Belépés
jaksika.blog.xfree.hu
"Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán tiszta szív és sok sok szeretet" J.I. Jaksika
1951.07.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 459 
Tegnapi kirándulásom:-)
  2009-09-30 20:14:36, szerda
 
  Erre jártam tegnap.
Nagyon szép volt időnk is kifogástalan volt.
Sok élményben volt részünk.
Ezt az utat mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nagyon kellemes estét és nyugodalmas éjszakát kívánok.
Szeretettel Ybolya.Európa udvar,.....Link
...... ........... .........


Monostori erőd.Komárom...Link

 
 
0 komment , kategória:   Esti köszöntés.  
Europa udvar:-)
  2009-09-30 19:29:16, szerda
 
  Az Európa-udvarban egymás mellett sorakoznak a különböző országok építészetét bemutató házak; szimbolizálva azt a kontinenst, amely ezer éve nemzetek sokaságának ad otthont.
"...Az Európa-udvar létrejöttét kettős igény motiválta: a hagyomány tisztelet és a korszerűség olyan jövőbe mutató összehangolása, amely már egy európai mércével is mérhető színvonalt kínál. Az otthonosság légkörét teremti meg a város szívében, a polgári élet érzés miliőjét..., amely mint igény, a háború utáni éra kezdetével, a polgárosodás mintegy negyvenéves cenzúrája alatt két nemzedék szemléletéből kitöröltetett ..."


Képekben....LinkEurópa-udvar
   1989 óta gyakran hangoztatjuk: csatlakozni kívánunk Európához. Bár ez a szókapcsolat szimbolikus - hiszen földrajzilag mindig is Európához tartoztunk -, mégis azt a vágyunkat fejezi ki, hogy tartósan része kívánunk lenni a többi európai állam demokratikus és szabad közösségének. Megkérdőjelezhetetlen irányulásunk az Európai Unióba a közelmúltban valódi formát öltött Komáromban, az Európa-udvarban; ahol egymás mellett sorakoznak a különböző országok építészetét bemutató házak; szimbolizálva azt a kontinenst, amely ezer éve nemzetek sokaságának ad otthont.
   Európát nem egyszer kegyetlen harcok, világháborúk kínozták; területét szögesdrót és vasfüggöny választotta ketté. Ma olyan időket élünk, amikor a legtöbb ország kinyilvánítja az egységesítés iránti vágyát, amelyben azonban megmarad a kultúrák sokfélesége. A jövő Európája tehát egységes lehetne és sokszínű; pontosan olyan, mint az Európa-udvar a dél-szlovákiai Komáromban. Váll váll mellett állnának az országok, amelyeknek közös a céljuk, és amelyek Európát éppen páratlan nemzeti értékeikkel gazdagítanák.
   Hiszem, hogy Szlovákia egyike lesz azon országoknak, amelyeket Európa belátható időn belül befogad. Örülnék, ha éppen az az Európa-udvar - amelyet közvetlenül az új és reményt keltő millennium előtt nyitottak meg - szimbolizálná az ,,udvart“amelyből rövidesen belépünk a közös európai uniós tető alá.

Rudolf Schuster
A Szlovák Köztársaság elnöke


A Magyar Köztársaság elnöke
Köszöntő szavak
   Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy a 2000. december 16-i szlovákiai látogatásom alka1mával a Palatinus Polgári Társulás meghívására részt vehettem az Európa-udvar megnyitásán.
   Mind a Magyar Köztársaság, mind a Szlovák Köztársaság arra a korszakos feladatra készül, hogy az Európai Unió keleti bővítése során a csatlakozási feltételek teljesítését követően elfoglalják az őket megillető helyet az egyesülő Európában Szlovákia - de állíthatom, hogy az egész régió is - nagyon hasznos segítséget és a jövendő egységes Európa képviseletéhez méltó helyszínt kapott ennek az Európa-udvarnak lelkes és áldozatkész tervezőitől és felépítőitől.
   Ennek az egyedülálló tervnek a megálmodói és megvalósítói teljesen új és eredeti városközpontot alkottak az európai népek építészeti stílusjegyeit bemutató házak felépítésével. Ezek egyszerre jelenítik meg a város ezer éves történelmét és Európa állandó jelenlétét ezen a kulcsfontosságú dunai átkelőhelyen. Az Európa-udvar egyben számtalan új lehetőséget is teremtett a városnak, a régiónak, sőt az egész országnak az integrációs feladatai minél előbbi sikeres teljesítéséhez.
   Külön öröm a Magyar Köztársaság elnöke számára, ha a Magyar Millennium évében látja megtestesülni az ezer éves magyar államiság történelmi örökségét az Európa-udvar számos épületében, szobrában és díszítő elemében. Ugyanakkor azt is természetesnek tartom, hogy itt jelen van az a multikulturalitás, amely mindig is e térség meghatározó jellemzője volt. E hely szellemisége már a megnyitón is áthatott, mert itt valóban egész Európa együtt van, s ezért tartottam olyan meghittnek a légkörét: itthon és otthon is éreztem magam az épületei között.
   Tiszteletre és elismerésre méltó az az eredmény, amellyel a Palatinus Polgári Társulásban szövetkezett szlovákiai magyarok, hitet téve a szülőföldjükhöz tartozásuk és magyar identitásuk vállalása mellett, a kereszténység kétezer éves jubileuma és a Magyar Millennium alkalmából méltó emléket állítva maguknak, egyben lehetőséget adtak a társadalmi-kulturális megújulásra városuknak is.
   Meggyőződésem, hogy ezek az egyesült erőfeszítések sikerre vezetnek, és a néhai erődrendszer Nec arte nec marte: Sem csellel, sem erővel feliratához hasonlóan az utókor ezt az Európa-udvart Vidbus unitis: Egyesült erővel felirattal látja majd el, annak elismeréseként, hogy az itt élő népek az előttük álló korszakos modernizációs feladatokat szoros együttműködésben voltak képesek teljesíteni.
   Kívánok a további merész terveikhez hasonló alkotókészséget, kitartást és áldozatkészen együttműködő partnereket, hiszen még nem kevés feladat vár Önökre, amíg ezt a varázslatos épület-együttest mindnyájunk megelégedésére élettel, üzlettel és szórakoztatással egyaránt meg tudják tölteni.

Mádl Ferenc
a Magyar Köztársaság elnöke

légifelvételképek......... ......Link
 
 
0 komment , kategória:   Történelem.  
Ildykó jó kívánsága :-)
  2009-09-30 17:44:19, szerda
 
 

Szia Drága Barátnőm!
Legyen ilyen színes, élményekben gazdag a napod!
Ölellek szeretettel: Ildykó

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az erődrendszer tervezése
  2009-09-30 12:52:04, szerda
 
  Az erődrendszer tervezése Link képekben
A komáromi vár helyzetében jelentős változást csak a 19. század eleji napóleoni háborúk hoztak. Napóleon sikeres hadjáratai során a császárvárost - Bécset - is elfoglalták 1809-ben. I. Ferenc császár udvartartásával Komáromban talált menedéket, melyet előzőleg nagy sietve megerősítettek. A császár itt döntötte el, hogy Komáromot a Birodalom legerősebb katonai erődrendszerévé kell kiépíteni, alkalmassá kell tenni egy 200 000 fős véderő befogadására.
Az erődrendszer ilyen irányú megépítését Marguis Chasteler táborszernagy vezette hadmérnöki gárda tervei alapján kezdték meg. Az 1827 és 1839 között folytatott építkezések során korszerűsítették az Öreg- és Újvárat, megkezdték a várost nyugatról védő Nádor-vonal és a keleti irányból védő Vág-vonal kiépítését. Az Ó- és Újvár helyrehozatala mellett a terv tartalmazta a Duna jobb partjának erődítési elképzeléseit is. A már meglévő jobbparti hídfőerőd a Szent Péter palánk (a későbbi Csillagerőd) mellé két másik fa-föld szerkezetű erődöt is terveztek. Egyet a koppánymonostori Homokhegyen, egyet pedig a Nagyigmánd felé vezető út mellett, Komárom déli kijáratához. Az építés folyamatát a 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményei szakították meg.
Komárom ostroma a szabadságharcban
Bővebben: Komárom ostroma (1848-1849)


Klapka György tábornok


A vár magyar kézre kerülésével, annak első parancsnoka Majtényi István alezredes azonnal hozzálátott a vár megerősítéséhez és a város védelmének megszervezéséhez. Majtényit Török Ignác mérnökkari alezredes váltotta, aki a 12 000-es védősereggel hősiesen ellenállt a várat ostromló osztrák túlerőnek. A több mint egy hónapig tartó ostromnak 1849 márciusában és áprilisában a magyar honvédsereg sikeres áprilisi hadjárata vetett véget. A Guyon Richárd tábornok vezette felmentő csapat Győr irányába űzte el az osztrák főerőket.
A vár új parancsnokának az energikus Klapka György tábornokot nevezték ki. Klapka május 28-án parancsba adta egy kazamatákkal ellátott új erőd építését az osztrákok által már korábban kiszemelt helyen, a Homokhegyen. Az építkezés során az eredetileg négy saroktornyos, 1000 katona befogadására alkalmas Homokhegyi-erődnek csupán az Ács település fele néző tornya készült el. Ha a tervek megvalósításához elegendő idő lett volna, úgy a sáncban elhelyezett lövegek tűzükkel lezárhatták volna a Bécs felé vezető utat, tűz alatt tarthatták volna a Nádor-vonal előterét és megközelíthetetlenné tették volna a Dunát.
A bécsi út lezárása érdekében Klapka megkezdte az osztrákok által is tervezett két védmű, a Monostori erőd és az Igmándi sánc építését is, természetesen csak rohammunkával, fából és földből sietősen megalkotva. A nagy erőkkel folytatott erődítési munkálatokat az egyre gyakoribbá vált osztrák ágyúzások miatt azonban meg kellett szakítani.
Komárom térségében júliusban kétszer is megütközött a magyar és az osztrák fősereg, győzelmet aratva, de döntő siker nélkül. (Lásd: Komáromi csaták.) A magyar csapat ezután a Tisza partjáig vonultak vissza, onnan próbálva megállítani a támadókat. A Klapka vezette védősereg így magára maradva készült fel a város és az erőd védelmére. Összesen 18 200 fővel és több mint 300 ágyúval rendelkeztek. Az osztrákok kezdetben kisebb erőkkel (12 000 fő és 75 ágyú) megfigyelő és blokkírozó tevékenységet folytattak az erősítés megérkezéséig. Klapka tábornok felmérve a kínálkozó lehetőséget, több sikeres kitörést hajtott végre, melynek során Pozsonyig, illetve Győrig tört előre, jelentős zsákmánnyal visszatérve.
Az egyesített osztrák és orosz csapatok döntő vereséget mértek a magyar főseregre és az augusztus 13-i világosi fegyverletételt követően jelentős erőkkel Komárom ellen indultak. A körülzárt Komárom egy hónapig még ellenállt a túlerőnek, de végül is 1849. szeptember 27-én Klapka György aláírta a vár átadását és a védők szabad elvonulását biztosító megállapodást.
A jobbparti erődök felépítése


Monostori erő alap rajza...
A szabadságharc leverése után a megszálló osztrák hadsereg - a korábbi terveknek megfelelően - újból hozzákezdett a folyó két oldalán fekvő védőművek egyetlen hatalmas erődrendszerré alakításához. Ehhez felhasználták az ostrom során szerzett tapasztalatokat is. A vár körülzárása egyértelműen bizonyította, hogy szükség van a Duna jobb partján olyan védőművekre, amelyek meg tudják akadályozni, hogy az ellenség tüzérsége tűz alá tudja venni a bal parti erődöket, és amelyek folyamatosan biztosítani tudják a két part közötti összeköttetést.
Az 1850-ben elkezdődött építési munkálatok a komáromi erődrendszer egészére kiterjedtek. A rendszer részeit alkották a Duna bal partján a várost kerítő Nádor-vonal erődláncolata, az Új- és Óvár, a Vág folyón túli övezet, valamint a jobb parton a Monostori erőd, a Csillagerőd és az Igmándi erőd. A nagyarányú építkezés első, legnagyobb üteme 1871-ben befejeződött, a Monostori Erőd elkészültével. Ezt követően 1871-77 között megépült az Igmándi Erőd, ezzel az erődrendszer teljessé vált.

Monostori erőd
Közép-Európa legnagyobb újkori erődje 1850-1871 között épült a Bécset, a Dunántúlt és a Dunát védő komáromi erődrendszer egyik utolsó tagjaként. Korának legfejlettebb technikájával valósították meg, de mire befejezték haditechnikailag elavult. A két világháború között a Magyar Királyi Honvédség laktanyaként és kiképzőközpontként használta. 1945-től 1991-ig a szovjet csapatok legnagyobb fegyverraktára volt. Ma már katonai szerepe megszűnt.Képekben Link
 
 
0 komment , kategória:   Történelem.  
Köszönöm:-)
  2009-09-30 11:42:25, szerda
 
 

Szia Drága Jaksikám!
Tízórai tea vagy kávé? Fogyaszd egészséggel :-)))
Hogy Vagy? Hogy ébredtél? Minden rendben?
Legyen nagyon szép a napod, amilyet szeretnél!
Puszillak szeretettel: Ildykó

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Jó reggelt!
  2009-09-30 11:41:07, szerda
 
  
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Eszter jó reggelt kívánt:-)
  2009-09-30 11:39:44, szerda
 
 

Jó reggelt!

Eszter

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ima Esztertől:-)
  2009-09-30 11:12:01, szerda
 
  
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ima Esztertől:-)
  2009-09-30 11:10:16, szerda
 
 

Szép estét, jó éjszakát kívánok Mindenkinek!

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ildykó esti kívánsága :-)
  2009-09-30 11:07:43, szerda
 
 

Drága Barátnőm!
Kívánom, hogy pihenéssel teli legyen az estéd!
Sok puszit küldök:
Drága Barátnőm!
Kívánom, hogy pihenéssel teli legyen az estéd!
Sok puszit küldök:

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 459 
2009.08 2009. Szeptember 2009.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 459 db bejegyzés
e év: 5927 db bejegyzés
Összes: 16347 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 849
  • e Hónap: 2354
  • e Év: 297130
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.