Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 492 
Őri István : Álom-ének
  2010-03-31 17:30:39, szerda
 
 

Őri István Álom-ének

Az álmok tengere furcsa szerzet
ott lélek léleknek üzenhet,
s szív vallhat szívnek szerelmet.
Ott minden - mi itt nem - lelhető
ott vagyunk Isten is - világot teremtő.

Az álmok világa furcsa szerzet
az álmokban virág vall virágnak szerelmet
az álmokban, ki' van, mind angyalok
fejükön fénylő tündér-glória ragyog.
Az álmokban ritkán van szenvedés
s ha fáj is, mit élsz - jön az ébredés.

Az álmokban zöld a fű, és minden vidám
az álmokban mindig süt a nap,
mint szép őszi délután,
amikor Ő jött feléd,
megfogtad szép kezét,
s azt hitted, mindez örök... -

Az álmokban így van mind' -
a valóban mögöttünk az Élet sündörög.
De sebaj! újra itt az éj,
csukd be szép szemed,
álmodj és remélj!

 
 
0 komment , kategória:  Irodalom/vers,regény, stb./  
Legbizarrabb fehérneműk
  2010-03-31 16:44:40, szerda
 
 


és végül férfi fehérneműk


 
 
0 komment , kategória:  Kép 2.  
Napszemüvegek!
  2010-03-31 16:28:49, szerda
 
  
 
0 komment , kategória:  Kép 2.  
Hegyek-völgyek
  2010-03-31 16:23:16, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tájképek 2008.IV.21-től  
A Hubble képei
  2010-03-31 16:17:21, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Gránátalmafa
  2010-03-31 16:11:38, szerda
 
 
Gazlap Fórum
 
 
0 komment , kategória:  Kertészet és gyógynövény  
Fuksziák
  2010-03-31 15:42:34, szerda
 
 
 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Párnacsata Nap 2010
  2010-03-31 13:38:07, szerda
 
  Párnacsata Nap 2010
Típus: Egyéb - Karnevál
Dátum: 2010. április 3.
Idő: 16:00 - 18:00
Helyszín: valahol a városod közepe táján

LeírásNemzetközi Párnacsata Nap lesz április 3-án, szombaton. Ezen a napon világszerte püfölik egymást azok, akik szerint a közterek nem csupán szemlesütött közlekedésre valók.

Szabályok:
1. puha párnát hozzál
2. csak párnás embert üss
3. a szemüveged vedd le
4. a párnacsata addig tart, ameddig tart

Városok:

Budapest, Clark Ádám tér (a Sikló előtt), 16:00
(szervezi: 4K!)

Debrecen, Egyetem tér 1, 16:00
(a Főépület mögötti Kossuth Kollégium épületei közötti terület)

Dunaújváros, Dózsa Mozi előtt, 16:00
(szervezi: DLST)

Győr, Városháza tér, 16:00
(szervezi: Jedlik DÖK)

Kecskemét, Fő tér, 16:00
(szervezi: KÁEFTÉ)

Miskolc, Hősök tere, 16:00
(szervezi: 4K!)

Salgótarján, Fő tér, 16:00
(szervezi: LokArt)

Szeged, Dóm tér, 16:00
(szervezi: 4K!)

Szekszárd, Garay tér, 16:00
(szervezi: Vince és Böla)

Székesfehérvár, Városház tér, Országalmánál, 16:00
(szervezi: 4K!)

Szolnok, Kossuth tér, a Kő színpadnál, 16:00

Szombathely, Fő tér, 16:00
(szervezi: 4K!)

Veszprém, Kossuth utcán, a nagy óránál, 16:00

Nemzetközi oldal:
pillowfightday.com
/facebook/


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
A tíz legmutatósabb fürdőszoba
  2010-03-31 13:27:23, szerda
 
  A tíz legmutatósabb fürdőszoba
/4szoba/

Legyen tiszta, de mégsem unalmas? Játékosan színes, természetes vagy elegáns? Tele szerethetően gömbölyded formákkal vagy férfiasan tiszta vonalú, letisztult? A fürdőszoba kényes kérdés. Összeválogattuk az általunk legszebbnek tartott megoldásokat, amelyeket neves gyártók készítettek.Az alábbi válogatás a legkülönbözőbb stílusú és hangulatú fürdőszobákat sorakoztatja fel. Egyetlen közös van bennük: mindegyik magas minőséget képvisel. Még ha nem is engedhetjük meg magunknak, hogy a legjobban tetsző fürdőszobát otthon is megvalósítsuk, azért néhány ötletet elleshetünk és inspirációt meríthetünk a legnagyobbaktól. Lássuk melyik fürdőszoba lesz a legnépszerűbb!

1.Íme az első versenyző. A Bisazza üvegcsempékkel burkolt fürdőszobája a fekete-fehér eleganciáját mutatja be újszerűen. Bár ez a kialakítás kétségtelenül nagy teret igényel, már csak a falaktól eltávolodó fürdőkád miatt is, egyszerűségével párosuló eleganciája irigylésre méltóan szép megoldás.2. Lepkék és nőies formák a Sicis fürdőszobában. A mozaikokkal kirakott fal - amelyet itthon a Val Kft. forgalmaz - és szintén mozaikkal díszített fürdőkád a legszebbek közé tartozik. A gyártó még attól sem riadt vissza, hogy a képen látható klasszikus formájú fürdőkád mellett, tűsarkú cipőt formáló kádakat hozzon forgalomba.3. Coco Chanelről kapta nevét ez a különleges kollekció. Steppelt bútorok, magas minőség és az elegancia egy kevésbé ismert formája. A fehér steppelt bútorok és kiegészítők egészen különleges hangulatot kölcsönöznek a fürdőszobának.4. A modern enteriőrök kedvence lehet a Dornbach Supernova modellje, ami az egész fürdőszobát a nappali részeként definiálja, és a zuhanyzót egyenesen szoborrá avatja. Csúcstechnológia és dizájn együtt5. Egy színesebb egyéniség a LASA Idearól. Nem csak változatos színekben kapható, de a legömbölyített bútorok már pusztán formájuk miatt is kilógnak a sorból. Mindazoknak, akik mindennél többre becsülik az élhető és barátságos belső tereket, még akkor is, ha történetesen a fürdőszobáról van szó6. A modern természetesség egyik legmutatósabb példája a Falper Menhir névre keresztelt fürdőszobája. Természetes anyagok, festett fa bútorok és kiegészítők, köveket formáló tükrökkel. Szobaként értelmezett fürdőszoba, tapétával, ami a metropuritán stílus elkötelezettjeinek kedvence lehet.7. A nappali méretű fürdőszoba Patricia Urquiola sztárdizájner és a Hansgrohe együttműködéséből jött létre. Nőies finomság, kényelem és minőség, rengeteg zöld növénnyel és egy kis lilával kombinálva. Egészen egyedülálló megoldás, ami a fürdőszobát új szerepbe helyezi.8. Scoop névre hallgat a Falper kevésbé elegáns, mint inkább otthonos és hangulatos fürdőszobája. Szokatlan formájú szaniterek, finom szürkéskék színek, metró-csempék és egy-két nyers fa polc kiegészítésnek. Mindazoknak, akik harmóniára vágynak.9. Az elegancia hivatásos tervezői alkották ezt a fürdőszoba szettet. Kristálycsilláros csillogó luxus az Ipe Cavallitól.10. Stemik Living tervezte ezt a kevésbé formabontó fürdőszoba bútort, amellyel nem lehet mellé nyúlni, mégis mutatós és ötletes kialakítás - különös tekintettel a TV formáját idéző tükörre. A fényes fekete és a vakító fehér kicsit konzervatív, mégis csalhatatlan eleganciája.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Miből látod, hogy a sonka
  2010-03-31 13:07:49, szerda
 
  Miből látod, hogy a sonka rossz?
2010.03.31. | Berényi Mariann/Ötvenentúl/

Eláruljuk, hogyan bizonyosodhatsz meg arról, hogy finom lesz a húsvéti sonka, amit méregdrágán vagy akár mérsékelt áron megvásárolsz.

Akár szupermarketbe, akár henteshez térsz be, hihetetlen mennyiségű és minőségű sonka közül választhatsz. Kötözött sonka, parasztsonka, nyers sonka, pármai sonka kelleti magát. Az elmúlt évek botrányai, esetleg saját rossz tapasztalataid miatt valószínűleg háromszor is meggondolod, melyiket válaszd, nehogy ,,bevásárolj". Nincs bosszantóbb annál, amikor nagyszombat este derül ki, hogy büdös a sonka.

Ez a bizonytalanság azonban nem érződik a sonkapiacon. Az utóbbi két évben a húsvéti időszakban több mint 7-7 ezer tonna főtt sonkát adtak el Magyarországon, 12-12 millárd forintért. Meglepő adat viszont, hogy tavaly, a húsvéti szezonban alig változott a főtt sonka fogyasztói ára. Egy kilogramm főtt sonka átlagosan 1408 forintba került kimérve a boltokban múlt év március-áprilisban, míg az egy évvel korábbi hasonló periódusban 1398 forintba (MTI - Nielsen). Az önkiszolgálásban, azaz az előrecsomagoltan értékesített áru esetében is csekély mértékű, kilogrammonként 20 forintos drágulást regisztrált a felmérést végző piackutató cég, vagyis a húsvéti főtt sonka 1964 forintról 1984-re drágult. A stabil átlagárak egyik oka, hogy a gyártók termékfejlesztési stratégiájukban alacsony árakra törekednek.

A jól bevált hely

Ez a tudatos árpolitika azonban időnként ahhoz vezet, hogy ugyanazért a pénzért silányabb minőségű árut vihetünk haza. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértője ezért mindenkinek azt javasolja, hogy lehetőleg egy helyen vásároljon húsárut. Sonkát is annál a hentesnél, akiben különben is megbízik, hiszen aki általában minőségi árut kínál, abban minden bizonnyal húsvétkor sem fog csalódni.

Ellenőrizd a szavatossági időt

- Ha valaki mégis a szupermarketek, diszkontáruházak csábító árajánlatait választja, akkor mindig nézze meg, mikor jár le a termék szavatossága, főleg ha akciós termékről van szó - tanácsolja Dömölki Lívia. - Találkoztunk olyan csomagolt sonkával is, amelyik már márciusban lejárt. A gyorsérlelésű, gyorspácolású sonkák nem olyanok, mint a hagyományos parasztsonka. Míg ez utóbbit hónapokig eltarthatjuk, addig a gyorsan érlelt fajták gyorsan el is romlanak.

A lejárat idejét mutató cédulákra mindenképp érdemes odafigyelni. A Nők Lapja Egészség a közelmúltban laborba vitte a húsvéti finomságokat, és előtte próbavásárlásokat végzett. Mind a piacon, mind az áruházakban kézbevett termékek esetében találtak visszásságot a szavatossági időt feltüntető cédulák körül: volt, ahol elmosódott a lejárat dátuma, előfordult, hogy lejárt termékkel találkoztak, de volt olyan is, amelyen két, eltérő időpontot rögzítő cédulát találtak.

Mi van az olcsó sonkában?

Az olcsó sonkában mindig kevesebb a hús, mint abban, amelyet hosszú hónapokon át nagy odafigyeléssel pácoltak, szárítottak, hogy a legfinomabb ínyencfalat legyen. A magyar és az EU-s előírásoknak megfelelően hagyományos vagy gyorspácolással és füstöléssel készülnek a hazai sonkafélék válaszolta a Nők Lapja Egészség kérdésére Kora Mária, az OHKI tanácsadója. - Lehetnek nyersen fogyaszthatók (például a parasztsonka, amely nem igényel hőkezelést), vagy olyanok, amelyeket fogyasztás előtt meg kell főzni (például a füstölt tarja, lapocka, sonka), vagy ,,füstölt-főtt" feliratú tarja, lapocka, sonka, amelyek azonnal fogyaszthatóak. A gyorspácolás nem értékcsökkentő eljárás, ezzel is kiváló minőségű termék állítható elő. A sok olcsó termék nem a gyorspácolási technológia miatt kevésbé értékes, hanem attól, hogy többféle adalékanyagot és nem húseredetű fehérjét (például szóját) használnak, és attól, hogy nagyobb a pácbevitel: akár 40-50 százalék. Így ezeknek csupán 55-75 százalékos a hústartalmuk. A felsorolt minőségcsökkentő tényezők természetesen nemcsak külön-külön, hanem együtt is előfordulhatnak. Tény, hogy az olcsó termék sem veszélyes, de tápérték, íz, szín, állomány, valamint aroma szempontjából alulmarad a csak húsból készült termékekkel szemben.

Nyomkodd meg!

Ha csomagolt sonkát választasz, akkor sajnos nem használhatod az orrodat. Egyetlen érzékszervedet állíthatod csatasorba: a tapintásodat. Nyomkodd meg a húskészítményt. Nem kell túl keménynek lennie, de ha nagyon puha, az azt jelenti, hogy túl sok benne a páclé.

A gyorsérlelésű sonkákat nem szabad jóval a felhasználás előtt kibontani, mert felbontás után nem tarthatóak el sokáig. Amikor végül kibontod a terméket, mosd le, és utána szagold meg. - javasolja az élelmiszer-szakértő. - Ha a mosás előtt kellemetlen szagot érzel, az a védőgáz miatt természetes. Ha a büdös nem múlik, vidd vissza a terméket.

Nézd a forgóját!

A hagyományos sonkákat is érdemes jobban szemügyre venni. - Ha nem büdös, és nincs rajta túl sok só, akkor sem biztos, hogy megfelelő - mondja Dömölki Lívia. Az élelmiszeripari szakemberek a sonka forgójába egy tiszta kötőtűt beszúrnak, kihúzzák, és gyorsan megszagolják. Ha kellemetlen szagot éreznek, akkor a sonka már nem jó. Ezt a vizsgálatot te is elvégezheted, igaz nem a piacon. Ha kívülről tetszetős a sonka, vedd meg, és otthon teszteld. Ha a lelet büdös, akkor vidd vissza az árut a kereskedőnek.

Figyelem! Fontos, hogy sonkavásárlás után is eltedd a blokkot! Bár senki nem kárpótolhat azért, hogy a húsvéti asztalon nem volt sonka, legalább élj fogyasztói jogaiddal! Ha a termék nem volt megfelelő, a kereskedőnek vissza kell adnia az árát, vagy egy másikat kell felajánlania helyette.

Sonka az élelmiszeriparban

A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, hogyan kell kinéznie egy sonkának. Íme az egyes sonkatípusok:

Parasztsonka
Bőrrel és szalonnával fedett, megfelelően formázott sertéscomb vagy -lapocka, amelyről a lábat, valamint a combból a faroktő- és medencecsontot (keresztcsont), a lapockából a lapockacsontot (lapátcsont) és porcot vagy az egész csontot eltávolították. A szalonna vastagsága legfeljebb 2 cm, a hús-szalonna arány legalább 4:1. Sózással, hagyományos pácolással és hagyományos füstöléssel tartósítják. Egészben vagy darabban forgalmazzák. A nátrium-klorid-tartalom füstölt nyers húsok esetében legfeljebb 7,0% (m/m) lehet. A parasztsonka tömötten rugalmas, kissé rágós, jól szeletelhető. A bőrös és a húsos rész egyenletes vörösesbarna, a szalonnás rész világos sárgásbarna színű. ĺzében, illatában a só és a füst érződik.
Nyers sonkák
A termékfajtára jellemző módon darabolt vagy darabolatlan, bőrős vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertéscomb vagy -lapocka, illetve bőr nélküli marhacomb vagy -lapocka, esetleg vad hasonló testtájaiból pácolással előállított termékek. Tartósításukat füstöléssel és/vagy szárítással végzik. Nátrium-klorid-tartalmuk legfeljebb 7,0% (m/m). A nyers sonka lehet bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös készítmény esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. A készítmény nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen pedig fontos a tökéletes szőrtelenítés.
Óvakodj az olyan nyers sonkáktól, amelyek túlságosan kemények, beszáradtak. A termék nyomás nélkül nem engedhet levet. Ez a sonkafajta a szalonnás részen világos sárgásbarna színű. Ízében, illatában a só és füstölt terméknél a füst meghatározó. Az előkészítés módjára a darabolt vagy kötözött szavak használatával utalnak a gyártók. A csak szárítással készült termékeknél pedig a füstölés hiányát is említeniük kell: nyers szárított, érlelt. A vágóállat fajtáját a sertés kivételével jelölni kell.
Hőkezelt sonkák
A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli húskészítmény, amelyet főtt vagy sült sonka néven árulhatnak. Az előző terméktípushoz hasonlóan nem lehet beszáradt vagy túl kemény, és nyomás nélkül levet sem ereszthet.
Formában vagy bélben hőkezelt sonkák
Különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények tartoznak ide. Húspépbe ágyazott, legalább 15 mm-es-egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel, illetve sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt ín nélküli marhahús, íntalanított és zsírtalanított baromfihús, ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55 százalék. Állománya nem lehet túl puha, túl kemény, gyengén főtt vagy rágós.
Ügyelj, hogy a csomagolt termék ne legyen sérült, szennyezett, vagy zsírkiválásos.


 
 
0 komment , kategória:  Problémák, tanácsok  
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 492 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 492 db bejegyzés
e év: 5348 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 385
  • e Hét: 2262
  • e Hónap: 5535
  • e Év: 5535
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.