Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Még meg tudok döbbenni
  2009-06-30 21:16:20, kedd
 
  Készítem a Mosonvármegyét. M. Gézától kaptam egy anyagot, s ez Vass Mártáról szól, aki 38 évig tanított Óváron a fiúiskolában (ma kettes). Sattler János polgármester is köszöntötte 1937-ben, amikor nyugdíjba ment.
Katolikusnak kereszteltél, szülei kikeresztelkedett zsidók voltak. '44-ben bevitték a mosoni gettóba, ott nem szerepelt az összeíráson, s állítólag elindították valamelyik haláltáborba. Útközben meghalt, kidobták a vonatból.
Egy 1899-es fényképet hozok az írás mellett. Néhány tanítvány őrizte meg emlékezetében.
A cikk a www.mosonvarmegye.eoldal.hu honlapon előzetesen olvasható.
Lassan kész lesz az újság.
Az asszony sikeres államvizsgát tett germanisztika szakon.
Öt napja mindenen nap esik, a málna elrothadt, a meggy penészedik.
Én meg érek, mint az uborka.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kényszerházasság
  2009-06-25 05:21:12, csütörtök
 
  Hetven éve, július 1-jén tolták össze Mosont és Magyaróvárt. Ez kényszerházasság volt, az idő érlelte meg. Arról már nem a város tehetett, hogy aztán Moson zsidó lakosságát deportálták, svábjait elűzték, a város határzónába került, szellemi ereje megroppant. S még jött 1956 hozzá, a lezáratlan sortűz. Aztán a gengszterváltás, a rövid fellendülés után az erkölcsi - gazdasági romlás.
S itt a küszöbön az új honfoglalás a szlovák betelepülésekkel.
Tegnap kivittük Zsókával a szél-járás folyóirat osztrák postáját Andauba. Szép rendezett falu (Mosontarcsa volt), s visszafelé Halbturnnak kanyarodtam, gondoltam, átjövök Albertkázmérnál. Átjöttem. A valahai vasfüggönyig nem is volt gond, de aztán iszonyú gödrök,kátyúk végig Mosonszolnokig. Bagdad különbül nézhetett ki bombázás után. Száz év időutazás volt visszafelé.
Egy pillanatra átfutott rajtam, hogy miről is szólt az elmúlt húsz év? (Gondoltam: egy év kényszermunka a '89 utáni országgyűlés tagjainak. Van meló bőben, amit műveltek, azért jobb helyen úgyis kötél jár.)
S hogy talán jobban járt volna az a nyomorult kis falucska, ha átcsatolják. Úgyis Féltorony (Halbtrun) külterülete volt.
Közben folyik a "haláltánc". Az ellenség már Róma alatt van, de a mulatozás végítéletig tart. Lánccsörgés minden sarkon, kiüresített dolgok. Naponta tucatnyi meghívó, természetesen sajtótájékoztatóra. (Álca)
Jó lenne egy hét csönd, amikor mindenki elővehetne egy könyvet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Málnaszörp
  2009-06-24 05:48:08, szerda
 
  Leszedtem egy kilónyi málnát még tegnap, s pillanatok alatt találtam egy tucat reeptet az interneten.
Nagymama receptes könyvét nehezebb megtalálni. Most a Google chromot használom, de egy két dolog nem igazán jó rajta, míg a felület sokkal látványosabb.
Néhány palack málnaszörpöt elteszek ma, minden recept úgy kezdődött, hogy egy üborkásüvegbe tegyem bele a megmosott, összetört málnát, s várjak egy napig.
Vártam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Torkig ért
  2009-06-24 05:38:25, szerda
 
  Az eső. Hétfőn és kedden esett. A baj csak az, hogy nem meleg eső volt, hanem hideg. Zsóka hétfőn eset befűttetett. Június 22-én.
A szél-járás postáját rakosgattam össze, benéztem az iskolába. Néhány versen piszmogtam, s nagyjából összeraktam a darnózseli újságot. Tegnap este aztán el is röpítettem a nyomdába.
Ma kivisszük Andauba az osztrák postát, reggel még azt rakom össze.
Vár a kert, minden összeért benne. A meggyet is le kellene szedni, de olyan sok van a három fán, hogy még azt sem tudom, mi legyen vele.
Tegnap jött Pannon Tükör, szép, igényes folyóirat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Schneeberg
  2009-06-22 14:40:13, hétfő
 
  Szombaton Zsóka államvizsgázott, ez volt az írásbeli. Rendben van. Cudar idő volt. Ez persze nem jelentett semmit a másnapi hegymászás szempontjából. Elővettem a téli bakancsot, vastag zokni, melegítót, esőkabátot, a sétálóbotot. Vasárnap reggel indultunk, Tamás vezetett. Eleinte szép idő volt, hol kisütött a Nap, hol felhős volt, olyan igazi túraidő. Fogaskerekűvel felmentünk 1800 méterre, 11 órára értünk fel, majd séta. Ildi, Szonja és Zsóka az első menedékháznál lecövekelt. Innét jött a meredek rész, soha ilyen nehezen nem másztam fel a Fischerhüttéig. Az utolsó részen már alig kaptam levegőt.Persze a csúcs felhőben, ködben volt. Visszafelé a rövidebb, de meredekebb úton jöttünk, a 2049 méteren lévő keresztnél úgy fújt a szél, hogy már csak jagattam (belül).
A menedékházban több időt töltöttünk a szokásosnál, jól esett a meleg. Aztán le a völgybe fogaskerekűvel, megnéztünk egy vízesést és egy kocsmában megvacsoráztunk. Nem éreztem a lábamat.
Deák Ernő megígérte, hogy ír a túráról színes csalogatót a szél-járásba, s Kovács Pista pedig egy verset.
Visszafelé is Tomi vezetett, ős is fáradt volt.
Mára aztán megjött a tél. 13 fok van, megint zuhog. Még szerencsések is vagyunk, hogy nem tegnap volt ilyen idő, mert az eső ellenére is felhajtott volna Ernő a csúcsra.
Csúcsra vagyok járatva.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Miért nem írtam?
  2009-06-19 22:20:09, péntek
 
  Az érettségik befejeződtek. Szép volt. Tucatnyi jeles fejezet. komoly maturanduszok. Kicsit meghatódtam. Valóban megértek a gyerekek, s kicsit mi is hozzájuk értünk. Nehéz elhinni, nagyon fontosak ők. Úgy drukkoltam nekik.
De tudatosan nem írtam jegyzetet néhány napja. Magamról is el kellett gondolkodnom. Itt ragadtam, kár volt. Már érzem, nem véletlenül volt itt a sortűz 1956-ban.
Ma 55 éves lettem. Szép kor.
Délben elmentünk Tamással a szél-járás új számáért Györbe, majd Somorjára, Tejfaluba Nagy Józsihoz. Ünnepletünk, unokája született. Kedves ember, örült nekünk.
Visszafelé Tamással beszélgettünk, ég és föld. Nem ért semmit.
Ma sokan megköszöntöttek, a legszíven ütőbbé egy sírásóé volt.
Végül az övé leszünk.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
dög meleg
  2009-06-15 18:57:12, hétfő
 
  Ez a jó kifejezés a párás, dunsztos melegre.
Reggel héttől délután négyig érettségiztetés. Aranyosak a gyerekek, számít azért a dolog. Azt persze tudtam, hogy ez a fene nagy "jogosulás" hülyeség, akinek jól sikerült az írásbeli az lustálkodott, a gyengébbek jobban készültek.
A jog és a kötelesség harmóniája a demokrácia, nem ez a marhaság.
Megöntöztem a kertet, néhány telefon. A folyóiratot nyomják, pénteken megyek Somorjára Nagy Józsihoz, vasárnap Schneeberg. Jövő héten először a kertet teszem rendbe. Aztán a szobámat.
Szombaton még Zsókáért kell drukkolni, germanisztikából államvizsgázik. Az első fele: írásbeli.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Egy nehéz, de jó nap
  2009-06-13 20:19:00, szombat
 
  Tegnap Pozsonyból megjött Jenő és Mártika. Jól tették. Jenő ellenőrzött, hogy dolgoztam-e lapunkon, s rájött, hogy igen. Örültem, hogy itt voltak.
Ma értekezlet a piaristáknál, délután fél háromkor értem haza. Rabvallató székeken hallgattuk Lupust. Valahogyan mégis jól éreztem magamat, a védő közösség érzése volt. Közös ebéd, tantárgyfelosztás stb. Szeptembertől a 9. és a 12. osztályt tanítom magyar irodalomra és nyelvtanra.
Jól érzem magam ebben az iskolában.
Délután az eperágyást takarítottam ki, borovicskáztunk. Holnap a tételeimet nézem át, hétfőn érettségi. Veszettül szorítok értük, és segítek is. Most lesznek "nagyok" a gyerekek. 25 éve tanítok középiskolában, de mindig meghat, amikor megérnek. És tényleg megérnek, a szó minden értelmében. Szerencsétlen Magyar Bálint ellenére is. A leghitványabb kultuszminiszter volt a magyar oktatás történetében.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aztán
  2009-06-11 06:18:16, csütörtök
 
  Osztán. Majdnem ezt írtam le, pedig ez a régibb kifejezés, hisz a középső nyelvállásból könnyebben lesz alsó, mint fordítva.
Varga Csabát olvasok, s rémülten látom, hogy a nyelv dolgában igaza van. Ez pedig azt jelenti, hogy nagy leltárt kellene végezni, s selejtezni. Az bizonyos, hogy gyanús az a szókincseredet, ahol minden szó átvételnek jelölt, s nem találni magyar eredetet. S hogy a szláv eredeztetés rendkívüli gyakorisága óvatosságra int, azt sejtettem. Nem hiszem, hogy a szolgák (ez nem negatív szó, s benne a szlovák szó rejlik) nyelvét forrásnak tekintették, pont fordítva.
Katt problémám megoldódott, vezeték nélküli a billnetyűzetem és az egerem, s a billntyűzet eleme mondta fel a szolgálatot. S mivel az egér működött, azt hittem másutt a baj.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Katt
  2009-06-10 08:52:16, szerda
 
  Csak egy kattintás volt tegnap este - korrektúráztam - s a fő gépem dokumentumaiba nem tudtam írni tovább. Az írás funkció eltűnt még a levelezőprogramból is.
Megpróbálom rendbe hozni.
Természetesen mindig rosszkor történnek az ilyen dolgok.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2009.05 2009. Június 2009.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 277 db bejegyzés
Összes: 3555 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 253
  • e Hét: 582
  • e Hónap: 12866
  • e Év: 44531
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.