Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / DoktorStrix / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 78 
Találós kérdés
  2010-11-30 21:29:25, kedd
 
 
TALÁLÓS KÉRDÉS


Mi az:

Hosszabb lesz, ha húzzák

Beilleszkedik a mellek közé,

Könnyen becsúszik a neki való nyílásba,

És legjobban rángatással működik?


A válasz:A Biztonsági öv! Te perverz! Csatold be magad! 
 
0 komment , kategória:  Agytorna  
A B3 vitamin és a koleszterin
  2010-11-30 21:18:02, kedd
 
 
A B3 VITAMIN ÉS A KOLESZTERIN


Mindenki döntse el, mennyire bízik az orvosban!

A B3 vitamin és a koleszterin

A fő kérdés inkább még mindig az: Miért akarja valaki csökkenteni az agy egyik legfontosabb alapanyagának, a koleszterinnek mennyiségét a szervezetben?

A koleszterin mennyiségét az AGY szabályozza, ha az magas, annak oka van. Mégpedig az agy fokozott működése - pl. stresszes életvitel esetén. Inkább arra kell törekedni, hogy a bennünk lévő koleszterinfélék közül az ún. jó koleszterin (HDL, vagy sűrű) aránya kellően magas legyen, ami elérhető mangalicazsír, vagy hal - főként tengeri hal - rendszeres fogyasztásával.

Ha valakinek sok pénze van, persze szedhet Béres-féle omega-kapszulákat is, de minek, mikor ezredannyiért megkapja a fentieket... De a plakkok megszüntetése ügyében továbbra is mindenkinek Horváth prof.-ort javaslom, kit épp azért utasítottak ki az USA-ból, mert találmánya
veszélyeztette az USA gyógyszerpiacát, ami éves szinten - csak a keringési rendellenességekre vonatkoztatva - 200 milliárd dollár.

A B3 vitamin legyőzte a koleszterincsökkentő gyógyszereket 2010 JÚNIUS 20., VASÁRNAP 21:23 DEMECS ISTVÁN BIOPHARMA

Egy most megjelent tanulmány eredménye sokkolta nem csupán a szakmát, de magát a gyógyszergyártó céget is. Ugyanis feketén-fehéren kiderült, hogy az olcsó b3-vitamin hatékonyabb a koleszterin probléma kezelésében, mint a népszerű koleszterin csökkentő gyógyszereik.

A tanulmány ráadásul azt is felfedte, hogy miközben a niacint (B3-vitamin) szedő csoport érfalán lerakódott plakk csökkent, aközben a Zetia (ezitimibe) nevű (nálunk Ezetrol néven kapható) koleszterincsökkentő gyógyszert szedőkében nem mutatott semmi változást. Ugyanakkor a vitamint szedő csoportban a szív- és érrendszeri problémák miatti események csupán az egy ötöde volt a gyógyszert szedő csoporttal szemben a vizsgálati időszak alatt.

Sajnos a tanulmányt az első eredmények után leállították és eltitkolták a létezését is, ugyanis azt a gyógyszer gyártója finanszírozta. Pedig az is elképzelhető, hogy végre kiderülhetett volna pár dolog a b3-vitaminról: 4000 százalékkal magasabb ár!!!

A gyógyszer gyártója, 5 milliárd dollár értékben adott el belőle, és tablettánként közel 400 forint az ára a magyar patikákban. Ezzel szemben egy B3-vitamin tabletta ára kevesebb, mint 10 forint.

Foglaljuk ezt össze:

1. A B-3 vitamin ötször hatékonyabb, mint a koleszterincsökkentő gyógyszer
2. Nem találtak káros mellékhatását, míg a gyógyszernek igen
3. Negyvenszer olcsóbb

Kérdés: mi a csudáért nem ezt ajánlják az orvosok a betegeiknek?

Talán:

1. Az egész egy profitérdekelt üzlet, amiben ők is részt vesznek
2. Semmit nem tudnak a B3-vitamin koleszterincsökkentő hatásáról

A magas koleszterinszint üzlet. Bár senki nem tudja, mi a magas és mi nem a határértéket rendszeresen lejjebb szállítják.

Pár percet szántam arra, hogy a magyar interneten publikáló orvosok szövegeit átolvastam. Annak ellenére, hogy a fenti adat több mint két éve ismert, ma is ezt a szert ajánlották és senki nem beszélt rajtunk kívül a niacinról. Legalább 10 írás van a különböző gyógyszer népszerűsítő
oldalakon, mint a Weborvos, vagy a Házipatika a gyógyszerről és egyet sem találtam a B3-vitaminról.

Az Ezetrol 10%-át az fizeti, akinek felírták. A 90%-át ÖN, mivel támogatott gyógyszer!!!

Nógrádi Kata

Link


Kivonat a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából:
"A koleszterin lerakódva az erek falában annak rugalmasságát csökkenti, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Ez az elmélet a 90-es években terjedt el, de megdőlni látszik. A vizsgálatok retrospektív elemzésekor kiderült félreértelmeztük , a koleszterin nem tud érelmeszesedést okozni."

Valamennyien tudjuk, vagy esetleg sejtjük, mennyire profitérdekelt a gyógyszeripar. De hogy a B-3 ötször!!! hatékonyabb a forgalmazott koleszterincsökkentő gyógyszereknél - amelyeknek az ára viszont ennek a 4000-szerese!!! - akkor bizony már kinyílik a bicska az ember zsebében!
Hol a határ - mit lehet még a torkunkon lenyomni - és ha még nem is a koleszterin a ludas?
Mert ez is egy nagy ÁTVERÉS volt - mint a többi!


 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
...még hogy nincs gáz
  2010-11-30 16:59:57, kedd
 
 
...MÉG HOGY NINCS GÁZ?


GÁZ VAN!!! nagy gáz!

Nem tüntetések hoznak megoldást a nyomorunkra. Csak a nemzeti vagyonból is meg tudnánk élni - mind a 10 - 15 millióan! A nemzet vagyona nem lehet kapzsi magánkezekben!!!
KSM


MÉG HOGY NINCS GÁZUNK ?

Földtörténeti korok szerint Európa legnagyobb földgáz lelőhelye Magyarországon a Hortobágy alatt kell, hogy legyen - mondta a 70-es évek közepén a középiskolai földrajz tanárom...A hajdúszoboszlói földgáz "940-1000 m mélységben elhelyezkedő, 44 m átlagos etázsmagasságú, 5Mrd m^(3)-es földtani készletű, egyik legnagyobb alsó-pannon homokkő tároló eredeti készletének kitermelése még 1962-ben megkezdődött."

A III. ütem tervezésekor az volt a kiindulási kritérium, hogy a bővítés még a mobil gáz 70%-ának kitermelése esetén is tegye alkalmassá a tároló rendszereit a csaknem 20 millió m^(3)/napos csúcskapacitási igény kielégítésére. "Zsanán 2,5 millió köbméterrel nő a napi kitárolási kapacitás, amely két olyan nagyváros, mint Pécs és Debrecen háztartásainak ellátásához elegendő egy hideg téli napon." A remények szerint a makói árok legalább 100 évre biztosíthatja Magyarország földgáz-szükségletét. "Magyarországon a legnagyobb mélységet, 5842,5 métert Hódmezővásárhelyen érték el egy fúrás során." Magyarországi földgázleletről tett bejelentést a Londoni Értéktőzsdén az Ascent Resources. A brit feltáró és kitermelő cég részvényei a hírre 16 százalékkal drágultak. A cég közleménye szerint egy Penészlek melletti próbafúrásuk járt eredménnyel. "Mert ne higgye senki sem hogy a Makó-Árok az egyedüli gázlelőhely Magyarországon. Suttognak még bihari, zalai, somogyi, bácsi mezőkről is, bár ha ezeket összekötjük, egyetlen összefüggő gigászi gázmedence adódik, melynek értéke világszinten is felbecsülhetetlen." A Falcon nemrégiben azt közölte honlapján, hogy a külföldi kutatások nyomán eddig feltárt hazai földgázvagyon olyan nagy, hogy abból bőven ki lehetne elégíteni az ország egész éves fogyasztását, és még exportra is futná belőle. "Magyarországon jelenleg 11 cég 210 engedély alapján kutathat szénhidrogén-lelőhelyek után. Csak a Mol Nyrt. több mint száz helyen kapott erre lehetőséget szerte az országban." Magyarország gázfogyasztása egyébként 70-90 millió köbméter egy átlagos téli napon, ebből 40 millió köbmétert fedez az import" - mondta Kiss Péter kancellária miniszter."Zsuga János hozzátette: az ország napi gázszükséglete 44-46 millió köbméter, a földalatti tározókból pedig naponta akár 51 millió köbméter földgázt is ki tudnak nyerni.""Oroszországból viszont nagyjából mindig ugyanannyi gáz jön, ezért a Mol nyáron feltölti, télen pedig fokozatosan leszívja a tartalékokat" "Soha nem látott, 102 mrd Ft-os negyedéves profitot érhetett el a MOL az elemzők szerint"

Gázkitörések Magyarországon:

- 1961 - Nagyhegyes
- 1963 - Üllés
- 1965 - Szank
- 1968. december - Algyő
- 1979. február - Zsana
- 198 - december - Algyő
- 1982. augusztus - Szeghalom
- 1982. október - Algyő
- 1983. január, február - Hajdúszoboszló- Nagyhegyes
- 1983. március - Battonya
- 1984. június - Balaton- magyaród-Zalakomár
- 1985. április - Biharkeresztes
- 1985. május - Füzesgyarmat
- 1985. december - Fábiánsebestyén
- 1986. június - Balatonmagyaród
- 1987. január - Füzesgyarmat
- 1998. november - Nagylengyel

"A nagyalföldi artézi fúrásokból a vízzel együtt számos helyen némi földgáz is áramlott a felszínre. A falusi kutak körül esténként vízért gyülekező fiatalok gyakran bámulták a lángra gyújtott gáz játékosan táncoló lidércfényét, amíg egy erősebb fuvallat ki nem oltotta a kékes-vörhenyes lángocskákat."

Megjegyzés:

"Már 500 méter mélységben 35 Celsius fokos meleg vízre bukkannak gyakorlatilag minden fúrásnál - ennek köszönhető hazánk rendkívül gazdag termálvíz-készlete." (Távfűtés)

Következtetések nélkül, csak mazsolázásra!

2008.08.12.

Megoldás a gázproblémára? Makó 100 évre fedezné a hazai igényeket
2008. január 14. 12:45 | Forrás: STOP/delmagyar.hu

A várakozások szerint év végén indulhat meg Makó környékén a földgáz kitermelése, a föld mélyében rejtőző 1.500 milliárd köbméter gáz 100 évre fedezné a hazai igényeket. A feltárást végző kanadai cég továbbra is partnert keres a vállalkozáshoz.

A gázmező nagyságát 600, később 1500 milliárd köbméterre becsülték a szakértők. Figyelembe véve, hogy hazánk nagyjából 14-15 milliárd köbméter földgázt használ fel évente, a készlet akár 100 évre is fedezné a hazai igényeket.

A földgázkincs elhelyezkedése azonban jelentősen különbözik a korábbi, illetve a jelenlegi kitermelési helyekétől. Általában ugyanis 2 ezer méter mélyről hozzák fel hazánkban a földgázt, Makó térségében viszont a legmélyebb fúrás a 6 ezer métert is túlhaladta. Azon múlik az iparszerű kitermelés beindítása, hogy mikor lesz sikeres az úgynevezett rétegserkentés, a gázt rejtő réteg hidraulikus repesztése és kitámasztása. Ennek időpontja lehet 2008 vége.

A kutatást-kitermelést végző kanadai illetőségű Falcon cég partnereket is keres a magyarországi kitermeléshez, akik között a Mol csakúgy szóba jött korábban, mint a legnagyobbak között számon tartott ExxonMobil - olvasható a Délmagyar.hu oldalán.

Az írás a Demokrata című hetilap vezércikke. BENCSIK ANDRÁS: Gombostűt a tűpárnában

Fecseg a felszín és hallgat a mély. Magyarország földjének mélyén, Makó közelében olyan gázkincsre bukkantak hivatásos külföldi kincsvadászok, amely negyven éven át képes volna biztosítani Magyarország gázellátását, vagy a mostani ínséges időkben egy intenzív, húsz évre rövidített kitermelést véve alapul, akkora bevételhez juttathatná a magyar államkasszát, amely rövid idő, mondjuk öt-tíz év alatt a magyar életszínvonalat körülbelül az ausztriaira emelné, és húsz év múltán a magyar gazdaság csak e gázkincsnek köszönhetően felzárkózhatna a gazdag Európához.

Mindebben nincs semmi túlzás. Minően érdeklődő ember tudta, hogy az Alföld mélyén többféle kincs lapul - olaj, gáz, termálvíz -, csak meg kell találni, de az sem nehéz, csupán fúró és némi türelem kell hozzá.

Körülbelül olyan feladat ez, mint gombostűt találni a tűpárnában. A Falcon Oil, ez a kanadai központú multicég képes volt - saját állítása szerint - egy éven át keresni, amíg telibe találta a
gombostűt, vagyis a 600 milliárd köbméteres gáztartályt, lent, hat kilométer mélyen a föld alatt.

A cég - nem tudni hogyan és mennyiért - kizárólagos jogot kapott 35 évre a magyar államtól a gázkutatásra, és ami elképesztő, a gáz kitermelésére és eladására is. A magyar állam szerényen csak 12 százalék bányajáradékot kér cserébe, vagyis odaajándékozta a Falcon Oilnak e páratlanul értékes gázkincs 88 százalékát.

Hogy mennyi pénzről van szó? Ebből a gázkincsből az utolsó fillérig ki lehetne fizetni a teljes magyar állarnadósságot, ami egyúttal a magyar gazdaság elképesztő felerősödését eredményezné. Avagy fel lehetne függeszteni a megszorításokat, sőt emelni lehetne a nyugdíjakat és a béreket, és a gazdaságot serkentő intézkedéseket lehetne indítani.

Új Széchenyi Terveket például. Az államháztartás hiánya azonnal megszüntethető lenne, minek következtében az euró rövid időn belül bevezethető volna. Évente négy Széchenyi Tervnek megfelelő támogatást lehetne beindítani, miközben tudjuk, hogy a Széchenyi Terv négy évig tartott...

Felfoghatatlanul sok pénz, ami a jelek szerint majdnem mind a másé lesz. Nem kell, hogy így legyen. A magyar jog ismeri a feltűnően aránytalan szerződés fogalmát. Az ilyen szerződést meg lehet támadni, és amíg jogállami volt Magyarországon, addig a bíróság az ilyen szerződéseket meg is semmisítette.Íme, itt a nagy történelmi pillanat a nagy közös cél, amelynek mentén közös nevezőt találhatnának az ország egymással szemben álló erői.

Senki nem vitatja el a külföldi befektető jogát a tisztes haszonhoz, de senki sem fogadhatja el a tisztességtelen haszon érvényesítését. Tudtuk, hogy Magyarország földjének mélyén kincsek lapulnak, örömmel vettük a kalandos kedvű vállalkozók jelentkezését, azonban az államnak jól felfogott érdeke, hogy az ország földjében rejtőző kincs kiaknázása az ország népének érdekeit szem előtt tartva történjék. Magyarország nem Rhodesia, és ez nem a XIX. század.

A Gyurcsány-kormány lapzártakor hallgatott a bűnös szerződés tartalmáról, és könnyen lehet, hogy csak bírósági eljárással lehet kicsikarni majd belőle az igazságot. Van azonban egy pont, ahol már meg kell állítani a dolgok menetét. A makói gázkincs kitermelése nem történhet meg a mostani feltételek között. Az ország népe nem nézheti ölbe tett kézzel saját kifosztását. A történelmi hanyatlásnak és a kollektív hülyeségnek egy ponton véget kell vetni. Azért, mert lelkiismeretlen bűnözők a maguk pitiáner hasznára, olcsó jutalékokért kiárusítják apránként és nagyban az ország kincseit, még nem kell feladni mindent, még érdemes harcolni mindazért, ami megmenthető.

Miközben a multimilliárdos elit lopakodva készíti elei a Gvurcsány-kormány bukását követően a jobboldalon is - az MDF és a Fidesz liberálisai mögé bújva - a maga hídfőállását, egy új neoliberális pártot, hogy majd az SZDSZ-tót ide áramoljanak át, amint arról a Magyar Nemzet hétfői száma hírt adott, éppen időszerű a hiteles jobboldali politikusokat figyelmeztetni a rendkívüli helyzetre.

A magyar nagytőkének sem áll érdekében az ország kifosztása. Talán vegyünk példát a horvátokról Ők nem adták oda koncesszióba sem 35 évre, sem rövidebb időre, sem a Falcon Oilnak, sem másnak az Adriát. Inkább maguk építettek autóutat, hogy a turisták kényelmesebben odaérjenek. Nota bene: az ügyes kanadaiak a horvátoktól bérelték azt a fúrótornyot, amivel Makónál gázt találtak.

Hát nem döbbenetes, mi vagyunk a leggazdagabbak, és a legbírkább nemzet is, de nem muszáj így lennie, nem kell nekünk mindig valakitől függni, fel kell az emberek öntudatát ébreszteni!!!!
Nem hagyhatjuk teljesen lepusztítani sem az országot, sem magunkat.

Sipos Z.

Megjegyzés: A cikk korábban született, de a benne foglaltak ma is aktuálisak!

 
 
0 komment , kategória:  Hazánk - otthonunk  
Vidám egyveleg
  2010-11-29 21:15:27, hétfő
 
 
VIDÁM EGYVELEG - CSODÁLATOS DALOK


Csodás videók még csodálatosabb dalokkal, különlegességekkel, Blaha Lujzától Kovács Erzsiig bezárólag. Nagy kincs ezek a felvételek a gyűjtőknek. Szinte hihetetlen, hogy épségben maradt. Igazi ritkaság, nagy érték. Mert ezekre is szükség van, hogy a hétköznapok elviselhetőbbek legyenek.

Ezekkel a szép számokkal kívánok Mindenkinek jó éjszakát!


Blaha Lujza: Nótákat énekel

LinkBoros István: Kis lak áll...

LinkBakacsi Béla: Dúdolj egy dalt

LinkMadarász Katalin: Cigánynótákat énekel

LinkB Tóth Magda: Vidám egyveleg

LinkEREDETI Kalmár Pál - Szép vagy Gyönyörű vagy Magyarország

LinkKoktél - Operett mix

LinkSimándi József: Mezei bokréta

LinkKovács Erzsi: A kis templom

LinkTalán végezetül még annyit, hogy a Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1906-os kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei. Ezek száma folyamatosan bővül. - Gramofon Online / Blaha Lujza
gramofononline.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Magyar Állami Operaház
  2010-11-29 20:17:30, hétfő
 
 
MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZ


A Magyar Állami Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. Neoreneszánsz stílusban épült Ybl Miklós tervei alapján. A gazdagon díszített belső terek kialakításában neves magyar művészek működtek közre, többek között Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan.

Az építkezés 1875-ben kezdődött és kilenc évig tartott. A Magyar Királyi Operaház ünnepélyes megnyitására 1884. szeptember 27-én került sor Ferenc József császár jelenlétében. E díszelőadáson a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő Erkel vezényletével.

Magyar Állami Operaház - A világ egyik legszebb épülete
KÖRPANORÁMA

A bejövő linken csodálatos körpanorámás felvételeket láthat az érdeklődő.
Klikk minden irányban, zummoljatok, én majd beleszédültem a látványba, olyan gyönyörű.
Sok megoldás van, próbálkozzatok bátran!
A világ egyik legszebb épülete.

LinkEz a videó már nem érhető el - Sajnálom!
Helyette az alábbi Link:


Opera130: A Sugár úti palota

Link

Link 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Budapest - körpanoráma
  2010-11-27 22:37:25, szombat
 
 


BUDAPEST KÖRPANORÁMA


... és hogy mi se szégyenkezzünk - hogy milyen szép is a mi Fővárosunk?


Budapest körpanoráma:

LinkBudapest Business Region - Get Engaged

LinkBUDAPEST melyik európai ország fővárosa?

LinkSramli Brancs - A pénzemet..., Budapest, te csodás, Dunaparti csónakházban

Link

Link


Budapesti álom: Álomszép fotó a világ legszebb fővárosárólSzép napot Budapest - Szép napot Magyarország! 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Hogyan néz ki egy 145 kilós nő
  2010-11-27 22:23:29, szombat
 
  HOGYAN NÉZHET KI EGY 145 KILÓS NŐ?


Mielőtt megnéznéd az alábbi képet, használd a képzelő képességedet, és próbáld elképzelni; milyen is lehet?


Megvan?

?
?
?
?
?
?
?
?
?
?


Ugye nem ezt vártad??

A legmagasabb és a legformásabb nő Hollandiában él.

Magassága 2,25 méter, súlya 145 kg.

Ez a tudat nagy megnyugvás számunkra! Most tudjuk, hogy nem is vagyunk kövérek, csak nem vagyunk elég magasak!

Legyen jó napod...
 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Párizs - körpanorámás képekben
  2010-11-27 20:28:41, szombat
 
 PÁRIZS - KÖRPANORÁMÁS KÉPEKBEN


Párizs: aki még nem járt Párizsban és annak is, aki már járt...
/Kis csemege összegyűjtve... - ezek a képek csodálatosak!!!/


Párizs Franciaország és Európa kulturális fővárosa! A bohém és művészi város az egyetlen, ami Európában sose alszik!

Az alábbiakban oldalon megtalálsz néhány linket, amelyek Párizs legszebb látnivalóit mutatják be. A linkek körpanorámásak. A teljes töltődés után a képek színesek.

Kattintgass a linkekre, várj 5-6 másodpercet amíg egyenként az óriási 360 fokos panoráma-interaktív-fotó feltöltődik, azaz kinyílik és utána nézegess jobbra/balra/ fel/le = kőrbe a megjelenő képek alján megjelenő (jobbra/balra/fel/le) = alsó nyilak használatával a 360 fokos panorámákon.
(ha nem tudja valaki = kattints rá az egered nyilával ezekre a megjelenő képen alulsó nyilakra és tartsd le folyamatosan az egér bal-billentyűjét, és akkor majd amíg letartva tartod a nyílon az egered kis nyilat, addig folyamatosan halad a kép az nyíl mutatásának az irányába! = fel/le/jobbra/balra, ahogy akarod...):
És a képek részleteibe a + és a - jellel ki be zumolhatsz is!


NE FELEJTS EL A NYILAK SEGÍTSÉGÉVEL NAVIGÁLNI!!!


Párizs - Eiffel torony, körpanorámás kép - gyönyörű látvány!

LinkPárizs

LinkTour Eiffel Tower

LinkKörpanoráma az Eiffel torony tetejéről

LinkKörpanoráma - Notre Dame /Messzebbről/

LinkÉjszakai Szajnapart a Notre Dame-val

LinkNotre Dame /belülről/

LinkChicoutimi Katedrális:

LinkPárizs összes híres épülete

LinkPárizs - Bemutatkozás


Párizs - Videó

Link


Link


Utazás - Egyéb látnivalók

Paris, France - La Vie en Rose - HD

Link


Link

Link


Párizsban szép a nyár... Videó

Link


Link

Link

Link


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
200 éve született Erkel Ferenc
  2010-11-27 19:53:00, szombat
 
 
200 ÉVE SZÜLETETT ERKEL FERENC


A hazaszeretet és a hit zeneszerzője, a Himnusz és a Bánk bán zeneszerzője, Erkel Ferenc kétszáz éve született!

200 éve született a nemzeti opera megteremtője, a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc. A Nemzeti Emlékezet Program keretében a Kormány a 2010 évet Erkel Ferenc-emlékévnek nyilvánította. Bár a megemlékezések lehettek volna sokkal hangsúlyosabbak, az évfordulót sok helyütt koncertekkel és kiállításokkal ünnepelték meg. A Magyar Nemzeti Bank pedig új arany és ezüst emlékérmeket bocsátott ki.

Erkel Ferenc (Gyula, 1810. november 7. - Budapest, 1893. június 15.), magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész. Pályáját zongoraművészként és zenepedagógusként kezdte Kolozsváron, de alkalmilag vezényelt is és zeneszerzéssel is megpróbálkozott. Pesten 1834-ben mutatkozott be, majd a következő esztendőben véglegesen ott telepedett le. Két éven át a Pesti Városi Német Színháznál, valamint a Budai Magyar Színjátszó Körnél dolgozott karnagyként. 1837-ben a Pesti Magyar Színházhoz, a későbbi Nemzeti Színházhoz került előbb ügyelői, majd első karmesteri minőségben. Itt mintegy három évtizeden át munkálkodott. 1840-ben írta meg első operáját, a Bátori Máriát. A szövegkönyv szerzője Egressy Béni, aki ezután egészen haláláig segítőtársa volt operaszerzői munkájában. 1844-ben megnyerte a Kölcsey Himnuszának megzenésítésére hirdetett pályázatot. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után a főváros hangversenyéletének fellendítésén fáradozott. Vezetésével alakult meg 1853-ban a Filharmóniai Társaság, amelyet számtalan esetben vezényelt. Bánk bán című operáját, amely egyben pályájának csúcsát is jelentette, 1861-ben mutatták be. Közreműködött a Zeneakadémia megalakításánál (1875), amelynek ezután tíz éven át igazgatója és zongoratanára volt. Az 1884-ben megnyíló operaház főzeneigazgatója lett. Erkel nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése. Nyugati, elsősorban olasz és francia operai mintákra támaszkodva, a 19. századi magyar verbunkos zenének átélésével, kifejezési lehetőségeinek finomításával és kiszélesítésével sikerült viszonylag egységes nemzeti operanyelvet kialakítania. Mint karmester és szervező egyéniség rendkívül sokat tett a főváros zenei életének felvirágoztatása érdekében. Neves sakkozó volt, az 1864-ben alakult Pesti Sakk-kör egyik alapítója.


A Magyar Himnusz / The Hungarian National Anthem
/Előadja a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar - Vezényel: Kocsis Zoltán

LinkBánk bán - Hazám, hazám

Link


Ez a videó már nem érhető el - Sajnálom!
Helyette az alábbi Link:


LinkBánk Bán opera movie - part 1

LinkErkel Ferenc szülőháza GyulánErkel Ferenc sírja Budapesten, a Kerepesi temetőben. Kallós Ede (1866-1950) szobrászművész alkotása.Erkel Ferenc szobra Gyulán 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Mauritius - A titokzatos paradicsom
  2010-11-27 18:27:33, szombat
 
 MAURITIUS - A titokzatos /ezerarcú/ paradicsom

Számtalan fehér homokos tengerpart létezik a világon, ahová a civilizáció nyüzsgése elől menekülhetünk, de kevés az olyan egyedi hangulatú paradicsom, mint Mauritius szigete. Valódi eldugott kincs, amely ugyan hosszú útra hív minket, de megéri a közel félnapos repülés azt az élményt, amelyet cserébe ez a sziget nyújt.

A Madagaszkártól 900 km-re keletre, az Indiai-óceánban fekvő kicsiny szigetállam egy mesebeli világra emlékeztet. A két nagyobb és több kisebb szigetből álló ország valódi földrajzi különlegesség, fehér homokos partjaival, csodálatos korallzátonyaival, egyedülálló élővilágával, nyüzsgő nagyvárosával és egzotikus vulkáni kúpjaival az édenkert benyomását kelti, egy olyan paradicsomi világét, ahol minden korosztály megtalálja a neki való pihenési, kikapcsolódási lehetőséget. Akár andalgó szerelmesek, akár kalandra vágyó turisták, akár városjárók vagy éppen különleges helyek bolondjai érkeznek Mauritiusra, egészen biztosan megtalálják itt számításukat.

A fő sziget északnyugati irányban 58 km, kelet-nyugati irányban 47 km, nagy része a délnyugat felé emelkedő fennsík. Az örök nyár szigete változatos domborzati formákat vonultat fel. Legmagasabb pontja 828 méter magas vulkanikus csúcs, de aktív tűzhányó nem működik a szigeten. Mauritius északi részén korallzátonyokkal szegélyezett homokos part terül el, amely a turisták kedvelt úti célja.

A sziget nincs túl közel, de több európai nagyvárosból is indul oda repülőgép napi rendszerességgel. A magyar utazó számára költség- és időtakarékos megoldásnak ígérkezik a Párizsból naponta induló Air France és Air Mauritius közös járata.


Videó

Mauritius

LinkMauritius Island

LinkMauritius

LinkAnahita Resort, Mauritius

LinkKép


Port LouisUtazók pálmájaPort - Louis - KikötőVárosi parkKözel 40 celsiusSziklás hegyek
 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 78 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 78 db bejegyzés
e év: 553 db bejegyzés
Összes: 3766 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 816
  • e Hét: 8821
  • e Hónap: 19818
  • e Év: 1094019
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.