Belépés
eva0817.blog.xfree.hu
A szeretet művészet,semmi sem fontosabb a világon,mint megtanulni ezt a művészetet. Úgy éld a jelent,hogy egyszer az majd múltad lesz,mely tönkre teheti a jöv... Kárpáti Éva
1943.08.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
Álmomban álmodtam
  2010-01-31 19:01:29, vasárnap
 
  Álmomban álmodtam

"Reggel, mikor felébredek keresem az álmom,
de bármerre is nézek, sehol sem találom.
Szemembe könny szökik, fáj a valóság,
nem fogom már látni, tudom, ez az igazság.

Gyönyörű álom volt nem fogom feledni,
eszembe juttatta, hogy tanultam meg szeretni.
Könnyeim letörölve felkelek az ágyról,
felveszek egyet gyönyörű ruhámból,

így kezdem a napot, s csukom az ajtót,
lábamra felveszek egy könnyű kis papucsot,
csinálok egy szendvicset, s megeszem lassan,
mindent úgy teszek ahogyan álmomban.

Nyílik a szobaajtó bemegyek csendben,
az ágyon édesen alszik a kedvesem.
Mellé bújok, homlokon csókolom,
szeretlek szerelmem, fülébe suttogom.

Felébred és átkarol, megcsókolja számat,
gyengéden körül öleli a derekamat,
s ekkor összerezzenek, és ébredezni kezdek,
egy álom volt az egész, mégis mindenre emlékezek."

Jó éjt!!!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
BARÁTSÁg
  2010-01-31 06:47:05, vasárnap
 
 Márai Sándor: A tapintatról és a gyöngédségről

Mert van valami, ami több és értékesebb, mint a tudás, az értelem, igen, becsesebb, mint a jóság. Van egyfajta tapintat, ami az emberi teljesítmény felsőfoka Az a fajta gyöngédség, mely láthatatlan, színtelen és íztelen, s mégis nélkülözhetetlen, mint fertőzéses, járványos vidéken a forralt víz, mely nélkül szomjan pusztul, vagy beteg lesz az ember. Az a tapintat és gyöngédség mely, mint valami csodálatos zenei hallás örökké figyelmeztet egy embert mi sok és mi kevés az emberi dolgokban, mit szabad és mi túlzás, mi fáj a másiknak, és mi olyan "jó", hogy ellenségünk lesz ha megajándékozzuk vele és nem tudja meghálálni? Ez a tapintat, mely nem csak a megfelelő szavakat és hangsúlyt ismeri, hanem a hallgatás gyöngédségét is. Vannak ritka emberek, akik tudják ezt. Akik a jóságot, mely mindig önzés is, pártolták és nemesítették, s nem okoznak soha fájdalmat barátságukkal, vagy rokonszenvükkel, nem terhesek közeledésükkel, nem mondanak soha egy szóval többet, mint amit a másik el tud viselni, s mintha külön, nagyon finom hallószerveik lennének, úgy neszelik mi az, ami a másiknak fájhat. S mindig tudnak másról beszélni. S oly élesen hallanak mindent, ami veszélyes az emberek között, mint az elektromos hallgató fülek érzékelik a nagy magasságban felhők között közeledő láthatatlan ellenséges gépmadarakat. A tapintat és a gyöngédség emberfölöttien érzékel. Igen, e két képesség emberfölötti
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bölcseletek mára
  2010-01-31 06:36:08, vasárnap
 
  Aforizma január harmincegyedikére

Nincs törvény, mely mindenkinek elég kényelmes volna. (Livius)

Aforizma január harmincegyedikére

Az ember ráhagyja magát arra, aki mentő kezet nyújt felé. (Victor Hugo)

Aforizma január harmincegyedikére

Az amnézia egy betegség, amelyben az a jó, hogy az ember, mindig új arcokkal találkozik. (Ismeretlen)

Bibliavers január harmincegyedikére

Jobb a hosszútűrő az erősnél; és jobb, aki uralkodik a maga indulatján, annál, aki egy várost vesz be. (Példabeszédek 16,32) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Biegelbauerer Pál: Töredék
  2010-01-31 06:30:24, vasárnap
 
 Biegelbauerer Pál: Töredék

Szent meggyőződésem, hogy az emberi kapcsolatokért igazán semmit sem lehet tenni. Sőt, amikor teszünk érte, éppen azt tesszük megvalósíthatatlanná, amit el akarunk érni. Az emberek nem megszerezhetőek. A testük igen, ők nem. A görcsös megszerezni akarás vakká tesz minket arra, hogy észrevegyük az élet kínálta lehetőségeket. Tökéletesnek akarunk látszani, holott nincs riasztóbb a tökéletes embernél. Az emberszívet a gyengeség ejti rabul, nem az erő, nem a hibátlanság. Minden olyan jelenségtől, amelyik veszélyeztetni látszik szabadságunkat, menekülünk. A kapcsolatért nem tenni kell, hanem elengedni kell. Mit? Az illúzióinkat. Elengedni azt az illúziót, hogy csak egy párkapcsolatban lehet boldog az ember. Elengedni azt az illúziót, hogy a másik szeretete tesz minket boldoggá. A másik szeretetét észre se vesszük, ha mi nem szeretjük őt. Mi az amit tehetek egy kapcsolatért? Semmit. Elég csak lenni. Lenni olyannak, amilyen vagyok. Vállalni azt a csodát, aki vagyok. Mint a kis virág. Ragyogni, illatozni, áradni. És lesz, akinek megnyílik a szeme az én egyedi és megismételhetetlen csodámra. Csak az én szemem se legyen zárva
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
Vasárnapod legyen kellemes
  2010-01-31 06:19:46, vasárnap
 
 Lev Tolsztoj: Szellem és test

Szörnyű, amikor egy ember, aki életét korábban a testben képzelte el, azt tapasztalja, hogy ez a test megszűnik létezni, mégpedig szenvedés közepette! Olyasvalaki viszont, aki szellemi életet él - számára az élet többet jelent a testbezártságnál -, az anyag megszűntével a szellem megerősödését éli át. A szenvedés, mely természeténél fogva az anyag tartozéka a szellem bejárhatatlan magaslatait nem éri el. Ekképpen, és minden vonatkozásban, emelkedik a parányi lét fölé a mennyei szféra - szavak hiányában így nevezem a szellem magasztos, körülírhatatlan, mindenek felett álló világát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Álom-ének
  2010-01-30 16:38:27, szombat
 
 Őri István
Álom-ének

Az álmok tengere furcsa szerzet
ott lélek léleknek üzenhet,
s szív vallhat szívnek szerelmet.
Ott minden - mi itt nem - lelhető
ott vagyunk Isten is - világot teremtő.

Az álmok világa furcsa szerzet
az álmokban virág vall virágnak szerelmet
az álmokban, ki' van, mind angyalok
fejükön fénylő tündér-glória ragyog.

Az álmokban ritkán van szenvedés
s ha fáj is, mit élsz - jön az ébredés.
Az álmokban zöld a fű, és minden vidám
az álmokban mindig süt a nap,
mint szép őszi délután,
amikor Ő jött feléd,
megfogtad szép kezét,
s azt hitted, mindez örök... -

Az álmokban így van mind' -
a valóban mögöttünk az Élet sündörög.
De sebaj! újra itt az éj,
csukd be szép szemed,
álmodj és remélj!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rajnai-aforizmák (szerelem)
  2010-01-30 07:23:05, szombat
 
 1. A szerelem, a művészet, az imádat, a költészet és az istenhit mind egy tőről fakad. Lelkünk földön túli fenségéből, életen túli reménységéből.

2. A szerelem magának akarja a másik lényét, teljességét, minden rezdülését. Mert a szerelem az egész embert akarja, kéri, követeli! A szerelem az önzés és a jóság finom férce: birtokvágy és áldozatkészség. Akarni mindent adni és elvenni. Szenvedély és égi tisztaság különös egyensúlya, párhuzama és háborúja. A szerelem, - mozgás. Erők egymásnak feszülése és egymáshoz simulása. És halál is, mert a szeretet vagy a pusztulás útkészítése.
3. A szerelem első jele, hogy fáj a másik hiánya.

4. A szerelem édes illúzió. Lelkünkben egy saját ideált hordozunk, s keresünk valakit akiben ez a szép kép visszatükröződik. Hamar rájövünk, hogy a kép és az ember között különbség van, s minél mélyebb, árnyaltabb a lelkünk, annál jobban látjuk a különbséget. Ilyenkor három dolog történhet. (1) Egymással viaskodás, (2) szakítás, vagy (3) szeretet. Mindhárom fájdalmas, de másképp. Az első táplálja, ám hosszútávon felemészti a szerelmet, a második felszámolja, a harmadik átformálja azt. De a harmadik jobb emberré is tesz, és ebben lehet a szerelem értéke. Ha elvezet a szeretethez, ami - hosszú és fáradságos úton - visszavezet saját ideálunk gyakorlati megvalósításához. Mindez persze rengeteg háború, szenvedély, vadság és szelídség, ölelés, szenvedés, áldozat és erotika gyönyör-gyötrelmes indái között.

5. Néha úgy érezzük, hogy a szerelem és a boldogság közé majdnem egyenlőségjelet lehet tenni.

6. Házasság: örökre vállalak mert szeretlek. Élettársi viszony: bútorozzunk össze, amíg nem találunk egy jobb partit.

7. Drágább az igazgyöngy az olcsó másolatnál. De százszor inkább a jó házasság az alkalmi szerelemnél.

8. Ébredtem, s eszembe jutottál.
Jártamban-keltemben a szívemben voltál.
Ha tudnád, ha tudnád, milyen szép voltál!

9. A szerelem esendő. Törékeny. Óvni és félteni kell.

10. Álmomban és szerelmemben nincs lehetetlenség 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Tudomány, művészet
  2010-01-30 07:11:05, szombat
 
  Az ember véges. Időben és térben. Választania kell. Mindenre nincs ereje, sem ideje. És választása nagymértékben befolyásolja jövőjét.

Ki a jó tudós? A válasz talán könnyű: akit a valóság episztemikusan igazol.
Ki a jó művész? A válasz itt jóval nehezebb. De talán az, aki felszínre emeli és karakterizálja a szépet. Ad, és odaad. Lefest valamit a valóságból. Ecsettel, szavakkal, hangokkal, ábrákkal. Sok egyébbel. Hogy felébressze bennünk az embert. Magát és minket mutat meg. Önző és nagylelkű egyszerre, szent és zsarnok, de más-más összefüggésben.

Tömeg, vagy individuum? Ez attól függ, alkotsz, vagy harácsolsz. Ha adsz és alkotsz, már nem lehetsz tömeg, mert a kevesebbekhez tartozol.

Hedonizmus. A testi örömök mértéktelen hajszolása. A boldogság fontos. A legtöbb cselekvés mozgatórugója. A hedonizmus is boldogság. Egy darabig. Azután öl és pusztít.

Először önmagát: mikor mindig feljebb helyezi az ingerküszöböt. (Azért, hogy a korábban átélt gyönyört újraélje. A lelki devalvációval szemben teszi, de ezúton tovább devalválja lelkét.)
Mindenki mást is: mert kisajátít, elvesz és elbirtokol. Azt mondja: gyere és élj! Éld meg - jó alaposan - az életet! És közben halni megy. Ölni, rombolni. Mást is, nem csak magát... Mert szándéka mértéktelensége a cselekvés mértéktelenségét prognosztizálja, aminek következménye rohamos devalváció. Előbb csak lélekben, aztán testben is. Nem a testi gyönyörrel van baj, hanem a mértéktelenséggel. Mert a mértéktelenség rombol.

A hedonizmus bírál és élősködik.
Bírál, mert értékeket kritizál mikor a tudós vagy a művész erőfeszítéseit megvetve ellentétes úton jár és másokat is erre buzdít.
És élősködik, hiszen élvezi a tudós és a művész eredményeit, javait.

A hedonizmus és a tömeg majdnem egyenlő. Minden korban.
És soha nem a boldogsággal - mint igénnyel - volt baj, hanem a felszínességgel, a mértéktelen önzéssel és a butasággal. Ezek a legfőbb mozgatóerők.

Szerző Rajnai Lencsés Zsolt | 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akkor a mai bölcs gondolatok
  2010-01-30 06:47:15, szombat
 
 Bölcselet január harmincadikára

Gyorsan mosakszik valaki? Ne mondd rá, hogy rosszul, hanem csak azt, hogy gyorsan. Ha valaki sok bort iszik, ne mondd, hogy rosszul cselekszik, hanem csak azt, hogy sokat iszik. Mielőtt a szándékát megvizsgálod, honnan tudnád, hogy helytelenül cselekszik-e? Így nem fog veled előfordulni, hogy más lesz, amiről kézzelfogható észrevételeid származnak, és más, amit helyeselsz. (Epiktétosz)

Aforizma január harmincadikára

Nincs más szabálya a megújulásnak: keresni az igazságot és minden körülmények között ragaszkodni hozzá. (Le Play)

Bibliavers január harmincadikára

Vezess engem a te igazságodban és taníts engem, mert te vagy az én szabadító Istenem, mindennap várlak téged. (Zsolt 25,5)

Aforizma január harmincadikára

Jól érzem magam, figyelembe véve, hogy túléltem a nácizmust és két feleséget. (Albert Einstein)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Álmodj szépeket
  2010-01-29 21:49:20, péntek
 
 Ha most elalszol, repülj egy világba
az álom szárnyát szélesre kitárva
suhanj a széllel az éjszakai égen,
s a csillagokat kerülgesd ki szépen.

Suhanj úgy mint még soha, repülj
boldogan, s mindennek örülj,
mi szemed elé tárul az éjszakai tájban,
de pihenj egy kicsit a hold karjában.

Az ezüstös fénybe öltözött fák
boldogan intenek, s ki éjszaka lát
mindenki örömmel köszönt téged,
s csodálják reptedet, s már érzed

a boldog röpködés minden örömét,
mert ez az álom egy csoda lét,
s most én is repülni megyek,
az éj minden szépsége legyen veled!

(Kiss Tamás) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 157 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 157 db bejegyzés
e év: 1690 db bejegyzés
Összes: 9140 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 107
  • e Hét: 1601
  • e Hónap: 4818
  • e Év: 4818
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.