Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/42 oldal   Bejegyzések száma: 411 
Napi vers/Jó éjszakát kívánok!
  2010-11-30 17:32:10, kedd
 
 

Ady Endre : Álom álom helyett

Egy óriás jön messziről felém,
Gyilokkal, egyedül.
Kacagok: látlak, pilláimon
Éber manó-sereg ül.

Párnámba, érzem, kanócot lopott
Egy gonosz. Csitt: szelek
Rázzák a régi harangokat,
Sír valaki, remegek.

Ismét csönd. Jön már? Várom zsibbatag,
Nyögve, sírva hívom.
Most dalba fog a manó-sereg
S táncol a pilláimon.

Várok megint, egy nagy, sötét golyó
Gyulladt ki valahol.
Egy nagy szív lóg fényes üstökén
És zakatol, zakatol.

S valakit, aki talán sohse élt,
Látok most hirtelen.
Fekszik, mint én s az ágya felé
Csúszik a veszedelem.

Sikoltok: fény, megjött a kék Hajnal,
Szobámba bekacag
S szórja szomoru kacagással
Reám a kék sugarat. 
 
2 komment , kategória:  Irodalom/vers,regény, stb./  
Ősz az Arborétumban
  2010-11-30 17:08:55, kedd
 
 


/Vacratot Arboretum/
 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Naplementék
  2010-11-30 17:04:18, kedd
 
  
 
0 komment , kategória:  Tájképek 2008.IV.21-től  
Rózsák
  2010-11-30 17:01:02, kedd
 
 


/ Gazlap Fórum /
 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Krizantémok
  2010-11-30 16:56:22, kedd
 
 


/ Gazlap Fórum /
 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Baconbe tekert sütőtök
  2010-11-30 16:51:42, kedd
 
  Baconbe tekert sütőtök
/No Salty/

hozzávalók 4 főre

600 g sütőtök
12-14 szelet bacon

elkészítés
A sütőtököt meghámozzuk, közel egyforma darabokra vágjuk.
Mindegyiket betekerjük baconnel.
220 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor kész, amikor a tök megpuhult (villa beleszúrásával ellenőrizhetjük), a bacon pedig ropogós.
Azon melegében tálaljuk.

story
Pusztán barátnőm kíváncsiság vezérelte apró ötlete kellett ezeknek a mennyei falatkáknak születéséhez. Azzal, hogy otthon is elkészítettem, pillanatok alatt családi kedvenccé vált, és 'járványszerűen' terjed
Juli


 
 
5 komment , kategória:  Receptek és háztart.ötletek  
Pórázon / 14.
  2010-11-30 16:43:30, kedd
 
  Pórázon / 14.
S. Szabó István - 2010.09.28

Az élet az egyetlen olyan dolog a világon, amit nem lehet túl élni. Még akkor sem ha a nagy igyekezetbe belepusztul az ember.

Tizennégyezer méter magasan repülünk, alattunk a felhők szintjén vihar tombol. Szép, és ugyanakkor befosató látványt nyújtanak a gép alatt csapkodó villámok. A menydörgésről most inkább ne beszéljünk. Elég annyi, hogy két kézzel markolom ülésem karfáját, és megpróbálok marha lazának látszani.

Kísérőim - szintén marha lazák - három széksorral ülnek előttem. Vállaik közé húzott nyakkal, nem sok szót szólva. A felszállás után kb. fél óráig a kockás egyfolytában hátrafordult, vajon a gépen vagyok-e még?

Aztán pár kedveskedő sort írtam neki egy papír fecnire: “Ne szarj be, divatgúnár! Innen még én sem tudok lelépni!" - és a mások által csinosnak mondott légi kisasszonnyal előreküldtem.

Most a gép légörvénybe kerül, a csíkos előrehajol, és telerókázza azt a gyönyörű pantallóját. Zacskója már elfogyott, mert a bőség zavarával megküzdve, abba csomagolta megmaradt vacsoráját.

Úgy néz ki, mint az a disznó, amelyik kikecmergett a sártengerből.

Mellettem ül a középkorú, vörös hisztérika, fehér blúzban, zöld szoknyában. Szépítkezés közben a kasza alakú szőreltávolítóval megvághatta magát, mert egy ragtapasz éktelenkedik a nyakán. Egyik fülétől a másikig. De az is lehet - illatából kiindulva -, hogy a boncasztalról lépett meg. A viharra való tekintettel, görcsberándult kezekkel ő is ülése karfáját markolja, és halkan fohászkodik. - Ó, Istenem, édes Istenem! Ne engedd, hogy lezuhanjunk! Ó, édes Istenem! Én mindent megteszek, csak hagyd meg az életem!

Közelébe hajolok, megnyugtató hangon szólok hozzá.

- Ne féljen asszonyom, nem lesz baj!

- Gondolja? - kérdezi reménykedve.

- Persze, kedves, repülő még nem maradt fönt! - felelem neki bátorító mosollyal, majd a torkomba szalad a gyomrom, mert a gép veszett süllyedésbe kezd.

Hisztérika sikoltozik, a hátrébb helyet foglaló göndör hajú, bajuszos köpcös idegesen reagál.

- Ne hisztizzen már, naccsága! Nem lássa, hogy az emberre hozza a frászt?! - üvölti, majd belőle is felbugyog a vacsora. Amikor előrebukik, leugrik fejéről a göndör pepi, és előbukkan biliárdgolyószerű kopaszsága. A parókára is jut a rókából. El tudom képzelni, azt sem teszi egy darabig a fejére. Bár, ki tudja?

Hej, ha egyszer leszállunk Moszkvában! Majd azt mondja a hangosbemondó: - Hölgyeim és Uraim! Az Aeroflot rókajárata Washingtonból megérkezett.

A nagydarab, szőke légikisasszony negyvenhatos lábán végigszalad a folyosón, és mindenkihez intéz pár kedves szót. Jó annak, aki érti, mert oroszul beszél. De lehet, hogy azt kérdezi: “Kinél van eladó farmernadrág?" És persze Lux szappan is érdekli, de csak kilószámra, mert nagy tételben van a buli. Igaza van, minek az nekünk? Lehet, hogy ő már tud valamit? Ezek összedumáltak! A banya felvásárol, a pilóta meg odavágja a gépet. Aztán mutyiznak. Micsoda egy szar világ ez! Így forgatják ki a szegény utasokat!

Kezd igazán pocsék lenni a helyzet, mivel beérünk a viharzónába. Csapkod a ménkő, az elemek össze-vissza dobálják a kávédarálót.

Most már végképp tele van a gatyám. Mi lesz, ha lezuhanunk? Ki állítja meg a svédet?

Apropó, svéd! Lehet, hogy ő is itt van? Kudarcot vallott a stadionban, az öreg amerikai eltűnt, így más dolga nem lévén, velem kell beérnie.

Magyarul, utánam kell jönnie, ha az a másik feladata, hogy megvédje az oroszt.

Na, majd meglátjuk! Tényleg! Mi van akkor, ha a csíkos, vagy a kockás a svéd? Lehet, hogy valamelyikük nő? Mondjuk a kockás. A gusztustalan vörös borostája csak álca. Igaz, melle az nincs neki, de anyai nagynénémnek sem volt, mégis férjhez ment Leó bácsihoz. Az is igaz, Leó bácsi vak volt. Így ő elmondhatta, amit nem látok, az nincs.

Közben elhagyjuk a vihart, az utasok megnyugszanak. A csíkos keményen felkészült az útra. Kézipoggyászából egy ugyanolyan pantallót varázsol elő, mint amilyet televágott.

Micsoda pazar vásárlói szokás! Lehet, hogy van neki még négy-öt ilyen! Vagy több! Igaza van, mit cicizzen! Ami szép, az szép. Na és csinos! Speciel ez ronda, de ő hordja, nem igaz?

Több órás szendergésemből a kapitány hangja térít magamhoz.

- Hölgyeim és Uraim! Kérem, kapcsolják be öveiket! Tíz perc múlva leszállunk Moszkva Seremetyevó repülőterén. Moszkvában reggel kilenc óra van, a hőmérséklet plusz 20 fok, a páratartalom normális. Köszönjük, hogy az Aeroflottal repültek, reméljük, kellemesen telt az útjuk. A viszontlátásra!

Simán landolunk, majd megállunk a csarnok érkezési oldalán.

Megvirradt a nyolcadik nap.

S. Szabó István rovata (sszaboistvan.virtus.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Mindenmás /történ.,elbesz/  
Aromaterápia
  2010-11-30 16:33:25, kedd
 
  Aromaterápia
/Vitamin Sziget/

Mirtusz
(Myrtus communis)

A mirtusz illóolajat a mirtuszfélék családjába tartozó mirtusz fiatal leveleiből, ágaiból és virágaiból vízgőzdesztillációval nyerik ki, mintegy 0,1-0,5%-os hozammal. Az illóolaj színe sárgászöld, illata friss, fűszeres, kámforos, de édeskés virágillat is felfedezhető benne. A mirtusz ismertebb kemotípusai az illóolajban cineolt vagy mirtenil-acetátot nagyobb mennyiségben tartalmazó mirtuszok. Belsőleg alkalmazva az olaj bélgörcsoldó hatású. Az illóolajat kozmetikai célokra is felhasználják, mégpedig kölnik és vécéillatosítók alkotórészeként.

Használata külsőleg:
Inhalálás: (2 csepp mirtusz, 2 csepp kajeput olajjal keverve, 2 liter forró vízre cseppentve, 5 perc mély légzéssel) köptető, hurutoldó, nátha és légcsőhurut kezelésére
Bedörzsölés: (3 csepp mirtuszolaj 2 evőkanál szőlőmagolajban), a háton, a mellkas elülső részén alkalmazva légút tisztításra, valamint bizonyos bőrbántalmakra, vénás és nyirokkeringés csökkentésére is hasznos
Masszázs: reumás panaszok ellen
Párologtatás: (aromalámpával) antibakteriális hatású
Borogatás: meghűlés, szellemi fáradtság ellen

Figyelem!

A mirtuszolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Gyógynövények
  2010-11-30 16:28:18, kedd
 
  Gyógynövények
/Vitamin Sziget/
Salátaboglárka
A ligeterdőkben, dús aljnövényzetű lomberdőkben, nedves réteken, és parkokban egész Eurázsiában, Észak-Afrikában elterjedt kisvirág egyik neve például a golyvarontófű, mely arra utal, hogy a nagy strumás duzzanatokat, golyvákat, szemölcsöket gyógyították a salátaboglárka leveleivel, frissen préselt levével, teájával is (természetesen csak külsőleg alkalmazva).

Általánosan javallt:
bőrpanaszokra
aranyérre
skorbut ellen
veseműködés segítésére
Kincset ér a gyógyászatban, hiszen olyan kellemetlen betegségek kiváló gyógyszere, mint az aranyér, vagy a skorbut. A salátaboglárka hatóanyagainak köszönhetően (kis mennyiségű protoanemonint, alkaloidokat, szaponinokat, cserzőanyagokat, és sok C-vitamint tartalmaz) értékes gyógynövény, de nem árt, ha tudjuk, hogy melyik részét pontosan mire lehet felhasználni. A népi gyógyászatban például elsősorban a már említett skorbut ellen* (a friss levelek magas C-vitamin tartalma, és vértisztító hatása miatt), illetve krónikus bőrpanaszok esetén alkalmazták frissen préselt levét.

Teáját elégtelen veseműködés esetén is isszák, magas vérnyomás elleni gyógyteákhoz szintén keverik érfal erősítő tulajdonsága miatt (épp ezért ajánlatos az aranyér esetében is egyébként).

Felhasználási módok:
Vértisztító tea: A leveleket főzzük meg és teájukból naponta 2-3 csészével igyunk.
 
 
0 komment , kategória:  Kertészet és gyógynövény  
Állat
  2010-11-30 16:25:56, kedd
 
  Állat
/A természet világa/

ÜRGEEz a kis rágcsáló nagyon fontos szerepet tölt be a természet körforgásában, ezért igen nagy természetvédelmi jelentőséggel bír. A pusztákon költő parlagi sasok és kerecsensólymok számára az ürgepopulációk jelentik a legfontosabb táplálékot.
Európában két fajuk fordul elő: a közönséges és a gyöngyös ürge; előbbi Magyarországon védett állat.
Amíg sok volt belőle, az ürgét gyakran meg is ették; az ürgeöntés legismertebb irodalmi feldolgozását Petőfi Sándor: Arany Lacinak című költeményében olvashatjuk.

TŐRFARKÚ RÁKOK / DELAWARE - ÖBÖL / USA


Késő tavasszal és kora nyáron Delaware - öböl ,,élő kövületek" hihetetlen fölbukkanásának színhelye. A szökőárak idején, amely egybeesik a májusi és júniusi tele- és újholddal, több százezer atlanti tőrfarkú rák mászik a partokra, hogy lerakják petéiket a homokba. Ezek egyáltalán ne igazi rákok, sokkal inkább közeli rokona a pókoknak- testük és végtagjai ízelt-, és azokra az élőlényekre hasonlítanak, amelyek több mint 250 millió éve éltek a földön. Egy-egy nőstény 3650 petét rak minden fészekbe, de többször visszatért a partra, hogy újabb fészket ásson. A tőrfarkúak sűrűsége olyan nagy, hogy gyakran kiássák a korábbi fészkelők petéit is. De ezek a peték nem vesznek kárba. Akár egymillió madár is megáll itt a Dél- Amerikából (ahol telelnek) az Északi - sarkvidékre ( ahol fészkelnek) vezető útján, s e tény a Delaware- öblöt a nyugati félteke második legnagyobb átmeneti tartózkodási helyévé teszi.( csak az alaszkai Copper- folyó fogad több madarat). A peték az utazás folytatásához nélkülözhetetlen zsírral látják el a madarakat.

 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
     1/42 oldal   Bejegyzések száma: 411 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 411 db bejegyzés
e év: 5348 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 385
  • e Hét: 2262
  • e Hónap: 5535
  • e Év: 5535
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.