Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Katasztrófa, ami hepienddel..5
  2010-10-15 19:54:15, péntek
 
  Katasztrófa, ami hepienddel..5.
2010. 10. 14., 4:34 Origó

Kimentették az összes bányászt a chilei San José bánya mélyéről. A mentőakció hamarabb kezdődött és gyorsabban véget ért, mint tervezték. Alig több mint 22 órára volt szükség a 33 ember felszínre hozásához. "Ezt nevezem hosszú műszaknak" - mondta kimentése után a bányászok műszakvezetője. Soha ilyen sokáig nem volt még foglya egyetlen bányának sem ember, mint az Atacama-sivatag alatt rekedt bányászok: 69 napig voltak a mélyben. Chile ünnepel.
A bányászok műszakvezetőjének, az 54 éves Luis Urzuának a kimentésével a felszínre került mind a 33 chilei bányász. A harminchármak, ahogy Chilében emlegetik őket, majdnem tíz hetet töltöttek a föld gyomrában az Atacama-sivatagban fekvő San José bányában augusztus elején történt sziklaomlás után, de még így is sokkal hamarabb a felszínre kerültek, mint eredetileg tervezték. Úgy volt, hogy csak karácsonyra tudják őket felhozni, de nem csak két hónappal hamarabb kihozták őket, de a tervezettnél simábban és gyorsabban zajlott a mentés is: a kétnaposra tervezett akció végül alig több mint 22 óra alatt befejeződött: ennyi idő kellett, hogy a felszínre hozzák mind a 33 bányászt. (A mentőakció folyamatát végigkövetheti az [origo] percről-percre frissített tudósításában.)
A helyi idő szerint kedd este indult mentőakcióban előbb óránként, majd egyre gyorsuló ütemben rántották a felszínre az embereket a sivatagi hidegben füstölgő lyukból. A végén már csak fél órára volt szükség egy-egy bányász felhúzására.
A menő egyen-napszemüvegben (ajándékba kapták egy neves gyártótól, hogy a napfény ne bántsa szemüket a hosszú sötétség után) felszínre került bányászok között volt, aki ajándék köveket hozott a mélyből az akciót közvetlen közelről figyelő Sebastian Pinera elnöknek és a mentőknek, és dalra fakasztotta a mentést közelből figyelőket. Volt, aki térdre borulva imádkozott, volt, aki dekázott egy focilabdával, volt, aki könnyezve ölelte szeretteit, és volt, aki lazán rágózva szorított kezet a chilei elnökkel, mielőtt egy hordágyra fektetve el nem vitték orvosi vizsgálatra.
Az utolsóként kiemelt Uruza volt az egyetlen, aki saját lábán, gyalog sétált el a közeli orvosi sátorba. Előtte még bekapcsolt fejlámpával világított Pinera elnök arcába, miközben azt mondta neki: "Ezennel átadom önnek a műszakot, és remélem, soha többé nem kerül sor erre". Urzua a büszkeségéről is beszélt az elnöknek, illetve arról, hogy milyen rossz volt meglátni tíz hete a kiutat elzáró sziklákat. Az elnök azt válaszolta, minden bányász példamutató bátorságot tanúsított. Az emberei által Don Luchónak becézett műszakvezető utána a pszichológussal viccelt: "hetvennapos műszak, ezt nevezem hosszú műszaknak".
Az augusztus ötödikén egyszerű bányászként a mélybe szállt férfiak a tízhetesre nyúlt maratoni műszak után világszerte ismert hírességekként és Chile hőseiként emelkedtek újra a felszínre. Nem csak, hogy a chilei elnök fogott velük egyenként kezet, de hogylétükről Barack Obama amerikai elnökön, David Cameron brit miniszterelnökön és a világ többi magas rangú állami vezetőin kívül emberek milliók érdeklődtek, és figyelték könnyeit és örömét milliók a televíziós és internetes tudósításokon keresztül.
A bányászok kiszabadulása után Pinera elnök beszédet mondott, amelyben arról beszélt, hogy egész Chilének tanulságos volt az eset, és hogy javítani kell a biztonsági helyzeten, majd közölte, új egyezséget fog bejelenteni a chilei dolgozóknak a következő napokban. Beszéde alatt is munkában volt a mentőkabin: a bányászokat segítő bányamentőket is felszínre kellett még hozni
Jimmy Sanchezt segítik ki a mentőkabinból. A bányászokat előre maghatározott sorrenben, óránként emelik a felszínre



. Az utolsó bányamentőt két és fél órával az utolsó bányász után húzták fel. Ő volt az első, aki leereszkedett hozzájuk a mentés kezdetén. Kifele jövet elfelejtette lekapcsolni a lámpát.
A harminchárom férfi 17 napot töltött úgy a mélyben az augusztus ötödikei sziklaomlás után, hogy semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal, mire elérte őket egy kutatófúrás. Egy papírfecnin üzentek, hogy életben vannak. A bányamentők három mentőfúrást indítottak, hogy elérjék a bányászok felszín alatt 625 méteres mélységben fekvő menedékét, végül a második fúrás érte el őket a leggyorsabban.
Hatvannyolc napja voltak a mélyben, mire helyi idő szerint kedd éjszaka elindult feléjük az első bányamentő a Fénix-2-nek keresztelt mentőkabinban (a mentés közvetlen előkészületeiről itt olvashatnak bővebben). Az utolsó bányász, Don Lucho 69 nap után került ismét szabad levegőre. Soha eddig ilyen sokáig nem volt foglya egyetlen bányász, egyelten bányának sem a világban

 
 
0 komment , kategória:  Választások  
AC/DC videó – Excelben
  2010-10-15 19:42:35, péntek
 
  [cAC/DC videó - Excelben]

Az AC/DC zenekar nem csak hogy halad a korral, de képes még kicsit meg is előzni azt: az új videóklipjüket egy Excel-fájlban tették közzé, méghozzá nem is beágyazott videóval, hanem konkrétan: számokból és betűkből áll össze az egész. Ha van telepítve Excel a gépedre, te is megnézheted: ACDC.xls
Videó link Link

 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A kéz nélküli fiú nyert a kína
  2010-10-15 19:20:04, péntek
 
  A kéz nélküli fiú nyert a kínai Csillag születikben

.......


A lábujjaival zongorázó, 23 éves Liu Vej a You Are Beatiful című számmal nyerte meg október 9-én a kínai tehetségkutató tévéshow, a China's Got Talent első évadát. A Sanghaj Stadionban megrendezett döntőben egy 7 éves stand up komikust, Csang Fenghszit vert meg, írja a Shanghai Daily cikkére hivatkozva a Hollywood Reporter. A harmadik Caj Hsziuing lett, egy hongkongi rockbanda Boundless Oceans Vast Skies című számával.
Liu Vejt egy tajvani popsztár, Jolin Tsai máris meghívta vendégfellépőnek a világ körüli turnéjára, ami legalább három hónapos Las Vegas-i koncertsorozatot jelent majd. A fiú karjait még tíz éves korában kellett amputálni, egy bújócskázás során elszenvedett áramütés miatt. Lui Vej később autodidakta módon tanult meg a lábával zongorázni, mivel első zongoratanára azzal utasította el: kéz nélkül nem lehet játszani.
A China's Got Talent még idén májusban indult, a szeptember 26-i adás pedig bekerült a legnézettebb kínai tévéműsorok közé. Lui Vej augusztusi YouTube-videóját, amiben bejut a tehetségkutató műsor 40 fős elődöntőjébe, azóta már több, mint 1,7 millióan látták.
Videó link Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Kék farkú madár
  2010-10-15 19:07:12, péntek
 
  Kék farkú madár
Új fajjal gyarapodott Magyarország madárvilága: a vörösbegyhez hasonló, kékfarkúnak (Tarsiger cyanurus) nevezett madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vas megyei csoportja Tömördön fogta be a napokban.

...... ........... .........


A Magyarországon hivatalosan megfigyelt madárfajok száma ezzel 403-ra nőtt - közölte a természetvédelmi szervezet pénteken. A kékfarkú farktollai színéről kapta a nevét. A kisméretű madárfaj elsősorban az ázsiai tajgaövezetben és a magashegységek fenyveseiben, cserjéseiben fordul elő, kontinensünkön mindössze Finnországban és Észak-Oroszország európai területein költ - olvasható az MME közleményében.
A kékfarkú európai állománya stabil, a finnországi fészkelő populáció 500 párra, míg oroszországi állomány 10-21 ezer párra tehető. Kóborló példányai előfordultak már Lengyelországban, Szlovákiában, Olaszországban és Cipruson is. Az eddigi ismeretek alapján az európai fészkelők is Délkelet-Ázsia szubtrópusi, trópusi területein telelnek. A madarat régebben a rigófélék családjába sorolták, a legújabb taxonómiai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az óvilági légykapófélékkel áll közelebbi rokonságban.
A faj tömördi, illetve más közép- és dél-európai feltűnéseivel kapcsolatban felmerül a kérdés, vajon a vonulási időszakban Európában előforduló példányokat egy-egy erősebb vihar sodorhatta-e délebbre, vagy már tényleges evolúciós jelenségről van szó. "Kialakulhatott-e már az Európában megtelepedő madaraknál egy genetikailag meghatározott új vonulási irány, amely nem Ázsia, hanem Európa vagy Afrika melegebb vidékeire, az új telelőhelyekre vezet?" - veti fel a kérdést az MME, amely szerint ezekre a kérdésekre a további kutatások adhatják meg a választ.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Kék rózsa
  2010-10-15 12:11:41, péntek
 
  Kék rózsa



 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Thalis S: Álmodj szépeket
  2010-10-15 00:27:42, péntek
 
  Thalis Silvenier: Álmodj szépeket

...... ........... .............


Valahol, távol a való világon,
Messzi túl a Képzelet-Határon,
Van egy egészen piciny ország.
Az a hely, ahol az álmokat írják.

A szép álmokat zsákokba varrják,
S aztán kis manók mind széjjelhordják.
Viszik a világ minden részére,
S belehintik az élők szemébe.

Egy álommanó hozzád is elért.
Leteszi zsákját, bedugja kezét
És belemarkol a tündérporba,
Hogy a csillámot szemedbe szórja.

Csipetnyi manó, vajon hol lehet?
Nem látod őt, de hallod, hogy nevet.
Óvatosan homlokodra lépket,
S arcod simogatja. Ugye érzed?

Kicsiny manó, tenyerét kinyitja,
S az álomport szemeidbe szórja.
Mosolyogva nézi, amint lehunyod őket,
És füledbe súgja: Álmodj szépeket

Szeretettel :Juhászné Szunyogh Marika
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Epilogus Istenhez
  2010-10-15 00:21:23, péntek
 
  Epilogus Istenhez

Ugye eljössz?-én mégis várok rád,
rám ragyog egyszer majd a napsugár.
Hitemet jósággal erősíted,
Te rendbe teszed meggyötört szívem.

Én hiszem, hogy vagy érzem és tudom,
az elvesztése büntetésed volt.
Gyarló életem hitvány létéért,
elvetted, kit annyira szerettem.

Igazságos bírám nékem te vagy,
tudom, hogy nem hagysz el, velem maradsz.
Életemben azon túl is, hiszem,
vallom, te vagy a lelkem doktora.

Szóljon hát újból az imádságom,
bocsáss meg Uram, csak azt kívánom!
S én rád bízom az életemet,
mert fénylő csillagom Te vagy nékem!

Nagy Erzsébet
Szarvas
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Isten hozta Önöket az életben
  2010-10-15 00:08:00, péntek
 
  Így üdvözölte a chilei elnök a kimentett 33 bányászt.
"Isten hozta Önöket az életben"


Helyi idő szerint szerda éjfél előtt felszínre hozták a 33-ik bányászt is, teljes sikerrel ért véget a páratlan mentési akció a chilei San José réz- és aranybányában. A mentés kevesebb, mint egy napig tartott. A 33 bányászt Sebastian Pinera chilei elnök, hozzátartozóik, újságírók hada várta.
Az utolsó bányász, az 54 éves Luis Urzua helyi idő szerint 21 óra 55 perckor érkezett fel. Óriási tapsvihar, ujjongás közepette. Előtte a 29 esztendős Artiel Ticonát menekítették ki, akinek a föld alatti rabság 40-ik napján született gyermeke a reményt jelentő Esperanza nevet kapta.
Az első hírek szerint a bányászok - akik a föld alatt a több mint kéthónapos rabság idején rendkívüli fegyelemről, kitartásról, illetve egymás iránti szolidaritásról, valamint összetartásról tettek tanúbizonyságot - kielégítő egészségi állapotban érkeztek a felszínre.
A mentési akciót az egész világ figyelemmel kísérte Észak-Amerikától Európán át egészen a Közel-Keletig. A felszínre hozatalt közvetítette az iráni televízió is, az észak-koreai állami tévé külön stábot küldött a helyszínre. Üdvözölte a bányászok kimentését Barack Obama amerikai elnök, és imádkozott a sikerért XVI. Benedek pápa.
"Isten hozta Önöket az életben" - üdvözölte a felszínre hozott bányászokat a chilei elnök, utalva arra, hogy a több mint 2 hónapos, példátlan megpróbáltatások után most ténylegesen új szakasz kezdődik számukra. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a 69 napos föld alatti fogság után a 33 bányász számára aligha lesz könnyű a mindennapi életre való "átállás".
Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a 33 chilei bányásznál, mert egy olyan ijesztő, kihívásokkal teli időszak következik most az ő életükben, amire talán nem is lehet eléggé felkészülni még szakember segítségével sem.
A "harminchármak" ugyanis igazi hősökké váltak, akikből pénzt akarnak csinálni filmesek, írók. Claus Behn, a Chilei Egyetem fiziológus professzora szerint a bányászokra nehéz idők várnak, mert hősnek lenni nem olyan egyszerű. "ha lenéz az ember a hegycsúcsról, csak a mélységet látja, amely mindenkit megszédít".
A hepienddel végződött chilei bányabaleset bekerül a Guiness-rekordok könyvébe. Mindeddig ugyanis egyetlen egyszer sem fordult elő az ami most, nevezetesen, hogy ennyi bányászt ilyen mélységből és ennyi idő után sikerrel kimentettek volna.
Egy chilei lap ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az egészségügyi vizsgálatok után az ügyészség kihallgatja a vájárokat, hiszen a bánya tulajdonosai ellen ügyészségi és parlamenti vizsgálatok folynak.Chilében keresetet adtak be a földtani és bányászati szolgálat egyik volt felelőse ellen, aki a hiányos feltételek ellenére engedélyezte a bánya újbóli megnyitását.

Videók a mentésről Link
Az AFP jelentése szerint az örömöt beárnyékolta a média képviselőinek viselkedése. A francia hírügynökség jelentése szerint több száz újságíró igyekezett lerohanni a felszínre hozott első, majd második bányászt, hogy interjút készítsenek velük, a rohanás közben pedig mindent és mindenkit elgázoltak.
A "harminchármak" igazi hősök lettek, de hogyan tovább?
A tervezetthez képest mintegy 2 órás késedelemmel kezdődött a mentés a chilei Atacama-sivatagban lévő San José réz- és aranybányában, ahol 69 nap óta 33 bányász rekedt több mint 600 méteres mélységben.
A késedelmet Laurence Golborne bányaügyi miniszter azzal indokolta, hogy változtatásokat kellett végrehajtani a mentőkapszulában elhelyezett kommunikációs rendszeren, amely a cső alakú kabinban a felszínre emelkedő vájárokkal való kapcsolattartást biztosítja. A hatóságok minden eshetőségre felkészültek, ezért a kabinban audio-berendezést, valamint egy kamerát is elhelyeztek. Mindez nem csupán a párbeszédet teszi lehetővé a több mint két hónap után kiszabaduló bányászokkal, hanem azt is, hogy a kamerán keresztül a "fentiek" ellenőrizzék a kabinban egyenként helyet foglaló bányászok állapotát.
A chilei elnök, Sebastián Pinera mellett a hírek szerint a helyszínre érkezett a bolíviai államfő, Evo Morales is, mivel a 33 bányász között egy bolíviai is van. Külön érdekesség, hogy Pinera elnök népszerűsége az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnövekedett, párhuzamosan azzal, hogy mind inkább kézzelfogható közelségbe került a bányászok felszínre hozatala.
A krónikák megemlítették azt is, hogy a bányászat történetében még nem fordult elő hasonló eset, azaz, hogy 33 bányász 69 napon keresztül rekedt a mélyben, és páratlan akaraterővel, illetve kitartással túlélte a történteket. Egyes források rámutattak arra is, hogy régóta nem volt ilyen méretű szolidaritás a chilei társadalomban, az ország szinte egy emberként állt ki a több mint 600 méteres mélységben rekedt bányászok mellett.
A mentési akció sok kockázatot rejt magában. A hatóságok hetek óta nemcsak a felszínre hozatal műszaki és egészségügyi biztosítása érdekében tették meg a szükséges előkészületeket, hanem rendkívül alaposan felkészültek a bányászok fogadására is. A 33 vájár a föld felszínén a visszaérkezett űrhajósoknak kijáró orvosi vizsgálat után rövid időre találkozhat a rokonokkal egy külön erre a célra felállított sátorban, amelyet a remény sátrának neveztek el. Utána már alaposabb orvosi vizsgálat következik egy közeli kórházban.
Az elmúlt napokban sok szó esett arról, milyen sorrendben hozzák felszínre a bányászokat. A hírek szerint az a megoldás alakult ki, hogy "első körben" a pszichikailag legerősebbek, a legbátrabbak jönnek fel, így ők ösztönözhetik társaikat is, mintegy lelket öntve beléjük. Őket - legalábbis az előzetes forgatókönyv szerint a leggyengébbek, a legelesettebbek követik, míg a végére azok a bányászok maradnak, akik a legjobb fizikai állapotban vannak. A 31 éves, kétgyermekes Florencio Ávalos műszakvezető - aki a tervek szerint az első "utas" lesz - egy csapásra híressé, a chileiek kedvencévé vált.
Pszichológusok szerint komoly jellemváltozást lehet majd megfigyelni a 33 chilei bányásznál. A tervek szerint a hét végére boldog családtagok és kíváncsi újságírók gyűrűjében találja magát már az összes, eddig a mélységben tengődő bányász, akiknek szabadulása egyúttal új élet kezdetét is jelenti, és elképzelhető, hogy ez legalább olyan nagy próbatétel lesz majd számukra, mint a több hónapos elszigeteltség a külvilágtól.
Egy olyan ijesztő, kihívásokkal teli időszak következik most az ő életükben, amire talán nem is lehet eléggé felkészülni még szakember segítségével sem. Egy pszichológusokból álló mentőcsapat eddig a lenti körülmények elviselésében volt segítségükre. A múlt héten - a közelgő szabadulásra való tekintettel - már a felszínen őket váró újságírók esetleges kínos és túl diszkrét kérdéseire és a különböző médiaszereplésekre készítették fel őket.

A "harminchármak" ugyanis igazi hősökké váltak, akikből pénzt akarnak csinálni filmesek és könyvírók egyaránt. Elnöki palotákba kaptak meghívást, minden költségüket fedező nyaralásokat ajánlottak fel nekik, tévéstúdiókba várják őket. Persze amelyiküknek ehhez nincs kedve, és nem akar celebbé válni, az már most elkezdhet gondolkodni azon, mire költi, és miként használja fel a csak az aláírására váró nagy összegről kiállított csekkeket.
A magyar származású chilei bányatulajdonos, Leonardo Farkas a szerencsétlenség bekövetkezte után ugyanis nem sokkal a mélyben rekedt 33 bányász minden egyes családjának egy 10 ezer dollár értékű csekket ajánlott fel az ágazat nevében, ezenfelül pedig létrehozott egy alapot a bajba jutott vájárok megsegítésére. További bevétellel kecsegtet az a 10 millió dolláros kártérítési per is, amelyet 27 érintett család indított a San José-i bánya tulajdonosai ellen.
Az egyik mélyben rekedt bányász lányát már korábban meghívták egy televíziós játékba, ahol több ezer dollár ütötte a markát. Az tehát biztos, hogy megélhetési gondokkal egy jó darabig nem kell majd számolniuk a 33-aknak. Sergio González, a Santiago Egyetem pszichológusa úgy véli, a többhetes megpróbáltatást átélő bányászok inkább áldozatok, mint hősök. A szakember arra figyelmeztet, hogy más emberekként térnek vissza a felszínre, és a családjuk is megváltozott.
Claus Behn, a Chilei Egyetem egyik fiziológus professzora a hirtelen és nagy mennyiségben az ember ölébe hulló pénz kapcsán hangsúlyozta: ilyen helyzetben rendkívül fontos az, hogy az illető megfelelő pénzügyi tanácsokhoz jusson, különben elfolyik a nagy vagyon. A szélsőséges körülményeket túlélt személyeknél fellépő rendellenességeket vizsgáló szakember szerint az ilyen helyzetbe került embereknek semmiféleképpen sem szabad feladniuk rendszeres napi tevékenységüket, és ebbe beleértendő a munka is.
A professzor szerint a bányászokra rendkívül megterhelő alkalmazkodási folyamat vár: először a média ostromát kell kiállniuk, hiszen az egész világ a legutolsó részletekről is tudni akar, és persze hírnevet és pénzt ajánl a legapróbb információmorzsáért is; és mindezt pedig csak tetézi a család túláradó figyelme. Behn szerint hősnek lenni nem olyan egyszerű, mert "ha lenéz az ember a hegycsúcsról, csak a mélységet látja, amely mindenkit megszédít". A chilei kormány előrelátását dicséri, hogy megígérték: legalább hat hónapon keresztül pszichológiai segítséget biztosítanak a 33 bányásznak.
Jaime Manalich egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a bányászoknak a felszínre jutva szembesülniük kell azzal, hogy életük megváltozott, és még a családjuk is átalakult ez alatt a nehéz és bizonytalan időszak alatt. A szaktárca vezetője szerint a vájárok közötti egység, a kialakult fegyelmezett csapatmunka nagy segítséget jelent majd az új kihívások kezelésében, és a legtöbb hozzátartozó is azt reméli, hogy a 33-ak a föld mélyén együtt átélt ijesztő pillanatok és hosszú órák után a jövőben igazi támaszt nyújthatnak majd egymásnak.
Brandon Fisher, aki a mentési munkálatok dandárját, a mentőalagút fúrását végző Center Rock vállalat elnöke azonban erősen kételkedik abban, hogy a bányászok barátsága kibírná a médiafigyelem és persze az így szerephez jutó pénz miatti nyomást, amelyet sokszor a családon belüli kapcsolatok is megsínylenek. A problémát illetően rendelkezik már némi tapasztalattal: a cég 2002-ben egy pennsylvaniai bányakatasztrófa mentési munkálataiban vett részt, és felszínre hozott kilenc férfit, akiket tévékamerák hada fogadott megmenekülésük pillanatában. Az intenzív médiaérdeklődés után azonban egyes esetekben a családi és baráti kapcsolatok nem bírták a nyomást. Fisher már csak emiatt is szkeptikus: "Ha egyszer a pénz is belekerül a történetbe, elfajulhatnak a dolgok."

Forrás: MTI
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 11243
  • e Hónap: 23919
  • e Év: 257666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.