Belépés
herkelner.blog.xfree.hu
-- "Mindannyiunknak hatalmunkban áll boldogságot adni.Egy nyitott fület,egy figyelmes szemet,egy kinyújtott kezet:" . János
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Baby Gabi - Forró Tűz
  2010-03-21 13:06:35, vasárnap
 
 Baby Gabi : Forró Tűz

/Baby Gabi & Ricky/

Szemedben rég forró tűz ég,
Mert vár ránk egy elvarázsolt éjjel,
Örökre megmarad, mit érzel,
És soha nem felejted el.

Szemedben rég forró tűz ég,
Őrzi a szenvedélyek lángját,
És felgyújtja mind a kettőnk vágyát
A karod újra átölel.

Gyere, tartsd velem,
Ez a hajnal arra vár, hogy jó legyen
Keresünk egy szigetet a vágyak tengerén,
Kikötünk majd együtt te és én.

Adj időt,
Óvatos a szív, ha többször összetört,
Gyönyörű a pillanat, de nem sokáig tart.
Nem tudom a holnap, mit hoz majd.

Refrén.: Szemedben rég....

Túl kevés,
Nem elég az indulás, az érkezés
Mi marad, ha elveszünk a vágyak tengerén?
Nem találjuk egymást te és én.

Jöjj velem,
Utazunk, most minket vár a végtelen,
Reggelig elbújunk a nagyvilág elől,
Félelmeid gátja összetört

Refrén.: Szemedben rég....

Link

 
 
0 komment , kategória:  DALszöv. Baby Gabi  
Vétójog / üzletnyitás....
  2010-03-17 12:27:18, szerda
 
  Ajjaj! Megakadályozhatja az üzletnyitást a társasház
Vétójog
2008.03.13.

A bérleti szerződés megkötése előtt érdemes információt szerezni az üzletnyitáshoz szükséges engedélyek feltételeiről. Mire figyeljünk?
Lehet, hogy kell szakhatósági engedély is

Az üzlethelyiség vagy iroda építészeti kialakítása előfordulhat, hogy építésiengedély-köteles, az átalakítandó lakás irodává vagy üzlethelyiséggé minősítéshez valamint a működési engedély kiadásához a társasház hozzájárulása is szükséges. Egyes tevékenységeknél külön szakhatósági engedélyt is be kell szereznünk, amelyhez szintén szükség lehet a társasház hozzájárulására.

Okiratmódosítás is kell

Ha lakásból kerül kialakításra az üzlet vagy iroda, és az iroda vagy üzlethelyiség funkciót bejelentjük az ingatlan-nyilvántartásba, szükség van a társasház alapító okiratának módosítására, amelyhez alapesetben minden tulajdonostárs aláírása szükséges.

Módosíthatja az alapító okiratot a közgyűlés az összes tulajdoni hányad 4/5-ös többségével is, ha a kisebbség 30 napon belül nem támadja meg a döntést a bíróságon. A funkcióváltozás átvezetéséhez emellett szükséges az építési hatóság által záradékolt alaprajz, és ha az építésügyi szabályok előírják, a jogerős építési engedély.

Függetlenül attól, hogy újonnan kerül kialakításra az üzlethelyiség vagy a már ilyenként bejegyzett helyiségben változna meg a végzett tevékenység, a társasház közgyűlése megakadályozhatja a tevékenység módosítását, ha a társasház működését, a lakhatás nyugalmát szükségtelenül zavarná. A társasházak tipikusan a vendéglátó-ipari helyiségek működését kifogásolják.

Az engedélyhez kötött tevékenységek esetében az engedély kiadásának feltétele, hogy a közgyűlés - a hatóság felhívására - 30 napon belül határozatával nem tiltotta meg a tevékenység végzését a társasházban.

Állandó üzlethelyiségekkel rendelkező társasházakban érdemes már az alapító okiratban rögzíteni azokat a tevékenységi köröket - a vonatkozó TEÁOR jegyzékszám szerint -, amelyeknek végzéséhez a társasházban a tulajdonostársak hozzájárulnak. Ezzel megkönnyítik a bérbeadás folyamatát is, hiszen a bérlő tudja, mire számíthat az engedélyezés során.

Majd a jegyző megmondja!

A működési engedélyt az önkormányzat jegyzőjénél kell kérelmezni, aki a választott tevékenységtől függően bekéri a szükséges szakhatósági engedélyeket is. A működési engedély meghatározza azokat a termékköröket, amelyek abban az üzletben, üzletkörhöz tartozóan forgalmazhatók, a szakhatóság hozzájárulásának hiányában egyes termékek értékesítését illetve tevékenység folytatását.

Társasház nem csak lakóház lehet, működhet társasházi formában irodaház vagy üzlet- és bevásárlóközpont. A közgyűlés hozzájárulását ezekben a társasházakban könnyebb beszerezni, hiszen a tulajdonosi kör célja az üzlet céljára történő bérbeadás, ezért a végezhető tevékenységek köréről már határozott.

Dr. Juhász Péter Ügyvédi Iroda
http://www.ingatlanmagazin.com/3469/Ajjaj_Megakadalyozhatja_az_uzletnyitast_a_tar sashaz#

Link
 
 
0 komment , kategória:  ADÓ-JOG-KÖZÉRDEK-HITEL  
E.vállalkozás szüneteltetése.
  2010-03-16 22:46:47, kedd
 
  Egyéni vállalkozás szüneteltetése
2010-01

Ha az egyéni vállalkozó valamilyen oknál fogva tevékenységét nem tudja, vagy nem akarja egy ideig folytatni, dönthet úgy, hogy vállalkozását szünetelteti. Erre a 2009. évi CXV. törvény alapján 2010. január 1-től van lehetősége.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló fenti számú törvény 18.§-a értelmében az egyéni vállalkozói tevékenységet minimum egy hónapig, és maximum öt évig függesztheti fel.

A szüneteltetett időszakra az egyéni vállalkozó társadalombiztosítási szempontból nem tekinthető biztosítottnak, tehát járulékkötelezettsége sincs. Ne feledd, egészségbiztosítás sincs, tehát a havi 4950,- Ft-ot fizetni kell a szünetelés időtartamára. A nyugdíjas egyéni vállalkozónak nem kell fizetnie a fix összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot az egyéni vállalkozás szüneteltetésének időtartama alatt. (Nem számolhatók el bevételek és költségek sem, pl értékcsökkenés) A szüneteltetés időszaka előtt kelettkezett fizetési kötelezettségeketet viszont teljesíteni kell!!!!!

A szünetelés bejelentése kizárólag ügyfélkapun keresztül történhet, a bejelentés napjától érvényes. Visszamenőleges bejelentésre nincs mód.

Hogyan lehet bejelenteni?

Először is, le kell tölteni az AbevJava általános nyomtatványkitöltő programot (keretprogram) az alábbi linken:

http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany

Majd le kell tölteni a

http://www.nyilvantarto.hu/kekkh/kozos/index.php?k=letoltheto_hu_egyeni_adatvalto zas


oldalról a vállalkozás székhelye szerinti változás bejelentő lapot.

Ha mindkettő meg van, az AbevJava programot elindítva a nyomtatvány kitölthető, és egyben elektronikusan be is küldhető az ügyfélkapus jelszavunkkal.

A 4950,- Ft-os egészségügyi szolgáltatási járulék fizetéshez szükséges kitölteni és beküldeni elektronikusan az 1041-es nyomtatványt, mely szintén az apeh nyomtatványkitöltő programjainál letölthető.

http://evportal.hu/index.php/blog/49.html
 
 
0 komment , kategória:  ADÓ-JOG-KÖZÉRDEK-HITEL  
Szüneteltethető egyéni váll..
  2010-03-16 22:41:32, kedd
 
  Szüneteltethető az egyéni vállalkozás
Szüneteltethető az egyéni vállalkozás - illusztrációSzüneteltethető lesz januártól az egyéni vállalkozás, így mentesülhet a vállalkozó az adminisztrációs és fizetési terhek alól is. A nemfizetés csábító, de ellátás sem jár hozzá.
Az egyéni vállalkozók jövő év elejétől szüneteltethetik tevékenységüket, és erre az időre mentesülhetnek szinte minden adó- és bevallási kötelezettség alól a nemrégiben elfogadott törvénymódosítás szerint. A szüneteltetés alatt nem kötelező a tb, nyugdíj és egészségbiztosítási járulékokat sem fizetni, de ekkor a biztosítás is szünetel. Fő- és mellékfoglalkozású vállalkozásra is lehet kérni a szüneteltetést.

Régóta vártak erre a lehetőségre az egyéni vállalkozók. A megkérdezett adószakértők viszont több szempontból is óvatosságra intettek a szüneteltetéssel kapcsolatban.

A biztosítás is szünetel

Nem kell járulékokat fizetni a szüneteltetés ideje alatt, de mivel ezzel együtt jár, hogy az egészségügyi- és nyugdíjbiztosítás is szünetel, nem árt mérlegelni. Aki rendszeresen szünetelteti vállalkozását, amikor nincs munkája, annak veszélybe kerülhet a nyugdíjhoz szükséges biztosítotti ideje is - figyelmeztet Oldal György adószakértő. Nyugdíj előtt álló vállalkozónak például célszerű ellenőrizni, hogy megvan-e a minimális húszévnyi nyugdíjbiztosítás, mert ha nincs, érdemesebb lehet a nyugdíjig hátralévő rövid időre fizetni a járulékokat.

A Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Éliás Ádám az FN.hu kérdésére elmondta, ha a vállalkozást terhelő kötelezettségek és az adminisztráció felfüggeszthető a szüneteltetés idejére, akkor ez egy helyes intézkedés. De fent kellene tartani annak lehetőségét, hogy ha valaki nem szeretné, hogy szünet legyen a biztosításában, akkor fizethesse a járulékokat - tette hozzá."
Az APEH-nál rákérdeztünk, erre van lehetőség. Ahhoz, hogy ne szüneteljen a biztosítás, legalább a minimálbér után kell fizetni a nyugdíj és egészségügyi járulékokat.

Van egyszerűbb megoldás is

Eddig, ha átmenetileg nem volt bevétele a vállalkozónak, elmehetett dolgozni, és lehetett mellékfoglalkozású vállalkozó, vagy megszüntethette a vállalkozását, majd újraindíthatta. A megszüntetésre, újraindításra nem volt korlátozás, csak a költségét kellett kifizetni - jegyezte meg Oldal György. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke, Ruszin Zsolt hozzátette, nem jár kevesebb adminisztrációval a szüneteltetés, mint a megszűnés és a létrehozás.

Van a szüneteltetésnél okosabb dolog is - folytatta Ruszin Zsolt. 2009. január elsejétől ugyanis a 09-es űrlap kitöltésével bármelyik vállalkozó (nem csak az egyéni) nyilatkozhat, ha adott bevallási időszakra nincs adó- és járulékfizetési kötelezettsége. Ezt csak akkor teheti meg, ha a bevallás minden sorában nulla szerepelne, nem csak az összegzésnél. Akár egy évre előre is lehet nyilatkozni, és egyetlen nyilatkozaton az összes kötelezettség lemondható, a társasági adó- és az innovációs járulék kivételével. A lenyilatkozott kötelezettségekre bevallást sem kell benyújtani.

Az evásokkal kapcsolatban megemlítette, szerinte nemigen fognak élni a szüneteltetéssel. Ha nem megy a bolt, inkább állást keresnek, mert akkor nem kell járulékokat fizetniük. Ha ez hosszú idő, akkor beadnak egy 09-est és máris hátradőlhetnek, hiszen adókötelezettségeik túlnyomó részét letudták. Szüneteltetés nélkül.

Indoklás nélkül

A szüneteltetést nem az APEH-nál, hanem az okmányirodán lehet bejelenteni. Az űrlap kitöltésekor nem kérik a szüneteltetés indoklását és a bejelentést nem kell elbírálnia az okmányirodának. A bejelentés és a vállalkozói igazolvány leadásával az egyéni vállalkozás azonnal szünetel. Ha az egyéni vállalkozó újra szeretné kezdeni a tevékenységet, azt szintén az okmányirodán kell bejelentenie - válaszolta kérdéseinkre az adóhivatal.

Oldal György szerint attól függetlenül, hogy az okmányiroda nem kér indoklást, egy adóellenőrzésnél a vállalkozónak meg kell tudni magyarázni, hogy miért szünetelteti a tevékenységét. Olyan indoklást például nem tud elképzelni, hogy valaki azért szüneteltesse a tevékenységét, mert nem fizetnek az ügyfelei.

Kiknek jöhet jól?

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése elsősorban azokra a vállalkozókra értelmezhető, akiknek nincs folyamatosan, egész évben munkájuk, árbevételük, például mert idényjellegű tevékenységet végeznek, mint az építőiparban vagy a mezőgazdaságban. A törvény mindenesetre nem tartalmaz tevékenységre vonatkozó szűkítést - szögezte le Oldal György.

A szüneteltetés időtartamára sincs utalás, de az adóhatóságtól megtudtuk, legalább egy hónapig és legfeljebb öt évig lehet szüneteltetni az egyéni vállalkozást, továbbá nincs akadálya annak sem, hogy egymást követően többször is szüneteljen a tevékenység.

Mit lehet kezdeni a szüneteltetés alatt?

Munkanélküli ellátásra például biztosan nem jogosult a vállalkozó, mert ahhoz meg kell szüntetnie a vállalkozását - mondta Oldal György. Munkaviszonyt viszont létesíthet, és akár megbízásos szerződéssel is dolgozhat. És sajnos nem kizárható a visszaélés sem, vagyis a tevékenység folytatása feketén, számlaadás nélkül. Ugyanúgy, ahogy a táppénz melletti feketemunka sem - tette hozzá.

A törvényben egyelőre nem helyeztek kilátásba sűrűbb ellenőrzést a szüneteltető egyéni vállalkozóknak. Persze kérdés, hogy ha ilyet le is írnának, az mennyire lenne visszatartó erő, mert tulajdonképpen a dupla minimálbért nem vallókat is csak fenyegették az ellenőrzéssel. Legalábbis az adószakértő saját ismeretségi körében még nem hallott olyan vállalkozásról, amelyet kifejezetten ezért ellenőriztek volna.
szüneteltetés időszakában is be kell vallani az adóévben

- kisvállalkozói kedvezménnyel,
- fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel,
- foglalkoztatási kedvezménnyel,
- nyilvántartott adókülönbözettel,
- kisvállalkozások adókedvezményével
kapcsolatban keletkezett adófizetési kötelezettséget, valamint a
- a befolyt ellenértéket és
- az igazoltan felmerült kiadást.

Tamásné Szabó Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  ADÓ-JOG-KÖZÉRDEK-HITEL  
Vállalkozás szüneteltetése
  2010-03-16 22:22:35, kedd
 
  Egyéni vállalkozás szüneteltetése 2010.01.01.

Idén január elsejétől az egyéni vállalkozók kérhetik tevékenységük szüneteltetését. Mik ezzel kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók?
A szünetelés lehetőségét biztosító, 2009. évi CXV törvény alapján a szünet ideje alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet és új kötelezettséget sem vállalhat. Az egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.

Időtartama

Az egyéni vállalkozói tevékenység határozott vagy határozatlan időtartamra egyaránt szüneteltethető. Ügyeljünk azonban arra, hogy a szünetelés legrövidebb időtartama egy hónap, a leghosszabb pedig öt év lehet.

Bejelentés

Ha még nem rendelkezünk ügyfélkapu regisztrációval, úgy célszerű ezt minél előbb személyesen megigényelnünk, valamelyik okmányirodában. Az egyéni vállalkozói tevékenység szünetelését ugyanis már csak kizárólag elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül lehet bejelenteni, egy erre rendszeresített elektronikus nyomtatványon. A szünetelés bejelentéséhez szükséges elektronikus nyomtatványt az APEH honlapjáról (http://www.apeh.hu/bevallasok/nyomtatvany/keretprogramok/abevjava_install.html) letölthető, Általános Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ÁNYK) segítségével tudjuk kitölteni. Az illetékes okmányirodához kapcsolódó nyomtatványt pedig a www.nyilvantarto.hu oldalról tudjuk lementeni számítógépünkre.

A bejelentés alapján a szünetelés tényét hivatalból bejegyzik az egyéni vállalkozók nyilvántartásába, az adóhatóság és a Központi Statisztikai Hivatal egyidejű értesítése mellett. A szüneteltetés további feltételeként az egyéni vállalkozói igazolványt személyesen vagy postai úton le kell adni az okmányirodában.

Szüneteltetés következményei

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szüneteltetés időtartama alatt a társadalombiztosítási biztosítotti jogviszony szünetel.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (1995. évi CXVII. törvény) pedig az alábbi rendelkezéseket tartalmazza erre az esetre:

57. § (1) Az egyéni vállalkozónak a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével kell az adókötelezettségeit teljesítenie, ha a jogállását szabályozó külön törvény szerint az egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti.
(2) Az egyéni vállalkozó magánszemély - a tevékenysége szünetelésének bejelentése alapján - egyéni vállalkozói tevékenységre vonatkozó adóbevallásra nem kötelezett, ha e tevékenységét az adóév minden napján szüneteltette (ideértve azt is, hogy a szünetelés bejelentését megelőzően vállalt kötelezettség alapján sem folytat egyéni vállalkozói tevékenységet), azonban e rendelkezéstől függetlenül a szünetelés időszakában is be kell vallania az adóévben
a) kisvállalkozói kedvezménnyel,
b) fejlesztési tartalékként nyilvántartott összeggel,
c) foglalkoztatási kedvezménnyel,
d) nyilvántartott adókülönbözettel,
e) kisvállalkozások adókedvezményével
kapcsolatban keletkezett adófizetési kötelezettségét.
(3) Az egyéni vállalkozó, ha az adóév utolsó napján a tevékenységét szünetelteti, bevallásában kisvállalkozói kedvezmény, fejlesztési tartalék, foglalkoztatási kedvezmény címen jövedelmét nem csökkentheti, nem tüntethet fel nyilvántartott adókülönbözetet, nem érvényesítheti a kisvállalkozások adókedvezményét.
(4) Az egyéni vállalkozó
a) szünetelés időszakában költséget (ideértve az értékcsökkenési leírást is) - az (5) bekezdésben említett kivétellel - nem számolhat el;
b) a szünetelést - a jogállását szabályozó külön törvény szerint történő bejelentéssel egyidejűleg - az egyéni vállalkozói tevékenységére tekintettel pénzforgalmi bankszámlát vezető hitelintézet(ek)nek is bejelenti, azzal, hogy a bejelentés elmulasztásának minden adójogi következménye a magánszemélyt terheli.
(5) A szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel a szünetelés megkezdésének adóévéről szóló adóbevallás benyújtásáig
a) befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdése adóévében megszerzett vállalkozói bevételnek,
b) igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdése adóévében elszámolható vállalkozói költségnek
minősül, amelyet az egyéni vállalkozó a szünetelés megkezdése évéről szóló adóbevallásában vesz figyelembe. A szünetelés megkezdése adóévéről szóló adóbevallás benyújtását követően az előzőekben nem említett befolyó bevételre, illetve felmerült kiadásra minden olyan adóévben, amelyben a tevékenység az adóév minden napján szünetelt, az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Vállalkozás folytatása

A szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenység bármikor folytatható. Ezt azonban szintén be kell jelenteni, az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapon. A bejelentésben nyilatkoznunk kell arról, hogy továbbra is megfelelünk az egyéni vállalkozói tevékenység folytatására előírt feltételeknek.

dr. Tamási Júlia,
ügyvéd
 
 
0 komment , kategória:  ADÓ-JOG-KÖZÉRDEK-HITEL  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 26 db bejegyzés
Összes: 91 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 26
  • e Hónap: 92
  • e Év: 12512
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.