Belépés
kaszas32.blog.xfree.hu
A barátok olyan emberek akik jól ismernek , mégis szeretnek ! Kaszás Gyula
1962.05.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 156 
Érdekességek 2
  2009-07-31 23:25:41, péntek
 
  Érdekességek 2

A gepárd az egyedüli macskaféle, amelyik nem tudja visszahúzni a karmait.

A háború szava a szanszkrit nyelvben az jelenti: vágyakozás több tehénre.

A heroin eredetileg a Bayer nevű gyógyszergyár védjegye volt - így nevezték el az általuk gyártott morfiumot.

A jojó eredetileg egy Fülöp-szigeteki fegyver volt.

A kacsahápogás nem visszhangzik - senki sem tudja miért.

A kaméleon testhosszúságának másfélszeresét teszi ki nyelvének hossza.

A ketchup Kínából származik.

A korabeli írásokból kiderül, hogy Leonardo da Vinci nem tudományos vagy művészi teljesítményére volt a legbüszkébb, hanem arra, hogy puszta kézzel volt képes vasat hajlítani.

A lézersugár feltalálása után egy ideig a sugár erejét Gillette-ben mérték, ami azt mutatta, hogy hány Gillette borotvapengét volt képes átlyukasztani.

A méhek, a teknősök és a termeszek teljesen süketek.

A nulla az egyetlen szám, ami nem írható le római számokkal.

A patkányok hosszabb ideig bírják víz nélkül, mint a tevék.

A Pentagon híres ötszögletű épületében kétszer annyi mellékhelyiség van, mint amennyit a dolgozói létszám indokolna. Ennek oka az, hogy a 40-es években, amikor épült, még érvényben volt egy virginiai törvény, amely szerint külön WC-t kellett építeni a fekete és a fehér alkalmazottaknak.

A pókháló egy hihetetlenül erős anyag: a vastagságához viszonyítva jóval erősebb, mint az acél. Szakértők szerint egy ceruzavastagságú pókháló kötél meg tudna állítani egy Boeing 747 óriásgépet repülés közben.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A világ legbizarabb fagylaltja
  2009-07-30 10:10:44, csütörtök
 
  A világ legbizarabb fagylaltjai
Vass László2009. 07. 28., 13:41Utolsó módosítás: 2009. 07. 28., 15:30

Bármilyen utazás elengedhetetlen, kötelező eleme a helyi gasztronómiai kínálat feltérképezése, az étel- és italkülönlegességek kipróbálása, e nélkül nem is lehet teljes az élmény. Ilyenkor legtöbben még olyan ételeket is megkóstolunk, amelyeket egyébként az otthoni hétköznapokon nem fogyasztunk. Még a legrutinosabb utazót is meglepheti, milyen különleges és extrém a választék például a fagylaltok között. Egy kis nemzetközi ízelítő a Viagra-ízű jégkrémtől a lóhúsfagyiig.
Fotó: Marton Bálint

Ma már nem kell feltétlenül egzotikus országokba utazni ahhoz, hogy igazi ínyencségeket kóstoljunk, hiszen gyakorlatilag bárhol bármit megkaphatunk, de aligha meglepő, hogy az igazi különlegességeket Ázsiában kell keresnünk...... ........... ........... ............


Link
 
 
0 komment , kategória:  Nagyvilág  
Bodza helyett véletlenül ellop
  2009-07-30 08:46:54, csütörtök
 
  Bodza helyett véletlenül elloptak 3 tonna sárgabarackot
2009.07.29. 11:01 zero

A Nap Sztorija:

"Veszprém - Közel három tonna barackot loptak el azok az enyingi tolvajok, akik vasárnap hajnalban buktak le.

A Veszprém és Szentkirályszabadja között elterülő sárgabarackos gazdája észrevette, hogy idegenek jártak a gyümölcsösében, ahonnan közel 600 ezer forint értékű termést loptak el.

Pálmann László alezredes, a városi kapitány helyettese elmondta, a gazda barátaival figyelőszolgálatot szervezett, aminek meglett az eredménye: a már korábban letaposott kerítésnél vasárnap hajnalban megjelent egy kisteherautó, amelyből egymás után szálltak ki az idegenek, akiket az őrzőszolgálat üldözőbe vett.

A tolvajoknak sikerült kereket oldaniuk, ám a tehereautó rendszáma alapján megtalálták őket a rendőrök Enyingen.
Erre folytatódik » Link
 
 
0 komment , kategória:  Vastagbőr 2009-10-11-12-13  
Nem szabad elfelejtenünk
  2009-07-28 00:53:49, kedd
 
  "Nem szabad elfelejtenünk, hogy a történelem során mindig is voltak olyan zsarnokok és gyilkosok, akik egy ideig legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak. Mindig."

/Mahatma Gandhi/
 
 
0 komment , kategória:  Bölcseletek  
Vezeték nélküli áram
  2009-07-28 00:45:03, kedd
 
  Vezeték nélküli áram már valóság
2009. 07. 24., 11:03Utolsó módosítás: 2009. 07. 24., 17:30
Laptopot, mobiltelefont, vagy akár egy televíziót is el tud látni árammal a Witricity vezeték nélküli technológiája, amelyet a héten mutattak be működés közben egy oxfordi konferencián.

Az amerikai cég vezetője, Eric Giler egy televíziót kapcsolt be az oxfordban zajló TED innovációs konferencia közönségének, amely nem volt bedugva a konnektorba, és két okostelefont is így töltöttek fel a demó során - írja a BBC. A Witricity (=wireless electricity, vezeték nélküli áram) évek óta dolgozik egy megoldáson, amely elektromágneses hullámok segítségével viszi át az energiát.

Mint amikor szétrobban a borospohár

A megoldás lelke két elektromágneses tekercs, amelyek ugyanarra a frekvenciára vannak hangolva. A fő tekercs a hálózatra van csatlakoztatva, míg a másik a feltöltendő eszközben található. Amikor ezek megfelelő - pár méteres - távolságon belülre kerülnek egymástól, elindul közöttük egy elektromágneses nyaláb, és egy meghatározott frekvencián rezgésbe kezdenek. A rezgés nyomán feszültség keletkezik a fogadó tekercsben, ami felhasználható a céleszköz töltésére. Giler leírása szerint ezt valahogy úgy kell elképzelni, mikor egy magas hanghullám rezonanciájától szétrobban a borospohár - csak itt elektromágnesesség közvetít, nem hang.

A Witricity elképzelése szerint a fő tekercs egy állandó helyre lehet majd beépítve a lakásban, például az íróasztalba vagy a plafonba, folyamatosan áram alatt, így a felhasználónak nem kellene azzal foglalkoznia, hogy mikor teszi töltőre a készülékeit. Amikor otthon van, azok maguktól gyűjtenék az energiát. Például az elektromos autó is magától tölteni kezdene, ahogy beállunk vele a garázsba.

Embert nem bánt a nyaláb

Giler az oxfordi bemutatón maga sétálgatott a bekapcsolt tévékészülék és fő tekercs között, biztosítva közönségét, hogy nem "csapja meg" a levegőn átívelő "áram". A technológiát kifejlesztő MIT-s professzor, Marin Soljacic professzor szerint a tekercsek közötti nyalábok semmilyen hatással nincsenek az emberi szervezetre, vagy más tárgyakra, amelyek az útjukba kerülnek. A szakember ezt a rezgések átviteléhez szükséges hullámhossz és frekvencia gondos megválasztásával magyarázza.

A vezeték nélküli áramot alacsony frekvenciájú, 30 méteres hullámhosszú elektromágnes hullámok viszik át, amelyek csak a jeladó tekercshez közel - hullámhossz töredékén - indítják el a fogadó tekercs reakcióját. Rövidebb hullámhosszon Soljacic szerint nem is működhetne a dolog, és így teljes egészében a mágneses tartományra korlátozódik a folyamat, a jeladó nem bocsát ki energiát. (Az FCC-nél, vagyis az amerikai szakhatóságnál mindenesetre még engedélyeztetés előtt áll a megoldás.)

Már Tesla is ezzel játszott

Az elképzelés nem új: még az elektromos hálózat megalkotása előtt Nikola Tesla és Thomas Edison is kísérletezett ezzel a megoldással. "Még az elektromosság korai időszakában nagyon foglalkoztatta őket az elektromos áram vezeték nélküli továbbításának lehetősége" - magyarázza Soljacic. "Egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy nehéz fémkábelekkel kelljen behálózni a kontinenseket."

Tesla egészen odáig ment, hogy egy 29 méteres antennát épített meg New York államban 1901-ben, a Wardenclyffe Towert. A feltaláló azonban pénzügyi gondjai miatt nem tudta tökéletesíteni a megoldást. A Wiltricity szerint az Intel is dolgozik egy hasonló megoldáson, más cégek pedig az elektromágneses indukciót, vagy lézert használnának áram átvitelére - ez utóbbiak azonban kevésbé alkalmasak otthoni megoldásnak.

Drót és elem nélküli jövő

A cég vezetője szerint rengeteget spórolhatunk majd azon, hogy nem kell bekábelezni az otthonokat, és a kisebb háztartási eszközökben - például távkapcsolókban - elhasznált elemeket is ki lehetne váltani ezzel a technológiával. Giler szerint ezekből évente 40 millió darabot gyártanak le csak azért, hogy a konnektortól pár méterre működtessenek készülékeket - amit a Witricity-vel is meg lehetne oldani. A technológia emellett akár orvosi implantátumok feltöltésére is használható lenne
Link
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Balogh úr csontig benyal
  2009-07-28 00:36:13, kedd
 
  Balogh úr csontig benyal
2009.07.27. 11:31 zero

Balogh Zsolt, a BKV általános és műszaki vezérigazgató-helyettese a BKV főoldalán osztja meg ország-világgal, hogy Ő bizony nem fúrja az Igen Tisztelt Vezérigazgató Urat.

Erre folytatódik » Link
 
 
0 komment , kategória:  Vastagbőr 2009-10-11-12-13  
Na ne már!
  2009-07-28 00:34:47, kedd
 
  Na ne már! A szakértői kormány most a disznóvágást pécézte ki
2009.07.27. 13:01 zero

Higiéniai okokra hivatkozva egy 2010-től hatályos rendeletmódosítás megszüntetné a hagyományos disznóvágást - írja a Magyar Hírlap.

Ideje is volt már hogy a szakértő kormány ezzel is foglalkozzon, hiszen látjuk-érezzük-tudjuk, hogy az ország nagyobb problémái meg vannak oldva, 100 nap alatt 8 évnyi munkát vittek véghez (halleluja!), most már jöhetnek az apróbb-cseprőbb "ügyek". Az EU-ban vagyunk, lopni-csalni-sikkasztani lehet, de cifrát fosni a sült vértől azt nem ...


"A falusi vendégasztal-szolgáltatókat lehetetlenítené el a kormány által 2010-től tervezett higiéniai nemzeti útmutató rendelet, amely a hagyományos disznóvágást gyakorlatilag eltörölné. Az állattenyésztéssel, növénytermesztéssel valamint az alapanyagok feldolgozásával kapcsolatban igen szigorú egészségügyi előírásokat kívánnak bevezetni, ezeknek betartására azonban a legtöbb falusi házigazda nemigen lesz képes.

Ha például a házigazda leöli disznaját, annak húsából nem készíthet pörköltet a vendégeinek. Erre kizárólag akkor lenne lehetősége, ha saját vágóhidat létesít, vagy a disznót elviszi a legközelebbi üzembe. Így azonban ismét elvész egy ősi magyar hagyomány.

Ez a tevékenység elsősorban a kevesebb pénzből élő vagy munkanélküli falusiaknak biztosít némi, havi hatvan-nyolcvanezer forintos többletpénzt, ám ők nem tudnak majd megfelelni a tervezett előírásoknak. Ha pedig képtelenek falusi vendéglátásból megkeresni például a téli tüzelőre valót, majd legfeljebb ők is szociális segélyért állnak sorba az önkormányzatnál" - Zalai Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkára.


Erre folytatódik » Link
 
 
0 komment , kategória:  Vastagbőr 2009-10-11-12-13  
ionhajtómű
  2009-07-26 07:48:57, vasárnap
 
  Már teszteli a NASA az ionhajtóművet

* Index

| 2009. július 24., péntek 14:58 | Frissítve: tegnap
A Mars-utazáshoz a jelenlegi technikai szintünkön fél évre lenne szüksége a legfejlettebb űrhajónak. A NASA-nál viszont már tesztelik azt az ionmotort, ami 39 nap alatt elviszi az űrjárművet a vörös bolygóhoz. Három-négy év múlva kipróbálják az űrben is.

A 2030-as évekre tervezett Mars-expedíció egyik központi problémája, hogy a fél évre becsült utazás alatt az űrhajósokat veszélyesen nagy mértékű kozmikus sugárzás érné. Ettől minket a Föld mágneses mezeje megóv, de egy űrhajóban hasonló védelmet kialakítani közel lehetetlennek tűnik úgy, hogy az ne növelje meg különösebben a jármű tömegét és energiaigényét. Egyszerűbb megoldás, ha kitalálunk egy olyan hajtóművet, ami nagyságrendekkel gyorsabb a mostaniaknál, így az út lerövidül, és az űrhajósokat nem éri annyi sugárzás.

Az Ad Astra nevű magáncég és a NASA közös fejlesztésű ionhajtóműve ezen az úton halad: a mérnökök számításai szerint [1] 39 nap alatt lesz képes elvinni egy űrhajót a Marsig, ha elkészül. A hagyományos, kémiai alapon működő hajtóművekkel ellentétben az ionhajtómű argon- vagy xenongáz ionjait (vagyis töltéssel rendelkező atomjait) gyorsítja fel. A töltött részecskék óriási sebességgel távoznak a hajtóműből, és ennek a lökésnek az ellenereje gyorsítja az űrhajót. Hiába óriási az ionok sebessége, a tömegük nagyon kicsi, így az általuk termelt hajtóerő is csekély - a tavaly élesben is kipróbált [2] ionmotor, ami a GOCE műholdat hajtotta, alig néhány grammnak megfelelő erőt tudott kifejteni. Viszont az űrben nincs súrlódás és légellenállás, így a gyenge, de állandó erő hosszú távon óriási sebességre gyorsítja fel a járművet.

A VASIMR (Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket) kódnevű hajtómű ennek a sokszorosára képes, egy font, vagyis csaknem fél kilónak megfelelő erőt tud kifejteni. A nagy áttörést a technológiában a rádiófrekvenciás generátor jelentette, amivel egymillió fok körüli hőmérsékletre forrósítják fel az üzemanyagot, az argonatomokból álló plazmát. Szintén újítás, hogy az extrém nagy energiájú atomok gyorsítását mágneses mezővel végzik, az eddigi ionmotorokkal ellentétben, ahol ezt elektromos térrel tették, különböző feszültség alatt álló fémrácsokon átáramoltatva a plazmát.
A VASIMR most a földi teszteken 50 kilowatt teljesítményen működik, amit 200-ig szeretnének feltornászni. Ez a szimulációk szerint elég lenne ahhoz, hogy egy kéttonnás járművvel 19 hónap alatt letudja a Nap és a Jupiter közötti távolságot. Persze először hagyományos kémiai elven működő rakétával kell pályára állítani, az ionmotor ugyanis képtelen a Föld gravitációs mezejét legyőzni.

A 39 napos Mars-utazáshoz a most tesztelt energiaszintnél nagyjából ezerszer több energia kellene. Ezt a tervek szerint egy miniatűr atomreaktorral oldanák meg. Ilyen reaktorokkal a szovjet tudósok már a hatvanas években kísérleteztek, de az utóbbi évtizedekben nem igazán foglalkozott senki a technológiával. A VASIMR első éles, űrbéli tesztjeit 2012-2013-ra tervezik a nemzetközi űrállomáson.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Nem engedélyezték Seres Mária
  2009-07-26 07:35:34, vasárnap
 
  Nem engedélyezték Seres Mária tüntetését

* Független Hírügynökség

| 2009. július 24., péntek 09:35

Nem kapott engedélyt a pénteki békés demonstrációra Seres Mária, a képviselői költségtérítés elszámoltathatóságával kapcsolatos népszavazás civil kezdeményezője. A mérnöknő az Alkotmánybíróság döntése ellen tiltakozva gyertyás élőláncot tervezett a Parlament köré.

Seres Mária az Alkotmánybíróság döntése ellen tiltakozott volna, az AB ugyanis úgy határozott, hogy nem lehet népszavazást tartani a képviselők költségtérítésének elszámoltathatósága kapcsán.

A mérnöknő elmondta: a szervezők 300 embert vártak a gyertyás élőláncra, a rendőrség szerint viszont akadályoznák a Kossuth tér forgalmát. A civil kezdeményező hozzátette: nem nagygyűlést szervezett, vagyis nem lett volna színpad, se szónokok, se hangosítás, mindössze egymás mellett álltak volna közvetlenül a Parlament épülete körül.

Az Alkotmánybíróság július 14-én döntött arról, hogy nem lesz népszavazás a képviselői költségtérítésről. Az AB közleménye szerint: az Országgyűlés június 29-én olyan törvényeket fogadott el a képviselői juttatásokról, kedvezményekről és az őket érintő személyi jövedelemadóról, amelyek "érdemben befolyásolják" a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát. Ezért az AB megsemmisítette az Országgyűlés népszavazásról szóló határozatát és a parlamentet új eljárásra utasította.

Seres Mária elfogadhatatlannak tartja, hogy az alkotmánybírák "bevették a képviselők trükkjét", amellyel egy olyan törvényt hoztak, amely látszólag okafogyottá teszi a népszavazást, pedig valójában továbbra sem kötelezi a képviselőket a költségtérítésük elszámolására. Sőt, valójában olyan fizetésemelést adtak ezzel a törvénnyel saját maguknak, amely a jelenlegi jövedelmüket összességében körülbelül 3 milliárddal növeli meg - tette hozzá.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sarki Fény nevű pia,
  2009-07-26 07:30:14, vasárnap
 
  Káposztalével ihatatlan
CAMPUS 2009
| 2009.07.25. 20:03 - sixx
A fesztiválok kezdetben a poshad sörről, kannásborról és gyanús eredetű és/vagy tartalmú töményekről szóltak, már ami az italfogyasztást illeti, ami miden jóérzésű emberben visszatetszést keltett egy idő, vagy az első kiadós hasmenés után. A rendezvények fejlődésével párhuzamosan megjelentek a normális márkák, végre lehetett iható bort inni, és a közelmúltban pálinkafronton bekövetkezett áttörés után már minőségi töménytől is fejre lehet állni pillanatok alatt - szinte nincs olyan, pálinkafőzéssel, vagy kereskedelemmel foglalkozó cég, aki ne lenne jelen valamelyik nagy fesztiválon.

A mainstream azonban mindig kitermeli magából az undergroundot, így volt ez akkor is, amikor a Szigeten megjelent az első Sarki Fény nevű pia, ami tulajdonképpen szifonba töltött, ötven fokos orosz házivodka volt, ebből egy decit belenyomtak egy deci citromlébe, és hadd szóljon. A legenda szerint ezt az italt, amitől olcsón és nagyon gyorsan be lehetett állni, egy magyar vadászpilóta kezdte el árulni, de aztán annyi pacienst juttatott egymaga a Sziget rögtönzött detoxikáló állomására, mint a többi stand összesen, így betiltották a forgalmazását...... ........... ......Link
 
 
0 komment , kategória:  Sörivóknak  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 156 
2009.06 2009. Július 2009.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 156 db bejegyzés
e év: 2047 db bejegyzés
Összes: 16912 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 178
  • e Hét: 285
  • e Hónap: 2736
  • e Év: 266953
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.