Regisztráció  Belépés
kisa622.blog.xfree.hu
Egyszárnyú angyalok vagyunk, csak úgy repülhetünk, ha összekapaszkodunk! Kiss Anedra Kira
1962.06.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kekszes süti
  2010-02-05 18:43:08, péntek
 
  Gesztenyés méhkas (sütés nélkül)

Hozzávalók:

A krémhez:

2 dl tejet felmelegítek és
1 dl tejet elkeverek
1 cs vaníliás pudingporral. Sűrűre főzöm és kihűtöm.
12 dkg margarint kikeverek
15 dkg porcukorral, ezt elkeverem a pudinggal és hozzákeverek
10 dkg gesztenyemasszát.


A tésztához:

50 dkg darált kekszet elkeverek
25 dkg porcukorral és
20 dkg margarinnal és
1,5 dl tejjel és
15 dkg gesztenyemasszával és
1 dl főzött kávéval és
2 ek rummal és
A tésztából csinálok 1 keveset kakaópor nélkül (ebből lesz a méh).
a többit elkeverem 3 ek kakaóporral. Jól összegyúrom.
Hűtőben kihűtöm.


Elkészítése:

Legyen hideg a massza, mert különben beleragad a formába!
A méhkasformát körbeszórhatom kókuszreszelékkel, ez segít, hogy kijöjjön belőle a végén.
A világos tésztából nyomok először a forma méh részébe.
Majd erre nyomom a kakakósat az egész formába.
Jól bele kell nyomkodni a formába, hogy kitöltse a minta lyukait.
A közepébe fakanál nyelével (vagy az ujjammal) lyukat formálok és ebbe töltöm 1 kanállal a krémet.
Ráteszem 1 db kerek formájú háztartási kekszre.
Kiveszem a formából.
Fél napi állás után jó, addigra megpuhul a keksz az alján.
Tehetek a krém közepébe 1 szem meggyet is.

Sok krém kell bele, mert felszívódik benne.

A formát Cseheknél kapni. Én a neten vettem az egyik neves aukciós oldalon.



 
 
1 komment , kategória:  Ételek, receptek  
Csokifondue (csokifondü)
  2010-02-05 15:47:45, péntek
 
  Jó minőségű csokoládé és friss gyümölcs: már kész is a csokifondü!

Az édesszájú ember leleményes. Olyannyira, hogy még a fondüből is képes desszertet csinálni. Így hát van csokifondü, karamellfondü, és persze még rengeteg ínyencséget kitalálhatunk gyerekeink és magunk örömére.

Például egészen rendkívülivé tehetünk egy születésnapi zsúrt egy jó nagy adag csokifondüvel... és már viszonylag olcsón beszerezhető.


Csokifondue receptje 8-12 személyre

Hozzávalók:

1 tábla 10 dgk-s 65-70% kakaótartalmú, jó minőségű csokoládé (ajánlat: Cluizel Mangaro, Vanini Peru, vagy Leone Fondant)
fél dl tejszín
fél dl tejföl (12%-os)
1 tk vaníliakivonat
1 mokkáscsésze presszókávé
2 tk Grand Marnier likőr (vagy Cointreau)
(az alkoholt közvetlenül fogyasztás előtt keverjük hozzá!)


Elkészítése:

A csokoládétáblát törd apró darabokra, öntsd bele a többi hozzávalóval a csokifondü táljába.

Gyújtsd meg alatta a mécsest (gázon/villanyon NE melegítsd, mert odaég!), lehetőleg fából készült (vagy műanyag, de semmi esetre sem fém) kanállal.

Kavargasd, amíg fel nem forrósodik.

Tartsd tűzön, amíg el nem fogy. (Ha úgy érzed, nagyon besűrűsödik, önts bele néhány csepp nemes olivaolajat.)

Mártogass bele félbevágott epret, banán, kiwit, narancsot, grapefruitot, dinnyét, szőlőt, körtét vagy gerezd almát. Lehet mindenféle gyümölcsöt mártogatni (kicsit savanykásabbak a legfinomabbak; pl. a nem tökéletesen puhára érett kiwi), marcipánt, piskótát, nem túl édes kekszet.

Mindenki tányérján legyen bőségesen vajaskeksz (biszkvit - de NE sós!), amit hozzá lehet falatozni, mert a fondü önmagában némelyek ízlése szerint esetleg túl töménynek bizonyul.


Ha netán megmaradna a fondü egy része, nyugodtan tárolhatod 1-2 hétig a fridzsiderben és újra felmelegítheted kis lángon (mécsessel)

Ne sajnáld az időt, szöszmötölj csak bátran hosszan, a finomságokra szánt előkészületek összehozzák a társaságot!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek, receptek  
Fondue (fondü)
  2010-02-05 15:35:56, péntek
 
  A fondü szó olvasztottat jelent, vagyis az olvasztott sajtra vezethető vissza.

Az étel neve aztán átterjedt más ,,fondükre" is, amelyekben nem találunk semmiféle olvasztottat, csupán az edény, az elkészítés módja azonos.


Mikor rendezzünk fondü-party-t?

Akkor, ha nincs időnk és energiánk sokfogásos menüvel bajlódni, hanem pár perc alatt szeretnénk felkészülni a vendégségre.

Akkor, ha kellemes beszélgetős-játszós estére vágyunk, ugyanis a fondüzés összekovácsolja az embereket, megerednek a nyelvek, és a jó hangulat garantált.

Akkor, ha olyan embereket hívunk, akik még nem ismerik egymást, hiszen a közös sütögetés alatt sokkal könnyebben és oldottabban összebarátkozhatnak, mintha mindenki a saját tányérjára koncentrálna.

Akkor, ha éppen semmilyen étel nem jut eszünkbe, ha éppen nincs ihletünk egy gasztronómiai költemény megkomponálásához - ami ritkán, de azért előfordul -, hiszen a fondü egyszerű, különleges és elronthatatlan.


Sajtfondü





A sajtfondü alapja mindig sajt, kevés fehérbor, cseresznyepálinka, fokhagyma és kenyér. A sajtok fajtái és a fűszerek adják a végtelen variációs lehetőséget. A sajtfondü elronthatatlan, és garantált sikert érünk el vele.

Egyetlen fontos szabály van, amiről nem szabad elfeledkeznünk: sajtfondü mellé mindig bort igyunk vagy - ha vezetünk - meleg teát.

A vizet, ásványvizet, üdítőt felejtsük el.

Hogy miért? Képzeljük el, ahogy ez a finom, folyékony, meleg sajt megérkezik a gyomrunkba. Iszunk egy pohár hideg vizet vagy üdítőt, mire a sajt gombóccá ugrik össze, megdermed, és kész a baj, garantált a gyomorfájás reggelig.

Szóval jobb, ha mellé könnyű fehérbort vagy forró teát kínálunk.

A sajtba mártogathatunk kenyérkockát, párolt zöldséget, de akár nyerset is. Ínyencek pedig szőlőszemet, kockázott körtét vagy almát, esetleg diót...


Fondue (sajtfondü - alaprecept):

Hozzávalók (8 személyre:)

1 nagy gerezd fokhagyma,
2, 5 dl könnyű száraz fehérbor,
80 dkg érett, zsírosabb sajt (fele ementáli, vagy füstölt sonkasajt legyen),
1 pici cseresznyepálinka,
1 kiskanál liszt,
pici bors,
szerecsendió,
és sok sós baguette.


Elkészítése:

A fondütálat a fokhagymával kikenjük.
A bort beleöntjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot. Addig főzzük kis lángon (kevergetve), míg nyúlos massza nem lesz belőle.
A pálinkát a liszttel elkeverjük, majd hozzáöntjük a sajtmártáshoz.
Majd ezt mégegyszer felforraljuk és borssal, valamint szerecsendióval ízesítjük.
A kifliket felszeleteljük, megpirítjuk.

Lényeg, hogy a sajt folyamatosan melegítve legyen, így a tálat az asztali fondü-rezsóra helyezzük.
Itt mindenki a maga fondü-villájára szúrkodja azt, amit bele szeretni mártogatni a finom, olvasztott sajtfondübe! Legyen az husi, zöldség, vagy kiflikarika!

A fehérbor nagyon jól illik hozzá!


Svájci fondue:

Hozzávalók (4 személy részére):

20 dkg emmentáli
10 dkg ilmici
20 dkg trappista
2,25 dl száraz fehérbor
3 kávéskanál keményítő
szerecsendió
frissen őrölt bors
1 cl cseresznyepálinka
1 csipet szódabikarbóna
50 dkg fehérkenyér
2 gerezd fokhagyma


Elkészítés:

Kockázzuk apróra a sajtot, és tegyük félre.
A kenyeret szeleteljük fel, majd vágjuk kockára.
A fokhagymával dörzsöljük be a fondü-edényt, majd összezúzzuk a fokhagymát, és az edénybe tesszük.
Hozzáadjuk a bort és a keményítőt, majd alágyújtunk, és melegíteni kezdjük.
Ezután beletesszük a sajtokat, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg homogén lesz.
Beleönjük a cseresznyepálinkát, hozzáadjuk a szódabikarbónát, borsozzuk, fűszerezzük a szerecsendióval.
Az asztal közepére állítjuk, folyamatosan melegítjük, és a kenyérkockákat mártogatjuk a sajtba.
Savanyúságot, uborkát, gyöngyhagymát kínálhatunk mellé.


3 sajtos fondue:

Hozzávalók (2 személy részére):

14 dkg emmentáli sajt
13 dkg trappista
13 dkg márványsajt
1 gerezd fokhagyma
fél evőkanál étkezési keményítő
fél deciliter száraz fehérbor
bors
1-2 cent pálinka

Elkészítés:

A félbevágott fokhagymával jól bedörzsöljük az edényt, amiben a fondüt elkészítjük.
A bort összekeverjük a keményítővel, beleöntjük az edénybe és felforraljuk.
A szeletelt, apróra vágott sajtokat folyamatosan adagolva hozzátesszük, és teljesen megolvasztjuk.
Borsozzuk, és a legvégén tesszük bele a pálinkát, amivel még jól megkeverjük.
Ezután tesszük az edényt az asztali spirituszégő fölé.
Kockára vágott kenyérdarabokat, almát és bármit, amit szeretnénk, mártogathatunk bele.
Igyunk hozzá bort vagy meleg teát!


Húsos, halas, zöldséges...





Érdemes többféle hússal és szósszal készülni.

A sajtfondü mellett léteznek a húsos, halas és zöldséges fondük is, amelyek kínából érkeztek hozzánk valamikor, bár mostanra 1000 féle módon variáltuk őket mi magunk is.

Ezeknél a ,,kínai" fondüknél olajba vagy húslevesbe mártogatjuk a különféle falatokat, majd szószokkal ízesítjük őket. A variációs lehetőség itt is végtelen.

A húsokat érdemes pár nappal korábban bepácolni, hogy kellően puha és ízes falatkákat kapjunk, a keményebb zöldségeket (kelbimbó, karfiol, zeller) esetleg előpárolhatjuk, nehogy túl lassan főjenek meg az asztalon.

Nagyon lényeges ennél a fondünél, hogy különféle szószokat kínáljunk hozzá. Ez adja meg a lényegét!


Szószok, husos fondükhöz:

Mustáros:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk csípős mustárt.

Diós:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk szójaszószt, durvára vágott diót, sót, borsot és felaprított újhagymát.

Ezersziget:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk ketchupot, apróra vágott csemegeuborkát és kapribogyót.

Fokhagymás:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk zúzott fokhagymát, pár csepp olívaolajat, kis sót, és pár csepp citromot. Petrezselyemmel is megszórhatjuk.

Mogyorós:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk szójaszószt, mogyoróvajat, kis sót, néhány csepp citromlét.

Mézes-currys:
Mézbe keverjünk egy kevés sót, borsot és sok curryt.

Tormás:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk reszelt tormát, egy csepp olívaolajat és kevés sót.

Rokfortos:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk reszelt rokfortot, kevés borsot, esetleg aprított diódarabkákat.

Hagymás:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk egy hagymát lereszelve, kevés sót, pár csepp citromot, valamint egy kevés paradicsompürét.

Olajbogyós:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk felaprított fekete olívabogyót, kevés bazsalikomot, sót, mustárt.

Provanszi:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk felaprított szárított paradicsomot, bazsalikomot, egy kis zúzott fokhagymát, sót, és persze borsot.

Peszto-s:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba keverjünk pesto-t.

Gyömbéres:
Majonézbe, tejfölbe vagy natúr joghurtba reszeljünk friss gyömbért, adjunk hozzá kis sót, olívaolajat és citromlevet.
 
 
0 komment , kategória:  Ételek, receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.01 2010. Február 2010.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 274 db bejegyzés
Összes: 274 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 102
  • e Hét: 231
  • e Hónap: 102
  • e Év: 28595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.