Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2010 október 24
  2010-10-24 12:51:43, vasárnap
 
 

Viccek

Evert a feleségéhez:
- Kedvesem, a drágább lakásról való álmod végre valóra válik!
- Tényleg? Ez csodálatos!
- Igen, hétfőtől emelik a lakbért.

- Tudod, hogyan lehet egy komplett idiótát 24 óráig bizonytalanságban tartani?
- ???
- Majd holnap megmondom ...




Szőke nő egy szórakozóhelyen egy sráccal beszélget:
- Te milyen kocsival jöttél?
- Busszal jöttem.
- Van egy buszod?

A szőke nő odamegy a benzinkutashoz és így szól:
- Elnézést, de a pumpa nem ér el a kocsiig!
Mire a benzinkutas:
- Túl messze van, álljon közelebb!
Erre a szőke nő odasimul teljesen a benzinkutashoz.
- Elnézést, de a pumpa nem ér el a kocsiig!


Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Főzőcskézzünk
  2010-10-24 12:45:31, vasárnap
 
 


Ráksaláta
Hozzávalók: 20 dkg fagyasztott rákrudacska, 4 ek. tejföl, 4 ek. majonéz, 3 újhagyma a zöldjével együtt (vagy egy hagyma + snidling), só, bors, 1 citrom leve, 1 kk. mustár, 1 kk. cukor, 1 ek. szójaszósz.
A kiolvadt rákrudakat és az újhagymát felkarikázzuk, elvegyítjük, majd fokozatosan a többi hozzávalót is hozzáadjuk.
Lefedve hűtőszekrénybe tesszük, és fél órával evés előtt vesszük ki.
Jó tanács: Tejföl helyett joghurtot is használhatunk hozzá. A salátát reszelt sajttal gazdagíthatjuk.

Marhaszelet juhtúrós galuskával
Hozzávalók: 60 dkg marharostélyos vagy -hátszín, 6 ek. olaj, 2 ek. szójaszósz, 1 ek. Worcester-mártás, 4 ek. vörösbor, 4 kk. steakfűszerkeverék, 1 kk. só, törött bors.
A húst nyolc egyforma szeletre vágjuk, és anélkül, hogy kivernénk, a páclébe tesszük, melyet a fent felsorolt hozzávalókból állítottunk össze.
Legalább 24 órán keresztül pácoljuk, majd a hússzeleteket forró olajon mindkét oldalról 4-6 perc alatt megsütjük. Ha kész, még forrón a tányérokra rakott juhtúrós galuskára helyezzük, s vékonyra karikázott hagymával díszítjük.

Gyümölcstányér
Olyan laktató és kiadós étel után, mint a ráksaláta vagy a pácolt marhaszelet galuskával, nem igazán vágyik az ember süteményre. Ezek után az ételek után sütemény helyett tegyünk gyümölcsökkel megrakott tálat az asztalra. Iveta szerint azonban ebből sem igazán jó rögtön az ebéd után csipegetni: az egészséges táplálkozás jegyében várjunk legalább két órát, jobban fog esni.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Keringési problémák
  2010-10-24 12:43:37, vasárnap
 
 


Keringési problémák
Kerülendők az állati eredetű zsírok, vörös húsok, füstölt készítmények, a dohányzás, gazdag, kiadós étkezések, alkohol. Ajánlott: Flora margarin, tengeri halak, gyümölcs- és főzelékfélék. Csökkenteni kell a konyhasófogyasztást.

Tengerihal-filé halász módra
Személyenként 2-2 szelet fehér húsból készült tengerihal-filé, 1 fej fokhagyma, egy csokor petrezselyem, olívaolaj, 1-2 dl fehérbor, 1 húsleveskocka.
A megmosott halszeleteket a megtisztított fokhagymával együtt, a szétmorzsolt húsleveskockával megfűszerezve serpenyőben, olívaolajon közepes lángon mindkét oldalukon megpirítjuk, ügyelve rá, hogy a fokhagymagerezdek ne égjenek meg. Fehérborban készre pároljuk, s a tűzről levéve megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.

Zöldségpörkölt
1 csomag vegyes (mexikói) mélyhűtött zöldség vagy apróra vágott zöldségek, 1 fej felaprított vöröshagyma, 2 ek. olaj, víz, só, ízlés szerint pirospaprika, majoránna, bazsalikom.
A hagymát kevés olajon megpároljuk. Beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük. Kis vizet adva hozzá puhára főzzük. Rizzsel, tésztával tálaljuk.

Koleszterin
Kerülni kell a tojássárgája, tejszín, vaj, belsőségek, édességek fogyasztását. Használjunk növényi olajokat, sovány tejkészítményeket, vaj helyett lágy margarinféleségeket.

Töltött gombakalapok
30 dkg gomba, 1 fej hagyma, 3 ek. zsemlemorzsa, 3 ek. olaj, 7,5 dkg tejföl, petrezselyem, bazsalikom, só, bors, fokhagyma ízlés szerint.
A gombákat megtisztítjuk, tövüket eltávolítjuk. A kalapokat (felfordítva) sütőlapra helyezzük, és 3 percig grillezzük. A töveket és a hagymát felaprítjuk, s olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a morzsát, tejfölt és a fűszereket, aztán a gombakalapokba töltjük. A megtöltött kalapokat 8-10 percig sütőben grillezzük. Reszelt sajttal, virslikarikával díszíthetjük.

Böjtös szendvics
Margarin, citromlé, fehérbor, kapor, tárkony.
A margarint citromlével, fehérborral, felvágott kaporral és tárkonnyal simára keverjük, majd rákenjük a teljes őrlésű kenyérre. Savanyúuborka-szeletekkel díszítjük.

Zabpelyhes-almás sütemény
1 kg zabpehely, 10 dkg margarin, reszelt citromhéj, 1 kk. vaníliaőrlemény vagy pár csepp vaníliaaroma, tönkölybúzadara, 1 kg reszelt alma, édesítőszer, fahéj, almaszeletek.
A zabpelyhet és margarint jól összedolgozzuk; reszelt citromhéjjal, vaníliával ízesítjük. A tészta puhaságát búzadarával szabályozzuk. Jól összekeverjük a reszelt almával, édesítőszerrel, fahéjjal. Kiolajozott tepsibe nyomkodjuk, tetejét almaszeletekkel lefedjük. 20 percig sütjük. Fahéjas-édesítős keverékkel is megszórhatjuk.

Köszvény
Kevés hús és sok folyadék szükséges. Nem ajánlott: élesztő, belsőségek, füstölt húsok, hering, szardínia, fűszer. Ajánlott: sovány tej és tejtermékek, gabonakészítmények, zöldség, gyümölcs, magvak.

Spenótos-sajtos batyu
Egy cs. leveles tészta, 0,5 kg spenót (lehet mélyhűtött is), 15 dkg sovány eidami, egy tojás, vaj, só, kevés frissen őrölt bors, szerecsendió.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd kockákra vágjuk. A spenótot a fűszerekkel vajon megpároljuk, aztán a felkockázott sajtot is belekeverjük. A tésztára rakunk egy-egy kanálnyit, batyuvá formázzuk, és tetejét a tojással megkenve sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180 fokon 20-25 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Lisztérzékenység
  2010-10-24 12:41:52, vasárnap
 
 


A lisztérzékeny beteg élete végéig nem fogyaszthat búzából, árpából, rozsból, zabból és ezek felhasználásával készült termékeket. Fogyasztható: rizs, kukorica, burgonya, sárgaborsó, szója és belőlük készült liszt, dara, ízesítés nélküli tej, tejtermékek, húsok, gyümölcsök.

Májas lepény
Személyenként 1 tojás, 1 csirkemáj, 2 ek. kukoricaliszt (gluténmentes), csipet só, pirospaprika és szódabikarbóna.
A kés hegyével felaprítjuk a májat, hozzákeverjük a hozzávalókat, olajos tepsiben kisütjük (mint a palacsintát), átforgatjuk.

Mézes diós
Darált dió vagy mogyoró, 1 ek. méz, 3 ek. porcukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 mk. őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács-fűszerkeverék.
A mézet, porcukrot, a citrom levét és héját, valamint a fűszereket felforraljuk. Keverés közben összefőzzük annyi dióval vagy mogyoróval, hogy formázható legyen. A langyos masszából kis golyókat gyúrunk, és reszelt csokoládéba forgatjuk őket. Tálalásig hűvös helyen kell tartani.

Palacsintacsiga
5 csapott ek. Sinlac* kása, 2-2 csapott ek. rizskása és Solamyl krumplikeményítő, 1 ek. olaj + a palacsintasütőbe, (csecsemő)víz; töltelék: 1 nagy alma, 2,5 ek. Sinlac kása, 1 banán.
A Sinlac kását, rizskását és Solamylt összekeverjük. Fokozatosan annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. Olajjal kikent teflonsütőben palacsintákat sütünk belőle. Töltelék: A hámozott almát feldaraboljuk, és gyenge tűzon pici vízzel megpároljuk. Ha már kásaszerűvé vált, Sinlacot adunk hozzá, és elkeverjük. Egy szétnyomott banánnal ízesítjük. A palacsintákat megtöltjük, felcsavarjuk és felkarikázzuk. A palacsintacsigákat banánkarikákkal díszítjük, s meghintjük a töltelékből kimaradt almalével.
* A Sinlac élelmiszer-allergiában, liszt- és laktózérzékenységben szenvedők számára készült különleges kása .

Májpanaszok
Kerülendők a zsíros, fűszeres ételek és az alkohol. Érdemes káliumban (pl.: banán), kalciumban gazdag ételeket (tejtermékek) fogyasztani. A C-vitamin bőséges bevitele, a friss gyümölcsök, saláták, gyümölcslevek segítik a regenerálódást.

Túrós rakott krumpli
1 kg burgonya, 6 dkg vaj, 3 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg túró, 3 dl tejföl, fél csomó kapor, pirospaprika, só.
A burgonyát szeletekre vágjuk, gyengén sózott vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Tepsit vagy mélyebb tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük szitált zsemlemorzsával, és belerakjuk a lecsöpögtetett burgonyát. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, egyenletesen elosztjuk rajta a túrót, és ráöntjük a tejfölt. Kevés pirospaprikával s apróra vágott friss kaporral megszórjuk. Középmeleg sütőbe tesszük, és szép pirosra megsütjük.

Tökös-túrós rétes
1 közepes amerikai sütőtök, készen vásárolható réteslap, 1 kg túró, 2 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom leve, 3 ek. méz, 2 ek. tejföl, 2 ek. mazsola.
Töltelék: A tojások fehérjét felverjük a vaníliás cukorral. A túrót összekeverjük a tojássárgájával, tejföllel, beleszórjuk a mazsolát, és hozzáadjuk a felvert fehérjét.
A sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, és a mézzel serpenyőben puhára pároljuk. A tésztát kettesével szétválogatjuk; megkenjük olajjal, megtöltjük a túróval, feltekerjük, és olajjal kikent tepsibe helyezzük. Rákenjük a tetejére a tökös feltétet, s 250 C-on 20 percig sütjük.

Tejcukor- (laktóz-) érzékenység
A tejen kívül a tejportartalmú készítményeket (pl. sütemények, fagylalt, húskészítmények, konzervek, bizonyos gyógyszerek) is kerülni kell. Fogyasztható viszont például a rizs-, szója- és zabtej, tofu, keserű csokoládé és természetsen a natúr húsok, zöldségek, gyümölcsök, zsírok, olajok.

Zöldbabfőzelék
Hozzávalók: 50-60 dkg apróra vágott friss vagy mélyhűtött zöldbab, 1 krumpli, 1 kiskanál só, 5 ek. olaj, másfél ek. liszt, 1 kk. pirospaprika, 1 mk. cukor, egy marék petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, kevés zöldpaprika, paradicsom, csipetnyi morzsolt bazsalikom, 1 ek. citromlé.
A megtisztított, feldarabolt zöldbabot és megtisztított, apróra kockázott krumplit együtt megfőzzük egy l vízben; a főzőlevet kevés zöldpaprikával, paradicsommal, csipet bazsalikommal is ízesítjük. A lisztből 3 ek. olajjal és az átnyomott fokhagymával rántást készítünk. A tűzről levéve belerakjuk a felaprított petrezselyemzöldet és a pirospaprikát, elkeverjük, aztán a főzelékhez adjuk. Kevergetve újraforraljuk. Lisztbe forgatott, frissen kisütött, roston sütött vagy bundázott zöldfélével is tálalhatjuk. Tálaláskor ízlés szerint citromlével, ecettel savanyíthatjuk.

Vesebetegségek
Csökkenteni kell a só-, fehérje- (húsok) és káliumbevitelt (a zöldség főzőlevét például le kell önteni), kerülni a füstölt, fűszeres ételeket, az alkoholt. A diéta főleg burgonyából áll. Mértékkel van benne tojásból származó fehérje, s ehhez jönnek még a növényi eredetű táplálékok.

Mézes-mustáros pangasiusfilé
4 szelet pangasiusfilé, 1 ek. zsiradék (olívaolaj), só, bors, 2-3 ek. mézes mustár, 1 dl tejszín (sűrű joghurt), 1 dl fehérbor (elhagyható), 6-8 szelet bacon (elhagyható), friss koriander (elhagyható).
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk. A mézes mustárt a tejszínnel és a bor felével simára keverjük. A halak mindkét oldalát kevés zsiradékon erős lángon 1-1 perc alatt megkapatjuk. Jénai tálba tesszük át, s aláöntjük a bor másik felét. Tetejét megkenjük a mézes-mustáros öntettel, ráfektetjük a baconszeleteket, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, megszórjuk apróra vágott korianderrel.

Csirkehússal töltött alma
20 dkg főtt csirkehús, 2 dkg margarin, 1 ek. liszt, 1 dl tej, 5-6 alma, 1 citrom.
A főtt csirkehúst apróra vagdaljuk. Margarinból és lisztből fehér rántást készítünk, felengedjük 1 dl tejjel, majd sűrűre főzzük. Utána összekeverjük az apróra vágott csirkehússal. Az almákat meghámozzuk, kivesszük a közepüket, citromos vízbe tesszük őket. A kivájt részeket - a magház kivételével - apróra vágjuk, és a hús közé keverjük. A citromos vízből kivett almákat megtöltjük, s margarinnal kikent tűzálló tálra téve előmelegített sütőben megsütjük.

Ánizskarikák
5 tojás, 50 dkg porcukor, 2 ek. ánizspálinka, 1 ek. ánizsmag, fél kk. sütőpor, 40 dkg liszt.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tojásokat kikeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk az ánizspálinkát, az ánizsmagot és a lisztet, s összedolgozzuk. Sima csőrös habzsákba szedjük, és a tepsire karikákat nyomunk. Legalább 4 órán (vagy egész éjszakán) át száradni hagyjuk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, s a karikákat 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk őket kihűlni.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Allergia, bőrbetegségek,
  2010-10-24 12:39:52, vasárnap
 
  Allergia, bőrbetegségek, csontritkulás




Allergia

Mellőzni kell a mesterséges édességeket és illatanyagokat, a túlzott higiéniát, egyes egzotikus ételeket, gyümölcsöket, óvakodni a nedves, penészes lakástól.

Egyszerű és finom leves
Kevés liszt, paprika, köménymag, babérlevél, 1 pohár tejföl, ételízesítő, só; a daragaluskához: tojás, búzadara, só.
Rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát (tűzről levéve), majd felengedjük vízzel. Ízesítjük a felsorolt fűszerekkel. Ha jól összeforrt, beleszaggatjuk a galuskát, és még egyszer átforraljuk. A végén tejföllel dúsítjuk.

Zelleres párolt pulykamell
70 dkg pulykamellfilé, ugyanennyi szeletelt zeller, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 pohár joghurt, só, bors, ételízesítő.
A szeletelt zellert és a vöröshagymát kevés olívaolajjal meglocsolt tepsibe tesszük, egy kis sót és borsot szórunk rá. A hússzeleteket elősütjük kevés borssal, sóval, ételízesítővel. A zeller és a vöröshagyma tetejére helyezzük őket.
A joghurtot kikeverjük a zúzott fokhagymával, és a hús tetejére öntjük. Sütőben alufólia alatt pároljuk kb. 35 percig, majd kb. 10 percig fólia nélkül.

Bőrbetegségek

Kerülni kell a stresszt, a citromsavat, gombát, élesztőt, ecetet, földimogyorót, kukoricatermékeket, vörös húsokat, fűszereket stb. Ajánlott lúgosító ételek: zöldség, gyümölcs, hal, rizs, magvak.

Haltallér-variációk
2 db halfilé, 1 kis hagyma, só, kevés fehér bors, petrezselyemzöld, 1 leveskocka.
A halhúst ledaráljuk. Hozzádarálunk egy kis hagymát, fűszerekkel ízesítjük, és gombócokat készítünk belőle.
1. Leveskockából készült levesben kifőzzük, és mártással tálaljuk.
2. Lapos korong alakúra nyomva teflonedényben pici zsiradékon kisütjük, salátával tálaljuk.
3. Áztatott zsemlével készítve finom fasírt lesz belőle, de apró gombócként hallevesbe is főzhetjük, és gyerekeknek is adhatjuk.

Csontritkulás
Mellőzzük: a dohányzást, kávét, zsíros ételeket. Csonttáplálók: tej, tejtermékek, olajos hal, mák, mogyoró, dióbél, mandula, napraforgó, búza, szója, kakaó, szárazbab, spenót, sóska, banán, mazsola.

Túrós csirke
1 csirke feldarabolva, 5-6 szelet bacon szalonna, 3 dl tejszín, 20 dkg tehén- vagy juhtúró, sültcsirke-fűszersó, só, bors.
A csirkedarabokat beszórjuk a fűszersóval, és olajban megsütjük. A szalonnát zsírjára sütjük, kiszedjük; a tejszínt a zsiradékra öntjük, belemorzsoljuk a túrót, s megsózzuk, borsozzuk (fokhagymát is tehetünk bele). Sűrűre főzzük, végül belerakjuk a kisült csirkedarabokat. Rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

Almás túrós muffin
2 alma, 38 dkg liszt, 3 kk. sütőpor, 1 kk. szódabikarbóna, 18 dkg vaj, 18 dkg cukor, 3 tojás, egy csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 20 dkg túró, 10 dkg joghurt.
Az almát meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral, tojásokkal, sóval, vaníliás cukorral, túróval és a joghurttal. Hozzáadjuk a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert lisztet, majd az almadarabokat is. Kivajazott formákba töltjük, s 20-25 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Cukorbetegség
  2010-10-24 12:36:36, vasárnap
 
 


Cukorbetegség
Kerülendő a répa- és malátacukor, méz, cukrozott üdítőital, sütemény, lekvár, kompót, csokoládé; korlátozni kell a kenyeret, tésztát, zsiradékot.

Zöldséges csirkecomb
50 dkg csirkecomb, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem, 15 dkg alma, só, bors, petrezselyemzöld, sütőmargarin.
A csirkecombokat kicsontozzuk és kiverjük. A zöldséget kis kockákra vágjuk és megpároljuk. Sóval, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük. A sózott hússzeletekre halmozzuk, és hozzáadjuk az almát. A csirkét felgöngyöljük, hústűvel összefogjuk, aztán margarinon pirosra sütjük.

Diós krumplilepény
75 dkg burgonya, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5-6 ek. tej, 5 dkg vaj, só, bors, szerecsendió, kakukkfű, aprított dió.
A héjában főtt krumplit meghámozzuk, áttörjük, megsózzuk, vajjal, liszttel, tejjel összegyúrjuk; gombócokat formálunk belőle, s liszttel megszórjuk. Sütőpapírra rakjuk őket, kanállal korongszerűen ellapítjuk. A fenti fűszerekkel megszórjuk, s meghintjük durvára vágott dióval - vajat is tehetünk rájuk. Forró sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük. Saláta mellé is finom.

Epebántalmak
Kerülendők a zsíros és a durva rostot tartalmazó ételek, kelt tészták, száraz hüvelyesek, fűszerek. A húsokat sütés helyett párolni ajánlatos.

Karibi csirkemell
1 ek. ketchup, 2 kk. méz, 1 kk. mustár, paprikakrém, 1 g zúzott fokhagyma, só, 2 csirkemellfilé.
A fűszerkrém hozzávalóit összekeverjük. A húst kiveregetjük, és megkenjük a krémmel. Lazán alufóliába tekerjük, majd forró sütőben kb. 20 percig pároljuk. A végén szétnyitjuk a fóliát, s a húst kissé megpirítjuk. Salátával körítjük.

Vadas karfiol
Leveszöldség, 1-1 kk. cukor, vadas-fűszerkeverék, mustár, 1 babérlevél, 1 ek. citromlé, 1 fej karfiol.
A zöldséget feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük, majd pürésítjük. A rózsáira szedett karfiolt is puhára főzzük. A cukrot teflonlábasban karamellizáljuk, majd belekeverjük a zöldségpürét. A hozzávalókkal ízesítjük és összefőzzük. A mártásba beletesszük a karfiolrózsákat, összemelegítjük s tálaljuk.

Gyomor- és bélpanaszok
Kerülendő a túlzott fehérje- vagy zsírfogyasztás, a finomított szénhidrátok, az evés közben fogyasztott folyadék, az alkohol, dohányzás, csípős fűszerezés.
Hasmenésre: sós keksz, kétszersült, főtt krumpli, rizs, savanyított tejtermék.
Székrekedésre: növényi rostban gazdag élelmiszerek, zöldség, gyümölcs.

Savanyú krumplileves
5 közepes krumpli, só, 2 babérlevél, 2 kk. majoránna, 2 ek. olívaolaj, 1 hagyma, 2 dl tejföl, 2 ek. liszt, fél citrom leve.
Az uborkagyalun felaprított krumplit a fűszerekkel együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Ha kész, levestül a közben olajon megpirított hagymára öntjük. Tejföllel és liszttel behabarjuk, felforraljuk. Levesszük a tűzről, s 15 perc múlva hozzátesszük a citromlevet.

Cukkinis sütemény
25 dkg kristálycukor, 2 tojás, 1 dl olaj, 16 dkg liszt, 6 dkg búzadara, fél cs. sütőpor, 10 dkg dió, 50 dkg cukkini, fél citrom reszelt héja.
A cukrot, tojásokat, olajat, a citrom reszelt héját elkeverjük. A cukkinit lereszeljük, picit besózzuk, aztán állni hagyjuk. A tojásos keverékhez adagoljuk a sütőporral és darával vegyített lisztet s a durvára darált diót. Végül a kinyomkodott cukkinit is a tésztába keverjük. 160 fokon 30 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Le a káosszal!
  2010-10-24 12:34:45, vasárnap
 
 


Ki gondolná, hogy a jól átgondolt tárolástól mi minden függ otthonunkban? Még a mindennapis közérzetünkre is jó vagy rossz hatással lehet, hogy a helyiségek mennyire mutatnak rendezett képet. Kaotikus állapotok között senki sem érzi jól magát.
Azoknak a tárgyaknak, melyekre valóban szükségünk van, mindig lehet helyet találni. Az első szabály, hogy a felesleges dolgok hosszú ideig való tárolása luxus, amelyet csak kevesen engedhetnek meg maguknak.
Vegyük sorra minden ingóságunkat, azután döntsük el, melyeket érdemes nyitott polcon vagy zárt ajtók mögött tárolni. Van, aki szívesen tárja a nyilvánosság elé cipőgyűjteményét, míg más inkább egy erre alkalmas szekrényben tartja.
o A ruhatárolás önálló szekrényben - ez lehet beépített darab, akár tolóajtóval - vagy jó esetben a ház, lakás különálló helyiségében, a gardróbszobában történhet.
o A lépcsők alatti holtteret változatos tartalmú szekrényekkel használhatjuk ki. Meglepően sok holmi elnyelésére alkalmas.
o A takarítóeszközökre naponta szükség van, érdemes kézközelben elhelyezni őket. A tárolószekrényen belüli rövidebbre szabott polcokkal megoldhatjuk a hosszú partvisnyél, felmosófa, a terjedelmesebb vödör, porszívó és a takarítószerek egy helyen való tárolását.
o A hagyományos szekrényajtót többféleképpen válthatjuk ki: a polcokat-fiókokat eltakaró fémredőnnyel vagy például fémkarikákra fűzött vászonfüggönnyel.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Mandala - Bátorság
  2010-10-24 12:33:11, vasárnap
 
 


Csak a bátrak járhatják a siker útját. Ha szétnézel magad körül, láthatod, hogy a siker azok mellé szegődik, akik megtanulják, hogyan kell legyőzni a félelmet, és tétovázás helyett vakmerően cselekednek.
Ez azért lehet nehéz, mert a merész cselekvésért fel kell adni a jelen állandónak látszó biztonságát. A tettek törvényszerűen magukkal hozzák a kiszámíthatatlan változásokat, amelyekhez alkalmazkodni kell.
A gyáva ember azt hiszi, hogy a változás valamilyen, a személye ellen irányuló rossz, ezért minden erejével igyekszik elkerülni. Ennek leggyakoribb módja, hogy kétségekkel bástyázza körül magát, nehogy módosítani legyen kénytelen megrögzött rítusain. Szerinte a változásoknak csak egyetlen kimenetelük lehet: a bukás. Hogy ezt a meggyőződését minél alaposabban alátámassza, félelemkeltéssel megpróbálja maga mellé állítani társait és elbizonytalanítani a kételkedőket.
Persze a változások sohasem kiszámíthatóak. Mindig magukban rejtik a kudarc lehetőségét, de csak a csalódások sorozata vezethet rá bárkit is a helyes cselekvésre. Buktatók nélkül nincs siker, és nincs tapasztalat sem. Ezért a bátor nem enged az ész által kreált kétségeknek, és a szívére hallgatva indul neki az új ismeretlennek. Útja során pedig tudja, hogy fáradozásait siker koronázza majd.
Thomas Alva Edison, a villanyégő feltalálója mondta több száz sikertelen próbálkozás után a tervében kételkedőknek: ,,Előző kudarcaim nem a bukásom jelei voltak, hanem rámutattak arra, hogy legközelebb hogyan ne csináljam."
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Önmegsemmisítő Facebook-jelszó
  2010-10-24 12:31:18, vasárnap
 
  Három biztonsági funkcióval bővült a Facebook. Az egyik az idegen gépeken használható ideiglenes jelszó, a másik a távoli kijelentkezés lehetősége, míg a harmadik az, hogy a portál ezentúl rendszeresen megkéri a felhasználót, hogy frissítse a hitelesítési adatait.




Ideiglenes jelszót kérhetnek a Facebook felhasználói, amennyiben megadják a mobilszámukat a közösségi portálon. Az SMS-ben kért jelszóval nyugodtan bejelentkeznek hotelekben, netkávézókban és reptereken, mert senki sem lophatja el a hozzáférésüket. A jelszó csak húsz percig él, utána nem használható. A funkciót néhány hét alatt vezetik be, most még nem fér hozzá mindenki.

Mostantól nyomon követhetők a korábbi bejelentkezések, és kiléphetünk a távoli számítógépekről. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a munkahelyünkön vagy a könyvtárban kijelentkeztünk-e, akkor csak meg kell nyitni a fiókbeállításoknál a fiókvédelem menüt, és ott látszanak a legutóbb használt gépek. Egyetlen gombnyomással kiléphetünk. Ugyanitt kérhető, hogy a Facebook sms-ben küldjön értesítést, ha új számítógép jelentkezik be a fiókba.

A harmadik újítás nem annyira látványos: a Facebook állítólag rendszeresen szól majd a júzernek, hogy tekintse át a biztonsági adatait, és frissítse azokat, ha változás történt. Ide tartoznak a megadott emailcímek is, amelyekből érdemes minél többet megadni, nehogy valaki hamis profilt hozzon létre a nevünkben.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
Októberi kerti mustra
  2010-10-24 12:29:27, vasárnap
 
  Októberben még sok a tennivaló a kertben: egyes terményeket most takarítunk be, magokat gyűjtünk, s némely télálló, fagytűrő növénynek ilyenkor kell a földbe kerülnie. A sövénytelepítésnek is most jött el az ideje.




Fű és hanga
A gyepet legkésőbb október végéig nyírhatjuk, különben megsínyli a telet. Ilyenkor gyomláljunk is. A levágott füvet gondosan gereblyézzük össze. Az így kezelt gyepfelület télen is mutatós.
Ha erősebben elkezd hullani a lomb, három-négy naponta gereblyézzük össze. Ha a gyepen hagyjuk, a gyep kipusztulhat.
A sziklakertben az örökzöld évelőkre télre ne kerüljön lomb: alatta befüllednének, és könnyen elrothadnának. A növényekre hullott lomb összegyűjtésekor a gyomokat is távolítsuk el.

Illatozó rózsák
Rózsát még októberben is ültethetünk, ha megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket. Az október végén földbe került rózsák még fejlesztenek új gyökereket, mielőtt a talaj átfagyna. Ezért tavasszal erősebben hajtanak, mint a később telepített példányok.
A rózsafákat kb. 80-110 cm-re ültessük egymástól. Bokorrózsáknak elegendő a 40-50 cm-es tőtávolság. Ha sorokban lesznek, a sortávolság 100-60 cm legyen. A bokorrózsákat olyan mélyre ültessük, hogy az oltás helyét földdel bőségesen be tudjuk takarni a téli fagyok ellen.
A rózsafákat - más rózsáktól eltérően - ferdén ültessük. Ezzel megkönnyítjük a törzsek eldöntését, és elérhetjük, hogy ezek a hajlítás során a talajszinthez képest kb. 60 fokos szögben álljanak.
A meggyökeresedéshez szakszerű ültetés és bőséges öntözés szükséges. A gyökereket telepítés előtt vágjuk vissza, majd iszapoljuk. Ültetéskor ügyeljünk rá, hogy a gyökerek függőlegesen álljanak a földben. Az októberben telepített rózsa hajtásait csak tavasszal vágjuk vissza a szükséges mértékben. Ha már most visszametsszük, a tél folyamán a megmaradt vesszők elfagyhatnak.
A rózsafákat az ültetés után hajlítsuk le a földre, és koronájukat földdel takarjuk be. Október végén a régebben telepített rózsáinkat is védjük takarással a fagytól.

Sövény a szél ellen
Ha kertünk szeles területen van, telepíthetünk szélvédő sövényt. Ennek nem az a célja, hogy a szelet teljesen felfogja, inkább csak a szélnyomás csökkentése. Nem jó, ha túl sűrű, mert a szél átbukik rajta, és végigsöpör a kerten. A ritkább sövény viszont mérsékli, így a kert klímája sokkal kellemesebbé válik.
Ilyen célra a felfelé törő növekedésű cserjék alkalmasak. Kisebb kertekbe olyat válasszunk, amelyből viszonylag keskeny sövényt lehet kialakítani (boroszlánlevelű fűz, fagyal és azok a fajták, melyek tűrik a formázást).
A lombhullató sövények telepítésére október a legmegfelelőbb idő. Azt a sávot, ahová kerülnek, legalább két ásónyom mélyen forgassuk meg. Mivel sövényeink akár évtizedekig a helyükön maradnak, ásáskor a földjükbe keverjünk szerves anyagot, például komposztot vagy tőzeget. Ha a talaj savanyodásra hajlamos, szórjunk ki meszet a felszínére, és sekélyen kapáljuk be.
Ha széles sövényt szeretnénk, kettős sort telepítsünk. Utána alaposan öntözzük meg, majd végezzük el az első metszést. A sövények talaját is takarjuk.
Jó tanács
Fagyérzékenysége miatt inkább tavasszal ültessük el a nyári orgonát, a zanótot és az örökzöld orbáncfüvet. Ha mégis ősszel tennénk ezt, téli takarás kell számukra. Tavaszi ültetésű kúszónövény a kerti iszalag (Clematis) és a kínai kékakác (Wisteria).
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 388 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 318
  • e Hét: 5030
  • e Hónap: 28512
  • e Év: 403328
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.