Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A világ legnagyobb pacija
  2010-03-15 21:25:52, hétfő
 
 


A lóbébi két méter öt centivel a világ legnagyobb pacija

Ausztráliában él, több mint két méter magas, és puszta látványával sokakat megijeszt - ez Noddy, a világ minden bizonnyal legnagyobb lova.

A pontosan 205 centiméter magas állat a földrésznyi ország lovasbemutatóinak rendszeres szereplője. A shire csődör becsületes neve Luscombe Nodram, súlya pedig másfél tonna.
"Különleges utánfutóra van szükségünk, hogy szállítani tudjuk" - idézte az AAP ausztrál hírügynökség a ló tulajdonosát. "De akárhol is bukkan fel, lenyűgözi az embereket" - mondta Jane Greenman.
Famíliájában nem Noddy az első nagy termetű példány, Ladbrook Ivader nevű felmenője egykor a világ legnagyobb lovaként szerepelt a Guinness Rekordok Könyvében. Az "öreg" azonban csak 195 centire nőtt. (MTI) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vegyes viccek:
  2010-03-15 15:40:00, hétfő
 
  Feleség a férjhez:
- Ez már pofátlanság, drágám! Kefélünk, és közben te telefonálsz?
Mire a férj:
- Tévedés, drágám, mert én telefonálok, és közben kefélünk.
Két testvér sétál a faluban, mikor látnak egy lovat, aminek éppen akkor áll fel.
- Az meg mi? - kérdezi a kisebbik.
- Lófasz - felel a nagyobbik.
- Szóval ez az, amit a papa ígért a mamának, amikor az bundát kért?
Az esküvői lakomán a menyasszony feje hirtelen megfájdul, és a vőlegény kikíséri. Mikor visszajön, a barátja megkérdezi tőle:
- Minden rendben van?
- Persze. Adtam neki egy kis nyugtatót, és most alszik.
- Rendben van, de ne felejtsd el behúzni a patika cipzárját, mert kilátszik az adagoló.
Megy Piroska az erdőben, mikor találkozik a farkassal.
- Ha nem teljesíted három kívánságomat, akkor megkeféllek - mondja a farkas.
- Rendben van - válaszolja Piroska -, mi legyen az első?
- Csókolj meg!
Piroska megteszi.
- Most fogd meg a tökömet.
Piroska megteszi, és ekkor a farkas egy csodálatos királyfivá válik.
- És mi a harmadik? - kérdezi Piroska.
- Ne szorítsd olyan erősen!

Egy férfi bemegy a kocsmába, és rendel egy sört. Mikor a pincér kihozza, így szól hozzá:
- Ennek a pohárnak pinaszaga van.
A pincér elnézést kér, és hoz egy másikat. Sajnos azzal is ugyanaz a helyzet. Mikor már az ötödik sem felel meg a vendégnek, a pincér így szól:
- Uram, próbálta már a másik kezével fogni a poharat?
Fiú a lánynak:
- Lefekszel velem?
- Nem.
- Akkor állva kefélünk.
Egy piroslámpás ház kapujára ez van kiírva: Spanyol módra: plusz 10% felár. Egy férfit érdekelni kezd a dolog, bemegy és spanyol módra kéri. Mikor vége az aktusnak, így szól a kurvához:
- És hol van itt a Spanyol mód?
Erre a nő feláll, az egyik kezét a magasba emeli, a másikat pedig csípőre teszi és így szól:
- Ollé!

Egy férfi elmegy a szexológiai rendelésre:
- Kérem, elfogadják itt a TB kártyát?
- Persze - feleli a doktornő -, mi a panasza?
- Kattog a tököm.
- Hogy-hogy kattog? - kérdezi a doktornő.
- Vegye a kezébe, és erősen húzogassa rajta a bőrt - válaszol a páciens.
A férfi kiveszi, a doktornő pedig úgy tesz, ahogy a férfi mondta neki. Ekkor az hirtelen elélvez.
- Nem szégyenli magát? - rivall rá a doktornő. - Ha élvezni akar, akkor miért nem megy kurvákhoz?
- Akartam, de ők nem fogadták el a TB kártyát.
Az utcán egy lámpaoszlopnak támaszkodva hány egy ember. Arra megy egy buzi, és így szól hozzá:
- Nagyon helyes! Kíméljük a popsit.
Egy elefánt és egy hangya együtt töltenek egy romantikus éjszakát. Másnap reggel a hangya holtan találja az elefántot.
- Basszus. Egy jó éjszaka, most meg áshatom a sírt életem végéig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehel kürtje
  2010-03-15 15:27:58, hétfő
 
  Lehel kürtje Lélnek (más írásmód szerint Lehelnek), Árpád nagyfejedelem leszármazottjának, a kalandozó magyar hadak egyik vezérének kürtje. Egy monda szerint Lehel vezér a Lech-mezőn vívott csatában fogságba esett, majd miután ,,Konrád császár" színe elé vezették, kürtjével azt úgy homlokon vágta, hogy meghalt. A jászberényi Jász Múzeumban őriznek egy elefántcsont kürtöt, melyet a hagyomány Lehel kürtjének tart.

Már Anonymus 1200 körül keletkezett Gestájában szó esik Lehel kürtjéről: ,,Tas fia Lél megfújta a kürtjét, Bogát fia Bulcsú meg felemelte a zászlaját, s az első hadsorban indultak ütközetbe a görögök ellen." (Salán vezér elindulása Árpád vezér ellen). Lehel halálával kapcsolatban Anonymus annyit tud, hogy ,,Lél meg Bulcsú fogságba estek, s az Inn folyó mellett akasztófán végezték életüket." (Lél és Bulcsú halála).

A Kálti Márk, majd Thuróczy János krónikájában (14., 15. század) is megidézett Lehel-monda szerint viszont Lehel és Bulcsú elfogatása és kivégzése során fontos szerep jutott Lehel kürtjének: ,,A császár azt mondta nekik: »Válasszatok magatoknak halált, amilyent akartok!« Lehel így felelt: »Hozzátok ide kürtömet, amelybe előbb belefúvok, aztán felelek neked.« Odavitték a kürtöt, és a császárhoz közeledve, mikor nekikészült a kürtfúvásnak, erősen homlokon vágta a császárt, kit egy csapással megölt. S azt mondta neki: »Előttem fogsz menni, és szolgálni nekem a másvilágon.« Mert az a hite a szittyáknak, hogy akiket életökben megöltek, azok szolgálni tartoznak nekik a másvilágon. Haladéktalanul lefogták őket, és Regensburgban bitófán megfojtották."

Kálti Márk Képes krónikájának egy iniciáléja Lehel vezér mondáját egy hosszú, egyenes, szűk menzúrájú, fémből vagy talán fából készült trombitafélével jeleníti meg.

A legenda igazságtartalmát már a 13. században Kézai Simon kétségbe vonta: ,,Némelyek ugyan mesésen azt állítják, hogy másként végezték őket ki, hogy a mint a császár elé voltak állítva, egyikök kürtjével a császárt agyon ütötte volna: de bizony e mese a hihetőséggel ellenkezik, s a ki illyest hisz, elméje gyenge voltát árulja el; mert a bünös személyeket kötött kézzel viszik a fejedelmek színe elé."
,,Lehel kürtje" a Jász Múzeumban

Lehel kürtje néven őriznek Jászberényben, a Jász Múzeumban egy elefántcsont kürtöt. A hangszer feltehetően bizánci eredetű, a 10.-11. századból való, 43 cm hosszú, a peremén egy darabka hiányzik belőle. A jászberényi kürtöt először 1642-ben említik a város tulajdonaként, azelőtti múltját nem ismerjük. A 18. század végéig jászkürt volt a neve, Lehel vezérrel nem hozta kapcsolatba senki, sőt a melki benedekrendi apátságban őriztek ,,Lehel kürtje" gyanánt egy nagy ökörszarv-tülköt. A jászberényi kürtöt először Molnár Ferenc jász-kun kapitány mondta Lehelének 1788-ban megjelent füzetében, ő állította, hogy a kürt akkor csorbulhatott ki, amikor a vezér agyonütötte vele ,,Konrád császárt".

A jászberényihez hasonló kürtöket feltehetően ivókürtnek is használták. A kürtök - a krónikák tanúsága szerint - a magyar nép legősibb eszközei közé tartoznak. A kürt nemcsak a magyaroknál, de más történelmi lovas népeknél is méltóságjelvény volt. Elsősorban szaruból, de nemritkán értékesebb anyagból, elefántcsontból is készítették és díszes faragványokkal ékesítették. Európa különböző múzeumaiban a jászberényihez hasonló készítésű és származású kürt még 40 darab van, ezeket olifantnak nevezik.

Állatszarvból készült bő menzúrájú, kürtszerű jelzőhangszerek használata a középkori Európában már a 6. századtól dokumentálható. Legkorábbi ábrázolása az aacheni dóm szószékének elefántcsont-faragványán tűnik fel, majd a 8. század közepéről való Canterburyi zsoltárkönyv is ábrázol ilyen hangszert. Ezek elefántcsontból készült értékesebb változatai, az olifantok javarészt Bizáncban készültek, de úgy tűnik, elsősorban nyugat-európai piacra. Egy elmélet szerint ezek a hangszerek Bizánc közvetítésével eredetileg Ázsiából származtak, de ezt semmilyen bizonyíték nem támasztja alá.
A "Lehel-kürt" kiterített rajza László Gyula, Lehel kürtje. Jászberény, 1973, 13. old. László Gyula rajza. Jász Múzeum, Jászberény.

Lehel kürtje magyar monda

Kopogott az eső a vastag bőrmellényeken. Lehel vezér serege ázottan, csatakosan érkezett Augsburg vára alá.
- Nem ázunk sokáig. Odabent majd megszárítkozunk. Egyetlen rohammal elfoglaljuk ezt a vakondtúrást - kiáltotta Lehel, s a kürtjébe fújt.
Ezer meg ezer torok felelt a kürtnek:
- Huj, huj, hajrá!
A sereg hadirendbe állt, előkerültek a várostromhoz szükséges hadi szerkezetek, a magyarok vad és vidám harci kiáltásokkal kezdtek a támadáshoz, azt hivén, hogy ez az erődítmény sem bírja tovább, mint az útjukba eső többi, és rövid küzdelem után a falakon belül lesznek.
De odafönn állták a sarat, a rohamok egyre csüggedtebbek lettek. A várbeliek keményen harcoltak, a magyarok estére kelve sem jutottak be a várba.
Elcsendesült a két tábor, a magyarok halottjaikat és sebesültjeiket szedték össze, odafenn meg erőt gyűjtöttek a másnapi harcra.
Lehel a várfal alá lovagolt, és fölkiáltott:
- Add meg magad, Ulrik püspök, mert ha nem, holnap egyetlen élő nem marad a véreid közül.
Ulrik püspök nem válaszolt. Fáradtan ült a mellvéd mögött. Végignézett megtépázott csapatán, és tudta, nem sokáig állhatnak ellen a túlerőnek.
Magához intette egyik tisztjét.
- Ha nem kapunk segítséget, elvesztünk. Ki tud jutni valaki a várból?
A tiszt kipillantott a várfalakon túlra, a magyarok tábora mulatozástól volt hangos, őröket nem látott sehol.
- Legyőzhetetlennek hiszik magukat. Még őröket sem állítottak - mondta.
- Menjetek segítségért Konrád császárhoz. Amilyen gyorsan csak lehet - parancsolta Ulrik.
A tiszt kurta vezényszavaira két katona lépett elő, lovakat nyergeltek a várudvaron, s a két lovas csendesen a várkapuhoz lovagolt. A kapuőrök feszülten figyelték a magyarok tábora felől érkező zajokat, majd egyikük, látván, hogy nincs veszély, intett, leeresztették a felvonóhidat, s a két lovas hangtalanul kivágtatott az éjszakába.
Még nem is hajnalodott, már a császári udvarban voltak. A fáklyákkal szaladgáló őrök, a felriadt, nyüzsgő szolganép között megjelent Konrád császár egy vállára csapott köpenyben, s a két futár térdre hullott előtte.
- Felséges császár, mentsd meg Augsburgot! Ulrik püspök segítséget kér tőled, már nem sokáig tud ellenállni a magyaroknak.
- Fegyverbe! - adta ki a parancsot a császár, s a katonák visszhangozva kiáltozták: Fegyverbe! Fegyverbe!
A hadsereg, mint egy álmos óriás, megmozdult, nagy nyüzsgés támadt, prüszkölő, horkantó lovak, fegyvercsörgés - ameddig a szem ellátott a derengésben: katonák, katonák.
A magyar tábor is megbolydult a virradatban Augsburg alatt. Újra hadrendbe álltak, Lehel kürtje felrivallt, kezdetét vette az ostrom.
A magyarok elszántan küzdöttek, de hősiesen harcoltak a védők is, az esőtől megduzzadt vizű várárokba ömlött a vér. Már-már úgy látszott, elfoglalják a magyarok a várat, amikor odafönn elszánt harci kiáltás zengett fel, a várvédők lobogtatták zászlaikat, és újult erővel vetették magukat a harcba.
A magyarok nem tudták mire vélni a dolgot, nem is csoda, nem láthatták, amit a várvédők föntről a falakról észrevettek: közeledik a császár felmentő serege.
- Még egy rohamot nem állnak ki! Előre! Előre! - kiáltott Lehel, s a magyarok újra előre lendültek.
De ekkor ő is meglátta a császár seregének előőrseit, a zászlós kopják erdejét, a fényben megcsillanó vérteket.
- Elébük mentek, szétszórni őket! - intett Lehel lovasainak, s egy lovascsapat látványos, negyvenöt fokos fordulatot végzett, és elvágtatott a közeledő ellenség felé.
A magyar lovasroham visszaszorította a császári előőrsöt, de akkor szembetalálták magukat a már harci alakzatot öltött derékhaddal, s a túlerő egykettőre megállította őket. A magyar lovasok megfutamodtak.
Lehel a futókat látván, kürtjébe fújt, leállította az ostromot, a magyar sereg sebtében szembefordult a túlerőben lévő császáriakkal.
Öldöklő csata kezdődött. A magyarok bevált harcmodorukat, hogy színleg megfutamodnak, s aztán az üldözésben fellazuló ellenségre két oldalról lecsapnak, nem tudták alkalmazni, mert nem volt hozzá hely, a hosszú esőzéstől megáradt Lech folyó elzárta mögöttük a teret. Nem volt más, mint szembefordulni és szemtől szembe fölvenni a harcot.
Lehel maga is derekasan küzdött, hullott körülötte az ellenség, de lépésről lépésre szorították hátra, neki a megáradt Lech folyónak. A császáriak megérezték a győzelem ízét, egyre elszántabban harcoltak a gyűlölt ellenség ellen, a magyarok sorai megbomlottak, itt-ott már menekülésre fogták, de nem volt menekvés, akit nem vágtak le, az a folyóba zuhant, s a folyó egykedvűen sodorta magával a halottakat, sebesülteket, lovakat, embereket.
A folyó széléhez szorítva egyedül Lehel küzdött csak néhány emberével, körülötte a császáriak, mint a rajzó darazsak. Lerántották a nyeregből, rávetették magukat, fogták vasmarokkal.
- A vezér fogoly - harsant a kiáltás, s a szél messzire vitte a császáriak diadalordítását.
Győztek! A magyar sereg megsemmisült.
Már ácsolták a bitófákat a vár előtti mezőn. A császáriak mint a birkákat terelgették a foglyokat.
Konrád diadalmasan vonult be Augsburg várába. Ulrik püspökkel megölelték egymást, s az ablakokból virágeső hullott rájuk.
A püspöki palota dísztermében állították fel a trónt, a császár körül ott állt katonáinak színe-java, még azon megtépázott véresen, de valamennyien sugarasan a boldogságtól, a magyarok felett aratott győzelem örömétől.
Katonák érkeztek ekkor, s a császár lába elé hányták a magyarok harci jelvényeit, a zsákmányolt fegyvereket, odahajították Lehel kürtjét is.
- Vezessétek elém a foglyokat - adta ki a parancsot a császár, s a terem végében föltűnt a gyászos menet, az alabárdos katonától közrefogott magyar foglyok csoportja. Elöl a vezér: Lehel.
Egyenes tartással, büszke léptekkel jött, mintha nem is egy tönkrevert sereg elfogott vezére volna. Megállt a császár előtt.
Konrád hosszasan, kutakodva nézte ősi ellensége arcát.
- Miért vagytok ti ilyen kegyetlenek a keresztényekhez? - kérdezte Lehelt.
- Mi a magasságos Isten bosszúja vagyunk, ő küldött minket rátok ostorul.
A császár arcán egy aprócska rángás szaladt végig, de nem látta senki, csak Lehel.
- Válassz magadnak olyan halált, amilyent akarsz - mondta a császár.
- Adjátok ide a kürtömet, hadd fújjam meg előbb, aztán majd felelek.
A császár intett, hogy teljesítsék a kérést, s egy katona a trón előtt heverő halomból kihúzta a kürtöt, s Lehel kezébe adta.
Lehel, mintha a kürtfúvásra készülne, előrelépett, s iszonyú erővel lesújtott a császárra.
Az vérző fejjel, holtan bukott le trónjáról, s mielőtt az udvaroncok ocsúdtak volna, Lehel zengő hangon így szólt:
- Előttem mégy, és szolgám leszel a másvilágon!
Csak ekkor rohantak rá és teperték a földre.

Lázár Ervin - Magyar mondák
Forrás wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vegyes viccek:
  2010-03-15 12:37:10, hétfő
 
  Nő a férfihoz:
- Mondja, maga a karmester?
- Rossz hangsúllyal kérdezte, hölgyem.
- Miért, hogyan kellene kérdezni?
- Maga akar, mester?

Két barát beszélget:
- Képzeld, a múltkor megmentettem egy nőt az erőszaktól.
- Hogyan?
- Hát meggyőztem.
Egy férfi megszólít egy nőt az utcán:
- Mondja, hölgyem, lefeküdne velem egymillió dollárért?
- Egymillió dollárért? Le.
- És húsz dollárért?
- Na de uram, mit gondol, mi vagyok én?
-Hogy ön micsoda, azt már megbeszéltük. Most már csak az áron vitatkozunk.
A vőlegény és a menyasszony beszélget.
- Mikor lesz az esküvőnk? - kérdezi a menyasszony.
- Június 21-én.
- Miért pont akkor?
- Mert akkor van az év legrövidebb éjszakája.
Mire a menyasszony:
- Te gyáva.
A férj hazatér a szolgálati útról. Odamegy a szekrényhez, kinyitja, és miután megbizonyosodik arról, hogy üres, levetkőzik, a meztelen felesége mellé fekszik az ágyba, majd így szól:
- Drágám, végre kettesben!
Egy tengerjáró hajó hajótörést szenved. Mindössze egy matróz és egy híres szupermodell éli túl. Egy lakatlan szigetre vetődnek, ahol kettesben élik a világukat. Az egyik nap egy férfiruhákkal teli ládát sodor partra a víz. A matróz kibontja, majd így szól a szupermodellhez:
- Drágám, öltözz be férfinak.
A manöken engedelmeskedik. Felvesz egy férfi alsóneműt, egy öltönyt, egy cipőt, egy kalapot, és még bajuszt is ragaszt magának.
- Rendben - mondja a matróz -, most Bobnak foglak hívni.
A lány beleegyezik, mire a matróz hatalmasat kurjant:
- Szevasz, Bob! Nem fogod elhinni, hogy kivel bújok össze mostanában.

Két barát beszélget:
- Te, ez a Maca olyan, mint egy műholdas adó.
- Hogy-hogy?
- Mindent lehet fogni rajta.

A lány reggel megy haza, és az anyja e szavakkal várja:
- Hol voltál egész éjszaka?
- Tudod, az udvarlóm meghívott vacsorára. Aztán megreggeliztünk.
Egy nő és egy férfi találkozik a nudista strandon.
- Örvendek! - mondja a férfi.
- Látom - válaszol a nő.
Egy fiú és egy lány szeretkezik.
- Fáj? - kérdezi a fiú.
- Miért bent van már? - kérdezi a lány.
- Persze.
- Akkor igen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mechanikus mobiltelefon
  2010-03-15 12:21:03, hétfő
 
 


Celsius X-VI-II - egy csodálatos "mechanikus" mobiltelefon

Hamarosan olyan műalkotást dob piacra a francia Celsius X VI II, amitől mindenkinek garantáltan leesik az álla. Aki eddig csodálta az évek alatt óriási műgonddal, kézzel épített tourbillonos mechanikus órákat, amiket csak néhány száz órásmester képes elkészíteni a világon, képzelje el azt, hogy ezek az emberek ugyanilyen műgonddal mobiltelefont építenek.

Annyit lehet tudni a telefonról, hogy összecsukható az egyelőre sajnos még kihagyhatatlan elektronika mellett tele számos rendkívül bonyolult mechanikus megoldással, miközben teljes értékű mobiltelefonként funkcionál. Persze nyilván nem rendelkezik majd annyi funkcióval, mint egy mai okostelefon, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy elképesztően menő cuccról van itt szó, ami olyan, mintha egy idegen civilizációból vagy egy alternatív idősíkból csöppent volna közénk. Részben így is van, ezért nem is csoda, hogy egy kisebb, sőt, igazából egy nagyobb vagyont kérnek majd érte. 300 000 dollárba, vagyis durván 60 millió forintba kerül majd, és a Baselworld óra- és ékszerkiállításon március 18-án láthatja majd először a nagyközönség. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Peter Graves
  2010-03-15 12:07:31, hétfő
 
 


Március 14-én, vasárnap, 83 éves korában meghalt Peter Graves, A szupercsoport, a Mission: Impossible főszereplője. Peter Graves, akit a tévézők leginkább a Mission: Impossible című sorozatból ismerhettek. A 83 éves színész halálát alighanem szívinfarktus okozhatta, közölte sajtósa. Graves hét éven keresztül vitte sikerre a CBS sorozatát, A szupercsoport-ot, 1967 és 1973 közt alakította Jim Phelps karakterét, Emmy-díjra is jelölték, 1971-ben pedig Golden Globe-ot kapott. A színész főszerepben volt látható az 1966-os Mission: Impossible című filmben, majd a sorozat későbbi, 1988 és 1990 közt forgatott folytatásában. Szerepelt az Airplane első és második részében, később pedig olyan sorozatokban kapott munkát, mint a Döglött akták, a Doktor House, a Hetedik mennyország.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Érdekes szobor
  2010-03-15 11:57:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Viktória korabeli alagút
  2010-03-15 08:40:12, hétfő
 
 


Viktória korabeli alagút a Temze alatt

A híres alagutat apa és fia, Marc Brunel, illetve Isambard Kingdom Brunel tervezte, és 1843-ban adták át. A Temze folyó alatt átvezető, 400 méter hosszú építmény igazi turistalátványosság volt, üzletek övezték. Maga Viktória királynő is egyike volt azoknak a millióknak, akik átsétáltak rajta.

Az építészeti remekmű 1869-ben a metróhálózat részévé vált, most felújítás miatt le van zárva. A Brunel Múzeum igazgatója szerint az alagút nem csak a metróhálózat bölcsője, hanem a viktoriánus korszakban tapasztalt gazdasági virágzás helyszíne is.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
1848. Pesten
  2010-03-15 08:36:54, hétfő
 
 


Törvényes forradalom, polgárvér nélkül

Mikor a forradalmárok a 12 pont nyomdába adásakor a Nemzeti Múzeumtól a Landerer és Heckenast nyomdához mentek, nem várt nehézséggel szembesültek: Landerer a látszat kedvéért azt kérte tőlük, hogy mutassák meg neki a kiszedendő anyagon a cenzori bélyegzőket. Mivel azonban ilyen nem volt rajtuk, Landerer fennhangon kijelentette, hogy mivel nem rendelkeznek ilyen pecsétekkel, ezért nagyon sajnálja, de nem szedetheti ki azokat, és így nem kerülhetnek nyomdába. A forradalmárok csalódottan indultak volna tovább, ám ekkor Landerer odasúgta Irinyinek: "Foglaljanak le egy gépet". Ekkor fordult a kocka, Irinyi hangosan bejelentette: "E sajtót a nép nevében lefoglaljuk!" A diadalmas közjáték után azért Landerert saját kérésére a főnöki irodába zárták.

A nyomda lefoglalása azonban nem is volt annyira egyszerű, és könnyen véres fordulatot vehettek volna az események. A Vármegyházától alig 200 méterre állt ekkor ugyanis a Károly-laktanya, ahol ha riadóztatták volna a katonaságot, azok percek alatt szétkergették volna a tömeget. A bécsi események miatt azonban a hatóságok nem mertek fellépni, így a Helytartótanács nem is adott erre parancsot. Később azt örökítette meg a pesti folklór, hogy mivel olasz katonák állomásoztak a laktanyában, azok rokonszenveztek a forradalmárokkal, így bármilyen parancsot is kaptak volna, rögtön átálltak volna azok oldalára.

A forradalom estéjén, miután vértelenül győztek a pesti események, a forradalmárok (szintén cenzori bélyegző nélkül) plakátot nyomtattak, hogy azon közölhessék az adott nap eseményeit. (Landererék ekkor már az egész nyomdát feldíszítették.) A hirdetmény szövege szerint: "Ami más országokban polgárvérbe került - a reformot-, Budapesten 24 óra alatt békés és törvényes úton kivívta a törvényes egyetértés". Érdekes a fogalmazás, ugyanis úgy tűnik, mégsem lehettek annyira biztosak a dolgukban a plakát fogalmazói: kétszer is ki kell emelni a forradalom "törvényes" voltát.

A forradalom nemzetközi hírnevében a legnagyobb szerep Petőfinek jutott (ami persze sokakat sértett hiúságukban). A német "Magazin der Litteratures Auslandes" nem sokkal ezután megjelenő számában hosszú tanulmányt szentelt Petőfi bemutatásának, melyben külön érdekesség, hogy a legnagyobb figyelmet az kapta, hogy "Petőfi koponyája igazi avar koponya", illetve ezen, és "egész lényén a keleti faj ruganyossága érezhető". A párizsi Le Journal mindenféle elemzés helyett francia fordításban közölte a Nemzeti Dalt.

A kokárdák napok alatt elfogytak

Március forradalmi hevületében felmerült az az ötlet is, hogy a pozsonyi diéta tehetetlenségével szemben Pesten hozzanak létre országgyűlést. A március 31-i események hatására a 13 tagú Rendre Ügyelő (Közbátorsági) Választmány (Irínyi, Petőfi, Vasvári a radikálisok közül, Nyáry, Klauzál és Egressy Sámuel a liberális nemesek képviseletében, s végül a liberális városi polgárságból Rottenbiller Lipót alpolgármester, Kacskovics Lajos főjegyző, Staffenberger István szószóló, Molnár György gombkötőmester, Tóth Gáspár szabómester és Gyurkovics Máté szűcsmester) elhatározta, hogy ha egy héten belül nem lép fel a pozsonyi diéta valamilyen változtatási tervezettel, akkor az ország összes törvényhatóságát felszólítják, hogy új tagokat küldve hozzanak létre - Perczel Mór szavaival - "nemzeti konventet". Az áprilisi események pozitív alakulásakor azonban lemondtak erről az elképzelésről, és követték az újonnan megalakuló felelős magyar "ministeriumot".

A forradalom leggyorsabb vívmányaiként Petőfi indítványára a Pilvax kávéház felvette a Szabadság-csarnok nevet, a Hatvani utcából Szabadsajtó utca, az Egyetem térből Március tizenötödike tér, a Városház térből pedig Szabadság tér lett.

A kokárdák alapanyaga hamar elfogyott: három nappal a forradalom után Pesten nem lehetett trikolórt kapni.

Sokan megváltoztatták a nevüket a forradalom során. A legtöbben a legegyszerűbb megoldást választották: nevük végén az "y" betűt "i"-re cserélték (pl. Jókai, Gyulai), Vachott Imre pedig felvette a Vahot nevet. Ő volt a forradalom nyelvi magyarosításának legfőbb úttörője is egyben: komoly propagandát folytatott a sajtóban azért, hogy a hivatalba lépő tisztviselők a "minister" szó helyett valamilyen magyar megjelölést kapjanak.

A Tudományos Akadémián belül is komoly harc kezdődött a forradalmi hevületben: a levelező tagok ugyanis a rendes tagokhoz hasonló jogokat követeltek maguknak, amit meg is kaptak Az egyetemeken az ifjúság a tanszabadságért és a "díj nélküli vizsgálatokért", illetve a "tudományban elmaradt vagy elaggott tanárok elmozdításáért és nyugdíjazásáért" küzdött. A tanári kar azonban "kész örömmel kijelentené, hogy hozzájárul e pontokhoz, és megígért mindent, ámbátor van e kívánságok közt egy-két pont (ilyen különösen a nyugdíjaztatásra vonatkozó), amely a professzor urak közül bizony többnek éppenséggel nem tetszett".

A forradalom egyik legjellemzőbb tünete az álhírek terjedése volt: sokszor terjedt el olyan híresztelés, mely szinte teljes pánikba sodorta Pest lakosságát. A legkomolyabb ilyen eset június 24-én történt, mikor az a híresztelés terjedt el, hogy a szentendrei szerbek fegyveresen közelednek a város felé, és mindent felgyújtanak útközben. A híresztelések persze hamar hamisnak bizonyultak.

(Forrás: Supka Géza: 1848-1849. Budapest, 1985)

forrás www.mult-kor.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Március 15. Évfordulók mára
  2010-03-15 07:54:59, hétfő
 
  Március 15. az év 74. (szökőévekben 75.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 291 nap van hátra.

Névnapok: Elektra, Keled, Kelemen, Kelemér, Kelen, Kristóf, Krisztofer, Ludovika, Lujza, Lukrécia, Perenna, Sudár, Sudárka, Zakária, Zakariás

Események

* Kr. e. 44 - Rómában megölik Julius Caesart
* 933 - Madarász Henrik német király a merseburgi csatában legyőzi a magyarokat.
* 1655 - Wesselényi Ferencet a pozsonyi országgyűlésen nádorrá választják.
* 1820 - Maine kiválik Massachusetts államból és ezzel az USA 23. tagállamává válik.
* 1848 - Az 1848-as forradalom kezdete, tüntetések Pesten Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.
* 1849 - Az 1848-as forradalom 1. évfordulójára Bem József altábornagy kiűzi az ellenséget Erdélyből.
* 1860 - Nagyszabású tüntetés Budapesten a Habsburg önkényuralom ellen. A katonaság a tüntetők közé lövet. Halálos lövés éri Forinyák Géza jogászhallgatót.
* 1920 - Horthy Miklós döntése alapján Simonyi-Semadam Sándor alakít kormányt Magyarországon.
* 1939 - Német csapatok vonulnak be Prágába. Létrejön a Cseh-Morva Protektorátus.
* 1942 - Háborúellenes tüntetés Budapesten a Magyar Történelmi Emlékbizottság szervezésében. A magyar parasztság nevében a kisgazdapárti Bajcsy-Zsilinszky Endre és a parasztpárti Kovács Imre közösen megkoszorúzzák a Petőfi-szobrot. [1]
* 1944 - Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje lebombázza Cassino városát. Megindul a harmadik offenzíva Monte Cassinóért.
* 1948 - Az 1848-as forradalom 100. évfordulója alkalmából első alkalommal adják át a Kossuth-díjakat.
* 1955 - A budapesti Honvéd Akadémia nevét Bata István honvédelmi miniszter előterjesztésére Zrínyi Miklós Katonai Akadémiára változtatják.
* 1956 - A Zrínyi Miklós Katonai Akadémia kertjében felavatják Zrínyi Miklós szobrát (Barba Péter művét).
* 1972 - Budapesten több száz fő tüntet a függetlenségért - a rendőrség szétveri a tüntetést.
* 1985 - Bejegyzik a világ első internetes domain-nevét (symbolics.com).
* 1986 - A ,,lánchídi csata" Budapesten: A Petőfi térről indulva több ezer fiatal tüntet a Belvárosban és a Batthyány-örökmécsesnél. A rendőrség erőszakkal lép fel, több személyt elfognak, előállítanak.
* 2008
- Gyurcsány Ferenc kormányfő beszéde idején heves összecsapások zajlanak Budapesten a rendőrség és a Művészetek Palotája felé igyekvő 1000-1500 főnyi tüntető között.
- A tibeti emigráns kormány közzéteszi, hogy az lhászai függetlenségi tüntetésnek 80 halálos áldozata és több mint hetven sebesültje van, a kínai hivatalos hírügynökség szerint tizen haltak meg.
- A kínai parlament újabb öt évre választja meg államfőnek Hu Jintaot, kormányfőnek Wen Jiabaot.

Születések

* 76 - Publius Aelius Hadrianus római császár (+ 138)
* 1492 - Anne de Montmorency francia herceg, I. Ferenc és II. Henrik francia királyok hadvezére, a katolikus párt egyik feje a vallásháborúkban (+ 1567)
* 1767 - Kassai József nyelvtudós, szótárszerkesztő, az MTA levelező tagja (+ 1842)
* 1815 - Makray László honvédtiszt, országgyűlési képviselő (+ 1876)
* 1833 - Fejérváry Géza politikus, magyar miniszterelnök (+ 1914)
* 1854 - Emil von Behring német bakteriológus, őt tekintik az immunológia megalapítójának (+ 1917)
* 1873 - Kováts Ferenc gazdaságtörténész, közgazdász, az MTA tagja (+ 1956)
* 1874 - Kenéz Béla statisztikus, közgazdász, az MTA tagja, 1931-1932-ben kereskedelemügyi miniszter (+ 1946)
* 1880 - Rápolthy Lajos, szobrász és éremművész (+ 1954)
* 1881 - Börtsök Samu magyar festőművész (+ 1931)
* 1883 - Egry József magyar festőművész (+ 1951)
* 1894 - Aba-Novák Vilmos magyar festőművész (+ 1941)
* 1897 - Winter Ernő vegyészmérnök, Kossuth-díjas kutató, feltaláló, az MTA tagja (+ 1971)
* 1907 - Haraszty Árpád botanikus, egyetemi tanár, a biológiai tudományok kandidátusa (+ 1987)
* 1911 - Wilhelm Mohnke német SS-vezérőrnagy, a berlini csatában a Birodalmi Kancellária védőinek parancsnoka (+ 2001)
* 1933 - Philippe de Broca francia filmrendező (+ 2004)
* 1943 - Balázs Péter (színész) magyar színész, színigazgató
* 1943 - David Cronenberg kanadai filmrendező
* 1953 - Angster Erzsébet magyar informatikus, főiskolai docens
* 1962 - Sananda Maitreya (Terence Trent D'Arby néven ismert, szül: Terence Trent Howard), énekes, dalszövegíró
* 1969 - Kim Raver (Kimberly Jayne Raver) amerikai színésznő.
* 1971 - Zdeslav Vrdoljak horvát vízilabdázó
* 1972 - Mark Hoppus amerikai zenész (+44 és blink-182)
* 1972 - Fonyó Barbara énekesnő (szoprán), színésznő
* 1972 - Christopher Williams jamaicai atléta
* 1974 - Dmitrij Szautyin, orosz műugró
* 1975 - Eva Longoria Parker amerikai színésznő
* 1980 - Alekszandr Rjazancev, orosz jégkorongozó
* 1981 - Hajnal Tamás magyar válogatott labdarúgó
* 1983 - Florencia Bertotti argentin színésznő
* 1983 - Kerényi Miklós Máté magyar színész, énekes (musical, operett)

Halálozások

* Kr. e. 44 - Julius Caesar (* Kr. e. 100)
* 493 - Odoaker germán törzsfő, Itália királya (* 430 körül)
* 1842 - Kassai József magyar nyelvtudós, szótárszerkesztő, az MTA levelező tagja (* 1767)
* 1842 - Luigi Cherubini itáliai születésű zeneszerző (* 1760)
* 1856 - Hatvani Imre ügyvéd, az 1848-49-es szabadságharc egyik őrnagya (* 1818)
* 1900 - Elwin Bruno Christoffel német matematikus (* 1829)
* 1938 - Genrih Grigorjevics Jagoda orosz bolsevik forradalmár, szovjet belügyi népbiztos (* 1891)
* 1938 - Nyikolaj Ivanovics Buharin orosz bolsevik forradalmár, szovjet politikus, közgazdász(* 1888)
* 1965 - Kniezsa István nyelvtörténész, szlavista, a magyar névtani kutatások megújítója, az MTA tagja (* 1898)
* 1981 - René Clair francia filmrendező (* 1898)
* 1989 - Valérie Quennessen francia színésznő (* 1957)
* 1998 - Benjamin Spock amerikai gyermekorvos, szakíró (* 1903)
* 2001 - Obersovszky Gyula magyar író, az 1956-os forradalom szereplője (* 1927)

Nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok

* Az 1848-as forradalom kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe. Időnként Március idusaként is emlegetik e napot.
* A Magyar Sajtó Napja
* A József Attila-díj átadásának napja 1990-től
* A Kossuth-díj átadásának napja 1948-től

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4750 db bejegyzés
Összes: 38183 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2608
  • e Hét: 10708
  • e Hónap: 48193
  • e Év: 4794731
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.