Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Szabó A: Azért vannak a jó....
  2010-11-10 23:26:36, szerda
 
  Szabó Andris - Azért vannak a Jó barátok (11 éves kisfiú énekel)

Videó link Link

Adris Web lapja Link





Máté Péter dala
Az esőt felszáritani, ugysem tudod.
A szelet megforditani, ugysem tudod.
Ujjaid közül a kor,
ugy száll mint szürke por,
és a perc hordja el.

Azért vannak a jó barátok,
hogy a rég elvesztett álmot,
vissza hozzák néked majd egy szép napon.
Azért vannak a jó barátok,
hogy az eltünt boldogságot,
vissza idézzék, egy fázós alkonyon.

Az álmot meg nem álmodni, ugysem tudod.
Az érzést elhallgatattni, ugysem tudod.
Ujjaid közt a kor,
úgy száll mint szürke por,
és a perc hordja el.

Azért vannak a jó barátok,
hogy a rég elvesztett álmot,
vissza hozzák néked majd egy szép napon.
Azért vannak a jó barátok,
hogy az eltünt boldogságot,
vissza idézzék, egy fázós alkonyon.

Azért vannak a jó barátok,
hogy a rég elvesztett álmot,
vissza hozzák néked majd egy szép napon.
Azért vannak a jó barátok,
hogy az eltünt boldogságot,
vissza idézzék, egy fázós alkonyon.

Máté Péter: Énekel
Videó link
Link
 
 
0 komment , kategória:  Szabó Andris  
Márton napra libás őszi kép
  2010-11-10 22:22:39, szerda
 
  Márton napra (Nov.11) libás őszi kép



 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Csodálatosan szép rózsafa
  2010-11-10 21:45:29, szerda
 
  Csodálatosan szép rózsafa



 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Seress Rezső: szomorú vasárnap
  2010-11-10 20:28:17, szerda
 
  Seress Rezső: szomorú vasárnap

Szomorú vasárnap
száz fehér virággal
vártalak kedvesem
templomi imával.
Álmokat kergető
vasárnap délelőtt,
bánatom hintaja
nélküled visszajött.
Azóta szomorú
mindig a vasárnap,
könny csak az italom,
kenyerem a bánat.
Szomorú vasárnap

Utolsó vasárnap
kedvesem gyere el,
pap is lesz, koporsó,
ravatal, gyászlepel.
Akkor is miránk vár,
virág és - koporsó.
Virágos fák alatt
utam az utolsó.
Nyitva lesz szemem, hogy
még egyszer lássalak.
Ne félj a szememtől,
holtan is áldalak...
Utolsó vasárnap
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Seress R: Meghalt a szeretet
  2010-11-10 20:25:51, szerda
 
  Seress Rezső: Meghalt a szeretet

Ősz van és peregnek
A sárgult levelek
Meghalt a földön az
Emberi szeretet.
Bánatos könnyekkel
Zokog az őszi szél
Szívem már új tavaszt
Nem vár és nem remél.
Hiába sírok és
Hiába szenvedek
Szívtelen rosszak és
Kapzsik az emberek
Meghalt a szeretet

Vége a világnak
Vége a reménynek
Városok pusztulnak
Srapnelek zenélnek.
Emberek vérétől
Piros a tarka rét.
Halottak fekszenek az
Úton szerteszét.
Még egyszer elmondom
Csendben az imámat:
"Uram, az emberek
gyarlók és hibáznak...
Vége a világnak!


 
 
0 komment , kategória:  versek  
Ki volt Szent Márton?
  2010-11-10 19:57:38, szerda
 
  Ki volt Szent Márton?

...... ............


Szent Márton a legismertebb középkori szent.
A legenda úgy tartja, hogy Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása alól. A ludak óljába rejtőzött, azok azonban gágogásukkal elárulták. Innen származik a ,,Márton lúdja" elnevezés. A néphagyomány szerint ilyenkor vágják le a tömött libákat. Úgy tartották: ,,Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik." Márton az újbor bírája is, tartja a hiedelem. Márton napján már iható az újbor. Bizonyítandó, hogy a népi bölcsességet a Gödöllői Turisztikai Régióban komolyan veszik, november hónapban Gödöllőn, Domonyvölgyben, Ikladon, Fóton, Gyömrőn és Monoron színvonalas rendezvényekkel emlékeznek meg a szóban forgó lakomáról és az újbor ünnepéről.

Márton Napi Liba Napok - Újbor Ünnepe .:.
Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartotta a mondás. November 11-én libasülttel, libaételekkel emlékezünk Szent Mártonra. Ezt a hagyományt követi a november 10-től 16-ig tartó rendezvénysorozat, a Márton Napi Liba Napok, valamint az Újbor Ünnepe, ami az újbor kiforrásának, illetve a megszületett borok ünnepe.
- A Márton nap eredete egy római tribunus fiához köthető, aki megkeresztelkedett, otthagyta a hadsereget és misszionárius lett. Később Torus püspökévé választották. A hagyomány szerint Márton a libák közt akart elbújni a megtiszteltetés elől, de azok gágogásukkal elárulták. Halála után több templomot Szent Mártonnak szenteltek. November 11-én Márton napi libával emlékezünk rá.
Régen az emberek a Márton napi időjárásból következtettek a télre. "Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Ezen a napok bálokat, vásárokat rendeztek.
- Az újbor ünnepe a hagyományok szerint a Szent Márton napján megszületett borok ünnepe. A borkészítésnél novemberben fejeződik be a bor kiforrásának időszaka. Elterjedt az a hagyomány, miszerint az újborok megkóstolását libaételek fogyasztásával érdemes összekötni, ezért is esik egy időpontra a Márton Napi Liba Napok, és az Újbor Ünnepe.
...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Libaleves maceszgombóccal
  2010-11-10 19:42:09, szerda
 
  Libaleves maceszgombóccal

Videó link Link
Hozávalók
1 kg libaaprólék,
40 dkg vegyes zöldség
karfiol
zellerzöld
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
2 fej gomba
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db burgonya
egész bors
1 db gyömbér


Macesz:(kb. 10 gombóchoz)
........


4 közepes tojás, szétválasztva
2 pászkalap, beáztatva, kinyomkodva
10 dkg maceszliszt
2-3 ek olvasztott libazsír
fél csokor friss petrezselyem aprítva

bors
0.5 diónyi gömbér reszelve
Elkészítése
Gyöngyöző vízbe tesszük a libaaprólékot, megvárjuk, míg felforr.
A habot a leves tetejéről szűrő lapát segítségével eltávolítjuk, így nem lesz zavaros a levesünk.
Forrás után takarékra vesszük a lángot és a zöldségeket, sót, szemes borsot és 1 db gyömbért teszünk a levesbe.
Majd a levest takarék lángon kb. 2-3 órán át főzzük

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Libamájjal töltött libamell
  2010-11-10 19:35:59, szerda
 
  Libamájjal töltött libamell

Hozzávalók:
4 db libamell
60 dkg libamáj
20 dkg aszalt szilva, só,bors
Elkészítése
A mellet megszabadítjuk a zsírtól, de a bőrt rajta hagyjuk. A bőrt beirdaljuk. Sóval és borssal fűszerezzük. Hasábokra vágott libamájat a sóval, borssal ízesítjük.
A mellekbe éles késsel bevágunk, és ebbe töltjük a májat. Serpenyőben a bőrös felével lefelé elősütjük, majd sütőben készre sütjük. Aszalt magozott szilvával tálaljuk.
...... ........... ........... .............

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Töltött libacomb
  2010-11-10 19:33:16, szerda
 
  Töltött libacomb

Hozzávalók 4 személyre:
4 libacomb,
1 szál póré,
3 evőkanál olaj
Töltelék:
2 rozmaringágacska,
2 körte,
5 dkg mazsola, só, bors
Elkészítése


A combokat kicsontozzuk, (a csontból levest főzünk). A húst sózzuk, borsozzuk, mazsolával és körteszeletekkel borítjuk és feltekerjük, hústűvel összefogjuk a megtöltött combot. Kicsi tepsiben az olajon megfuttatjuk a felkarikázott pórét, és beletesszük a hústekercseket, a rozmaringágakat, meg a kimaradt körtedarabokat. Alufóliával letakarjuk, 170 ˚C-os sütűben puhára pároljuk a combokat, végül takarás nélkül pirosra sütjük a bőrét. Pár percig pihentetjük a húst, aztán felszeleteljük. Petrezselymes krumplival és póréhagymával tálaljuk

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Liba melle sütve
  2010-11-10 19:18:21, szerda
 
  Liba melle sütve

Hozzávalók 4 személyre:
2 fél libamell
Pác: 2 dl vörösbor, 2 kiskanál balzsamecet, 3 evőkanál olivaolaj, 1 fej felkarikázott hagyma, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, libazsír a sütéshez, 1 üveg szilvabefőtt
........


Elkészítése
A hozzávalókból összedolgozzuk a páclevet, a húsra öntjük, lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a húst megsózzuk, bőrével lefelé tűzálló tálba tesszük, melléöntünk egy pohár vizet, és előmelegített sütőben 1-11/2 óra alatt megsütjük. Közben negyedóránként meglocsolgatjuk a saját, kisült zsíradékával, hogy szaftos és omlós legyen. Ha megsült, alufóliát borítunk rá, kicsit pihentetjük, és közben nem szárad ki a hús. Krémsajtos poletával és szilvabefőttel tálaljuk. A poleta úgy készül, hogy nem túl kemény puliszkát főzünk, belekeverünk 2-3 evőkanál vajat, és egy tömlős krémsajtot (aki szereti, tegyen bele egy fej apróra vágott hagymát is). A masszából hengert formázunk és szeletelve kínáljuk.

 
 
1 komment , kategória:  receptek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2010.10 2010. November 2010.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 10 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3128 db bejegyzés
Összes: 22268 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6207
  • e Hét: 42822
  • e Hónap: 207875
  • e Év: 2456249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.