Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Ébrenlét- álmodás.
  2009-08-30 19:02:20, vasárnap
 
  Ébrenlét-álmodás

Hajnal van,
a tegnap hangjai
ébresztenek,
kivetített vászon kép
éber a sötétség.

Az arcok visszajönnek
a tekintetek sorjáznak,
a zárt ajkak
nem vitáznak:
Várnak!

Az árnyékok egyre nőnek,
az éjszakában elidőznek,
nem itt laknak:
Az első fényre
elillannak.

A fáradtság, a semmittevés, ami az igazi pihenést megelőzi. Ezek a sorok egy ilyen állapotot tükröznek. Aztán lett belőlle egy vers.
Kevés pihenőt adhatok magamnak, azt is nagyon hasznosan szeretném tölteni. A meghívásoknak kell eleget tennem, így utazgatni fogok. Elmaradt látogatások, vágyott városnézések Bp.-en. néhány galéria nézése, majd Szeged, az özvegyen maradt barátnőm látogatása, a vigasz szavai, ami ilyenkor nehéz.
Néhány nap Velem, az igazi pihenésé. A gondolataim meg itthon lesznek, hogy lelkileg készüljek a Kimlei kiállításomra: " ARCOK" - "PORTRÉK" címmel. Egy rövid könyvbemutatóval egybekötve, meg igazából az én kötődésem Kimléhez. A régi nyarak! Nagyanyám! A Duna selyme, ami volt!

Már számolnom kellene, hogy ez évben hányadik önálló kiállításom lesz ez. Mindegyik más- más anyaggból. Novemberben Jánossomorján!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Multunk kíséri a végtelent.
  2009-08-27 09:28:35, csütörtök
 
  Idegen idő!

Ismeretlen múlik
idegen idő,
múltunk kíséri
a végtelent.

Csillag buktatók,
tovatűnő árnyak
lehunyt korok,
vesztett tanulságok.

Újra kapaszkodva,
megérintett
vágyunk
lett a fegyverünk.

Nagy falak
lehulltak!
Nagyjaink
a Holtak!

Idegen idő:
Mégsem tanulságok,
multunk kíséri
a végtelent.

Az éjszaka ezeket a gondolatokat szülte bennem, amikor az Árpádházi királyokról álmodtam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idegen idő!
  2009-08-27 09:19:38, csütörtök
 
  Tegnap vendégeim voltak Budapestről, megnéztük Jánossomorján az Árpádházi királyok képeit a Kozma galériában. Azután az emeleti galáriában az időszakos kiállítást: Mindkettő Kurucz Béla László festőművész munkái, aki köztünk élt több mint 10-évet.
8-éve halt meg, a város 800-éves évfordulója alkalmából kerültek elő a képek. Kozma család döntött a képek ideiglenes, máltó helyére való elhelyezéséről.
Kérdezik sokan: Miért nem a Városatyák karolták fel a képek gondozását? Nem tudjuk! Ezt már régen megtehették volna, hiszen Kurucz Béla mindent megmozgatott tőle telhetően, erején is túl még életében. Papp János Országygűlési képviselő akkor is sokat próbált ebben a harcban segíteni, sajnos nem sikerült.
Azóta a család óvta őket /keret nélkül/ az idő vasfogától.
Délután Mosonmagyaróvár-on néztük meg az én kiállításomat a Magyar galériában. Barátaim rengeteg felvételt készítettek mindkét helyszínen. Sikerült megdöbbentenem Őket is az új képeimmel. Azt mondják nem tudják megszokni a gyors váltásaimat. " Hogyan csinálom, honnan az erőm"
Együtt sétáltunk az Egyetem környékén, majd a Lajtaparton. Az Egyetemi Kávéházban ültünk le még beszélgetni, fagyizni. Azután felkisértem Őket az autópálya lejáróig, A fiatal építész -mérnők Czaga Kálmán sok felvételt készített a város egyes részeiről.
Megviselt a nagy meleg, fáradt voltam de nagyon boldog, hogy eljöttek pestről a kedvemért.
Az Árpádházi királyok az új környezetben elgondolkodtatott, az élet fucsa fintora: Béla ott festette őket sok évvel ezelőtt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kereszt ízű alkonyat.
  2009-08-24 23:13:00, hétfő
 
  Azért került három beírásom is ugyanazon témában egy napra, mert minden cikkem, bejegyzésem elrepült. Még reggel sem volt nyoma a blogomban, ma délután mind a három megjelent!?
Már ez sem megbízható? Kitörölni meg nem hagyták magukat. Vígasztalásul tovább írtam a verset, amit a kiállításom megnyitóján Hefkó Mihály elmondott az odaillő versszakig.

Kereszt ízű alkonyat

Villanó vágynak
semmije,
fénye holdnyi
sápatag

osonva jár
a sötétségben
opálos lett,
roskatag.

Amint halványul
egyre fénye,
hitem
úgy apad.

Távolodik
egyre tőlem
álom volt
a kép,
szakadt.

Oh, a régi ifjúságom!
Anyám emléke örök.
Aranyszínű arca fáradt,
kereszt ízű alkonyat.

Átsuhanva
oldja vétkem!
Bennem fájdalom
maradt.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Nyári Fesztivál...
  2009-08-24 10:05:53, hétfő
 
  A mosonmagyaróvári Nyári Fesztivál előrendezvényei keretében kapott helyet a kiállításom, Magyargalária ,Tímár utca.16. " Testek Arca" címmel. A kiállításra érkezők száma bizonyítja, hogy az előrendezvények társítása a Nyári Fesztivál programjaival mindenkinek sikeres volt.
A Hétfői nap a nagy hőség: azt gondolná az ember nem a legjobb egy kiállítás megnyitására.
Ennek az ellenkezője történt! Rengetegen jöttek el, a hangulatban benne volt a " Fesztivál" hangulata, ami a négynapos folyamatos állandó jól szervezett műsorokat követte.
Budapesti vendégeimet egy sétára vittem a Lajtapartot követve, egészen az Egyetemig, majd az elegáns Egyetemi kávéház teraszán értékelte Hefkó Mihály Ybl díjas belsőépítész tervező művész a látottakat.
A város régi patináns épületei, a zeg-zugos kis utcák elnyerték tetszésüket. A program füzet pontos tájékoztatást adott az idegeneknek, mikor hova érdemes ellátogatni.
Mosonmagyaróváron éppúgy otthon vagyok mint Jánossomorján ahol lakom. 1979-óta dolgozom, élek a kultúrális élet területén, és folyamatosan szeretem a várost.
Ezek a napok is bizonyították, hogy élhető város Mosonmagyaróvár, észre kell venni az értékeit, látni kell!
A Fesztivál szervezői munkáját, nem kis dícséretet érdemel, a szünetnélküli állandó talponlét bizonyította munkájukat. A Kistérségi találkozó, az egymásra figyelés, egymás megismerése jó ötlet volt. Barátságok, ötletek elismerések születtek a pár órai beszélgetések során.
Elmondható " Zsongott a Város"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nyugat kapujában.
  2009-08-24 09:43:24, hétfő
 
  Kulturális város, sokszínű település a nyugat kapujában Mosonmagyaróvár.
Az idei Nyári Fesztivál előrendezvényének kereteiben kapott helyet a Magyar galériában, Tímár utca .16. "Testek Arca" című kiállításom.
A város régi patináns épületei sétára invitálják az idegent. Amit mi itt élők, talán már észre sem veszünk, az Idegennek élményt, szépséget jelent.
A kiállításomat megnyitó Hefkó Mihály Ybl Miklós díjas belsőépítész művész azonnal felfigyelt rá.
A délutánt egy sétával kezdtük a belvárosban, és annak környezetében. Sétáltunk a Lajtaparton, a Jókai utcán át a Tempom térig, majd az Egyetem környékén, végül az Egyetemi kávéház teraszán üldögéltünk, beszélgettünk.
Teljesen elvoltak bűvölve a környezettől, a hangulatos város képétől a Budapesti vendégeim.
A program -füzet gazdag rendezvények sorozatára hívta fel a figyelmet. Mindenki találhatott izlésének, hangulatának megfelelőt a műsorok sokaságában.
Igazi " kulturális hét volt"
A Flesch Károly Nonprofit a Fesztivál keretében 2. alkalommal rendezte a Kistérségiek napját.
A délutáni találkozón, rendezvényen vettem részt, a Jánossomorja képviseletében, a Multi Kulturális Központ Jánossomorjai Glázer Norbert és Glázer Kozma Edittel közösen képviseltük Jánossomorja kultúráját. Magunkkal vittük a városunkra utaló, annak jó hírét vivő kiadványokat, könyveket, és a Jánossomorjai Naplót, az Aranypor c. irodalmi kiadványt ,amely hordozza a térség alkotásait, novellák ,versek, és fotókat.
A délután Szabó Miklós polgármester úr ünnepi megnyitójával kezdődött! Azután megnézhettük a kistérségi művészeti csoportok műsorát. Közben egymás asztalán lévő érdekességekben gyönyörködhettünk, tapasztalatcserét gyűjthettünk.
Szabó Miklós polgármester mindnyájunkat külön is meglátogatott, mindenkivel beszlgetett.
Érdekes és értékelhető volt a falvak, települések, városok egymáshoz való közeledése, aminek nagy részesei voltak a szervezők, hogy ez így léterjöhessen.
Nem kis dicséret jár a szervezők négynapos talponállása eredményének!
Nekem Mosonmagyaróvár nagyon közel áll a szívemhez, annak ellenére, hogy Jánossomorján lakom, Mosonmagyaróváron épp úgy élek. 1979- óta dolgozom, élem a kúltúrális élet lehetőségeit
a városban.
Lehet szeretni Mosonmagyaróvárt! Élhető város! Mindenki megtalálhatja a helyét, aki szereti a patináns épületeket, aki a zeg-zúgos utcákat szereti, a szobrok szépségeben gyönyörködni akar csak nézni kell, csak látni kell!!!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Előrendezvények
  2009-08-24 00:09:41, hétfő
 
  Nyári Fesztivál 2009. Mosonmagyaróvár.
Az előrendezvényekben kapott helyet a " Testek Arca" című kiállításom a Magyar galériában, Tímár utca.16.
Már az előrendezvényekre is nagyon sokan érkeztek Mosonmagyaróvárra, bizonyította a kiállításomra érkezők száma, hogy ezek az összevont rendezvények egymást is erősítik. Töretlen volt a Fesztivál programjaira ellátogatók száma, úgy vidékről mint a városból.
A Családokat segítette a gyerekek részére felállított játékok ötletes sora, választéka.
A Kistérségi délután az elmúlt évihez hasonlóan egységesen jól szervezett program volt, közelebb hozta a települések összetartozásának lehetőségét.
Mindenki kiváncsi volt a másik asztalára, ki mit hozott magával, szépet, érdekesset, amit majd érdemes tovább vinni. Kiadványainkkal ajándékoztuk meg egymást.
Azt gondolom barátságok is szövődtek a találkozó alkalmával, hiszen mindenki beszélgetett mindenkivel.
A szervezők nem kis munkáját dicséri, hogy a Fesztivál minden napjára gazdag program került.
A kiállításomat a nagyszámú érdeklődés miatt, szeptember 8.- ig lehet látogatni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Árpádházi Királyok.
  2009-08-21 10:06:16, péntek
 
  Tegnap auguszus 20-án, Szent István királyunk ünnepén került sor Jánossomorján az Árpádházi Királyok arcképcsarnokának megnyitására a Kozma galériában.
Az ünnepélyes megnyitó a képeknek "Örökös" helyet adó Kozma galéria volt. A kiállító terem szépségét a patinás falak még emelték. Helyükre kerültek a királyok a festő halálának 8. -éve után.
A gyönyörű keretek kiemelték " Kleon bt. adománya" a képeket. A festőjük Kuruc Béla László.
A megnyitó beszédet, a méltatást Kóbor Attila helyi tanár mondta el.
A kiállítás megnyitója után filmvetítést nézhetett a közönség a művészről, annak munkájáról. Kurucz Béla László elmondta, hogyan végezte a kutatásokat, előkészületeket a királyok arcának keresésekor. A megtalált modelleket hogyan emelte trónra, hogy a méltóság megjelenjen arcukon.

Szomorú, hogy ezt a kiállítást ilyen kevesen tartották érdemesnek arra, hogy jelenlétükkel megtiszteljék. /6500 fős a város lélekszáma./
Remélem a Királyok méltósága, a festő emléke az idők során majd elhozza a látogatókat, hogy méltóan tiszteljék ezt az emberfeletti munkát, amit Kurucz Béla László élete végső szakaszában ebbe fektetett.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiállításom margójára.
  2009-08-19 21:55:05, szerda
 
  17-én éppen csak odértem a saját kiállításomra. Kamionforgalom!!! alig lépésben tudtunk menni.
Nagyon sokan vártak az utcán, a fenti galériában, a lépcsőn és az alagsori galériában is.
Nagyon párás, fülledt meleg volt. Türelmesek voltak a látogatók! Én nagyon örültem, hogy eljöttek ilyen sokan.
Arra gondoltam nem volt hiába a rengeteg munka, ami a kiállítás és a képek mögött van.
A megnyitó kicsit más volt, mint általában. Hefkó Mihály alaposan készült belőlem. Talán hosszúnak érezték ebben a nagy hőségben.
Szőcs Tibor tanár úr és kedves felesége Hegyeshalomból- úgy értékelték, hogy nem volt hosszú, Ők szívesen hallgatták, hiszen nem ismerték életem ezen szakaszát. Szőcs Tibor a gimnáziumban a tanárom volt, kémiát, biológiát tanított. Ott jártam gimnáziumba, és Ők mint régi tanítványra talán még büszkék is voltak.
Köszönöm, hogy ott voltak! Én erre voltam büszke.
Mindenkinek köszönöm, hogy megtiszteltek jelenlétükkel. Annak is köszönm, aki Velemből vonattal utazott órákat, oda-vissza, hogy lássa a kiállításomat Ő, Bartos Róbert.
Budapestről és Győrből is voltak vendégeim.
Azt gondolom és érzem sikeres tárlat volt.
Magamat úgy értékelem, hogy őrült maximalista vagyok. Rengeteget tudok dolgozni, mert szeretek
dolgozni, megtanítottak a szüleim!
Köszönöm a gyönyörű rózsákat, a sok virágot, és minden gratulációt.
Hefkó Mihálynak köszönöm, hogy van! Nem találkozik az ember olyannal, aki mindenek felett "EMBER" és Hefkó Mihálynak hívják, Ybl Miklós díjas, Ferenci Noémi díjas belsőépítész tervező művész, aki eljön pestről, hogy megnyissa a "Testek arca" című kiállítást L. Burda Zsuzsannának. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Testek arca!
  2009-08-16 18:13:29, vasárnap
 
  Későig csomagoltam a képeimet, reggel korán keltem. Jól át gondoltam, hogy mit kell magammal vinni. Kávézgatás közben összeírtam a listát. Sikerült a kocsimba szépen és főleg jól elhelyezni a képeket.
9-órakor indultam Óvárra, meglepően üres volt a 86-os út. Kamion csend! Alig találkoztam autóval.
10 perc alatt lehet nyugodtan, a megengedett sebességgel beérni, hétközben fél óra.
A Magyar galériához hajtottam, egy fekete kiscica alig pár hónapos, ott feküdt az úton. Valaki elgázolta!!! Hogyan lehet egy cicát elgázolni akkor, amikor 30 km-es a megengedett sebesség?Kérdezem az autóstól, ha egy kisgyerek szalad ki elé azt is elüti?
Lányom már a galéria előtt várt! Ő a kiállításom fővédnöke. Segítették Adriennel a képeket a galériába behordani.
Próbálgattam úgy elhelyezni, amint elképzeltem. Sokat rakosgattam, annyira nehezen találtam rá a jó pontra... Azt sem tudom még, hogy sikerüt-e.
Ma még fel is rakják, de én már nem vártam meg, holnap még a kiállítás előtt átnézem, hogy amikor a falon vannak miként látom. Hefkó Mihály dél körül érkezik, Vele megyünk helyszinelni!
Ő is látni akarja a képeket még a megnyitó előtt.
Hozzám vissza ebédelni, azután fokozzuk az izgalmat azzal, hogy készülünk a kiállítás -megnyitójára.
" Nem tudom mért lett
ezerarcú a végtelen"
A Neten kaptam háromszál vörösrózsát! Örültem. A kisérő szöveg nagyon szép volt, főleg az idézet tetszett. Vannak kedves Emberek! Annak is örültem, hogy sokan visszajeleztek, hogy jönnek a kiállításra.

Én csak állok ott
Emberek!
A szívem gyorsabban ver,
égetem magam!
Fogyasztanak a képek,
rövidül életem.
Ezekért a percekért,
miért teszem?
A szellem itt az úr,
a lélek csendben tanul.
Nincs harmónia,
csak harc!
Tovább! mondja a lélek,
a test bizonytalan...
küzdi tovább magát...
A szellem még akarni vágy. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2009.07 2009. Augusztus 2009.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 88 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 68
  • e Hét: 685
  • e Hónap: 4124
  • e Év: 5936
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.