Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 223 
Tornázzunk egy kicsit
  2009-06-29 12:57:51, hétfő
 
 

 
 
2 komment , kategória:  Humor  
Narancs
  2009-06-29 12:55:51, hétfő
 
 
A skót és a fia mennek a piacon, megszólal a gyerek:
- Apa, kaphatok narancsot?
- Nem.
- De apa, nagyon szeretnék!
- Jól van fiam, köpd le az árust, talán hozzád vág egyet!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Majd megszokja
  2009-06-29 12:55:06, hétfő
 
  Két görénytulajdonos beszélget:
- És hol alszik a görényed?
- A lábamnál.
- És nem büdös?
- Majd megszokja.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
EuroVegas - Lesz Vigasz :)
  2009-06-29 12:13:20, hétfő
 
  Akár tízezer munkahelyet is teremthet: pénteken mutatták be a bezenyei Hard Rock Hotel és Casino Hungary terveit.

Ez lesz Európában az első ilyen komplexum: most világszerte tíz városban termel profitot a beruházónak. A magyar állammal kötött koncessziós szerződés értelmében az első bezenyei kaszinónak legkésőbb 2010 novemberében működnie kellene: az első, A ütem teljes felépítése azonban három évet vehet igénybe. Így vélhetően módosítani kell a korábbi megállapodást: a szerződés értelmében egyébként a magyar költségvetés kaszinónként évente egymilliárd forintos bevételhez jut majd. Időközben Andreas Asamer átvette apjától, Hans Asamertől - a terület tulajdonosától - a bezenyei projektet. A Hard Rock International, az osztrák Asamer és a Supersberger Group képviselői pénteken mutatták be a terveket.

A kormány támogatásáról biztosította a bezenyei kaszinóprojektet, amire ötmilliárd eurót szánnának a beruházók.

"Rock Vegas": Első ütemben többek közt egy 316 szobás hotelt építenek, és 1500 játékgépet helyeznek ide. Max Osceola (balra), a Seminole Tribe of Florida képviselője is Budapestre érkezik, hogy a bezenyei kaszinóváros részleteiről beszéljen.A világ egyik legnyereségesebb kaszinóvállalata, a Hard Rock International bejelentette pénteken, hogy a Supersberger Grouppal és az Asamer Grouppal együtt ötmilliárd eurós beruházást terveznek Szlovákia, Magyarország és Ausztria hármas határánál, Bezenyénél.

Az ötmilliárd eurót tíz év alatt fordítanák a területre. Az első ütemben 35 hektáron 2012-ig egy 600 szobás szálloda és kaszinó épülne. Az osztrák befektetők 2005-ben kezdték el a beruházás előkészítését. Alfred Supersberger az [origo]-nak elmondta, hogy a tervezett - Las Vegas-i stílusú - kaszinót a Hard Rock üzemelteti majd, de a finanszírozásba is besegítenek az amerikaiak. Az osztrákok a területet adják, és az infrastruktúrát készítik elő. Ehhez a magyar kormány támogatását is várják egyébként.

Ki fogja finanszírozni a beruházást?

Az amerikai Hard Rock International elnöke, Jim Allen elmondta lapunknak, hogy a finanszírozásban ők nem vesznek részt, segíteni viszont fognak a beruházáshoz szükséges tőke előteremtésében. Az amerikaiak a kaszinó működtetését vállalják majd. Később pedig kötvénykibocsátásból szeretnék fedezni a költségek egy részét.

Oszkó Péter magyar pénzügyminiszter a kormány támogatásáról biztosította a projektet rövid, néhány mondatos bevezetőjében.

Oszkó, valamint Katona Tamás pénzügyi államtitkár és Veres János korábbi pénzügyminiszter is megjelent a pénteki sajtótájékoztatón. Mindhárman bizakodtak, hogy végre megvalósul a hosszú évek óta tervezett kaszinóberuházás. Korábban feltűnt például a projekt körül a magyar idő szerint péntekre virradóra elhunyt Michael Jackson édesapja is. Joe Jackson azonban végül mégsem épített kaszinót, pedig a 2000-es évek elején vele is kötöttek előszerződést az osztrák telektulajdonosok.

Öt kaszinóra van engedélyük

Supersberger szerint jelenleg öt kaszinó felépítésére szól a licenszük, de egyelőre csak egyet terveznek, a beruházás első ütemében. Mostanra tanultak a korábbi kudarcokból, és ők maguk is részt vesznek a projektben, nem egyszerűen a jogokat próbálják értékesíteni. Így az Asamer Group és a Supersberger Group az EuroVegas cég révén tagja a kaszinóberuházásnak.

Az engedélyekkel jól állnak - tudtuk meg a terület osztrák tulajdonosaitól, de van, ahol még a másodfokú hatóságoknak kell jóváhagyniuk a projektet. Supersberger bízik abban, hogy két korábbi meghiúsult próbálkozásuk ellenére most - harmadszorra sikerült a megfelelő partnert megtalálniuk a kaszinók megvalósításához. Ehhez azonban saját és külső tőkét kell szerezniük, és ha ez rendelkezésre áll, 2010-ben megkezdődhetnek az építkezések Bezenyén, és 2012-ben elkészülhet az első projekt.

Egy bennszülött törzs a Hard Rock tulajdonosa

A Hard Rock International kaszinócéget a floridai szeminol törzs vásárolta meg pár évvel ezelőtt. A még négyezer főt sem számláló szeminol közösség egyik vezetője, Max Osceola is jelen volt a budapesti sajtótájékoztatón. Utána az [origo]-nak elmondta, hogy a törzs adómentességet élvez, és 71 pályázóval mérkőztek meg, hogy megszerezzék a Hard Rockot. Az indián közösség tagjai bingó játékkal kezdték a hetvenes években, aztán játékgépek üzemeltetésével folytaták, végül a 2000-es években a nemzetközi kaszinóláncot kiépítő Hard Rock 100 százalékos tulajdonosai lettek a Seminole Gaming cégen keresztül (ennek is vezető tisztségviselője a csúcsmenedzser Jim Allen).

A cég bevételeiből többek között a szeminol közösség oktatását finanszírozzák. Max Osceola elmondta, hogy a szeminolok közül ő volt a második a hetvenes években, aki felsőfokú végzettséget szerzett, mostanra viszont már 120-an vannak, akik legalább főiskolai diplomával rendelkeznek a 3494 fős közösségből. A közösség jelenlegi vezetője rokona egyébként a szeminolok legendás tőrzsfőnökének, Osceolának, akit Magyarországon az NDK-s indiánfilmekből ismerhettünk meg, Gojko Mitic főszereplésével.


Egyéb infó : LinkEuroVegas esti fényben.
Az első szakasz távlati képe.

(infóvilág)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Ferdinandy György
  2009-06-29 12:00:31, hétfő
 
  Megerednek-e az eltépett gyökerek? - FERDINANDY GYÖRGY

Húsz éve, 1988-ban jelent meg Ferdinandy György első hazai könyve (Szerecsenségem története) azok után, hogy 1956-ban, húszévesen emigrált. Hamar megtanult jól franciául, az első két francia könyve siker lett, jelentős díjakat is nyert, ezután a kiadó hat kötetre kötött vele szerződést. Ferdinandy György 1964-ben mégis továbbvándorolt Puerto Ricóba. 1988 óta megjelennek a könyvei magyarul, az idei Ünnepi könyvhétre új novelláskötete látott napvilágot, Csak egy nap a világ címmel.


INTERJÚ Link

Ferdinandy Györgyről Link
 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Írók, költők  
Az anyai örökség ( Ferdinandy)
  2009-06-29 11:56:33, hétfő
 
  Ferdinandy György
Az anyai örökség

Anyámnak volt egy nagy, barna kartondoboza. A ruhásszekrényben tartotta, a párnahuzatok és a lepedők alatt. Fényképek voltak benne, dagerrotípiák. Régi iratok, oklevelek. Ott találtam meg a családfát, amit valamikor a negyvenes évek elején készített. Talán a válása idején jutott eszébe a múlt, de az is lehet, hogy az egymást követő zsidótörvények miatt kellett az ősöknek utánanéznie.

Engem egész életemben csak apám családja érdekelt. Ők sem igazán, hiszen magára hagyták ők is apámat. Csak azokat tartottam számon, akiket ott ismertem meg, az ágya körül, látogatónapokon.

Most mégis megpróbálom összeírni magamnak ezeket az ismeretlen ősöket. Talán segíteni fognak, hogy jobban megértsem anyámat. Lehet, hogy még az utódait is: messzireszakadt gyermekeimet.


Folytatása Link
 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Írók műveiből  
Ferdinandy György: Kivándorlók
  2009-06-29 11:53:39, hétfő
 
  Ferdinandy György

Kivándorlók

Minden egy apróhirdetéssel kezdődött - így szoktam mondani. A spanyol tanszéken találtam, és így szólt: trópusi egyetem diplomás tanerőt keres. Zsebre tettem a kézzel írott szöveget - itt általában egy pillanatra megálltam. Aki vette a lapot, velem nevetett.
Az egyetemmel szemben volt egy diákkocsma - folytattam -, a Victoire. Az ivó sarkában pedig időtlen idők óta ült egy részeg spanyol: a Ramon. Innentől kezdve semmit se kellett kitalálnom. Csak el kellett mondanom - úgy, ahogy volt - a történetemet.
Add ide nyugodtan! - Ramon kivette a kezemből a cetlimet. Nyújtogattam az életrajzomat is, de: nem kell! - legyintett nagyvonalúan, és mire meghoztam a borítékot, már be is fejezte a levelet. Bele se néztem - így szoktam mondani -, mert ugye, minek! Egy szót sem értettem spanyolul, és őszintén szólva, nem bíztam benne, hogy a dolognak egyszer még folytatása lehet.
Ez valamikor októberben történt - itt mindig tartottam egy kis szünetet. Újév után pedig megérkezett a válasz: a szerződés és a hajójegyek.
Akkor már több mint egy éve nem volt munkám Galliában - a teljesség kedvéért ezt is megemlítem. A könyvemet nem adták ki, elvált tőlem a lány, akivel éltem, a régi, a diákéletemből nem maradt csak az autóm, az is meglehetősen beteg és öreg.
Most - folytattam -, hogy mellém szegődött a szerencse, mégis első dolgom volt, hogy megkeressem a feleségemet. Mindig tudtam, hogy egyszer kijutunk az alagútból, nem is csodálkoztam, hogy ez most bekövetkezett.
A Rajna partján, egy panelházban éltünk - ma már nem szoktam szóvá tenni ezt az egérszagú részletet -, kiragasztottuk a lépcsőházban a hirdetéseket. Mindenünket eladtuk: a bútort, amit a Város adott, a nagy keservesen, részletre összespórolt háztartási gépeket. Hónap végén bepakoltuk az autóba a két gyereket.
Meg kellett tanulnunk spanyolul, volt rá hat hónapunk, a dolog nem volt reménytelen. Úgy gondoltuk, hogy lemegyünk valahová a déli határra, így szoktam mondani. Végül is Barcelona felett béreltünk egy kis fehér kockaházat. Kint a dombok között. Nem tudtuk, hogy errefelé nem spanyolul beszélnek az emberek.
Hallgatóim itt általában felnevettek. Én pedig meséltem tovább: átugrottam a mellékesnek tűnő részleteket. Mint például azt, hogy útban Dél felé megálltunk Lyonban, és hogy - mit ad Isten! - éppen aznap osztotta ki a Saint-Exupéry család az irodalmi díjakat. Minden újságban benne volt a nevem. Mennyi? - kérdezte feleségem. Semmi - feleltem. A dicsőség.
Némán gurultunk tovább Dél felé. Később, már Barcelonából, feladtam egy lapot. Megköszöntem az elismerést. Megköszöntem, de nem mentem utána. Elegem volt a cifra nyomorból. Ezeket választottam: ezt a kis asszonyt és ezt a két gyereket.
A házunk a villamos végállomása mögött volt, a patikus adta ki nekem. A közelben volt egy mozi is, délután odajártunk, egymás után két filmet adtak egy szeánszban, és mi minden nap újra meg újra végignéztük a műsorra tűzött filmeket.
Délelőtt olvastam: a Don Quijotét, ami nem volt kis dolog. Végigszótároztam és kijegyzeteltem ezer oldalt három hónap alatt. Esténként hallgattam a részegeket valamelyik füstös ivóban, azután vissza, az utolsó egykocsis villamoson.
Cervantesnek sok mindent köszönhetek. Útban hazafelé keresztülmentünk Madridon, és a szállodában volt egy társasutazás, ami végigvitte az embert a búsképű lovag útvonalán. Aki befizette, megnézhette Dulcínea házát és a szélmalmokat. Olcsó turistafogás volt, de a lepantói veterán mégiscsak életre kelt, fejezetről fejezetre, menetrendszerűen.
Szóval, itt zajlott le a szélmalomharc! Később meg sem említettem ezt a mellékesnek tűnő részletet. Itt, és mégsem itt. Valahol a könyvben. Akkor ez nem is volt igaz? - kérdezték csalódottan a gyerekek.
Emlékszem, aznap éjjel nem aludtam. Lehet, hogy rosszul választottam, amikor nem mentem el a Saint-Exupéry családhoz? Kiszolgáltattam volna a gyarló, gyenge lángot? Elrontottam volna az életemet?
Húszéves korában könnyen tanul az ember. Útra készen álltunk, újszülött spanyolok, négy hónap alatt. A követségen angolul beszéltek, a trópusi egyetem, ahová igyekeztünk, az Egyesült Államokhoz tartozott. Mindezt nem szoktam elmesélni, a tisztviselő hosszasan lapozgatta a papírjaimat. Önök - kérdezte teljesen megzavarodva - ezek szerint nem házasok?
Hát nem, nem voltunk azok. Becsületére legyen mondva, a követ így is beütötte az útlevelünkbe a vízumot. Történt azután még valami: behívattak a rádióhoz. A januári díj! Leadtam az első nyilatkozatomat. Emlékszem, szép, fiatal nő beszélgetett velem, és én nem tudtam elmondani a terveimet.
Kivándorolnak?! - kérdezte felháborodottan. A kivándorlásnak, a szónak és a jelenségnek rossz íze volt Galliában. Itt, a Szajna partján, csak bevándorlók voltak, azok is kevesen. Egy pillanatra még én is megriadtam. Eszembe jutott, hogy odahaza, Európa peremén, a migrációnak még ennél is komorabb jelentése van, aki elmegy, az még csak nem is vándorol, hanem egyenesen tántorog. Ha ugyan a maga lábán! Mert otthon többnyire csak bevagonírozzák, és ha tetszik, ha nem, kitelepítik az embereket.
Egy szó mint száz, elszorult a szívem. Ma már persze egy kicsit dohosnak hat ez a huszadik századi okoskodás. Az új évezred embere nem vándorol. Meghívják valahová, ki-, illetve áthelyezik, jobbára ideiglenesen. Tántorogni pedig nem tántorognak, csak a részegek.
Ezt válaszoltam a riporternőnek is. Körülnézünk a világban! És ezen még ő is nagyot nevetett. De jól emlékszem, aznap egy pillanatra belém markolt a félelem. Hát igen. Nyomós ok nélkül senki sem akasztja le a szegről a tarisznyát, hogy valahol a vakvilágban keressen magának egy talpalatnyi helyet.
Azután feltámadt a szél, és én elfelejtettem a kétségeimet. A hajójegyünk két személyre szólt - így szoktam mondani -, az volt az igazság, hogy Ramon kifelejtette a gyerekeket. Ezt most beváltottuk négy harmadosztályúra, és nekivágtunk, lesz, ami lesz, elszántan és jókedvűen.
Hát igen. Lent utaztunk a hajófenéken. A kabinunk alatt dohogtak a gépek, és fullasztó volt a meleg. Az első napon nem is láttuk a fedélzetet. Később persze lett egy jóbarátunk, aki felvitt, és megmutatta a tengert. Este pedig az első osztályú utasok jöttek le a mélybe. Odafent csend volt, tömény unalom, itt lent pedig táncoltak, énekeltek a négerek.
Vigo, az utolsó európai kikötő után, felkéredzkedtem a kapitányhoz. Meg akartam hallgatni az első - az első és az utolsó - rádiós beszélgetésemet. De Vigo után viharos volt a tenger. A szél a szemembe vágta a hideg, sós vizet. Párizs! Fent a hídon senki sem értette a kérésemet.
A negyedik napon változni kezdett az élet a tengeren. A víz tükörsima lett, a levegő párás és meleg. A Flandres körül repülőhalak zizegtek, a hajófenéken megcsókolták egymást a négerek.
A kilencedik nap reggelén pedig feltűnt a látóhatáron a Sziget. Hajnali négy volt, cseppfolyós sötét. A pilótahajó csak napfelkelte után jött ki elénk, a kapitány leállította a gépeket. A gőzös emberrakománya némán ácsorgott a fedélzeten.
Emlékszem, átragadt ránk is a megilletődöttség és a félelem. Óriási pelikánok halásztak a Flandres körül, sirályok nem keringtek kint a nyílt tengeren. Hat óra felé az égbolt smaragdzöldre váltott, a víz mélyéből tintakék fény emelkedett. Azután beindultak a gépek, és lassan, méltóságteljesen közeledni kezdett a Sziget.
A szerződésem ott lapult a zsebemben, de ez most nem sokat számított. Olyanok voltunk, egy hosszú percre, úgy kapaszkodtunk egymás kezébe, mint azok, akiket kinevettünk. A tántorgó milliók, akik mindent elhagytak, hogy valahol a vakvilágban keressenek maguknak egy talpalatnyi helyet.
De ezt a percet mindeddig nem tudtam elmondani senkinek.
 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Írók műveiből  
Sajtos töltött csirkecombok
  2009-06-29 11:40:57, hétfő
 
  Sajtos töltött csirkecombok francia burgonyával

Hozzávalók:

6 db csirkecomb
20 dkg főtt füstölt tarja
1 pohár tejföl (2 dl)
3 tojássárga
10-15 dkg reszelt sajt
olaj a kenéshez

Elkészítés:
A combokat megmossuk, és enyhén besózzuk.
Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral, és vékonyan beolajozunk.
Elkészítjük a tölteléket: a tarját ledaráljuk és összekeverjük a reszelt sajttal, a tojássárgákkal, a tejföllel és a borssal. Mindegyik comb meglazított bőre alá kb. 1-1,5 evőkanálnyi tölteléket töltünk.
A combok tetejét is vékonyan beolajozzuk, megszórjuk egy kevés fűszersóval és fóliával befedjük.
Előmelegített sütőben 45-50 perc alatt ropogós-aranybarnára sütjük. (A sütési idő felénél levesszük a fóliát)
Francia krumplival, rizi-bizivel, petrezselymes burgonyával vagy párolt zöldségekkel tálaljuk.

A francia krumpli receptje:
1-1,5 kg krumpli
1 dl olaj
7-8 dl tej
ízlés szerint ételízesítő
kevés reszelt sajt (füstölttel különösen finom) a tetejére
Elkészítés:
A meghámozott, kockára vagy karikára vágott krumplit egy összekeverjük az ételízesítővel és az olajjal. Tepsibe tesszük és felöntjük a tejjel, vigyázva arra, hogy a felénél ne érjen följebb, mert akkor kiforr sülés közben. Alufóliával befedjük és 60-70 percig sütjük előmelegített közepesen meleg sütőben.
Az utolsó 10 percben levesszük a fóliát és a reszelt sajtot a tetejére pirítom.

Jó étvágyat !
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Károlyi kalács
  2009-06-29 11:31:40, hétfő
 
  KÁROLYI KALÁCS

50 dkg liszt
4 tojás sárgája
2 dkg élesztő
4 dkg porcukor
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj

Szokásos kelt tészta. Élesztő felfut, tojás elkever cukorral, mindent egybe, jól kidolgozni amíg a kéz bírja. Közben hozzádolgozni a vajat. Mint az aranygaluskánál.
Duplájára keleszteni. Utána kb. hüvelykujj vastagságúra kinyújtani (tekercsnek, téglalap alakúra). 15 dkg vajat elkeverni porcukorral, ezzel kell megkenni. Erre kell szórni durvára vágott és illatosra pirított diót, áztatott mazsolát és ha van otthon maradék csoki akkor csoki darabkákat. Kitűnő alkalom a vacak bevonó massza figurák eltüntetésére.
Feltekerjük és 2 ujjnyi vastagságban tekercsekre vágjuk. Kikenünk egy tepsit vajjal és belehelyezzük a kis csigákat. Lehet szorosan, nyugodtan.
2 dl tejszínt 15 dkg porcukorral, 1 vaníliás cukorral elkeverünk. Ezzel kell meglocsolni az elején és sütési idő utolsó harmadában ráönteni a maradékot. 185-200 fok között süssétek kb.45 percig. Jó piros legyen a teteje. Az alja jól elázik a tejszínes cukorban és minél jobban bekocsonyásodik annál finibb.
Simán süssétek, a légkeverés kiszáríthatja.

(NLC)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Ferdinánd kalács, tekercs
  2009-06-29 11:19:23, hétfő
 
  A kakaós csiga cukros-vajas kiadása. Ennyi változatosság mindenkinek kell csigafronton.

Hozzávalók

A tésztához:
40 dkg liszt
4 dkg vaj
4 dkg cukor
csipet só
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
2 tojássárgája

A töltelékhez:
10 dkg vaj
10 dkg cukor

1 tojásfehérje, amivel megkenjük

A sütés közbeni locsoláshoz:
1 dl tej
2,5 dkg cukor

A tészta hozzávalóiból ( ha van, kenyérsütő géppel ) kelt tésztát készítek. Kikeverem a vajat a cukorral. Ha a tészta megkelt, kinyújtom, és megkenem a töltelékkel. Felcsavarom, és 3 cm széles darabokra vágom.
Kikent tepsibe egymástól 2 cm-re rakom őket, megkenem a tojásfehérjével, és fél órát kelesztem.
A sütést hideg sütőben kezdve, s először magas lángon, majd öt perc elteltével közepes lángon 175 fokon sütöm, mikor a teteje kezd pirosodni, meglocsolom a cukros tejjel, és még 8-10 percig sütöm.


MÁS VÁLTOZATOK

Ferdinánd tekercs
3dkg élesztőt 2dl tejben 1kanál cukorral fölfuttatunk.50dkg liszt 1 kanál cukor mokkáskanál só,5 tojás sárgája 1 tojásnyi margarin ezt rétestészta keménységűre gyúrjuk. Jó vékonyra kinyújtjuk az előre kikavart vajat rákenjük és megszórjuk kókusszal. föltekerjük és 2 újnyi vastagra fölvagdaljuk, tepsibe rakjuk és körülkenjük margarinnal.1 órát letakarva kelesztjük, előmelegített sütőben félig megsütjük. Mikor kezd pirulni meglocsoljuk vaníliás tejjel, visszatesszük és szép pirosra sütjük.
Töltelék:15dkg vaj 10 dkg porcukor 1 vanília habosra kavarva.


Ferdinánd tekercs
I. 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipetnyi só, 40 dkg finomliszt, 3 tojásságája, 4 dkg margarin, A töltelékhez: 10 dkg margarin, 14 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, A nyújtáshoz: finomliszt, A tepsi kikenéséhez: margarin vagy vaj, kristálycukor, A locsoláshoz: 1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál kristálycukor, 1, 5 dl tejszín. A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, s 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd tálba töltjük, és a liszttel, a tojások sárgájával meg az olvasztott margarinnal közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. letakarva, langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük. A töltelékhez a margarint először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel kb. 3 centi vastagon fölszeleteljük. Két közepes vagy egy nagy tűzálló tálat margarinnal jól kikenünk, cukorral vastagon behintünk, majd a tésztatekercseket nem túl szorosan belefektetjük. Langyos helyen 30 percen át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) 20 percig sütjük. Ekkor a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.


Ferdinánd-tekercs
33 dkg lisztet (a mai lisztminőség miatt fele rétes, fele sima) összegyúrunk 3 tojás sárgájával, 2, 5 dkg langyos cukros tejben megfuttatott élesztővel és annyi kézmeleg tejjel, hogy a tészta leváljon a kezünkről és a deszkáról egyaránt - asszem ez a közepesen lágy kelt tészta. Amikor a tésztában gyúrás közben apró hólyagocskák keletkeznek és elpukkannak, akkor, ha mérgesek vagyunk elkezdhetjük csapkodni a deszkához, annak a felmenőit emlegetve, akire haragszunk (nekem csapkodás nélkül is jó szokott lenni, de néha jól jön az, ha a férfiak látják/hallják mekkora macera egy ilyen süti). Ezután belisztezzük a gyúródeszkát és a tésztát kinyújtjuk kb. akkorára, mint a deszka (2-3 mm vastagra). Ezután 10 deka vajat vagy margarint elkeverünk három evőkanál porcukorral s egy csomag vanillincukorral, s egy 20 22 cm-es lábast kikenünk vastagon vajjal/margarinnal. A cukros vajjal megkenjük a kinyújtott tésztát, s a hosszabb oldaláról elindulva feltekerjük. Ha szép, egyforma tekercseket akarunk, akkor a tésztát a nyújtásnál megközelítőleg téglalap alakúra nyújtjuk. Ezután a tekercset feldaraboljuk kb. 4-5 cm-es hengerekre (lehetőleg 13 darabra), s a kikent lábas közepébe állítunk egyet, s a többit két sorban kb. két-két cm-re egymástól köré helyezzük. Hagyjuk, hogy annyira megkeljen a meleg konyhában/szobában, hogy a tekercsek kitöltsék a lábast. Ha megkelt hideg sütőbe helyezzük, s először magas lángon, majd öt perc elteltével közepes lángon addig sütjük, amíg elkezd a teteje rózsaszínűvé válni. Ekkor kivesszük a sütőből és ráöntünk (már előzőleg elkészített) 1dl forró tejből és 17 db kismokka cukorból (ebbe is tehetünk egy vaníliás cukrot) készült öntetet úgy, hogy minden tekercs közepébe öntünk egy kicsit, és a közeikbe is. Visszatesszük a sütőbe amíg a teteje megpirul. Ekkor még forrón kiborítjuk egy nagytányérra és gyorsan megfordítjuk. Ennek a receptnek a mintájára lehet csinálni az igazi kakaós csigát is. A vajba kell keverni egy kávéskanál főzős kakaóport is a porcukor mellé, s a tésztát a keskenyebb oldala felől feltekerni. Ekkor csak 2-3 cm vastagra kell vágni, s a kivajazott kistepsiben kell egymás mellé fektetni őket. Ezt mikor kivesszük a sütőből (a kockacukros tejes öntözés után) és a tepsiből, porcukorral meghintjük.
Én a 33 dkg. liszttel készülőt szoktam csinálni és eddig bejött./


(Nők Lapja Cafe fórum)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 223 
2009.05 2009. Június 2009.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 223 db bejegyzés
e év: 2013 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 500
  • e Hét: 3406
  • e Hónap: 8282
  • e Év: 677734
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.