Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
Nap tippje
  2010-01-29 14:19:44, péntek
 
  Megfázás ellen védekezz alvással!

A kutatások szerint, aki napi hét óránál kevesebbet alszik, háromszor nagyobb valószínűséggel válik a téli vírusok áldozatává, mint az, aki nyolc órát vagy annál többet szunyókál.

(LifeNetwork)
 
 
1 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
J. D. Salinger művei a neten
  2010-01-29 14:17:04, péntek
 
  J. D. Salinger összes, kötetben megjelent műve a neten, magyarul Link

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Meghalt J. D. Salinger
  2010-01-29 14:14:08, péntek
 
  Meghalt J. D. Salinger, a Zabhegyező írója

Jerome David Salinger 1919. január 1-jén született New Yorkban, édesapja zsidó kereskedő volt, édesanyja ír katolikus családból származott. Egyetemet nem végzett, egy ideig esti tagozatra járt a Columbiára, de nem volt rajongója a felsőoktatásnak. A második világháborúban Európában harcolt, 23 éves volt, amikor besorozták. Részt vett a normandiai partraszállás hadműveleteiben, az európai fronton haditudósítóként dolgozó Ernest Hemingwayjel is itt találkozott. "Jézusom, micsoda pokoli tehetség!" - mondta róla állítólag Hemingway.
1940-től kezdve jelentek meg novellái különböző magazinokban (Colliers, Esquire, Saturday Evening Post), a tekintélyes New Yorker viszont csak 1946-ban adta ki Salinger Slight Rebellion off Madison című elbeszélését, ami korai változata a Zabhegyező egyik fejezetének (miután már 1941-ben egyszer visszautasította háborúellenes és fiatalokat "lázító" szövege miatt).

1951-ben publikált Zabhegyező című regénye egy csapásra kultikus figurává tette. Főművében egy frusztrált, kiábrándult és agresszív fiatal nemzedékről írt, rajtuk keresztül adva nyomasztó látleletet az amerikai társadalomról. A Zabhegyező főhőse, Holden Caulfield ennek a generációnak - és persze a mindenkori lázadó és elégedetlen kamaszkornak - az emblematikus alakja. Salinger ezzel a regénnyel csempészte be a káromkodást a magasirodalomba.

A regény több generációnak meghatározó élmény: John Lennon gyilkosa, Marc Chapman egyenesen azt állította 1980-ban, hogy azért ölte meg John Lennont, hogy ezzel is népszerűsítse Salinger Zabhegyező című regényét. Egy évvel később Ronald Reagen merénylőjénél is találtak egy példányt a kötetből.

A Kilenc történet (1953) címmel megjelentett novelláskötetben bukkan fel először a Glass-család, amelynek sorsát Salinger ezután következő műveiben önkényes időrendben meséli. A család - Holden Caulfieldéhoz hasonlóan - New York-i felső középosztálybeli értelmiségi közegből származik, a hét gyerek mindegyike kimagaslóan intelligens. Az Ilyenkor harap a banánhal című elbeszélés a legidősebb gyerek, Seymour öngyilkosságát meséli el.

Az 1961-ben Franny és Zooey címmel egy kötetben megjelentetett két kisregény a Glass-család két legfiatalabb tagjával foglalkozik. Salinger utolsó könyve 1963-ban jelent meg, és szintén két kisregényt fog egybe: a Magasabbra a tetőt, ácsok az író alteregójának tekintett Buddy Glass életének egy epizódját meséli el, a Seymour: Bemutatás-ban pedig Buddy beszél a halott Seymourról.

J. D. Salinger legutolsó publikált műve egy elbeszélés, ami 1965-ben, a New Yorker-ben jelent meg Hapworth 16, 1924 címmel, és Seymour Glass gyermekkori leveléből áll, amit 1924-ben egy nyári táborból írt szüleinek. Sokáig úgy volt, hogy az elbeszélés könyv formájában is megjelenik, de az író az utolsó pillanatban meggondolta magát, és a már kinyomtatott könyveket be kellett zúzni.

Salinger elszigeteltségéhez makacsul ragaszkodott: 1980-ban (a Boston Globe-nak) adott utolsó interjúja óta nem állt ki a nyilvánosság elé. Az elmúlt években többször fordult bírósághoz, hogy megakadályozza a róla szóló írások megjelenését, beperelt például egy svéd szerzőt, aki Sixty Years Later: Coming Through The Rye címmel megírta a Zabhegyező folytatását, és egy életrajzi mű szerzőjét (a brit Ian Hamilton), aki az író leveleit tette közzé a kötetében. 1953-ban költözött Cornish-ba, egy kisvárosba New Hampshire államban, ahol kétméteres kerítéssel vette körbe a házát. Ritkán nyilatkozott, és fénykép is kevés készült róla.

1949-ben született meg a My Foolish Heart című film Salinger Ficánka bácsi Conneticutban című novellája (a Kilenc történet egyike) alapján. A főszereplőnőt, Susan Haywardot Oscarra jelölték, de a film mégsem tetszett az írónak, ezután mereven elzárkózott műveinek megfilmesítése elől. Nemet mondott Steven Spielbergnek, Billy Wildernek (a Van, aki forrón szereti és az Alkonyat sugárút rendezője) és a BBC-nek is.

Fiatalkorában udvarolt az ismert amerikai drámaíró, Eugene O'Neill lányának, aki azonban inkább Charlie Chaplinhez ment feleségül. Egy rövid és rosszul sikerült házasság után kilenc évvel (egy Sylvia nevű német asszonyt vett feleségül), 1955-ben, 36 évesen vette el a 19 éves Claire Douglest, aki egyetemi tanulmányait hagyta félbe, hogy hozzámenjen a remeteségben élő íróhoz. Két gyermekük született, Margaret és Matthew, de házasságukat megmérgezte az elszigetelt életvitel. Végül 1966-ban váltak el.

A válás után fiatal lányokkal volt viszonya, az akkor 18 éves Joyce Maynard felnőtt fejjel írta meg és adta közre kíméletlenül leleplező memoárját (At Home In The World, 1999) a szerzőről. Salinger több futó viszony után végül egy Colleen nevű nőt vett el, akivel ha igaz, élete végéig együtt élt.

Még egy memoár látott napvilágot a szerzőről: lánya, Margaret 2000-ben Dream Catcher címmel adta közre írásait apjáról és szülei házasságáról.

Az író egész életében vonzódott az ezoterikus tanokhoz és a keleti tudományokhoz: előbb buddhista volt, majd a szcientológiával (pontosabban annak elődjével, a dianetikával) és a hinduizmussal kacérkodott, lelkes híve volt az akupunktúrának, a homeopátiának, a makrobiotikus táplálkozásnak és még ezerféle alternatív gyógymódnak, lánya szerint még saját vizeletét is megitta az egyik kúra előírásait követve. "Egészségőrült" ("health nut") - fogalmazott memoárjában Maynard. Étrendjére szigorúan ügyelt, egy ideig vegetáriánus is volt.

A Salingerről született életrajzok egybehangzóan állítják, hogy az író nagyon fegyelmezetten dolgozott, minden nap írt néhány órát. Joyce Maynard arra emlékszik, hogy 1972-ben már két új befejezett regény pihent a szekrényben. Lánya, Margaret szerint édesapja külön szortírozta azokat a munkáit, amiket halála után változatlanul ki lehet adni, azokat, amiket csak szerkesztés után, és azokat, amiket semmi esetre sem szabad megjelentetni. Eszerint több új mű is megjelenhet a következő években.

J. D. Salinger ügynöksége kijelentette, hogy az író tavaly májusban eltörte a csípőjét, de hamar talpra állt, és kitűnő egészségnek örvendett egészen mostanáig, amikor állapota hirtelen rosszabbodni kezdett. "Nem voltak fájdalmai a halála előtt" - nyugtatott meg mindenkit képviselőjük.

(Origo)
 
 
0 komment , kategória:  Irodalom - Írók, költők  
Itt a világvége?
  2010-01-29 13:57:29, péntek
 
  Ez az ismertetés M. Eliade: Vallási eszmék és hiedelmek története I., Hamvas Béla: Patmosz I-II., S. H. Hooke: Middie Eastern Mithology, Pressing Lajos: Hová tűntek a csodák?, R. Steiner: A világ, a Föld és az Ember, és D. Datta: The Six Ways of Knowing c. műveinek és Krisna Líla devi dasi szóbeli közléseinek felhasználásával készült.

Az emberiség valószínűleg a vízözön, vagy Atlantisz elsüllyedése (valóban megtörtént?) óta fél egy újabb világvégétől. S mivel az Úr megígérte, hogy nem lesz többet vízözön, tűzözöntől kezdett tartani. A világvégét legtöbbször az ezredfordulókra szokták megjósolni. Mindenki számára misztikus dátum, amikor egy évezred letelik.

Az időszámításunk utáni első évezred végén is sokan készültek a kollektív pusztulásra, s szinte csalódottan vették tudomásul, hogy nem történt semmi. S most újra: egy-két év választ csak el bennünket attól a pillanattól, amikor a második évezred átfordul a harmadikba. S a jósok újra munkába lendültek. Érdemes megjegyezni, hogy a be nem teljesedett jóslatok általában nem rontják a pórul járt jósok hitelét, sőt híveik száma emelkedik.

Közelgő tűzözön

Abban hisznek, hogy az igazak - netán a jósok - buzgó könyörgésére adtak egy kis haladékot az égiek. Az ilyen istenekkel társalgó nagyembereket pedig tisztelni kell. Hát most féljünk-e a tűzözön eljövetelétől? (Értsd: a termonukleáris háborútól.) Ki tudja? Jézus tanítása, hogy elég minden napnak a maga baja. Noé, sőt József története viszont azt példázza, hogy hasznos az előrelátás, a felkészülés az eljövendő borzalmakra. A nép bölcsessége is néha arra a következtetésre jut, hogy "jobb félni, mint megijedni". Máskor viszont azt bizonygatja, hogy "a gyáva százszor hal meg, a bátor csak egyszer".
E szorongások közepette hadd kockáztassam meg halkan azt a feltevést, hogy fizikai értelemben kell-e szó szerint venni a bibliai történéseket? Kizárható-e, hogy a tagadhatatlan történetiség mellett rejtett szimbolikát is kell sejtenünk? A napok és az évek emberi időszámítás szerint értendők? A teremtés hét napja, az első generáció 800-900 éves életideje? Hiszen Mózes zsoltára azt mondja, hogy "a mi életünk napjai hetven esztendő, legfeljebb nyolcvan esztendő..." Isten jósága és igazsága emberi erkölcs szerint valóság? Akkor miért mér olyan rettenetes sorsot kiválasztottjaira? Jeremiásra, Jóbra, Pálra, az egész népre? "És én majd megmutatom neki, hogy mennyit kell az én nevemért szenvednie" - mondja Jochannának, a gyógyítónak, aki nem akarja Pálról levenni a vakságot. Miért is? "Mert választott emberem ő nekem." A víz valóban csak H2O-t jelentene? Miféle "vizek felett" lebeg Isten lelke már a teremtés előtt? S aki a "vízen jár", valóban a tó hullámait tapossa? Avagy szimbolikus jelzése annak, hogy a fizikai világ, a formák feletti világ szellemi történéséről van szó? Nathánael, az "igaz izraelita", akit Jézus látott "ülni a fügefa alatt", valóban csak egy árnyékban hűsölő zsidó, vagy a fügefa alatt megvilágosodott Buddha újratestesülése, aki jelen volt a golgotai eseményeknél?

A vízözön...

A vízözön valóban csak azt jelenti-e, hogy hatalmas áradás pusztított el minden élőlényt? Vajon szabad-e minderről másképp gondolkodni?
Majdnem minden ősi kultúra tud a négy őselemről. Ezek: a föld, a víz, a tűz és a levegő. A milétoszi bölcselők mindig az "archét", a világ ősanyagát keresték. S íme újra megjelenik a négy őselem. Empedoklész a földről, Thalész a vízről, epheszoszi Homályos Herakleitosz a tűzről, Anaximenész pedig a levegőről beszél. Nem lehetséges-e, hogy e bölcselők világkorszakokról szólnak? Buddhista, zsidó, keresztény ezoterikus tanítások szerint e négy őselemnek egyben szimbólumértéke is van. A föld az anyagot, a megszilárdult testiséget jelenti. A víz - talán eróziós ereje miatt - a formaalkotó, a formák világát jelöli. A tűz lényege a dinamizmus, a gyorsaság, a változás, a zaklatott vibrálás, a lobogás, a pusztítás-megújítás. Másképp: hatalmas természeti és szellemi erők megjelenése, a vulkánoktól az atomenergiáig. A levegő a lélek és a szellem szimbóluma, a maga láthatatlan erejével.

A Négy elem korszakai

Amennyiben ez a felfogás munkahipotézisként elfogadható, akkor nem lehet kizárni, hogy a görög bölcsek is világkorszakokról beszélnek, a föld, a víz, a tűz és a levegő korszakairól, nem fizikai, hanem szellemi értelemben. S akkor pl. a vízözönnel jelzett világvége - amikor a föld megrendül, elsüllyed az óceánokban, s mindent elönt a víz, a földkorszak végét és a vízkorszak kezdetét jelenti. Arról beszél, hogy az ún. első emberiség földkorszakban élt, akkor alakult ki a szilárd ásványi, növényi, állati és emberi test. Ennek a korszaknak vetett véget a vízözön, s elkezdődött a formák világának a korszaka, amelyben ma is élünk. Ez még nem zárja ki, hogy Atlantisz valóban elmerült az óceánban, de ennél lényegesebb, hogy az emberi lélekben is elmerült a földimpulzus, és elkezdődött a víz által áthatott világkorszak. Évezredekig mindenünk a forma volt. Az emberi szépség, a festészet, a szobrászat, az építészet, a ruhák, eszközeink, az ipari formatervezés, s az autók, bútorok értékét elsősorban a forma határozta meg. S talán a mai "közel van a világvége" ennek a világkorszaknak a zárulását, s a tűzkorszaknak az eljövetelét sejteti (függetlenül attól, hogy felrobbannak-e hidrogénbombák, vagy sem).

Életünk a világvégében

Ebben az értelemben már benne is élünk a világvégében, pontosabban a világkorszakváltásban. A tűz, a dinamizmus egyre erősebben sugározza be életünket. Az utazások sebessége, a rakéták, az űrhajók megjelenése, a hírközlés hallatlan felgyorsulása (posta, távirat, fax, e-mail), a zenei ritmusok dinamikája és a hangzás ereje, a testi érés gyorsulása, a tudományos felfedezések áttekinthetetlen özöne, a diplomák gyors elavulása, és mindennek a lelki következményei: a korszakban vibráló nyugtalanság, az egyre gyakoribb türelmetlenség, hajszoltságunk, állandó időzavarunk, sűrű kapcsolatváltásaink, a szexus, a testi kapcsolat önállósodása és elszakadása az erotikától (ami a testi-lelki összetartozást jelenti), társadalmi mobilitásunk megnövekedése, a sűrű állásváltoztatások kényszere, politikai rendszerváltások sűrűsödése, félkész és kész, de mindenesetre gyorsan elkészíthető ételeink, gyorsolvasási és gyorstanulási tanfolyamaink, időhiányunk az elmélyedésre, a befelé figyelésre, félelmünk a csendtől - mind a tűzkorszak beáramlását jelzi. S mi, e világvégének érzett, korszakváltásban élő emberek, akiknek életében a víz és a tűz őselemek hatása keveredik, egyre bizonytalanabbak, kimerültebbek, pszichésen labilisabbak leszünk, valódi vagy álságos kapaszkodókat keresünk, filléres csodák után futkosunk, folyton erőt, energiát, megvilágosodást akarunk kapni, kívülről, guruktól, jósoktól, vajákosoktól. Mindez csak ideig-óráig hat.

Levegőkorszak

Buddha és Loyolai Szent Ignác, a szufi és a kabala követői, a teozófia és az antropozófia, Krisna baktál, a jóga és mindenféle hiteles szellemi iskolázás egyedüli megoldásként a szellem felé való nyitást ajánlja. Az időszakos elhalkulást, csendet, befelé figyelést, meditációt, egyszóval szippantást a még sokára eljövendő levegőkorszak atmoszférájából. Ez a hatásos regeneráció egyetlen lehetősége. A tűzkorszak egyre erősödő füstjéből lángolásából, lármájából - Pressing Lajos szavaival élve - néha-néha fel kell menni a magas hegyek tiszta levegőjébe. Az ember lelki megerősödése csakis belső erőinek felszabadításából táplálkozhat, a külső hatások, másoktól kapott kölcsönerők - a kezdeti lelkesedés után - végül még tovább gyengítik az embert. Hogy is mondja az öreg Buddha Ananadának, aki életén át kísérője, tanítványa, barátja volt? "Legyetek Ananada önmagatok fénye, a biztonságot leljétek meg önmagatokban, idegen segítség nélkül."

prof. dr. Popper Péter

(IdeálOnline)
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Sajtos-túrós kelt pogácsa
  2010-01-29 13:45:45, péntek
 
  Sajtos-túrós kelt pogácsa

50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
15 dkg tehéntúró
15 dkg juhtúró
1 dl tej
1 evőkanál cukor
30 gr élesztő
1 dl tejföl
3 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
5 dkg reszelt sajt a szóráshoz
1 tojás a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet átszitáljuk, belereszeljük a fagyos vajat és hozzáadunk egy csipet sót. Kézzel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az áttört, kétféle túrót, a tojássárgáját és a tejfölt. Jól kidolgozzuk, hogy egynemű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és letakarva meleg helyen fél órát pihentetjük. A megkelt tésztát 3-4 mm vékony lapra sodorjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd mint a bejglit, feltekerjük és letakarva, meleg helyen újabb egy órát kelesztjük. Utána körülbelül két ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk késsel, megkenjük tojással, meghintjük reszelt sajttal és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, előmelegített sütőben 200 fokon 20 - 25 percig sütjük.

(Network)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Bacon-ös pogácsa
  2010-01-29 13:44:55, péntek
 
  Bacon-ös pogácsa

Az alap az omlós, burgonyás pogácsa receptje:

25 dkg héjában főtt, áttört burgonya
25 dkg finomliszt
25 dkg vaj
1 tojás
1 teáskanál só
bors
1 tojás a kenéshez
a szóráshoz reszelt sajt vagy szezámmag

A kihűlt, áttört burgonyához adjuk hozzá a lisztet, a fagyosan lereszelt vajat, a tojást, a sót és a borsot. A tésztát nyújtsuk ki, és félórás időközönként háromszor hajtogassuk. A hajtogatások között a hűtőben tartjuk. A harmadik hajtogatás után körülbelül két ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét, megkenjük tojással, ízlés szerint megszórjuk szezámaggal vagy sajttal és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 180 fokos sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

A bacon-ös változathoz 20 dkg apróra kockázott bacon szalonnát kisütünk, zsírjából kiszedjük, kihűtjük. Az alaptészta hozzávalóihoz gyúrjuk, a továbbiakban ugyan úgy járunk el, mint fentebb. Ezt a pogácsát berácsozás után nagyobb pogácsa szaggatóval szúrjuk ki és nem szükséges a tetejére a sajt ! Bablevessel komplett ebéd :) 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Füstöltsajtos-leveles pogácsa
  2010-01-29 13:43:45, péntek
 
  Gyors füstöltsajtos-leveles pogácsa

15 dkg vaj
10dkg reszelt füstölt sajt
30 dkg finomliszt + 3 evőkanál finomliszt
2,5 dl tejföl
1 tojás

a szóráshoz szezám- vagy lenmag, reszelt sajt

A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojást, a tejfölt és jól összegyúrjuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a 3 evőkanál lisztet és a kinyújtott tésztára kenjük. Meghintjük sajttal, felcsavarjuk, mint a bejglit. Körülbelül 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk, megkenjük vajjal a tetejét és ízlés szerint meghintjük reszelt sajttal, vagy magokkal. Először 200 fokos sütőben, sütjük 10 percig, majd mérsékeljük a hőfokot 175 fokra és további 10 percet sütjük.

(Network)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Káposztás pogácsa
  2010-01-29 13:42:31, péntek
 
  Nagyon káposztás, jó borsos, frissen mennyei vendégváró, jó kis pálinkakísérő vagy sörkorcsolya.

Hozzávalók:
1 kg liszt
50 g friss élesztő
2 dl tej
1 tk cukor
3 tojás (ebből egy a kenéshez)
1 dl fehérbor
30 dkg vaj, vagy (kacsa)zsír
1 közepes fej fehér káposzta
3 ek étolaj (vagy 1 ek kacsazsír)
só, frissen őrölt bors

A káposztát lereszelem, besózom, fél órát állni hagyom, majd kicsavarva, az olajon vagy kacsazsíron, a borral felöntve, gyakran kevergetve puhára dinsztelem. A végén bőkezűen megborsozom, hagyom kihűlni.
Az élesztőt felfuttatom a cukros, langyos tejbe és a liszttel, 2 tojással és vajjal, vagy zsírral lágy tésztát gyúrok, amit lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtok, egyenletesen rákenem a káposztát és összehajtogatom. Fél óra pihentetés után újra kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, tojással megkenem és 160 fokos sütőben megsütöm.

Szabó Istvánné receptje, Izsákról. (Network)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Hagymás pogácsa
  2010-01-29 13:41:19, péntek
 
  Hagymás pogácsa

Hozzávalók:

2 dl tejföl
1 dl tej
1 tojás
2 tk.só
12 dkg vaj
40 dkg. BL80-as liszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. cukor
1 tk. sikér
3.9 dkg élesztő
3-4 nagyobb fej hagyma
1 kevés vaj és kacsazsír vagy olaj

bors
szezámmag
nagy szemű só

A hagymát apróra vágom, a vaj és a kacsazsír keverékén aranybarnára pirítom, miután megsóztam és borsoztam.
A tésztát összegyúrjuk. És a fenti masszával egyszer-kétszer átkenjük.
Sütés előtt még tojással is megkenem, szezámmagot és nagy szemű sót szórok a tetejére.

(Network)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Tökmagos pogácsa
  2010-01-29 13:40:14, péntek
 
  Tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
1 tojás (+ 1 a kenéshez)
1 kávéskanál zsír
3 evőkanál tökmagolaj
15 dkg pirított tökmag
2 dl tejföl
5 dkg juhtúró
1 dkg élesztő

Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk, majd a hozzávalókat - a tökmag kivételével - összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pár percig pihentetjük. 15 dkg tökmagot 3 részre osztunk, 1 részt egyenletesen a kinyújtott tésztára szórunk, majd a tésztát behajtogatjuk, és negyed órát pihentetjük. Ezt még 2x ismételjük. Pihentetés után két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretűre szaggatjuk. Sütés előtt a pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük. 190-200 fokos sütőben 20-25 percig, pirulásig sütjük.

Tanácsok:
A kiszaggatott tésztát több rétegben sütőpapírra téve dobozban le is lehet fagyasztani! Nagyon finom - érdemes kipróbálni!

(Network)
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 110 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 606 db bejegyzés
Összes: 8092 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 470
  • e Hét: 1656
  • e Hónap: 6532
  • e Év: 675984
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.