" a legismertebbek. Hasmenés jelentkezhet emellett bizonyos ételek, élelmiszeranyagok (zsírok, szénhidrátok, tejcukor stb.) felszívódásának, emésztésének zavara esetén, gyógyszerek mellékhatásaként, különféle mérgezésekkor (ételek, vegyszerek és egyéb mérgek okozta), és fontos tünete lehet a különféle bélbetegségeknek (irritábilis bélszindróma, Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás stb.) is.

Egyes esetekben diétával, az emésztési rendellenességet okozó ételek étrendből történő kiiktatásával és a több alkotórészből álló gyógyteák fogyasztásával néhány nap alatt megszüntethető a hasmenés, más esetekben pedig a gyógyszeres terápiák kiegészítéseképpen fogyaszthatók hosszabb ideig is a különböző összetételű gyógyteák. Ez utóbbi célra ajánlható például a zöldtealevél, a szamócalevél, a szederlevél, a lósóskatermés vagy az apróbojtorjánfű.

A hosszabb ideig tartó hasmenések mindenképpen orvosi kivizsgálást igényelnek. Azonnali orvosi kivizsgálás szükséges például abban az esetben is, ha a hasmenést vérzés kíséri, és ha felmerül a gyanúja annak (illetve bizonyosság van afelől), hogy azt valamilyen mérgezés váltotta ki. A hasmenések kezelése az esetek többségében gyógyszeres és egyéb terápiát igényel, de a gyógynövényekből készült teáknak, kivonatoknak, poroknak vagy egyes polifenolokban gazdag gyümölcsök (pl. fekete áfonya) présleveinek is szerepük lehet a heveny és/vagy az idült hasmenéses állapotok többnyire kiegészítő kezelésében. A gyógynövényekből készült teákkal nem csak a hasmenéssel távozó folyadékveszteséget pótolhatjuk, hanem a távozott ásványi anyagok egy részének pótlásával is számolhatunk, a kivonatokkal pedig koncentráltabb formában tudjuk az antimikrobiális hatással bíró növényi hatóanyagokat a szervezetbe juttatni. Több olyan gyógynövényt is ismerünk, melynek a hasmenést előidéző baktériumok törzseivel szembeni gátló és/vagy ölő hatását laboratóriumi körülmények között igazolták, és amelynek tea vagy alkoholos kivonat formájában történő alkalmazhatóságára vonatkozóan empirikus adatok állnak rendelkezésünkre.

A különböző gyógynövénydrogokból (pl. lósóskatermés, libapimpófű, réti füzényfű, tölgyfakéreg, apróbojtorjánfű, kígyósziszfű, teacserje levele, szamócalevél, szederlevél) összeállított teák fogyasztása elsősorban azért ajánlható, mert a különböző antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező drogokból olyan keverék állítható össze, amelynek “antibakteriális" hatásspektruma szélesebb lehet, mintha csak egyféle gyógynövényből készült teát fogyasztanánk.

Hasmenés elleni gyógyteakeverék

apróbojtorján 2,5 rész
lósóskatermés 2,5 rész
zöldtealevél 1,5 rész
libapimpófű 1,5 rész
szamócalevél vagy feketeáfonya-termés 1,0 rész
tölgyfakéreg 1,0 rész

A teakeverékből 1 púpozott evőkanálnyit 3 dl forrásban lévő vízbe teszünk, 2-3 percig “alacsony lángon" forraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk. Ezután szűrjük, és ízesítés nélkül fogyasztjuk, naponta 2-4 csészével. Amennyiben 2-3 napon belül a hasmenés nem szűnik meg, az okok kiderítése érdekében orvosi vizsgálat szükséges.
Kocsányos tölgy (Quercus robur L.)

Felhasznált része: ágkéreg.
Fontosabb hatásai: antimikrobiális, összehúzó, vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő.
Alkalmazás: vírusos és bakteriális eredetű hasmenések.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó gyógyszerforma
Teacserje (Camellia sinensis [L.] Kuntze.)

Felhasznált része: levél.
Fontosabb hatásai: antimikrobiális és összehúzó.
Alkalmazás: vírusos és bakteriális eredetű hasmenések, hasmenéssel járó gyomor- és bélbántalmak.
Felhasználás formái: gyógytea (zöld- és/vagy feketeteából), por.
Lósóska (Rumex sp.)

Felhasznált része: termések.
Fontosabb hatásai: antimikrobiális.
Alkalmazás: bakteriális eredetű hasmenések.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó gyógyszerforma, por.
Közönséges kígyószisz (Echium vulgare L.)

Felhasznált része: virágos-leveles hajtás.
Fontosabb hatásai: antimikrobiális.
Alkalmazás: bakteriális eredetű hasmenések.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó gyógyszerforma.
Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria L.)

Felhasznált része: virágos hajtás.
Fontosabb hatásai: antimikrobiális és összehúzó (adsztringens).
Alkalmazás: vírusos és bakteriális eredetű hasmenések, hasmenéssel járó gyulladásos emésztőrendszeri megbetegedések.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó gyógyszerforma.
Szamóca (Fragaria vesca L.)

Felhasznált része: levél.
Fontosabb hatásai: összehúzó.
Alkalmazás: krónikus hasmenéses állapotok kiegészítő kezelése.
Felhasználás formái: gyógytea.
Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus L.)

Felhasznált része: termés.
Fontosabb hatásai: antimikrobiális és összehúzó.
Alkalmazás: erjedéses diszpepsziás panaszok, különböző eredetű hasmenések.
Felhasználás formái: préslé, kompót, gyógytea, cseppenként adagolandó gyógyszerforma, por.
Közönséges libapimpó (Potentilla anserina L.)

Felhasznált része: virágos hajtás.
Fontosabb hatásai: antimikrobiális, összehúzó és vérzéscsillapító.
Alkalmazás: vírusos és bakteriális eredetű hasmenések.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó gyógyszerforma.
Réti füzény (Lythrum salicaria L.)

Felhasznált része: virágos hajtás.
Fontosabb hatásai: antimikrobiális és összehúzó.
Alkalmazás: vírusos és bakteriális eredetű hasmenések.
Felhasználás formái: gyógytea, cseppenként adagolandó gyógyszerforma.
Szeder (Rubus sp.)

Felhasznált része: levél.
Fontosabb hatásai: összehúzó.
Alkalmazás: krónikus hasmenéses állapotok kiegészítő kezelése.
Felhasználás formái: gyógytea.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Mi történt a szülinapomon?
  2009-04-29 15:34:49, szerda
 
  Mi történt a szülinapomon?
/Múlt-kor/
2009. április 29., szerda: Antónia, Hugó, Kata, Katalin, PÉTER, Róbert, Robin, Szibilla, Tihamér névnapja.

1380. április 29.
Meghal Sienai Szent Katalin
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Catarina Benincasa Siena-ban született 1347. március 25-én. 1365-ben belépett Szent Domonkos harmadrendű apácáinak kolostorába. A középkor roppant befolyással bíró szellemi vezéralakjaként nagy része volt abban, hogy XI. Gergely 1376-ban Avignonból Rómába helyezte vissza a pápai széket. 1377-ben megalapította Bolcaro kolostorát. A legenda szerint Domonkostól kapta a szerzetesi ruhát, amelyet egy koldusnak adott és Krisztustól cserébe égi öltözéket kapott. Ránk maradt korabeli hiteles életrajza (a domonkos Capuai Boldog Rajmundtól), és igen kiterjedt lelki irodalmi munkássága, levelezése. Rómában érte a halál. Sírjánál sok nyomorék meggyógyult. 1461-ben avatták szentté. Avilai Szt. Teréz és Lisieux-i Szt. Teréz társaságában a három női egyházdoktor egyike. Olaszország egyik védőszentjeként tiszteli.

[2]1624. április 29.
Richelieu hatalmat kap
[2004.05.21. 03:10] Ezen a napon
XIII. Lajos francia király kinevezi kormány főminiszterének Armand-Jean Du Plessis bíborost (aki 1631-től Richelieu hercege). A 39 éves államférfi három fő politikai célkitűzést követ:

a francia főnemesség hatalmi helyzetének felszámolása;

a hugenották, a francia protestánsok külön politikai jogainak megszüntetése;

a külpolitikában az európai Habsburg-hegemónia megtörése, elsősorban Németországban.
Richelieu ezekkel az alapelvekkel IV. Henrik politikai elképzeléseit követi.
Richelieu egy elszegényedett poitou-i nemesi család sarja, akit 1606-ban püspökké választanak. A 22 éves pap 1607 húsvétján Rómában tartózkodik, és ekkor kapja meg a szükséges pápai diszpenzációt. Richelieu 1614-ben lépett a francia nyilvánosság elé a francia egyház szószólójaként. Politikai karrierje két évvel később indult, amikor sikerült megszereznie Medici Mária anyakirályné és régens (fia, XIII. Lajos mellett) jóindulatát. Richelieu az ő befolyásának köszönheti első állami hivatalát, a külpolitikai államtitkári kinevezést.
A király ellen folytatott intrikák után Richelieu követte Medici Máriát blois-i száműzetésébe. Ezután Avignonba vonult vissza, ahonnan szisztematikusan készítette elő visszatérését Párizsba. 1622-ben nevezték ki bíborossá, s így közvetített Mária és fia, XIII. Lajos király között, aki 1624-ben inkább ellenkezve, mint lelkesen főminiszterré nevezte ki.

[3]1676. április 29.
Meghal Michiel Adriaanszoon de Ruyter holland tengernagy
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Ulissingon-ban született 1607. március 24-én. Először kereskedelmi hajó kapitánya volt, majd 1641-ben a holland haditengerészet admirálisaként segítette a portugálokat a spanyol hajóhad elleni küzdelemben. Utána újabb tíz esztendőt töltött a kereskedelmi tengerészetnél és az észak-afrikai partoknál küzdött a barbár kalózok ellen. 1652-54 között, az első brit-holland háborúban több győzelmet aratott az angol hajóhad fölött, majd sikerét megismételte a második és a harmadik háborúban is. Az egyesült angol-francia hajóhad legyőzésével megteremtette a holland és az angol flotta közötti erőegyensúlyt, és megakadályozta a Holland Köztársaság tenger felőli elözönlését. Nevéhez magyar vonatkozású esemény is fűződött: 1676-ban ő szabadította ki fogságukból azokat a magyar református gályarabokat, akiket a magyarországi ellenreformáció idején a katolikus egyház megsértésével vádoltak és végül büntetésből eladták őket gályarabnak.

[4]1707. április 29.
Anglia és Skócia létrehozza Nagy-Britanniát
[2004.05.21. 03:10] Ezen a napon
Az egyesülési törvény alapján egyesül az angol és a skót parlament; az egyesült angol és skót királyság elnevezése ezentúl Nagy-Britannia. Az egyesülés egyenlő alapon jön létre. Skócia megtartja saját jogrendszerét és egyházát. A skótok már régóta szorgalmazták az egyesülést, melyet azonban az angolok elutasítottak, mert féltek, hogy a londoni parlamentben a skótok arra irányuló kísérletei, hogy az 1688. évi ,,dicsőséges forradalom" után (1689. II. 13.) francia segítséggel, a lakosság elégedetlen kisebbségére támaszkodva visszaszerezzék hatalmukat, Angliában is kedvező hangulatot teremtenek az egyesüléshez Skóciával. Az egyesülés után Skócia előtt megnyílik a gazdasági fellendülés lehetősége, mivel a kereskedők egyenlő feltételek mellett jelenhetnek meg a brit birodalom piacain. Skócia sohasem került olyan gyarmati függésbe Angliával szemben, mint Írország, és a skót társadalom is egységes maradt. Problémát jelent azonban az erős katolicizmus.

[5]1836. április 29.
Megszületett Munkácsi Flóra színésznő
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
A bajai születésű művésznő már 18 évesen a Nemzeti Színház tagja volt. Rendkívüli szépsége Jókait is elbűvölte, róla mintázta az Egy magyar nábob Mayer Fannyját. Kiemelkedő alakítást nyújtott Júlia, Desdemona, Ophelia alakjának megformálásakor Shakespeare Rómeo és Júlia, Othello és Hamlet című drámáiban. Budapesten halt meg 1906. október 1-jén.

[6]1841. április 29.
Meghal Aloysius Bertrand francia költő
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Az olasz származású költő Ceva-ban született 1807. április 20-án. A második romantikus költőnemzedék bohém szárnyának legjelentősebb tagja. Fő műve Az Éjszaka Gáspárja című gyűjteménye, amely az egyetlen befejezett alkotása, s még ez is csak halála után jelent meg. Munkássága rendkívüli irodalomtörténeti jelentőséggel bír; vele kezdődött a prózavers művészete, amelyet az ő hatására többek között Baudelaire és a szimbolisták fejlesztettek tovább. Verseinek magyarra fordítása többek között Radnóti, Somlyó György és Illyés Gyula nevéhez fűződött. Párizsban halt meg.

[7]1873. április 29.
Szabályozzák az egyesületek működését Magyarországon
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
A dualizmus kori Magyarországon nem szabályozták törvényi szinten az egyesülési jogot. A polgári társadalom szervezeteinek kialakulását ugyanakkor igen fontosnak tartották a korszak liberális politikusai. A belügyminiszter 1873. április 29.-i egyleti nyilvántartást és ellenőrzést szabályozó rendelete a következő mondatokkal kezdődött: `Azon tényezők közt, melyek alkotmányos államban a nyilvános életre kiváló befolyást gyakorolnak, alig létezik hatályosabb, mint az egyesülés, mely a közélet ébresztése és fejlesztése által azt nagymértékben mozdítja elő...` Az egyletekre vonatkozó 1875. május 2.-án kelt belügyminiszteri körrendelet megkülönböztet politikai, humanisztikus, nyerészkedési, közművelődési és gazdászati egyleteket. Nemzetiségi egylet csak, mint irodalmi és közművelődési egylet alakulhat. Politikai és munkásegyletek tagja csak magyar állampolgár lehet, s ezek fiókegyleteket - azaz egyleti hálózatot - nem alakíthatnak. A pártalakítás nem tartozott az egyleti szabályozás körébe. A következő évtizedekben a gyors fejlődés eredményezte, hogy a századforduló idején közel 4000 egyesület működött 1097 helységben. Ezeknek több mint fele magyar nyelvterületen alakult. A legelterjedtebb egyesülettípus az olvasó- (25 %), valamint a társaskör (23 %) volt. Ez utóbbiak közé tartoztak a kaszinók, polgári körök. Működési területük általában az igényes szórakozás. A tagok (a nőegyesületek kivételével szinte mindig csak férfiak) itt olvashattak, kártyázhattak, biliárdozhattak. Gyakori volt, hogy műkedvelő színházi, családi s zeneestélyeket, bálokat szerveztek. Bár a politikai egyesületek száma alacsony volt, a nem politikai egyesületek is aktívan részt vettek az adott közösség (község, város) politikai életében. A felekezetek nagyon sok helyen saját egyesületeket létesítettek. Volt olyan magyar város, ahol működött a katolikus, református és izraelita nőegylet. Tegyük hozzá: egymás mellett, általában békében. Az egyletek egy része kifejezetten a foglalkozásokhoz kötődött, mint a céhek "helyén" alakult ipartársulatok, tanítóegyesületek, gazdakörök, a szakmai munkásegyesületek.

[8]1901. április 29.
Megszületett Hirohito japán császár
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
1921-ben európai körutat tett, majd hazatérése után beteg apja, Josihito császár mellett régensként uralkodott. 1926-ban lépett trónra, uralkodói korszakának neve Sóva, azaz `fénylő béke`. 1931-ben megszállta Mandzsúriát, 1937-ben háborút kezdett Kína ellen, 1940-ben csatlakozott a Berlin-Róma tengelyhez. 1941-ben lépett be a II. világháborúba, amely Japán számára a totális vereséget jelentette. Hirohito 1945. augusztus 15-én jelentette be Japán kapitulációját. A bejelentést követő amerikai kormányzás ugyan nem szüntette meg uralkodói pozícióját, de a megszállás alatt Japán alkotmányos monarchiává alakult át. A császár 1947 után nem gyakorolta a végrehajtó hatalmat, a politikában csak formális szerepet játszott. Hirohito a japán császárság 2600 éves történetének leghosszabb ideig - 62 évig és 13 napig - uralkodó államfője volt. 1989. január 7-én bekövetkezett halálával véget ért az isteni eredetűként született uralkodók láncolata, és megszakadt az országot a feudális múlthoz kötő utolsó kapcsolat. A trónon legidősebb fia, Akihito követte.

[9]1906. április 29.
Országgyűlési képviselőválasztások kezdődnek Magyarországon
[2004.05.21. 12:25] Ezen a napon

[10]1928. április 29.
Először sugároz a lakihegyi nagyadó
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
1928. április 29-én kezdett sugározni a Telefunken gyártmányú 20 kW-os adó, de a Rádió vezetői azon nyomban tervbe vették egy még nagyobb adó megépítését. 1931-ben 6 nagy világcég ajánlataiból a Standard kap megbízást a 120 kW-os adó építésére. A hazai gyár rekordidő alatt végez a munkával, a MÁVAG megépíti a 300 méter magas antennatornyot, s 1933. december 2-án megkezdődik a rendszeres sugárzás. Az adóállomást s az antennatornyot, mely ekkor Európa egyik legmagasabb építménye volt, 1944. november 30-án a frontvonal közeledése miatt felrobbantják. 1923 óta folytak különféle kísérleti adások, 1925-től a rádiózás állami monopólium, adót csak a Posta létesíthetett, a vevőkészülékek után havi díjat (2,40 P) kellett fizetni. Az MTI-hez tartozó Telefon Hírmondó Rt. kapta a koncessziót a műsorkészítésre, a stúdiók fenntartására, az adás maga a Posta feladata volt. 1933 végén elkészül a 120 kW-os Standard adóállomás. A régi adó lesz a második műsort sugárzó "Budapest II.". 1934-től Székesfehérvárról sugározzák a rövidhullámú műsorokat. A rádió-előfizetők száma egyenletesen nőtt. 1927-ben 80 ezer körül, 1937-ben már 380 ezer körül jár, negyede azonban még ekkor is detektoros, egyszerű készüléket használ. A világháború azután megnöveli a rádió iránti igényt. Állami szubvencióval egy szerény "néprádiót" is elkezdenek gyártani, de 45 ezer darab után az akció abbamarad. A visszacsatolásokkal megnagyobbodott országterületen egy sor kisebb adó (Magyaróvár, Nyíregyháza, Kassa, Kolozsvár stb.) működik, a vevőkészülékek száma a be nem jelentett rádiókkal együtt a háború vége felé 600 ezer körül jár.

[11]1931. április 29.
Megkezdődik a hangosfilmgyártás a budapesti Hunnia filmgyárban
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
1917-ben Korda Sándor kezdeményezésére épült fel Zuglóban a Corvin Filmgyár. A később világhírűvé váló rendező-producer itt készítette első filmjeit. Ezt a telepet vette át 1931-ben a Hunnia Budapest. Ez a filmgyár már állami felügyelet mellett működött, a Filmipari Alap tulajdonában állt. Rövid időn belül európai viszonylatban is a hangosfilmgyártás egyik számottevő műhelyévé vált. Itt készült a magyar hangosfilmek tekintélyes része (1931-38 között 132 db), és több külföldi filmtársaság is forgatott a gyár telepén. A hazai filmek háromnegyed része a széles tömegek által kedvelt fordulatos vígjáték. A cselekmény általában az adott korban játszódott, s a társadalmon belüli felemelkedést, a nemzeti egység fontosságát sugallta. A filmgyár igazgatója az alapítástól Bingerth János volt. Az első itt forgatott magyar nagyjátékfilm `A kék bálvány` címmel készült.

[12]1951. április 29.
Meghal Ludwig Josef Johann Wittgenstein osztrák filozófus
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Bécsben látta meg napvilágot 1889. április 26-án. Mérnöki tudományokat hallgatott Berlinben és Manchesterben, majd Lord Russellnál tanult matematikai logikát. Az I. világháború alatt harcolt az osztrák hadseregben. 1929-től tanított Cambridge-ben, s onnan 1947-ben ment nyugdíjba. 1938-ban lett brit állampolgár. Gazdag életművet hagyott hátra. Filozófiai meghatározását - amely szerint a filozófia azt a világot öleli fel, amiről beszélni lehet - átvette a Bécsi Kör is. Élete végén kidolgozta a nyelvjátszma fogalmát, amely szerint a beszéd cselekvések összessége. Cambridge-ben halt meg.

[13]1951. április 29.
Átadják a csepeli gyorsvasutat
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
Hét hónappal a kitűzött határidő előtt Budapesten ünnepélyesen felavatták a 6,7 km hosszú csepeli gyorsvasutat, s ezzel megindult a közvetlen forgalom a Boráros tér és Csepel között. 2000 végén elkészült a gyorsvasút 1996 óta tartó szakaszos rekonstrukciója, amelyre 4 éve alatt a főváros 1,76 milliárd forintot, a BKV Rt. pedig 353 millió forintot fordított. A felújítási program kiterjedt az állomásépületek, valamint a megállóhelyek egységes arculatának kialakítására, építmények átépítésére, hidak felújítására, egységes utastájékoztató rendszer kiépítésére, a világítóberendezések részleges felújítására, korszerű vasútbiztosító berendezések üzembe helyzésére, a teljes vágánycserére és az áramátalakító berendezésének átalakítására.

[14]1988. április 29.
Nyilvánosságra hozzák az erdélyi településrendezési programot
[2004.09.13. 12:06] Ezen a napon
A késő Ceauşescu-korszak megalomániába torkolló, nagyszabású tervei között szerepelt a romániai falvak hatalmi úton történő `korszerűsítése`. A falvakat kategóriákra osztották: fejlesztendőkre, megmaradókra s felszámolandó kis falvakra, melyek területe termőföld lesz. Április végén hozták nyilvánosságra a `településrendezési` programot, anélkül azonban, hogy végleges számokat közöltek volna. Az érintett falvak száma így 3500 és 7000 között mozoghatott. Az erdélyi magyar falvak átrendezése a magyarság paraszti bázisának, etnikai egységének végét jelentette volna. A falurombolás ellen világszerte szót emeltek, nemzetközi mozgalom indult a romániai falvak védelmében, Budapesten, június 27-én hatalmas (több tízezer fős) tüntetés zajlott. Ekkorra példátlanul nagy feszültség alakult ki a varsói szerződésen belüli két ország között, ami a nemzetközi politikát és közvéleményt is foglalkoztatta.

[15]1990. április 29.
Paktumot köt az MDF és az SZDSZ
[2004.05.21. 03:10] Ezen a napon
A szabad választásokat követően a két legeredményesebb párt tárgyalásokat kezdett az ország alkotmányos működőképességének biztosítása érdekében. A megállapodást 1990. IV. 29-én hozták nyilvánosságra. Ez szűkítette és konkretizálta a parlamentben kétharmados szavazataránnyal meghozható törvények körét, lehetővé téve a kormány munkáját. A `kétharmados` törvények a következők: a jogalkotás rendjéről szóló; a népszavazásról szóló; a rendkívüli, illetve szükségállapot idején alkalmazott szabályokat rögzítő törvény; a képviselő jogállásáról szóló; az országgyűlés ügyrendje; az Alkotmánybíróságról szóló törvény; az állampolgári és nemzetiségi jogokról szóló törvény; a fegyveres erőkről, rendőrségről, nemzetbiztonsági tevékenységről szóló; az önkormányzatról szóló; a bíróságokról szóló; az utazási és letelepedési szabadságról szóló törvény; a lelkiismereti és vallásszabadság törvényes szabályozása; a sajtótörvény; a gyülekezési és egyesülési jogról szóló és a párttörvény; a nemzetiségi törvény; az állampolgársági törvény; a választójogi törvény; a sztrájktörvény; a honvédelmi kötelezettségről szóló törvény. A megállapodás többi pontja lényegében a köztársasági elnök és a miniszterelnök funkciójához kapcsolódott. Mielőbbi köztársasági elnökválasztást igényelt az 1946:I. tv. alapján, vagyis az országgyűlés által. Állást foglaltak a konstruktív bizalmatlansági indítvány mellett, ami azt jelenti, hogy a bizalom csak a miniszterelnöktől vonható meg, a miniszterektől nem. A megállapodás "személyi részeként" a köztársasági elnöki posztot az SZDSZ, a házelnöki tisztséget az MDF kapta. Mindkét párt a közvetett elnökválasztás mellett szavazott.

[16]1992. április 29.
Faji zavargások robbannak ki Los Angelesben
[2004.05.21. 03:10] Ezen a napon
,,Faji zavargás" dúlt az angyalokról elnevezett városban; olyan jelenség, amely már hosszú évek óta nem jellemezte az Egyesült Államokat. Az előzmény szorosan összefügg a modern társadalom technikai felszereltségével és kommunikációs szokásaival. A Los Angeles-i éjszakában négy fehér rendőr alaposan összevert egy letartóztatott fekete férfit. Az illetőnek volt némi bűncselekmény a rovásán, és korábban is összeütközött már a törvénnyel; a rendőri munkával járó feszültség ilyesféle szabálytalan levezetése valójában mindennapos eset a világ legtöbb országában. Az Egyesült Államokban viszont két évszázados alkotmányos jogok védik a letartóztatottakat, és ebben az esetben az ügyet nem lehetett a szőnyeg alá söpörni. Egy polgár ugyanis, aki szemtanúja volt az esetnek, véletlenül keze ügyében tartotta a videofelvevőjét, és rögzítette a verés perceit. A felvétel belekerült a tömegkommunikáció rendszerébe, és állásfoglalásra kényszerítette a nézőket. Egy kaliforniai bíróság végül felmentette a négy rendőrt. A gettószerű, feketék lakta negyedek lakossága három napon át tombolt Los Angelesben, Houstonban, Seattle-ben és Miamiban. A mérleg: 58 halott, több száz sebesült; az anyagi kárt egymilliárd dollárra becsülik a szakértők. A zavargásokat csak a katonaság segítségével tudják a rendőrök megfékezni. A feketék célpontjai közt vezető szerepet töltenek be az ázsiai boltok; úgy érzik, a szintén ,,színes" ázsiai bevándorlók vagyonosodása még inkább hangsúlyozza a fekete lakosság viszonylagos szegénységét.

 
 
0 komment , kategória:  Ezen a napon történt  
24 óra hírei
  2009-04-29 15:31:45, szerda
 
  24 óra hírei /origo/
Részletesen az origo.hu-n

Szerda 15:17Járványokról tanácskoznak a szegedi múzeumban
2009-ben a szegedi Móra Ferenc Múzeumban tartja nemzetközi kongresszusát a Frankofón Paleopatológus Társaság, ahol a hazai régészeti feltárások során előkerült leletek orvostörténeti jelentőségéről tanácskoznak majd.

Szerda 15:14Zsidó, meleg, roma Budapest ma este a Tűzraktérben

Szerda 15:07Scorsese és Coppola együtt bulizhatnak Cannes-ban
Információk a cannes-i filmfesztiválról, amik eddigi cikkeinkből (hivatalos program, magyar résztvevők) kimaradtak:Mai hír, hogy Fanny Ardant színésznő versenyből kimaradt első rendezését, a Cendres et Sang-t (Hamu és vér) a hivatalos programban, versenyen kívül vetítik majd. A film az albán Ismail Kadaré Aiszkhülosz, a nagy vesztes című írásán alapul, ami a görög tragédia eredetét boncolgatja. Hogy ebből hogyan lehet játékfilmet csinálni, azt nem tudjuk, igaz, nem olvastuk a könyvet.2004 óta rendezik meg a cannes-i filmfesztivál részeként a "Cannes Classics" vetítéssorozatot, amiben klasszikus filmalkotásokat lehet megtekinteni helyreállított kópiáról. Idén Martin Scorsese a program tiszteletbeli elnöke, a válogatásba pedig olyan mesterművek kerültek be, mint Michelangelo Antonioni A kaland-ja (ezt a filmet idén annyira nyomják, hogy a fesztivál plakátjához is felhasználták), Jean-Luc Godard-tól a Bolond Pierrot és Luchino Visconti Érzelem című alkotása. A filmek teljes listája itt található.A cannes-i filmfesztivál idei plakátjaKorábbi híradásunk óta változott a helyzet Francis Ford Coppola Tetró-ját illetően. A film mégis részt vesz a fesztiválon, ha nem is a hivatalos programban: miután Coppola visszautasította, hogy a hivatalos programban, de versenyen kívül vetítsék a filmet, a Rendezők Kéthete szekció lecsapott a lehetőségre, és sikerrel magukhoz édesgették az alkotót, így a Tetro a szekció nyitófilmje lesz.Még nem ejtettünk szót az idei zsűriről azon kívül, hogy Isabelle Huppert lesz az elnök. A héttagú csapatban idén részt vesz a balhés színész-rendezőnő, Asia Argento (reméljük, hogy őrült ruhákban vagy félmeztelenül jelenik meg a vörös szőnyegen), a török rendező, Nuri Bilge Ceylan, akinek Három majom című filmje tavaly versenyben volt, a dél- koreai Chang-dong Lee, aki 2007-ben a Secret Sunshine-nal versenyzett, James Gray, aki tavaly Two Lovers című filmjével rovatunk nőtagjait felbőszítette, férfitagjait elandalította, Hanif Kureishi forgatókönyvíró (Az én szép kis mosodám), Shu Qi tajvani színésznő (A szállító) és Robin Wright Penn színésznő (Életem szerelme, Bűnös viszonyok).Tíz éve rendezik meg a fesztivál keretében a "Producers on the Move"-találkozót, amely a feltörekvő európai producereknek nyújt lehetőséget a tapasztalatcserére. Idén Magyarországról Sipos Gábor (Boldog új élet), a Laokoon Film munkatársa vesz részt az eseményen.

Szerda 14:53Folytatódó forinterősödés, már 290 alatt az euró

Szerda 14:46Terjed a twitterezés, de sokan gyorsan lemorzsolódnak

Szerda 14:46Whitmarsh köszönetet mondott a WMSC tagjainak

Szerda 14:42Amikor a bíró lenyeli a sípot - Rátgéber-blog Moszkvából

Szerda 14:42Nagyon rossz adat jött ki Amerikában

Szerda 14:31Óriási profitcsökkenés a Skodánál

Szerda 14:31Új magazin indul a leggazdagabbaknak

Szerda 14:26A háztartási gépek nagy generációja

Szerda 14:24Cégünk odafigyel egészségünkre

Szerda 14:23Lucescu az új román szövetségi kapitány

Szerda 14:2350 éve kedvenc a japán rakétaporszívó

Szerda 14:20Pályázati pénzből fejlesztenek Szigetszentmiklóson

Szerda 14:12Nyugaton, délnyugaton várható csapadék

Szerda 14:10Ballagáskörkép: virág, ajándék, búcsú

Szerda 14:01Méregdrága high-tech golfcuccok

Szerda 13:58Embercsempészeket fogtak a repülőtéri rendőrök

Szerda 13:56Százezer fontot fialtak Hitler festményei

Szerda 13:53Amerika legveszélyeztetettebb emlékei 2009-ben

Szerda 13:49Zár a Magyar Kétfejű Kutyapárt kortárs művészetet parodizáló kiállítása

Szerda 13:42Faith No More és Primal Scream a Szigeten

Szerda 13:37Riadót fújtak az amerikai örökségvédők

Szerda 13:32Már az USA-ban is ölt a sertésinfluenza

Szerda 13:32Hegyoldalba csapódott egy kisrepülő Görögországban

Szerda 13:32A nagyobb cégek bíznak a CSR erejében

Szerda 13:30Jól fésült, udvarias - a Moog új lemeze

Szerda 13:26Brüsszel vizsgálatot indít a Péti Nitrogénművek megmentése miatt

Szerda 13:22Írhatja nagy Ö-vel az összefogást Szili

Szerda 13:17A grillpiacon is hódít az év divatszíne

Szerda 13:16A McLaren felfüggesztett büntetést kapott

Szerda 13:12Érettségi: kevés az esély a Radnóti-tételre

Szerda 13:07Influenzamaszkban raboltak ki egy ékszerüzletet Mexikóban

Szerda 13:07Ingyenes vírusirtót jelentett be a Panda Security

Szerda 13:01Mogyoródról származik az F1 karbonhal

Szerda 12:58500 gigabájt adat egy lemezen

Szerda 12:52Nem feltétlenül drága a zöld utazás

Szerda 12:51Ragadozók keringenek Britney körül

Szerda 12:48A Ferrari átmeneti diffúzora a Spanyol Nagydíjra készülhet el

Szerda 12:48Szonda Ipsos: a magyar lakosság félti a Molt

Szerda 12:47Saab-kupé a Chevrolet Volt alapjain

Szerda 12:44BL a TV2-n, magyar foci az RTL-en

Szerda 12:41Mélyíti a válságot a Bajnai-csomag

Szerda 12:36Négy százalékkal csökkenhetnek a telekárak

Szerda 12:36Már nem fél mexikói csatárától az Arsenal

Szerda 12:35Maradhatnak az elhullott dögök - az EU így segít a keselyűkön

Szerda 12:31Programajánló: Hulladékból Termék kiállítás és belvárosi kerékpáros szabadpiac

Szerda 12:24Rizs helyett ajánljuk: variációk köretre

Szerda 12:23Száztíz éves a budapesti Közlekedési Múzeum

Szerda 12:17Átverés az olcsó bolgár nyaralás

Szerda 12:08Ókori kapu épül Szaddám Huszein helyére

Szerda 12:05Kémfotókon az új Saab 9-5

Szerda 12:04Webkettes oldalakon nyomul az Európai Parlament

Szerda 11:59Ingyenbicikli-rendszert terveznek Budapesten

Szerda 11:56Jó hír az eurózónából

Szerda 11:54Egyelőre nem lesz játék a véres iraki ütközetből

Szerda 11:54Puyolt és Marquezt is elvesztette a Barca

Szerda 11:53Vendégként vakmerően futballozna az Arsenal

Szerda 11:51Veszélyes légfegyverek a nyíregyházi piacon

Szerda 11:51Horner: Vettelt már semmi sem köti a BMW-hez

Szerda 11:51Direktmarketing élesben

Szerda 11:47Csak a magyarok harmada érzi biztonságosnak az utcát

Szerda 11:45Hibás féklámpák a Mitsubishinél

Szerda 11:44Magyarországon tartja a profitot az ING

Szerda 11:44Lenyomták a magyar diákok a szlovákokat szlovákból

Szerda 11:44Új kormány jön - lakástámogatás megy

Szerda 11:42Oliver Stone-t ismét elragadja a mohó vágy

Szerda 11:41A TV2-n is lesz Bajnokok Ligája

Szerda 11:41A legizgalmasabb vízi utak

Szerda 11:40Verseny-különkiadás a Corvette-ből

Szerda 11:25Silóból építene szórakoztatóközpontot Amszterdam

Szerda 11:22A Balkánhoz kezd hasonlítani Magyarország

Szerda 11:21Majális a Tabánban

Szerda 11:17Véletlenül fedezték fel a budai vár ciszternáit

Szerda 11:16A Microsoft iPhone-riválisáról pletykálnak

Szerda 11:05Minimum három hónapba telhet a sertésinfluenza elleni vakcina előállítása

Szerda 11:02Szexszel szinte mindent el lehet adni

Szerda 11:01Börtönt kapott Jay Kay szuperautójának megrongálója

Szerda 10:57Egyre biztosabbnak tűnik a budapesti bokszgála

Szerda 10:50Nagylelkű maradt a Shell

Szerda 10:46Furcsa hatással van a rágógumi a diákokra

Szerda 10:43Összehozta Tajvant és Kínát az influenza

Szerda 10:41Magyarok az EPT nagydöntőjében

Szerda 10:41Belterjes kereskedelem

Szerda 10:38Benk sérülése miatt bocsánatot kértek a kanadai szurkolók

Szerda 10:372013-ra lesz kész az Alba Aréna

Szerda 10:36Erősebb motorokat kapott az olasz SX4

Szerda 10:31Magyar bor és pezsgő féláron

Szerda 10:31Overdose még nem megy Angliába

Szerda 10:29Lassul a lakásépítés

Szerda 10:26A YouTube-on keresnek maguknak osztályfőnököt brit kisiskolások

Szerda 10:26Epilepsziás utas miatt szállt le egy repülőgép Ferihegyen

Szerda 10:26Dokumentumfilm készül Ayrton Sennáról

Szerda 10:21A PKR is profi csapatot állít össze

Szerda 10:21Élet a madárinfluenza után

Szerda 10:17Újjáépítik a Murányi Vénusz lakhelyét

Szerda 10:01Kellemes meglepetést okozott a Siemens

Szerda 10:01Limitált szériás konyak saját dallal

Szerda 09:59Többet várnánk Carameltől

Szerda 09:55Twingo-alapú kabriót készít a Renault

Szerda 09:49A McLaren egyik szponzora a Ferrari elnökével tárgyalt

Szerda 09:46Ötven atmoszféra nyomás van egyes vírusok belsejében

Szerda 09:38Kémfotón az Audi RS5

Szerda 09:34Betiltják az erkölcstelen Piroskát

Szerda 09:32Darwin is fölfedezhette volna az öröklődés alaptörvényeit

Szerda 09:21Diplomások az utcán

Szerda 09:16Mítoszokat cáfolnak a csíkszeredai régészek

Szerda 09:14Megszűnhet több tévécsatorna

Szerda 09:13Új torna kezdődik a hokiválogatottnak

Szerda 09:12Drágul a Mol és az OTP

Szerda 09:12Autizmus: először találtak egyértelmű genetikai hátteret

Szerda 09:10Borszerda a jóra szomjazóknak

Szerda 09:08Majdnem legyorsultunk egy Lamborghinit

Szerda 09:05A daganatok harmada megelőzhető lenne a testsúly kordában tartásával

Szerda 09:04A gyenge forinton híztak az ipari árak

Szerda 09:01Felhúzza az órákat a 20 millió forintos szekrény

Szerda 08:4980 másodperc alatt buktak el az Ördögök

Szerda 08:46Műkincsvita árnyékában nyílik meg az új Akropolisz múzeuzem

Szerda 08:45Gömbölyödik a Chinoin anyacége

Szerda 08:30Társaságban gyerekkel: nem könnyű

Szerda 08:26NBA: továbbjutott a Dallas Mavericks

Szerda 08:21Hitelezőket védene az új csődtörvény

Szerda 08:20A ijedtség felnyomta az influenzagyógyszer forgalmát

Szerda 08:19Lékó holtversenyben vezet a nalcsiki GP-n

Szerda 08:16Portréfilm készült Kádár Jánosról

Szerda 08:08Megjelentek a vevők a börzéken

Szerda 08:05Megkezdődött a legnagyobb antarktiszi jégself pusztulása - műholdkép

Szerda 08:03Háborús bűnössel dolgozik együtt az ENSZ Kongóban

Szerda 08:00A nap fotója: ökölbe szorított kengurubosszú

Szerda 08:00Nap hűti a budaörsi áruházat

Szerda 07:57Tartja előnyét a forint

Szerda 07:54Ősztől Eto'ót tömheti labdával Robinho

Szerda 07:46Még két évig zárva lesz a német álláspiac

Szerda 07:38Félkarú és félszemű golfos telitalálata

Szerda 07:30Marad a heti 48 órás munkaidőkorlát

Szerda 07:28Felborult autó miatt torlódik az M1-es és az M7-es

Szerda 07:28Oszkó nem adóztatná meg a minimálbért

Szerda 07:24Elfogták Rózsáék feltételezett fegyverszállítóit

Szerda 06:47Az építő engedett a metróvitában

Szerda 06:21Gázolás késleltette a vonatforgalmat Vecsésen

Szerda 02:02Válsághíradó: stresszteszt, titkosszolgák, Soros-vizsgálat

Szerda 02:00Szerdai horoszkóp

Szerda 01:38Valószínűleg sertésinfluenzás beteget találtak Ausztriában

Szerda 00:50Akit megperzselt a tizennégy éves sárkány

Kedd 23:53Obamához pártol egy republikánus szenátor

Kedd 23:07Pekingi érmesek buktak meg az új doppingszerrel

Kedd 22:53Négy Loki-gól és Újpest-előzés Rákospalotán

Kedd 22:47Siófoki futballreváns a Bozsik-stadionban

Kedd 22:35A szem tréningezéséhez is edző kell

Kedd 22:30Stressztesztről szóló hír húzta le New Yorkot

Kedd 22:26Rendkívüli állapot Kaliforniában a sertésinfluenza miatt

Kedd 22:26Bajzáték idegenben verték péppé a Zalaegerszeget

Kedd 22:14Otthon bukott a Vasas futballcsapata

Kedd 22:08A Paks tizenegyesből sem tudott gólt lőni

Kedd 22:00Amitől hisztit kapnak a konzervatívabbak - interjú jezsuita bloggerekkel

Kedd 21:59A Diósgyőr nyerte a szomszédvárak rangadóját

Kedd 21:57Fellépés az étkezési jegyek adóztatása ellen

Kedd 21:51Kenesei vezérletével nyert a Haladás Kaposváron

Kedd 21:41Házhoz megy a hajszobrász

Kedd 21:35Őssejtterápia agyi érkatasztrófában

Kedd 21:34Erősödött a forint, az euró 293 forint alatt este

Kedd 20:56Tudott a Mol-részvények eladásáról a kormány

Kedd 20:52Megvan a pénz Magyarosi holttestének hazaszállításához

Kedd 20:37Leszedték a keresztvizet az olimpiai médiaközpontról

Kedd 20:34Simán nyerte a Veszprém a kézirangadót

Kedd 20:20Parlamenti vizsgálat indulhat a Soros Fund miatt

Kedd 20:17Levegőbe emelkedett az új amerikai felderítő repülőgép prototípusa

Kedd 20:01Nem hozott gólt a Barca-Chelsea BL-csata

Kedd 19:51Repültek a cipők a belga bank közgyűlésén

Kedd 19:41Elhagyják a Földet a Forma 1-es pilóták

Kedd 19:38Elemzők 2014-re várják a magyar eurót

Kedd 19:34A Google a legértékesebb márka

Kedd 19:17Újabb nagy hadihajókat építenének a franciák

Kedd 19:02Tévés kvízjátékban győzné le az embert az IBM szupergépe

Kedd 18:57Gyenesei mérlegeli az átülést az MDF-be

Kedd 18:54Botrányos győri jegyárusítás a kézi-BL-döntőjére

Kedd 18:46Szávay nyolcaddöntős Stuttgartban

Kedd 18:42Magyar-román focimeccset rendeznek Cozma emlékére

Kedd 18:39Zárt kapuk mögött a Juventus

Kedd 18:38Balatoni Borok Fesztiválja Újbudán

Kedd 18:17Részvényenként 590 forint a Richter-osztalék

Kedd 18:17Civilek számára is bemutatták az új harci gépet

Kedd 18:13Valószínűleg már egymást fertőzik az emberek Skóciában

Kedd 18:12Nicola Conte Harcsa Veronikával turnézik

Kedd 18:06Egyszer már kifogott az USA-n a sertésinfluenza

Kedd 18:012 milliós gyémántkövet hagyott a buszon egy nő

Kedd 17:55"Szivárgunk be a fősodorba" - Steven Bernstein (Sex Mob) a Quartnak

Kedd 17:41Határtalan kkv-k

Kedd 17:40Újítsunk: sonkás-pórés rétes

Kedd 17:33Kiraboltak egy bankfiókot a XIII. kerületben

Kedd 17:30Álláslehetőségek Dániában

Kedd 17:29Kommunikátor léböjtön: mobilteszt

Kedd 17:21Interneten árverez lakásokat a Hild

Kedd 17:03Felemás nap a budapesti börzén

Kedd 16:45Stoner a negyedik hellyel is elégedett

Kedd 16:42Délutánra meglódult a forint

Kedd 16:37Közel hatmilliárd forintot költhet humánfejlesztésre Szolnok megye

Kedd 16:36Támadásba lendült a tálibok ellen Pakisztán

Kedd 16:24Vb-re is kijuthatnak a ''Talmácsi-fiúk''

Kedd 16:19New York jobban áll, mint Európa

Kedd 16:19Czink Melinda egyesben is továbbment

Kedd 16:18Obamát is legyőzték a trollok

Kedd 16:15Megrövidítik a Hősöket

Kedd 16:05Lazítana a közúti bírságok szigorán a kormány

Kedd 16:03Ékszerkombinációk különböző stílusban

Kedd 16:02Csőre töltött pisztollyal lövöldözött egy norvég kisfiú

Kedd 16:02Cipész a gyorsszerviz árnyékában

Kedd 15:56Az állam is jól járna a háztartásigép-cserével

Kedd 15:55Mindenki ránk akarja hozni a frászt

Kedd 15:51A legfontosabb érettségi dátumok

Kedd 15:48Közel volt a vb-bravúrhoz a hokiválogatott

Kedd 15:45Ecclestone szerint a McLaren nem kap súlyos büntetést

Kedd 15:38Magyarország a sereghajtó az EU új tagjai között

Kedd 15:32Debrecenből igazolna kézikapust a Fehérép

Kedd 15:28Jövőre már jobb lesz

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 379 
2009.03 2009. április 2009.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 379 db bejegyzés
e év: 4736 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 379
  • e Hét: 1217
  • e Hónap: 7171
  • e Év: 7171
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.