Belépés
csibi52.blog.xfree.hu
Fel a fejjel semmi remény,vagy talán mégis? Huszák János
1946.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
Fokhagyma gerezdnyi popsi
  2009-08-31 22:09:30, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  szede- vedet  
Humoros
  2009-08-31 21:53:02, hétfő
 
  A férfi orvoshoz megy, mert gond van a nemi életével. Az orvos Viagrát
ír ki a betegnek, de csak a felét kell bevenni. Otthon a férfi
előveszi a vágó deszkát, és késsel kétfelé vágja a viagrát.
Az egyik fele elrepül, egészen a papagáj ketrecébe, az meg egyből bekapja.
A férfi azonnal felhívja az állat orvost, és elmeséli neki, mi történt
Az állat orvos szerint, a papagájt hűvös, sötét helyre kell helyezni
mert különben elpusztul.
A férfi fogja a papagájt, és beleteszi a fagyasztóba. Természetesen
megfeledkezik róla, és másfél óra után rohan a fagyasztóhoz, hogy
megnézze mi lett vele.
A papagáj teljesen meg van izzadva, és lihegve így szól:
- Hú bakker, egy órát tartott, amíg széthúztam a csirke lábait!!!!
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Védet állatok
  2009-08-30 12:19:45, vasárnap
 
 


Afrikai Elefánt(Loxodonta Africana)

A faj védelme:
Sajnálatos módon az egyes keleti hiedelmek (a mítosz, hogy ha valaki 7 felálló ormányú elefántszobrocskát kap ajándékba különféle méretekben, örök életére boldog lesz) és az orvvadászat rendkívül súlyos helyzetbe hozta a mára már igen foghíjas faj- és egyedszámmal rendelkező Ormányosok rendjét is, s az afrikai elefánt már a kihalás fenyegette élőlények közé sorolható. Vadászatát törvény tiltja, ennek ellenére egyes gazdag emberek szép dolognak tartják ékszereiket, bútoraik díszeit elefántcsonttal díszíteni, s nem foglalkoznak azzal, milyen értékes állat is az afrikai elefánt. Csak Kenyában az elmúlt néhány évben 150 000-ről az elefántállomány mintegy 30 000-re csökkent. A legszomorúbb, hogy bármennyire intenzív is a vadorzók felkutatása, a vadőrök legtöbbször tehetetlenek a pénzéhes orvvadászokkal szemben. A kereskedelem pedig még mindig nem tiltja az elefántagyar-eredetű ékszerek kereskedelmét.






Elefánttehén és borja

Szaporodása:
Az afrikai elefántok elevenszülők, nemtől függetlenül születésüket követően kb. 14-15 évvel válnak ivaréretté. Az udvarláshoz tartozik, hogy a párzani kívánó tehén és bika ormányával egymáshoz dörgölődzik, simogatja egymást. A várható vemhességi idő 22 hónap (majdnem két év!), amelyet követően a tehén csupán egy elefántborjút fial. Az újszülött marmagassága kb. 85 cm, és már ekkor 110 kg-ot nyom.
Mivel az elefántok köztudottan társasági élőlények, jellemző rájuk az ivadékgondozás még az egyedfejlődés posztembrionális (a megszületés utáni) szakaszában is. A borjú legalább két éven át szoptatásban részesül, s a következő utód megszületését követően is a családban marad (bika esetében egészen az ivaréretté válásig). Egy tehén átlagosan négyévente ellik egy-egy borjat, így gyakran több csemete is nyüzsög körülötte, egészen 8-10 éves korukig. Ha a borjat támadás éri, beindulnak az anyai reflexek és ösztönök, s az anya igen agresszíven viselkedik.



Elefántbika

Érdekességek :
Egy afrikai elefánt naponta összesen 225 kg tömegű táplálékot vesz magához, és egyszerre akár 136 liter vizet is megiszik.
A legnagyobb elefántagyar, amelyről emberek beszámoltak, 3,1 m hosszú volt, és kb. 105 kg-ot nyomott.
Ha kevés a rendelkezésre álló víz - elsősorban a szavanna éghajlat száraz évszakában - az afrikai elefántok homokos talajokban túrnak, vizet keresve. Lábaikat, ormányukat és agyaraikat használva többnyire sikeresen törnek utat a talajvíznek. Más állatok közül igen kevesen rendelkeznek ezzel a képességgel (ilyen például a méhészborz).
Az afrikai elefánt még az embernél is gyorsabban képes futni. Képes kitartóan 8-9 km/h-ás menetsebességgel haladni anélkül, hogy kifáradna. Így egy vándorló elefántcsorda naponta akár 80 km-t is megtehet. Ez a távolság megközelítőleg megfelel a Budapest és Gyöngyös közötti távolságnak.
Az elefántok nem képesek ugrani, azaz mind a négy lábukkal elemelkedni a föld felszínéről.
 
 
0 komment , kategória:  Védet állatok.  
Parlagi sas végveszélyben
  2009-08-09 10:17:51, vasárnap
 
  Magyarországon fokozottan védett





Parlagi sas (Aquila heliaca)





Szaporodása:
A parlagi sas a fészkelési idényben territoriális állat, egy fészket pedig több éven át is használhat, bővíthet, míg a gallyakból összerótt költőhely súlya már a több mázsát is elérheti. A fészkek fák csúcsán épülnek, építésüknek-tatarozásuknak a parlagi sas már az év első hónapjaiban nekiláthat. A költésre áprilisban kerül sor, amikor is szinte mindig két tojás kerül a fészekbe. A 43 napos költést követően a mindkét szülő által táplált fiókák 55-60 napon át maradnak a fészekben, de még kirepülés után is sokáig szüleik segítségére vannak utalva. Általában csak a legkorában kikelt, legerősebb utód éri meg a kirepülést. A fiatal sas kb. három éves korára válik ivaréretté; ideális esetben a parlagi sas akár 50 évig is elélhet.



Védettsége:
A parlagi sas fokozottan védett, eszmei értéke 1 000 000 forint. A SPEC értékelése szerint az I. kategóriába esik, ami azt jelenti, hogy a faj megmentése világméretű probléma: Európában gyakorlatilag csak a Kárpát-medence területén nő a sasok példányszáma, az összesen kb. 300 párt számláló európai állomány nagy része magyar-szlovák területen fészkel. A világállomány mindössze 2-3000 párból áll.
A Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint a parlagi sas sebezhető faj. Elsősorban élőhelyének pusztulása, mezőgazdasági művelésbe vonása és költőhelyeinek zaklatása miatt ritkult meg. A Magyar Madártani Egyesület 2005-ben a parlagi sast nevezte meg az év madarának.



Testhossza 72-83 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 190 - 210 centiméteres is lehet. A két nem egyforma, azonban a tojók némileg robosztusabbak, nagyobb a testtömegük. A hímek kb. 2,5 - 4 kilogrammot, míg párjaik 2,8 - 4,5 kilogrammot nyomnak.
 
 
0 komment , kategória:  Védet állatok.  
Vörös macskamedve
  2009-08-08 11:11:55, szombat
 
 


Vörös macskamedve (Ailurus fulgens) Végveszélyben




A kis panda név mellett a vörös panda elnevezés is előfordul.




Szaporodása
Vemhességi ideje 112-158 napig tart, az utódok száma ellésenként 1-4. A fiatalok egyéves korukig maradnak anyjukkal, és akár a 10-13 éves életkort is megérhetik.



Életmódja
Magányosan élő, éjjel aktív állat, a nappalt általában a fák ágai között alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be. Éjszaka jár tápláléka után, amely jobbára bambuszból gyümölcsökből, zuzmókból, gyökerekből, bogyókból, néha madártojásokból, rovarokból és hernyókból áll. Ez az állat tehát, noha a ragadozók rendjébe tartozik, elsősorban növényi eredetű táplálékon él. Az egyes állatok meghatározott területet birtokolnak, amelynek határait vizeletükkel, továbbá a végbéltájékon és a talpukon található mirigyek váladékával jelölnek meg.




Természetvédelmi helyzete:
Kína délkeleti részén régóta vadásszák szőrméje miatt, melyből sapkákat, farokszőreiből pedig ecsetet készítenek. Ahol honos ez a faj Kínában ott szőrméje fontos értékkel bírt. A menyegzőkön a vőlegény viselte a szőréből készült ruhadarabokat. A vadászat ma is előfordul, ezenkívül gyakran fogják be elevenen, hogy eladják állatkertek részére. Emellett az élőhelyét jelentő erdőket is irtják. Mindezen tényezők miatt állományai nagyon megritkultak és mára veszélyeztetett fajjá vált. Jelenleg az elterjedési területén található összes országban védelmet élvez. Emiatt a Természetvédelmi Világszövetség a "súlyosan veszélyeztetett" kategóriába sorolta. Szerepel a vadonélő állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény első függelékében is.
 
 
0 komment , kategória:  Védet állatok.  
Óriáspanda végveszélyben
  2009-08-07 22:19:07, péntek
 
 


Oriáspanda (Ailuropoda melanoleuca)

Veszélyeztetettség:
Eredeti elterjedési területe Kelet-Kína és Mianmar nagy részét magában foglalta. A késő pleisztocénben kezdődött meg a visszaszorulása, amelyben a klímaváltozásnak és az ember terjeszkedésének is szerepe volt. A bundájáért történő vadászata és az állatkertek állományának fenntartásáért történő befogása tovább tizedelte a populációt, amíg 1939-ben védelem alá nem helyezték. A vadászatot és a prémkereskedést Kínában szigorúan büntetik, ezért még halálbüntetés is jár. A populáció visszaszorulásához az életterük egyre nagyobb benépesülése is hozzájárul, melynek következtében elterjedési területük három részre szakadt. 1998 óta az elterjedési területe is védelem alatt áll.




A szabadon élő óriáspandák várható élettartama nagyjából 25 év.
A felnőtt állat testsúlya 75 és 160 kilogramm között változik.





Szaporodása:
Az óriáspanda szaporodási időszaka március és május közé esik. Erre az alkalomra a különben magányosan élő állatok párt keresnek, a hímek között harc is előfordulhat a párosodás előjogáért. Más medvékhez hasonlóan a megtermékenyített petesejt mintegy 45-120 napig tartózkodik az anyaállat méhében, és csak ezután ágyazódik be a méhlepénybe.
A legtöbb kölykedzés augusztusra vagy szeptemberre esik, ilyenkor egy vagy kettő, ritkán három bocs születik. Az újszülöttek parányiak, csupán 90-130 grammosak és selymes fehér bunda borítja őket. Ekkor még a testhossz kb. harmadát a farok teszi ki. Az anya és kölyke közötti súlykülönbség az óriáspandák esetén a legnagyobb a fejlett emlősállatok között.




(Óriáspanda) kis bocs

Ikerszülés esetén az anya hamarosan kiválaszt egy bocsot, a többit pedig kitagadja. Hogy ez milyen feltételek alapján történik, azt még nem kutatták. Kerek egy hónaposan a bocs már a tipikus színezettel rendelkezik, 40-60 naposan nyitja ki a szemét és öt-hat hónapos korban vesz magához először szilárd táplálékot. Nyolc-kilenc hónapos korig megtörténik a végleges elválasztás az anyatejtől és 18 hónaposan a bocs elhagyja az anyát. Az egyedek öt és hét éves kor között válnak ivaréretté.
 
 
0 komment , kategória:  Védet állatok.  
Kis békászósas
  2009-08-06 22:47:55, csütörtök
 
 


Kis békászósas (Aquila pomarina)

Kis békászósas (Aquila pomarina - Schreiadler - Lesser Spoted Eagle) nevezik békászó sasnak is: legközelebbi rokonánál, a nagy békászó sasnál, más néven fekete sasnál nem csak kisebb (60-65 cm), hanem sokkal világosabb is. Földbarna színű.
Szereti a zárt erdőségeket, a láperdőkben valaha gyakran fészkelő vágómadárfélénk volt, amelyből mára már csak mutatóban maradt, fán fészkelő költözőmadarunk. A neve után azt gondolnánk, hogy csak vizek mentén fordul elő, pedig nem ragaszkodik annyira a vízhez, mint az említett rokona. így a nyugalmasabb ártéri erdőkön kívül a Középhegység eldugottabb erdeiben is költ.
Az Európa északkeleti részén költő kis békászó sasok vonulási útja a kelet-afrikai szavannák felé hazánkon át vezet.
A tollazata barnásvörös, sötétebb pettyekkel. A tarkó rendszerint rozsdabarna. Főként kisebb gerincesekkel táplálkozik, amelyeket gyakran szitálva kutat. Felszed gilisztákat is.
A két tojásából kikelt fiókák közül csak az erősebbik nő fel. Ugyanis a fészekaljra egy furcsa szokás jellemző: a fiókák minden a közelükben mozgó dologra agresszíven lecsapnak, így az erősebb fióka néhány nap alatt ösztönösen agyonveri a testvérét.
A hangja kjif, kjif kiáltozás.
Természetvédelmi értékként fokozott védelmet élvez.
Az eszmei értéke 250 000 Ft.



 
 
0 komment , kategória:  Védet állatok.  
Szirti sas
  2009-08-06 22:30:35, csütörtök
 
 


Szirti sas (Aquila chrysaetos)

A szirti sas megtalálható Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Észak-Afrikában, bár manapság nagyon leszűkült az élőhelye. A hegyvidékeket, a sziklafalakat és a nyílt területeket kedveli.
Szaporodása
Ivarérett csak 4-5 éves korában lesz, költési időszaka februártól júniusig tart. A sasfészek akár 3,5 méter magas és 1,5 méter átmérőjű is lehet. Szirtekre és magas fákra készíti a fészkét. Évente egyszer költ, ekkor a tojó 2 barnán pettyezett tojást rak, melyeken 43-45 nap kotlik. Gyakran csak az egyik fióka marad meg. A fiatal madár 65-70 nap múlva repül ki a fészekből


 
 
0 komment , kategória:  Védet állatok.  
Álcserepes teknős
  2009-08-06 22:13:35, csütörtök
 
 


Álcserepes teknős (Caretta Caretta)


A nőstény teknősök kijönnek a parti fövenyre, hogy megtojják tojásaikat. A hely kiválasztása után kialakítják a fészek üregét. A tojások alakra és méretre pingponglabdára emlékeztetnek, a héjuk lágy, és nem törnek össze, amikor a fészekbe pottyannak. Egy-egy fészekben átlagosan 110 tojás található. Az egész művelet körülbelül másfél órát vesz igénybe. Lakóniában a Caretta caretta tojásrakási időszaka júniusban kezdődik, és augusztus végén ér véget. A Caretta caretta teknősök egy párzási időszak alatt többször —rendszerint kétszer— raknak tojást.




A tojásoknak kb. 55 napig kell zavartalanul a homokban pihenniük





A teknősök a holdnak vagy a csillagoknak a tenger víztükréről visszaverődő fényét követve találják meg a tenger felé vezető utat.
A Caretta caretta populáció világszerte csökken, aminek a természet ember általi kiszipolyozása és megbolygatása az oka. Sok teknős azért pusztul el, mert véletlenül a halászok hálójába akad vagy motorcsónakok halálra sebzik, s pusztulásuk oka nem egy esetben a tenger szennyezettségében keresendő.
Ha Lakóniában a Caretta caretta teknősök keltető területeire látogat, gondoljon arra, hogy napnyugta után és napkelte előtt tanácsos ezeket a védett területeket elkerülni. Szigorúan tilos kisteknősöket magunkkal vinnünk vagy besegítenünk a tengerbe. Éjszaka ne használjunk a part felé fordított erős fényforrásokat.
Hívja fel mások figyelmét is arra, hogy legyenek tekintettel a lakóniai Caretta caretta teknősök megmentéséért folytatott nehéz és áldozatos küzdelemre. Tekintse erőfeszítésüket a magáénak.
 
 
0 komment , kategória:  Védet állatok.  
Álcserepes teknős
  2009-08-06 22:01:32, csütörtök
 
 


Álcserepes teknős (Caretta Caretta)

A tengeri teknősök olyan hüllők, amelyek a felső-krétakor óta, azaz körülbelül 90 millió éve élnek a földön.

A Caretta caretta teknősök súlya kb. 70 kg, s a tudósok szerint igen magas kort érnek meg, a nőstények pedig 20-30 év után érnek termékeny életkorba, amely 30-50 évig is eltarthat.



 
 
0 komment , kategória:  Védet állatok.  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 31 
2009.07 2009. Augusztus 2009.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 692 db bejegyzés
Összes: 13622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 176
  • e Hét: 1017
  • e Hónap: 4001
  • e Év: 10416
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.