Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Fűszerbiblia /2
  2010-12-29 20:27:02, szerda
 
  Fűszerbiblia /2
Helyesen fűszerezni nem könnyű. Egyesek az ízesítés lényegét abban látják, hogy az aromás növények segítségével az étel eredeti zamatát teljességgel elnyomva méregerős fogásokat készítsenek. Mások éppen ellenkezőleg: csak sót és esetleg borsot használnak, szinte élvezhetetlenné téve ezzel a vacsorát. Összességében elmondhatjuk, hogy a megfelelő fűszerezés során az ennivaló nem veszíti el sajátos jellegét, ám finom, pikáns aromát kap.

Természetesen még számos dologra ügyelnünk kell, a hozzávalók beszerzésétől egészen a főzés befejezéséig, hiszen a rossz minőségű, vagy helytelenül feldolgozott alapanyagok csökkenthetik az étel élvezeti értékét, valamint tápanyagtartalmát. Az alábbiakban ehhez próbálunk segítséget nyújtani.

Beszerzés és tárolás
Háromféle formában: szárítva, őrölt és egész állapotban, illetve frissen vásárolhatjuk meg őket. Mindegyiknek megvan a maga előnye és a hátránya.

A friss növények jóval több járulékos táp-, íz- és illatanyagot tartalmaznak, ám csak körülményesen, vagy egyáltalán nem tarthatóak el hosszabb ideig. A szárított változat tárolása egyszerűbb, ám ennek során aromája könnyen elillanhat, ráadásul tápanyagtartalma is alacsonyabb, mint a friss fűszereké. Ezeket lehetőleg száraz helyen, légmentesen lezárva tartsuk, illetve bizonyos fajtákat (pl. pirospaprika) ne tegyünk ki közvetlen fénynek, mert elveszíthetik színüket. A zöld növények esetében jó megoldás lehet, ha szárukat vízzel teli pohárba állítjuk, vagy óvatosan leöblítve és nejlon zacskóba téve a hűtőszekrénybe rakjuk. Semmiképpen se vágjuk fel őket előre, hiszen így értékes anyagok mennek veszendőbe. A gyökereket csomagoljuk alufóliába vagy nejlonba. Mindkét esetben fontos, hogy csak a szükséges mennyiséget vásároljunk meg, mivel a hosszú tárolás során ízük és illatuk intenzitása csökken.

Előkészítés
A friss növényeket a bennük található vitaminok és ásványi sók megőrzése érdekében soha ne áztassuk, és lehetőleg csak annyit vágjunk fel belőlük, amennyi a főzéshez szükséges. Az aprítást műanyag lapon vagy tányéron végezzük, mivel a fa magába szívja az értékes nedveket. Amennyiben száraz fűszerrel dolgozunk, részesítsük előnyben az egészben kapható változatot. Ezt csak közvetlenül a főzés kezdete előtt, mozsárban zúzzuk darabokra, így kellemesebb, erősebb lesz aromája.

A felhasználás kérdései
A megfelelő minőségű és mennyiségű fűszerek helyes használata gyakorlat és érzék kérdése. Ha még nem mozgunk otthonosan a konyhában, eleinte csak kisebb mennyiségben, fokozatosan adjuk ezeket az ételhez, és többször kóstoljuk meg, hiszen hozzátenni bármikor lehet, kivenni azonban nem. Arra is ügyelnünk kell, hogy legtöbbjük a főzés során veszít zamatából, így ezeket apránként szórjuk az ennivalóhoz, majd a végén, ha szükséges enyhén fűszerezzük újra. Bizonyos növényeket csak közvetlenül az elkészítés befejezése előtt, vagy tálaláskor szabad a lábasba tenni, hiszen ízük és illatuk könnyen elillan. Amennyiben magvakat vagy bogyókat alkalmazunk, csomagoljuk őket steril gézlapba, illetve batisztzacskóba, mivel így könnyen eltávolíthatóak a fazékból. Ha hidegen fogyasztandó ételt készítünk, az ízesítés lehet kicsit erőteljesebb, ugyanis ekkor kevésbé érvényesül a növények aromája, mint meleg fogások esetében.

A bizonyos típusú nyersanyagokhoz illő fűszerek kiválasztása sem egyszerű feladat. Hogy segítsük a tájékozódást, korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a különféle ételek ízesítésére alkalmas fajtákat. Egy jobb receptkönyvet fellapozva is megtalálhatjuk a készülő ennivalóhoz leginkább passzoló növényeket, ám mindig figyeljünk arra, hogy ezek igazodjanak ízlésünkhöz. A recept nem szentírás, kedvünk szerint elvehetünk, vagy hozzáadhatunk bizonyos összetevőket, kikísérletezve így a számunkra ,,tökéletes" fogásokat.

Vonzó lehet az a megoldás, amely egy ,,varázslatos" kockát a levesbe dobva oldja meg a fűszerezés problémáját. Ám azon túl, hogy ezzel adalékanyagok sokaságát csempésznénk az ennivalóba, lemondanánk az ízesítés élvezetéről, a növényekben található tápanyagokról, valamint az ételek zamatának változatosságáról. Azt pedig senki sem élvezi, ha minden fogás aromája ugyanolyan.

Fűszerkeverékek
A házi fűszersók és keverékek nagy előnye, hogy a készítő maga válogathatja össze a megfelelő minőségű és fajtájú alapanyagokat. Ráadásul így a manapság majd minden ,,zacskós" áruban fellelhető ízfokozók (pl. a hírhedt nátrium-glutamát) is elkerülhetőek. Ötletadóként összegyűjtöttünk néhány receptet:

Magyaros fűszerkeverék

Hozzávalók: 1-1 mokkáskanál majoránna, bazsalikom, kömény és koriander, 4-4 mokkáskanál borsfű és kakukkfű, 5-5 mokkáskanál porított mustár és édes-nemes paprika, 7 mokkáskanál porított zeller, 10 mokkáskanál só

Fűszerkeverék halételekhez

Hozzávalók: ízlés szerinti arányban: szárított kapor, rozmaring, tárkony, őrölt bors, kakukkfű, petrezselyem, borsikafű, oregánó

Az ízesítés során legyünk óvatosak, mert a halhús természetes zamata az erőteljes fűszerezéssel elvész!

Forralt bor

A hűvös téli esték kiváló ,,ellenszere" ez a fűszeres finomság. Ha nem csupán fahéjat és szegfűszeget használunk, a hagyományostól eltérő, különösen pikáns italt készíthetünk.

Hozzávalók: ízlés szerinti arányban szegfűszeg, fahéj, narancs- és citromhéj, reszelt szerecsendió, gyömbér, kardamommag.

Elkészítés: a keverékből egy csapott evőkanállal adjunk egy liter borhoz, enyhén cukrozzuk, majd a forralás után szűrjük le.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Fűszerbiblia /1
  2010-12-29 20:23:05, szerda
 
  Fűszerbiblia /1.
Az őskortól napjainkig

Egyes fűszerek valószínűleg már az ősember számára ismertek voltak, ám használatukra ,,csupán" az ókorból (néhányezer évvel időszámításunk előttről) van bizonyíték. Görög, római, egyiptomi és kínai írások tanúsítják, hogy ezek az illatos növények nem csupán a vacsoraasztalok szereplőiként, hanem fontos kereskedelmi árucikként is kivívták maguknak az őket megillető tiszteletet. Felhasználásukat gyakran rejtély övezte, például Lucullus főszakácsa ,,hét lakat alatt" őrizte páratlan fogásainak titkát.

Egyes egzotikus keleti fajták a rómaiak révén terjedtek el Európában, valamint a fűszerek nagy mennyiségben történő termesztésével is ők próbálkoztak először.

Újabb változásokat a felfedezések kora hozott, hiszen a mindaddig ismeretlen földrészek friss ízei is beáramlottak a kontinensre. Ekkoriban még számos fajta ára az aranyéval vetekedett, így e különlegességek fogyasztása csak az igazán tehetős családok privilégiuma volt. A szegényebb rétegek az olcsóbb, hazai növényeket (pl. a petrezselymet, a kaprot és a tárkonyt) alkalmazták, melyek a konyhakertekben is megteremtek.

Bizonyos fűszerek a XVIII.-XIX. századig a legdrágább árucikkek közé tartoztak. Az európai uralkodók gyakran csak számtalan emberélet, és megannyi veszélyes vállalkozás árán építhették ki a megfelelő kereskedelmi útvonalakat. Ráadásul a rivális országoknak - amennyiben részesülni kívántak ebből a páratlan gazdagságból - folyamatos összeütközésekkel kellett számolniuk. A fűszerkereskedelem monopóliumáért folyó harcok lezárultával, és a fűszernövények mind szélesebb körű elterjedésével azonban az árak is mérséklődtek.

Mára már egy valamirevaló háztartásból sem hiányozhat például az egykor luxuscikknek számító szegfűszeg vagy fahéj. Ellenben észlelhető egy újabb tendencia is: miszerint ezek az aromás növények mindinkább kiszorulnak a hétköznapi felhasználásból. Helyüket a különféle, adalékokkal dúsított keverékek veszik át, és a régi ismerősök közül leginkább csak a só, a bors és a pirospaprika bizonyul az étkezések állandó szereplőjének.

Miért fontosak?
Viszonylag ritkán alkalmazzuk őket, pedig seregnyi érv szól mellettük. Azon túl, hogy különleges aromát csempésznek az olykor kevésbé ízes, esetleg jellegtelen ételeinkbe, ínycsiklandozó illatot és kellemes színt biztosítanak az ennivalónak. A szag- és ízanyagok beindítják a nyáltermelődést, segítik a gyomornedv kiválasztódását, valamint serkentik az anyagcsere-folyamatokat. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a legtöbb fűszer gyógynövény is, így fogyasztásukkal számos probléma - pl. bélpanaszok, felpuffadás, étvágytalanság - kiküszöbölhető. Az igen különleges aromájú majoránna, a bazsalikom, a kömény és a kapor kiváló szélhajtó, puffadáscsökkentő és étvágygerjesztő. A szegfűszeg antiszeptikus, a fahéj pedig gyomorerősítő és emésztésserkentő hatású. A sor persze még hosszan folytatható volna, hiszen a különböző fajták számos betegségre gyógyírt jelenthetnek.

Érdemes tehát elsajátítani ezek megfelelő alkalmazását, hiszen így zamatos és élvezetes fogásokat készíthetünk, elősegítve az ételek megemésztését, valamint a bennük lévő tápanyagok hasznosulását.

Mi mihez illik?
Sokakat hatalmas dilemma elé állít ez a kérdés, ugyanis nincsenek tisztában a különböző fajták felhasználási lehetőségeivel. Hogy a döntést megkönnyítsük, az alábbi táblázatokban összegyűjtöttük a gyakoribb nyersanyagokhoz/ételekhez általában illő fűszereket. A felsorolás persze korántsem teljes. Ki-ki saját ízlése szerint bővítheti az általa kedvelt növényekkel.

HÚSOK
Szárnyas:
tárkony, menta, fekete üröm, borsfű, köménymag, rozmaring, kakukkfű, Curry fűszerkeverék, majoránna, feketebors, bazsalikom
Disznó:
babérlevél, fokhagyma, köménymag, lestyán, zsálya, kakukkfű, rozmaring, majoránna, Curry fűszerkeverék, feketebors, pirospaprika
Marha:
petrezselyem, rozmaring, lestyán, köménymag, kapor, fokhagyma, szurokfű, babérlevél, Curry és Chili fűszerkeverék, bors, pirospaprika, boróka
Bárány, ürü:
köménymag, turbolya, petrezselyem, tárkony, majoránna, fokhagyma, borsfű, szegfűbors, zsálya, kapor, feketebors, pirospaprika, Curry és Chili fűszerkeverék
Hal:
kakukkfű, fekete üröm, kapor, borsfű, bazsalikom, lestyán, turbolya, babérlevél, tárkony, paprika, bors, citromfű, rozmaring, zsálya



FŐZELÉKEK:
Savanyú káposzta:
kapor, bazsalikom, pirospaprika
Kelkáposzta:
köménymag, majoránna, fokhagyma, bors, pirospaprika
Édes káposzta:
borsfű, bors, kakukkfű, pirospaprika, köménymag
Burgonya:
majoránna, babérlevél, pirospaprika, bors
Bab:
borsfű, babérlevél, bazsalikom, kapor, tárkony, petrezselyemgyökér, pirospaprika, fokhagyma
Lencse:
borsfű, babérlevél, fokhagyma, citrom, pirospaprika


LEVESEK
Hal:
babérlevél, sáfrány, fokhagyma, citrom, szegfűszeg, feketebors, petrezselyem (zöld és gyökér), pirospaprika
Gyümölcs:
rebarbara, fahéj, szegfűszeg, vanília, narancshéj, citrom
Hús vagy erőleves:
szerecsendió, gyömbér, sáfrány, pasztinák, pirospaprika, fokhagyma, petrezselyem (zöld és gyökér), feketebors
Újházi:
fokhagyma, szerecsendió, feketebors, sáfrány, gyömbér, pirospaprika


SALÁTÁK
Burgonya :
tárkony, izsóp, feketebors, vöröshagyma, zeller, petrezselyemzöld
Zöldbab:
tárkony, borsfű, citromfű
Cékla:
kapribogyó, köménymag, citromfű, borsfű, torma
Vegyes:
bors, citrom, mustár, bazsalikom, tárkony, padlizsán, metélőhagyma, fokhagyma

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A csírák gyógyhatása
  2010-12-29 20:05:04, szerda
 
 



A csírák gyógyhatása

A mirigyek működési elégtelenségére, a megbomlott hormonháztartás helyreállítására is kiválók a csíranövények. A szója jótékony hatással van a hormonokra, egyes rákbetegségekből segíti a felgyógyulást. Magyar kutatók - dr. Hídvégi Máté biokémikus kutató és egyik tanítványa, dr. Farkas Rita - rájött, hogy a rákgyógyításban a búza egyik molekulacsoportja hatékony lehet a sérült immunrendszer helyreállításában a szabadgyökök semlegesítése révén. Az Avemar étrendi kiegészítőport évekkel ezelőtt bemutatták a Magyar Onkológusok Társaságának tudományos ülésén, gyógyszertári forgalma is engedélyezett.

Nézzük kicsit részletesebben, melyik csíra mire jó?

Bab: fáradtság, ödéma.

Búza: bőrbetegségek, fáradtság, gyomorfekély, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, hörghurut, impotencia, izületi gyulladás, reuma, májproblémák, súlyfelesleg.

Fehér mustár: keringési rendellenesség, májproblémák.

Görögszéna: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenesség, ödéma, súlyfelesleg.

Hajdina: keringési rendellenesség.

Lucerna: fáradtság, hajhullás, hólyag- és vesepanaszok, idegrendszeri problémák, impotencia, májproblémák, súlyfelesleg.

Medvehagyma: impotencia, izületi gyulladás, reuma

Napraforgó: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, izületi gyulladás, reuma, keringési rendellenesség, májproblémák, súlyfelesleg, szemproblémák.

Petrezselyem: bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenesség

Retek: arcüreggyulladás, hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg.

Sarkantyuka: hólyag- és vesepanaszok.

Zeller: hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg.

Zsázsa: fáradtság, hajhullás, izületi gyulladás, reuma.

Legtöbben alig várjuk már a tavaszt, különösen ha borongós volt a tél, keveset sütött a nap.

A szervezetünkből - ha csak nem figyeltünk külön oda - fokozatosan kiürültek a tartalékok, fáradékonyabbakká váltunk. Közérzetünkön, lelki teherbírásunkon éppúgy érzékeljük a vitaminok, az ásványi anyagok hiányát, mint bőrünkön - elég csak alaposan megnézni magunkat a tükörben.

A tavasz eleje kiválóan alkalmas arra, hogy tabletták, hívogató, de valójában mesterségesen felpumpált és széppé varázsolt primőrök helyett a friss csíranövények felé forduljunk. Egyszerűen és olcsón, házilag kiegészíthetjük az erőt adó csíráztatott magokkal az étrendünket, és az üde táplálék fogyasztása hamarosan érezteti áldásos hatását.
A gazdag és élő tápértéket képviselő zöldnövényekben a csíráztatás során a tápanyagtartalom megsokszorozódik: a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül létfontosságú enzimekhez is hozzájut a szervezetünk.
Egy kéthetes csírakúra szinte megújít bennünket: már az első héten megtisztul szervezetünk, felerősödik az immunrendszerünk, s mindezek következtében tovaszáll a fáradtság, visszatér élet- és munkakedvünk egyaránt.


Egészségmegtartó, gyógyító erő

A csíranövény az egyik legősibb étek. Az emberiség már az írásos történelem kialakulása előtt élt a csíráztatott növények fogyasztásával, s léteztek a csíráztatásnak kialakult, jól bevált módszerei. A hozzáértők korán rájöttek a csíranövények egészségmegtartó és gyógyító hatására, így minden nagy civilizáció bölcsei ajánlották az étkezéshez hosszú-hosszú évszázadokon át.
Meggyötört korunkban mind többen és többen fordulnak az értékes, elfeledettnek hitt, kipróbált tapasztalati tudás felé, s a csíráztatással való foglalatoskodás is ilyen lehetőség.

A csírák tápértéke
A csíráztatás voltaképpen kíméletes eljárás, és pont ezért is segítségével olyan magas tápértékű élelmiszer jön létre, amely a lehető legjobban megőrzi a tápanyagtartalmát: semmi nem vész kárba, semmi nem pocsékolódik el, semmi nem megy tönkre.

A csírákat "előre feldolgozott eledelnek" tekinthetjük, mert a szervezetünket tehermentesíti a könnyen emészthető táplálék segítségével. Voltaképpen a magban levő protein a csíráztatás során aminosavakká alakul át, és így lesz az emésztés sokkal könnyebb. De ugyanezt történik a keményítőkkel is például a hüvelyesek esetében: a csíráztatásnál egyszerű cukrokká alakulnak át, és alighogy elfogyasztjuk, a gyomorból könnyen emészthetőség révén gyorsan a vérbe kerül.

A vitaminok, az enzimek és az ásványi sók alapvető fontosságúak az emberi szervezet egészségének fenntartásához, és erre kiválóak a csírák. A babfélék csíráztatásának tudományos felülvizsgálatakor a szakemberek meggyőződhettek arról, milyen hatalmas energia szabadul fül a hüvelyesekből. Két-három napi után a szunnyadó erő feltámad és élni kezd - nem véletlenül tartják a csíranövényeket, friss, élő tápláléknak.

Érdekesség, hogy a vitaminok más-más mennyiségben találhatóak a csírázó babfélékben. A szójában például a 6-700%-kal is megnő a C-vitamin tartalom rövid idő alatt. A megfázásos időszakokban ennek rendkívül nagy jelentősége lehet.

Forrás: zöldörszem
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Csírából készült ételek
  2010-12-29 19:58:11, szerda
 
 


Csírából készült ételek

Tekintse meg hat kiváló receptünket, amelyek nem csak finomak, hanem egészségesek is. Sokszor több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a zöldségek


Reggeli csíra csemege

Hozzávalók:
2 csésze búzacsíra
2 csésze napraforgómag-csíra
3 alma
2 karikára vágott banán
1 pohár joghurt
Fél pohár mazsola
1 ek.citromlé
Az egészet összekeverve azonnal fogyasztható.


Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával

Hozzávalók:
25 dkg gomba
4 db paradicsom
1 fej tavaszi vöröshagyma
1 ek. citromlé
2 dl joghurt
1tk. méz vagy malátaszirup
1 csipetnyi bors
3 ek. zsázsacsíra
kevés dió
A gombát, a meghámozott paradicsomot, valamint a hagymát kockákra vágjuk és összekeverjük. A fennmaradó hozzávalókból salátaszószt készítünk. Ha kész, ráöntjük a paradicsomos gombára, és a tetejét meghintjük darált dióval


Paradicsomos túró salátalevélen

Hozzávalók:
400 g túró
1 ek. paradicsompüré
4 ek. vegyes csíra
1 gerezd préselt fokhagyma
2 ek. szezámolaj
só, bors ízlés szerint
díszítésnek salátalevelek, paradicsomszeletek
A túrót a paradicsompürével jól elkeverjük, hozzáadjuk a csírákat és a fűszereket. Végül ráöntjük a szezámolajat. Salátalevélen paradicsommal tálaljuk.


Lencsecsíra-leves

Hozzávalók:
10 dkg. szójapehely
1 kis fej vöröshagyma
2 csésze lencsecsíra
2 sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint majoránna
kevés só.
A beáztatott szójapelyhet és a kockára vágott vöröshagymát megfőzzük. Hozzáadjuk a lencsét, a kockára vágott sárgarépát, az áttört fokhagymát, a majoránnát és a sót. Lassú tűzön 30 percig főzzük.


Barna rizses vegyes csíra

Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
1 ek. vaj
200g barna rizs
1 tk. curry
1 ek. tejföl, vagy joghurt, mustár
2 ek. napraforgóolaj
150 g zeller
2 ek. vegyes csíra
100 g. dió
citromlé

Az apróra vágott hagymát pároljuk, hozzáadva a rizst tovább pároljuk, curryvel ízesítjük. A tejfölt a citromlével, olajjal, mustárral és a sóval elkeverjük, és a rizshez adjuk. A zellert, a diót felaprítjuk és a csírával együtt a rizs mellé szedjük.


Babcsírafőzelék

Hozzávalók:
3-4 csésze babcsíra
1 sárgarépa
2 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
1(4 zeller
3 ek. napraforgóolaj
ízlés szerint paprika
fokhagyma

2 dl. joghurt vagy tejföl
1-2 csésze pirított zabpehely.
10-15 percig főzzük, vagy pároljuk a babcsírát, azután félretesszük. A répát, a vöröshagymát és a krumplit kockára vágjuk, a póréhagymát vékony szeletekre. Olajon puhára pároljuk a zöldségeket, majd összekeverjük a már kész babcsírával. Ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt még pár percig pároljuk. Habarást készítünk: a szárazon vagy akár olajon megpirított zabpelyhet a joghurttal vagy tejföllel összekeverjük, és behabarjuk a főzeléket. Azonnal fogyaszthatjuk.

Forrás: életmód
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyító sárgabarack
  2010-12-29 19:14:12, szerda
 
 


Gyógyító sárgabarack

A Himalája hegyeiben, India és Kína között él egy piciny népcsoport a Hunza. Messze földön híresek felettébb magas életkorukról és kicsattanó egészségükről.

A minket súlytó civilizációs betegségek, mint a szív és daganatos betegségek mind elkerülik őket. Mi a titkuk? A sárgabarack!

Egy világszerte nagyra becsült brit sebész és orvos, DR. Robert McCarrison a következőket írta az amerikai orvosszövetség újságának 1922. január 7-i számában: ,,A hunzáknál nincs ismert rákos eset.
Ennél a népnél hatalmas sárgabarackligetek vannak. A sárgabarackot napon szárítják, és igen bőséges mennyiségben fogyasztják."
A hunzánoknak nincsenek orvosaik és kórházaik, fiai mégis 100 éves átlagéletkort értek el, tökéletes életerőben és jó egészségi állapotnak örvendve.

A nők bőre feltűnően sima még idősebb korban is, tizenöt-húsz évvel fiatalabbnak tűnnek, mint más vidéken élő asszonyok. A hunzák a sárgabarackot és annak magjából készített olajat használják gyakorlatilag mindenre. Csupán ebben rejlik erejük és egészségük, vagy egyéb környezeti tényezők is közre játszanak?




Fiatalság és egészség forrása
Mint olvashatjuk a sárgabarack jótékony hatása vitathatatlan. Tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B-17, káliumot, kálciumot, foszfort, C-vitamint és ként. A csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.

Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az aszmatikus panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.

Miért nincs a hunzáknál rákos beteg?

Ez jó kérdés! A feltételezések szerint a sárgabarackban vagyis annak magjában található B-17 vitamin miatt. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.

Egy 80 kg-os férfi például elfogyaszthat naponta (átlagban keserű és édes) 18 - 20 darab sárgabarack magot, ezáltal biológiailag elfogadható mennyiségű B17 vitaminhoz juthat.

Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. De valójában mi is a B-17 vitamin? Ifj. Dr. Ernst T. Krebs 1950 -ben, sokéves kutatás után elkülönített egy új vitamint, melyet B17-es számmal látott el, és elnevezte “ Laetril"-nek.



Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület. Az alma, kajszibarack, cseresznye, őszibarack, szilva, mandarin és hasonlók tartalmazzák ezt a faktort; nemritkán rendkívül magas, akár 2-3%-os koncentrációban.

Fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület! A B-17 felszívódik a szervezetbe, ott egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben.

A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.





Szépségápolás:
Szerkesztő kedvence: Bársonykrém sárgabarack
A finom, könnyű állagú,természetes földszínekkel készült, jojobaolajat és szezámolajat tartalmazó, arcszínező krém egyenletesen matt fényt és látható frissességet kölcsönöz az arcbőrnek egész napra. A finom, átlátszó színárnyalat elfedi a kisebb egyenetlenségeket, és tartós nedvességgel látja el a bőrt. A gyógynövény-kivonatok növelik a bőr ellenálló képességét, védik az ultraibolya sugárzással szemben. A krém láthatóan bársonyossá, üdévé varázsolja a bőrt.

A sárgabarack és annak magja jótékony hatással van a bőrre, hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bőrt, a kötőszöveteket.

Az olaj megtalálható hidratáló készítményekben, tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikai termékekben. Kéntartalmának köszönhetően jótékony hatással van a bőrre. A kén megfelelő arányú bevitele segít, a bőrt simává és fiatalossá teszik.

A kén megtalálható a hajban és a körömben. Ha valami okból kifolyólag nem jut szervezetünk elegendő kénhez, a haj elvékonyodik, a köröm törékennyé válik. A haj és köröm ápolására belsőleg használjuk.

Nyári finomság:
A sárgabarack jótékony hatása mellett rendkívül finom gyümölcs is. Éppen ezért bármit csinálhatunk belőle a levestől kezdve a tortáig.

Sárgabarack torta:

Hozzávalók: 3 db tojás,25 dkg porcukor, 3 dkg zselatin, 12 dkg cukor, 40 dkg tejszínhab, 5 dkg mandula, 6 dkg liszt, 1 barackbefőtt, 3 pohár joghurt, 1 dl víz.

A 3 db tojást kettéválasztunk. A tojásfehérjét habbá verjük a kristálycukorral. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a lisztet. Az így kapott piskótatésztát sütőpapírral fedett tepsire kikenjük akkorára, amekkora a tortakarika. 10-15 percig sütjük közepes sütőben kb. 180 fokon. Ha kihűlt, a papírról levéve a tortaformába tesszük.

Krém készítése: 3 doboz natúr joghurtot elkeverünk 25 dkg porcukorral és az apró kockára vágott barackbefőtt háromnegyed részével. Ezután 1 dl vizet 2 dkg zselatinnal felforralunk, langyosra visszahűtve belekeverjük a krémbe, majd óvatos mozdulatokkal a tejszínhabot.

A krémmel megtöltjük a tortaformát, és hűtőbe tesszük kb. 3 órára. Miután a krém megszilárdult, a torta felületét a maradék szeletekre vágott barackbefőttel díszítjük. Ezután 2 dl befőttléből 1 dkg zselatinnal és 6 dkg cukorral zselét főzünk.

Langyosra visszahűtve egyenletesen bevonjuk a gyümölcsszeleteket ecset segítségével. Ha a zselé megszilárdult, a tortát a formából kivágjuk, oldalát tejszínhabbal vékonyan körbekenjük, és szeletelt pirított mandulával panírozzuk.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zsírégető ételek
  2010-12-29 18:46:47, szerda
 
  Zsírégető ételek

Vannak olyan ételek (zöldségek, gyümölcsök) melyek nemhogy a zsírpárnánkat nem növelik, hanem lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatóak. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük mindazokat, melyek segítségével bűntudat nélkül szabadulhat meg a kilóktól.

,,Light" csapdájában
,,Light" fémjelzésű élelmiszerek ellepték a piacot. Ezeknek a termékeknek csökkentett zsír, szénhidrát és kalória tartalmúak, viszont sokkal több cukor van bennük, mint nem light társaikban.

Ananász



Az ananász tartalmaz egy bizonyos ,,csodaenzimet" a bromelaint, ami támogatja a fehérjék emésztését, valamint szerepet játszik a zsír gyors elégetésében.

Csökkenti az édesség utáni vágyat, ezáltal könnyen és biztosan mondhatsz le a plusz kalóriákról. Elősegítik az emésztést, a zsírok bontását, így fogyasztásával látványosan és gyorsan érhetsz el jó eredményt.

Érdemes mindig friss gyümölcsöt vásárolni, mert a konzervvel ellentétben nincsen tele édesítőszerrel és tartósítószerrel.

Alma



Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. A savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát és jó hatást fejt ki a máj működésére.

Leköti a gyomorban lévő káros zsírokat és koleszterint, így azoktól könnyen megszabadulhatunk. Bővebben >>

Szőlő



A szőlőben a szervezet számára szinte minden fontos tápanyag megtalálható. A-( béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma.

A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A szőlő gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről, így segítheti a fogyást. Bővebben >>

Szilva



Vitamintartalma nem számottevő, kivéve a B-vitamint tartalma.

Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre jótékony hatású.

Megköti a fölös zsírt is, amit így a szervezet nem raktároz el a fehér zsírszövetekben. Nem véletlen hát, hogy a fogyókúrázóknak melegen ajánlják.

Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek.


Paradicsom



Tartalmaz A, B1, B2 és C-vitamint és számos ásványi anyagot. Köztük kiemelkedő a kálium, magnézium, kálcium, vas, foszfor, citromsav, almasav, stb. Számos összetevője miatt rengeteg jótékony hatása van! A paradicsom tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Bővebben >>

Káposzta



Ezen értékes zöldségfélénk számos vitamint - A-provitamin, B- és C-vitamin - és ásványi anyagot - pl. kálium, magnézium, nátrium, vas, jód - tartalmaz.

Gazdag ballasztanyag tartalmának köszönhetően a káposzta serkenti az emésztést, béltisztító hatású, ugyanakkor nehezebben emészthető, az arra érzékenyek számára puffasztó hatású lehet. Hasznos társ lehet a fogyókúrában, hiszen nemcsak hogy alacsony az energiatartalma, de a glikémiás indexe is igen kedvező. A többi keresztesvirágú növényhez hasonlóan jótékonyan hat a máj méregtelenítő működéseire.

Uborka



Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Különösen magas a víztartalma (96 %), emellett gazdag gazdag ballasztanyagokban, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, A-, B1-, B2-vitamint, niacint, folsavat.

Ideális fogyókúrázóknak, hiszen jól hat a szervezet vízháztartására, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat és zsírokat, káros anyagokat.

Zsírégető fehérjetartalmú élelmiszerek:
Tejtermékek: sovány zsírtartalmú túró, tej, sajtok

Tojás

Szójatermékek: szója vagy tofu, kis mennyiségben fogyasztva.

A nélkülözhetetlen sport
Nem árt szem előtt tartani, hogy mindezek a zöldségek és gyümölcsök testmozgás nélkül csak ideig óráig érik el a kívánt hatást, sajnos azt kell mondanunk, hogy a sportolás nélkülözhetetlen.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A csodás kakaó
  2010-12-29 18:25:54, szerda
 
 


A csodás kakaó

Télen forrón, nyáron jéghidegen jólesik egy pohár kakaó. De vajon honnan származik ez a finom ital, és milyen hatással van szervezetünkre?
A kakaó kis mennyiségben fogyasztva igencsak hasznos szervezetünk számára. Alacsony koffeintartalmának köszönhetően frissít, és az utóbbi évek kutatásai szerint a benne lévő flavonoidok segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében és megelőzésében.

Nem véletlenül tekintették gyógyszernek évezredeken keresztül: a kakaót hazájában, Dél-Amerikában, különféle fájdalmak és a fáradtság leküzdésére is használták, sőt, afrodiziákumként tartották számon a ,,varázsitalt".

A kakaó története
A kakaó a mai Mexikó területéről származik. A Dél-Amerikában őshonos trópusi fa termése tartalmazza a kakaóbabot, melyből a bennszülöttek varázslatosnak tartott italt készítettek. A maják előszeretettel itták az általuk ,,chocolatl"-nak nevezett üdítő nedűt, amely azonban igen távol esett a mai értelemben vett kakaóitaltól.

A maja kultúrában nemcsak élelmiszerként és gyógyító italként, hanem spirituális céllal is fogyasztották a megőrölt kakaóbab és különféle fűszerek vízzel felhígított elegyét, mely vallási szertartásaik fontos szereplője volt.

A kakaó mellett alapanyagként gyakran használtak hozzá kukoricalisztet, mézet, vaníliát, fahéjat és egyéb fűszereket, és vízzel hígítva sűrű, habos folyadékot kevertek belőle. Később a majákat leigázó aztékok is rászoktak a keserű italra, kiknek utolsó uralkodója, Montezuma, a legendák szerint mindig felhajtott egy aranyserlegnyit mielőtt meglátogatta háremét.

Az új világot meghódító spanyolok is megismerkedtek a karakteres itallal, és közvetítésükkel a kakaó eljutott Európába. Bár nem aratott azonnal általános sikert, fogyasztása a 17-18. században egyre inkább elterjedt az európai országokban, és lassan lázba hozta az egész kontinenst.


Tudta?
A kakaóbab őshazájában szó szerint kincset ért. Amellett, hogy a belőle készült italt - ahogy Montezuma azték uralkodó fogalmazott: ,,az istenek itala" - előszeretettel fogyasztották, gazdasági szempontból is nagy jelentősége volt. A maják, később pedig az aztékok évszázadokon keresztül a kakaóbabot használták fizetőeszközként, sőt, még a XVI. század elején Mexikóban is a kakaó volt a pénzgazdálkodás alapja.

Hogyan ,,készül" a kakaó?
Az örökzöld kakaófa (Theobroma cacao = istenek tápláléka) évente kétszer hoz termést, melyben az ehető kakaómagok teremnek. A termés kemény héját feltörik, a nedves magokat pedig erjedni hagyják (fermentálják), melynek hatására elkezd kialakulni a kakaó jellegzetes illata.

Mivel a magok még ilyenkor is sok vizet tartalmaznak, nagy felületen szétterítik és kiszárítják. Ezután kezdődik a kakaó feldolgozása, nyersen ugyanis élvezhetetlen: hogy kialakuljon az aromája és az illata, a kakaóbabokat megpörkölik, ezt követően pedig aprítják és felőrölik. Az eljárás végén az elegyből sajtolással nyerik ki a kakaóvajat, utána a fennmaradt héjat megőrölve készül a kakaópor.






Miért egészséges a kakaó?
Amellett hogy finom és elvarázsol az íz- és illatélménnyel, több pozitív hatást is gyakorol szervezetünkre.
Bizonyára sokan tapasztalták, hogy a kakaó - és a belőle készített csokoládé - javítja a közérzetet és hangulatjavító hatású, hiszen fogyasztása az endorfin (,,boldogsághormon") kiválasztását serkenti.

Bár garantáltan jókedvre derít és derűlátóvá tesz, a plusszkilókra is gondolva nem árt csínján bánni a mennyiséggel. Első hallásra talán meglepő, de a kakaó nagyobb mennyiségben tartalmaz magnéziumot, rezet, foszfort és káliumot, de cink és vas is található benne.

A kakaóbab feldolgozása során ezen fontos vegyületek nagy hányada bizonyos mértékben károsodik, kímélő eljárás során azonban egy részük megmarad. Érdemes ezért a jó minőségű kakaók közül választani.

Forró, fűszeres kakaóital:
Hozzávalók: 1 púpos teáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, 1 mokkáskanál nádcukor, őrölt fahéj és szegfűszeg, kevés bourbon vanília, 1 bögre tej.

Elkészítés: A kakaót keverjük össze a cukorral és a fűszerekkel, majd egy kevés langyos tejjel keverjük simára. Lassan adagolva kevergessük hozzá az összes tejet, majd egy lábasban forraljuk fel.



Sűrű rumos kakaó
Hozzávalók: 5 dl tej, 1 csapott teáskanál kukoricakeményítő, 3-4 púpos teáskanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor, kevés nádcukor, pár csepp rum.

Elkészítés: A kukoricakeményítőt a kakaóporral és a nádcukorral elvegyítjük, majd kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük. A tejet hevíteni kezdjük, majd ha felforrósodott, hozzáöntjük a keményítős- kakaós masszát és rövid ideig főzzük. Kevés rummal ízesítjük.






Mexikói chilis-vaníliás kakaó
Hozzávalók: 1 bögre tej, 1 chili paprika, 2 púposabb teáskanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor, 1 mokkáskanál nádcukor, 1 vaníliarúd.

Elkészítés: A kakaóport a cukorral és kevés langyos tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet melegíteni kezdjük, közben beledobjuk a nagyobb darabokra vágott chili paprikát és a kettévágott vaníliarudat. Mikor a tej forrósodni kezd, hozzáöntjük a kakaós masszát és felforraljuk. (Fogyasztás előtt vegyük ki belőle a paprikát és a vaníliát.)

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Méz kalauz
  2010-12-29 12:48:29, szerda
 
 


A LEGISMERTEBB MÉZEK BEMUTATÁSA

Akácméz
Harmonikus ízű, édes, lágy és kevésbé savas. Akácvirág illatú. A csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad.

Vegyes virágméz
A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a szorgalmas méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatás területe is kiszélesedik.
Erősíti a szervezet védekező-rendszerét. Színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne levő mézek összetételétől.
Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Repceméz
Sárga színű amíg folyékony, de gyorsan kristályosodik és akkor majdnem fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. Kevéssé savas, sőt gyógyítja a gyomorsav-túltengést.

Gesztenyeméz
Magas ásványianyag-tartalmával tűnik ki. Sárgásbarna színű, gesztenyevirág illatú, enyhén kesernyés utóízű. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas.

Selyemfűméz
Igazi -Hungarikum-. A napfényes Duna-Tisza közén lévő erdőszéleken, június és júliusban a különlegesen csábítóan illatozó vadontermő növényből a kánikulai napsugarak csalogatják elő a nektárt a méhek számára. Színe: víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú.
Erős jellegzetes ízű illatos méz. Lassan kristályosodik.
Ez a méz tápértékével, nyomelemeivel, ásványi sókkal dúsítva erősíti a szervezetünket.
Ami a legfőbb tulajdonsága, enyhe vérnyomáscsökkentő.

Lépesméz
Igazi Hungarikum-nak számít. A júniusban virágba boruló csodálatos magyarországi akácerdők nektárjából és ebben az időben a méhek által épített, mézzel töltött és lefedett lépszeletből áll. Szakmailag is különlegességnek számít. Az akácméznél leírt tulajdonságokat tartalmazza.

Krém- méz
Szemet gyönyörködtető tavasszal a virágba borult szép sárga virágtenger, az első tömeges nektárt adó kultúrnövény. A repce virágpora és méze, szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt. Színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő, állaga krémszerű.
Nagyon értékes méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe.
Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Jellemző tulajdonsága: gyorsan kristályosodik, krémszerű mézként kerül forgalomba. Könnyen kenhető.

Propoliszos- méz
A benne található mézet sokfajta értékes mezei virágról gyűjtötték a szorgalmas méhek és emiatt, beltartalmilag kiváló méznek számít. A propolisz jelenléte miatt a jótékony hatása fokozottabb.
Ez a méz külső felhasználásra is alkalmas: baktérium és gombaölő hatásán, a vírusok szaporodását gátló tulajdonságain kívül fájdalomcsillapító és regeneráló hatásai is érvényesülnek.
Belsőleg fogyasztva gyulladáscsökkentő, mely a légutak, a tüdő, a vesemedence, és a szívbelhártya gyulladásaira alkalmazható.
Gyomor és bélhurut leküzdésében is eredményes, mert egyrészt elöli vagy szaporodásában gátolja a betegséget kiváltó kórokozókat, másrészt tannintartalmánál fogva adsztringensként is közreműködik a hasmenéses tünetek felszámolásában. Jól ismert a propolisz érprotektív, vizelethajtó és vérnyomás-csökkentő hatása.
A klimaxos panaszok enyhítésére, a gyomorfekély, a nyombélfekély és a krónikus bronchitis ellen is eredményesen alkalmazható.
A propolisz alkalmazását nem javasoljuk pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek, illetve bőrallergiás jelek észlelése esetén. Fogyasztása: napi 3-4 kávéskanállal.

Hársméz
A virágzásban lévő csodálatos illatú hársfa bőven ontja a legkiválóbb jótékony hatással rendelkező nektárt, amit a szorgalmas méhek összegyűjtenek. Színe: a világos sárgától a közép barnáig terjedő, rendkívül zamatos. Színe a gyűjtés idejétől függ. Illata és íze határozott, kellemes íz jellemzi, fűszerezi az ételeket, italokat.. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.
Nyugtató hatású méz, meghűléses betegségre, vagy annak megelőzésére. Hörghurutra kiváló de alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Ez a természet ajándéka a szervezetünk számára.
Fogyasztása: 4-5 teáskanálnyit naponta, vagy hársfatea ízesítésére.. Nyugtató hatású, ajánlott a gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok gyógyítására. Fertőtlenítő hatása miatt főleg köhögés ellen javasolják. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Natúr fogyasztásra, italok ízesítésére kiválóan alkalmas.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Tanácsok mézevőknek
  2010-12-29 12:43:10, szerda
 
 



Tanácsok mézevőknek:

Együnk rendszeresen napi 2-3 kávéskanálnyit.
Ne csak egyfajta mézet fogyasszunk.

Ne csak magában fogyasszuk a mézet. Előnyösen keverhetjük más méhészeti termékekkel. A virágpor növeli a méz vitamintartalmát, a propolisz fokozza a méz fertőtlenítő és regeneráló képességét, a méhpempő gazdagítja a méz aminosav-készletét.

Ne csak eredeti formájában fogyasszuk a mézet.

Értékesek a belőle előállított erjesztett italok, mint amilyen a mézbor, a mézecet és sok más ehhez hasonlatos nedű.

Ne csak torokfájás idején fogyasszunk mézet.

Hatásosan alkalmazhatjuk a fizikai fáradtság, álmatlanság vagy székrekedés leküzdésére.

Ne csak belsőleg hasznosítsuk a mézet, a felületi és nyílt sebek gyógyítására is alkalmas.

Fontos tudnivaló, hogy az üzletekben kapható méz a legtöbbször hőkezelésen esett át, aminek következtében jóval kevésbé hatékony.

Forrás : vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A méz és gyógyhatásai
  2010-12-29 12:36:32, szerda
 
 



Minden cseppje aranyat ér - méz

Ókori legendák szerelmi bájitalként és az örök élet elixírjeként emlegetik. A korábbi századokban a gazdagságot, a jólétet szimbolizálta, ma az egészséges táplálkozás elengedhetetlen kelléke. A méz ma sem egyszerűen édesség, annál sokkal több.

A történelem során a mézet a természet legtökéletesebb élelmiszereként értékelték. Az ókorban a legértékesebb adományának tekintették, néhány helyen adófizető eszközként szolgált. A középkori kolostorokban rendszeresen foglalkoztak a mézkészítéssel. Magyarországon a méhészet a szerzetesrendek megalakulása után vált népszerűvé. Azóta számos fajtában megismerhetjük.



,,Tejben és mézben van a legtöbb orvosság"
Mennyire jól mondja a közmondás, hisz táplálkozásunk fontos eleme, ma is szívesen fogyasztják, mert szinte minden szükséges anyaggal ellátja szervezetünket. Mégis a statisztika szerint Magyarországon meglehetősen csekély az egy főre jutó mézfogyasztás, nem használjuk ki jótékony hatását.
Pedig nagy mennyiségű ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint tartalmaz. Többek között B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin, valamint kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink található benne.

Ragacsos gyógyír
A méz az egyik leghatékonyabb baktériumölő.
A hagyományos orvoslásban főszerepet játszik, és akár azokkal a baktériumokkal szemben is hatásos lehet, amelyek a legmodernebb antibiotikumoknak is ellenállnak.
Táplálja a szívet, növeli az izmok teherbíró képességét, kiváló erősítőszere a sportolóknak, az idős embereknek, a fáradt szervezetnek.
Nyugtatóan hat az egész testre. Légúti betegségek, asztmatikus panaszok, sőt a TBC gyógyításában is előnyös a méz, főként a vöröshagymaméz fogyasztása.

A mézben előforduló savak javítják az emésztést, fokozzák az étvágyat. Szénhidrátjai serkentik a szervezetben az endorfin termelését, így hangulatjavító hatásúnak tartják. Enzimei a sejtanyagcsere katalizátorai, így javítja az emésztést, a tápanyagok felszívását.(Összehasonlítva az 1 kg mézben található tápanyag egyenértékű 50 db tojással, 25 db banánnal, 40 db naranccsal vagy 1,6 kg marhahússal.) A gyomorbántalmakra is javasolják, különösen székrekedésre.

Külsőleg sebkezelésre is alkalmas.
A kutatók egészen a legutóbbi időkig elsősorban két okkal magyarázták a méz - esetleges - gyógyhatását: egyrészt azzal, hogy szirupos állagának köszönhetően távol tartja a kórokozókat a sérülésektől, másrészt hogy magas cukortartalma hátráltatja a baktériumok fejlődését.
Amíg a kutatók továbbra is vizsgálják a méz jótékony tulajdonságait, egyes gyógyászati segé deszközöket gyártó cégek máris sterilizált mézes tubusok és mézzel átitatott kötések gyártásába kezdtek.

Használata előtt arra vigyázzunk, hogy gyógyászati alkalmazása egyéni érzékenységtől függ, szenzitív típusoknál akár életveszélyes is lehet, ezért feltétlenül végezzünk előtte allergiatesztet!






Ragaszd magadra!
A méz kiváló bőrszépítő, bőrtápláló hatását a kozmetikában is felismerték és alkalmazták. Megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá teszi a bőrt. A száraz, érdes bőrt kisimítja és puhítja. Ugyanakkor fokozza a vérbőséget, és nyugtatja is a bőrt.

Puhító hatásúak, csak a méz adagolásával kell vigyázni, mert erősen nedszívó, ha nem ágyazzuk kellően vizes alapba, akkor a bőr szöveteiből vonja el a nedvességet. Kiváló pattanások, mitesszerek, kisebb karcolások, cserepes ajkak, sebek kezelésére is.

Néhány recept:

Túró és méz pakolás száraz bőrre:

Keverjen össze két evőkanál túrót egy evőkanál mézzel és kenje be az arcát jó vastagon. Legalább 30 percig hagyja hatni, majd öblítse le bő vízzel. A tejnek mágikus erőt tulajdonítanak. Az ókorban és középkorban gyógyító italnak számított, és szívesen használták szépségápolásra. A méz olaja érzelmi védettséget nyújt.


Az egészséges édesítőszer
Kiváló édesítőszer, sokkal egészségesebb, mint a mesterséges édesítőszerek vagy a kristálycukor. A szakemberek szerint érdemes a cukrot mézzel helyettesíteni, mert ez utóbbi természetes anyag, némi vitamint és szerves savakat is tartalmaz. Egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak a szervezetben, így nem hizlal.

Nem csak édesítőszer, hanem alkoholtartalmú italok alapja is. Elkészítése könnyű hisz mindössze friss vízben kell feloldani, és mindössze pár óra alatt erjedésnek indul és rövid időn belül sörré érik.

Magvas mézes :

Hozzávalók: kg méz; 15 dkg vaj; 2 tojás; 40 dkg bio liszt; 20 dkg diákcsemege (olajos magvak és aszalt gyümölcsök); 20 dkg nádcukor; fél citrom leve; pár szem aszalt szilva vagy barack; 1 tk. fahéj; ˝ tk. kardamom; ˝ tk. ánizs; 6 g reszelt, szárított citromhéj; 1 tk. szódabikarbóna; 1 tk. kakaópor, 5 dkg szálas mandula

Elkészítése:

A mézet és a vajat lassan melegítve folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat, a reszelt ciromhéjat és a fűszereket robotgéppel a masszához keverjük, majd apránként hozzáadjuk a szódabikarbónával és kakaóporral vegyített lisztet, végül pedig beleszórjuk a diákcsemegét.
Egy nagyobb, vajjal kikent tepsiben eloszlatjuk a készített masszát, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük. A nádcukrot finomra daráljuk, elkeverjük fél citrom levével, majd késsel eloszlatjuk a kihűlt tészta tetején. A tetejére aszalt gyümölcsöket és szálasra vágott mandulát szórunk.

Forrás: vitaminsziget
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.11 2010. December 2011.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 840 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2804
  • e Hét: 17172
  • e Hónap: 30921
  • e Év: 235622
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.