Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 156 
Miskolci árviz !
  2009-08-30 18:44:55, vasárnap
 
  1878 Augusztus 31. (131 éve történt)
Árvíz pusztított Miskolcon.

A Bükkből lezúduló áradat - amelyet a Szinva patak már nem tudott levezetni - óriási pusztítást végzett és emberáldozatokat is követelt Miskolcon. A lakosság hősies küzdelmet vívott a vízzel, de alig három óra alatt közel haromszáz ember vesztette életét és gyakorlatilag a lakóházak fele tönkrement. Vagyoni értékben és emberáldozatban a kár felmérhetetlen volt. Jó egy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy Miskolc a romokból újjáépüljön. A város 1928-ban emlékművet állított a katasztrófa emlékére. Ugyanezen a napon Egerben is árvíz pusztított.

 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
Erika,Bella,Aldán, névnap !
  2009-08-30 18:43:58, vasárnap
 
  Augusztus 31.Erika :
Germán, latin eredetű név, az Erik férfinév női párja, gyakran tévesen azonosítják az erika növénynévvel. Jelentése nagyrabecsült.


Bella :
Olasz, spanyol eredetű név, a -bell, -bella végű neveknek a több nyelvben előforduló rövidülése, jelentése szép.


Aldán :
Angol, német eredetű név, az északi germán Haldan névből származik. Jelentése egyik ágon dán származású.


Ramóna :
Ramóna a Ramón férfinév női párja. Spanyol eredetű, mely a germán Reginmund származéka. Jelentése: okos védelmező.
 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
Pollach Mihály !
  2009-08-30 18:43:04, vasárnap
 
  1773 Augusztus 30. (236 éve történt)
Megszületett Pollack Mihály építőművész, a magyar klasszicista építészet jelentős alakja, a Nemzeti Múzeum és a Vigadó építője.

Pollack Mihály első műve a Deák téri evangélikus templom, amelynek építését a közben elhunyt Krausz János építőmestertől vette át. 1808-ban készült el a dór architektúrájú csamoktemplom, amely mai arculatát 1856-ban kapta, Hild József tervei alapján. Pollack részt vett a pécsi székesegyház helyreállításában, majd a pesti Német Színház már megkezdett építését vezette. A székesfehérvári megyeháza, melynek előzetes terveit ugyancsak ő dolgozta át, a hazai klasszicista megyeházak sorának elindítója, egy új városmag kezdete lett. A középületek mellett számos pesti polgárházat és palotát is tervezett: a Horváth -, illetve Pálffy - házat , a hatalmas Wurm-házat, az Almássy -, később Zichy - palotát és a tisztán klasszicista jellegű volt Festetich - palotát. Az ő műve volt a finom, oszlopos homlokzatú régi Vigadó, amely Pest 1849-es ágyúzása következtében pusztult el. Nevéhez fűződött a Nemzeti Múzeum épületének létrehozása is, amelynek külső és belső architektúrája a klasszicizmus egyik legszebb, Európa - szerte elismert alkotása. Az 1808-ban alakult Szépészeti Bizottság vezető építészeként feladata volt nemcsak saját művei, hanem az egységes elvek szerint épülő Pest sok száz építkezésének jóváhagyása, ellenőrzése is
 
 
0 komment , kategória:  a mai napon......  
Rózsa,Félix,Róza névnap !
  2009-08-30 18:41:55, vasárnap
 
  Augusztus 30.Rózsa :
Magyar eredetű név, a Rosa latin női névből származik. Már az Árpád-korban használatos volt Magyarországon. Jelentése a virág maga.


Félix :
Latin eredetű név, jelentése boldog, szerencsés.


Róza :
Latin eredetű név, a Rosa névből származik. Más magyarázat szerint a magyarban a Rozália önállósult becézője. Jelentése rózsa.

 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
Kamilla,Cézár,Kandida névnap !
  2009-08-30 18:40:15, vasárnap
 
  Augusztus 29.Beatrix :
Latin eredetű név, jelentése boldogító, boldogságot hozó.


Erna :
Ófelnémet eredetű név, az Erneszta önállósult német becézőjéből származik. Jelentése komoly, határozott, különösen a harcban.


János :
Bibliai név. A héber Johanan név görög Johannesz változatából (ill. ennek a hasonló hangzású latin Johannes formájából) származik. Jelentése "Jahve megkegyelmezett". Magyarországon a XVI - XVIII. században a legnépszerűbb férfinév volt, és később is a leggyakoribbak közé tartozott, egészen az 1970-es évekig.


Kamilla :
A Kamill férfinév női párja, egyúttal egy gyógynövény neve. Latin eredetű, jelentése nemesi születésű, aki az áldozatoknál szolgált.


Szabina :
Latin eredetű név, a Szabin férfinév női párja. Jelentése a szabinok népéhez tartozó.


Cézár :
Etruszk, latin eredetű név, a római Caesar családnévből származik. Jelentése hosszú hajú, dús hajú.


Kandida :
Latin eredetű név, a Kandid férfinév női párja, jelentése fehér, fénylő, ragyogó.
 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
Ágostpon,Mózes,Elemér névnap !
  2009-08-30 18:38:56, vasárnap
 
  Augusztus 28.Ágoston :
Latin eredetű név, az Augustus latin név kecsinyítőképzős származékának, az Augustinus névnek a megmagyarosodott alakja. Jelentése magasztos, fennkölt.


Mózes :
Héber eredetű bibliai név, jelentése a vízből kihúzott, kimentett fiú.


Elemér :
Bizonytalan eredetű régi magyar személynév. Régebbi formája: Ilemer. Mai alakjában Vörösmarty Mihály és Jókai Mór újította fel. Származtatják a szláv Velimir névből (elemeinek jelentése: nagy + béke), illetve a germán Elmar névből is (jelentése: nemes + híres), de elképzelhető, hogy finn eredetű, jelentése valaminek az eleje, vezetője.


László :
A szláv Vladislav névnek magyar formája. Elemeinek jelentése hatalom + dicsőség. XIX. századi felújítása óta Szent László király tisztelete miatt is népszerű.
 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
Izsó,Natália,Margit
  2009-08-30 18:38:07, vasárnap
 
  Augusztus 26.Izsó :
Héber eredetű bibliai név. A név eredetére vonatkozóan három elképzelés létezik, egyik szerint, Ézsau alakváltozata, más feltevés szerint, József régi Izsóf változatának rövidülése, újabb kutatások szerint, az Izsák becézője, az Ézsau régi magyar formája. Jelentése nyers, szőrös.


Natália :
Latin eredetű név, jelentése Jézus születésnapja. Régen ezt a nevet a karácsonykor született leánygyermekek kapták.


Margit :
A görög eredetű latin Margareta név megmagyarosodott alakja, Jelentése gyöngy. A németben és a svédben is ebben a formájában használják. Legismertebb viselője Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla király leánya.
 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
Lajos,Patricia,Tamás névnap !
  2009-08-30 18:37:20, vasárnap
 
  Augusztus 25.Lajos :
Germán, francia eredetű név, a régi germán Chlodovech névnek a francia Louis formájából származik, jelentése hírnév, háború, hangos.


Patrícia :
Latin eredetű név, Patrícius férfinév női párja, jelentése rómainak született nemes.


Tamás :
A héber eredetű bibliai név, a Teomo névből származik. Jelentése iker. A görögök Thomasz formában vették át, jelentése csodálatos.


Elemér :
Bizonytalan eredetű régi magyar személynév. Régebbi formája: Ilemer. Mai alakjában Vörösmarty Mihály és Jókai Mór újította fel. Származtatják a szláv Velimir névből (elemeinek jelentése: nagy + béke), illetve a germán Elmar névből is (jelentése: nemes + híres), de elképzelhető, hogy finn eredetű, jelentése valaminek az eleje, vezetője.
 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
Kölcsey Ferenc !
  2009-08-30 18:36:33, vasárnap
 
  1838 Augusztus 24. (171 éve történt)
Meghalt Kölcsey Ferenc költő, kritikus, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége (Himnusz).

Kölcsey Szatmárban volt főjegyző és vármegyéjének követe az 1832-es első ún. reformországgyűlésen. 1835-ben lemondott, és főjegyzőként dolgozott tovább. Sokoldalú, filozófiában jártas szónok volt. A magyar nyelv, az örökváltság, a papi tized ügyében írott cikkei és beszédei igen nagy jelentőségűek. Műfajalkotói kezdeményezéseivel költőként és prózaíróként is maradandót alkotott, elsők között írt balladaféléket. Csokonai, Berzsenyi verseinek bírálatával megteremtette a tartalmi-elvi jellegű, lélektani módszerű magyar irodalomkritikát.

Ő írta a magyar nemzeti imádságot, a Himnuszt, valamint közismert még fiához címzett intelme, amelynek a Paraneisis Kölcsey Kálmánhoz címet adta. (Született 1790.08.08
 
 
0 komment , kategória:  a mai napon......  
Bertalan,Albert,Taksony !
  2009-08-30 18:35:31, vasárnap
 
  Augusztus 24.Bertalan :
Arámeus, görög, latin eredetű bibliai név, jelentése Ptolemaiosz fia.


Aliz :
Héber, germán, francia, angol eredetű. Az Alice névből származik, mely az Adelheid, Alexandra, Aloysia, Elisabeth nevek önállósult francia és angol becézője. Jelentése nemes, harcos, bölcs.


Albert :
Germán eredetű név, az Adalbert férfinév rövidülése. A magyar Béla névvel mesterségesen azonosították. Jelentése nemes, fényes, híres.


Taksony :
Török eredetű régi magyar név, Árpád fejedelem unokájának, a negyedik magyar nagyfejedelemnek, az összes Árpád-házi király ősének a neve volt. Jelentése jóllakott, elégedett, vad, kegyetlen, féktelen, szilaj.
 
 
0 komment , kategória:  névnapok-eredetük  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 156 
2009.07 2009. Augusztus 2009.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 156 db bejegyzés
e év: 1401 db bejegyzés
Összes: 9069 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 59
  • e Hét: 2369
  • e Hónap: 6367
  • e Év: 14151
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.