Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
karácsonyi üdvözlet
  2010-12-23 03:39:57, csütörtök
 
 


Harang csendül,
Ének zendül,
Messze zsong a hálaének
Az én kedves kis falumban
Karácsonykor
Magába száll minden lélek.
Minden ember
Szeretettel
Borul földre imádkozni,
Az én kedves kis falumban
A Messiás
Boldogságot szokott hozni.
A templomba
Hosszú sorba'
Indulnak el ifjak, vének,
Az én kedves kis falumban
Hálát adnak
A magasság Istenének.
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
2010 december 17
  2010-12-17 10:55:08, péntek
 
 

Viccek
Mi a különbség a terrorista és a menstruáló nő között?
- Egy terroristával lehet beszélni.
Miért van a nőknek három agysejtjük?
- Az egyik a menstruációt irányítja, a másik a hisztériát, a harmadik pedig AZ előző kettőt kombinálja.
Mi a közös a szójában és a vibrátorban?
- Mind a kettő a húst helyettesíti.
Hogyan képzeli egy férfi AZ előjátékot?
- Fütyörészve.Mi a különbség a között ha egy nő azt mondja: ah vagy: oh?
- 8-10 cm.
Mi jobb egy szeretkezésnél?
- Kettő.
Miben különbözik egy nő és egy férfi?
- Hátulról szinte teljesen egyformák, előlről meg igen jól összepasszolnak.
Miért olyan nehéz egy nő számára érzékeny, odafigyelő és szép férfiakat találni?
- Mert már mindegyiknek van fiúja.


Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Szerelmi jóslások
  2010-12-17 10:52:48, péntek
 
  ,,...az advent szentjeihez fűződő profán hiedelmek jó részének semmi köze az illető szent életéhez., legendájához. Az éjszakák mostanában a leghosszabbak, tehát ez az időszak varázslatra a legalkalmasabb. Minthogy pedig az Egyház ajánlja a szentek segítségül hívását: a néphit a maga mágikus várakozásait vonatkozásba hozza az említett napok szentjének nevével és hatalmával, azonban nemcsak a vallás tanítása és ajánlása szerint kérik közbenjárását, hanem mágikus hatalmat is tulajdonítanak neki."
Az adventi időszakban a szerelmi jóslások Katalin, András, Borbála és Luca napjához, valamint karácsony böjtjéhez (szenteste) kötődtek. Főleg az eladósorban lévő lányok körében voltak közkedveltek, és vidékenként igen gazdag, változatos volt a hagyománykincsük. Egynéhány közülük a mai napig ismert és használatos a lányok körében.
Tekintsük át együtt a ,,módszereket". Aki még nem találta meg jövendőbelijét, alkalmazhatja is akár a neki legjobban tetsző szerelmi jóslást.

Katalin (november 25.)
Időjósló és szerelmi varázsnap volt. Szent Katalin vértanú a hajadon lányok pártfogója. Szokás volt ezen a napon egy gyümölcsfaágát vízbe tenni - ez volt a katalinág. Ha az ágacska karácsonyig kivirágzott, a lány arra következtetett, hogy a következő évben biztosan férjhez megy. Ezen a napon a legények böjtöltek, hogy megálmodják, ki lesz a feleségük.

András (november 30.)
A lányok egész nap böjtöt tartottak. Éjszakára a párnájuk alá férfiruhaneműt rejtettek, hogy megálmodják, ki lesz a férjük. Az Ipoly mentén a saját édesapjuk nadrágját tették párnájuk alá hasonló célból.
A Csallóközben szokás volt ezen a napon szénből jósolni. A lányok az egész napos böjtölés után széndarabokat raktak a vízbe. Ha a szén gyorsan leült a víz fenekére, a lány biztos lehetett abban, hogy az év végéig férjhez megy. További csallóközi szokás volt, hogy a lány egy kör alakú papírlapot cikkekre osztott, és minden cikkre egy férfinevet írt. Éjjelre a lapot a feje alá tette. Éjfélkor le kellett egy cikket tépnie. Amilyen név volt rajta, olyan nevű lesz majd a férje.
A gombócfőzés szokása általánosan elterjedt szerelmi jóslás volt. A még nyers gombócok mindegyikébe egy-egy férfinévvel ellátott cédulát tett a lány, majd a gombócokat kifőzte. Az elsőnek feljövőben lévő cédula utalt az eljövendő férj nevére. Néhol ezt a jóslást Szilveszter napján űzték a lányok.

Borbála (december 4.)
A lány cseresznyeágat tett vízbe. Ha az ág kizöldül, a lány hamarosan férjhez megy. Somogyban kilencféle gyümölcsfaágat tettek virágozni egy-egy férfinévvel. Karácsonyig minden hajnali mise előtt szépen meglocsolták őket. Úgy tartották, hogy amelyik legelőször kihajt, az azon lévő név viselője lesz a férjük.

Luca (december 13.)
Ez volt valaha a szerelmi jóslások legjellemzőbb napja. A hozzá kötődő cédulaírás az egyik legközismertebb és legelterjedtebb szerelmi jóslás volt: a lány tizenhárom cédulára különböző férfinevet írt fel, majd egyenként gondosan összehajtogatta és a párnájába vagy a kapcájába rejtette őket. Luca-naptól karácsony böjtjéig naponta egyet olvasatlanul a tűzbe dobott. A megmaradt tizenharmadikat a szentestei vacsora után megnézte. Amilyen férfinév állt rajta, olyan nevű lesz a vőlegénye.
o Ennek változata is elterjedt volt. A lány tizenhárom cédulára tizenhárom férfinevet írt, ehhez választott egy egészséges, szép piros almát, és szentestéig mindennap elfogyasztott belőle egy harapást. Az utolsó falatot a tizenhárom cédulával a kapcájába rejtette, és a feje alá tette éjszakára. Amelyik férfival álmodott a tizenhárom közül, az lesz a férje a következő esztendőben. Ezt a jóslást legények is alkalmazták.
o Vőlegénye nevére jósolhatott a lány abból a Luca-napi almából, amelyből naponta karácsony böjtjéig csak egy harapást ehetett, és a párnája alá dugva kellett megőriznie. Az éjféli misére menet a maradék almát elfogyasztotta. Amilyen nevű férfival találkozott elsőként az utcán, olyan nevű lesz a férje.
o A lánynak ugyancsak Luca napján egy szép piros almát kellett eldugnia a zsúptetőbe, szenteste az éjféli misére menet fogyaszthatta el. Amilyen nevű férfival találkozott legelőször útközben, olyan nevű lesz a jövendőbelije.
o Az eladó lány azt a piros almát is felhasználhatta jóslásra, amelyet a gazda karácsony böjtjén tett az állatok vályújába. Másnap virradatkor a lány kiállt a kapuba, ott megette az almát, s közben figyelte, hogy milyen nevű férfit lát meg.
o Lucára virradóra a lánynak a párnája alá dugott kapcáján kellett aludnia. Reggel, miután felkelt, azonnal ki kellett mennie az udvarra. Az a legény, akit elsőként meglátott, lesz az ura.

Karácsony böjtje (szenteste)
A karácsonyböjti szerelmi jóslások egy része a Luca-napkor elkezdett jóslások eredménye, vagy azokkal áll kapcsolatban.
o A lány a karácsonyi vacsora közben lekapta apja villájáról a mákos tésztát vagy gubát, kiszaladt vele a ház eresze alá, s amilyen nevű férfit látott, olyan nevű lesz a vőlegénye. Esetleg a mákos tésztával, gubával felállhatott a szemétdomb tetejére, s amelyik irányból kutyát hallott ugatni, arrafele viszik majd el feleségnek.
o A karácsony böjtjének estéjén behozott tűzifából is lehetett jósolni a jövendőbelire. A lány kiszaladt fáért, olvasatlanul felmarkolt egypárat, majd odabenn megszámolta. Ha párban volt a tűzifa, azt jelentette, hogy a következő évben férjhez megy; ha páratlan volt, nem megy férjhez.
o Odamehetett a disznóólhoz, és belerúghatott az ajtajába. Ha a disznó elröffentette magát, a következő évben férjhez megy. Ha nem, hát akkor még várnia kell a férjhezmenetellel.
o Az éjféli mise előtt kiszaladt az eresz alá megrázni a zsúptetőt. Ha az odatartott kötényébe rozs hullott, szegény legény, ha búza, gazdag legény, ha pedig árpa, özvegyember lesz a jövendőbelije.
o Az a lány, aki az éjféli harangszókor a kútba tekint, abban megláthatja jövendőbelijét.
o Ha az András, Borbála vagy Katalin napján vízbe tett gyümölcsfaág (cseresznye, szilva vagy körte) karácsony böjtjére kivirágzott, a lány a következő évben férjhez megy.
o Az éjféli mise után, ha ellopta apja gatyáját, és a feje alá tette éjszakára, megálmodhatta, ki lesz a férje.

Szilveszter (december 31.)
Az év utolsó napján az ólomöntés volt szokásban. A lányok kanálban ólmot melegítettek, és forrón egy tál hideg vízbe, lavórba csöpögtették. A megszilárduló cseppek alakjából következtettek jövendőbelijük foglalkozására.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Karácsonyi díszben
  2010-12-17 10:50:10, péntek
 
  Sokan szentestén öltöztetik fel a karácsonyfát és díszbe otthonukat, mások már jóval korábban.
Az egyik hagyomány szerint Luca napján (dec. 13-án) szokás a dekorációt elkészíteni, míg másutt a szentestét megelőző vasárnap. Ha különlegeset tervezünk, és gyerekek is vannak a családban, érdemes talán már Mikulás napján feldíszíteni a lakást - a fát szentestére is hagyhatjuk.A legfontosabb kérdés általában az, hogy milyen stílust válasszunk. Először is állapítsuk meg lakásunk jellegét (hagyományos, elegáns, modern, egzotikus vagy természetes), és a továbbiakban ehhez igazodjunk. A hagyományos karácsonyi dekoráció éppúgy nem való például minimalista térbe, ahogy a sikkes sem illik falusias berendezéshez.

Díszítéstípusok
O Hagyományos: Gyermekkori emlékeket idéz, minden otthonba illik, akár vidéki, akár városi lakásról van szó. Alapszínei a piros, zöld és arany; jellemzője a dús díszítés, koszorúk, girlandok, csillagszórók, gyertyák, fények, ragyogás, illatok; anyagai a bársony, selyem és gyapjú.

O Természetes: Az egyik legszebb és legolcsóbb, csupán kreativitást és időt igényel. Alapfeltétele, hogy az elemeket és anyagokat a természet nyújtsa - tehát bogyók, hajlékony vesszők, örökzöld levelek, ágak, színes lehullott levelek, tobozok, dió, mogyoró stb. szükséges hozzá; belőlük készítsünk füzéreket, koszorúkat, asztali és fenyőfadíszeket stb. Anyaga a természetes vászon.

O Modern: Azokba a lakásokba illik, amelyek útmutatók a lakberendezést illetően. Az elmúlt évek divatszínei a fehér és a fekete voltak, aztán a türkiz, a narancssárga és a neonzöld is megjelent, tavaly a trópusi lila uralkodott, idén pedig a nosztalgikus fáradt rózsaszín és a pasztellárnyalatok a divatosak. A textilek és felületek összhangban vannak, vagy kiegészítik egymást. A cél a tudatos harmónia, de laza, nyugodt hatást keltve.

Mikor szedjük le a díszítést?
A karácsonyi ünnepek háromkirályok napján (vízkereszt, január 6.) befejeződnek; így a karácsonyi díszeket le lehet venni - bár sokan már szilveszter után kidobják a fát, és elteszik őket a következő évre. (A babonások feltétlenül szedjék le, mert a tovább megmaradó karácsonyi díszítés állítólag nem jelent szerencsét.)
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az ünnep illata
  2010-12-17 10:46:37, péntek
 
  A karácsony varázslatos illatai felidézik azokat az időket, amikor még igazán vártuk ezeket a napokat. Előhívják a régi emlékeket - szeretteink mosolyát, a hajdani karácsonyfákat, a fényeket, énekeket, havat, szánkót és a nagymama süteményeit. Velük szebb az ünnep.Fahéj - Neve és illata egybeolvad a karácsonnyal. Vele ízesítjük a tipikus ünnepi ételeket, süteményeket. Az asztali díszeket egészítsük ki egy-két fahéjrúddal!
Fenyő - Az ünnep elképzelhetetlen gyantájának illata nélkül. Ha műfenyőnk van, szerezzünk be néhány illatozó fenyőágat, és készítsünk belőlük asztali díszt.
Narancs - Illata nyugtató, kedélyjavító hatású. Héját hámozás után tegyük a fűtőtestre, de száríthatjuk szobahőmérsékleten is, egy tányéron az asztal közepén.
Szegfűszeg -Az ünnep jellegzetes fűszere. Jól ismert házi illatosító a narancsba tűzdelt szegfűszeg; de szórhatunk belőle gyertyák, fenyődíszek köré is, akár fahéjdarabokkal együtt.
Vanília - A karácsonyi lakásban a páratlan aromájú vanília általában a konyha felől érződik. Ha szeretnénk hosszú távon fenntartani a mesés illatot, mesterséges illatosító után kell néznünk: vegyünk vaníliaaromát vagy illóolajat, és hintsük be vele az asztali díszeket.
 
 
1 komment , kategória:  Család  
Mérgek a levegőből, talajból
  2010-12-17 10:44:33, péntek
 
 


A levegőszennyezésért felelősek a gyárak, autók, a vulkáni tevékenység, az emberek. A ma használatos benzin vagy a gázolaj elégetésekor jelentős mennyiségű nehézfémet, szén- és kén-dioxidot, szén-monoxidot és nitrogén-oxidot juttatunk a levegőbe. Szlovákia nagyvárosaiban (és nemcsak ott) az év sok napján a veszélyes koncentrációnál is magasabb arányban van jelen a levegőben a por és egyéb veszélyes anyagok. Az egyik legkomplexebb mérgezést a cigaretta okozza. Minden megszívásakor nikotin, kátrány, formaldehid, radioaktív polónium és több nehézfém, például arzén és kadmium jut a szervezetbe. Hogy ezek hogyan kerülnek bele, nem nehéz rájönni, ha tudjuk, hogy olyan anyag is van benne, amely a leszokást nehezíti meg. A cigarettában kb. 4000 vegyület található. Több mint százat használunk növényvédő szerként vagy rovarölőként. A nehézfémeket a természet egyáltalán nem tudja lebontani, hanem a talajban felhalmozódnak. Onnan a növényekbe, majd a táplálékláncon keresztül a tányérunkra jutnak. Ha nem ettünk méreggel teli ételt, az adagot megkaphatjuk az építőanyagok, festékek, tapéta, szőnyeg, bútorok, technikai eszközök - mint például a fénymásoló - által.

Méreg az ételből, a vízből
A húskészítmények előállítása során egy kilogramm tömeghez kb. 20% alap- és 80% adalékanyagot használnak, tartósításhoz pedig nitritet. Nagy mennyiségben az egyes színezőanyagok szintén ártalmasak az egészségre. Már évek óta vizsgálják a fogyasztásra szánt tengeri állatokat, és megállapították, hogy aggasztóan magas bennük a rákkeltő anyagok, dioxin, nehézfémek - így a higany, arzén, kadmium vagy ólom - mennyisége. A zöldségek esetében sincs másként, mivel növényvédő szerekkel, műtrágyákkal és rovarirtókkal kezelik őket. Elméletileg szigorú jogszabályok szerint elég időnek kell eltelnie a fogyasztásig, de mint számtalan példa mutatja, frissen permetezett árut is eladnak, csupán azért, hogy tovább eltartható legyen. Hasonlóan, mint a tej esetében, követeljük meg, hogy vegyszermentes legyen a termék: legyen élelmiszer, ne csak áru. Az állatok húsában, táppal való etetésük miatt, dioxinnyomokat találtak. Ez vonatkozik a sertés- és baromfihúsokra is. Emlékszünk még ugye az aflatoxinra. Erősen rákkeltő méreg, a brazil paprikával érkezett hozzánk. Miért kell nekünk más mérgét megfizetni, amikor van nekünk hazai élelmiszerünk, kiváló minőségben?

Mérgezési tünetek
A máj és vese azon dolgozik, hogy a mérgektől, salakanyagoktól megszabaduljunk. Májunk, amely körülbelül másfél kilós mirigy, hozzávetőleg 500 anyagcsere-folyamatot irányít. A vese elsősorban a fehérje-anyagcsere nitrogéntartalmú végtermékeinek a kiválasztásáért felelős. A tüdőben lévő nyálkahártya a belélegzett káros anyagok semlegesítését végzi, a belek az emésztés során keletkező felesleges, feldolgozhatatlan ételmaradékot távolítják el, az egészséges bőr pedig pajzsként védi a szervezetet a mérgektől. A méreganyagok a zsírszövetben, kötőszövetben, izmokban, májban, vesében, csontokban, gyomorban, de még az agyban is lerakódhatnak. A sikeres méregtelenítés nagyban függ a bejutott méregmennyiségtől. Minél több méreg kerül a szervezetbe, annál kevésbé képes a kiválasztó szervrendszer megbirkózni a tisztítással. A tünetek elég általánosak: sokszor akár a stresszes hétköznapoknak is tulajdoníthatók. Állandó fáradékonyság, csökkent koncentrálóképesség, kedvetlenség, általános érdektelenség - kevesen mondhatják, hogy nem szenvedtek még ilyen problémától. Minél magasabb lesz a méreganyag koncentrációja a szervezetben, annál nagyobb a fertőző betegségre való hajlam, és sokaknál állandósuló vagy visszatérő fejfájás jelentkezik.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
2010 december 11
  2010-12-11 13:18:26, szombat
 
 

Viccek
Miért van több ember mint majom?
- Az ágyban könnyebb kefélni, mint a fa tetején.

Miért dörzsölik a nők a szemüket reggel felkelés után?
- Mert nincsenek tökeik, amiket megvakarhatnának.
Mi a különbség a bűn és a vétek között?
- A kefélést elkezdeni bűn, de abbahagyni vétek.

Az anya meglepi a lányát egy fiú ölében.
- Azonnal állj fel! - kiált rá.
- De mama én voltam ITT előbb!Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ünnepvárás
  2010-12-11 13:15:10, szombat
 
  Az üzletek már hetek óta kínálják karácsonyi portékáikat, a kirakatok pedig ünnepi ruhát öltenek. Hamarosan itt az advent, s az emberek egyre inkább ráhangolódnak az ünnepre.
A keresztények Jézus születését ünneplik karácsonykor. A legtöbb ember számára ez az év legszebb időszaka, a szeretet, a béke, az ajándékozás családi ünnepe. Az, hogy valaha milyen szokások, hiedelmek, megszabott törvények, tilalmak fűződtek hozzá, már csak részben vagy egyáltalán nem ismert. A legtöbben már csak emlékezetükben őrzik az évszázadokon át, nemzedékről nemzedékre öröklődő szokásokat. Elevenítsük fel őket, jöjjenek velünk a régmúlt hiedelmek világába.

Megidézett bőség
Valaha a paraszti (népi) életben szigorú rend határozta meg a karácsonyi asztal elkészítését; így a gazdasszony különös odafigyeléssel terített meg a karácsony böjti ebédhez vagy vacsorához. Az asztalra helyezett tárgyak, ételek az ünnepek alatt az asztalon maradtak. Vidékenként változóan csak karácsony második napján, esetleg aprószentekkor, újévkor vagy háromkirályok ünnepén kerültek le róla. Utána mágikus célokra használták őket.

Szalma, széna
Még a terítés előtt az asztalra vagy alája szalmát, szénát helyeztek kötegben vagy szakajtóban, esetleg az asztallábhoz kötötték. Régebben a padlón szétszórták - karácsony éjjelén ugyanis szokás volt, hogy az egész család azon aludt.
A szalma/széna a helyén maradt addig, amíg a karácsonyi asztalt le nem szedték. E vallási eredetű szokás - Jézus is szalmán feküdt születésekor - kiegészülhetett azzal a hiedelemmel, hogy karácsonyéjjel a házba látogat a szállást kereső kis Jézus.
Az ünnepek után a szalmát az állatok alá tették, hogy szaporák, egészségesek legyenek, a gyümölcsfákra kötözték, vagy közéjük szórták, hogy bőséges termést adjanak.

Termények, magvak
Az asztalra vagy alája szakajtóban, tálban saját terményeket (gabona, kukorica, hüvelyesek) helyeztek, amelyekkel a jövő évi termést, a család jólétét kívánták elősegíteni. Az ünnepek után a magvakat a baromfinak adták, hogy nagyobb legyen a tojáshozam. Az új gazdasági év kedvező befolyásolásának céljából a gazda az asztal alá különböző gazdasági eszközöket, például ekevasat, fejszét, kézi gyalut, kalapácsot is helyezett.

Csodatévő abrosz
Mindezek után a gazdasszony hozzákezdett az asztal megterítéséhez. Olyan abroszt helyezett rá, amelyet csak ilyenkor használtak. Néhol két-három terítő is került egymás fölé. A karácsonyi abrosz általában - a mintázattal együtt - tiszta fehér volt, ritkábban szőtt vagy hímzett piros csíkmintával.
A felterítés módja is szigorúan meg volt határozva. Zoboralján a gazda és a gazdasszony, miután együtt búzát szórtak az ablakra, két abroszt terített az asztalra. Váltakozva maguk felé húzogatták őket, háromszor megcserélték, és közben kérdezgették: ,,Mit húz kend? - Konkolyt, mindenféle gazt a búzából." Ezzel a jó búzatermést, a búza gyommentességét akarták elősegíteni.
Vidékenként az asztalra még az abrosz felterítése előtt vagy a két abrosz közé kereszt alakban, esetleg az asztal négy sarkára gabonamagvakat szórtak. Szokás volt pénzérmét is helyezni a két abrosz közé. A terítő az asztal leszedéséig a helyén maradt, olykor az asztal alatti szalmára vagy a sarokpadra helyezték át.
A karácsonyi abroszt az ünnep után mágikus tárgyként használták emberek és állatok orvoslására, kenyérsütéskor, gabonavetéskor. Hogy ne veszítse el mágikus erejét, csak a következő év karácsonya előtt mosták ki. A vele való varázsolás első adata Nagymegyerről, 1627-ből való.

Jólétvarázsló vacsora
Az asztal leterítése után a gazdasszony minden ételt az asztalra vagy annak közvetlen közelébe helyezett, hogy a vacsora alatt ne kelljen felállnia. Ellenkező esetben a következő évben a kotlóstyúkok nem ülnének jól a tojásokon. A vacsora után viszont gyorsan fel kellett ugrania és leheverednie a szoba közepén, hogy a tyúkok jól heverjenek.
Karácsony böjtjén mindenki sokat és sokfélét evett. Az asztalra került minden olyan élelmiszerből készült étel, amely a háztartásban használatos volt, hogy a család a következő esztendőben ne szűkölködjék: alma, körte, dió, szőlő, aszalt szilva, továbbá bors, vörös- és fokhagyma, mák, méz, ostya, pálinka, bor, káposzta-, lencse-, borsó- vagy bableves, túrós, diós de főként mákos tészta vagy guba, kalácsok és lepények (mákos, diós, túrós), mézeskalács. A legfontosabb a gazdasszony által dagasztott és sütött kenyér volt.
A tisztára mosakodott és ünnepélyesen felöltözött családtagok körülállták a dúsan megterített asztalt. Közösen elimádkozták a Miatyánkot és az asztali áldást, majd a gazda megköszönte Istennek, hogy egész évben ételt-italt adott a családnak. A gyermekek homlokára mézzel keresztet rajzolt, hogy jók legyenek. Minden családtag, még a gyerekek is, kapott egy kis édes pálinkát, aztán mézzel megkent ostyát ettek egy gerezd fokhagymával és dióval.
Utána a gazda egy feltört dióból jósolt az egész család egészségére - néhol ezt minden családtag saját maga tette meg az általa kiválasztott és megtört dióval. Szokás volt a karácsonyi alma közös elfogyasztása is: hogy ha valamelyik családtag eltévedne, arra gondolván, akivel a karácsonyi almát ette, biztosan hazataláljon.
Ezután következtek a levesek, a tészta- és kalácsfélék, a vacsora legvégén a gyümölcsök. Az általánosan elterjedt hit szerint a hüvelyesek - a bab, a borsó és a lencse - gazdagságot biztosítottak, a fokhagyma egész évre előlegezte az egészséget. Mézet a torokfájás megelőzésére fogyasztottak. A diót egészségjóslásra használtak, de rontáselhárítás céljából is ették. Az alma a szépség- és az egészségvarázslás eszköze is volt: szokás volt karácsonykor almáról mosakodni, hogy egész évben szépek és egészségesek legyenek.

A gyógyító morzsa
A karácsonyi ebéd vagy vacsora ételmaradékát (fokhagyma- és dióhéj, morzsák, almacsutka stb.) nem dobták ki, hanem egy asztalra készített kendőben, tálkában gyűjtötték össze. Ez volt a karácsonyi morzsa. Máshol minden ételből vagy az első falatot helyezték, vagy evés közben egy-egy falatnyit az odakészített tálba, keszkenőre- ott ezt nevezték karácsonyi morzsának. A karácsonyi morzsa is az asztalon vagy a közelében maradt, amíg az asztalt le nem szedték. Az ünnep után gyógyításra használták: egy csipetnyit izzó faszénre tettek belőle, s füstjével kezelték a Szent Antal tüzének nevezett bőrbetegséget (általában az orbáncot), a megrontott tehén begyulladt tőgyét, de a szemmel verésnek is hatékony ellenszere volt.

Termékenységvarázslás
Az állatokat is bőven ellátták ezen a napon takarmánnyal, hogy a következő évben se szenvedjenek hiányt. Tájainkon szokás volt, hogy a gazda a karácsonyi vacsorából megmaradt ostyáról, amelyre előbb zöld petrezselymet és piros almát tett, itatta a marhákat, hogy egészségesek legyenek. Volt, ahol ezüstpénzt is helyeztek a vályúba a piros alma mellé, hogy értékesek legyenek, mint az ezüst. Egészség- és termékenységvarázslás céljából külön az állatok részére is sütöttek petrezselymes-fokhagymás ostyát, utóbbinak gonoszűző szerepe is volt. A karácsonyi kenyérből, kalácsból ugyancsak kaptak az állatok.

Az állatok és növények termékenységét a karácsonyi morzsa segítségével is befolyásolták: a baromfival megetették, tavasszal a kikelt kiscsirkéket, kacsákat a füstjével megfüstölték, a gyümölcsfák alatt szétszórták.
A karácsonyi asztal el nem fogyasztott élelmiszereit, terményeit is hasznosították. A borsot a gúnárnak, kakasnak adták, hogy növeljék termékenységüket, a sót a méhek, tehenek megvarázsolására, orvoslására, a fokhagymát emberek, állatok betegségeinek gyógyítására, a mézet torokfájásra, a tojást, tojáshéjat az állatok egészségének biztosítására használták.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az okostelefonok éve lesz 2011
  2010-12-11 13:12:08, szombat
 
  Az okostelefonok éve lesz 2011 - állítja egy amerikai piackutató intézet, amely szerint egy éven belül az Egyesült Államok lakosságának fele használ majd valamilyen nem csupán telefonálásra alkalmas mobilkészüléket.

A Nokia C6-os készüléke. Az okostelefonok terjedése miatt a alapmobilok részesedése idén 5 százalékkal csökkent, de még így is mintegy 1,11 milliárd darabot adhatnak el 2011-ben az ilyen mobiltelefonokból
A comScore szerint 2010 július és október között minden negyedik amerikai mobiltelefon-előfizető volt, azaz mintegy 60,7 millió ember rendelkezett okostelefonnal, és ez az előző három hónaphoz képest 14 százalékos emelkedésnek felel meg.

A legnépszerűbb gyártó 35,8 százalékos piaci részesedéssel a kanadai Research In Motion (RIM). A vizsgált időszakban - 0,8 százalékpontos növekedéssel -24,6 százalékkal második lett az Apple, a Google Android operációs rendszereit használó készülékek pedig 6,5 százalékpontos növekedéssel, 23,5 százalékos piaci részesedéssel kerültek a harmadik helyre. A Microsoft mindössze 9,7 százalékot ért el, a Palm pedig 3,9 százalékkal jutott a lista ötödik helyére.

Az Android látványos előretörése ellenére az okostelefon-piac minden résztvevője növelte részesedését a teljes mobilpiacon belül és a jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy jövő karácsonykor a 13 évnél idősebb amerikai mobilhasználók, azaz 234 millió előfizető fele rendelkezik majd valamilyen okostelefonnal.

A decemberben kiadott felmérés szerint októberben az amerikai mobiltulajdonosok 68,1 százaléka küldött rövid szöveges üzenetet (SMS), miközben 36,2 százalék webes tartalmakat is böngészett, és 33,7 százalék különböző programokat is letöltött a telefonjára. Közösségi oldalakat és blogokat a felhasználók 24,2 százaléka látogatott telefonról, játékokat 23,7 százalék futtatott, zenét pedig 15,4 hallgatott.

Az okostelefonok terjedése mellett az eladott darabszámok tekintetében világelső Nokia 2010-ben 29,4 százalékot ért el az alaptudású, okostelefonnak még nem nevezhető mobilkészülékek piacán.

A Digitimes Research tajvani elemzőcég szerint jövőre a kínai gyártók 34,2 százalékkal fognak részesedni az alapkészülékek piacából. Az okostelefonok terjedése miatt a ,,buta mobilok" részesedése idén 5 százalékkal csökkent, mégis 2011-ben is még mintegy 1,11 milliárd alaptelefon eladására lehet számítani.

A rangsort várhatóan 29,7 százalékkal továbbra is a Nokia vezetheti, ezt követően a Samsung 19,8 százalékkal a második, az LG pedig 10,1 százalékkal lesz a harmadik - vélik az elemzők.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
Megújult a Facebook
  2010-12-11 13:08:54, szombat
 
  A cég szerint az új kialakítás olyan, mintha ,,elmesélné az adott felhasználó történetét"
Lerántották a leplet a Facebook új profiloldal dizájnjáról. A felhasználók néhány információval többet oszthatnak meg magukról és más lett az elrendezés is. A cég szerint az új kialakítás olyan, mintha ,,elmesélné az adott felhasználó történetét", segít többet megtudni barátainkról - írja a HWSW.

Az átalakítás egy újabb markáns lépés az irányba, hogy a Facebook alaphely legyen az internetezők számára. A kommunikációs ráncfelvarrás után most az információs részleg is megújul, sokkal jobban arra szocializálva az embereket, hogy a barátokról, új ismerősökről itt tájékozódjanak, illetve másik oldalról arra, hogy a saját életük részleteit itt osszák meg. A legtöbb embernek ezen nem is kell sokat gondolkodni, mert a megosztás gyors, kényelmes és egyszerű.

Az új profiloldal mindenki számára elérhető, bárki, aki a http://www.facebook.com/about/profile/ linkre kattint, annak élesedik az új verzió, de a legtöbben valószínűleg az ismerőseik által kapcsolódnak be, amikor a hírfolyamban látják, hogy 25 ember állította át a profilját az új verzióra. Az új oldalon egy rövid magyarázat is olvasható arról, mik az új elemek, illetve egyből lehetőség van arra, hogy a felhasználók kicsit finomítsák, kibővítsék a magukról megadott adatokat. Ezt a legtöbben meg is teszik, s az elmúlt fél nap tapasztalatai azt mutatják, szinte mindenki, aki átállt az új profiloldal használatára, új adatokat is adott meg, vagy aktualizálta a régieket. Ezzel a Facebook duplán nyert: a régen beírt információk helyett most egy csapásra egy friss és feltételezhetően a jövőben gyakran karbantartott adatbázisa lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 388 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 231
  • e Hét: 771
  • e Hónap: 5609
  • e Év: 429827
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.