Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 263 
Megjöttek az új pénzeink
  2010-01-31 21:16:07, vasárnap
 
  Humor??? Link


 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Mo. -nem gyereknek való vidék
  2010-01-31 15:27:12, vasárnap
 
  Magyarország: nem gyereknek való vidék

Ma Magyarországon számtalan módja van annak, hogy szóval, gesztusokkal, nézéssel a honpolgár kisgyerekes sorstársai értésére adja: a gyerekek idegesítik, a gyerekek zajosak, neveletlenek és kényelmetlenek. Mit árul el rólunk, hogy ilyen gyakran és ilyen sokan találják idegesítőnek kiskorú honfitársainkat?

OK.hu"A szüleid nem tanítottak meg rá?" - hangzik az erősen pedagógiai jellegű kérdés a boltban/váróteremben/buszon. És hát a feddés csak részben szól a rendetlennek minősülő gyereknek, igazából mind a hangerősség, mind a tónus a gondviselőnek van címezve, aki - úgy tűnik - képtelen hozzáfegyelmezni a kiskorút egy feltételezett közösségi normához. Utóbbi nem létezik már régóta, s bár feltámasztása lehet, hogy üdvös lenne, jelen formájában ezzel csak annyit üzen a polgártársunk: "idegesít a kölyköd, csinálj vele valamit".

A kisgyerekes szülők ma Magyarországon számtalan hasonló mondatot tudnak idézni a "ne tessék hozzányúlni"-tól (múzeum, tipikusan), a "ne itt szaladgálj"-on át az "ide nem fog felférni"-ig (tömegközlekedés). Az élőbeszéd mellett még számtalan módja van annak, hogy gesztusokkal, nézéssel a honpolgár kisgyerekes sorstársai értésére adja: a gyerekek idegesítik, a gyerekek zajosak, neveletlenek és kényelmetlenek. Ez nem generációs szakadék. Van szerencsém személyes élményként idézhetni a nálam fiatalabbtól kapott feddést, miszerint ha a gyerek fél az utcán póráz nélkül rohangáló kutyától, az baj, hiszen "így mindig félni fog tőle". És néha látom fiatal emberek tekintetét a repülőn, amikor csecsemősírást hallanak. Szóval ez nem ifjak-vének harca.

Érdemes megkérdezni az ismerős kismamákat: tíz esetből hányszor segítenek nekik az aluljáróból felcipelni a babakocsit, vagy a villamoson-buszon hányszor engedik át nekik azt a helyet, ami a babakocsinak van kijelölve. Figyelem: nem ülőhely!, csak egy hely, ahova be lehet állni, és akkor a készség nem akadályozza mások mozgását. És persze vannak még a panaszos szállóvendégek, akiket zavar a gyereklárma, és emiatt a hotel hajlandó akár fizetni is, csak ne lássa a többgyerekes családot. Esetleg jön a szemrehányás a buszon, gyerekkel piacra igyekvő szülőnek (Budapest, kertváros, hétköznap délelőtt): "Miért ilyenkor kell vásárolni jönni?". Mind-mind megtörtént esetek, név és cím a kiadóhivatalban.

Szóban mindenki marhára szereti a gyerekeket. A szülőre feddőleg szólnak vadidegenek, hogyaszongya "tegyen már sapkát a kis fejére, megfázik". Meg lehet elandalodni a szőke tincsek, huncut szemek láttán - jobbára addig, amíg a gyerek nem mozog, hanem magatehetetlenül fekszik a babakocsiban. Ha járni kezd, neveletlen kis szörnyeteg lesz belőle, akinek azok az ostoba szülei mindent megengednek. A sokgyerekes családok általános megvetés tárgyai, hiszen jó eséllyel vagy hívő katolikusok, vagy cigányok, és az egyik rosszabb, mint a másik.

Mindenesetre mindkettő a gyerekeiből akar megélni, a mi pénzünkből, és ez rémes.

Elszórtan vannak ugyan jó kezdeményezések: sok étteremben van etetőszék, néhol gyerekmenü. Lehet kapni útikönyvet, amely a kisgyerekes családoknak szól. De az alapállapot mégiscsak az, hogy aki kisgyerekes, az 1., felelőtlen - hiszen hogyan tartja el a gyereket a mai világban, 2. nyilván mindent megenged, és rosszul nevel, mert a gyerek futkározik, felmászik és megfogdos, összetör; tessék, ugye megmondtam, 3. valamiképpen élősködik a közösség javain, visszaél a türelmével, és abszurd előjogokat követel magának.

Bár az elvárás az lenne, hogy a gyerek csendben üljön, s olyan frusztrált zombivá váljon, mint önjelölt közösségi nevelői - és később jó eséllyel ilyen is lesz, egyébként -, kezdetben nem az. Rohangál, hangoskodik, kérdez: érdekli a világ. Csak hogy lefussuk a kötelező köröket: igen, én is ismerek botrányosan nevelt, füstölőillatban pácolt, szigorúan vászonkendőben sétáltatott gyereket, aki hat napig ugyanabban a pelenkában mászkál, meg elkényeztetett, akaratos kis hülyét, akinek már a dömperje is Maserati volt. De figyelmeztetek mindenkit: aki azzal érvel, hogy vannak ilyen gyerekek, következésképp minden gyerek ilyen, az valamit nagyon elronthatott a felső tagozaton. Úgyszintén nem ér használni ebben a kontextusban a "néha", a "legtöbbször" és a "majdnem mindig" határozókat sem. Egyébként pedig: ha a gyerekek többsége ilyen lenne, az ürügy lenne-e arra, hogy mi neveljük a másét?

A helyzet az, hogy a magyar társadalom nemcsak a múltjával nincs kibékülve, a jövőjével sem. Amennyiben a jövőt a gyerekek jelentik. A gyerekeket és természetes környezetüket, a gyerekeseket (ne adj' isten: a családot) nemcsak azért kéne megbecsülni, mert majd fizetik a tébét és a nyugdíjat utánunk a még láthatóan sokáig fennmaradó felosztó-kirovó rendszerben. Hanem azért is, mert a hozzájuk való viszony a közösség tudatosságát, jövőbe vetett hitét s főként: kohézióját is mutatja. Az a nemzet/társadalom, amely nyűgként tekint a gyerekre, nem húzza sokáig. A mi hazánk sem.

Magyarország ma gyűlöli a gyerekeket. Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
a svéd nyugdíjakról......
  2010-01-31 12:30:35, vasárnap
 
  e-mailben kaptam........

Néhány szó a svéd nyugdíjakról......

Az elmúlt hetek nyugdíjháborújában szitokszóvá lett a skandinávok ellátási rendszere. Ezért megnéztük, milyen is arrafelé valójában az a bizonyos jóléti nyugellátás.
Amikor svédországi emberünk - nevezzük Johan Engbergnek - úgy érezte, eleget dolgozott már életében, elhatározta, hogy visszavonul. Mivel hazájában nincs megszabott nyugdíjkorhatár, de időskori ellátás csak 61 éves kor után jár, Johan a hatodik iksz betöltése után intett búcsút foglalkozásának.
Ekkorra már pontosan tudta, mekkora lesz a nyugdíja. (Svédországban egy átlagos nyugdíjas legalább 14 ezer koronát - 300 ezer forintnak megfelelő összeget - kap havonta.) A postás ugyanis évről évre kézbesítette neki azt a narancssárga borítékot, amelyben az állam értesíti őt arról, időskorában havonta mekkora összegű ellátásra számíthat.
Ahogy honfitársaitól, Johan Engberg adózott jövedelméből is 18,5 százalék nyugdíjjárulékot vontak le. Ebből 16 százalék az állami kasszába vándorolt - és értéke Svédország nemzeti jövedelmének arányában változott -, a maradék 2,5 százalék pedig emberünk úgynevezett prémiumszámláját gazdagította. A munkában töltött évek mellett azzal is nyugdíjjogosultságot lehet szerezni, ha valaki otthon marad gyermeket nevelni, katonai szolgálatot teljesít vagy felsőfokú tanulmányokat folytat.
A híres-neves skandináv jóléti állam további lehetőségekkel is kecsegtette Johan Engberget - 65 éves kora után garantált minimálellátásban részesülhet, és jogosult lesz az úgynevezett házfenntartási kiegészítésre. Leginkább azonban azt a mondatot szerette országa társadalombiztosítási tájékoztatójában, amely szerint mindazon svéd idősek életfenntartási támogatást kapnak, akiknek nyugdíja olyan alacsony összegű, "hogy abból nem lehet méltó színvonalon élni".
Magyarország legismertebb "svéd" nyugdíjasa Péterffy Árpád. A professzor évtizedekig vezette a debreceni szívsebészetet, és közben a stockholmi Karolinska Intézetben, majd Linköpingben is operált. Ezért - 25 éves magyar munkaviszonya, valamint 36 svéd szolgálati éve - alapján remek összehasonlítási alapja van a két nyugdíjrendszerről.
Svédországból háromféle ellátást folyósítanak neki. Kap egy alacsony összegű "népi nyugdíjat", a szolgálati évei alapján kiszámított járadéka viszont olyan jelentős összeg - két és félszerese a magyar nyugdíjának -, hogy bőven fedezi a megélhetését. "Zsebpénzként" pedig a magánnyugdíjpénztárától kap kiegészítést. Svéd nyugdíja annak ellenére is alig marad el korábbi fizetésétől, hogy adóznia kell utána.
Az északi országban a téma nem annyira átpolitizált, mint Magyarországon; erre utal, hogy idén először csökkent a professzor svéd nyugdíja. A társadalmi szolidaritás náluk arra is kiterjed, hogy az idősebb nemzedékek is részt vállalnak a nehezebb idők terheiből.Könyörgöm, vezessétek már be az e fajta nyugellátást.......nem félünk tőle!
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Leukémia: ilyen egyszerű volna
  2010-01-31 12:28:31, vasárnap
 
  Leukémia: ilyen egyszerű volna?

A zellerben és petrezselyemben is megtalálható az apigenin

Az egyebek közt a zellerben és petrezselyemben megtalálható apigenin nevű növényi flavonoid fogyasztása segíthet megelőzni a leukémiát - közölték csütörtökön holland kutatók.


A hollandiai Groningeni Egyetem kutatóinak kísérletei azt mutatták, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben előforduló apigenin alkalmas két típusú leukémiás sejt kifejlődésének gátlására.

Az eredmény azt jelzi, hogy az apigenin ígéretes lehet a leukémia megelőzésében - mondta el Maikel Peppelenbosch, a Cell Death and Disease című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzője. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a vegyület növelheti a leukémiás betegeknél alkalmazott kemoterápiával szembeni rezisztencia kialakulását is. Utóbbi tulajdonsága miatt inkább megelőzésre ajánlja, és használatának felfüggesztését javasolja a kemoterápia idejére.

A növényi flavonoidok antioxidáns hatású vegyületek, melyek megvédik a sejteket az oxidáció miatti károsodástól. Korábbi tanulmányok igazolták, hogy a zellerben, petrezselyemben, vörösborban, paradicsomlében és más növényi élelmekben megtalálható apigenin a petefészekrák ellen is védő hatású.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
Luneáris naptár
  2010-01-31 12:17:55, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp - Ezotéria  
fürdőszobai világítás
  2010-01-31 01:56:25, vasárnap
 
  20 apró trükk a fürdőszobai világításhoz

Nem is gondolnád, milyen sok múlhat a jól megtervezett világításon! Íme 20 pofonegyszerű ötlet, hogy tökéletes legyen a fürdőszobád.
Ez a helyiség az önmagunkkal való bátor szembenézés helye. Itt nemcsak az arcunk kedvező megvilágítására kell törekednünk, hanem a valóságot kell minél tisztábban láttatni. A szépséghibák kijavításához jól tervezett világítás szükséges.

Általános megvilágítás

• Lehetőleg szórt fényű általános világítást használjunk itt, mert az irányított fényforrások árnyékossá teszik az arcot, márpedig így sem sminkelni, sem borotválkozni nem szerencsés.

• Ne a mennyezet közepére szereltessünk egyetlen lámpatestet. Ennek fényében ugyanis szemünket a szemöldök, nyakunkat az állunk árnyékolja be.

• Az egyenletes világítás biztosítására több - szórt fényt adó - világítótestet helyezzünk el a mennyezeten.
Nem ajánlatos a fürdőben függesztett lámpatesteket használni.Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Mosoly
  2010-01-30 13:45:53, szombat
 
  Maresztól kaptam...... .........


Akarsz sokat keresni? - Igen. - Akkor jól elbújok.

Hogy lehet 30 birkát hatvan felé zavarni? - Az M3-ason

Mi van, ha a sündisznó nem megy iskolába? - Sünnap.

Mi van a tömegsír felett? - ??? - Csapatszellem!

Hogy hívják a cigány légitársaságot? - KOLOMP AIR.

Hogy állítja meg a nindzsa a teherautót? - Rálép a fékre

Hogy mondanád azt a lovat, amelyiknek levágták a lábát? -Hasonló.

Mi a biofajgyűlölet? -??? -Két kopaszbarack üt egy cigánymeggyet

Mi lesz a kígyó és a kenguru keresztezéséből? Ugrókötél

Mivel játszik a kis indián a sínek között? -Az életével.

Mi van az idegbeteg ló lábán? -Pszichopata.

Mi lesz a kecske és a kacsa kereszteződéséből? - ??? - McDonalds

Miért van a méheknek királynőjük? Mert ha kormányuk volna, nem lenne méz.

Mennyi az ember átlagos alvásigénye? Csak még öt perc ..

Mi kell a sörösládák cipeléséhez? Rekeszizom.

Miért nem eszik a rendőr reggel banánt? - Mert az déligyümölcs.

Ki követi el a legtöbb összeadási hibát? -Az anyakönyvvezető

Mit kell adni a hasmenéses vízilónak? ... - UTAT!

Milyen az arab lopakodó? - Teve mamuszban.
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Gondolatok a házasságról
  2010-01-30 13:44:41, szombat
 
  Erzsóktül kaptam....


Ha egy férfi elcsábítja a feleségedet, legjobb bosszú, ha hagyod hogy megtartsa.
David Bissonette

Házasság után a férj és feleség egy érem két oldala lesz; sosem néznek egymásra mégis együtt maradnak.
Sacha Guitry

Mindenesetre nősülj meg. Ha jó asszonyt kapsz, boldog leszel. Ha rosszat, filozófus.
Socrates

Az asszonyok nagy célokra inspirálnak és megakadályozzák, hogy elérjük azokat.
Anonymous

A nagy kérdés... amire még nem tudtam válaszolni..., "Mit akar a nő?"
Dumas

Volt néhány szavam a feleségemmel - neki egész fejezetei voltak velem.
Sigmund Freud

Néhányan a hosszú házasság titkát kérdezik. Rendszeresen járunk étterembe, hetente kétszer. Egy kis gyertyafény, vacsora, lágy zene, tánc.. Ő kedden megy, én pénteken.
Anonymous

Egyik feleségemmel sem volt szerencsém. Az első elhagyott, a második nem.

A legbiztosabban úgy jegyezhetjük meg feleségünk születésnapját, hogy egyszer elfelejtjük.
Nash

Feleségem és én húsz évig boldogok voltunk. Azután találkoztunk.
Henny Youngman

Egy ember apróhirdetett: 'Feleség kerestetik'. Másnap száz levelet kapott.
Mindben ugyanaz állt: Az enyémet viheti!
Anonymous

Minden házas embernek hinnie kell valamiben. Én azt hiszem, iszom még egy pohárral!
Henrik Schaefer
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
szívbetegség génjeinkbe kódolv
  2010-01-29 21:02:29, péntek
 
  Súlyos szívbetegség lehet génjeinkbe kódolva
Hiányzó láncszem a szívelégtelenség és környezetünk között

Kutatók kapcsolatot találtak a szívelégtelenség és génjeink, illetve környezetünk között, amely új lehetőséget kínál a szívbetegség kezelésére.


A Cambridge-i Papsworth Kórház kutatói balesetben elhunytak és szívelégtelenség miatt transzplantáltak szívizomszövetét összehasonlítva elsőként jutottak arra a következtetésre, hogy a betegek DNS-e bizonyos helyeken metilált, míg az egészségeseké nem. Ennek során az emberi DNS 4 féle bázisa közül a citozinhoz egy metilcsoport kötődik, s egyes gének kifejeződése megváltozik. A DNS-metiláció a fejlődésben - háziméhekben ennek hatására dől el, hogy a genetikailag egyforma lárvák közül kiből lesz méhkirálynő és kiből munkás, de ez magyarázza emberi egypetéjű ikrek más-más betegségekre való hajlamát is -, rosszindulatú daganatok kialakulásában, szkizofréniában és diabéteszben is igen fontos szerepet játszik. Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
12 városban ne vegyen levegőt
  2010-01-28 19:35:06, csütörtök
 
  Tizenkét magyar városban a még egészséges mennyiségű por több mint duplája kering a levegőben, Dorogon csaknem a négyszerese. A riasztási küszöböt reggel majdnem a mérőállomások felén átlépte a szállópor mennyisége. Budapesten pénteken elrendelhetik a szmogriadót, ha nem változik a helyzet, akkor szombaton csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek majd.

12 városában nagyon rossz a levegő minősége, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint az összesen 53 mérőállomásból legalább 19 esetében túllépte a szállópor (PM10) koncentrációja a riasztási küszöböt (11 állomáson nincs elérhető PM10-adat).
Link
 
 
0 komment , kategória:  Természet-Tudomány-Technika  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 263 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 263 db bejegyzés
e év: 1834 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 500
  • e Hét: 5318
  • e Hónap: 11604
  • e Év: 691911
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.