Belépés
naca1022.blog.xfree.hu
"..Leginkább a pillangóhoz hasonlítok. Ha megpróbálsz birtokolni, kisiklok a kezeid közül. Ám ha szabadon engedsz, örökké hozzád repülök majd.." . Naca
1969.10.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Nincs Cím
  2010-08-25 18:45:30, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Motorok...autók  
Veterán
  2010-08-25 18:43:46, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Motorok...autók  
Tesla Roadster
  2010-08-25 18:39:54, szerda
 
  Statisztikailag lehet elektromos autó, de a valóságban...

Bármennyire zseniális tehát a százezer eurós (28 millió forintos) Tesla Roadster, nem működik rendesen, azaz nem életképes. Szerintem a környezettudatossággal pózolni szerető amerikai celebritások ennek dacára meg fogják venni (ötödik autónak), de sajnos nem jelent végleges megoldást a fosszilis üzemanyagok problémájára. Az egészben viszont az a legszomorúbb, hogy az elektromos technológiát illetően a Tesla fényévekkel előzi meg az autóipart, hiszen más még hasonló kompromisszumokkal sem kínál elektromos kocsit. Vagy ha mégis , akkor az tényleg alig több, mint egy zárt karosszériás golfautó.
 
 
0 komment , kategória:  Motorok...autók  
Alvó kutyusok
  2010-08-18 08:49:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kutyusok  
Tüzijáték Augusztus 20.
  2010-08-18 07:51:21, szerda
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Hazánk  
Az államalapítás ünnepe
  2010-08-18 07:43:49, szerda
 
 Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja.
A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. István a magyar államiság és a kereszténység alapjait lerakó Géza fejedelem fia, a honfoglalást (896) vezető Árpád fejedelem ükunokája.
E korszak a kereszténység európai kiterjesztésének évszázada volt. A bizánci egyház térítői már a 9. század második felében megjelentek a térségben, a római egyház a 10. század során térítette meg a Kárpát-medencétől északra élő népeket. Történelmi párhuzam nélkül is igaz a kijelentés: az új évezred küszöbén Magyarország csatlakozott Európához.
István uralkodása idején augusztus 15-én, Nagyboldog-asszony napján hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot. Ekkor tartották az un. törvénynapokat. (Misztikus egybeesés, hogy István éppen ezen a napon halt meg 1038-ban.)Később Szent László király hozott döntést az ünnepnappal kapcsolatban: áttették augusztus 20-ra, mert 1083-ban e napon avatták szentté I. István relikviáit a fehérvári bazilikában.
A történelem során már Nagy Lajos uralkodásától kezdve augusztus 20. egyházi ünnepként maradt a köztudatban.
1686-ban XI. Ince pápa elrendelte, hogy Buda vára töröktől való visszafoglalásának évfordulóján évente emlékezzék meg az egész katolikus világ Szent István ünnepéről - az egyház augusztus 16-án tartotta az ünnepséget.
1771-ben XIV. Benedek pápa csökkentette az egyházi ünnepek számát, s a Szent István-nap is kimaradt, de Mária Terézia mégis elrendelte a megtartását, sőt, azt nemzeti ünnepként a naptárakba is felvétette! 1771-ben ő volt az aki elhozatta Bécsbe, majd Budára a Szent Jobbot, amelyet ez időtől körmenetben vittek végig a városon augusztus 20-án.
Az 1848-as szabadságharc után hosszú ideig nem tarthatták meg a nemzeti ünnepet. Ezt követően először 1860-ban ünnepelhették meg ezt a napot, amely országszerte nemzeti tüntetéssé fajult.
A kiegyezést követően teljes mértékben visszanyerte méltóságát az ünnep: 1891-ben Ferenc József munkaszüneti nappá nyilvánította. A két világháború között mindez kiegészült a Szent István-i (Trianon előtti) Magyarország visszaállításának össznemzeti célkitűzésére való folyamatos emlékeztetéssel.
Augusztus 20-a 1945-ig nemzeti ünnep volt. Majd ezt eltörölték, de az egyházi ünnepek sorában még 1947-ig ünnepelhették nyilvánosan. Az akkori rendszer számára az ünnep vallási és nemzeti tartalma miatt nem volt vállalható. Azonban teljes megszüntetését sem tartották követendő célnak ahogy az a tisztán vallási ünnepek egy részével történt, de tartalmilag megújították.


Szent István ősi ünnepéből az "új kenyér ünnepe" lett, majd az új alkotmányt, mint új szocialista államalapítást, 1949. augusztus 20-ra időzítették. Ettől fogva 1949-1989 között augusztus 20-át az alkotmány napjaként ünnepeltük. (1950-ben az Elnöki Tanács a népköztársaság ünnepévé is nyilvánította!
A rendszerváltozás óta, 1989-től ismét a régi tradíciók szerint rendezik meg a Szent Jobb-körmenetet. Szent István ünnepének igazi újjászületése csak 1991-ben történt meg!
Az első szabad választásokon létrejött Magyar Országgyűlés 1991. március 5-i döntése Szent István napját a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepének nyilvánította.
 
 
0 komment , kategória:  Hazánk  
Cicus
  2010-08-15 11:38:31, vasárnap
 
  
 
0 komment , kategória:  Cicák  
Aranyos
  2010-08-15 11:30:55, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Olyan babás....  
Még érzem...2010.09.
  2010-08-15 11:27:56, vasárnap
 
  "Ott akarok melletted lenni, mikor reggel van, csak nézni, mikor nyújtózol egy nagyot, ásítasz és félálomban megölelsz s hozzám bújsz; mindezt ébren- éberen akarom végignézni.
Majd kiszáradt száddal, gyengéden adsz egy puszit a homlokomra és a fülembe durmogsz mint egy maci. Ott akarok lenni melletted, mikor kijössz a zuhany alól és vizes, félig pucér testeddel mögém állsz, és a nyakamat puszilgatod, mikor én a kávét csinálom a reggeli zűrzavarban.
Ott akarok, lenni melletted miközben elmész és nézni akarom, ahogyan becsukod az ajtót.
Ott akarok lenni melletted, mikor hazajössz, megölelsz és elmondod, hogy milyen volt a napod.
Ott akarok lenni melletted és nézni, hogy miként nézel rám.
Melletted akarok lenni, amikor álmosan iszod a kakaódat, miközben a TV- ben agybutító műsorokat nézünk és hozzád bújni, akkor, amikor semmi dolgom sincs és érezni, hogy biztonságot adsz, biztonságot ad tested melegsége és lágysága.
Melletted akarok lenni miközben nevetsz és együtt akarok veled nevetni és egymáson nevetni; egymás butaságán.
Veled akarok lenni, mikor valami fáj, vagy ha megbántott valaki.
Veled akarok lenni, moziba menni, eljátszani, hogy hogyan ismerkedtünk meg, újra s ÚJRA.
Melletted akarok lenni minden este és reggel, melletted elaludni, hozzád bújni, "miért"- eket feltenni, mint egy 5 éves kisgyerek.
Magabiztosságod mellett eljátszani egy kislányt, aki semmit sem ért, csak azt tudja elmondani, hogy mennyire szeret és becsül.
Nézni akarom nap, mint nap, ahogy megmosod a fogad, ahogy felöltözöl, befújod magad a parfümöddel. Veled akarok lenni, amikor beteg vagy és megcsókolni téged és nem érdekelne, ha elkapnám; még ha halálos beteg is lennél.
Ha az lennél, akkor addig csókolnálak, míg el nem kapom, hisz ha elvesztenélek, akkor nem lennék senki sem.
Veled halnék meg, hisz az életem nélküled semmit sem érne.
Nem tudnám elviselni a hiányodat, hisz akkor minden nap arra gondolnék, hogy veled akarok lenni, minden áldott nap és nézni, hogy mit- miért- hogyan csinálsz.
Veled akarok lenni ráncosan, öreg, ráncos bőröddel is bearanyoznád minden napom, hisz arra emlékeznék mindig, amikor megismertelek. - Fiatalon.

Egyszer mikor ott voltál nálam, csak néztelek.
Veled akartam lenni, de te nem velem.
Néztelek mikor felkeltél, nem adtál puszit a homlokomra, nem bújtál senkihez, hisz egyedül feküdtél az ágyadban és nem velem...
Az ajtó küszöbén álltam és félve kukucskáltam befelé. Eszembe jutott a múlt, s még sok más egyéb... Végig néztem, ahogy fogat mosol, s közben én a napi rutinommal csináltam a kávét.
Veled akartam lenni, s addig veled is voltam, s néztem, miként az utolsó bőröndödet viszed ki az ajtón. Néztem mikor kimentél, s nem tettem semmit, nem akadályoztalak meg utadban.
Néztelek mikor visszaadtad a kulcsod, halkan síros hanggal megköszöntem.
Majd kiléptél az ajtón, s néztelek, ahogy örökre becsukod azt."
 
 
0 komment , kategória:  Neked...  
Csillaghullás
  2010-08-15 11:20:44, vasárnap
 
  Az augusztusi csillaghullás az átlagosnál is nagyobb élményt nyújthat, mert a számítások szerint bolygónk a Perseida-meteorraj egy sűrűbb porsávját keresztezi. A meteorok 11-e után is jó pár napig észlelhetők.

Bolygónk keringése során augusztusban találkozik a Perseida-meteorrajjal. A meteorrajok az űrben keringő törmelék-áramlatok, amelyet üstökösök vagy kisbolygók szórnak szét pályájuk mentén. A Perseidák darabjai a Swift-Tuttle-üstökösről szakadnak le keringései során. Ezek a törmelékdarabok válnak meteorokká - vagy más néven hullócsillagokká -, amikor belépnek a Föld légkörébe.

Bár az augusztusi "csillaghullás" minden évben szép élményt nyújthat a meleg nyári éjszakákon, a Perseida-metorraj 2004-ben kitörést produkálhat. A számítások ugyanis azt mutatják, hogy a Föld keresztezni fogja a meteoráramlat szülőégitesteként azonosított üstökös 1862-es napközelsége idején kibocsátott poranyagát, így esély lehet a más évekénél valamivel gazdagabb "csillaghullás" megfigyelésére (de minden ilyen számítás magában rejt némi bizonytalanságot).

Ha az előrejelzések igaznak bizonyulnak, a látványosabb "hullócsillageső" 2004. augusztus 11-12-én (szerdáról csütörtökre virradó) éjszaka várható, nyári időszámítás szerint 23 óra körül.

A legintenzívebb hullás mintegy fél-egy órán tarthat, amikor - ideális viszonyok esetén (felhőtlen, zavaró városi fényektől mentes égen) - percenként akár 2-3 meteort is megpillanthatunk.

A földi légkörbe jutó meteoroidok anyaga nagyon kis sűrűségű: a parafához vagy az instant kakaóporhoz hasonlítható. Tulajdonképpen azért okoznak látványos fényjelenséget, mert igen nagy, közel 60 km/másodperces sebességgel találkoznak Földünkkel. Ekkor a légkör atomjainak és molekuláinak ütköznek, fénysugárzásra gerjesztve azokat. A súrlódás miatt saját anyaguk is 1000 Celsius-fok fölé hevül, így sugározni és darabolódni kezd. Az égen gyorsan áthaladó objektum ezért útja mentén látványos fénycsíkot húz - ezt nevezzük meteornak vagy hullócsillagnak. Maga a jelenség csak néhány tizedmásodpercig látható, miközben a test anyaga elfogy, és a hullócsillag kialszik.

A meteorhullás során megfigyelhető a radiáns-hatás, amely miatt a meteorok az égbolt egy pontjáról látszanak érkezni. Ez perspektivikus hatás következménye - az egymással párhuzamosan repülő szemcsék látszólag a végtelenből, egy pontból indulnak, akárcsak az egymással párhuzamos vasúti sínek. Radiánsnak nevezzük azt a területet, ahonnan a meteorok érkezni látszanak. Ez a most tárgyalt esetben a Perseus csillagkép területére esik - ezért is nevezzük a rajt Perseidáknak.

A Perseidák gyors, útjuk mentén zöldes-kékes nyomot hagyó meteorok. Nyomaik akár 1-2 másodpercen át is láthatók maradnak. Ez a maradandó nyom részben a felizzott test elporladásából származik, részben az ionizált levegő marad elég forró a sugárzáshoz a hullócsillag útja mentén. Ritkán a felsőlégköri szelek hatása is megfigyelhető, amelyek elfújva a meteornyomot, annak látványos torzulását idézik elő.
A legszebb látványt természetesen a legfényesebb meteorok adják, amelyeket külön névvel is illetnek: tűzgömbök (másként bolidák). Ezek az égbolt legragyogóbb állandó fénypontjánál, a Vénusznál is fényesebbek. A Perseidák csillaghullása során több tűzgömb is várható, amelyek közül a legszebbek robbanásukkor bevilágítják az éjszakai égboltot.

A Perseida-meteorok megfigyelése egész éjszakás program. A radiáns ugyanis éjfél előtt kb. fél/egy órával emelkedik a horizont fölé, így a megfigyelést is ekkor érdemes kezdeni. A meteorok tanulmányozásához elsősorban sötét, zavaró fényektől mentes hely, valamint nagy türelem szükséges. A megfigyelést legkényelmesebb nyugágyban fekve, de mindenképpen vízszintes testhelyzetben végezni. Utóbbi esetben a fejünket támasszuk alá, a legtöbb meteor ugyanis nem az égbolt tetőpontja (zenit) közelében, hanem a látóhatár felett 40-60 fokos magasságban villan fel.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 17 db bejegyzés
e év: 62 db bejegyzés
Összes: 474 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 21
  • e Hét: 315
  • e Hónap: 497
  • e Év: 27488
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.