Regisztráció  Belépés
bozsanyinemanyi.blog.xfree.hu
Legyen szíved, mely sosem válik kővé, legyen kedved, mely sosem gyullad haragra, és legyen érintésed, mely sosem bántalmaz. /Charles Dickens/ Bozsányi Lászlóné. Manyika.
1948.03.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 149 
Somlyó György:Chopin kertjében
  2010-11-30 23:35:24, kedd
 
 


Link
Somlyó György : Chopin kertjében

Váltakozva libben a könnyű szélben
a fűz színjátszó, fürtös levele.
Vajon e billentyűk alól jön-e
a fényes hang, a szinte észrevétlen,

nem tudni, honnan áramló zene?
Vagy ott csendül fel a patak vizében?
Vagy az úton, hol árny inog a fényben?
Nem is tudod, hallod-e, látod-e.

Csak úgy billen ki a csendből, ahogy
az érzékeny mérleg egy milligramm
súlyra. De az tündöklik. Színarany.

S elég, hogy az egész tájat bevonja:
fényes lesz tőle házfal, víz, fa lombja,
s a szíved is pontosabban dobog.




Pablo Neruda

Szomorú vers

A legszomorúbb verset tudnám ma éjjel írni
Például teszem azt, hogy oly csillagos az éjjel,
Fönt kéken dideregnek a messzi csillagok
Keringve énekel az őszi szél az éjjel.
A legszomorúbb verset tudnám ma éjjel írni
Szerettem őt és olykor talán ő is szeretett
Hány ilyen éjszakán tartottam karjaim közt
Csókjainkkal bejártuk a végtelen eget
Ő szeretett, és olykor tán én is szerettem,
Hogyne imádtam volna a vad, nagy szemeket
A leg szomorubb verset tudnám ma éjjel írni
Érezve nem enyém már, tudva, hogy elveszett
Hallgatva a nagy éjt, mely nélküle még nagyobb lett
A vers megesi lelkem, mint harmat a füvet,
Mit számít, hogy szerelmem nem tudta megőrizni,
Oly csillagos az éjjel, s ő nincs itt, hol lehet?
Ez minden. Arra messze dalol valaki, messze
Lelkem nem hiszi el, hogy örökre elveszett
MInt ha csak meglelhetném újra,
Szemem kutatja egyre
Szívem kutatja egyre
S ő nincs itt, hol lehet?
Az az éj is, az a régi,
A hold sütötte fák is
Csak mi, mi nem vagyunk már azok a régiek
Persze, nem szeretem már
De akkor hogy szerettem
Hogy meghallhassa hangom fürkészte a szelet
Másoké, másoké lesz, mint csókjaim előtt volt
Hangja, tündéri teste
S a végtelen szemek
Persze nem szeretem már
De hátha szeretem még?
Rövid a szerelem,
s oly hosszú míg feleded
Mert annyi éjszakán át tartottam karjaim közt
Lelkem nem hiszi el
hogy örökre elveszett
Habár ez az utolsó bánat,
mit érte érzek
És most intézem hozzá
Utolsó versemet.

/Fordította: Somlyó György/



Egy Himnusz az élethez

"Lassan meghal az,
aki soha nem megy útra,
aki nem olvas,
aki nem hallgat zenét,
aki nem tudja megtalálni a maga bocsánatát

lassan meghal az,
aki elvesztette önszeretetét,
aki nem fogadja más segítségét

lassan szokásainak rabja lett,
aki mindig ugyanazt az utat járja,
aki soha nem változtat támaszpontot,
aki nem meri öltözete színét cserélni
vagy soha sem beszél ismeretlenekkel

lassan meghal az,
aki elkerüli a szenvedélyt
és az izgalom örvénylését,
amely a szeme fényét gyújtja
és gyógyítja a szív sebeit

lassan meghal az,
aki nem tudja célpontját változtatni
mikor boldogtalan
a munkában, vagy szerelmében,
aki nem mer veszélyt vállalni
az álmai megvalósítására,

élj most!
légy merész ma!
cselekedj mindjárt!

Ne hagyd magad lassan meghalni!
Ne vond magadtól meg a boldogságot!"

/Somlyó György fordítása/


 
 
0 komment , kategória:  Somlyó György versei  
Fábri Péter: A csönd és a szó
  2010-11-30 23:30:01, kedd
 
  Fábri Péter:

A csönd és a szó

Ne less mögé, hisz úgyis tudhatod, mi más:
a szó a csönd ruhája csak.
A szó a dísz, a csábító, kacér selyem,
s a csönd a vér, a hús, a csont,
a csönd a test, a néma lüktetés, a lét.

Ha néha szóba rejtezik,
csak mint, ha nő incselkedik, tréfál velünk,
s hogy vetkezhessen, öltözik,
mert szűnni vágyna csak szünös-szüntelenül:
s a csönd is éppen ezt teszi.

A csönd a test, öröm és nyűg és fájdalom,
az öntudatlan élet ő:
a Semmi teste, néma változás, anyag.
S a szó a csönd ruhája csak,
s a csönd a test, a néma lüktetés, a lét.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Angyalszárnyak
  2010-11-30 23:18:41, kedd
 
  REMÉNYIK SÁNDOR

ANGYALSZÁRNYAK

A mennyezet itt négy boltívre válik,
Úgy hajlik mélyen, virrasztóan reám.
Észak, kelet, dél és nyugat felől
Négy kő-angyalszárny őrzi a szobám.
Ó mély boltívek: kiterjesztett szárnyak,
Boruljatok a néma arc fölé,
Amit itt vívok minden ördögökkel, -
Hogy végképp ne legyek az ördögé.

Négy ördög szakít engem négy fele,
Négy égtáj felé forgószél ragad,
Hogy kiszegezze a pokol kapukra
Meggyötört, felnégyelt tagjaimat.

Ó angyalszárnyak el ne hagyjatok,
Ó virrasszatok hű testvérekül -
Ha egyszer rémülve rebbentek el:
E szoba velem együtt összedűl.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Reményik Sándor versei.  
Mindenek szerelme
  2010-11-30 23:17:05, kedd
 
  Mindenek szerelme

Ó, nézd, az idő csodaszép,
gyere ki a mezőre,
a napsugár, a szabad ég
várnak az élvezőre.

Kelyhet a virág tágra nyit,
friss szirma nesztelen nő,
kacéran bontja bájait,
akár egy meztelen nő.

Fenn hattyúkeblü fellegek
elnyúlnak lusta kéjjel,
omló márványként, élveteg,
mint asszonytestek éjjel.

Zöld könnyű szoknyás karcsú fák -
megannyi balerina,
féllábon áll, libeg-lobog,
minthogyha táncra hína.

Bogárpárok egymás megett
kerengenek a fűben,
szerelemtől kerengenek
az illatos sűrűben.

Énnékem minden szerelem,
az ég, a föld, a felleg
és örök kéjjel szenvedem
ez örökös szerelmet.

Mert nincsen kéjes állapot,
mit csak a lélek érez,
nincs kéj, mely nem formál jogot
a szerelem nevéhez.

Énnekem minden szeretőm,
ami gyönyör szememben,
és testem romlik szenvedőn
e sok-sok szerelemben.

Az édes-forró napsugár
lázra csókolja arcom,
s ha hold süt át a függönyön,
a gyönyörtől nem alszom.

Ezer szeretőm van nekem
és én szeretem mindet
és mindenik tekintetem
mind szerelmi tekintet.

A föld szerelmét élvezem
s pusztulok élvezőben,
istenekkel szeretkezem
magamban a mezőben.

Babits Mihály




Link
 
 
0 komment , kategória:  Babits Mihály versei  
Barnaky Miklós: Távolság
  2010-11-30 23:15:15, kedd
 
  Barnaky Miklós: Távolság

Ha néha, éjjelente meg-megállsz,
s felnézel a csillagokra
onnan várva vigaszt és reményt,
gondolj arra, hogy talán ebben a percben
kint állok valahol én is az égbolt árnyékában,
s a csillagokat nézem. Ugyanazokat a csillagokat.

S ha egyszerre nézzük őket, lassan mintha
egymás mellett állnánk; kinyújtom karom,
s a végtelenségen át szorítalak magamhoz,
hogy tudjam: enyém vagy.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Somogyváry Gyula: Jó éjszakát.
  2010-11-30 23:14:05, kedd
 
  Somogyváry Gyula: Jó éjszakát...

Nézem az égnek legszebb csillagát
s megcsókolom a messzeségen át:
jó éjszakát!

Ha nem volna a kettőnk lelke - egy,
azt mondanád:
szellő suhant a rózsabokron át...
és sápadt arcod s lehunyt két szemed
eléje tartanád.
De mert a kettőnk lelke egy:
érzed, hogy csók ez. Titkos üzenet.

Üzenet, csók. A csillagnéző lelkem
szerelmes, vágyó, tikkadt sóhaja.
Sötétben állok. Köröttem és fölöttem
bús vakhomály a kietlen éjszaka.
De éjszakából, süket vakhomályból,
borún, ködön és fellegeken át:
nézem, csak nézem mozdulatlan szemmel,
didergő kínnal, sajgó gyötrelemmel,
s megcsókolom - szemed szép csillagát.
Jó éjszakát...
 
 
0 komment , kategória:  Jó éjt! Versek,képek.  
ZilahyLajos-Vannak pillanatok-
  2010-11-30 22:46:35, kedd
 
  ,,Vannak pillanatok az életben; amiket soha nem lehet elfelejteni. Vannak pillanatok, amelyek mint parányi tűk megakadnak az ember húsában és idegszálaiban. Amik oly élesen és mélyen vágódnak be az emlékezetbe, hogy az idő sohasem tudja kimosni belőlünk. Halk pillanatok ezek, csak a halk pillanatok fúródnak ilyen mélyre. Az élet hangos, nagy pillanatait gyakran előszedi az ember, minden alkalommal kiszínezi, átfesti, az érdekes, nagy pillanatok lassanként megkopnak, elhalnak a boros asztalok felett a szivarfüstben. Csak azok a pillanatok az örökkévalók, amiket nem lehet elmondani. Ezek a kis meztelen pillanatok szemérmesen elbújnak a szívben, így élik magányos életüket."/Zilahy Lajos/



Link
 
 
0 komment , kategória:   Idézetek.  
Márai Sándor Ég és Föld
  2010-11-30 22:43:42, kedd
 
  Ne csak szajkold, hanem higgyed is végre, hogy minden, minden másképp történik. Egy napon megérint az élet; másképp, máskor, más szándékkal, mint valaha is képzelted. Megérint, és köznapod megtelik a csodálatossal. Szökőkutak fakadnak az aszfaltból, egy ember kitárul, az oroszlán ok kézből esznek. Az érintés tudatos és erős. Isten nem szeszélyes."(Márai Sándor Ég és Föld)



Link
 
 
0 komment , kategória:   Idézetek.  
Sárhelyi Erika / Utolsó pecsét
  2010-11-30 22:41:13, kedd
 
  Sárhelyi Erika / Utolsó pecsét

Szépen kellene majd megöregedni,
csak úgy magunkhoz ölelni az időt,
ne vegye észre rajtunk kívül senki,
hogy ott állunk már az örök tél előtt.

Mert olykor méltatlanná lesz az élet
- törődik a test és bomlik az elme -,
ha minden nap a káoszban ér véget,
már nem elég az égiek kegyelme.

Mert úgy lenne jó: ha hajlott háttal is,
de vegytiszta tudattal és merészen...
Mert úgy kellene, hogy ne legyen hamis
az utolsó pecsét az útlevélen.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Sárhelyi Erika versei.  
Aki szereti a nasit!
  2010-11-29 12:03:39, hétfő
 
 

Chok*to (házi Chokito)

1 csomag margarin, 25 dkg porcukor, 3 cs vaniliáscukor, 3 ek kakaó.
Ezeket összeforralom, majd hozzákeverek 1 ek. zselatint, amit előtte egy negyed óráig tejben áztattam. Ezzel is összeforralom. A tűzről levéve langyosra hűtöm, majd hozzákeverek 18 dkg tejport és fél csomag karamellás rizspehelyt. Egy kiolajozott edényben hűtöm ki.



Mi*ka csoki (házi Milka csoki)

Fél kg porcukor, 2 dl tejszín, 2 cs vaniliás cukor, 2 cs zsíros túrista tejpor, 10 dkg vaj, 4 ek kakaó.
Egy nagyobb tálban összekeverem a tejport a kakaóval és félreteszem. Elkeverem a puha vajjal a porcukrot, a vaniliás cukrot és a tejszínt, majd 5 percig folyamatos keverés mellett főzöm. A lángról levéve elkeverem a porkeverékkel. Alufóliával kibélelt tepsibe öntöm, hagyom megdermedni és kb 2 óra múlva fogyasztható.

Raffae*lo (házi Raffaello 1)

25 dkg margarin, 30 dkg cukor, 40 dkg tejpor, 30 dkg kókuszreszelék, 10 dkg hámozott, forrázott mandula.
A margarint a cukorral és 2 dl tejjel felfőzöm, belekeverem a tejport és a kókuszreszelék kétharmadát. Glyókat formálok belőle oly módon, hogy mindegyik közepébe kerüljön egy szem mandula. A kész golyókat kókuszreszelékbe hempergetem és mignonpapírba teszem.



Raffae*lo (házi Raffaello 2)

5 dkg porcukor, 1/2 csomag vaniliás cukor, 5 dkg puha vaj, 15 dkg fehér csokoládé, 2 ek rum, 2 ek narancslé, 8 dkg kókuszreszelék.
A cukrot, vaniliás cukrot, a vajat összegyúrom a reszelt fehér csokival, a rummal, a narancslével és a kókuszreszelék felével. Diónyit veszek a masszából, majd közepébe egy hámozott mandulaszemet szúrok, végül kókuszreszelékbe hempergetem. Egy napig száradni hagyom, majd mignonpapírba teszem.



Raffae*lo (házi Raffaello 3)

2 dl víz, 40 dkg cukor, 10 dkg sovány tejpor, 20 dkg kókuszreszelék, 25 dkg margarin, 20 dkg hámozott egész mandula, +20 dkg kókuszreszelék a hempergetéshez.
Egy lábasba teszem a cukrot és a vizet, majd lassan, állandóan kevergetve felolvasztom. Leveszem a tűzről és úgy olvasztom bele a margarint, majd belekeverem a 20 deka kókuszreszeléket. Utána belekeverem a tejport is. Mikor kihűlt a massza, egy napra a hűtőbe teszem. Másnap kis golyókat formálok belőle, egy-egy mandulát nyomok bele és belehemperhetem a kókuszreszelékbe. Egy órára a hűtőbe teszem.



Túrókrém 1.

4 ek őrölt mogyoró, fél kg zsíros túró, 2 dl tejföl, 5 ek lekvár, 1 citrom, 2-3 ek méz, csipetnyi fahéj.
A mogyorót egy serpenyőben gyakran kevergetve megpirítom. Egy tányéron hagyom kihűlni. A túrót elkeverem a tejföllel. A mennyiséget elkeverem és két tálba osztom. Az egyik felét 3 ek lekvárral, citromlével és reszelt citromhéjjal keverem el és mézzel ízesítem. A másik felét elkeverem a maradék mézzel és fahéjjal. A kétféle túrókrémet egy evőkanállal váltakozva desszertes tányérokra adagolom. Megöntözöm lekvárral és megszórom pirított mogyoróval.

Marcipán

30 dkg hámozott, finomra őrölt mandula, 30-35 dkg porcukor, egy üveg keserűmandula aroma.
A mandulát a porcukorral és az aromával konyhai robotgéppel alaposan eldolgozom, folpackba csomagolom, majd később natúr, vagy szinezve marcipánmasszaként használom fel.

Diómarcipán

30 dkg finomra őrölt dióbél, 30 dkg porcukor, 5 ek rózsavíz.
A diót a porcukorral és a rózsavízzel alaposan eldolgozom, folpackba csomagolom a későbbi felhasználásig.



Mogyorómarcipán

30 dkg finomra őrölt mogyoró, 30 dkg porcukor, 5 ek rózsavíz.
A mogyorót a porcukorral és a rózsavízzel alaposan eldolgozom, folpackba csomagolom a későbbi felhasználásig.



Moz*rt golyó (házi Mozart golyó)

25 dkg nugát, 25 dkg marcipán-massza, 20 dkg keserű tortabevonó, 7,5 dkg porcukor.
A nugátmasszából kis ( kb. 1 cm-es) golyókat formálok. A marcipánt összegyúrom a porcukorral és 2 pergamenpapírréteg között mintegy 1/2 centi vastagra kinyújtom. Kb. 2*2 centis négyzeteket vágok ki belőle és azokba tekerem a golyókat (a széleket jól összenyomom). A tortabevonót vízfürdő felett felmelegítem és egy fogpiszkálóra tűzve belemártom a golyókat.



Cal*ppo fagylalt (házi Calippo)

1 liter víz, 3 citrom, 15 dkg cukor.
A citromokat alaposan megmosom, majd lereszelem, utána kettévágom és kicsavarom. A reszelt citromhéjat, a citromlevet és a cukrot összeöntöm a vízzel és egy üvegben két napra a hűtőbe teszem (naponta többször felrázom). A végén finom szűrőn leszűröm és egy "zacskócsőbe" teszem és lekötöm. Ezeket a fagyasztórekeszben fagyasztom.



Viene*ta jégkrém (házi Vienetta)

3 csomag tejszínhab pótló por, 3 evőkanál porcukor, 4,5 dl tej, 1 tábla tortabevonó, 2 evőkanál olaj.
A port elkeverem a cukorral, majd először kevés, később az összes tejjel. Habverőgéppel jól felverem. A tortabevonót gőz fölött megolvasztom és elkeverem az olajjal. Egy felfelé táguló formába történik a rétegek lerakása soronként, majd jól kifagyasztom. Tálaláskor forró vízbe mártom a formát, majd kiborítom. Jöhet rá a tejszínhab, majd a többi díszítőelem. Nagyon finom!



Amaretti

25 dkg mandula, 5 dkg keserű mandula, 30 dkg cukor, 3 tojásfehérje, valamint porcukor a megszóráshoz.
Az összes mandulát beleszórom a lobogó, forró vízbe, lehámozom, majd jól megszárítom (ehhez a legjobb rövid időre betenni a gyengére állított sütőbe). A mandulát mozsárban adagonként cukorral igen apróra őrlöm, majd az összeset egy tálban elkeverem a maradék cukorral. A tojásfehérjét enyhén felkeverem és annyit adok a masszához, amennyivel kemény tésztát kapok. A sütőt 120 fokra előmelegítem. A sütőlemezt beborítom alufóliával, a tésztát dióméretű halmokban a lemezre teszem egymástól kissé távolabb. Megszórom porcukorral, majd kb fél óráig sütöm. Utána száradni hagyom.



Amarettini

25 dkg mandula, 5 dkg keserű mandula, 30 dkg cukor, 3 tojásfehérje, valamint porcukor a megszóráshoz.
Az összes mandulát beleszórom a lobogó, forró vízbe, lehámozom, majd jól megszárítom (ehhez a legjobb rövid időre betenni a gyengére állított sütőbe). A mandulát mozsárban adagonként cukorral igen apróra őrlöm, majd az összeset egy tálban elkeverem a maradék cukorral. A tojásfehérjét enyhén felkeverem és annyit adok a masszához, amennyivel kemény tésztát kapok. A sütőt 120 fokra előmelegítem. A sütőlemezt beborítom alufóliával, a tésztát mogyoróméretű halmokban a lemezre teszem egymástól kissé távolabb. Megszórom porcukorral, majd kb fél óráig sütöm. Utána száradni hagyom.






Bail*ys (házi Baileys 1.)

400 ml tejszín, 100 ml vodka, 50 ml Whisky, 50 ml konyak, 1 csomag vaniliás cukor, 125 g cukor, 2 tk. Nescafé.
Az összes hozzávalót összekeverni és hidegre tenni. Naponta felrázni. A kávét elkeverhetjük egy kevés szeszben is! Egy hét múlva fogyasztható.

Bail*ys (házi Baileys 2.)

400 ml tejszín, 100 ml vodka, vagy más rövidital, 1 csomag vaniliás cukor, 50 g cukor, 1 dl hideg kávé.
Az összes hozzávalót összekeverni és hidegre tenni. Naponta felrázni. A kávét elkeverhetjük egy kevés szeszben is! Egy hét múlva fogyasztható.



Mart*ni (házi Martini)

5 l-es befőttes üveg, 1 kg rizs, 1,5 kg cukor, 1 citrom apróra vágva, 6 cm-nyi vaniliarúd 1 cm-es darabokban (vagy 4 csomag vaniliás cukor), 4 szem szegfűszeg, 1 kk. őrölt fahéj, 10 szem áfonya, 3 szem kardamon mag, fél dkg élesztő, 3 l langyos víz, 10 dkg mazsola.
A hozzávalókat összekeverem, az üveget lefedem és naponta megkeverem. Mikor a forrás abbamarad, papírral lefedem, legumizom és hagyom letisztulni. Utána átfejtem üvegekbe. Azonnal fogyasztható, de érlelés után még finomabb.











 
 
0 komment , kategória:   Receptek.  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 149 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 149 db bejegyzés
e év: 1714 db bejegyzés
Összes: 12819 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2231
  • e Hét: 20380
  • e Hónap: 46642
  • e Év: 1009561
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.