Belépés
bossi.blog.xfree.hu
Kút fejemből születtek ezek az írások. Mottóm: "Vedd a kezedbe ezt a könyvet, ha elolvasod, meglásd, hogy a lelked mennyivel lesz könnyebb." ... Bossányi Kálmán Miklós
1954.10.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Ismeretség kialakulása
  2010-07-25 13:31:31, vasárnap
 
  Ez a szerelem ?

E történet egy fiatal fiúról, és egy fiatal leányról szól. Napjaikban játszódik. A hely az most itt lényegtelen. Nem az a fontos, hogy hol, és mikor, hanem az, hogy Ők ketten hogyan ismerkedtek meg.

Nevezzük a leányt Kingának, a fiút pedig Gergőnek. A két fiatal nemrég ismerkedett össze, egy olyan helyen, ahol nem is hinné az ember. Az élet, ez a nagybetűs ÉLET így hozta. Ők ott találkoztak abban az időpontban, és azon a helyszínen.

K ingának az élet úgy hozta, hogy volt egy kapcsolata, amiben nagyon csalódott, és sokáig nem is érdekelték a férfiak. Nem figyelte őket, mert tudta, hogy csak csalódni fog bennük. Lány az egyik nagyvárosba lakik. Van egy autója, ami ugye a közlekedést nagyon megkönnyíti a kettőjük közötti távolság miatt, ami 25 km-r. Kinga nem volt egy jó módú leány. Tehát, hogy fenntartsa magát, így kénytelen volt dolgozni, amit nem is szégyellt, mert elhatározta, hogy a saját lábán fog majd megélni, de tudta, hogy nehéz lesz. Gergőt megismerte, és reményt keltett benne, hogy tán vele könnyebb lesz. Kinga még fiatal, úgy 28 és 32 között lehet az életkora. Ugye ezt a Hölgyeknél nem lehet megállapítani. Vékony termetű, átlagos magasságú, rövid barna hajú lány. A kor divatját hordja, szolidan. Öltözete a következő : farmer, tornacipő, ujjatlan póló, övtáska. Amit hátul hord. Ez jellemző a lányokra.

G ergőnek az élet úgy hozta, hogy szintén csalódott az előző kapcsolatában, de benne is ég a tűz, és Ő is képes rá, hogy megmutassa, hogy Ő is megtud élni a saját lában. Spórolt pénzéből, szinte ingyen hozzá jutott egy régi típusú családi házhoz. Nyáron a telket és a házat kinézte, tetszett neki, és nyélbe ütötte az üzletet. Övé, lett a ház. - folytatás. Némi segítséggel, családi összefogással felújította a régi családi házat. Szakmájába ügyes, pontos szakember, fiatal kora ellenére. Házikót belülről teljesen kipofozta, lakhatóvá tette. Bútorait, saját maga készítette, mivel bútorasztalos. így csak az anyag költsége volt. A többit maga készítette el. Ő 30 éves, a kornak megfelelően öltözködik, farmer, rövid ujjú póló, általában sötét színű, övtáska. Nagyon sokára talált magának munkát, ami a szakmához is közel áll. Egyik bevásárló üzletláncban talált megfelelő állást.
A két fiatal közös vonása, hogy dohányoznak. Így még az ismeretség is könnyebb.

- Aki idáig eljutott, most joggal kérdi, hogy miért ?

Erre egyszerű a válasz, csak annyit kell mondani, hogy rágyújtasz, megkínálhatlak, és már
megvan a kapcsolathoz az, a bizonyos nehéz kezdő lépés. -

Kinga a műszaki osztályon tevékenykedett, mint osztályvezető helyettes.
Gergő a bútor osztályon dolgozott.

A mikor Gergő kiment a dohányzóba, egy szál cigit elszívni, éppen ott volt Kinga is. E találkozás véletlen volt. Ekkor még nem sejtettek semmit, de már a két szempár már találkozott. Hosszan nézték egymást, mikor füstöltek. Még nem merték megszólítani egymást. Másik pillanatra vártak.
Gergő mikor dolgozott félszemmel a lányt nézte, hogy mikor megy dohányozni. Kinga a dohányzóhoz ment. Látta a fiú is, és Ő is arra sietett. Kinga a cigidobozához nyúlt, de Gergő gyorsabb volt. Felkínálta az ő cigijét, Kinga felé nyújtotta, és elhangzott az a bizonyos "ismerkedési"
mondat : "rágyújtasz, meg kínálhatlak."

- Persze, köszönöm. - felelte Kinga.

Most már egyforma dohányterméket füstöltek, közben felmérték, és hosszan nézték egymást.

Záráskor a kijáratnál találkoztak.

- Hazavihetlek, ajánlotta fel a segítségét Gergő, Kingának.
- Köszi nem, van saját kocsim. Itt van az én autóm, ez, az aranyos Volkswagen.
- Hát a Te autód milyen típusú ? - kérdi Kinga.
- Nekem egy Hunday. Ott van.
- Oké, akkor ülj be, és kövess.

Gergő boldog volt, hogy e szimpatikus lányt megismerhette. A városon keresztül vitte el a lakásához a lány, a fiút. Ahol az út lehetővé tette egymás mellé hajtottak, és így mentek tovább. Piros lámpánál is a két kocsi egymás mellett volt. A két fiatal oldalra nézett, és mosolygott. A lámpa zöldre váltott, egy bal kanyar, már is ott voltak Kinga lakása előtt.
Itt lakom, mutatott a panelház negyedik emeletére. Úgy látszik Anyám itthon van. A szobában világit a villany.

- Te hol laksz.
- Ülj be, és gyere utánam.

Gergővel madarat lehetett volna fogadni, ezt Ő sem hitte volna, hogy ilyen rövid ismeretség után kitudja hívni Kingát.
A városon keresztül vezetett az út a lakásig. Éjszaka volt. Elég gyorsan hajtottak a Kresz szabályok betartását figyelembe véve. Mivel az úton nem volt forgalom, így hamar kiértek a házhoz. Gergő a kertes házra mutatott.

- Itt. Kert mélyéből elő jött egy kutya is.
- Kutyád is van ?
- Igen.
- Ez nagyszerű.
- Be jössz ? / egymásra néztek, hosszan, még a kutya üdvözlését sem hallatták /
- Igen.

Kert kaput Gergő kinyitotta, é s bekísérte Kingát a házba.
Másnap reggel a két fiatal vidáman, és boldogan kelt, és mentek be a munkahelyükre.

Igen, valahogy így kezdődőtt ez a szerelem. Az ismeretséghez, elég egy kedves szó, két csillogó szempár egymásra találása, és egy szál cigaretta.

 
 
0 komment , kategória:  Ismeretség kialakulása  
Rövid történetek
  2010-07-14 15:50:34, szerda
 
  Kicsi mesék

KÁRTYAPARTI

Ősz van, még jó idő, nem kell az ablakot becsukni. A nyitva az ablak. Utcáról minden hang behallatszik a lakásba. Nagypapa és a barátai az asztalnál ülnek és kártyáznak. Közben a háziasszony behoz a fiúknak a kávát és egy kis süteményt a kártyapartihoz. A másik szobában az asszonyok beszélgetnek. Lent a téren a fiatalok egyre hangosabbak. Béla bácsi feláll az asztaltól és az ablakhoz lépett. Kinéz és látja, hogy egy csoport, tüntetéshez készülődik. Táblákon ilyen szöveg áll: Nem kell a külföldi! Béla bácsi szól a többieknek. Gyertek ide, nézzétek. Ezek a fiatalok! Három idős úr oda csoszog az ablakhoz és kinéznek. Sarkon a rendőrség áll. A másik sarkon a kommandósok. Miután a fiatalok meglátták a túl erőt, szép lassan elindultak. Kati néni nem látta, hogy a férfiak is ezt nézik, és átszól a másik szobába,
- Béla nézd odalent oszlani kezdett a tömeg.
- Kati látjuk Mi is!
- Ja!
- Jó csak szóltam.
- Jól van Kati, nincs semmi baj, csak mosogass tovább
Béla bácsi jót kuncogott. Visszaült az asztalhoz és kártyáztak tovább.

Érd. 2010 július 06.


BUSZON HALLOTTAM

Kora reggel van. Ilyenkor az Emberek még alszanak. Nézem az órámat a telefonban. Öt óra három. Már itt kéne lennie. A menetrend szerint már itt kéne lenni. Na végre jön. Felszállok. Leültem egy kettes ülésre. Következő megállóban felszáll két fiatal. Hetykén ledobják magukat az előttem lévő ülésre.
A két fiatal elkezdet értelmesen beszélgetni:

- Hallottad? -kérdi az egyik.
- Mit?
- Hát azt a hülyét.
- Melyiket?
- Azt a tévében.
- Azt?
- Ja, azt.
- Mit mondod?
- Azt nem tudom, de biztosan jót.
- Honnét gondolod.
- Őseim reggel erről beszéltek, mikor itták a kávét.
- Miről?
- Hát arról a hülyéről.
- Ja, mit is mondod.
- Nem mindegy.
- Hát, ha Te mondod.

Erre a két fiatal, jelzett, és leszálltak a buszról. Tényleg egészen jó kis téma volt, és érdemes volt oda figyelni. Annyira lenyűgözött a beszélgetés, és a téma, hogy a körülöttük ülők erre teljesen felébredtek.

Érd. 2010-07-09.

 
 
0 komment , kategória:  Rövid történetek  
A vörös csillag
  2010-07-14 15:45:50, szerda
 
  Vigyázz,"vörös csillag" ugrani készül.

A Tóth család igen jó barátsága volt az Orosz családdal. 1984 - ben történt, hogy elmentek egy pár napra sátor táborozni a ország nyugati felébe. Nagyon sokat sétálgattak az erdőben. .
Egyik reggel Károly meg invitálja Barnáékat, hogy menjenek el a közeli strandra. A két család csomagolt és ki adták a jelszót, hogy irány a stand. Nem vettek belépőket , mert a strand egyik oldala nem volt kerítéssel lezárva és ezt kihasználva a tó felőli oldalon mentek be. A két férfi mi után lepakoltak megkeresték a strandon lévő büfét és ott mosták le az út porát. Villő és a Anett a két fiatal hölgy kényelmesen ki pakolt és elmentek a két gyerekkel fürdeni.

A budapesti lakásra a nagyszülők voltak kijelölve, hogy ameddig ők üdülnek, addig a nagyszülők vigyáznak.

Miután elfogyasztották a reggelit a felnőttek elmentek röplabdázni. A két gyerek pedig elaludt. A meccset Barnáék nyerték 3-2 - re. Szoros volt, jól megizzadtak. Így megint volt alkalom, hogy az eredményt meg ünnepeljék. Vesztes felnőttek meghívták a nyerteseket sörözni. Az campingben már Az időjárás már elég rosszra fordult, s arra gondoltak, hogy ha továbbra is rossz lesz
az idő, akkor hamarabb térnek haza a tervezetnél.
Így is történt.
A budapesti elágazásnál a két család elköszönt egymástól. Tóthék Pázmánd felé vették az útirányt, Barnáék pedig Budafokra mentek haza egy panellakásba.
Ház előtt álltak meg a kocsival. Az ablakban nézegető nagypapa meglátta Őket.
Szólt a Klárinak -felesége-, hogy megjöttek az Oroszok. Klári ezt nem hallotta. Pál ki csoszog a nagyszobából a előszóba felé és kiabál a konyhába, hogy vigyázz, mert megjöttek
az Oroszok. Klári erre felfigyel és elejti a tányért. Kik jöttek meg ? -kérdi, de mire erre Pál válaszolna, nyílik az ajtó a vörös csillag hátrál. Pál ezt észre vette és szólt az elsőnek belépő unokájának, hogy vigyázz, mert a vörös csillag ugrani készül. Mire ezt kimondta a vörös csillag már a unoka ölébe landolt. A kiskutya így örült a gazdájának, hogy meg jött.

Vörös csillag - egy kis tacskó, melynek színe vörös és a neve pedig csillag.

Érd.2010.06.06

 
 
0 komment , kategória:  Rövid történetek  
Tanya világ
  2010-07-14 15:43:13, szerda
 
  Egy kis történet a tanyasi életről.

Tanya világ.


Tanya világ,ami messze van a várostól,a zajtól ott ahol a csend uralkodik,s a fűben a békésen a hangya mászik,tücsök húzza a nótát és így lesz szép a tanya világ.

Tanya világban van egy házikó,mellette van az istálló,ahol a ló a szarvasmarha,s a baloldalt a finom szalma.
Hajnal négy óra van. Távolból a szürke marha bőgése hallatszik, kint a karámban a boldog lovak nyerítése töri meg a csendet.
A harmatos fűben a pocok lábnyomai látszanak. Macska a lócán ül és kémleli a tájat valami zsákmány után.
Kati a kutyák ugatására kell, ablakhoz megy kinéz, de nem lát semmit. Máskor önmagától szokott felébredni, de most a kutyák ugattak.

- Valami állat lehetett az erdő szélén.
Fél álomba mondja Pál.
- Lehet. -feleli Kati

Kimegy a konyhába és lefőzi a maláta kávét, szép lassan kortyolgatja, hogy érezze a kávé hatását, majd felöltözik, hosszú haját befonja. Fejére felteszi a kendőt, mert fejni megy.
Első útja az istállóhoz vezet, s már feji kézzel
Riskát a tehenet, megfogja a tőgyeit és kézzel húzza őket, s lám előcsalja a jó ízű, tiszta tejet. A friss tejet az edénybe önti. Közben énekli a maga által költött " a friss tej gyorsan alszik " című dalocskát. Bent a házban Pali -férj- Apja és a gyermek is felébred. A két felnőtt orrát megcsapta a kávé illata. Ipának a kávé mellé járt a fél pálinka. Lackó - a gyermek - a reggeli után a seprűnyélen lovagolt. Egy kis idő múlva "teljes vágtában" a karám felé vette az útját. Megállt a lovaknál, akik oda mentek hozzá és megsimogatta őket, s nézte a szép lovakat.

Pali a traktorra felszerelte az ekét és indítja modern gépét. Int a nejének, s elhajtott a földre, hogy felszántsa. Hat hektárja van a családnak.

Ipa most a lány után néz, hogy mit csinál. Nézi, hogy kézzel feji a Riskát és közben emlékszik, s még mindig benne látja a rég elvesztett párját a szép szemű, csinos Mariskát. Nézi a Lányt és közben somolyog.

Emlékszik, hogy mily régen volt már fiatal, mikor este eljött és oda bújt a Mariskához és e szót mondta

- " Béforduljak "
- Ha akarja ?
- Akarja.

Igen, Ők még így csinálták. Titokban a dunyha alatt, mert ne hogy a szülők meghallják, hogy mit csinálnak a dunyha alatt.
Kati még mindig feji a tehenet. Közben beszalad Lackó

- Édesanyám kérnék friss tejet. Lackó bele meríti a bögrét az edénybe, de alig tudja átszakítani a tej felső részét.
- Édesanya vastag a füle.
- Az nem füle, hanem föle mosolyogva mondta Piri.
- Lackó is nevet -viccelt-. Megissza és kirohan az istállóból.

Lány észre veszi, hogy az Ipa nézi és megkérdi, hogy mit kér kedves Ipa ?

- Jányom kéne egy bögre finom bögre tejet, amit az unokám is ivott.

- Tessék Ipa, s nyújtja a kancsót.

Ipa meghúzza és összeesik. Piros gyorsan oda megy és próbálja újra életre kelteni, de nem sikerül, s kiabálja

- Ipa !
- Ipa, drága jó Ipa.

Ezt ne csinálja.
Szükség van még Magára.
Fut a telefonhoz és hívja párját Pált. Gyere siess gyorsan, mert az Öreg össze esett. Pál öt percen belül ott volt az istállóban. Hívták az orvost, kijött, de már csak a halált tudta megállapítani az Ipánál.

Tanya világ, milyen furcsa ez a világ, de még is valódi a játék és a színhely távol a várostól és a világtól.


TANYA VILÁG

Tanya világ,
mert itt van élet és halál,
mert itt csak magadra vagy utalva,
hogy hol a helyed, itt az életet megmutatja.
Neked jó és tetszik,
később majd az Ember emlékezik,
hogy mily szép volt ez a világ.

A tanya világ.
Az igazi, szép csendes világ
a tanya világ.

Budapest.2010 áprrilis 02
 
 
0 komment , kategória:  Tanya világ  
Riport Ön magammal
  2010-07-14 15:40:27, szerda
 
  Ha elolvasod akkor, akkor rádöbbensz, hogy milyen furcsa az Élet egyik fonala. Megpróbálom bemutatni, azt a kort, és az a környezetet, amibe én éltem. Ezt úgy olvasd, hogy benne van az életem.

Bemutatom egyik legjobb Barátomat Önmagamat.
Köszöntöm Önt/Téged hogyan, szeretné/szeretnéd ?

Maradjunk tegező viszonyban.
Akkor kérlek mesélj valamit magadról.
Mese az elmúlt 55 évről.

1/ Életem
2/ Erőss akarat
3/ Visszaemlékezés /Elmondások szerint/
4/ Szakmunkás évek
5/ Katona Évek
6/ Lányok, ismerkedés, csajozás
7/ Házas élet, együttélés egy másik családdal
8/ Minket ért betegségek
9/ Házasságon kívüli kapcsolatok
10/ Kiderült
11/ Belefáradtam
12/ Beletörődés, fásultság
13/ 60 év összefoglalása

BEVEZETŐ

Amit most elmesélek az tényleg megtörtént.
Nem egy elbeszélés és nem egy mese mondás,hanem a nyílt tiszta igazság.
Na most vagyok bajban, hogy hol is kezdjem el,mert amit szeretnék leírni és, elmesélni az egy történet.Tudom, hogy ilyenkor azt mondják, hogy az elején, nem mindig igazad mond az ember, de igyekszem az igazságot leírni. Ezt megígérhetem.


VISSZA EMLÉKEZÉS


M ivel 1954-ben születem így elmesélésekből és mende - mondákból ismerem az '56-os forradalmat,azt mondták a szüleim, hogy mivel a pincében éltük át és egyszer felhoztak, hogy megfürdessenek és ekkor egy bomba eltalálta a házunkat ahol laktunk én egy heverőn voltam és Édesapám mellére repített a légnyomás Őt az ajtó félfához támasztotta.Ha Ő nem lett volna ott akkor ma ezt nem tudtam volna leírni.Szerencsére mind a hárman megúsztuk ezt a kis "balesetet".No,de nem is untatom az olvasóimat ilyenekkel.


ERŐSS AKARAT és az OSZTÁLY


E gyszer Szüleim azt mondták nekem,kb lehettem 10éves, hogy már "nagy fiú" vagyok és nyugodtan ihatok és elszívhatok egy száll cigarettát,ha akarok.Kipróbáltam nem jött össze ami bennem volt mind kijött,ekkor megfogadtam,hogy ha ez evvel jár akkor nekem nem kell.
Általános iskolában nagy volt a "divat", hogy Mi már igazi felnőttek azaz nagy lányok és nagy fiúk vagyunk,ez úgy mutatkozott meg,hogy vettünk egy szál cigit / akkor még lehetett kapni / szálanként 20 fillérért a trafikban és azt mondtuk a trafikkosnak hogy a szüleink kértek meg rá, hogy vigyünk nekik haza mire megjönnek a munkából,persze az osztálytársaim a téren megpróbálták és el is szívták a cigit,akkor nekem azt mondták, hogy ha egy slukkot szívok kapok érte 100 Ft-ot /akkor még sok pénznek számított/.
Ezt nem tudták rám erőszakolni,mert se megfogni,se bele szívni nem voltam és nem vagyok rá képes.
Persze,akkor a csajozás úgymond előnyt jelentett ha valamelyikünk cigizett,mert akkoriban Ő volt a menő csávó.Emlékszem, hogy az osztályunkban Eppich Laci volt a menő csávó,mert az összes leány érte
rajongott,most így vissza emlékezve a srác jól nézet ki.Vagány típusú volt az öltözete,frizurája és a viselkedése is.Az osztályunkban nagy háborúk voltak a két fiú banda között.Nagyon sokszor bunyóztunk az
Erkel utca és a Szamuely utca sarkán.Általában ott vertük meg egymást,hol a lányokért,hol csak azért, hogy a terület kié legyen.Ez osztályharc volt a javából.Markusowszki tér,Erkel utca,Nagyvásár csarnok,
Szamuely utca közötti területről volt a bunyók,de persze az iskolában erről mit sem tudtak,de mihelyt elhagytuk az iskolát ment a harc.Sőt volt,hogy az egyik osztálytársunkat kipéciztük Varró Gyuszit és majd
nem mindig Őt bántottuk.Kicsire nőt,s ezért szegény mindig kapott verést tőlünk


F ő hadiszállásunk az Erkel utca 18-ban volt a Zsuzsa bácsinál.Azért lett "Zsuzsa bácsi" a Lajos bácsiból,mert a lányát Zsuzsának hívták és nem tudtuk elfogadni a Lajos nevet,így könnyebb volt és egyszerűbb.
Dopita Zsuzsa egy dundi leány volt,mert Apukája a Nagyvásár csarnokban dolgozott,Anyukája pedig a Csemege boltban volt üzletvezető,így a csaj azt evett amit akart.

A hogy teltek az évek az általános iskolában,eljött az az időszak, hogy pályát kellett választani.
Tanárnő megkérdezte, hogy mi szeretnél lenni fiam :
Egyszerűen válaszoltam, hogy nyugdíjas.
/már akkor tudtam, hogy nekik jó,mert a Posta hozza ki a pénzt és nem kell érte dolgozni/
Válasz : Küld be Apádat.
Atyám be is ment,de meggyőzni nem tudott,szerény 2,2 -es végzéssel lettem Atyám munkahelyén
Irodagép műszerész tanuló.


SZAKMUNKÁS ÉVEK


N o hamar kiderült,hogy én kinek a fia vagyok.A Kamié,mert Atyámat így hívták a Szövetkezetben.Képzelheted,hogy az akkori divat,hogyan hatott Apámra és rám.Apám meg volt
győződve a rövid hajra én pedig a hosszú hajra és a farmerra,ami ugye abban az időben a
hippik "jele volt".Tanuló társaim és végül a kollégáim ezt kissé furán értékelték.Bekerültünk
az iskolába már a bemutatkozáskor a tanárom Hatvani László feltette a kérdést :
"Maga a Bossányi Kálmánnak a rokona vagy csak a névrokona "
Feleltem,hogy a fia vagyok.
Erre kaptam hátulról sok minden jót. /a protekciós,a hülye mázlista ezt is kifogta ...stb/.
Itt sem bizonyultam egy zseninek,mármint az elméletben,gyakorlataim azok jók voltak.
Sokszor be kellett menni Atyámnak,mint mentőövnek Ekkor még három nap volt a tanulás és
három nap volt a gyakorlat. / ami később két napra csökkent/.
Gyakorlataimat a Műszerészek Íródagépjavító Ktsz /később Szövetkezet/ -nél végeztem.
Itt a munka mellett jó közösség volt,meg volt a "napi kocsma járat ".
Ebből származik a következő mondás is.
"Gyere Pajtás legyél részeg
megjöttek a műszerészek".
Teltek múltak az évek.Iskolában a szakmai tanárom a Hatvani úr
azt mondta,hogy "Maga ne is készüljön a szakmai vizsgára,mert nem fogom átengedni",
már mint nekem.Ezt a társaimmal nem hittük el,s tényleg nem engedett át.Később kiderült,
hogy Apám és Ő közte volt egy affér még '56-ban.Ráhúztam három hónapot,mikor a társaim
már rendesen kerestek én még a tanulói bért kaptam.

-kész egy kávét ?
-meg köszönném.
-cukorral,tejjel ?
-igen.
-két cukorral és tejjel,úgy jó lesz ?
-igen.

Kévét bevittem és szép lassan megittuk.

-folytathatnák a riportot ?
-természetesen.
-kész egy kávét ?
-meg köszönném.
-cukorral,tejjel ?
-igen.
-két cukorral és tejjel,úgy jó lesz ?
-igen.
Kévét bevittem és szép lassan megittuk.
-folytathatnák a riportot ?
-természetesen


KATONA ÉVEK
1973.okt.19 - 1975.dec.19.

I gen már teljesen előttem van a kép.
Milyen kép ?
Kint voltam a Kisstadionban az Újpest-Ferencváros jégkorong rangadón,már sajna nem emlékszem,hogy melyik csapat nyert,
de azt hiszem,hogy a Fradi.
Haza mentem és Anyám mondja,hogy megkaptam a BEHÍVÓT és ott van a krémes a hűtőben egyem meg, kinyitottam
és nem láttam semmit.
Megnéztem a behívott és ez állt rajta :
"Behívó a Magyar Néphadsereg sorköteles állományába" jobb felső sarkába egy nagy "A"
szerepelt.A mai napig nem derült ki,hogy az "A" mint jelent !
Hirtelen nem tudtam,hogy merre van előre,vagy mit kell csinálni,nem láttam semmit
Eljött a nagy nap Atyám elkísért a Keleti pályaudvarra,mert ott szedték össze a fiatalokat.
Összeszedték a bandát,már csak hárman maradtunk ott a padon
akiket még nem vittek el.Erre jött egy katona,s mondta,hogy
maga és maga /rám mutatott/ jöjjenek velem,csatlakozzanak a miskolci csoporthoz.

A tyámtól el búcsúztam, s felszálltam egy egész szerelvénnyel megöltött fiatalok közé.
Elindultunk Miskolc felé. Oda érkezve gyorsan szétosztották a fiatalokat.
Jó magam először a Petőfi laktanyába kerültem,ott töltöttem egy éjszakát és másnap reggel már is vittek tovább
a másik laktanyába,ott voltam ha jól emlékszem öt órát és vittek a harmadik laktanyába.
Jó, hogy Miskolcnak nem volt több laktanyája.Végül vissza kerültem az eredeti laktanyába
a Petőfibe.Délután egy szakaszvezetővel és egy katona társammal vonatra szálltunk és irány Városföld.
Ez Kecskemét alatt van kb.2o-km re.
Útirány : Miskolc-Budapest-Kecskemét-Városföld.
Már így is késésbe voltunk,mert a többi társak már három napja lent voltak Városföldön.
Megérkeztünk este 19 órára a Nyugati pályaudvarra.Mivel pesti srác voltam így rábeszéltem a szakaszvezetőt,
hogy menjünk haza az Erkel utca 18-ba.Csak azért,mert a Városföld felé a vonat csak 23 órakor indult.
Félt nem akart bele egyezni,mert ha Minket a "VÁP" / katonai rendőrség / ,elkap akkor mind a hárman megyünk a Katonai Had Bíróságra.

M ost elmesélem,hogy Mi hogyan néztünk ki,ezt nem tudom kihagyni :
Következő a fel állsás : Társam 152 cm magas, hosszú orosz pamutkabát,füles téli usanka,zöld hátizsák és a AM 765-ös gépfegyver oldalán.
Középen a szakaszvezető rendes zöld téliesített gyakorló nadrág,zubbony és orosz usanka.
Jómagam 180 cm magas,hosszú orosz pamutkabát,füles téli orosz usanka,zöld hátizsák és a AK 765-ös gépfegyver az oldalamon.

usanka = / hadseregben használt téli füles fejfedő,két oldalt a fül részénél lelehetett hajtani és ez védi a fület /

Í gy szálltunk fel a villamosra.Mindenki megdöbbent mikor megláttak bennünket ez pont úgy nézett ki,hogy Mi kísérjük a szakaszvezetőt.
A villamosról le szálltunk a Kálvin téren és így sétáltunk be az Erkel utca 18 földszint 7-be.
Mondanom se kell,hogy Szüleim meglepődtek mikor meg láttak bennünket,egyből volt terülj-terülj asztalkám.
Kb otthon voltam három órát,mint három napos katona.Szerintem ezt nem mindenki csinálta meg abban a rendszerben.
Evvel a fel állással mentünk vissza a Nyugati pályaudvarra,ahonnét a vonatunk indult.Odaértünk,szerencsére út közben és a pályaudvaron nem találkoztunk a VÁP-pal
/VÁP= Katonai Rendészet/

Í gy megúsztuk a Had Bíróságot.Éjjel értünk az állomás helyünkre,lefekvés,mivel Mi a társammal későn értünk oda így hagytak aludni Minket.
Amikor felébredtem azt sem tudtam,hogy hol vagyok,mert a környezet is fura volt.
Már igen kemény téli idők jártak,ekkor tájt..
Orvosi vizsgálat.minden jó,magasság 180 cm,szív tökéletes,vérnyomás normális,súly 55 kg.A doktornő megkérdezte,mikor fújta el egy erősebb szél magát.
Azt feleltem,hogy soha,mert két téglát teszek be a zsebembe ha erős szél van.Ne humorizáljon katona.

Elkezdődött a kiképzésünk, a HAZA VÉDELMÉRE

M egkaptuk az alap kiképzést és jött a "harci" kiképzés,de még mindig abba az orosz kabátban
amit már említettem.Csak azért mondom,mert röhejes volt,amikor futottunk a kabátunk km-rel jött utánunk,
Parancsnokunk el üvölti magát,hogy repülő / teendő: vágd magad hanyatt üres fegyverrel az ég felé és kémlelj,hogy honnét jön a fránya repülő,megkérdeztük,hogy merről jön
mert Mi nem látunk semmit.Ne ezt kérdezze katona,ha nem az eget kémlelje.
Ehhez tudni kell,hogy kint a pusztaságon,fújt a téli szél csak úgy vitte a havat és Mi fekszünk a hátunkon.Tök jó volt.
Bementünk a szálláshelyünkre jól átfagyva,vacsora ,fekvés.Hajnal kettőkor szól a sziréna, RIADÓ ! ! !. /ekkor a katona felpattan ,gyorsan felöltözik,friss vizet tölt a kulacsába,
hátizsák,szimat szatyor,futás a fegyvertárba ,felveszi a fegyverét és ki áll a folyósora /.
Mondanom se kell,hogy a Mi szobák volt az első. / Nem mentünk vízért,evvel időt spóroltunk,és öltözékünkben is hiba volt,amit csak tudtunk betűrtük,
azaz trehányan öltöztünk fel. /,szerencsére nem kellett kimenni az udvarra,mert akkor lebuktunk volna... Még lenne egy pár olyan esett,mikor gyalogsági ásóval fagyos hóban gödröt ástunk,mert jön az ellenség és stb.
A kiképzésünk véget ért ami két és fél hónap volt és utána vissza Miskolcra


I smét oda kerültem ahonnét jöttem a Petőfi laktanyába,Ott a katona társak rendesek voltak a szobánkban nem volt "szívatás".Azt mondták,hogy bent a körletben tegezhetjük
egymást,de kint már élnek a szabályok.Ezt be is tartottuk.
- hm, mosolyogtam el.
- ez miért csináltad ?
Eszembe jutott az első HTK

/ HTK = amikor az alakulatnál úgy nevezett rovancs van /

- akkor mi volt, hogyan is történt ?
- kérlek meséld el ?

Ő sz volt elvonultunk az udvarra,mindenkinek a sátor lapra ki kellett tennie a felszerelését,s egyesével vették fel,hogy a katonának meg van e mindene.
Nekem csak a sátor lap és a szimatszatyor volt meg.

/ szimatszatyor = vegyvédelmi oldaltáska /

K özölte a Főtörzs elvtárs,hogy akinek nincs meg a
felszerelése hadbíróság.Picit be voltam szarva.Lement a HTK és oda mentem a Főtörzshöz,hogy tőlem ezt mind elvették, hogy kik ezt nem tudom akkor mondta az elvtárs,hogy
másképp is el lehet intézni a dolgot,ne szarjak be.Hogyan ? - kérdeztem.
Katona fizet nekem egy, egy deci pálinkát és elintézzük.Fizettem.Harmad napra meg volt mindenem.Szabadnapra / kimenőre / úgy jutottam, hogy az írnok volt a jó barátom és
mindig becsúsztatta a többiek közé az én elvtáv könyvemet.A kapusok amikor elmentünk akkor megnézték, hogy nálunk van a tű és a cérna,fésű,tartalékgomb.Ha nem volt
nálunk mehettünk vissza szerezni egyet,mert ennek hiányába nem mehettünk ki.Első utunk az AVAS-hoz volt.Ott le a pincébe bor ,zsíros kenyér,hagyma volt a menű.
Bizony néha jól felöntöttünk.Három hónapig a laktanyába még sört is lehetett kapni.Megittam három korsót és úgy berúgtam, hogy na.Kantintól a körletig nehezen találtam oda.
Felmásztam a felső ágyra,amit bizony meg kellett fognom, mert forgott velem a körlet,de nem estem le.Reggel viszont nagyon fájt a fejem a reggeli tornán.

M ivel a főtörzs megkapta a neki való adag pálinkáját,úgy minden rendbe volt.A legközelebbi HTK-ám már semmi gond nem volt ,s mindenem meg volt ki okosodtam.,mert ha nem csinálod akkor Te vagy szarba,így akkor a honvédségen
belül ez egy körforgás volt.Mivel ujonc voltam így beosztottak a konyhára.Krupmli pucolás a társaimmal együtt az egész laktanya számára.Volt egy erre alkalmas gép is,de az iramot nem bírta amit diktáltunk és bemondta az unalmast
egy idő után,jött a konyhafőnők és mondta,hogy folytatás kézzel,mert nem lesz kész az ebédre való.Na ez volt szép dolog.A kézi munka. Gondolhatod,hogy a méretes krumpliból mi marad meg.Elárulom,hogy nem sok.
Volt még egy jobb is mikor konyhás voltam.Mikor megjött a húsos kocsi és a platóról tették -azaz dobták - a fél marhát a katona vállára,hogy vigye be a konyhába.Szép volt.Rám helyezték és én csuklottam össze,mint egy harmonika.
Ekkor rám szóltak : " Mi van katona NEM bírja,szedje össze magát",szép öblös hangon közölték e szavakat.Ja még volt olyan a konyhán,,hogy üst pucolás.Az üst falára ráragad tésztát kellett leszedni,de úgy,hogy az üstöt ne karcold meg,ami természetesen még
kissé meleg volt,no meg a kenyér vágás,meghozták a friss kenyereket a laktanya legénység és a tiszti állomány számára.Mondták,hogy a száraz kenyeret szeljem fel egy ujjnyi vastagságra.Aha -gondoltam én-,majd a frisset mivel én is eszek.Persze azt nem lehetett,
ebben igazuk volt,így vissza tértem a az ősi módszerhez a száraz kenyérre.Itt kell megemlítenem a MOSOGATÁST.
Ugye mindenki tud mosogatni.

- Te is tudsz ?
- Igen.
Ez nem úgy zajlik,mint otthon.
Hanem :

A katonaságnál a legénység műanyag tányérból a tiszti állomány rendes porcelán tányérból evett.Először a tiszti állomány tányérjait utána a legénység tányérjait kellett elmosogatni,
A mosogató három fázisú volt.

1/ áztató,
2/ mosogató,
3/ csurgató.

N o ez meg is volt.Tisztekét rendesen el tudtam mosogatni,mivel kevesen voltak,a legénységét megpróbáltam rendesen elmosogatni,de hamar rájöttem,hogy ez nem megy,mert ha rendesen csináltam akkor a
beszedő ablaknál a tányérok csak gyűltek és gyűltek,gyorsítani kellett.

E z a következő képen zajlott le.Tényért megmarkol,kaja maradék kikapar,bedobni a áztatóba,kis idő után kivenni,mivel az megtelt,bedobni a mosogatóba,majd kivenni és rá rakni a csurgatóra,majd ha az
megtelt,tányérokat összetenni és a polcra rakni,így lehetett gyorsan haladni,mert ha nem csináltam volna így akkor még a mai napig is még ott mosogatnák.
No ennyit a konyháról.Azért volt ennek jó oldala is.Mikor bementem a "spájzba" és le emelem -azaz- más helyre vittem a számunkra kurrens dolgot a téli szalámi rudat.


Kimaradás / eltávozás

H a jól tudom,hogy már említettem,hogy a laktanyai kapusok milyenek voltak,akik megnézték,hogy minden meg van a katonának ha kimegy a városba /tű, cérna, tükör, fésű,stb/ csak ellenőrzés után mehettünk ki.
-igen ezt már említetted.
--most már eszembe jutott.
Amikor Budapestre kértem /azaz kaptam eltávozást három napra,mindig az első napot Tiszalúcon töltöttem egy lánynál,Áginál.
No,de hogy folytassam a storit, felszállás a Tiszai pályaudvaron ,négy óra utazás,leszállás a Keleti pályaudvaron.No,ugye a katona büszkén kihúzva megy a tömegben és ha meglátja a VÁP-osokat,akkor tiszteleg. No ez nálam nem így történt.
Sas szememmel láttam őket,de be húzódtam a vasúti kocsi és a tömeg közé,lehajtott fejjel és így haladtam előre nem sokáig,egyszer csak valamibe beleütköztem,fel néztem egy katona volt előttem.Rögtön kiemelt a sorból és félre vitt.
VÁP volt.Kissé beszartam,mert tudtam,hogy ennek nem jó a vége.Igazoltattak,de mivel látták,hogy egy kicsit feszült vagyok,így elengedtek.Ezek után megtanultam,hogy soha nem lehet átverni őket,mert jobb ha a katona betartja a szabályokat.Ahhoz,hogy a laktanyából elmenjek bár hová
nekem nem kellet kihallgatáson részt vennem,mert az írnok barátom ezt intézte,hogy ne álljak ki.No,de mind minden egyszer véget ér.Már "nagy" katona voltam /azaz idős/ és szólt az írnok barátom,hogy nem megy,mert a laktanyaparancsnok most már minden eltáv. könyvet
átnéz,tehát ki kell állnom.Nincs mese ebéd után ott kell sorba állnom a megadott szöveg szerint eltávozást kell kérnem.
Sorakozott a társóság,szépen ment a kérések sora,hol engedték,hol pedig nem,rám került a sort.
Ha jól emlékszem még akkor a szöveg ez volt :
"Parancsnok elvtárs Bossányi honvéd Miskolc helyőrségéből Budapest helyőrségébe 1975.06.06 tól 1975.06.30. kérek " és véget ért a mondat.Ugye nem nehéz szöveg,ha az ember gyakorolja.
Erre a Parancsnokom megkérdezte,hogy " mit kér katona ? Mákot vagy egy zsák burgonyát vagy mit ?
Rögtön válaszoltam,hogy "ja szabadságot "
Akkor miért nem ezt mondja,de menjen ne lássam itt. -Tette hozzá a Parancsnokom.
Hú -mondtam magamba és egy nagy kő eset le a szívemről,hogy sikerült.

Egy másik esett a KISZ délutánról.

K iállt egy szakaszvezető és el kiáltja magát a folyóson. " Emberek ki akar menni KISZ délutánra.A hülye katona magasra teszi a kezét és örömében azt kiáltja,hogy én. rá.Képzeletben már kint jár a városba,iszik,csajozik no meg minden ami belefér,de nem így történt.
Kiáltotta,hogy kinyitni minden ajtót -nem értettük,hogy miért,de később - hozták az ultrát éjól elszórták a folyósokon és a körletekben és felöntötték vízzel,úszott minden ,elő a fókát / felmosórongy /,
vödröt,körlet és folyosó takarítás.Ez volt a KISZ délután.


Csínytevések

R övidre fogom,mert a két év és két hónapról még oldalakat azaz egy regényt lehetne írni.
Voltak olyan "csínytevéseink" , hogy mikor már Öreg katonák voltunk akkor azt is megtehettük /persze titokban /, hogy szilveszter éjjelén a Nemzeti zászlóval borított asztalnál fogyasztottuk a filmdobozban behozott pezsgőt.Még mindig vittek Minket a Hámori tó Szikla barjához,
ugyan is ott volt a harc állás pontunk,nyáron nyitott illetve télen ponyvával letakart Csepel teherautóval.Nyáron még jó volt a szellő,de télen.Képzelheted, hogy mily kellemes volt a platon ülni.Letettük a sziklabarlangban a 24 órás szolgálatot utána mentünk a Zalka Máté
laktanyába pihenni,azaz készenlétiben voltunk.Ami azt jelentette,ha valami riadó van a sziklabarlangban akkor a készenlétiek lefutnak és segítenek a többi ott lévő honvéd társnak.Itt is volt egy szint idő,ha jól emlékszem 15 perc volt megadva a riadó kezdetétől az érkezésig.Igen ám,
de volt egy úgynevezett Gomba büfé.Ennek érdekessége, hogy mikor a Hölgy meglátta a hat katonát felfegyverkezve rohan lefelé,akkor már tette ki a hat kis féldecis teletöltött pálinkás poharakat,s a jó honvéd aki a Hazáját védi riadó közben gyors köszönéssel lökte be a féldecit és
rohan tovább a Sziklabarlanghoz.Ez egy szép látványvolt és emlékezetes.Fizetni,tán a Hölgy ég mindig ezt várja,mert azt mondtuk a Néninek, hogy tessék írni a többihez.A Néni csak mosolygott.
Egy másik ilyen aranyos eset.Tájékozódási verseny a szobák között.Kivittek Minket a Bükk hegységbe,megkaptuk a térlépet,iránytűt,látcsövet és a többi felszerelést és a meghatározott időre vissza kellett menni
a kiindulás pontra.Bolyongtunk az erdőben fel fegyverkezve,gyakorlóban,eltévedtünk.Tanácskoztunk,hogy mi tévők legyünk. Végül arra jutottunk, hogy ki állunk az erdei útra és valakit meg kérünk,hogy vigye el egy darabig.Ki álltunk.Jött egy személygépkocsi le állítottuk,két megrémült arcot látunk a kocsiban az öreg Warburgban,
egy fiatal pár ült benne.A csapat csak négy főből állt.
Gondolhatott, hogy megtették akaratuk ellenére amit kértünk.Elvittek egy darabig.A kép a következő -képzeld el- két honvéd kiáll az erdei útra fegyver a kézben egyik megkérdi, hogy merre mennek a másik ráfogja a géppisztolyt a gépkocsiban ülőkre.Szegényeknek meg is rémültek.
Után a társunk int a bokor felé elő ugrik két honvéd és a négyszemélyes gépjárműbe beszállnak négyen,azaz hatan voltunk benne,a rémült fiatal pár és a négy honvéd.Nagy szerencsénk volt, hogy ezt nem jelentették a laktanyába vagy a helyi parancsnokságon vagy a rendőrségen,mert ha
igen akkor Nekünk Katonai Bíróság és futkosó járt volna.-azaz katonai börtön-Most mondok egy más stórit.Vegyvédelem,megkaptuk a vegyvédelmi ruhát.Ami egy pár vastagműanyag kesztyű,bebújós overál szerűség,gázálarc,s egy sapkából állt.Ezt fel kellett venni adod időre.No ez úgy
történt, hogy először gázálarc,vegyvédelmi kesztyű,sapka,overál.Igen ám,de az overált be is kellett gombolni.Nekem ez sehogyan se ment,Hiába próbálkoztam,de nem sikerült.Már közel voltak a parancsnokok akik ellenőrizték, hogy a felszerelést jól felvettük e,vagy sem.Jöttek felénk.
Társaim látták, hogy szenvedek és kitalálták, hogy mindent gyűrjek a lábam közé és tartsam szorosan meg ne moccanjak,mert akkor szétnyílik az egész ruházatom.Így is tettem.Szerencsére nem engem szólítottak ki a sorból,így megúsztam.Másik stóri.Voltunk heten, hogy elvállaljuk a katonai
tűzoltóságot.Ez abból állt, hogy ha tűz volt a laktanyába akkor Minket riasztottak.Ezt úgy képzeld el, hogy a Kapus megveri az ottani harangot és kiabálja, hogy TŰZ VAN. Ekkor a kijelölt hét fő rohan egy tűzoltó vödörrel a kezében a kapuhoz és ott megmondják,hogy a tűz merre van.
Persze, hogy nehezítsék az egészet úgy kellett megjelenni a Kapusnál, hogy a vödörben vízzel,de ha a Kapus úgy találta, hogy a víz mennyisége kevés akkor a tűzriadót megismételte annyiszor ahányszor ezt jónak látta.Ez volt egy jó játék,mert a tűz riadó általában szabadidőben szombat
délutánonként volt.


T ulajdon képen ennyi volt a kellemes emlék a Magyar Néphadsereg szolgálatából.

K ét év és két hónap. Mond nem volt hosszú ?
Hosszú volt főleg 19 évesen.Amikor a velem egykorú fiatalok bulizni, dizsibe jártak és nem szólván, hogy csajoztak akkor én a hadseregbe voltam.Volt ennek előnye is.Mikor leszereltem 21 évesen és élveztem az Életet,mások akkor vonultak be.

- Köszönöm a beszélgetést és a riportot.
- Nagyon szívesen máskor is. 
 
0 komment , kategória:  Riport, Önmagammal   
Halál
  2010-07-14 15:33:15, szerda
 
  Sajnos egyszer el jön, és Mi sem élünk őrökké. Megszülettünk, feladatot elvégeztük, kicsit pihenünk, majd csendesen, szépen vagy nem szépen, átmegyünk a másvilágra, hogy ott picivel jobban éljünk, mint lent.
Onnét figyeljük a társainkat, barátainkat, aki még élnek.

Tudom hogy erről nem könnyű beszélni, de itt van. Velünk van és velünk él. SAJNOS. Nem oly egyszerű dolog meghalni. Nehéz. Hányszor felmerült már az Emberben, hogy bár csak ..., de nem tette meg, mert akkor rájött, hogy még ÉLNI akar.
Nem tette meg, mert tudta, hogy jobb élni,vannak céljai,gondjai mellett örömei és itt vannak a gyermekek, ismerősök, barátok, munkatársak, szerelmek és maga az Élet. Tudjuk, hogy nem mindig vidám, de küzdeni kell, hogy jól sikerüljön és menni tovább az Élet útján.
A halált nem kell siettetni, mert majd jön a kaszás idejébe és figyelmeztet, hogy Öreg készülj fel itt a vége.
Nem kell sietni, de hát mit tegyünk mikor itt él közöttünk.
Ő sem siet csak vár és megvár mikor elfáradsz.
Fent kényelmes helyet kínál egy szebb világba, ahol angyalkák őrzik csendes álmodat, s ott nincs kárhozat. Halál egy szomorú dolog. Köztünk van ez ellen semmit sem tehetünk, elvisz, hogy mikor ? Az csak rajtunk múlik. Vele Mi nem játszunk.
Csak időnként vele tréfálkozunk.

Halál itt van köztünk, sajna.Egyszer születünk, élünk, s elhalálozunk. Ez a sorsunk.

Érd.2010.05.30.

 
 
0 komment , kategória:  Rövid történetek  
Riport idős Emberekkel
  2010-07-14 15:09:09, szerda
 
  Visszaemlékezés a gyermekkorra.
- kocsmai elbeszélgetés -

Ezt a beszélgetést, hogy papírra vessem, ahhoz le kellett mennem egy igazi vidéki kocsmába, ahol még a füst a terembe áll, és csak ajtó nyitáskor jön be friss levegő. Leültem az első asztalhoz, papírt tollat vettem elő. Egy öreg úr oda jött hozzám, és megkérdezte, hogy mit csinálsz, fiam?
Szeretnék olyan idős emberekkel találkozni, akik elmesélik, hogy mikor gyermekek voltak mit csináltak.
Akkor ide ülők melléd fiam , és írd le azt amit mondok, szó szerint.
Nevem Vitéz János, itt lakom a szomszéd utcában. Amit elmesélek, akkor voltam én, hét éves.
Akkor elmesélném a Vitéz János - a katona -, történetét.
Írjad fiam.
(Ezt úgy mesélte el, mintha nem is Vele történt meg volna.) János bácsinak kértem egy nagy fröccsöt, és elkezdte a mesét.

Papa térdén ül a gyermek unoka, s kérdi:

- Papa Te miért nem haltál már meg?
- No, de Jani! - szólt az Édesanya.
- Hagyjad. - int az Papa.

Ő még gyermek, és nem tudja, hogy mit beszél.

- Miért?

Hát azért, mert vannak Nekem szeretteim, akik engemet is szeretnek.

- Kik?
- Például itt lenne a térdemen egy furfangos észjárású kicsi fiú gyermek unokám a Jani.
- Ismered?.

Ismerem, hát az én lennék.
Nevet nagyot a gyermek, és közben a hasát fogja a nevetéstől.
Meséljen még Papa.
Papa elkezd mesélni a furfangos észjárású Jani unokájának. Meg annak idején történt, amikor no de ezt hatjuk.

- Látod ezt a vágást?
- Látom hát.
- Ez volna egy kard vágása, - és mutatja az alkarját unokájának.

Jani nyitott szájjal, tágult szemekkel nézi, és meg érinti a Papa hegét.

- Nem fáj?

Nem hát, katona dolog. - feleli a Papa.

- Milyen dolog? -újból megkérdi Jani.
- Katona. - ismételi a Papa.
- Papa, én mikor leszek katona? - kérdi Jani.

Ha majd egyszer nagy leszel, és tudod a kardot forgatni, és lesz saját paripád, akkor leszel katona.
No, Jani lovas katona szeretett volna lenni. Most elmesélem a lovacska megvételét.

A póni ló megvásárlása:

A kisfiú a Jani már erősebb lett. Papa látta hogyan fejlődik napról napra.
Így fogta a gyermeket és elment vele a vásárra. Sétálgattak a vásáron, majd megálltak a lovak előtt. A karámban volt egy póni ló. Papa meg szemlélte, alaposan megvizsgálta, s meg vette Janinak. Gyereket a póniló hátára tette, és haza vezette a "Vitéz Jánost."

Már az utca elején Jani teljes hanggal kiabálja :

- Édesanyám, Édesanyám nézze mit vett nekem a Papa.!

A kiabálásra kiszalad Édesanya, és az utca népe. Mindenki a póni lovon ülő büszke gyermeket nézte. Aki majd kiesik a bőréből, úgy őrül. Jani a póni lovon úgy ül, mint egy igazin. Büszkén, és daliásan.
Udvarba bementek, és bekötötték az istállóba. Papával együtt vittek be zabot, és vizet. A hosszú fárasztó út után a lovacskát ellátták.

- Most gyere menjünk pihenni e hosszú út után, mert elfáradtunk. Elfáradt a lovacska is, pihennie kell neki is.

- Papa, Papa mi lesz vele itt.? -kérdi Jani
- Semmi kis unokám kicsit pihen, eszik, iszik, alszik, s majd holnap foglalkozunk vele. - felelte a Papa

Nekünk is kell pihenni holnapra. Jani boldogan ült le a terített asztalhoz, megvacsoráztak, és lefeküdtek.

Másnap:

Jani már korán felkelt. - ami tőle szokatlan -.
Oda ment a Papa ágyához és piszkálta, halkan ezt mondta :

- Papa jöjjön már nézzük meg a lovacskát.

Öreg, a fél szemét kinyitotta, és ezt válaszolta:

- Jó megyek öltözzél fel, és megyünk ki az istállóba.

Pár perc múlva ki is mentek.
Jani itt a kefe, le kell csutakolni a lovacskát, hogy szép csillogó szőre legyen, mert egy "Vitéznek" szép lovának kell lennie ugyebár!
Jani fogta a kefét, és szépen a Papa útmutatása mellett le csutakolta a pónit. Majd megetették, s megitatták. Mivel evvel készen lettek szól az Édesanya a konyhából, hogy jöjjenek reggelizni.
Reggeli közben mondja a gyermek az Édesanyának. Édesanyám ennek a lónak nincsen nyerge.
Édesanya, és a Papa összenéz, és mosolyogtak.

- Hát az nagy baj, Jani fiam!
- Most adok neked egy finom pokrócot, ezt tedd a hátára nyereg helyet, s csinálunk neki nyerget.
- Jó!
- Jó lesz Édesanyám.

A nyereg története:

Édesanya megnyugtatta kisfiát, hogy lesz nyerge csak egy kis idő múlva. Jani boldogan folytatta a reggeliét. Papa kiült a ház elé a lócára, hogy nyugodtan rágyújtson a hosszú szárú, faragott pipájára,
fekete kalapját a szemébe húzta, és füstölgött. Konyhában Édesanya az asztalnál tésztát gyúrt az ebédhez. Jani nézte Édesanyját.

- Segíteni akarsz?
- Igen?
- Ne lábatlankodj itt, hanem hozzál egy csupor tejet a kamrából.
- Erigy, hamar, mert kell.
- Jó Édesanyám hozok. - felelte a gyerek.

Bement a kamrába majd, a csupor tejet letette az asztalra

- Ha már úgy is mozgásba vagy, akkor menjél ki az istállóba, és lásd el a jószágot.
- Megteszem.

Pár perc múlva:

Jani fejvesztve, és kiabálva fut ki az istállóból.

- Papa, Papa, jöjjön már a tehén ..... - Jani alig kap levegőt. -
- Mi van a jószággal?
- Földön fekszik, meg se moccan már a szemét is becsukta.

Öreg siet az istálló felé, és tényleg látja, hogy a gyermek nem beszélt félre. Édesanya a konyha ajtóba áll, kérdően néz a Papára.

- Mi történt?
- Riska kimúlt.
- Most mi lesz, hogyan lesz nekünk most tejünk? - kérdi Édesanya
- El kell adni a lovakat, és az árukból kell vennünk egy másik tehenet. - feleli a Papa.
- Akkor hogyan fogunk szántani?
- Nehézkesen Piroskám, majd én fogom húzni az ekét a lovak helyett, és te leszel az eke másik végén, s majd tolod.
- Édesanyám a pónit is el fogják adni? - fogja a szoknya szélét Jani, és felnéz Anyjára.

A két felnőtt összenéz.

- A pónit nem kisfiam, mert az a tied. - felelte Édesanya.

Tehenet levágták, majd feldolgozták. Bőrét elvitték a tímárhoz, aki Janira szabta a nyerget

A ruha története a következő:

Amikor már megkaptam a nyerget, nagyon megörültem neki, mert tudtam, hogy milyen nehézségek árán lett az enyém. Szegény Papa, és Édesanyám fáradságos munkával szántott. Nehéz volt. Édesanyám még avval is foglalkozott, hogy milyen ruhája legyen Vitéz Jánosnak. Vasárnaponként vart nekem, egy kis gyermek részére katonai ruhát. Így már volt ruhám, nyergem, lovam is. Most már a szomszéd kisfiúval, aki öt évvel volt idősebb, mint én tudtunk csatázni. Hol Ő, hol én voltam a győztes. Ekkor lehettem fiam, mondja János bácsi, hét éves. Öreg elővette a pipáját, és rápöfékelt. Csak úgy hömpölygött a pipa füst a kocsmába. Kellemes illata volt a füstjének. Ajtó mellett ültünk, és néha bejött a friss levegő, ez csak akkor történt mikor kinyitották az ajtót. Megkérdeztem János bácsit, hogy most mennyi éves. Fiam én már a kilencven felé közeledek. János bácsinak rendeltem még egy nagy fröccsöt.

Megköszöntem János bácsinak a visszaemlékezését, s felálltam, hogy távozzak a kocsmából.

Mihelyt az ajtóhoz értem, akkor egy hang utánam szólt. Fiatal ember jöjjön már vissza. Visszafordultam, üljön már le hozzám, szólalt meg a kalapos öreg bácsi. Hegykén hátratolta a kalapját, és azt mondta, hogy ne higgyen ennek a gyereknek, a Jánosnak. - A kocsma másik végén ült az öreg az ablaknál ült, ami nyitva volt -

- Miért? -kérdem.

Hát képzelheti, az igaz, hogy egy utcába laktunk, az is igaz, hogy neki volt egy póni lova, az is igaz, hogy fel volt öltözve, mint egy "vitéz" - az öreg elmosolyogta magát -, de a többi csak handa-banda.
Jaj, de süket vagyok, elfelejtettem bemutatkozni.
Öreg nyújtja a bal kezét - jó erős szorítása van, igazi paraszti kéz -, és mondja a nevét.
Bárány István a becsületes nevem, de magának fiam csak Pista bácsi.
Akkor Pista bácsi folytatná. Jó, de előbb innék valamit, mert kiszárad a szám. Mit kér? Öreg a fülembe súgta, nehogy meghallja valaki a kocsmában. Hoztam egy ház mestert, és magamnak egy korsó sört. Ezt most miért meséli el nekem Pista bácsi? Azért, mert én voltam a másik akit e gyerek megtámadott, mi ketten vívtunk, ott kint a poros utcán. Mi ketten voltunk a bátor, hős, nemes lovagok, akik hol ezért, hol azért harcoltak egymással. No szóval, hogy menjünk beljebb a beszélgetésbe.

Hallgatom.
Ne hallgassa, ha azt is leírta, akkor ezt is írja le, mert ez az igazság!
A gyerek páncél sisakja tudja mi volt.

- Nem.

Hát most figyeljen. Egy vödör. Volt a fejére húzva, szeménél volt két lyuk, amin kinézet. Ruhája egy
zsák volt, ami ki volt vágva a feje, és a keze helyén, derekán pedig egy kötél volt összekötve.

- Maga hogyan nézett ki, Pista bácsi?

Öreg húzott egyet az italából. Én fiam? A következő képen. Nekem volt egy szamaram, rám volt terítve ez volt ruhám, kardom pedig egy vastag akácfa ág. Képzelheti, hogy ki volt mindig a győztes.
A gyerek.

- Pista bácsi, miért mondja János bácsira, hogy gyerek.?
- Miért, hát azért fiam, mert én vagyok kilencven öt éves éves, és a gyerek csak kilencven éves.

Öreg nagyot húzott a hosszúlépésből, és ezt mondta. Ugye nem haragszik fiam, de már elfáradtam, így hazafelé ballagok. Még egyszer megszorította a kezem, és távozott. Ajtóból még visszanézet, egyet még kacsintott. Utána néztem, és lassú léptekkel bandukolt hazafelé.

A két öreg így emlékezett vissza a gyermek korukról.

Érd. 2010 augusztus 04.
 
 
0 komment , kategória:  Riport egy idős Emberrel  
Középkori történet.
  2010-07-14 15:05:21, szerda
 
  Ha elolvasod akkor egy kicsit a múltba pillantasz be.

TÖRTÉNET EGY JOBBÁGYRÓL, EGY KATONÁRÓL, AKIK VALAHA SZERETTÉK KIRÁLYUKAT, de ...


Egy igaz történetet amit az írnok jegyezte le Krisztus Urunk 1001. évében február havának l8. napján.
Ebben az időszakban I Péter király uralkodott.
Először tartotta a a palotájában a Vármegyék fogadó napját.
Palota dísztermét a szolgák és a hű alattvalói súrolták,csinosították,mindenről leszedték a pókhálót,a függönyöket kicserélték,padlót alaposan fel suvickolták a fogadó napra.
Nagy ünnep volt a palotában.

Délután az udvarnépe elfoglalta a helyét a terem két oldalán.Az udvari bolond középen a lantos zenéjére táncot járt.
Nyílik az ajtó és belépett a Bíboros,a Várkapitány és a Hűbéresek és az Írnok.

Főudvarnok belép és fennhangon bejelenti Herbácia,Felsőpatricia,Polonézia és Diósgyőr Királyát I Pétert és a királynét Aba Sámuel leányát Patriciát.
A királyi pár belép a terembe.Mindenki meghajol és halk morajlással köszönti a királyi párt.

Ki az első ? - kérdi a király
A kézműves - feleli az udvarnok.
-Hozzák elibém.
Be vonszolják kézművest a király elé,megláncolva.
-Mi a bűne ?
-Aranyra festette a fenyődobozt.
-Aranyra, kacag a bolond.
-Hallgass bolond
Állj és hajolj meg Te hitvány előttem.
A Királyod előtt.
Hisz Néked adok bort ,búzát, békességet,
de cserébe kérek Tőled hűséget,
és még ezek után
te merészeled aranyra festeni a fenyő tobozát.

- Királyom,kegyes királyom.!

Térden a láncra vert kézműves és a palást felé nyúl.
Te hitvány még lemered tépni Királyod palástját.
Mit képzelsz Te.
Börtönbe vele.

Elhurcolták a kézművest.

Az udvarnépe csodálkozik,ezért.Hisz csak jó akart a királyának.

A következőt -intett az udvarnok az ajtón állóknak.
Behoznak egy katonát.

Az udvari nép mikor meglátja a katonát meghökkent.
Ő miért ? Halk szó hangzik a tömegből.

Udvarnok szól :
-Fenség a katona kérdőre von,hogy
hol van királynak hada
hogy bántani királyt senki se tudja
s hol van a szolga ki lába előtt
mint bolond meghajolva
tűri minden gaz szavát.

Mi csoda a hű zsoldosom ezt merészeli !
Üvölt a király .

- ÁRULÁS !
- ÁRULÓ !

Ismét üvölt a király,de rá senki nem hallgat.
Teremből még pár Hűbérese s azt suttogja halkan
éljen a király !

A király előtt lévő katona újra hallatja hangosabban a szavát,ki népét a pusztulásba hajtja.
A vár kapitány és a betóduló katonák így kiáltanak.

Láncot a király nyakára !
Láncot a nyakára,de örök lakattal lezárva,ki népét élni nem hagyja, zárkába vele.

-Zárkába vele -harsogja a udvari nép

Had tudja meg ö is milyen ha szíve börtönbe zárva
sínyli meg, örökre be zárva
hallgathat kínjának minden szavára.

Éljen az igazság !

Vesszen a király.!
Vesszen a király.!

Ablakokat már kinyitották és a nép is így kiállt:

Vesszen a király !
Vesszen a király !

Bíboros int ,s a nép elhallgat,csend honol a palotában és a környékén,s e szavakat mondja:

Egy nemzet születik most újjá tiszta s igaz király kerül uralomra,ki népének igaz utat megmutatja,s népét éhen halni sosem hagyja
az ég is megnyugszik lassan,mert elmúlt a vihar.

I Pétert a foglárok kísérik a börtöne felé.
Gonosz király néz halkan,börtöne egy katlan
pokolnak bugyrában ég el lassan,s válik hamuvá csendben s halkan.

A nép őrjöng és követeli az új királyt.A teremből előlép egy termetes alak és int.

- Köszöntöm a népet és kirántja a kardját.

A Bíboros bemegy a terembe és előhozza a koronát.

- Bíboros e migyen szól !

- Az új KIRÁLY !

- Aba Sámuel a KIRÁLY !

- Éljen az új király !
-Éljen az Igazságos és Bölcs Király !

A nép hangos ujjongással köszönti a királyt.
Aba Sámuel féltérdre ereszkedik,meghajolt a Bíboros előtt,majd fejét felemeli,és ráhelyezik a koronát.
A nép őrjöng és ünnepli a királyát.

Hát ezt tudtam az írnok tollából ki csalogatni.

Érd.2010.02.21. 
 
0 komment , kategória:  Középkori történet  
Versek 2010-ből
  2010-07-14 15:02:50, szerda
 
  ELGONDOLKODTAM

Láttam egy filmet,
láttam egy igaz,hiteles filmet,
láttam egy napjaikban játszódó igaz filmet,
tán ez Veled is megtörténhet !
Sajnos erre van esélyünk,
s nem tudjuk, hogy mikor hozzák,
és Tőle ott fent mikor kérjük,
s ha lehet hogyan elkerüljük.

A tumort,
a rákot,s a többi szenvedést
csak a bajt ide hozzánk NE hozzátok !

Sajnos itt van köztünk,
s bár mikor ebbe MI is beleléphetünk.
Elgondolkodtam,hogy van e értelme, hogy ÉLJÜNK.

Érd. 2010.01.02.


SIKERÜLNI FOG A ...

Ha kell Neked akkor szerezd meg,
ha kell Neked akkor ne enged meg,
hogy mások elvegyék most Tőled,
mert Te Őt egy kicsit félted,
mert Te Őt még mindig szereted.

Szíved mélyébe bezártad,
s a rohamokat álltad,
mert majd nem elvitték Őt,
majd nem elvitték a szívedből Őt,
de TE nem engeded,
mert Te még Őt egy kicsit szereted.

Ne enged,hogy elvigyék a szerelmedet.
Tartsd meg,mert szeretet.
Hidd el sikerülni fog.
Hisz Ő továbbra is Téged szeretni fog

Érd .2010.01.03.


MIKOR A KUTYÁM ..

Mikor a kiskutyám kérdően rám nézett,
szemeivel kérdi,hogy
mi baj van kedves gazdám ?
Nem jutott püspök falat a tálcán,
vagy sokat dolgoztál?
Mond már.
Ő csak ugatott
és várta,hogy válaszolok.
Megsimogattam a szegény jószágot,
s mondtam,hogy nincs semmi baj most
már itt vagyok.

Érd. 2010.01.04.


HA RÁD GONDOLOK

Amikor távol vagy tőlem,
s nem hallom a csilingelő hangodat,
a nem látom a mosolygós arcodat,
s nem látom a csillogó szemeidet
az oly rossz.
Amikor behunyom a szemeimet
és elfeledek mindent,
mikor Rád gondolok
akkor szépek az emlékek

Ha Rád gondolok akkor én BOLDOG vagyok.

Érd. 2010.01.05


REMÉLEM

Még a tél közepén vagyunk.
Tavasszal nyílik a sok szép virág
és újra zöldbe borul a Világ.
Mikor az Ember leveti a sok téli ruhát,
és megint látja a Nő csodás alakját.
Ha majd felé mész, akkor kitárja a két karját,
hogy szeretettel és örömmel Őt öleld át.
A Nő leveti a téli ruhát,
s a festő előveszi az elrakott vásznát,
hogy lefesse a csodás Nő alakját.

Remélem ,hogy ez mind megvalósul,
s a Nő megmutatja a gyönyörű báját,
újra és újra csókra tartja a pici száját.
Most érzi a tavasz minden szép pillanatát.

Érd. 2010.01.06


SOROK KÖZT

Most olvasok egy könyvet,
s a sorok közt látok egy kellemes Hölgyet.
Elgondolom, hogy milyen voltál abba az időben,
elgondolom, hogy mit tettél akkor éppen.

Akkor teljesen más voltál,nem sírtál
és nem kiabáltál,
de hiába sírsz és kiabálsz,
Életünket Mi oldjuk meg és senki más.

Sorok közt látok egy szép Hölgyet,nyílik az ajtó
és belépsz rajta és hozol egy másik könyvet,
hogy olvassam el,mert az Életet megérteni így könnyebb.

Érd. 2010.01.21.


HA EGYSZER

Ha egyszer eljössz hozzám
kapum előtted mindig nyitva áll
Szeretettel és örömmel várlak Téged,
mert kifejezném a Hozzád fűződő érzéseimet.
Ha egyszer eljössz hozzám,
akkor majd meg lást, hogy Téged házam
szeretettel vár,
ha eljössz hozzám.

Érd. 2010.01.22


OLÁH IBOLYÁNAK

Megasztár vagy a szívemben,
könnyen esnék Veled szerelembe.
A kettőnk lévő kor,most már bánt,hogy olykor
nem akkor születtem meg,mint Te
Gyönyörű Nő vagy Te nekem,
ha tudnám,hogy hová szemem amikor nézlek Téged.
Megismertelek a képernyőn keresztül Téged
kérlek adj magadról egy fényképet ahol csak Te
vagy,
hogy láthassak egy gyönyörű Nőt
egy Élő Ibolyát,
kinek a réten nyílik a virág.
Szakíts le egyet-kettőt tűzd a hajadba,
hogy ékesítse szépségedet,
mutasd meg az Embereknek,hogy TE nem vagy
olyan,mint a többiek.

Mutasd meg,hogy IBOLYA csak
egy lehet

E út hosszú lesz olyan,min a maraton
végig mész rajta,akkor győzni foksz,
hidd el ehhez nem kell semmi kox.
Csak Bátorság és Türelem,
s egyszer eljő,majd a Nagy Ő
és vele együtt a szerelem.

Érd. 2010.01.22


TÉLI ESTE

Bent a szobában meleg van.
A kemence patkán ül a gyerek
petróleumlámpa alig világít,
Anyóka kukoricát morzsol
a gyerek már erősen bóbiskol.
Anyóka közben mesét mormol,
de most már minél halkabban,
mert látja alszik lassan.
Vigyázva felemeli ágyába helyezi
mellé fekszik Ő is bátran,
s együtt szánkóznak az éjszakában.

Érd. 2010.01.30.


MESE A FORGALMISTÁRÓL

Este van, este van mindenki már fárad
a forgalmista Hölgyről kellemes illat árad.
Várja a pihenő, hogy fel menjen hozzá,
hogy pihenje ki itt magát, de NE másnap.
Váróban az utasok.
A busz indulásra várnak.

Nyílik az ajtó

Hölgy kezében a a párna, és a takaró,
kinéz még sokan vannak ez még nem jó.
Noszogatom, légy már kissé bátrabb,
de Ő csak tétovázik.

Menjek vagy ne menjek
aludni kéne már e fárad testnek

Végre elindul a fal mellett kezében
a párna és a takaró, s
egy pár utassal a váró.
Mindenki csak néz csukodnak a szemek,
és a Hölgy felmegy.

Kis idő múlva : ZÁRÓRA kiáltom nagy bőszen
az utasok rám néznek és kimennek.
Már nyugodtan bezárom a Várótermet.

Itt ért véget a mesémnek.

Érd. 2010.01.30.


NÉKED

Néked kel megtalálni az Embert
néked meglelni csak egyszer lehet,
mert Téged mindenki szeret.

Érd. 2010.02.08.


ÉJSZAKA EMLÉKE

mikor a gyertyák égnek,
mikor éjjel a Nők szépek,
mikor Téged másnak nézlek,
mikor ketten vagytok,
mikor a réten az ostor csattog
akkor teljesen más minden
akkor tőlem senki semmit se kérjen,
mert éjszaka emlékébe vagyok
és ilyenkor nagyokat alszok.

Érd. 2010.02.20.


KLÁRI

Most elmész
itt hagysz árván
egy szót se szólván,hogy távozol.
Te vörös hajú,
barna szemű égi tünemény.
Léted hiányozni fog.
Nem vagy mellettem nem vagyok boldog.

Te szép leány
kit várva várva,hogy vissza jő hozzám.

Érd. 2010.02.20.


MÁR NEM TUDOM

Nem tudom,hogy milyen vagyok
ha valaki ír válaszolok.
Ilyen még nem volt,hogy
senki se várt ott.
Csak álltam és vártam,hogy
egyszer jön majd Valaki,
de nem jött senki.

Eső esett,bőrig áztam,
remegtem,dideregtem és fáztam.
Távolból feltűnt Valaki.
Talán Ő !
Aki ismer és kedvel az tudja,
hogy milyen csodálatos Ő.
A messziből jött gyönyörű Nő.

Most már tudom,hogy
kit várok én,
Már tudom,hogy csillog.
már a kén,mikor szikrázik
és lángba gyújtja a tűzet,
mely a Nőt a szeretetbe űzhet.

Csak türelmesen ki kell várni,s
az úton csendesen és figyelmesen
kell járni.
Csendesen,hogy meg ne hallja senki sem,
csak Mi ketten.

Érd. 2010.02.21.


MÉG NEM ..

Még nem láttam a gyönyörű alakod,
még élőben nem hallhattam a selymes hangod.
Még nem tudom,hogy hol a vége,s hol a határ,
ha majd megismerjük egymást,
most még NE gondolj semmi mást,
csak azt,hogy kell egy Jó Barát.
Kivel kicsit ki kapcsolódsz,
kivel kicsit másképp gondolkodsz.
Most Még nem tudom,hogy megkaphatom-e
az aranyos mosolyát,
tiszta,szép orcáját,
s a csodás alakját.

Még nem tudom,hogy ha bajban vagyok,
akkor Hozzád fordulhatok,
hogy válladra hajtsam a fárad fejem,
s Néked kiönthetem a gondokban teli lelkem.
Remélem,hogy igen!.

Érd. 2010.02.21.


ELSŐ LÁTOGATÁS

Elmúlt már az - az idő
mikor újra láttuk egymást,
s Te meghívtál otthonodba,hogy
igyunk egy teát

Újra együtt ittuk a teát,
Édesanyád és köztem nem volt most korlát
őszintén beszélgettünk.
Felemlegettük a múltat
és rá jöttünk, hogy e szöveg Minket már ...,
de feledjük ezt most el.
Nekünk a múlt már nem kell
jövő felé nézünk,
s tán újra építhetjük a szerelmünk.

Első látogatás még mindig érdekes,
s cseles,
mert a felek egymásról
csak jót mondanak és mutatnak
utána még meg kérdik,hogy
Ők már együtt vannak ?

Érd. 2010.02.23.


TÁVOLÉT

Távol vagy tőlem és mégis oly közel
megfognálak,
de nem érezlek
megcsókolnálak,
de ajkad most nem érzem,

szólj merre vagy
és érted megyek,hogy
együtt élvezzük az Életet.

Szeretlek.

Érd. 2010.02.23.


HIÁNYZOL

Mikor Téged nem látlak hiányol.
Nem foghatom e gyönyörű tested,
nem láthatom a két csillogó szemed,
s már hiányzol.
Hiányzik a léted,s hiányzik a hozzám
fűződő érzésed.

Érd. 2010.02.24.


VÁRAKOZÁS A FŐTÉREN

Vártam Rád a Főtéren
akkor éppen,
s milyen szépen,
mert felvettem az öltönyömet,
s egy szál rózsával vártalak Téged,
de nem jöttél.
Vártam Rád
hosszú perceken át,
de nem jöttél.

Kis idő múlva a várakozást befejeztem
és szomorúan haza mentem,
s a rózsát a vázába tettem.

Érd. 2010.02.25.


AGGODALOM

Aggódom Érted,mert fontos nekem a lényed.
Most nem tudom,hogy hol vagy,
nem tudom, s ilyenkor nem igen forog az agy.
Azaz forog és állandóan csak Rád gondol,
hiszem ha velem vagy akkor minden óra fordul.
Már csak itt lenél mellettem,
s fognád a két kezem,s
vigyáznánk egymásra

Aggódom érted,
mert szeretlek még mindig Téged.

Érd.2010. 02.25.


VIETNAM

Volt egyszer egy háború.
Volt egyszer egy vietnami leány
ki egyszer szeretett talán
amit Tőle kaptam
szeretetet és szép szerelmet.
Nevét még mindig tudom
furcsa sem Őt sem nevét elfeledni nem tudom.

Ő volt az én NGUYEN THIPHUONG-om.

Vietnami Asszony emlékére.

Érd. 2010.02.26.


SZABADON

Most már hosszú idők óta szabadon
tehetem meg amit akarok
szabadon nincs ki vissza tartson
még is búsulok,
s nem tudom némelykor, hogy mit csinálok
fura érzés
és még is kellemes,nincs ki mondja, hogy
itt vagyok és most már melletted úgy érzem, hogy
szabad vagyok.

Megint látom a zöld rétet
ahogy a réten az Emberek mennek
most már nyüzsög az Élet,
s mint ezt szabadon tehetem,
mert itt van mellettem a Kedvesem.

Érd. 2010.02.26.


HÁZ A DOMBTETŐN

Ház a dombtetőn
egy jó kis kéglibe
kinézek az ablakon le a mezőre.
látom a zöld rétet
a sétáló Embereket,s a nyüzsgő Életet.
Érzem a fenyő különleges illatát
élet lüktető ritmusát,
s benne minden buját,s baját.

Érd. 2010.02.27.


TAVASZ

Jön már a tavasz érzem az illatát,
látom a leányok kinyílott blúzát,
s a rövidebb szoknyát
már Ők is készülnek,
hogy megmutassák magukat a férfi népnek.
Ez kell már a népnek
nyíló virág,csodálatos vörös rózsák,
és, hogy élvezzük a szerelem ritmusát.

Itt a tavasz hajrá hát
simítsuk egymás arcát
örüljünk az életnek,
mert ilyenkor Boldogok az Emberek.

Érd.2010. 02.27.


HA OTT IS ESIK

Meg látod,hogy majd ott is esik,
s akkor két Ember a meleg szobában
létezik.
Együtt örülnek a télnek,
együtt vannak és a sötétben Ők nem
félnek.
Elvannak most egymással foglalva,
s nem gondolnak senki másra
csak egymásra.
Nézik egymás két szemét
és élvezik a test melegét.

Érd. 2010.02.28.


ÉJJELI FÉNY

éjszakai fény alatt olvasol
kutyád a kint a kertben
hevesen csahol,
jelez valamit
kimész és megnézed, hogy ki tépi le a szomszéd virágait
egy fiú tépte le, felnéz meglát téged
egy szempillantást vetsz reá
srác vette a nézésed, sietősen távozik, mert
kedvese vár reá
nem szólsz semmit,mert te is így tettél
mikor ifjú voltál
és akkor Apádnak nem szótál,
hogy mit csináltál

Érd. 2010.03.01.


CSATA

Ez az igazi csata,
mikor a gyerek játszik a másikkal,
mikor eldöntik, hogy kié a vár,
mikor látszik a kár.
Ez a csata,
mikor otthon Anyu vár,
s melletted ott a lány,
de otthon az Anyu vár.

Érd. 2010.03.02.


SZÉP SZERELEM

Megkeresnélek és megszereznélek Téged
ha hagynád,mert szeretnélek szeretni
a szép szemeidbe nézni,
mosolyt ültetni az orcádra,
és karjaimba zárva Veled
újra Boldog lenni.

Érd. 2010.03.02.


UTCÁN LÁTTALAK

láttalak a utcán,
észre vettelek,s intettem Neked
kérdeztem, hogy jössz velem
és tudott hová megyünk ?
nem a felelet
szobámba
orcád kissé piros lesz,de engem követsz
kis szobámba állsz előttem némán
ruháidat leveszed,s most látom a
szép melleidet
Hozzád bújok finoman és óvatosan
csöngettek
gyorsan öltözöl,ruháidat felveszed
és kérdően nézel reám,hogy mi volt ez ?
csak egy távirat,
evvel Téged megnyugtattalak
most már ismét az enyém vagy.

Érd. 2010.03.02.


FIÚ ÉS A LÁNY BALLADÁJA

Két Ember találkozik,akik még nem ismerték egymást
tánc közben megismerkednek
és egymásba szeretnek
egy hetet együtt töltenek
távol a hazájuktól és a szülői háztól
elfeledték a nehéz órákat,perceket,
mert a szállodában szeretkeztek
a "válást",mint szót most nem ismerték
legalább is azt remélték,
de egy idő múltával eljött a pillanat
és a fiú elhagyta a lányt,
de kis idő múltával visszatért,mert
rájöttek, hogy nem tudják elhagyni egymást
a szerelem és a szerető szív most már
mást nem is hív
szeretik egymást,mert rájöttek, hogy egymás nélkül
nem élet az élet.

Érd. 2010.03.03.


VILLAMOS MEGÁLLÓ

Láttam egy Leány ,amely különös volt,
mert szemében egy fehér folt volt,
nézése izgató és mély volt.
Ültem és Ő hozzám szólt.
Örömömbe felugrottam volna
ha a táska az ölembe nem lett volna,
de a táska az ölembe volt,
így felugrani nem tudtam,mert nehéz volt.
Leszálltam és Ő rám nézet
és mosolygott,
s a torkomon nem ment le a korty.
Majd meg fulladtam
miközben ittam.

Érd. 2010.03.03.


MINDENKINEK SZÉP ..

Mindenkinek szép éjszakát
vár már az ágy,
fárad már az öreg genszter
lenyomta az álom meg a serdülő kor
ami oly szép volt még a múltkor.
Alukáljatok most és álmodjatok szépeket,
mert holnap vár Reátok a sok gyermek.
Kire vigyázni kell.
Így hát szép éjszakát és harcra fel,
s Boldogan ünnepeljetek.

Érd. 2010.03.14.


ITT VAN ...

Itt van már a tavasz
érzem az illatát,
látom a gyermekem aranyos mosolyát,
ahogy rám nevet
és kérdi,hogy Apa mi az a kikelet ?
No,de okos Ember e gyermeknek ezt feleld meg,
mert Ő várja a választ,
s Te most nem hibázhatsz.

Itt van már a tavasz
érzem az illatát,
s látom a gyönyörű Nő
kedves mosolyát,
ahogy rám nevet és kérdi,hogy hol a gyermek ?

Itt van már a tavasz
látom és érzem a csillogást
és azt a szép orcád ami a TIED
és egyszer majd felém nevet.

Budapest. 2010.03.21


KÉRDŐRE VONSZ ?

Kérdőre vonsz Te engem
ezt nem értem !
Mond meg, hogy
mit tettem,
mert Te kérdőre vonsz engem.
Nem értem !

Érd. 2010.03.25.


ISMERETLEN EMBER

Jöjj te ismeretlen ember
mutasd meg az új és boldog világot
vezess a szerelmesek útjára,
hogy Mi végig menjünk rajta,
mutasd meg a szerelmesek folyóját,
mert egy korty vizet Mi abból innánk,
mutasd meg a szerelmesek városát
és annak a legszebbik utcáját,
mert Mi ott akarunk lakni
és egymásnak újból szerelemmel adózni.

Jöjj el hát Mi hozzánk.

Érd. 2010.03.26.


ELSZALAJTOTTAM .

Elszalajtottam Őt
a számomra a gyönyörű Nőt,
most futok utána mint a Bolond,
de nem vesz fel a vonatra.
mond, hogy nem így van ?
ez egy villanás,
de érzem hogy nem villanás
hanem egy sors csapás.
hogy miért még kérdet ?
túl szerelmes voltam elárulom ezt Néked
már késő.
elment a vonat.
elment de még mindig csábító
a szemei még mindig mosolygó,
az a baj hogy gyakran látom Őt
a számomra csodálatos és gyönyörű szép Nőt.
Időnként játszik Ő velem.
érzem és tudom hogy még egy kicsit kedvel engem.
játszik velem.
és én engedem,
de mikor meglátom
kísér a múlt.
szinte érzem a forró testét,
s a lágy és puha szeretetteljes ölelését,
látom csábító nézését,
s mikor közeledek,
meg mondtam hogy nem lehet.
ez a felelet.
én meg tűrőm.
egyszer majd a szeretetemmel megfertőzőm,
mert még mindig szeretem és kedvelem.
Őt a számomra a gyönyörű Nőt

Budapest. 2010.04.02.


TANYA VILÁG

Tanya világ,
mert itt van élet és halál,
mert itt csak magadra vagy utalva,
hogy hol a helyed, itt az életet megmutatja.
Neked jó és tetszik,
később majd az Ember emlékezik,
hogy mily szép volt ez a világ.
A tanya világ.

Budapest. 2010.04.02


MOST

Most tőlem várod azt, hogy jó legyek Hozzád
mikor adtam az ételt máshol volt a szád,
dinnyébe haraptál jó ízűen.
Kértelek, hogy rám figyelj jó kedvűen,
csak nevettél rajtam,
érzed, hogy ezt már untam.

Most tőlem várod, hogy szeresselek Téged
ettől én kicsit félek,
mert már nem figyelsz kellőképpen rám,
s időnként nem tudom vissza tartani a szám.
Néha mondok olyanokat, hogy én is megbánom
Látod ilyen az élet, sajnálom.

Budapest. 2010.04.04


SOROKAT ÍRNI

mikor elkezdtem a sorokat írni
nem tudtam,hogy mit fogok kibírni
rám tették e terhet
az egyre nehezedő súlyos terhet
csak tűrtem és tűrtem,
s azon gondolkodtam,hogyan tovább,
mert nem sokáig bírom tovább,
s ekkor lehiggadtam
és magam gyorsan megnyugtattam
ne idegeskedj
most már teljesen nyugodt vagyok,
s tovább már nem is rohanok.

Érd. 2010.04.09.


M A G Y A R VAGYOK

Magyar vagyok,magyarnak születtem
e Földön élek és e HAZÁT szeretem,
s nem engedem,hogy Hazámat mások bántsák
és értékeiket mások elherdálják,mert

Magyar vagyok és magyarnak születtem
e Földön élek és e Hazát szeretem.

Hazámért mindent megteszek,
higgyenek nekem Emberek
lehet, hogy nem tettel hanem
modern irónnal számítógéppel.

Már megint építsük újjá az Országot !
Megint váltsuk meg a Világot !
Könyörgöm miből ?
Hiszed, hogy lesz jobb Életünk,de mitől ?
Mikor semmink nincsen,
mert a külhoné itt minden
és Ő akar Minket útba igazítani,
mert azt hiszi, hogy lehet Minket evvel izgatni !

Hát nem !

Hazámat nem engedem,mert
Magyar vagyok és Magyarnak születtem.

Érd. 2010.04.12.


LÉGY HALÁLA

Jő a légy,zúg a fejem felett
agyon csapnám,de nem tudom,mert nincs itt a légy csapom.
Leszállt,tán most megfogom.
Nyújtom a kezem,elrepült útját szememmel követem.
Megyek feléje nesztelenül,
kezem remeg,testem feszült és most sikerült.
Leütöttem.
Légycsapó mondta,hogy "zit".
Légy mondta,hogy "mit" , s kiterül.

Végül sajnálom a legyet,mert mire az enyém lett
sokáig szenveded.

Ki tudja ki lehetett Ő ?
Tán király vagy munkás vagy léhűtő.

Fogtam beraktam egy gyufás skatulyába,
s ráírtam :
Enyém lett nehéz csatába esett el,
bíz ő már többé nem kell fel.

Megint egy léggyel kevesebb.

Érd. 2010.04.26.


ÜZENET AZ ÁLLAMFŐNEK

Mások szerint
lehet,hogy bevándorló vagyok.
Akik ezt mondják azok mennyivel mások.
Külhonban elvették a családi értékeimet,
elvették a földjeimet.
Tán meg is semmisítették őket.
Hisz nem az övék
hanem egy bevándorlóé
egy messzi tájról jött emberé.
Nekik semmi se szent.
Neki teljesen mind egy.
Csak azt tudják,hogy
e országot bemocskolják.
Szomorú,hogy ezt más Emberek hagyják.

Most inkább nem folytatom tovább.

Érd. 2010.04.28.


ITT VAGYOK

Látod itt vagyok
élek és létezem,
s a dolgomat teszem.
Ha bár dolgozni már nem igen szeretek,
mert fáj minden lépés e testnek,
de itt vagyok
élek és létezem,
s a dolgomat teszem.

Budapest. 2010.05.02.


SOHA SE TUDTAM

Soha se tudtam,hogy merre visz az utam
csak mentem előre,mint a múltban.
Nem láttam én senkit és semmit
és közbe mondogattam magamba,hogy ennyit.

Ennyit ? - kérdem most én

Nem tudom.

Nem tudom,hogy merre kell tájékozódnom
és merre kell mennem.
Most már nem tudom.

Soha se tudtam,hogy merre visz az utam,
csak mentem előre így céltalan.

Budapest. 2010.05.02.


ÁLMODTAM

Álmodtam kiállt a fiú egy reggelen kissé feszülten
Tán arról álmodtál ?- kérdi a lány kissé mérgesen.
Nem - feleli a fiú.
Hát akkor miről ? - kérdi a lány.

Álmomban messze jártam, hegyet völgyet bejártam
Álmomban egy fekete paripát vezettem,s a honnét jöttem elfeledtem.
Álmomban sárba kúsztam és egy tavat is átúsztam.
Álmomban királyfi voltam, s egy királylányt megcsókoltam.
Álmomban mást is mondtam,de a választ meg se vártam
Álmomban messze jártam,
s hirtelen felébredtem,hogy miért ne kérdezd, elfeledtem.

Budapest. 2010.05.05.


SZERETLEK

Téged csak szeretni lehet,
mert csinos és szép
Nő vagy Kedvesem

Érd. 2010.05.06.


MÁR KÉSŐ

Már késő ezt elfeledni
már késő ezt jóvá tenni,
hogy mikor fogod ezt senki e tudja
már többet mondtál, mint múltkor szóltál,
hogy miért ?

Azt csak Te tudod ha emlékedbe megmarad
e múló gondolat
itt TE kötött és Te csomózod ki a fonalakat.

Érd. 2010.05.06.


NYÁRI NAP DÉLUTÁN

Nyári nap délután
sétálunk a csendes utcán
kellemesen,szerelmesen
kissé bódultan,de csendesen.
Figyelem Őt
a szerelmem baloldalán haladó Nőt...

Figyelem a járását
a bájos mosolyát
és a kecses alakját.
Tetszik nekem Ő
a szerelmem bal oldalán haladó Nő.

Érd. 2010.05.07.


SZERETEM
Oly szép dolog a szerelem
szeretem mikor szeretkeznek
az Emberek,
akkor rosszat nem csinálnak
és szépet alkotnak,
mert oly szép dolog a
szerelem.

Érd. 2010.05.13.


CSAK

Csak.
Csak írom, írom, írom
a sorokat,
s evvel kiírom magamból
a gondokat.

Budapest. 2010.05.19.


KELL KÁPOSZTA ?

Hát hogyne kéne
csak ki kéne menni érte
hová ? - kérdi nénje
a teraszra,
mert ott terem minden
káposzta.

Érd. 2010.05.24.


JÓ REGGELT !

Jó reggelt

itt vagyok,

felkelt a Nap,

s Ti még

alszatok ?

Jó estét

itt vagyok

az égbolton

világítanak

a csillagok,

s

Ti még alszatok ?

Jó reggelt itt vagyok ébredjetek fel

már elmentek az angyalok.

Budapest. 2010.05.29


MEGKOPOTT SZÍV

Megkopott a két szív,
de most

TAVASZ VAN,

és újra életre kel a megkopott két szív,
újfent ragyognak a csillagok,
s az est boldogságot hozott.

Most tavasz van és újra életre kel
a megkopott két szív,
s már semmitől se fél
a megkopott két szív.

Budapest.2010.05.30.


MIKOR FELTESZEM ...

Mikor felteszem a régi bakelit lemezeimet
eszembe jutnak a régi csodás szép képet,
izgalmas meghitt jelenetek
és a még mindig gyönyörű Hölgyek
akik még akkor fiatalok voltak,
s nekünk fiataloknak szeretetet és hitet tolmácsoltak
hitet, hogy hinni kell a szerelembe.

Mikor felteszem a régi bakelit lemezeimet
emlékeimben a múltat fel idézem,
s a újra emlékembe él a szerelmem,
s az a más jobb világ.

Mikor szabad, hosszú loboncos, farmernadrágos
tinédzser voltál,
mikor éjszakákat át buliztál, időnként jól
bepiáltál és jókat csajoztál.

Mikor felteszem a régi bakelit lemezeimet
tiszta, csilingelő hangok szállnak az éterbe,
s ilyenkor srácnak eszébe jut a régi szép szerelme.

Akkor szép volt.

Érd. 2010.06.03.


ESZEMBE

eszembe jutottak azok a képek
egyben elidéztem már a múltat
amikor még együtt sétáltunk
és semmi mást nem csináltunk
csak beszélgettünk a jövőről
és semmi másról
akkor még fiatalok voltuk
és másképp gondolkodtunk
fiatalok voltunk
vissza teszem a képeket
a fiók mélyére és evvel
elfeledem a múltat egy kis időre.

Érd. 2010.06.09.


MEGLÁTTALAK

Miután megláttalak, megérintettél,
s így már szívemhez szóltak a szavak.
Csak Téged néztelek és Téged hallgattalak.
Néztem gyönyörű mosolyodat és hallottam a csilingelő szavaidat.
Szerelmes vagyok.
Ha látlak, akkor iszom a szerelemnek összes levét,
és kortyolgatom minden finom ízét.
Kortyolgatom, mert Ő kell nekem.
Most már Ő az én legszebb Kedvesem.

Budapest, 2010.06.19.


KIS BUTÁM

Ne sírj!
Egy könny cseppet se ejts,
mert a szívemet szomorítod.
Inkább nevess,
mert akkor a szívemet boldogítod.

Csak nevess, és nevess.
Mutasd meg, hogy neked jobban megy,
mert az Élet szép és vidám.
Tudd meg kis butám.

Érd. 2010. június.23.


NYÁR

Színes ruhák,
fehér trikok,
tarka blúzok,
rövid szoknyát,
és ezt a csinos
Hölgyek hordják.

Érd. 2010.június.04


JÓ ÉJSZAKÁT !

Jó éjszakát, nyugovóra tér a Világ.
Csendben alszanak a gyerekek, felnőttek akik már tényleg felnőttek.
Jó éjszakát ismét nyugovóra tér már a Világ.
Szép álmokat, aludjatok, és álmodjatok nagyokat, hogy egyszer jobb Világ lesz.
Akkor,majd az embernek is jobb kedve, és hitele lesz.
Higgyetek csak benne,
oly milyen jó lenne, ha ez a valóság lenne,
de csak ez egy ÁLOM.

Reménykedj, hát JÓ BARÁTOM!

Jó éjszakát.

Érd. 2010 július 08.


MEGFOGNÁM A KÉT KEZED

Megfogtam a két kezed,
és éreztem rajta a szereteted,
amely nekem csak jót jelent,
mert megfogtam a két selymes kezed.

Kérlek ezt később el ne feled,
hogy egyszer megfogtam a két selymes kezed,
melyen éreztem a hozzám fűződő szeretetet.

Érd.2010 július 10.


ÚJ ERŐRE

Új erőre kap a csapat,
mert most szépen játszanak,
így megemelem előttük, a nem létező kalapomat.

HAJRÁ FRADI ! ! !

Érd. 2010.június.12


AZOK A KUTYA SZEMEK / MACINAK /

Már csak egy szempár vigyázz reám
csak egy szem pár néz fentről furcsán,
és kérdi, hogy h i á n y z o k - e még neked gazdám.

Tudom, hogy buta voltam,
s reggel rád nem hallgattam,
mikor mondat, hogy nem lesz baj,
és másnap reggel vissza jössz hozzám, édes gazdám.

Most már az " P i c i " anyu vigyázz reád,
én majd fentről nézlek téged,
és kísérem az életed,
s vigyázz anyámra kérlek.
Édes gazdám

Érd. 2010. július 16.


MEGÉRINTETTELEK.

Megérintettelek, mert néztem egy szépséget,
éreztem bőröd finom puhaságát,
tested harmonikus mozgását,
hajad selymes, lágy hullámzását,
csillogó szemeid sejtelmes sugárzását.

Megérintettelek, mert egy csodálatosan
szép Nőt, érinthettem meg,
mert még mindig Kedvellek.

Érd. 2010. július 21.


KICSI NOYBI

Kicsi Noybi.
Sokan Téged emígyen hívnak,
mert ugyan felnőtt vagy,
de mosolygós, nevető felnőtt srác vagy.
Kicsi Noybi.
Vidám lelkű, jó természetű,
segítő kész emberke.
Kinek szíve még gyermekecske,
járása, mint a kis kecske,
lelke tán menyecske ?
Ül gyorsan autóba,
kissé rátér egy földútra.
Ahol megtalálja a telefon számát,
s felhívja édes párját,
hogy élvezze annak finom, selymes csókját.

Kicsi Noybi.
Így mondja a sok gyerek,
mert e Emberkét kedvelik,
mert a Kicsi Noybit szeretik.

Érd 2010 július 21.
 
 
0 komment , kategória:  Kavalkád 2010-ből  
Valéria
  2010-07-14 14:46:42, szerda
 
  PÉCS LEGSZEBB HÖLGYE.

EGYSZER MÁR. ...

Egyszer már láttalak közelről,most kérdted,hogy merről.
E titkot most még nem árulom el
megtartom magam,hogy Téged evvel ne zavarjalak.
Ha úgy lesz rá erőm
akkor Hozzád megyek és szeretettel
majd Téged szeretlek.
Most még egy kicsit az orvoshoz kell járnom,
de ígérem,hogy e hibámat ki javítom,
s Téged ebben az évben felkereslek,
hogy szerelemmel szeresselek.

Érd.2010.01.14


HA OTT IS ESIK.

Meglátod,hogy majd ott is esik
akkor két Ember a szobában létezik.
Együtt örülnek a télnek,
most együtt vannak és a sötétben
nem félnek.
Elvannak egymással foglalva
és nem gondolnak senki másra.
Nézik egymás két szemét,
érzik egymás finom leheletét és élvezik
a két test melegét.

Érd.2010.01.30.


ÖSSZEFOGOM. ...

Mikor összefogom
a gyönyörű csillogó hajadat
számomra ez boldogságot jelent,
mert az estén, egy Kedves Nővel tölthetek,
Akit nagyon kedvelek.

Érd.2010.

 
 
0 komment , kategória:  Hódosi Valéria  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 142 db bejegyzés
Összes: 1553 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 68
  • e Hét: 276
  • e Hónap: 1618
  • e Év: 3973
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.