Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Itt a zenék Youtube-ja!
  2010-02-05 10:50:37, péntek
 
  Itt a zenék Youtube-ja!
A zenék Youtube-jaként is emlegetik a YouMicro weboldalt, és amint az az alábbiakból kiderül, nem is jogtalanul.

Hogy miről is szól a Youtube? Ha röviden akarnánk összefoglalni, talán azt mondhatnánk, hogy egy olyan weboldal, ahova a felhasználók feltölthetik rövidebb-hosszabb videoklipjeiket, ezeket természetesen megnézhetik, és akár meg is oszthatják a többi felhasználóval (a feltöltésből és a megosztásból óhatatlanul is adódó jogi problémák boncolgatásába ezúttal nem menjünk bele).
Nos, a ,,zenék Youtube-jánál", a YouMicrónál is erről van szó, csak itt a zenei (audio) fájlok állnak a központban: bárki feltöltheti ide - jó esetben - saját szerzeményét, hogy megismertesse azt a nagyvilággal.

A YouMicro kissé hivalkodó weboldala
Ami a zenéket illeti, nem kell rögtön egész szimfóniákra gondolnunk, az átlagosan 3 perces számok mellett ugyanis néhány másodperces hanghatások is találhatók a kínálatban. Az oldal a legkülönbözőbb szempontok szerint kategorizálja a zenéket, amelyekre természetesen szavazni is lehet, illetve arra is van mód, hogy a tetszésünknek megfelelő lejátszási listát válogassunk össze.

Ha megtetszik egy szám, azt a szokott módon megoszthatjuk ismerőseinkkel (elküldhetjük közösségi oldalakra, linket, illetve kódot kapunk hozzá), s ha az a zene tényleg olyan jó, akkor feltehetően az ismerőseink is tovább küldik, így már semmi sem állhat egy esetlegesen világkarrier útjába.
A YouMicro ugyan még nem túl régi (alig egyéves site-ról van szó), ám az oldal fejlesztői máris merész álmokat dédelgetnek. Azt szeretnék ugyanis - ahogy egyikük viccesen megjegyezte - hogy egyszer majd a Youtube-ot emlegessék úgy, mint a videók YouMicróját.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
3 isteni császármorzsa
  2010-02-05 10:34:22, péntek
 
  3 isteni császármorzsa-variáció
Kompóttal, lekvárral tálalva egyaránt finom mindhárom változat. Ferenc József császárnak sem véletlenül lett a kedvence.

Bár több legenda szól kialakulásáról, a legelterjedtebb történet Ferenc József egyik vadászatához kapcsolódik.

Egy alkalommal vadászat közben a császár lemaradt kísérőitől. Az erdőben eltévedve egyre éhesebben próbálta megtalálni társait, de csak egy kunyhóra bukkant. A szegény ház gazdasszonya épp vacsorát készített, amikor az uralkodó bekopogott hozzá. Az öreg parasztasszony megilletődött a nem várt vendéget látva, és bár csak szerény étekkel szolgálhatott, szívesen kínálta vele őfelségét. A tojásból és lisztből készült eledelt Ferenc József eleinte kétkedő tekintettel nézte, de éhsége nagyobb úr volt, és nekilátott a falatozásnak. Míg az asszony mentegetőzött, mondván, ez csupán egy kis morzsa, a császár jóízűen fogyasztotta el a feltálalt fogást. Miután az uralkodó lenyelte az utolsó falatot is, megjegyezte: "Na igen, de nem akármilyen, ez császármorzsa!"

Egy másik történet szerint az udvari szakács kedveskedni akart az étvágytalan császárnénak, Sisinek. Erzsébetnek ugyan nem ízlett a neki szánt desszert, annál inkább férjének, így az eredetileg császárnőmorzsának (Kaiserin Schmarrnnak) keresztelt ételt egyszerűen átnevezték császármorzsának.

Valószínű azonban, hogy már jóval a fenti történetek elterjedése előtt ismerték ezt a fogást, ami a hegyekben lakó pásztorok közkedvelt étele volt. Ám elképzelhető, hogy mai változatának kialakulásához volt némi köze Ferenc Józsefnek is.

1. Az osztrák alaprecept

Hozzávalók (4 személyre):
5 dkg mazsola, 4 ek rum, 3 tojás, 20 dkg liszt, 2 ek porcukor, csipetnyi só, 1 tasak vaníliás cukor, 2,5 dl tej, 1 citrom, 5 dkg vaj, 1 kis üveg szilva- vagy baracklekvár (esetleg -befőtt), a szóráshoz vaníliás porcukor

Elkészítése:
1. A mazsolát forró vízben megmossuk, leszűrjük és meglocsoljuk 3 ek rummal. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a tejet. A robotgép keverőpálcájával sima tésztává keverjük, majd kb. 20 percig állni hagyjuk.
2. A tojásfehérjéhez adunk 1 tk kifacsart citromlevet, majd kemény habbá verjük, és a tésztába forgatjuk. Hozzáadjuk a mazsolát és belereszeljük a citrom héját.
3. Teflonserpenyőben felforrósítjuk a vajat, beleöntjük a masszát, és az egyik oldalát megsütjük. Fa keverőlapáttal apróra tépkedjük, majd jól átforgatjuk, és aranybarnára pirítjuk. Közben a szilvalekvárt 1 ek rummal összekeverve felmelegítjük. A császármorzsát tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral, és a meleg szilvalekvárral kínáljuk.

2. Császármorzsa szilvakompóttal

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg szilva, 1 citrom leve, 20 dkg cukor, 1 fahéjrúd, 2 szegfűszeg, 4 tojás, 5 dl tej, só, 35 dkg liszt, 1-2 ek ásványvíz, 1 dkg vaj vagy margarin, 1-2 ek mazsola, 1 ek porcukor

Elkészítése:
1. Felforralunk 1 dl vizet a citromlével, 15 dkg cukorral, a fahéjjal meg a szegfűszeggel. Beletesszük a félbevágott, kimagozott szilvát, és 8-10 percig főzzük. A kompótot lefedve hűlni hagyjuk.
2. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A tejet összekeverjük a tojássárgájákkal, a maradék cukorral meg csipetnyi sóval. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, az ásványvizet, és óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
3. A vajat nagyméretű teflonserpenyőben felhevítjük, beleöntjük a tésztát, és egyenletesen megszórjuk a mazsolával. Amint a tészta alja aranybarnára sült, lapáttal széttördeljük, és megfordítjuk a darabokat. 2 villa vagy fakanál segítségével még morzsalékosra törjük, és kevergetve megsütjük. Porcukorral meghintve, a kihűlt kompóttal kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 40 perc, kb. 3230 kJ (770 kcal) / adag.

3. A legegyszerűbb változat

Hozzávalók (1 személyre):
1 tojás, 2 dl tej, búzadara, 1 ek cukor, só, lekvár ízlés szerint, a sütéshez kevés olaj

Elkészítése:
1. A tojást alaposan (robotgéppel) elkeverjük a tejjel. Hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót és annyi búzadarát, hogy híg masszát kapjunk.
2. Hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára, amíg a búzadara megdagad.
3. Teflonserpenyőben kevés olajat forrósítunk, ráöntjük a masszát, és folyamatosan kevergetve addig sütjük, míg a tészta morzsákra esik szét. Még melegen, szilva-, körte-, alma- vagy más, pikáns ízű lekvárral tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Sütés, főzés  
forraltbor-receptek
  2010-02-05 10:29:49, péntek
 
  A legfinomabb forraltbor-receptek
Finom, forró, és könnyen elkészíthető. A vásárok állandó hangulatfokozó hozzávalója, karácsonyi ital és influenzaelhárító csodaszer.
A mára Európa-szerte elterjedt téli nedűnek számtalan kedvező élettani hatása és könnyű elkészítési módja ismert, így a következő összeállításunk a gondos háziasszonyoknak és a haladó borfogyasztóknak egyaránt érdekes lehet.

Az alapanyag

Történelmi távlatokban is komoly vitáknak ágyazott meg a kérdés: milyen borból készítsünk forralt bort? Általában a vörös és a fehér éppen aktuális népszerűsége szabta meg, milyen fajtákat ajánlottak forralásra, továbbá a bor minősége is folyamatos vitatémaként merül fel a mai napig is. Eleink - úgy kétszáz évvel ezelőtt - még nem csináltak ebből problémát, hiszen a forralt bor eredete a megsavanyodott bor forralással és fűszerekkel való feljavítására vezethető vissza.

Hogy mégis milyen bort válasszunk? A kérdéssel Juhász Gyula borszakértőt kerestük meg, aki rámutatott: hogy melyik a forralt bornak való bor, ahhoz a kérdéshez hasonlít, hogy melyik a jó bor. Ízléstől, alkalomtól függően válaszd ki, milyen bort használsz fel. Létezik olyan nézet is, mely szerint az igazán rossz borból lehet igazán jó forralt bort készíteni. Bár ez természetesen nem igaz, a gyenge asztali bor felhasználását az a felismerés hívhatta életre, hogy forralva jobban fogyasztható, hiszen az élvezeti értékéhez az egyéb összetevők is hozzájárulnak. Az erős fűszerek, a szegfűszeg, a fahéj, valamint a cukor amúgy sem hagyja teljes egészében érvényesülni a bor karakterét, így leginkább csak azt javasoljuk, igazán minőségi bort ne pazarolj erre a célra. Ezenkívül bármit érdemes és lehet használni, hiszen a végeredmény legalább annyira az összetevőkön és arányukon múlik, mint a bor minőségén.

Hogyan készül?

A forralt bor alapvető hozzávalói a szegfűszeg, fahéj, citrom, valamint a cukor vagy a méz - ezeket a borral együtt főzzük, ízlésünknek és kapacitásunknak megfelelő mennyiségben.
Az arányokhoz támpontként a klasszikus forralt bor alapreceptje: 1 liter borhoz 8 deka cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg és fél citrom nevezhető megfelelőnek.
Fontos, hogy az ízesített bort csak főzd, és ne forrald, hiszen a forráspont elérésével nem csupán az aromákat, de a szesztartalmat is elpárologtatod az italodból. Ne várd meg tehát, amíg bugyogni kezd, forrás előtt vedd le a tűzhelyről. Ezen túl nincsenek szabályok, csak az ízlés és a fantázia szabja meg, mit és milyen mennyiségben használhatsz fel. Vannak, akik (aszalt) gyümölcsökkel vagy gyümölcslevekkel, gyömbérrel, vaníliával, kevés borssal, a merészebbek chilipaprikával bolondítják meg, egyesek vízzel hígítják, mások rummal vagy pálinkával turbósítják a főzetet. Különleges, vendéglátásra tartogatott fogás lehet, ha a forralt boros edényre szűrőt teszel, amelyre süvegcukrot és rumot öntesz, majd meggyújtod. Nemcsak látványos attrakció ez, de a rumos cukor karamellizálódva, esetleg narancshéjjal együtt különleges ízt is kölcsönöz a ,,borkölteménynek".

Néhány izgalmas recept

•Gyümölcsös forralt bor
Hozzávalók: fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is.
Elkészítés: a bort és a szőlőlevet forrásig hevíted, belerakod a fűszereket és a narancshéjat. Kicsit állni hagyod, majd édesíted, és felöntöd narancslével. Almakarikákkal forrón kínálható.

•,,Ütős" forralt bor
Hozzávalók: 1 narancs, 1 citrom, 1,5 l vörösbor, 10 db szegfűszeg, 2 rúd fahéj, 1 rúd vanília, 8 db kardamommag, 30 dkg cukor, 2,5 dl rum. Elkészítés: a narancsot és a citromot megmosod és vékony szeletekre vágod. A bort nagy lábasba öntöd, majd beleteszed a fűszereket, a citromot, a narancsot, a cukrot, és felhevíted. A felforralt borhoz öntöd a rumot, majd flambírozod (azaz meggyújtod). Amikor a láng elaludt, azonnal szervírozhatod.

•Pikáns forralt bor
Nátha ellen nagyon jó a következő recept, melyet a magyar népi konyha hagyományozott az utókorra.
Hozzávalók: 1 l vörösbor, 8 dkg cukor vagy méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, chili). Elkészítés: a bort és a többi hozzávalót forráspontig hevíted, majd belekarikázod a citromot, és forrón tálalod.

Persze ha vásárjáró vagy téli fesztiválozó vagy, nem kell foglalkoznod a recepttel, minden ilyen rendezvényen kapható forralt bor. A budapesti vásárokon kb. 200 forintba kerül egy deci ital, jellemzően a hagyományos bor-szegfűszeg-cukor-fahéj-citrom fajtából, ám aki tapasztalt forraltborozó, tudja, mennyire eltérő minőségűek ezek a vásári borok. Legtöbb helyen túlcukrozzák, hogy az édesség elcsapja a gyenge minőségű bor ízét, de az is előfordul, hogy citrompótlóval helyettesítik az eredetit, és nem ritka a vizezett ital sem.

Aki otthon áll neki a forralt bor elkészítésének, sokkal olcsóbban és megbízható minőségben juthat hozzá a téli nedűhöz, a vállalkozó kedvűek pedig egyéb italokkal is kísérletezhetnek.

 
 
1 komment , kategória:  Sütés, főzés  
idézet a szeretetről
  2010-02-05 10:22:06, péntek
 
  Egy csokornyi idézet a szeretetről!
Egyetlen érzés mindent elhomályosít. Egyetlen hang mindent elsüketít. Egyetlen szó minden eltakar. Mégis: érzésen, halláson, beszéden át vezet az út.

Ha valaki szeret egy virágot, amely csak egyetlen példányban létezik a csillagmilliókon: ez épp elég neki, hogy boldog legyen, ha a csillagokra pillant.

A szeretet mindenki számára a legszükségesebb táplálék.

Aki szeret, soha sem téved.

Ha veszel, megtelik a kezed, ha adsz, megtelik a szíved.

A szeretet lángjaiban a legkeményebb vasnak is meg kell olvadnia.

Szeretni annyit jelent, mint a jövő felé fordulni, és továbbadni az életet.

A szeretet nem adó, nem követelés,
mely mögött áll végrehajtó.
A szeretet úgy árad, mint a napfény:
csöndesen és állandóan - egyedül
a maga csodatévő hevétől.

Szeress és a szeretet mosolyt rajzol arcodra,vigasztaló szavakat ad ajkadra, meggyújtja a szíved, tenyered kinyitja, ha adni kell és mozdítja lábad, hogy segíteni indulj.

Találkoztam a szeretettel, mielőtt fogantattam volna, hiszen a szeretet teremtett, álmodott rólam és jövőt tervezett a számomra. Találkozom a szeretettel, amikor már "nem leszek", e világból végleg holtan elmegyek? Miért ne adna akkor újra életet a teremtő szeretet, hiszen nem halálra szánt, hogy lettem, öröklétre akart, hogy megszülessek.

Amit szeretsz, szabadon kell engedni. Ha visszajön hozzád, a Tiéd, ha nem jön vissza, akkor sohasem volt a Tiéd.

A szeretet az a nyelv, amelyen a vak láthat, a süket hallhat.

Szeretet, mely mozgat napot és minden csillagot.

Az idő...
túl lassú azoknak, akik várnak,
túl gyors azoknak, akik félnek,
túl hosszú azoknak, akik gyászolnak,
túl rövid azoknak, akik örvendnek.
Ám azoknak, akik szeretnek,
az idő nem számít.

 
 
0 komment , kategória:  Szeretet  
Karikás szem, fejfájás,
  2010-02-05 10:09:00, péntek
 
  Karikás szem, fejfájás, száraz bőr
A háttérben egy egyszerű ok
A folyadékhiány nem csupán a makulátlan bőr miatt fontos. Ha nem iszol elég vizet, szervezeted egészségét is rombolod.
Nyáron talán odafigyelsz rá, a maradék három évszakban viszont előfordulhat, hogy megfeledkezel a kellő mennyiségű folyadékbevitelről. Pedig nemcsak a kánikulában kell ügyelned a napközben - a légzés és a test kipárolgása során - elhasznált víz pótlására.
A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen víz hiányára, vagyis az erre figyelmeztető jelekre érdemes odafigyelned, mert hosszútávon az egészségedre is káros lehet, ha nem iszol eleget.
Száraz bőr
A szervezet 70%-a víz, ennek közel 20%-a a bőr külső felületén, az úgynevezett stratum corneumban található. Ez az arány az évek múlásával egyre csökken, de az, hogy milyen ütemben, rajtad - vagyis a bevitt folyadék mennyiségén is - múlik. A belső hidratáltság azért is fontos, mert, ha nem iszol elég vizet, akkor a bőröd kipirosodik, száraz és repedezett lesz. Abban, hogy mennyire és mennyi ideig fiatalos a külsőd, óriási szerepe van a kellő mennyiségű folyadékbevitelnek.

Ám a külsőségeknél is fontosabb szempont a szervezet belső működése. Ha nem viszel be elég folyadékot, akkor nagy valószínűséggel lelassul az anyagcseréd. Ennek következtében a méreganyagoknak több idejük van felszívódni, amit fáradtságot, elhízást és a pajzsmirigy elégtelen működését eredményezheti. Ha következetesen odafigyelsz arra, hogy naponta 2-2,5 liter folyadékot fogyassz, akkor a nyirokrendszered könnyebben kiválasztja a méreganyagokat.

Tudtad?
A Föld felszínének kétharmadát víz borítja, így ez a legnagyobb tömegben előforduló anyag. Mennyisége gyakorlatilag állandó, a becslések szerint körülbelül 1,4 milliárd köbkilométer. Ennek az irdatlan mennyiségnek 97,3%-a sós tengervíz, illetve csak a maradék édesvíz, de ennek többsége jég formájában van jelen a Földön.
Karikás szem
Bár elsődlegesen az alacsony vérnyomásra vagy a kimerültségre figyelmeztetnek a szemed alatt megjelenő táskák és karikák, a bevitt folyadék elégtelen mennyiségéről is árulkodhatnak ezek a nem túl esztétikus bőröndök. Ha eleget alszol, és a vérnyomásoddal sincs problémád, akkor érdemes átgondolnod, hogy mennyi folyadékot fogyasztasz el egy átlagos napon.

Amennyiben a kapott mennyiség meg sem közelíti az ideális két litert, könnyen előfordulhat, hogy a szemed alatti karikákat a vízhiány okozza. Ha nem vagy nagy vízivó, akkor igyekezz mindenhova magaddal vinni egy-egy palack ásványvizet. Amikor dolgozol, mindig legyen előtted egy pohár víz, így kisebb az esély arra, hogy megfeledkezz az ivásról.

Az otthoni ápolás mellett, hogy szép legyen a bőröd, érdemes elegendő folyadékot innod, valamint néha szakemberhez fordulnod. Ő az arcbőrödhöz legjobban illő termékeket, kezeléseket ajánlja majd. Különösen fontos ez akkor, ha bőröd érzékeny vagy problémás. A kozmetikus nem csak az arcbőr hibáin, hanem a narancsbőr kezelésében is segít!

Fejfájás, fáradtság
Kívülről nem látszik, ám annál zavaróbb, ha a mindennapokat állandó fejfájás és tompa fáradtság teszi a szokásosnál is nehezebbé. Ezeket a tüneteket a szervezet egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok hiánya is okozhatja. Ahhoz, hogy ez az állapot megszűnjön, javasolt csapvíz helyett - vagy mellett - vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag folyadékot fogyasztanod.
A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek segítenek megszüntetni ezt a hiányállapotot. Ez igaz az intenzív fizikai igénybevételre is. Ha sportolás közben csapvizet iszol, akkor az kimossa a szervezetből a már említett ásványi anyagokat, melyeket muszáj pótolni. Éppen ezért sportolás mellé a szakemberek inkább az úgynevezett izotóniás italok fogyasztását javasolják, mert ezekből könnyedén visszanyerheted az elhasznált ásványokat és vitaminokat.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
3 meghökkentő rejtély
  2010-02-05 10:00:04, péntek
 
 
A magyar történelem 3 meghökkentő rejtélye
Milyen viszony volt Drakula és Mátyás király között? Hogyan halt meg valójában Zrínyi Miklós? Ki volt Corvin János anyja? Rejtélyes esetek rejtélyes válaszokkal.

Bár viszonylag biztosan tudjuk, honnan származik a magyar nép, hogyan telepedett le a Kárpát-medencében, és hogyan alapították meg Magyarországot, emellett többnyire tisztában vagyunk történelmünk minden részletével, számos rejtélyre csak mostanában született magyarázat.

Mátyás király és a hírhedt Drakula gróf
A vérszívó Drakuláról szóló horrorfilmek csupán ártatlan gyermekmesék a Drakula névvel illetett Vlad Tepes havasalföldi oláh vajda valóságos tetteihez képest. A vajda alattvalói és ellenségei bizonyára boldogok lettek volna, ha a rettegett zsarnok egyszerű vámpírkodásban leli örömét, és olyan elegáns, frakkos úrként riogatja őket, mint amilyennek Bram Stoker ír regényíró 19. század végi műve nyomán a filmvászonról megismertük.
Drakula azonban annak idején nem holmi vérszívással szerzett kétes hírnevet, hanem azzal, hogy ártatlan emberek tízezreit gyilkoltatta le.
Már 1448-ban Havasalföld trónjára került, de hamar megbukott, és nyolc évet kellett várnia, míg ismét uralkodhatott - a hatalommal 1456-os trónra kerülésétől élt vissza gátlástalanul. Emberek csoportjait égette el elevenen, több tízezer embert húzatott karóba, volt, akit megfőzött, másokkal emberhúst etetett.

Nem csoda hát, ha Vlad Tepesnek számos ellensége akadt - köztük II. Mohamed szultán, akinek sikerült is legyőznie Drakulát 1462-ben. Vlad Tepes ekkor Magyarországon keresett menedéket, és talált is, Mátyás király ugyanis azonnal börtönbe záratta. De nem végezte ki. Joggal merül fel a kérdés, hogy egy olyan művelt, széles látókörű, felvilágosult reneszánsz uralkodó, mint Mátyás, miért bánt kesztyűs kézzel Drakulával.

A válasz meglepő, mégis egyszerű: Drakula felesége Mátyás király rokona volt, ráadásul Havasalföld uralkodója - annak a Havasalföldnek, ami elválasztotta a terjeszkedő oszmán birodalmat Magyarországtól.
Tudtad?
A Drakula elnevezés az oláh Dracul - ördög - szóból eredt, és feltehetően a magyar anyától született Vlad Dracul havasalföldi fejedelem után ragadt rá, aki ugyancsak hírhedt volt kegyetlenségéről.

Zrínyi Miklós halálának rejtélyes körülményei
Zrínyi haláláról sokan írtak, és jó néhányan megfogalmazták kételyeiket azzal kapcsolatban, hogy a főúr halálában nem, illetve nem csak a megsebzett vaddisznó játszott közre. A kételyeket pedig nagymértékben táplálják a haláleset tisztázatlan körülményei, valamint az a tény, hogy a Habsburg-birodalomnak egyáltalán nem tetszett, hogy a németek és a franciák fel akarják venni a harcot a törökökkel, és a csapatok élére Zrínyit szánták.

Elgondolkodtató a vadászatban részt vevő Bethlen Miklós vallomása is, mely szerint Zrínyi bolondnak nevezte azt a szolgát, aki jó időre különvált a többiektől, majd jelezte, hogy vadkant lőtt, de egyedül nem mer utána menni, amikor már rég vége volt a vadászatnak.

Az is különös, hogy a szolga, aki igen jártas volt a vadászatban, a vallomások szerint elsőként rálőtt a vadkanra, majd ijedtében felmászott egy fára, és onnan jajgatott - ám akkor sem jött le onnan, amikor észlelte, nem ellene irányul a támadás. Ám csak az ő jajgatását hallották a többiek, Zrínyiét nem. Utóbbinak ráadásul a karján nem voltak sérülései, tehát úgy tűnik: szótlanul tűrte a vadkan támadását, miközben még csak nem is védekezett a kezével.

A halál körülményei máig nem tisztázottak, holott a fentieken túl még számos olyan feljegyzés maradt fenn, mely ellentmond a többinek, illetve annak is, hogy valóban vadkan áldozata lett Zrínyi Miklós. Az például biztos, hogy a szeme alatti golyónyom nem vaddisznótól származott.
Mátyás király és a házasságon kívül született fiú
Hunyadi Mátyásnak csupán egyetlen, házasságon kívül született fia volt: Corvin János. Édesanyjának kilétét sokáig homály fedte. Sokan ma sem tudnak többet róla, minthogy osztrák - mások szerint sziléziai - polgárlány volt. De ki is volt ő valójában?

Engel János történetíró egyik munkájában például Krebl Máriát, a boroszlói polgármester lányát nevezte meg Corvin János anyjaként. Az állítás alapja egy sziléziai monda volt, mely az ott élők hitéből fakadt.

Kétségtelen, hogy Mátyás fiának köze volt Sziléziához, minthogy apjától ott jelentős birtokokat kapott. Egy helyi költő olyannyira komolyan vette a mondát, mely szerint Mátyás és Krebl Mária kapcsolatából született a gyermek, hogy színdarabot is írt belőle. Ez tovább fokozta a hiedelmet, mely még Fraknói Vilmos történészre is hatással volt, bár saját kutatásai alapján kiderítette, hogy János herceg anyját nem Krebl Máriának hívták. A magyar király és egy boroszlói lány közötti viszonyt ugyanakkor tényként közölte, és ezt összefüggésbe hozta Corvin János születésével. Fraknói egy Borbála nevű hölgyet jelölt meg Corvin János anyjaként, a mondabeli Krebl Máriát pedig sikerült megcáfolnia, mikor kiderítette, hogy a boroszlói polgármesternek nem volt Mária nevű gyermeke.

A kutatások terén az igazi áttörést azok az elfelejtett dokumentumok jelentették, amelyek az 1940-es évek elején kerültek elő a klosterneuburgi apátság levéltárából. Ludwig Vince Oszkár és Maschek Ferenc Corvin János anyja című tanulmánya ekkor már egyértelműen leszögezte: János herceg édesanyját Edelpeck Borbálának hívták, és az is kiderült, hogy semmi köze Boroszlóhoz. Az ausztriai Steinből - ma Krems - származott, ennek ellenére sok lexikonban ma is boroszlóiként szerepel.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megfáztál?
  2010-02-05 09:46:58, péntek
 
  Megfáztál? Ez a 9 étel meggyógyít!
Az alábbi ételféleségek nem helyettesítik az orvost, de jelentősen javíthatnak a náthás vagy az influenzás beteg közérzetén.Chili paprika, gőzölgő tyúkhúsleves - csodát művelnek, mint a többi ételajánlatunk is!

Chili paprika

A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását.

A gőzölgő tyúkhúsleves

A húslevest már nyolcszáz évvel ezelőtt is nagy becsben tartották, a legendás orvos, Moses Maimonides is megemlékezett róla mint a legjobb orvosságról, mellyel kitűnően csökkenthetők a megfázásos tünetek. A Chest című szaklapban megjelent írás szerint a nebraskai egyetem orvosi karának kutatócsoportja - dr. Stephen Rennard vezetésével - laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a hagyományos recept szerint készült tyúkhúslevest, mely a következő hozzávalókból készül: tyúkhús, hagyma, burgonya, sárgarépa, zeller, pasztinák és petrezselyem.

A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A tyúkhúslevesben nagy mennyiség található ebből az aminosavból, mely kémiailag nagyon hasonló egy a hörghurut kezelésére alkalmas gyógyszerhez.

Citrusfélék

A citrusgyümölcsök amellett hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, és a lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek hevességét. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres C-vitamin-fogyasztás segít megelőzni a meghűléses betegségeket, enyhíti a megfázás tüneteit, és gyorsítja a betegség lefolyását.

Ha télen minden nap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyaszt - amely kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz -, akkor jelentős védelmet szerez a megfázás ellen, olvashatjuk az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában. Ha pedig már megfáztunk, akkor extra C-vitamin fogyasztásával hamarabb túllehetünk a betegségen. Egyes, grépfrútban található vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk, kérjük ki az orvos tanácsát!

Kávé

Bármilyen meglepő, a kávé is enyhíti a megfázáskor fellépő légzési nehézséget. A koffein ugyanis a szervezetben teofillinre bomlik le, amely azonos az asztmagyógyszerek hatóanyagával. Így koffein hatására a hörgők "ellazulnak", könnyebben tudunk lélegezni. A kávé ugyanakkor vízhajtó hatású is, így ha ezzel kúráljuk magunkat, akkor gondoskodni kell megfelelő folyadékpótlásról is.

Curry-por

A curry csökkenti a hörgők és az arc-, orrüregek dugulását, és egyben a megfázást és influenzát okozó vírusokat is pusztítja. Élénksárga színét a benne lévő kurkuma adja, melynek antioxidáns hatású része a kurkumin; egyben vírus- és baktériumölő is. Kutatások szerint a kurkumin ezenfelül erősíti az immunrendszert is. A curryben van még chilipaprika is, melynek pozitív hatásairól fentebb írtunk. A sárga fűszerben találunk még köményt is, melynek aldehidjei a gyomortüneteket enyhítik. Curryt legkönnyebben indiai vagy thai étteremben rendelhetünk, de ha otthon szeretnénk fogyasztani, akkor ízesítsük vele a tyúkhúslevest.

Gyömbér

A gyömbér enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben harcol a vírusok ellen is. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Az egyik benne található vegyület pusztítja a megfázást leggyakrabban okozó rhinovírusokat. A növény hatóanyagai a hányingert is csökkentik, így gyomorrontás vagy terhesség korai szakaszában fellépő émelygés esetén is segíthet. Megfázásra igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal.

Fokhagyma

A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja. A kén segíti a légzőrendszer tisztulását, a felesleges váladék eltávolítását. A nyers fokhagyma gazdagon tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek a betegséget okozó baktériumokat és vírusokat pusztítják.

Torma

A torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A tormában lévő izothiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Vöröshagyma

A vöröshagyma szintén kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. Ebben a hagymafélében is, hasonlóan a fokhagymához kénvegyületek, a thioszulfinátok a hatásos összetevők. Az egyik ezek közül kifejezetten csökkenti a légutak gyulladásos folyamatait, nem csoda, hogy a vöröshagyma a népi gyógyászatban is az asztma gyógyszere. A vöröshagyma emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket (tüdőgyulladás, streptococcus) is képes legyőzni. Leginkább a nyers vöröshagyma segíthet a betegen, és ebben még C-vitamin is van.

Tea

A meghűlés tüneteit legbiztosabban teakúrával enyhíthetjük. A meleg tea pótolja az elvesztett folyadékot, a gőzök enyhítik az orrdugulást, a légzési nehézségeket, a torokfájást.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
gyógymód kimerültség ellen
  2010-02-05 09:44:49, péntek
 
 
10 azonnali gyógymód kimerültség ellen

Reggelente nehezen és fáradtan ébredsz, ebéd után legszívesebben szunyókálnál egy kicsit, este pedig alig várod, hogy ágyba bújj? Van megoldás!
Mindenki szembesül néha a fáradtsággal - ha te is így vagy ezzel, és szeretnéd megduplázni energiatartalékaidat, vannak bizonyos módszerek, melyekkel könnyedén megteheted. Létezik néhány egyszerű trükk, mellyel megőrizheted, sőt, növelheted vitalitásodat.

Bőséges reggeli, egy kis tervezés és határozott nemek
Ha energikus napra vágysz, nem mindegy, hogyan kezdesz neki. Rendkívül fontos a bőséges reggeli. Az egészséges reggeli szénhidrátot, fehérjét és zsírt is tartalmaz, persze mértékkel. A gabonapehely, mely javarészt összetett szénhidrátokból áll, illetve egy pohár tej, mely tisztán fehérje, kiváló reggeli. A rozskenyérből készült pirítós és egy-két teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemény szintén nagyszerű energiaforrás a korai órákra. A fehérjeigény fedezésére pedig kiválóan alkalmas az alacsony zsírtartalmú joghurt.

A nap további részében fontos, hogy legyen kész terved: így jobban be tudod osztani erőtartalékaidat. Reggelente vedd számba az aznapi teendőidet, rangsorold őket. Ahhoz pedig, hogy a lehető legjobban gazdálkodhass az energiáddal, tanulj meg nemet mondani. Ha zsúfolt a napi program, mondj le egy megbeszélést.
Tévé és cigaretta nélkül, jógával
Ahhoz, hogy feltöltődhess, nem a televízió a legmegfelelőbb eszköz. Kapcsold ki a készüléket, hiszen az sokkal inkább alkalmas arra, hogy, ha pillanatnyilag mélyponton vagy, még mélyebb letargiába taszítson. Ha egy jó könyvvel bekucorodsz a kedvenc foteledbe, nagyobb eséllyel nyered vissza az életkedvedet.

Hasonló a helyzet a cigarettával. A nikotin akadályozza a sejtek oxigénellátását, így a dohányzásnak a fáradtságérzet kialakulásában is szerepe van. Tedd le a cigarettát, és, bár a hatás nem azonnali, később többszörösen megtérül majd az erőfeszítésed, ha lemondasz a dohányzásról.

A jóga is kiváló módszer lehet fáradtság ellen. Energiával tölti fel a szervezetet, és segít a stressz oldásában is. Videónkból elleshetsz pár trükköt, ha még nem ismered igazán a mozgásformát!

Jóga

A jóga gyakorlatai kiválóan alkalmasak a mozgásszegény életmód vagy a fizikai és szellemi fáradtsággal járó munka káros hatásainak ellensúlyozására.
Sok folyadék és hideg fürdő
Ha elegendő vizet fogyasztasz, az már fél siker - a vízhiány ugyanis fáradtságot okoz. Ezt könnyedén megelőzheted, ha mindig figyelsz arra, hogy elfogyaszd a napi két liter folyadékot. A legjobb, ha napközben mindig van egy palack víz az íróasztalodon - így kisebb eséllyel feledkezel meg a folyadékpótlásról.

A vizet nemcsak meginni lehet - arra is kiválóan alkalmas, hogy elmerülj benne egy-egy feszült nap után. Vegyél hideg fürdőt! Ha úgy érzed, teljesen leengedtél, akár egy gyors, hideg vizes arcmosás is újabb lendületet adhat. Az otthoni pezsdítő hideg zuhany pedig még inkább segíthet. A vízfüggöny ugyanis negatív ionokat bocsát ki a levegőbe, és talán ezek is jó hatással vannak a kedélyállapotra.

A relaxáció is segíthet abban, hogy új erőre kapj, de akár betegségek kiegészítő gyógymódja is lehet. Ezért érdemes a gyógyszeres kezelés mellett ezt az alternatív gyógymódot is kipróbálni. A relaxációs technikák és az energiagyógyászat komplex és egyénre szabott alkalmazásával nem csak a testet, de a lelket is lehet gyógyítani.

Színes falak és alvási praktikák
Ha sötét, komor lakásban élsz, esetleg a munkahelyed nem elég világos, azt nemcsak a hangulatod sínyli meg, hanem a fáradtságérzet is könnyebben eluralkodik rajtad.

A megoldás egy kis napfény - valódi és átvitt értelemben egyaránt. A kutatások kimutatták, hogy a színek és a változatosság is növeli az aktivitást. A piros például a rövid távú feltöltődést segíti, míg a zöld nyugtató hatású, és hosszabb időn át hat. Tedd tehát minél színesebbé az otthonodat és a munkahelyedet is.

Bár az alvás alapvető szükséglet ahhoz, hogy energikus legyél, a jóból is megárt a sok. Ha túlságosan sokat szundikálsz, attól egész nap kába leszel, így tehát tévhit, hogy minél többet alszol, annál kipihentebben nézhetsz szembe a következő nappal. A legtöbb felnőtt számára hat-nyolc óra éjjeli alvás bőven elegendő.

Tudtad?
Mindemellett persze a mozgás is nagyon fontos része az egészséges életmódnak, és ezzel is megelőzheted, hogy túlságosan hamar kimerülj. Napközben páróránként mozgasd át magad. Erre számtalan lehetőség kínálkozik: ha van rá módod, szobakerékpározz az irodában, lift helyett használd a lépcsőt, vagy végezz izometrikus gyakorlatokat az íróasztal mellett.

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
6 érdekes tény a lábszagról
  2010-02-05 09:25:32, péntek
 
  6 érdekes tény a lábszagról

Annál kínosabb dolog kevés van, mint amikor társaságban leveszed a cipőt, és a szobát elárasztja az átható lábszag.
A lábszag kínos és letagadhatatlan. Alattomos módon árulkodik tulajdonosáról, egyértelműen és összetéveszthetetlenül. Ráadásul az üzenet, amit hordoz, kellemetlen, és igen nehéz tőle utólag megszabadulni. Ha büdös a lábad, a környezeted hosszú időre rád nyomja az elégtelen tisztálkodás és az igénytelenség bélyegét. Ettől megszabadulni pedig egyáltalán nem könnyű. Elég egyszer alkalmatlan cipőbe, rossz minőségű zokniba vagy harisnyába bújnod, máris kialakul a kép rólad, hisz akinek büdös a lába, az nem ad eleget a személyes higiénéjére.

Mindez természetesen teljesen alaptalan és igazságtalan, a lábszag ugyanis nem feltétlenül függ össze a tisztasággal. Testszaga mindenkinek van, a szagok erőssége pedig nem csupán az egyén tisztaságától függ. Van, aki már három mozdulattól megizzad, míg más még a szaunában is alig verejtékezik. Az izzadás alapvetően alkati kérdés: vannak izzadós és kevésbé izzadós emberek. Az izzadékonyságot befolyásolja az általános fizikai aktivitás, a hormonális változások (terhesség, serdülőkor, menopauza, hormontartalmú gyógyszerek szedése), a pszichikai tényezők, de akár a speciális diéták is.

Mit okoz a lábizzadás?

A lábizzadás nem csupán azért rossz, mert igen kellemetlen, sajtos, ecetes vagy ammóniaszerű szaggal jár, hanem azért is, mert az egész komfortérzetre kihat. Mivel a láb napi 12 órát biztosan cipőben van, gyakorlatilag folyamatosan vízben úszik - attól, hogy a zokni vagy a cipő bélése felszívja, a nedvesség még nem párolog el. Ennek hatására a bőr berepedezhet, fájdalmassá válhat, kipállhat, de az izzadság a különböző gombás betegségeknek is kitűnő táptalajt biztosít.

Tudtad? A lábszagot a legtöbbször a sajtszaghoz hasonlítjuk. A megállapítás helytálló, ugyanis az izzadt láb körül többek között brevibaktériumok találhatók. Ugyanezen baktériumokat használják néhány sajt érlelésekor is. A jellegzetes szag - sajt esetében érdekes módon illat - tehát igen hasonló.

Tudtad? A lábszag tulajdonképpen nem más, mint az izzadságban megtalálható baktériumok és gombák termelte toxikus anyag.

Tudtad? Ha makacs lábszaggal küzdesz, a népi hagyomány szerint jó megoldás lehet, ha esténként jeges mentateába áztatod a lábfejed.

Tudtad? Az izzadt láb azért is veszélyes, mert könnyed áttapasztja a gombákat a lakás bármely részére, ahol mezítláb megfordulsz. Különösen a nedves fürdőszobaszőnyegek vannak veszélyben.

Tudtad? Az ecet hatékonyan öli a gombákat, semlegesíti a szagokat, ráadásul a gőze sokáig lábszagölő hatású. Jó módszer, ha hárommaréknyi WC-papírt átitatsz ecettel, majd éjszakára szorosan a cipődbe tömöd. A lábbelik gombátlanítása elengedhetetlenül fontos a lábszag megszüntetéséhez.

Tudtad? A keleti kultúrákban nem szabad cipővel belépni a házba. A tradíció egyik nagy előnye, hogy ilyenkor a lábak szellőznek. Nyugaton egyre többen hordanak cipőt a lakásban, így gyakorlatilag állandóan bezárva tartjuk a lábunkat. És akkor a rossz minőségű zoknikról és harisnyákról még nem is beszéltünk
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Lapos hasat szeretnél?
  2010-02-05 09:16:49, péntek
 
  Lapos hasat szeretnél? Egyél diót!
Fáradtnak és kimerültnek érzed magad? Salaktalaníts egy egyszerű módszerrel!

nyomtatás küldés e-mailben Tükörbe nézve sápadtnak látod magad? Felpuffadt a hasad? Biztos jelei annak, hogy méregtelenítened kell. Néhány tipp viszont - amelyeket könnyen a napirendedbe iktathatsz - segítheted a méregtelenítést és az anyagcserét.
A nyers diónak igen erős a méregtelenítő hatása. Sok értékes fehérjét, esszenciális zsírsavat, vitaminokat (pl. E-vitamint) és nyomelemeket (pl. magnéziumot) tartalmaz. A benne lévő ballasztanyag sokáig eltelít, és erősíti a beleket. Mindez igazán jól hangzik, de felmerül a kérdés: vajon a csonthéjasok nem túl zsírosak? Igen, sajnos azok, hiszen 20 g mandula 113 kalóriát és 11 g zsírt tartalmaz.

Viszont: A diófélékben lévő zsír különösen értékes, mert csökkenti a koleszterinszintet, és a szervezet képes viszonylag gyorsan lebontani. Tehát naponta nyugodtan rágcsálj el egy kis adag (20 g) mandulát, diót, mogyorót, kesu- vagy makadámdiót, vagy fogyassz el 1 kk préselt növényi (pl. napraforgó vagy szezám) olajat! Tegyél a reggeli müzlibe egy marék diót, vagy végezd el a diókúrát .
Fontos!: A dióféléket feltétlenül nyersen fogyaszd! Tehát kerüld a sós, pörkölt, sült vagy pasztőrözött változatokat! Bioboltokban vagy a piacon megtalálod a megfelelőket.

A méregtelenítés menete

A tisztító kúrát a legjobb hétvégén kezdeni, mivel a testet épp az elején viselik meg az elvégzendő feladatok, így ezután sok nyugalomra lesz szüksége. Emellett így könnyebben átvészelheted az időszakot, amíg szervezeted hozzászokik a salaktalanításhoz. Összesen 10 napig végezd a méregtelenítést, amelynek eredménye külsődön is látszani fog. Az egynapos böjt beiktatása szintén jótékony, ha úgy érzed, a hosszabb kúra túlságosan megterhelne.

Ébredés után

Szombat reggel közvetlenül felkelés után rágcsálj el 2 -3 szem (10-20 g) nyers diót vagy mogyorót! Teljesen rágd szét mindet, amíg a püré fel nem hígul. Így jobban kioldódnak a benne lévő, méregtelenítést segítő anyagok. Fontos, hogy legalább 1 órát várj a következő étkezésig! A tisztító kúra idején kerüld a cukrot bármilyen formában, mert ez a bélflóra első számú ellensége, és elvonja a szervezettől a B1-vitamint!

Reggeli
Egyél annyi friss gyümölcsöt (pl. körtét, almát, narancsot, banánt), amennyi jólesik!

Délelőtt
Ösztönözd veséd méregtelenítését, igyál meg napközben elosztva 2-3 l szénsavmentes ásványvizet vagy cukor nélküli gyógyteát! Tippünk: helyezd az italokat testközelbe, így nem feledkezel meg az állandó folyadékpótlásról.

Ebéd
A kúra alatt fele-fele arányban fogyassz nyers és főtt ételeket! Pl. ebédre készítsen egy nagy tányér vegyes salátát 1 ek olívaolajjal!

Délután
A máj ilyenkor gyorsabban, erősebben dolgozik. Könnyíts a munkáján sok C-vitamin fogyasztásával. Nassolj el egy marék szárított áfonyát, kanalazz hozzá natúr joghurtot (150 g), esetleg ízesítsd kevés mézzel!

Vacsora
Este könnyű fogás a krumplileves sárgarépával és póréhagymával. Nem megterhelő, és sok értékes tápanyagot és nyomelemet (pl. káliumot) tartalmaz.
 
 
0 komment , kategória:  Fogyókúra  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2010.01 2010. Február 2010.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 257 db bejegyzés
Összes: 970 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 229
  • e Hét: 472
  • e Hónap: 10256
  • e Év: 113674
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.