Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Vegyes viccek:
  2010-03-07 19:20:07, vasárnap
 
  Egy házaspár legkisebb gyermeke véletlenül meglátja, amint az apja a cselédlánnyal hancúrozik. Odaszalad az anyjához és elmondja, mit látott. Az anyja lenyeli a mérgét, és azt mondja, ne beszéljen róla senkinek, amíg ő nem szól. Pár nap múlva, a nagymama születésnapján összegyűlik a rokonság, vannak vagy hetvenen. Az ünnepség javában tart, amikor az anya előáll és így szól:
- Kis figyelmet kérek, Palika előad nektek valamit.
Mindenki azt gondolja, egy mese vagy vers következik, Palika viszont ezt mondja:
- A múlt héten apu bement abba a szobába, ahol a cselédlány takarított, átölelte, megcsókolta, levette róla az összes ruháját...
Természetesen mindenki az apa felé fordul, aki vörösebb lesz a főtt ráknál. Palika folytatja:
- Miután levetkőztette, ő is levetkőzött. Lefeküdtek, és aztán apu elkezdte bedugni neki a... azt a... nem jut eszembe, hogy is hívják...
Palika az anyjára néz - aki diadalmas arccal hallgatja a fiát -, és megkérdezi tőle:
- Anyu, hogy hívják azt, amit te szoktál szopogatni, amikor átjön a szomszéd bácsi?

Egy asszony a vádlottak padján áll a férje meggyilkolásáért. A bíró kérdezi:
- Egyetlen pillanatig sem érzett sajnálatot, amikor a férje elé tette a mérgezett kávét, és tudta, hogy hamarosan vége az életének?
- Volt egy pillanat, amikor éreztem - vallja be az asszony.
- És mikor?
- Amikor kért még egy csészével.Kissné benéz a szomszédasszonyhoz és látja, hogy üres a kutyaól:
- Látom, megszabadultál attól a dögtől.
- Igen. És magával vitte a kutyáját is.
A székely nézelődik az állatkertben. Csodálja, hogy a veszedelmes nagyvadak engedelmeskednek a gondozónak, igaz az nem bántja őket.
- Mondja az úr, mit művel kend az állatokkal, hogy így engedelmeskednek, s meg tudja fékezni őket?
- A szemeim erejével hatok rájuk.
- Megkérném szépen, nézzen egyszer jól a feleségem szemei közé is!
Egy német, egy lengyel és egy olasz férfi várakozik a szülészeten. Hamarosan megjelenik egy nővérke egy fekete kisbabával a karján. Odafordul a legyelhez:
- Ez a maga gyermeke?
- Nem, nem az enyém.
Kérezi a némettől:
- Talán a magáé?
- Biztos, hogy nem az enyém.
- Akkor a magáé? - néz rá az olaszra.
- Lehet, mert az én feleségem mindent odaéget!
- Drágám, holnap elmegyek a papádhoz és megkérem a kezedet. Szerinted mit vegyek fel?
- Hát, ahogy őt ismerem, golyóálló mellényt.
- Tegnap elvesztettem az uralmamat a kormány felett.
- Gyorsan hajtottál?
- Nem, a feleségem megkapta a jogosítványát.
Két barát beszélget egy bárban. Kérdezi az egyik a másiktól:
- Mondd, hogy lehet, hogy 40 évesen még nem nősültél meg?
- Még nem találtam meg az igazit.
- Milyen asszonyt keresel?
- Legyen nagyon csinos, házias, jól főzzön, tudjon bánni a pénzzel, legyen is pénze és az sem ártana, ha lenne saját háza is.
- Haver, egy ilyen nő bolond lenne hozzád menni!
- Ja, az nem baj, ha bolond!
Két barát beszélget:
- Hosszú küzdelem árán sikerült kivívnom, hogy a feleségem jobban szeressen, mint a kutyát.
- Hogy csináltad?
- Úgy, hogy én mindig megettem amit az asszony főzött, a kutya viszont sohasem.
Hajnali négykor jön haza a férj a kocsmából, s elkezd halkan vetkőzni az ágy mellett. Erre felkel az asszony:
- Hova mész ilyen korán, Béla?
- Igazad van asszony, visszafekszem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Çatal Hüyük „villa-halom
  2010-03-07 18:54:39, vasárnap
 
 


Çatal Hüyük (törökül ,,villa-halom"; másképp: Çatal Höyük, Çatalhöyük, Çatalhüyük) egy híres, Kr. e. 7. évezredből származó neolit-kori régészeti lelőhely Törökországban, a Konya-síkság búzamezői közt, Konya várostól délkeletre. A levantei térség ún. PPNB régészeti kultúrájával körülbelül egy időben létezett. A régészek eddig 14 réteget tártak fel, amelyek összességében elérik a mintegy 15 méteres vastagságot.
A település a Kr. e. 6800 - Kr. e. 6300 közötti időszakban élte virágkorát. Kr. e. 5700-5500 körül elnéptelenedett. Fénykorában mintegy 1000, átlagosan 25 m² alapterületű ház adott otthont körülbelül 5000 lakosának. Alapterülete körülbelül 12 hektáros volt, ami más korabeli lelőhelyekhez képest óriásinak minősül, azonban a népes lakosság körében meglévő társadalmi hierarchia, a városi lét egyik kritériuma nyomaira nem sikerült rábukkanni, és még a településszerkezet sem utal különbségekre, ezért nem nevezhető városnak. Városfalat sem sikerült eddig feltárni.

1961-ben James Mellaart brit régész új lendületet adott az archeológiának, és új rejtéllyel lepte meg az emberiséget. Az általa feltárt városban a házaknak ugyanis nem volt se ablakuk, se ajtajuk.
1961-ben tehát James Mellaart vezetésével brit régészcsoport utazott Anatóliába (Törökország). Az expedíció célja egy - törökül hüyüknek nevezett - mesterséges erőddomb feltárása volt a mostani török fővárostól 320 km-re délre, a Carsamba folyó mellett, a Konyai-síkságon. A titokzatos domb több mint 1000 méter magasan emelkedett a tengerszint fölé. A feltárás során világossá vált, hogy a domb egy emberalkotta város, Catal Hüyük romjait rejti, a Közel-Kelet eddig felfedezett legnagyobb, legjelentősebb és leglenyűgözőbb neolitikus (újkőkorszaki) településéét.

Radiokarbonos kormeghatározással eredetileg Kr.e. 6250-5400 közöttre datálták a város alapítását, később azonban a dendrokronológia segítségével ezt felülvizsgálták, és kiderült, hogy a város valamikor Kr.e. 7200-7100 között jött létre, vagyis 2000 (!) évvel az egyiptomi és a mezopotámiai civilizációk kialakulása előtt. Azóta több hasonló, vele egyidős településre bukkantak, de egyiké sem érte el Catal Hüyük kulturális és technikai fejlettségét. Az archeológusoknak extatikus élményt nyújtott a város. Először nyerhettek bepillantást egy korai mezőgazdasági település életébe, ahol az emberek már gabonát termesztettek, háziállatokat tartottak, vallási tárgyú szobrokat és festményeket készítettek, és távoli társadalmakkal kereskedtek!

Honnan jöttek Catal Hüyük telepesei? A kutatók szerint a Kara'In és Öküzlü'In barlangjaiban, valamint a Beldibiben található sziklabúvóhelyeken fellelt paleolitikus falfestmények a Catal Hüyük-i kultúra előzményeinek tekinthetők, tehát feltételezhető, hogy a városalapító atyák Anatólia déli részéről, ezekből a barlangokból vándoroltak a fennsíkra, hogy ott új települést hozzanak létre, amely úgy 8-10 000 embernek adott otthont, és 2000 éven át virágzott. A házak szinte azonos méretéből és a használati tárgyak számából és minőségéből arra lehet következtetni, hogy a Catal Hüyük-i társadalom egyenlőségre alapuló ősközösségi társadalom volt; semmiféle hierarchiának nincs nyoma. Nem voltak szegények, gazdagok, és még gazdagabbak. Ám a városkép sajátos gondolkodásról tesz tanúbizonyságot.
A vályogházak közvetlenül a szomszéd épület mellé épültek, fikarcnyi rést sem hagyva a falak között. A dobozszerű, négyszögletes házak úgy kapcsolódtak egymásba, mint a lépesméz sejtjei. A háztetőről gipszből formált csatorna vezette le a vizet az udvarok valamelyikébe.
És most jön a legfurcsább talány. Utcák nem voltak, így bejárati ajtók és ablakok sem. A házakba a tetőn keresztül lehetett bejutni. Belül általában egy 6x4 méteres nagyszoba volt, amelynek hátsó, déli részében raktárt alakítottak ki, a padlót megmagasították, s e padlómagasítás alá temették halottjaikat. Az ásatás során főleg gyermekholttesteket találtak.
A szobák északi része szentélyként is szolgált, itt díszes falfestményeket találtak a régészek. A falfestmények és agyagszobrok zöme szakrális jellegű, nagy szerephez jut rajtuk a bika, a kos, a szülés közben ábrázolt Világszűz istennő, no meg a vadászat. A Catal Hüyük-iek ugyanis, bár háziállatokat tartottak, juhászkutyákat neveltek, vadásztak is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fekete retek
  2010-03-07 14:16:55, vasárnap
 
  A fekete retek (Raphanus sativus L. var. niger) a keresztesvirágúak (Brassicaceae, Cruciferae) családjába tartozó növény, a retek egy változata. A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert mint emésztésjavító, epehajtó, epekőképződés-gátló és féreghajtó. Leírták a fekete retek belek falát tonizáló és perisztaltikát fokozó hatását is.
Gyógyhatású komponensei

* glükozinolátok,
* izotiocianátok,
* illóolajok,
* enzimek,
* enziminhibitorok,
* mikroelemek,
* B- és C-vitaminok,
* flavonoidok

Rafanintartalma miatt baktérium- és gombaölő hatású. A fekete retek glükozinolátjai mirozináz enzim hatására izotiocianátokká alakulnak.

Az ijesztő és csípős fekete retek kincset ér. A máj- és epebántalmak, emésztési problémák, felső légúti megbetegedések, köhögés, torokfájás ellen is remek. Ez a külsőre és szagra egyaránt ijesztő, csípős ízű zöldség azonban kincset ér. Elsősorban máj- és epebántalmak, emésztési problémák, illetve meghűléses, felső légúti megbetegedések, köhögés, torokfájás esetén javasolt a fogyasztása, és persze akkor, ha ízlik.

Ez a szépnek és kívánatosnak nem mondható zöldség háromszor annyi vitamint tartalmaz, mint csinosabb retektársai, ezért is érdemes esetleg kompromisszumot kötni ízlik, nem ízlik kérdésben. Csípős ízét egyébként mustárolaj-tartalmának köszönheti, amiből minél több van benne, annál intenzívebb az íze és gyógyhatása is. A többi retekhez hasonlóan ebből is csak a kemény a jó, ellenben ezt tanácsos meghámozni. A hűtőben sokáig eláll, ha nem zárt csomagolásban tároljuk.

Ami a vitaminokat, és ásványi anyagokat illeti: a C-, B1-, B2-vitamin, vas, kalcium, magnézium, foszfor és niacin tartalma ismert. Ha patikából szereznénk be, Raphachol granulátum formában is létezik, mely 9 mg feketeretek préslé-sűrítményt tartalmaz granulált formában. Javallata szerint különböző emésztési panaszok, teltségérzet, puffadásos tünetek csökkentésére, epetermelés fokozására alkalmas.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Vegyes viccek
  2010-03-07 14:14:35, vasárnap
 
  A gazdag férj korábban jön haza üzleti útjáról, és a kertészt a nappaliban találja, lába az asztalon, kezében whiskey, szájában pedig drága szivar.
- Látom, magának aztán jól megy nálunk! - kiált felháborodottan a férj - Még jó, hogy a feleségemet nem ülteti az ölébe!
- Már gondoltam rá, de a nagyságos asszony még nem jött fel a sofőr szobájából.
- Te, Brachovácz! Hallottad, hogy Stopvájsz kórházban van?
- Ne mondd, hiszen tegnap láttam egy szőke bombázóval!
- A felesége is.

- Maga négyszer tört be ugyanabba az áruházba. Mit lopott?
- Egyetlen ruhát a feleségemnek, de háromszor cseréltette ki velem.
- Asszonyom! Ez az ön gyermeke?
- Igen.
- Csodálatos, hogy mennyire hasonlít a kedves férjére!
- Most szóljon, hogy micsoda véletlenek vannak!A gyerek kérdezi az apjától:
- Apu! Én kitől örököltem az eszem?
- Biztosan anyádtól, fiam, mert az enyém még megvan!

Egy várandós asszonyka ellenőrzésre megy az orvosához. A vizsgálat után szégyellősen megszólal:
- A férjem megkért, hogy kérdezzek meg valamit.
- Tudom, tudom - feleli a doki. Megnyugodhat, a szex nem veszélyes egészen a terhesség utolsó hónapjáig.
- Nem egészen erről van szó. Hanem arról, hogy nyírhatom-e továbbra is én a füvet.

A feldühödött feleség kiabál a férjével:
- Te hülye barom! Akkora marha vagy, hogy ha versenyt rendeznének a hülyék számára, második lennél!
A férj erre kicsit meghökken:
- Második? Miért csak második?
- Mert ahhoz is hülye vagy, hogy első legyél!
- Na, mi van az öreg tragaccsal, szomszéd úr?
- Köszönöm, megvan. És a maga felesége?
Egy férfi rosszul érzi magát, és szól a feleségének, hogy hívja ki hozzá az állatorvost.
- Miért az állatorvost? - kérdezi az asszony.
- Hogy miért? Dolgozom, mint egy igásló, itthon úgy érzem magam, mint egy kivert kutya, ráadásul egy tehén mellett alszom!

Egy házaspár már 24 órája autózik. Mivel mindketten holtfáradtak, elhatározzák, alszanak négy órát, aztán folytatják az utazást. Bemennek az első hotelbe, kérnek egy szobát, majd a négy óra letelte után mennek a recepcióhoz fizetni. A számla 350 dollárról szól, amit a férj kicsit soknak talál. Hívatja az igazgatót, és reklamál:
- Miért ilyen drága a szoba, hiszen csak négy órát töltöttünk itt?
- Tudja, ez a legolcsóbb szobánk. Szállodánk rendelkezik egy nagy úszómedencével, konferenciaközponttal, szaunával, így a szobák ára is ennek megfelelő.
- De mi nem vettünk igénybe semmilyen szolgáltatást!
- Az lehet, de a lehetőségük megvolt.
A férfi még vitatkozik egy ideig, majd feladja és kiállít egy csekket. Az igazgató megnézi, majd felháborodva mondja:
- De ez a csekk csak 100 dollárról szól!
- Igen, 250 dollárt számítottam fel azért, mert lefeküdhetett a feleségemmel.
- De én nem feküdtem le a feleségével!
- Az lehet, de a lehetőség megvolt rá...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Március 7. Évfordulók mára
  2010-03-07 14:04:33, vasárnap
 
  Március 7. az év 66. (szökőévekben 67.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 299 nap van hátra.

Névnapok: Tamás, Perpétua, Rupert, Ubul

Események

* 1530 - VIII. Henrik angol király megalapítja az anglikán egyházat, válaszul az első házasságának felbontását ellenző pápai döntésre.
* 1608 - Báthory Gábor, hajdúi segítségével, az erdélyi fejedelmi trónra lép, lemondatva elődjét, Rákóczi Zsigmondot.
* 1876 - Alexander Graham Bell szabadalmat kap a telefonra.
* 1936 - A német hadsereg bevonul a demilitarizált Rajna-vidékre.
* 1939 - A magyar kormánypárt (Nemzeti Egység Pártja) átalakult Magyar Élet Pártjává.
* 1943 - Sztálint kinevezik a Szovjetunió legfőbb marsalljává, ezután a Generalisszimusz címet (is) viseli.
* 1957 - Megtartják a Magyar Népköztársaság első lottóhúzását.
* 2008
o A Grúziából kiszakadt Abházia hivatalosan is az ENSZ-hez, az Európai Unióhoz és az EBESZ-hez fordul és kéri függetlensége elismerését.
- Tarja Halonen finn köztársasági elnök bejelenti, hogy országa elismeri Koszovó függetlenségét.
- Csehországban leteszi hivatali esküjét Václav Klaus, akit február közepén választottak meg újra államfővé.

Sportesemények

Forma-1

* 1970 - Dél-Afrikai Nagydíj, Kyalami - Győztes: Jack Brabham (Brabham Ford)
* 1999 - Ausztrál Nagydíj, Melbourne - Győztes: Eddie Irvine (Ferrari)
* 2004 - Ausztrál Nagydíj, Melbourne - Győztes: Michael Schumacher (Ferrari)

Születések

* 1830 - Zsupánek Mihály magyarországi szlovén költő († 1905, vagy 1898?)
* 1848 - Zsigmondy Béla magyar gépészmérnök, a mélyfúrási technika kiváló szakértője († 1916)
* 1850 - Tomáš Garrigue Masaryk cseh filozófus, politikus, Csehszlovákia első elnöke († 1937)
* 1872 - Piet Mondrian holland festőművész († 1941)
* 1875 - Maurice Ravel francia zeneszerző († 1937)
* 1902 - Tímár József Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész († 1960)
* 1903 - Szandai Sándor magyar szobrászművész († 1978)
* 1908 - Anna Magnani olasz színésznő († 1973)
* 1909 - Roger Revelle amerikai tudós († 1991)
* 1922 - Csányi György olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok atléta († 1978)
* 1924 - Abe Kóbó japán író († 1993)
* 1925 - Velenczey István Jászay-díjas színész, színházigazgató († 2006)
* 1927 - Varga János Széchenyi-díjas levéltáros, az Országos Levéltár volt főigazgatója, az MTA rendes tagja († 2008)
* 1929 - Székely János magyar író, költő († 1992)
* 1944 - Townes Van Zandt amerikai country-zenész, énekes († 1997)
* 1946 - Koncz Zsuzsa magyar énekesnő
* 1948 - Montserrat Figueras katalán operaénekesnő (szoprán)
* 1969 - Hideki Noda japán autóversenyző
* 1971 - Rachel Weisz amerikai színésznő
* 1975 - Ábel Anita magyar színművésznő, televíziós műsorvezető
* 1979 - Tóth Attila magyar színművész, a Vígszínház tagja

Halálozások

* 1274 - Aquinói Szent Tamás filozófus, teológus, egyházi író (* 1224 vagy 1225.)
* 1884 - Lugossy József nyelvész, orientalista, az MTA tagja (* 1812)
* 1900 - Somlyai Gábor históriaíró (* 1824)
* 1903 - Bittó István magyar politikus, miniszterelnök (* 1822)
* 1920 - Fabinyi Rudolf magyar vegyész, tudományszervező (* 1849)
* 1921 - Nádasi Tersztyánszky Károly magyar katonatiszt, csász. és kir. vezérezredes, I. világháborús hadvezér (* 1854)
* 1921 - Akseli Gallen-Kallela finn festőművész, műépítész, iparművész (* 1865)
* 1978 - Rudolf Schoeller svájci autóversenyző (* 1972)
* 1999 - Palotás Dezső erdélyi magyar költő, író, grafikus (* 1951)
* 2003 - Mádi Szabó Gábor Jászai Mari-díjas színész, Érdemes és Kiváló művész (* 1922)
* 2005 - Jozef Stank szlovák védelmi miniszter (* 1940)
* 2007 - Hidas Frigyes magyar zeneszerző (* 1928)
* 2007 - Szakácsi Sándor magyar színész (* 1952)

forrás:wikipédia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4750 db bejegyzés
Összes: 38185 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10896
  • e Hét: 10896
  • e Hónap: 325289
  • e Év: 3609161
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.