Regisztráció  Belépés
eladasos.blog.xfree.hu
"Joyeux Noël et bonne année" Sovány Vígasz
2000.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
És jön a feketeleves ...
  2010-10-15 15:38:31, péntek
 
  A pesti grundon az ilyesmit hívják úgy, hogy ,,einstand". Így fogalmaztak a hazai magán-nyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség siófoki konferenciáján. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére reagáltak, miszerint 2011 végéig az állam elvonja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket.


A szövetség népszavazás kezdeményezését fontolgatja.

Átírta az Orbán-bejelentés a magán-nyugdíjpénztárak siófoki konferenciájának előre eltervezett forgatókönyvét. Hárommillió magyar munkavállaló megtakarításának a sorsa vált kétségessé - ez a vélemény vált általánossá. A valamennyi hazai magán-nyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség sajtótájékoztatót hívott össze, ahol demonstratíve mind a nyolc pénztár vezetője kiült az újságírók elé.

Kozek András, a szövetség elnökségi tagja azt mondta: az az állami ,,közös kalap", ahová a miniszterelnök bejelentése szerint novembertől a befizetések kerülnek, jelenleg nem alkalmas egyéni számlavezetésre.

- E szerint legalább tizennégy hónapon keresztül nem gyűlik tovább a befizetés hárommillió munkavállaló számláján - folytatta. - Havonta ez átlagosan tízezer forintot jelent tagonként. A jelenleg is aktívan dolgozó, adót és járulékot fizető 20 és 50 év közötti magyar állampolgárok jövőjét, időskori biztonságát teszik kockára rövid távú fiskális érdekek miatt.

Többen is arról beszéltek: várják Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalását a részletekről.


Aláírásgyűjtés népszavazás érdekében

Minden lehetséges hazai és nemzetközi fórumon fellépnek a befizetések állami lenyúlása ellen - áll a szövetség Siófokon megfogalmazott közleményében. Aláírásgyűjtést kezdeményeznek annak érdekében, hogy a kormány népszavazás keretében bízza az emberekre a döntést: mihez akarnak kezdeni egyéni nyugdíjmegtakarításaikkal. Ezzel együtt indítványozzák, hogy az Európai Tanács vizsgálja meg: a kormányzati intézkedések mennyiben állnak összhangban az uniós irányelvekkel.

Azt is megtudtuk: 2800 milliárd forintnyi magánvagyont kezelnek a pénztárak. Elhangzott: azt szeretnék, ha hosszú távon fennmaradna a vegyes rendszer, mert az állami rendszerbe történő visszalépés egyoldalú lehetősége könnyen a magánpénztárak végét jelentheti...


Korai nyálverés? Vagy csak fölösleges agonizálás ...? Volt egy hibás döntés, amit most helyére tesz a narancsos forradalmi kormány. Végül is fölösleges aggódni annyira. Mit képzelnek itt a ma fiataljai? Mikor majd elérik a 70 éves nyugdíjba vonulási korhatárt (a koporsójukban, vagy urnájukban) élvezhetik a most befizetett pénzek előnyeit? Örülhetnek sokak ha a hatvan évet megélik. Még többen, ha a következő 5 vagy 10 évet! Miket képzelnek itt ebben az országban a világról?

Semmit?

Az nagy baj, mert a világ állandóan formálódik, változik, alakul. 1914, 1939, 1956, 1968, 20xx?

Képzelegni lehet. Attól, még minden zajlik ahogy a nagykönyvbe megírta a sors. Tények vannak, amiket kezelni és figyelembe venni lenne fontos és szükséges. Ezek pedig összefüggenek avval, hogy a kormányok rendre úgy költekeztek, hogy 10-30-50 évre előre soha nem terveztek semmit. 3 éves terv. 5 éves terv. Majd a nagy ... bummm!
...és jött a reform.
A nyugdíjra addig befizetett pénzek valamiképpen visszajártak volna a munkában megöregedőknek. Ehelyett az életük minimális fenntartására sem elegendő alamizsnát kaptak, kapnak.

Ez, rendjén van?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megszületett a felismerés
  2010-10-15 15:20:49, péntek
 
 
...erre Orbán Viktort senki nem hatalmazta fel!

Gyurcsány Ferenc egy szürke mikrobusszal érkezett csütörtökön Kaposvárra, ahol az MSZP megújulásáról beszélt. Országépítő kormányzás helyett pénzügyi padlásseprés lesz - utalt a kormány gazdasági terveire Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kaposvári sajtótájékoztatóján. - Először senki nem ejtett krokodilkönnyeket a bankokért.

Talán sokan hasonlóan gondolkodnak, ha különadót vetnek ki az energetikai cégekre, áruházláncokra. Az is világos, hogy a példa ragadós lett és mostanra elérte a mi pénztárcánkat is. Az nincs rendben, hogy úgy gondolja a miniszterelnök, hogy hárommillió munkavállaló nyugdíjcélú megtakarításából elvesz havi 10 ezer forintot. A világon őt erre senki nem hatalmazta fel. Kérem szépen ez nem kölcsön, ez lopás.

Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökségének azt javasolja, hogy baloldali karakterét megtartva, nyitott, balközép néppárt legyen. A párt nyissa ki magát olyannyira, hogy a hagyományos baloldal támogatóin túl mérsékelt szociáldemokraták, nemzeti liberálisok és a polgári baloldali politikusok sokasága is támogassák az MSZP-t.

Szerinte - építő-, erkölcsi és szervezet-irányítási értelemben is - rendszerváltozásra van szükség a pártban. Sokkal szélesebb politikai szövetséget kell kötni, középen és a baloldalon. Össze kell egyeztetni a belső demokratikus döntéshozatalt a hatékony irányítással, az átláthatósággal, s leginkább a teljesítménnyel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fegyveres rablás
  2010-10-15 15:16:09, péntek
 
  A fegyveres rabló a szántóföldön hagyta a kocsit, melyből - információink szerint - semmi sem tűnt el. Információnk szerint fegyverrel kényszerítettek a postai jármű átadására csütörtökön este egy postást Kaposváron. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz az ügyben, a város több pontján is lezárták az utakat.

Villogó rendőrautók, általános ellenőrzés - ez a látvány fogadta a Füredi csomópontnál közlekedő járművezetőket. Csütörtökön este valamennyi autóst ellenőrizték. Úgy tudjuk, az elkövető egy pénzzel és küldeményekkel teli postakocsival hajtott el a Toldi lakótelepi posta elől.

Hüse Marianna, a Magyar Posta szóvivője érdeklődésünkre késő este azt mondta: egy személy fegyvernek látszó tárggyal arra kényszerítette a postai gépkocsivezetőt, hogy szálljon ki az autóból.

- A sofőr épp indította a járművet, amikor az egész történt - részletezte. - Az autót elvitte, amit nem sokkal később a Raktár utca közelében, a szántóföldön találtak meg.

Értesülésünk szerint a járműben - amely előzőleg több postáról gyűjtött be pénzt és a küldeményeket - jelentős mennyiségű érték volt. A szóvivő ezzel kapcsolatban nem árult el részleteket, ugyanakkor jelezte, az elsődleges adatok szerint a postának nincs anyagi kára. A készpénzt speciális, biztonsági kazettában őrzik. Ha ezt megütik, vagy bármilyen módon megsérül, akkor egy szerkezet azonnal megfesti a bankjegyeket, melyek így értéktelenné válnak.

A sofőr a rablás során nem sérült meg, úgy tudjuk, a rendőrség az ügy kapcsán már meghallgatta.


A rendőrségi közlemény

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön késő este közölte: a kaposvári Toldi kispostánál egy ismeretlen személy - aki világosszürke kapucnis pulóvert viselt - egy fegyvernek látszó tárggyal a posta értékszállító gépjárművének vezetőjét arra kényszerítette, hogy a járművet adja át.

- Kérjük, hogy aki a rablással kapcsolatban információval rendelkezik, az hívja a 107- es vagy a 112-es segélyhívó telefonszámokat - mondta. - Az SMRFK rablás bűntette miatt rendelt el nyomozást.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brutális rablás áldozata lett
  2010-10-15 15:09:39, péntek
 
  Kiraboltak egy százéves nőt szerdán hajnalban Kaposvár belvárosában. A támadó betörte a lakás ajtaját, bántalmazta, fojtogatta áldozatát. Addig kínozta, míg meg nem szerezte a szerencsétlen asszony pénzét. Az idős hölgyet súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

A megyeszékhely belvárosában, a Bajcsy-Zsilinszky és a Kossuth Lajos utca sarkán álló patinás épület látszólag a béke szigete. A bíróság tőszomszédságában álló házban jobbára nyugdíjasok élnek, és több ügyvédi iroda is található itt. Az épületet hatalmas, súlyos vasajtók védik. Azt gondolhatnánk: ide lehetetlen bejutni.

Belépve azonban rögtön az első ajtó a földszinten egészen másról tanúskodik: a vaskos ajtót szabályosan ripityára törték, megrepedt a fa, széttört a zár. A láthatóan jó erőben levő tettesnek nem jelentett akadályt. Ami kedden hajnalban történt, döbbenetes, de a lakók szerint nem előzmények nélküli. - Csak látszólagos a nyugalom. Valójában félünk. Nagyon furcsa dolgok történnek itt már jó ideje - mondja az egyik lakó. - Volt dolga a rendőrségnek is nem egyszer már, és az önkormányzattól is kértük, hogy tegyenek rendet. Talán ezek után jobban odafigyelnek.

Állítják a lakók: a házban egy ott élőhöz rendszeresen lecsúszott alakok, hajléktalanok járnak, italoznak, randalíroznak. És rendszerint kiderítik a belépési kódot is. Rettegésben élnek, s mostantól ez méginkább így lesz.

Persze, teszi hozzá a neve elhallgatását kérő lakó, senkit sem szeretnének alaptalanul vádolni. De az bizonyos, hogy a házba csak az juthat be, aki ismeri a kódot, kulcsa van, vagy beengedik. Az idősek éppen a randalírozások miatt félnek és már senkinek nem nyitják ki a bejárati kaput, csak ismerősnek. Az is biztos, hogy a tettes jól ismerhette az épületet, talán járt már itt. Tudta, hogy abban a lakásban egy idős, csaknem magatehetetlen asszony él egyedül, s hogy azon a szinten csak iroda van, nem lakik senki.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Censored ...
  2010-10-15 14:59:29, péntek
 
  Megússza a CBA a válságadót?

A válságadóból 30 milliárd jut a kereskedelemre, és a kormány szándékai szerint ez a teher nem érinti a kisboltokat. Igen ám, de a három legnagyobb hazai lánc, a CBA, a CO-OP, és a Reál csupa kis és közepes méretű boltból áll. A CBA szerint fizetniük kell, és ezt helyeslik.

A kereskedelem 30 milliárdos válságadóját éves nettó árbevétel alapján tervezi beszedni a kormány, derült ki Szijjártó Péter szerda esti és Matolcsy György csütörtök déli nyilatkozatából. Nem tudni azonban, hogy a franchise rendszerben működő hazai láncokra, például a CBA-ra, CO-OP-ra, Reálra hogyan kell értelmezni az árbevétel-arányos adóztatást. A cégcsoport forgalmát veszik-e majd figyelembe vagy pedig az egyes vállalkozásokét, akik között szép számban vannak kisboltok is. Márpedig a kormány azt mondta, a kisboltokat nem akarja terhelni, és a sávhatárok is ezt súgják. Maguk az érintettek sem egyformán értelmezik a tervezetet.


A CBA egyetért

A CBA kommunikációs vezetője, Fodor Attila elöljáróban leszögezte, csak a részletek ismeretében tudnak majd átfogó véleményt mondani a válságadóról, és arról, hogyan fogja ez érinteni őket. A sávos adóztatásra vonatkozó információk jelentenek már némi támpontot, tette hozzá, de várják még a kormányfő hétfői, a pontos részleteket kibontó bejelentését.

Bár nem örülnek a válságadónak, de egyetértenek a miniszterelnökkel abban, hogy a gazdaság jelenlegi nehéz helyzetében mindenkinek ki kell vennie a részét a terhek viseléséből. Pozitívumnak tekintik, hogy nem a lakosságot adóztatják meg azért, hogy csökkentsék a költségvetési hiányt.


30 milliárd a kereskedőktől

A kormány tervei szerint a kereskedelmi láncok éves nettó árbevételükkel arányosan fizetnék a válságadót idén, és még két évig:
- 500 millióig nem kellene adót fizetni
- 500 milliótól 100 milliárdig 0,1 százalékot
- 100 milliárd felett 2 százalékot


Az szja-csökkentés kompenzálni fogja?

A CBA bízik benne, hogy a jövő évi szja-csökkentés hatására a háztartások anyagi mozgástere nagyobb lesz, s talán ismét emelkedhet a kiskereskedelmi üzletláncok forgalma. Reményeik szerint ez a forgalomnövekedés kompenzálni fogja a válságadó miatti kiadástöbbletüket.

A válságadó hatását az árakban semmiképpen nem fogják érvényesíteni, emiatt egészen biztosan nem kell a lakosságnak áremelkedésre számítania - jelentette ki Fodor Attila. A gazdasági válságból eredő tehernövekedést sem hárították tovább a fogyasztókra - erősítette meg. Szerinte olyan erős a verseny ma Magyarországon a kiskereskedelemben, hogy senki nem teheti meg, hogy a válságadó miatt emelje a fogyasztói árakat - tette hozzá.


A CBA biztosan érintett lesz

A CBA franchise rendszerben működik, kis üzletekből áll. A részletek ismeretében ezért nem tudott Fodor Attila választ adni arra, hogy a tavalyi, 547,5 milliárdos összes nettó árbevétel alapján a legnagyobb válságadó sávba eső üzletlánc végül is milyen terhet kap a nyakába, és azt hogyan kell megfizetnie.

Szerinte nem megalapozottak azok a sajtóhírek, hogy a CBA-t, mint magyar üzletláncot ne érintené a válságadó. Semmi olyan nem ismert még, amely előnyben részesítené a hazai láncokat - tette hozzá. Egyelőre csak annyit tudni, hogy az árbevétel lesz az irányadó, mindegy, hogy külföldi, vagy hazai cégről van-e szó.

A kis üzleteket a gazdasági válság és az áfaemelés érzékenyen érintette, ezért is helyesli a CBA, hogy rájuk nem rak pluszterhet a kormány. Nagy szükség van a kiskereskedelemben a kisboltokra is. Ezt is figyelembe véve megalapozottnak gondolják a terhelést.


A Reál még kivár

Az ugyancsak hazai üzleteket tömörítő, tavaly cégcsoportszinten 358 milliárd forint nettó árbevételt elérő Reál Hungária Élelmiszer Kft. a részleteket hiányában érdemben nem kívánt reagálni a válságadó hírére. Szerintük korántsem egyértelmű még, hogy kikre vetik ki a válságadót, s hogy ez a számos kisvállalkozásból álló Reált hogyan fogja érinteni.


Üzletenként kell értelmezni?

A szintén franchise rendszerben működő, cégcsoportszinten tavaly bruttó 510 milliárd forintos árbevételt elérő CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója, Murányi László is azt mondta a FigyelőNetnek, hogy még kevés az információ. Ami nyilvánosságra került, abból szerinte azt a következtetést lehet levonni, hogy náluk a lánc egyes tagjaira kell értelmezni a válságadót.

Ez alapján úgy véli, a velük szerződésben álló 700 vállalkozás kétharmad része mentesülhet a válságadó alól, mert forgalmuk nem éri el az évi nettó 500 millió forintot. A többiek pedig a középső sávba eshetnek, vagyis 0,1 százalékos adóteher vár rájuk az idén, és még két évig. A CO-OP-nál nincs olyan partner, akinek az éves nettó árbevétele 100 milliárd forint fölött lenne - tette hozzá. Az adót be fogják fizetni a tagvállalkozások - szögezte le.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György azt mondta a FigyelőNetnek, hogy még nem alakították ki álláspontjukat a válságadóval kapcsolatban. Várják tagjaik véleményét, és ez alapján pénteken fognak közleményt kiadni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kereskedések adóztatása
  2010-10-15 14:54:26, péntek
 
  Az Országos Kereskedelmi Szövetséget váratlanul érte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai 30 milliárdos válságadóról szóló bejelentése, mivel az ágazat szereplőivel semmiféle előzetes egyeztetést nem folytatott a kormány. Szövetségük Matolcsy Györggyel tárgyalna a részletekről. Árbevétel helyett nyereséghez kötnék az adó sávhatárait.


Mit szeretne elérni az OKSZ?

1) A 30 milliárd forint kereskedelmi válságadó alapja a jelenlegi tervvel szemben az árrés legyen, megtartva az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások mentességét.

2) A 2010. évi kereskedelmi válságadó befizetését csak jövő év januárjára írja elő a törvény.
Indoklásul leírták, hogy év közben nem volt idejük felkészülni az érintett kereskedelmi vállalkozásoknak a válságadó pénzügyi fedezetének előteremtésére. A 2010. évi 30 milliárd forint különadó befizetésének év végi ütemezése veszélyeztetheti a megszokott karácsonyi ajándékkínálat színvonalát is.

3) A kormány az érintett gazdálkodók bevonásával tekintse át a későbbiekben a válságadó indokoltságát, vizsgálja meg a tehermentesítés mielőbbi lehetőségeit.

4) Az OKSZ felkéri a nemzetgazdasági minisztert, hogy erősítsék a feketegazdaság visszaszorítására irányuló kormányzati fellépést. Az ellenőrzési célok meghatározásában a szövetség felajánlja együttműködését.
A feketegazdaságot nem rázta meg a gazdasági válság, sőt, szépen gyarapodott az elmúlt években - szögezték le.


30 milliárd a kereskedelmi láncoktól

A kormány tervei szerint a kereskedelmi láncok éves nettó árbevételükkel arányosan fizetnék a válságadót idén, és még két évig:
- 500 millióig nem kellene adót fizetni
- 500 milliótól 100 milliárdig 0,1 százalékot
- 100 milliárd felett 2 százalékot

Az indoklásban hivatkoztak arra, hogy a bolti kiskereskedelmet mélyen érintette a válság, 2009-ben például 33 milliárd veszteséget könyvelhettek el, 3 év alatt tízezerrel csökkent az értékesítőhelyek, és húszezerrel az alkalmazottak száma. Megemlítették, hogy a szektor a második legnagyobb foglalkoztató, 11 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, megrendelései, beruházásai révén más szektoroknak is munkát ad. Ezek is veszélybe kerülhetnek.Ha a válságadó marad nettó árbevétel arányos, az az áfához hasonló többletterhet jelentene. S itt emlékeztettek rá, hogy a 2009-es évközi áfakulcs-emelés is mélypontra juttatta a kiskereskedelmi fogyasztást. A 100 milliárd forint nettó árbevétel utáni 2 százalékos adó pedig ellehetetlenítené a cégeket, mert ez több, mint az árrésük, amiből például a béreket fizetik.

A bejelentés alapján megismert adóterv az OKSZ szerint jogi aggályokat is felvet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A zsidó szupremácizmus
  2010-10-15 14:50:21, péntek
 
  A gondolkodó és intelligens zsidóknak észre kell venniük, hogy amint a zsidókat biztosan érték sérelmek a nem-zsidók részéről, a nem-zsidóknak is valódi fájdalmat okoztak a zsidók. Az intelligens zsidóknak őszintén akcióba kell lépniük a zsidó szupremácizmus és pusztító gojellenesség mérséklésére. Nagy hatalommal rendelkeznek a médiában és erőteljesen befolyásolják a kormányokat - ami bizonyosan elég ahhoz, hogy megszakítsa a zsidó szupremácizmus és antiszemitizmus körforgását. Nem arra kérjük a zsidókat, hogy adják fel identitásukat és örökségüket, sőt, megértjük, mennyire szeretnék megőrizni kulturális és genetikai örökségüket, de követeljük, hogy ők is ismerjék el azon népek ugyanezen alapvető jogait, akik között élnek.

Milyen képmutatás például a zsidók részéről, hogy az iszlám világban olyan könyveket hirdetnek, amelyek mélységesen sértik a mohamedánokat, mint például Salman Rushdie Satanic Verses (Sátáni versek) című könyvét, vagy hogy ki akarják tiltani a karácsonyi dalokat az amerikai állami iskolákból, míg az adófizető amerikaiaktól támogatást kérnek saját exkluzív zsidó vallásuknak, amerikai adódollárokból! Amellett kampányolnak, hogy Amerika nyissa meg kapuit a harmadik világ előtt, míg ők maguk azon fáradoznak, hogy amerikai adópénzt juttassanak egy olyan államnak, amely megtiltja a bevándorlást nem-zsidók számára és a visszatérést sem engedélyezi azoknak, akik ott születtek és generációk óta ott éltek!

Ha a józan zsidók elhatárolódnának az efféle képmutatástól és tartanák magukat a mi erkölcsi elveinkhez, amíg köztünk élnek, ha leállnának a manipulációval és kizsákmányolással, akkor elkerülhetnénk azt a tragikus antiszemita reakciót, amely ismételten felszínre tört már oly sok nemzetben.

A leckék alapján, amelyeket a zsidó történelemből és zsidók által írt munkákból tanultam, valószínűtlennek tűnik, hogy a vezetésük meglátja indítványom bölcsességét. A történelem szigorú és gyakran véres leckéiből csak kevesen tanulnak.

Azt is tudom, hogy nem pihenhetünk hiábavalóan reménykedve és bízva hagyományos ellenfeleink nagylelkűségében. Nem, nekünk jogunk van ahhoz, hogy urak legyünk a saját házunkban. Természetes jogunk, hogy mi, nyugati nemzetek élhessünk saját lelkünkkel, szellemiségünkkel, esztétikánkkal, művészetünkkel, értékeinkkel, vágyainkkal, érdekeinkkel és sorsunkkal. Minden népnek, kultúrának és nemzetnek megvan ez az öröklött joga.

Ahogy a történelem is tanúsítja, senki sem tárgyalhat sikeresen gyenge pozícióból, csak erősből. Az a feladatunk, hogy erőssé váljunk, és az igazság ismerete erőssé fog tenni bennünket. Meg kell értenünk, hogy egy evolúciós élethalálharcban állunk, s ha ezt elveszítjük, mindaz a szépség és nagyság, amiért őseink vére áldozatot hozott, eltűnik, és vele semmissé válik népünk minden jövőt illető reménye.

Ahogy a Biblia oly ékesszólóan mondja: csak akkor rázható le Jákob igája, ha Ézsau uralma megkezdődik. Én nem kívánok igát vetni a zsidó népre, csak a saját dominanciánkat szeretném elérni a saját földünkön, zsidó politikai, értelmi és kulturális dominancia és deformáció nélkül.

A zsidók elméletileg talán visszavezethetik származásukat Jákobig, de nyilvánvaló, hogy a Föld európai népei nem Ézsautól születtek. Őseink akár északiak, alpesiek vagy a Földközi-tenger medencéjéből származók (eredetileg arabok) voltak, már rég kiépítették az egyiptomi, mezopotámiai, babiloni, macedón, sumér, hettita és rengeteg egyéb civilizációkat, mire Rebeka megszülte ikergyermekeit. A mi őseink tervezték a hatalmas piramisokat és a Stonehenge komplex csillagászati obszervatóriumát, még jóval azelőtt, hogy a zsidók egyáltalán megalapították volna Salamon és Dávid királyságát.

Én és vérrokonaim nem akarunk harcolni a zsidókkal. Csak annyit kérünk, hogy ,,élni és élni hagyni" , de azt világossá kell tenni: mi élni akarunk! Az antiszemitizmus csak akkor tűnhet el, ha a zsidó szupremácizmus csökken.

Az európaiak, ázsiaiak és afrikaiak nem fogják elfogadni Jákob csalárdságát és az általa hirdetett szupremáciát. Nem fogjuk hordozni az alávetettség igáját. El fogjuk nyerni önrendelkezésünket, mert mi megkaptuk Isten és a természet áldását szellemünkkel, kemény munkánkkal, kreativitásunkkal és hitünkkel. Nem szállunk ki a szabadságunkért folytatott küzdelemből és elutasítjuk az antiszemitának bélyegzésünket azoktól, akik maguk a megtestesült fajközpontúság, intolerancia és gojellenesség.

Nem vagyok antiszemita. Egyszerűen a népem életéért és szabadságáért küzdök, mint minden más nép és nemzet szerte a világban. Tiszteletben tartva a becsületes zsidókat, szembe kell szállnom a zsidó szupremácizmussal, amely annyi nemzetet sebez meg. Ilyen egyszerű: amiért szeretem a saját népemet, nincs más választásom, mint szembeszállni azokkal, akik ártani akarnak nekünk, vagy túlélésünket fenyegetik. Az ilyen gondolkodás olyan természetes életfeltétel, mint a lélegzetvétel minden pillanatban.

Amíg élek, lélegzem. Amíg élek, megvédem a népem életét és szabadságát.....


Részlet (216-217 oldal)
 
 
0 komment , kategória:  Könyvek  
Találós kérdés
  2010-10-15 14:41:10, péntek
 
  Aki meg tudja mondani, hogy mi az azonosság a képek közt megérdemel egy narancsot.
A rejtvény megfejtése legalább 75-ös IQ -t igényel. Ez van a jobb alsó kicsi "orange" színű karikába írva. Nos rajta! Lehet próbálkozni ...


A rejtvény talányos, és biztosan sokak elbuknak de azért egy próbát megér.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor beindul a fejőgép!
  2010-10-15 14:15:57, péntek
 
  Több mint duplája pénzt szedne az állam a gyártóktól a környezet védelmére a tervek szerint. Azt még nem tudni, pontosan hogyan fog januártól átalakulni a hulladékhasznosítási és termékdíjrendszer. A bizonytalanság miatt év végére összeomolhat a hulladékhasznosítás, ami mintegy tízezer munkahelyet veszélyeztethet. A termékeikből keletkező hulladékok hasznosításához kötelező hozzájárulniuk a gyártóknak. Ebben lesz most változás, méghozzá úgy, hogy az eddiginél jóval több pénzt fog legombolni róluk az állam.

A szaktárca célja 90-100 milliárd forintos termékdíjbevétel. Összehasonlításul: eddig a ténylegesen befizetett környezetvédelmi termékdíj legfeljebb 25 milliárd forint volt évente, a mentességet biztosító hasznosítási díjakra pedig legfeljebb évi 20 milliárd forintot fizettek a gyártók. Azaz a kötelezettek összes befizetése együttesen sem haladta meg az évi 45 milliárd forintot. A túlzott adóteher az italtermékeknél akár 10-25 százalékos áremelkedést is okozhat a tanácsadást végző Green Tax Consulting Kft. szerint.

A szakmabelieket nem vonták be a törvény előkészítésébe, és szerintük kérdéses, hogy az adók módjára beszedett termékdíj, bekerülve a nagykalapba, valóban hulladékhasznosítási célokat szolgál-e majd.


Ilyen volt, ilyen lehet

Eddig kétféleképpen lehetett eleget tenni a fizetési kötelezettségnek. A gyártók vagy befizették az adójellegű környezetvédelmi termékdíjat, vagy mentesülhettek ez alól úgy, hogy leszerződtek egy koordináló szervezettel, és neki fizettek hulladékhasznosítási díjat. Cserébe ezek a szervezetek vállalták, hogy a gyártói kibocsátás előírt százalékában elvégeztetik és koordinálják a hulladék begyűjtését és hasznosítását. Utóbbi úton érvényesíthető a gyártói felelősség, ami EU-s előírás.
A hulladékhasznosítási díj egyébként előnyösebb a gyártóknak, mert kevesebb (fele, harmada) kiadással jár, mint a termékdíj megfizetése.

A tervek szerint ez a rendszer úgy változna meg, hogy megszűnnének a koordináló szervezetek, és helyettük az állam venné át a hulladékhasznosítást. Ezzel együtt megszűnne a hulladékhasznosítási díj is, csak termékdíjat lehetne és kellene fizetni. Vagyis a gyártóknak mélyebben kellene a zsebükbe nyúlniuk, mint eddig. 2-3-szoros, de italtermékeknél 5-7-szeres díjat is szedhet az állam.


Mire számítanak?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e változtatni az eddigi struktúrán. A Green Tax Consulting Kft. ügyvezetője, vezető tanácsadója, Kiskovács Miklós szerint nem jó, hogy fenekestül felborítanak egy működő rendszert. Még nem tudni pontosan, hogy az új szabályok januártól vagy esetleg március végétől lesznek-e érvényben, de a tanácsadó szerint mindenképpen kevés az idő ilyen mértékű átalakításhoz. Főleg úgy, hogy az államnak nincsenek ehhez szakemberei, kiépült rendszere, tapasztalata, és a meglévő érvényes hulladékkezelői szerződéseket sem tudja a koordináló szervezetektől egy tollvonással átvenni.

Jogi területen is jártas szakemberek is azt mondják, hogy igen kusza a termékdíjtörvény, ezért is kell megújítani - mondta a FigyelőNetnek az Öko-Ferr Kft. koordináló szervezet vezetője Mányi István. Számítottak is rá, hogy változás lesz, annál is inkább, mert már 2,5 éve folyik az átalakítás - tette hozzá. S bár a koordináló szervezetek hét év alatt bizonyították, hogy képesek ellátni feladatukat, ettől még lehet változtatni. Idő hiányában azonban a végrehajtók nehezen tudnának már felkészülni. Most bizonytalannak tűnik a finanszírozás, így a hulladékkezelés közeljövője is.

Ha pedig hibrid rendszer lesz (vagyis januártól lesz ugyan új jogszabály, de a végrehajtás átalakításáig a régi és az új rendszer párhuzamosan működne), az kiszámíthatatlanná teheti a végrehajtást - jelentette ki Mányi István. Hulladék pedig van, és lesz is, egyre több - muszáj folyamatosan gondoskodni a kezeléséről. Ezt érzi minden szakmabeli veszélyben - tette hozzá.


Állam bácsi majd megoldja?

A környezetvédő szervezeteket tömörítő Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) nem látja biztosítottnak, hogy az állami szerepvállalással a megelőzésre kerülne a hangsúly az újrahasznosítás helyett. Arról sem hallottak, hogy a hulladék exportálása helyett (ami a szállítás miatt is környezetszennyező) az állam ösztönözni akarná a hazai hulladékfeldolgozást és másodnyersanyag-felhasználását. Ezzel, új munkahelyeket is lehet teremteni, a gazdaságot pedig egy új ágazat, új folyamatok erősíthetnék - állapították meg. Egyelőre csak azt érzik, hogy a kiesett állami bevételek pótlásán van a hangsúly, kevésbé a környezetvédelmen.

Mányi István és Kiskovács Miklós is megemlítette, hogy amennyiben az állam veszi át a hulladékkezelést, akkor közbeszerzések útján szerződnek majd a begyűjtőkkel és hasznosítókkal. Ez egyrészt az átállást nehezítheti, másrészt a piaci mechanizmusokat és a rugalmasságot is kiszoríthatja, vagyis nehézkessé válhat a végrehajtás.


Indokolt-e a változtatás?

A HuMuSz szerint a koordináló szervezetek rendszere önmagában működőképes lehetne, ha a szervezetek tulajdonosai nem maguk a gyártók és hasznosítók lennének. Másrészt jó lenne, ha a koordináló szervezetek között nem alakulna ki versengés, mert ezek teszik üzleti kérdéssé a hulladékhasznosítást. Szükség van a termékdíjas szabályozás átláthatóvá tételére, egyszerűsítésére és szigorítására - állították.

Az Öko-Ferr vezetője, Mányi István utalt rá, hogy szabálytalanságokat, törvénytelenségeket emlegettek a koordináló szervezetek működésével kapcsolatban, és nem cáfolta, hogy lehettek ilyenek. Illés Zoltán zöldállamtitkárnak igaza volt, amikor nehezményezte, hogy egyes gyártók maguknak hoztak létre koordináló szervezeteket, és ezek egy része minimális teljesítéssel dolgozott, (vagyis kevés hulladékot hasznosított) miközben a gyártók mentesültek a termékdíjtól. De nemcsak ilyen koordináló szervezetek vannak - tette hozzá. Ha a nonprofit szervezet tulajdonosi köre többszereplős (pl. önkormányzatok, hulladékbegyűjtők, gyártók), akkor nincsenek ilyen visszásságok - jelentette ki.


Mit tenne a szakma?

Bár a hulladékhasznosítás is fontos a környezet védelme szempontjából, ennél előrébb való lenne a hulladékmennyiség csökkentése, ahogy ezt az uniós irányelvben és a magyar hulladékgazdálkodásról szóló törvényben is rögzítették - emlékeztetett a HuMuSz. A jelenlegi rendszerben a hulladékhasznosítók kifejezetten ösztönzik a túlfogyasztást, mert az többlethulladékot, így többletbevételt jelent nekik - világítottak rá. Ezért sem támogatnák a tisztán piaci alapon működő hulladékgazdálkodást.

Mányi István szerint meg kell hagyni a piaci alapú hulladékhasznosítást. A gyártói felelősségi rendszer megtartása mellett a termékdíj emelésére (minimum 15 százalékosra), az ellenőrzés és a szankciók erősítésére lenne szükség ahhoz, hogy csökkenjen a kibocsátott hulladék mennyisége és a hasznosítás rendszere se boruljon fel.

Kiskovács Miklós szerint egy évig még nem kellene változtatni a jelenlegi rendszeren, és ezt az időt egyeztetésre kellene szánni. Úgy vélte, a termékdíj emelése elől az ipar mindenáron nem zárkózna el, s ez ösztönözhetné is a kibocsátás visszaszorítását is, de nem korlátlanul.

A termék-előállítókat, forgalmazókat valamint a hulladékbegyűjtőket és -hasznosítókat is rendkívül nyugtalanítja, hogy nem tudják, hogyan tervezi átalakítani a termékdíjrendszert és a hulladékhasznosítást január elsejétől a Vidékfejlesztési Minisztérium. Sem szakmai, sem társadalmi egyeztetés nem történt eddig. Valószínűsíthető, hogy november végén leállhat a hulladékhasznosítás, ezen belül a lakossági szelektív gyűjtés is, ha rövid időn belül nem derül ki, mi lesz az új rend. Ennek hiányában ugyanis nem tudnak kivel szerződést kötni a hulladékbegyűjtést és hasznosítást végző cégek a jövő évi teljesítésre. Szakértő számítások szerint ez csak a hulladékiparban tízezer munkahelyet sodorhat veszélybe - elemezte a kialakult helyzetet a Green Tax Consulting tanácsadó cég a szakma nevében.

Az államtitkárságot is kérdeztük a témában, de még nem kaptunk tőlük választ.

MINDENKI FIZETI?

Nincsenek adatok arról, vajon hány vállalkozás (valószínűleg inkább az mkkv szektorból) nem tudja, hogy termékdíjat kellene fizetnie, amihez be kellene regisztrálnia a Vám- és Pénzügyőrséghez. Pedig a bírság a termékdíj többszöröse is lehet. A bírságot megelőzni csak (egy a hatósági ellenőrzés előtt elkészített) önellenőrzéssel lehet.

Valószínűleg azt sem tudja a cégek egy része, hogy a termékdíjfizetés alól mentesülhet az olcsóbb hulladékhasznosítási díj megfizetésével, ha szerződést köt egy koordináló szervezettel. Ők ráadásul az adminisztrációt is elvégzik, tanácsot is adnak, akárcsak az erre szakosodott tanácsadó cégek.


MIRE kell FIZETNI?

Termékdíjat a csomagolások (azon belül kiemelt díjat a műanyag szatyrok és italpalackok -dobozok), akkumulátorok, elektromos és elektronikai berendezések, kenőolajok, reklámhordozó papírok és gumiabroncsok után kell fizetni.

Elsősorban a gyártóknak, a csomagolást végzőknek, de néhány terméknél (például szórólapoknál, reklámújságoknál) a gyártók első vevőinek kell fizetniük a termékdíjat. Import termékeknél az első hazai forgalomba hozó kötelessége a termékdíjfizetés.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kultúra - Festészet
  2010-10-15 13:24:57, péntek
 
  1934-ben, vagyis egy olyan esztendőben, amikor a művészeti avantgárd csaknem valamennyi irányzata már évek óta a legjobb úton volt ahhoz, hogy egyre gyorsulóbb tempóban veszítse el az életerejét, és ehhez járult még az is, hogy a Franciaországtól kelet felé elterülő európai területekre éppen sötét árnyékot kezdett vetni a nácizmus és a sztálinizmus is, Párizsban, a Galerie Pierre-ben egy kisebbfajta kiállítás okozott közepes méretű botrányt.

A kis kiállítás legélesebb hangvételű festményét csak a galéria hátsó szobájában állították ki, ahová nem mindenki léphetett be, valószínű azonban, hogy némi alkudozás vagy huzavona után igen sokan láthatták ezt a képet is. A Zeneleckéről van szó. A tanárnő egy karosszékben ül, ölében fekszik feszülten kihomorított testtartással, mintegy kínt és örömet várva a tanítványa, egy tíz-tizenkét éves kislány, akinek a szoknyája most fel van húzva derékig. A hangszer, egy gitár, előttük hever a földön. A tanárnő jobbjával a kislány hajába markol, míg baljával a gyerek meztelen alsóteste felé nyúl. A szerencsétlen tanítvány, úgy tűnik, megadta magát a sorsának, mert nem védekezik, sőt egyik kezét magasra emelve egy félreérthetetlen mozdulattal a tanárnő blúzába kapaszkodik, azzal a következménnyel, hogy a mélyre rántott dekoltázsból kiszabadulva most láthatóvá válik a tanárnő izgatottan előre lendülő egyik melle is.

A művészettörténészeknek később nem volt nehéz felfedezniök, hogy ez az ülő nőalak és a rajta keresztbe fektetett meztelen test együttese tulajdonképpen a későgótikus és reneszánsz századokban általánosan elterjedt pieta-kompozíciók felépítését ismétli, és valószínűleg a Louvre-ban lévő Pieta de Villeneuve-les-Avignons újkeletű változata - természetesen nagyon szabad felfogásban, hiszen a kegyeletet és a vallásos áhítattal átitatott gyászt itt szado-mazohista erotika helyettesíti. Az ilyen felfogású képeket általában intim formátumban szokták megfesteni, és ha egyszer készen voltak, akkor olyan mappában tárolva tartották őket, amelyeknek a tartalmát csak bizalmas suttogásba burkolódzva, és csak négyszemközt illett nézegetni. Ez a festmény azonban meglepően nagy formátumú, és olyan magától értetődő nyíltsággal van előadva, mintha csak egy ártalmatlan mesekönyv színes illusztrációja lenne. Ma már azt is tudjuk, hogy az ábrázolt kislány egy elővárosi házmesterné gyermeke volt, akit a festő az anyjával együtt fogadott fel három ülésre. A gyerek állítólag rettenetesen bandzsított, de javára szolgált, hogy nem zavarta őt az a körülmény, hogy meztelenre kellett vetkőznie, és zokszó nélkül tűrte azt is, hogy ilyen szokatlan ingereket kiváltó pózba kényszeríttette őt a művész. A hárpiaszerű anyjáról pedig azt jegyezte fel a fáma, hogy a sarokban ülve kötögetett, amíg a munka tartott. A képen megfestett zenetanárnő ugyanis nem ő volt. A művész e szerepkörbe - az arcvonások hasonlósága alapján ítélve - a saját anyját állította, természetesen anélkül, hogy a leghalványabb valószínűsége lett volna annak, hogy a jelenethez valaha is modellt ült.

Mindaz, amit a Galerie Pierre-ben kiállított képek megszületéséről tudunk, valószínűvé teszi, hogy nem valamilyen mondén sikerre spekulálva választotta a művész a témáit, hanem ezek a jelenetek régóta érlelődhettek benne, és egyszerűen kikívánkoztak belőle. Meg is kapta érte a magáét. A nyilvánosságot látott kritikák egyrészt felháborítóan otrombának és kezdetlegesnek, másrészt pedig betegesen morbidnak és erotománnak nevezték a képeket, megalkotójukról pedig azt írták, hogy a festészet Freudja jelentkezett bennük - 1934-ben, Párizs polgári köreiben elmarasztalóbb visszhangot alig lehetett volna elképzelni. A botrány azonban nem volt akkora, hogy üzletileg is kamatoztatható lett volna. Egyetlen kép sem kelt el a tárlatról, sőt, még a szürrealista mozgalom legéberebb és legféltékenyebb képviselői sem kapták fel a fejüket arra, hogy Freud nevét a sajtó most nem velük kapcsolatban, hanem egy ismeretlen kezdő kapcsán említette föl. Csupán Antonin Artaud kereste a képek alkotójával az ismeretséget, mert még akkor, amikor nem is tudta, hogy kivel van dolga, egy kávéházban ülve úgy találta, hogy ez a fér? kifejezetten őrá hasonlít. Egyébként pedig nem kedvelte különösképpen a szürrealistákat, mert az volt a véleménye, hogy egyszerűen csak ,,átcsoportosították" a dolgokat, anélkül, hogy mélyebb igazságokhoz jutottak volna el velük. Néhány évvel a Galerie Pierre-ben rendezett tárlat után viszont elismerő tanulmányt írt az ott látott különös hatású képekről. Úgy találta, hogy e festmények csupa olyan eseményt örökítettek meg, amelyeknek a szereplőit valamilyen váratlan drámai fordulat szakította ki a mindennapi élet sodrából.

egy tükör előtt fésülködő nő, az együttesből azonban hiányzik maga a tükör, mert az mi, a nézők vagyunk, illetve az a sík, ami láthatatlanul köztünk és a fésülködő nő között feszül. A jelenet esetleg Lewis Carroll közismert leleményére, az Alice a csodaországban című könyvecske átjárható tükreire is visszavezethető lenne (a kép címében tényleg szerepel az Alice), csakhogy nem valamiféle bohókásan groteszk mesevilág az, amit ez a jelenet közvetít. A fésülködő nő arckifejezése ugyanis szokatlanul komor, egyetlen ruhadarabja pedig, az öléig is alig érő kurta-fura kombiné pedig úgy csúszik le a válláról, hogy ezzel szabadjára engedi a bal mellét. Míg a testsúlyát az egyik lábára helyezi, a másikat - szétnyitva ezzel a combjait - a mellette álló székre emeli.

Sabine Rewald: Balthus - Aufgehobene Zeit.
Kiállításkatalógus, Museum Ludwig, Köln.
2007. augusztus 18 - november 4.
Schirmel/Mosel Produktion, 35 EUR.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 3617 db bejegyzés
Összes: 9030 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1258
  • e Hét: 4722
  • e Hónap: 101252
  • e Év: 533156
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.