Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 97 
okosan és józanul kell
  2009-08-30 12:39:15, vasárnap
 
  A legtöbb ember gyáva a szeretethez. Gyáva, a szó titkos és aljas értelmében: azt hiszi, hogy a szeretet gyöngeség. Ez a hamis szeretet. Az igazi másféle: öntudatos, céltudatos, cselekvő, igen, néha félelmesen józan és bátor. Nem elég szeretni: okosan és józanul kell szeretni.

/Márai Sándor/
 
 
0 komment , kategória:  Fiaimhoz...  
Anyaság és érzelmek
  2009-08-29 20:21:27, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  NőiS  
Nõnek maradni szülés ut
  2009-08-29 20:18:49, szombat
 
  A konyhában szakácsnő, az ágyban szerető, emellett persze tökéletes anya, és mindeközben egy igazi nő? A férfiak és a nők álmai e tekintetben nem nagyon különböznek egymástól.

Míg azonban az erősebb nem képviselői kényelmesen fantáziálnak álmaik asszonyáról, a nőket szinte lehetetlen feladatok elé állítják a vágyaink szülte, és a modern kor által közvetített elvárások.

folytatás: Link
 
 
0 komment , kategória:  NőiS  
Boldog Anyaság
  2009-08-29 20:12:05, szombat
 
  Csak a szeretetre taníts, hisz szeretet vagy magad is

Link
 
 
0 komment , kategória:  NőiS  
Az anyaság mítosza
  2009-08-29 20:10:16, szombat
 
  Világunkra jellemző az anyasággal kapcsolatos két ellentétes hozzáállás, amely egyszerre van jelen. Az egyik ilyen vélekedés az anya idealizálása, a másik az anya hibáztatása.


Az idealizálás szerint
Az anyaságnál szebb és magasztosabb dolog nincs is a világon, s ezt a létformát valami felsőbbrendű boldogság járja át nap mint nap. Természetesen ezt tökételesen kell tenni, az anyának mindenhatónak kell lennie, ő az, aki kizárólagosan alkalmas a gyermek minden igényének kielégítésére, senki nem helyettesítheti. Önfeláldozónak kell lennie, s gyermeke minden kívánságát minden igényét maximálisan ki kell szolgálnia. Ha ezt megteszi, akkor gyermeke sikeres lesz.

A hibáztatás szerint
Ha azonban valamit is rosszul csinál, akkor annak súlyos ára van. A gyermek minden problémájáért, kudarcáért, esetleges betegségéért az anyát teszik felelőssé. A lélektani irodalom telis-tele van az anyákat jellemző, negatív előjelű kifejezésekkel. Ilyenek például az elhanyagoló anya, a túlvédő anya, a domináns anya, a manipulatív anya, a hideg anya, a csábító anya, a túl sok kritikus megjegyzést tevő anya, a szkizofrenogen anya, az el nem engedő anya, az érzelmileg megközelíthetetlen anya, az erőszakos anya, az agresszív anya, stb.

Szinte minden pszichiátriai kórkép kialakulásának elemzésében szerepel egy olyan elmélet, mely az anyát teszi felelőssé a betegségért. A legismertebb a skizofrénia kettős kötés elmélete, ahol az anya saját megoldatlan pszichés problémái miatt a gyermekét egy olyan kettős helyzetben tartja, hogy szavakkal túl szorosan köti magához, míg non-verbálisan elutasítja. Ehhez hasonlóan a többi kórképhez is társul egy elmélet, mely az anya szerepét hangsúlyozza ki.

S bár számos nő ezen elméletekről mit sem sejt, mégis amint gyermekével bármilyen problémája akad, az első kérdés, amit magának feltesz: " Mit csináltam rosszul? Mit rontottam el? Biztos az én hibám.

Nemcsak az anya hat a gyermekre
Pedig egy gyermek, születésétől kezdve egy rendszerben, a családban él. Mindkettőjüket, anyát és gyermeket, nagyon sok egyéb hatás is ér, az egymásra gyakorolt hatásukon kívül. Hat a gyermekre az apja, s az egész család, s nemcsak ők külön-külön, hanem az apa és anya egymáshoz való viszonya, s az összes kapcsolat, a kapcsolatok hálózata, mely a gyermek családjában kialakult. Az anya magával hozza az eredeti családi mintákat, s mindazt az élményt, amit ott szerzett, s így nem csak a jelen körülmények, de a múlt eseményei is hatással vannak rá. Ezek az élmények az anya új családjában, a párkapcsolatában, a szűk, s a nagycsaládban új értelmet nyernek, s együtt hatnak a gyermekre.

Így az anya-gyermek kapcsolat túlzott hangsúlyozása leegyszerűsítés, s egyaránt káros hatással lehet mind a gyermekre, mind az anyára.

Az anyaság mítosza sok nő életét nehezíti meg
Sokan találkozunk ezzel a jelenséggel a mindennapok során is. Ha egy gyermek rosszul viselkedik az utcán, vagy a buszon, megvető tekintetek kísérik, s az anyát hibáztatják, aki az egyedüli felelős gyermeke "rosszalkodásáért". Magabiztosabb anyák igen bántó megjegyzéseket tudnak tenni a játszótéren a "kicsit másképp" viselkedő gyermek anyjának. S azok, akik érzékenyebbek, sérülékenyebbek, önmaguk hibáztatására hajlamosabbak, egyre jobban elbizonytalanodnak, "vajon jó anya vagyok én?" kérdezik maguktól. A tökéletes anya mércéje az egekben van, elérhetetlen. Aki erre törekszik, óhatatlanul elbukik s megjelenik a bűntudat. S a bűntudat a gyermekre is károsan hat.

Légy önmagad!
A legtöbb, ami egy gyermeknek adható, ha " elég jó anyák " vagyunk. Ez azt jelenti, hogy rá tudunk hangolódni gyermekünk érzéseire, felismerjük igényeit, de képesek vagyunk azt nem kielégíteni is. Ehhez mindenképpen a legfontosabb, hogy saját magunkkal legyünk tisztában, saját érzéseinket elfogadjuk.

Tehát vagy elfogadod az érzéseidet, félelmeidet, kétségeidet és ezeken keresztül hiteles kapcsolatot alakítasz ki gyermekeddel, és nem közelíted meg a tökéletes anyát, vagy reménytelenül próbálsz a tökéletes anyához hasonlítani, s így lehetetlenné teszed, hogy a saját utadon közelíts a gyermekedhez. Más szóval, soha senki sem kérheti számon rajtad, hogy nem vagy tökéletes, csak az kérhető számon rajtad, ha nem vagy saját magad.

dr. Kovács Dóra


forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  NőiS  
Névválasztó
  2009-08-28 18:07:54, péntek
 
  Mi van a nevek mögött?

Keress 50 000 név jelentései között...
LinkÁdám
A név eredete Héber eredetű bibliai név. A név jelentése: Ember (az emberi faj neve vált személynévvé). Egyéb, kevésbé valószínű megfejtési kísérletek szerint a jelentése: vörös, ill. vörös földből való. A név gyakorisága: Igen gyakori. Névnapok: szeptember 9., december 24.


Gyula
A név eredete: Régi magyar személynév. A név jelentése: A török eredetű gyula méltóságnévből származik, a kazároknál ez volt a valóságos király címe (a szakrális társfejedelem címe: kündü). A honfoglalás korában az ország második főméltóságát nevezték így. A nevet később mesterségesen azonosították a latin Julius névvel. A név gyakorisága: Gyakori. Névnapok: április 12., május 27., június 28., július 1.


Ildikó
A név eredete Germán eredetű magyar név. A név jelentése Attila hun király második felesége, a germán mondákból is ismert Krimhilda (Kriemhilda, Kriemhilde, Kriemhild) nevének rövidülése a Hilda, Ilda, s ennek már a latin nyelvű forrásokban előforduló alakváltozata az Ildico. Igazában csak a magyarban vált használatos női névvé, Arany János hun tárgyú eposza, a Buda halála nyomán. A név gyakorisága Gyakori. Névnapok március 10., április 30., szeptember 17., szeptember 21., szeptember 23., november 17.


Rozália
A név eredete: A Róza olasz eredetű továbbképzése. A név gyakorisága: Magyarországon a XIX. században és a XX. század elején volt igen gyakori, ma ritka. Névnap: szeptember 4.


Ferenc
A név eredete: Az olasz Francesco név latinosított Franciscus formájából származik. A név jelentése: Francia. Eredetileg Assisi Szent Ferenc gyermekkori beceneve, melyet azért kapott, mert édesanyja francia származású volt. A név gyakorisága: Igen gyakori. Névnapok: január 24., január 29., április 2., május 11., június 4., június 16., július 14., október 4., október 10., december 3.


Mária
A név eredete: Bibliai név. Eredeti héber formája Mirjam volt, ez a görög és latin bibliafordításokban módosult. A név jelentése: Jelentése megfejtetlen, valamennyi magyarázata vitatott. A latin Maria névváltozatnak igen sok származéka alakult ki az európai nyelvekben, ezek egy része a magyarban is használatos. A név gyakorisága: Magyarországon a középkor óta állandóan a gyakoribb női nevek között volt, ami nyilvánvalóan Szűz Mária tiszteletével magyarázható, bár a XVIII. századig többen választották Mária édesanyjának a nevét (Anna). Népszerűsége csökken, de még napjainkban is gyakori. Az utóbbi száz évben viszont a legtöbbször anyakönyvezett női név. Névnapok: január 23., február 2., február 11., március 25., április 2., április 7., április 26., május 24., május 29., május 31., július 2., július 6., július 16., július 17., július 22., augusztus 2., augusztus 5., augusztus 15., augusztus 22., szeptember 8., szeptember 12., szeptember 15., szeptember 19., szeptember 24., október 3., október 7., október 8., október 11., október 22., november 21., december 8., december 15., december 18.


Attila
hun, gót eredetű férfi név, jelentése: atyuska, apácska, szeretett atyánk. Rokon név: Etele. A név gót eredetét számos jelentős nyelvtudós vitatja, illetve vitatta. Pl. Rásonyi László turkológus, aki szerint a név törökségi, eredeti alakja Etil, ennek jelentése pedig nagy folyó.


László
A név eredete: A szláv Vladislav névnek a magyar formája. A név jelentése: Elemeinek jelentése: hatalom + dicsőség. XIX. századi felújítása óta Szent László király tisztelete miatt is népszerű. A név gyakorisága: Igen gyakori. Névnapok: február 27., május 4., június 27., augusztus 8., augusztus 28.


József
A név eredete: Héber eredetű bibliai név. A név jelentése: Isten tegyen a most született gyermekekhez, illetve: Jahve gyarapítson. A név gyakorisága: Magyarországon a XVIII. századtól kezdve a leggyakoribb férfinevek közé tartozott. Ehhez hozzájárult Szent József akkoriban megnövekedett tisztelete, amely a XIX. század második felében tetőzött, amikor is IX. Pius pápa a római katolikus egyház védőszentjének nyilvánította őt. Az 1970-es évektől kezdve egyre veszít a népszerűségéből, de még igen gyakori. Névnapok: március 17., március 19., április 7., április 16., május 1., augusztus 25., augusztus 27. , szeptember 18.


Mihály
A név eredete: Héber eredetű bibliai név, a Mikaél magyar formája. A név jelentése: Ki olyan, mint az Isten? Becézés: Miska, Misi, Misike, Misa, Misu, Misuka, Mihályka, Mihók, Mihu, Misó. A név gyakorisága: Gyakori. Névnapok: május 8., június 19., szeptember 29.


Katalin
A név eredete: Görög eredetű. A név jelentése: Jelentése bizonytalan. Elterjedt nézet szerint a görög katharosz szóból származik, és a jelentése: (mindig) tiszta. Mások szerint a görög Aeikatherine jelentése: nyilazó, biztosan célzó. A magyarba feltehetőleg a német Katharina vagy a latin Catharina forma közvetítésével került. Magyarországon a Katalin az Árpád-kor, illetve a keresztes hadjáratok óta a legnépszerűbb nevek közé tartozik. A név gyakorisága: Igen gyakori. Névnapok: február 13., március 9., március 22., március 24., április 29., április 30., május 9., szeptember 15., november 25., december 31.


Erika
A név eredete: Az Erik férfinév női párja. A név jelentése: Az erika (hanga, csarab) növénynévvel tévesen azonosítják. A név gyakorisága: Gyakori. Névnapok: január 24., február 9., május 18., augusztus 21., augusztus 31.


Rebeka
A név eredete Héber eredetű bibliai név. A név jelentése Jelentése bizonytalan, a legvalószínőbb értelmezés szerint: üsző. Más megfejtési kísérletek szerint: jól táplált, illetve megkötöző, megigéző. A név gyakorisága Az 1990-es években hirtelen vált igen gyakorivá. Névnapok március 9., szeptember 2.


Debóra
A név eredete: Héber eredetű bibliai név. A név jelentése: Méh. A név gyakorisága: Igen ritka. Névnapok: április 24., szeptember 15.


Richárd
A név eredete: Germán eredetű név. A név jelentése: Elemeinek jelentése: hatalmas, uralkodó + erős, merész. A név gyakorisága: Igen gyakori. Névnapok: február 7., április 3., szeptember 18., november 15.


Roland
A név eredete: A Rajnald, Reinald név skót eredetű angol alakváltozatából származik. A név gyakorisága: Szórványos.


Anikó
A név eredete: Az Anna erdélyi magyar becézőjéből származik. A név gyakorisága: Gyakori. Névnapok: július 26., december 22.


Csilla
A név eredete Írói névalkotás a csillag szóból. A név jelentése Először Dugonics András Etelka című regényében szerepelt (1788). A csilla növénynév is, a Scilla növénynemzetség magyar nevének, a csillagvirág-nak a változata. A nyelvjárási csilla szó jelentése pedig: a gyékény és a nád gyenge hajtása, illetve gyéren növő sás. A név gyakorisága Gyakori. Névnapok március 22., április 22., június 2., augusztus 10., november 22.


Konrád
A név eredete: Germán eredetű név. A név jelentése: Elemeinek jelentése: merész + tanács(adó). A név gyakorisága: Szórványos. Névnapok: február 14., február 18., február 19., április 20., április 21., június 1. (névnap), november 26., december 14.


Gerzson
A név eredete: Héber eredetű bibliai név. A név jelentése: Jelentése bizonytalan, népies magyarázat szerint: idegen, jövevény, száműzött. A név gyakorisága: Szórványos. Névnapok: február 22., július 12.


Nikoletta
A név eredete: A Nikolett továbbképzése, illetve a név olasz formája. A név gyakorisága: Valamivel kevésbé népszerű, mint a Nikolett, de gyakori. Névnapok: március 21., szeptember 10., szeptember 25., december 6.


Ilona
A név eredete: A Heléna régi, megmagyarosodott alakváltozata. A név jelentése: Magyarországon a középkor óta gyakori ebben a formában. Elterjedéséhez hozzájárult a keresztény hagyományon kívül a homéroszi történetet feldolgozó középkori Trója-regény Szép Ilonája, valamint a XVI. századi széphistória Árgirus királyfiról és Tündér Ilonáról (írott változata Gergei Albert műve). A magyar névforma használatos a német, szlovák, cseh, finn névadásban is. A név gyakorisága: Az 1990-es években már ritka. Névnapok: április 23., július 31., augusztus 18., szeptember 23.


Hilda
A név eredete: Germán eredetű. A név jelentése: A -hild- elemet tartalmazó összetett germán nevek rövidülése. A névelem jelentése: harc. A név gyakorisága: Igen ritka. Névnapok: április 30., augusztus 12., szeptember 3., november 17.


Alexandra
A név eredete Az Alexander férfinév nőiesített alakja. A név gyakorisága: Magyarországon egészen a XX. század végéig nagyon ritka név volt, ekkor hirtelen igen népszerűvé vált, az 1990-es években a legtöbbször választott női név. Névnapok: március 18., március 20., május 18.


Zsolt
A név eredete A Solt név alakváltozata. A név gyakorisága Igen gyakori. Névnapok április 10., október 21., november 20.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Magyarország 2009
  2009-08-26 19:57:19, szerda
 
  Link

A hozzászólásokkal lesz teljes...
 
 
0 komment , kategória:  Magyarnak lenni...  
Molnárefék ismét megmondják...
  2009-08-26 19:12:34, szerda
 
  "Molnárefék ismét nagyon megmondják - kánonban

Ismét remekelt kedvenc elmebetegünk és nemrég felfedezett fegyverhordozója. Nem lennénk most Bajnai helyében... Igaz, megvan a magunk baja, hiszen kiderült, hogyan működik együtt a Kuruc.info az ártatlanokat elevenen elégető rezsimmel :)

Akinek erős idegezete és ráadásul ideje is van, annak jó szórakozást kívánunk! (Az első pár perc a humoristák bemelegedéséhez szükséges, a műsor utána következik.)
És ne feledje: "Te féééreg"..."

Link

Kuruc.info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
két pohár Martini
  2009-08-26 19:02:42, szerda
 
  Taxis visz egy utast, amikor észreveszik, hogy az út mellett párzik két kutya. A taxis büszkén megjegyzi:
- Én és a feleségem minden éjjel így csináljuk.
Az utas szomorúan mondja:
- Az én feleségem sajnos nagyon konzervatív, csak a hagyományos pózokat szereti.
A taxis nekiáll tanácsot adni:
- Próbáljon meg este megitatni az asszonnyal két pohár Martinit, meglátja, sokkal készségesebb lesz.
Másnap megint találkoznak, a taxis megkérdi:
- Na, használt a két Martini?
- Igen, de tízet kellett megitatnom vele...
- Hogyan? Az nagyon sok!
- Igen, az első két Martini után már nem volt kifogása az új póz ellen, de további nyolc kellett hozzá, hogy hajlandó legyen felvenni a szájkosarat...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Panaszlevél Eonnak!
  2009-08-26 18:01:25, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 97 
2009.07 2009. Augusztus 2009.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 1322 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8
  • e Hét: 84
  • e Hónap: 1265
  • e Év: 112401
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.