Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 278 
Kameniczky József
  2010-03-31 12:29:15, szerda
 
 


Kameniczky József (Nagyszőlős, 1923. március 31. - Budapest, 1997. december 4.) magyar gépészmérnök, fegyvertervező. A FÉG-nél eltöltött több mint négy évtizedes pályafutása alatt számos magyar lőfegyver tervezésében vett részt.

Az akkor Csehszlovákiához, ma Ukrajnához tartozó Nagyszőlősön született. Fiatalkorát Csehszlovákia különböző városaiban, Beregszászon, Ilosván, Lőcsén, Királyhelmecen és Mezőlaborcon töltötte. Apja halála után, 1938-ban Nagyszőlősre került nagybátyjához. Még abban az évben megkezdte tanulmányait a helyi Magyar Királyi Állami Vas- és Fémipari Iskolában, ahol 1941-ben végzett. 1941-ban jelentkezett a Fémáru, Fegyver- és Gépgyárba (FÉG), ahová szeptember 15-én vették fel próbaidőre, majd egy hónap múlva véglegesítették.

A FÉG-nél a gyár fegyverszerkesztési irodára került. 1941-1945 között technológusként és készülékszerkesztőként gyártáselőkészítéssel foglalkozott. 1944 novemberében a FÉG több dolgozójával együtt Mosonmagyaróvárra ment, ahová a fegyvergyárat tervezték áttelepíteni. Karácsonyra hazamehetett Budapestre, de a szovjet ostrom miatt ott rekedt. A második világháború utolsó hónapjait Budapesten töltötte.

A háború után, 1945. április 3-án visszakerült az év végéig szovjet katonai irányítás alá került fegyvergyárba, ahol megkezdődött a romeltakarítás és a gyártóberendezések helyreállítása. Cseh- és szlováknyelv-tudásának köszönhetően tolmácsolási feladatokat is ellátott.

A rendőrség igényei kielégítésére 1946-ban egy új, a német Walther PP-n alapuló pisztoly kifejlesztésével bízták meg az akkorra Lámpagyár (Lampart) névre átnevezett gyárat. A feladattal a gyárhoz visszahívott fegyverkonstruktőrt, Elődy Lajost bízták meg, aki Kameniczky Józsefet vette maga mellé segédszerkesztőnek. A 7,65 mm-es Browning töltényhez szerkesztett fegyvert 48 M típusjellel gyártották és a FÉG 1950-ig elkészítette a rendelt mennyiséget.

Az 1940-es évek végén a FÉG-nél licenc alapján gyártott szovjet fegyverek (TT-33 pisztoly, 1891/30.M Moszin-Nagant krabély) licencgyártásával kapcsolatos feladatokon dolgozott. Ő kezelte az orosz nyelvű dokumentációs tárat, fordította a technológiai leírásokat és tolmácsként is dolgozott. Az 1950-es évek elején részt vett a csehszlovák licenc alapján gyártani tervezett P-27 típusú páncéltörő rakéta gyártáselőkészítési munkálataiban. (A fegyvert végül nem gyártották, csak egy nullszéria készült belőle.)

Kameneczki részt vett a Lámpagyár 1951-ben beindult légpuskagyártással kapcsolatos tevékenységben is. Ő tervezte az LP1 és LP2 típusú csőletöréses légpuskákat. 1961-ben még tervezett egy további modellt, az angol megrendelésre készült, merev csövű, felhúzókaros LP11-et, a későbbiekben azonban már nem foglalkozott légpuskákkal.

Közben, 1953-ban megkezdte tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, gépgyártástechnológia szakon, ahol 1960-ban végzett és kapott gépészmérnöki oklevelet.

Tanulmányai mellett, 1957-ben kapta első önálló fegyverszerkesztési feladatát. Egyiptomi megrendelésre elkészítette a 7,65 mm-es 48.M pisztoly 9 mm-es Browning Short töltényre átalakított változatát. A Walam 48 (Walter-Lampart) jelzéssel gyártott pisztolynál alkalmazták először a Kameniczky által szerkesztett újfajta, törésbiztos ütőszeget és biztosítót, mely a FÉG-nél gyártott pisztolyoknál a PA-63-ig bezárólag megtartottak.

1957-től részt vett a 7,62 mm-es AK-47 gépkarabély szovjet tervdokumentáción alapuló gyártásának megszervezésében, majd 1961-ben a fegyver modernizált változata, a sajtolt lemezből készült tokkal gyártott AKM gyártáselőkészítésében. Ebben az időben - a Lampart gyártmányprofiljából adódóan - csillárokat és viharlámpákat is tervezett.

1958-ban Kameniczky vezetésével a BM igényeinek megfelelően a 48.M rendőrségi pisztolyt átalakították 9 mm-es Makarov-töltényt tüzelő fegyverré, egyúttal az acéltok helyett alumíniumtokot alkalmaztak. Az RK.59 jelet kapott fegyver azonban a tok gyakori törése miatt nem vált be, ezért e fegyverből csak kis sorozat készült. A Fémipari Kutató Intézettel együttműködve azonban tökéletesítették a fegyvertokhoz használt alumíniumötvözet összetételét, továbbá kisebb konstrukciós módosításokkal sikerült megakadályozni a tok törését. Ezekkel a változtatásokkal Kameniczky vezetésével megtervezték az R61 jelű rendőrségi pisztolyt. Az R61 sikerét látva a Magyar Néphadsereg is egy modernebb, alumíniumtokos, Makarov-töltényre szerkesztett pisztoly rendszeresítését határozta el az addig alkalmazott TT-33 helyett. A Kameniczky vezette tervező csoport munkájának az eredménye a PA-63 jelzésű pisztoly lett, mely az 1960-as évek közepétől több évtizeden keresztül meghatározó maroklőfegyvere volt a magyar rendvédelmi és katonai szervezeteknek. 1967-től elkészítette a PA-63 exportra szánt, 7,65 mm-es Browning töltényt tüzelő változatát, az AP 7,65-ös pisztoly, valamint a 9 mm-es Browning Short töltényes változatát, az AP 9 jelű pisztolyt. Később megtervezte ezek acéltokos változatait is, AP 7,65S, illetve AP 9S jelzéssel.

Vadászpuskákkal a FÉG 1955-ös, profilbővítésre vonatkozó döntését követően kezdett el foglalkozni. E téren végzett első munkája a Frommer-féle felsőkulcsos vadászpuskán alapuló 16-os kaliberű Monte Carlo sörétes vadászpuska modernizálása, konstrukciós módosítása, valamint a fegyver gyártástechnológiájának javítása volt. Később, 1966-ban áttervezte a fegyvert és elkészítette a 12-es és 20-as kaliberű változatát is. Nevéhez fűződnek az akkor már Fegyver- és Gázkészülékgyár nevet felvett vállalat Continental, Continental Extra és a Viktoria típusú vadászpuskái is, melyek szerkezetileg megegyeztek a Monte Carlo puskával. A népszerű Monte Carlo típusból 1971-ben készült el a százezredik darab.

1966-ban kezdte el az első magyarországi Bock-rendszerű (egymás alatti csőelrendezésű) vadászpuska tervezését. A 12-es kaliberű fegyver gyári jelzése kezdetben B12, majd továbbfejlesztett változata, az oldalsínnel lezárt csövekkel készült BZ12 volt. Ennek elsütőszerkezetéhez kapcsolódik első szabadalma. A puska 1967-ben BNV-díjat kapott.

A BZ12 alapján további fegyvereket tervezett. 1968-ban elkészítette a vegyes csövű (golyós-sörétes) és dupla golyós változatokat. A golyós-sörétes változatot GSB néven gyártották, és külföldön az osztrák Kettner cég Puszta néven forgalmazta. Kezdetben 12-es kaliberű sörétes és 7 × 65 mm R töltényhez szerkesztett csövekkel, majd később 12-es sörétes kaliberrel és 7 × 57 mm R golyós csővel is gyártották. A vegyes csövű vadászpuskához tervezett ventillációs csősínre szabadalmi oltalmat kapott.

1973-ban és 1975-ben Bock-rendszerű korong- és skeet-lövő puskákhoz tervezett új, szelektív, egybillentyűs elsütőszerkezetet. Erre 1976-ban szintén szabadalmi oltalmat kapott.

A vadászpuskák terén végzett munka az 1970-es évek végétől megszakadt, a FÉG ugyanis 1978-ban beszüntette a vadászfegyverek gyártását. 1982-ben ugyan megtervezett még egy alumínium zártesttel készített Bock-rendszerű puskacsaládot, de sorozatgyártásra nem került sor, csak prototípusok készültek.

Az 1970-es évek elején ismét pisztolyokkal kezdett el foglalkozni. 1971-ben elkészítette a P9M típusjelű, 9 mm-es Parabellum lőszert használó nagyteljesítményű önműködő pisztolyt, amely lényegében az amerikai-belga Browning Hi-Power modellen alapul. Később ennek többféle változatát alakította ki. A P9C állítható irányzékú pisztoly volt. Az 1975-ben elkészült FP9 pedig ventillált felső célzósínt kapott. A célzósínre később, 1981-ben szabadalmi oltalmat kapott.

1978-ban a BM felkérésére megtervezte a 7,65 mm-es R78 jelű kisméretű rendőrségi pisztolyt. A pisztolynál alkalmazott biztosítási megoldásra szintén szabadalmi oltalmat kapott. Ezzel egyidőben tovább bővítette a P9 fegyvercsaládot. Elkészítette a Smith & Wesson Smith & Wesson M59 modelljén alapuló, revolverező, szánbiztosítós pisztolyt, a P9R-t. Ennek további változatai a kompakt kivitelű P9RK, valamint az alumíniumtokos P9RA és P9RAK[8] reteszelt, rövid csőhátrasiklásos pisztolyok. A P9R tervezésénél fő célja az volt, hogy egy olyan alapmodellt készítsenek, amely alkalmas lesz az akkorra már elavult PA-63 leváltására. (A Magyar Honvédség a P9RC változatot 96M jelzéssel rendszeresítette.)

A P9 konstrukciós megoldásait alapul véve megtervezte az alumínium tokkal készített a 9 mm-es Browning Short lőszert tüzelő B9R pisztolyt, annak rövid változatát, a B9RK-t, valamint a Makarov-lőszert használó M9R-t, melyek kialakításuk szerint a P9 fegyvercsaládhoz tartoznak. 1982-ben elkészítette a P9-es fegyvercsalád lemeztokos változatát, ezek gyártására azonban már nem került sor.

Utolsó munkája az NP jelzésű, 5,6 mm-es Magnum-töltényt tüzelő pisztoly volt. 1983. április 1-jén vonult nyugdíjba. Az NP pisztoly prototípusai már nyugdíjba vonulása után készültek el, sorozatgyártásukra azonban nem került sor.

A tehetséges puskaműves szakmunkástanulók támogatására 1983-ban az FP9 pisztoly szabadalmi díjaként kapott összeg feléből létrehozta a Kemeniczky-alapítványt. A FÉG-nél az 1990-es évek elején megszűnt a szakmunkás-képzés, az így célját vesztett alapítványt 1996-ban megszüntették.

forrás wikipédia Link
 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Március 31. Évfordulók mára
  2010-03-31 12:24:58, szerda
 
  Március 31. az év 90. (szökőévekben 91.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 275 nap van hátra.

Névnapok: Árpád, Akács, Ákos, Balbina, Béni, Benjámin, Benjamina, Benő, Gujdó, Jelek, Johanna, Kornélia, Üllő, Zsanka, Zsanna

Események

* 1261 - IV. Béla és V. István magyar királyok Bécsben békét kötnek II. Ottokár cseh királlyal. Ebben lemondanak a Stájerország iránti igényükről.
* 1387 - Luxemburgi Zsigmondot magyar királlyá koronázzák.
* 1889 - Atadják az Eiffel-tornyot Párizsban.
* 1901 - A Daimler Motor bemutatja új autómodelljét Nizzában, melyet a megrendelő (Jellinek) leányáról Mercedesnek neveztek el.
* 1909 - A Titanic gőzhajót elkezdik építeni az írországi Belfastban.
* 1940 - Horthy Miklós kormányzó fiát, Horthy Istvánt kinevezik a MÁV elnökévé.
* 1970 - 12 év Föld körüli keringés után a Csendes-óceánba csapódik az USA első műholdja, az Explorer-1.
* 2005 - Michael Brown és csapata felfedezi a Makemake nevű törpebolygót.

Születések

* 1499 - IV. Pius pápa, er. Giovanni Angelo Medici (+ 1565)
* 1518 - II. Henrik francia király (+ 1559)
* 1596 - René Descartes francia matematikus, filozófus, természettudós, író (+ 1650)
* 1730 - Étienne Bézout francia matematikus (+ 1783)
* 1732 - Joseph Haydn osztrák zeneszerző (+ 1809)
* 1805 - Holländer Leó honvédtiszt, éremgyűjtő (+ 1887)
* 1809 - Nyikolaj Vasziljevics Gogol orosz író, drámaíró (+ 1852)
* 1811 - Robert Wilhelm Bunsen német vegyész (+ 1899)
* 1813 - Guyon Richárd honvéd tábornok (+ 1856)
* 1888 - Fitz József magyar könyvtáros, nyomdászattörténész (+ 1964)
* 1890 - Sir William Lawrence Bragg Nobel-díjas angol fizikus (+ 1971)
* 1900 - Szabó Lőrinc magyar költő (+ 1957)
* 1906 - Tomonaga Sinicsiró japán fizikus, a kvantumelektrodinamika egyik atyja, Nobel-días (+ 1979)
* 1914 - Octavio Paz Nobel-díjas mexikói író (+ 1998)
* 1923 - Kameniczky József, gépészmérnök, fegyvertervező (+ 1997)
* 1927 - Vlagyimir Szergejevics Iljusin, szovjet berepülőpilóta
* 1930 - Gáll András romániai magyar író, újságíró, publicista
* 1932 - John Jakes amerikai író
* 1934 - Carlo Rubbia Nobel-díjas olasz fizikus
* 1937 - Herb Albert amerikai trombitás, zeneszerző, producer
* 1947 - Augustin Banyaga ruandai születésű amerikai matematikus
* 1948 - Al Gore (Albert Arnold Gore), volt amerikai alelnök
* 1952 - Vanessa del Rio (sz. Ana Maria Sánchez) amerikai pornó színésznő
* 1954 - Gulyás Dénes magyar operaénekes, basszus
* 1955 - Angus Young ausztrál zenész, az ,,AC/DC" együttes szólógitárosa
* 1957 - Janisch Attila magyar filmrendező
* 1961 - Mácsai Pál magyar színész, rendező
* 1965 - William McNamara amerikai színész
* 1966 - Horváth Ákos magyar fizikus
* 1971 - Ewan McGregor skót színész
* 1975 - Tittus Steel román pornószínész
* 1978 - Tony Yayo Hiphop előadó, a G-Unit tagja
* 1982 - Alois Dansou benini úszó
* 1983 - Karel Zelenka olasz műkorcsolyázó
* 1986 - Benjamin Swain angol műugró
* 1987 - Nordin Amrabat marokkói születésű holland labdarúgó
* 1991 - Jan ©ebek cseh labdarúgó

Halálozások

* 1547 - I. Ferenc francia király, egy ideig Milánó hercege (* 1494)
* 1621 - III. Fülöp spanyol király (* 1578)
* 1631 - John Donne angol költő, a metafizikus költészet legkiemelkedőbb egyénisége (* 1572)
* 1703 - Johann Christoph Bach német zeneszerző, Heinrich Bach fia (* 1642)
* 1876 - Antoine Jérôme Balard francia vegyész, a bróm felfedezője (* 1802)
* 1891 - Jendrassik Jenő fiziológus, biofizikus, az MTA tagja (* 1824)
* 1914 - Christian Morgenstern német költő (* 1871)
* 1917 - Emil von Behring német bakteriológus, őt tekintik az immunológia megalapítójának (* 1854)
* 1948 - Egon Erwin Kisch cseh származású, német nyelvű újságíró (* 1885)
* 1952 - Walter Schellenberg német tábornok, a náci Németország katonai hírszerzési hivatalának vezetője (* 1910)
* 1967 - Rogyion Jakovlevics Malinovszkij Szovjetunió Marsallja ukrajnai zsidó származású, (* 1898)
* 1980 - Jesse Owens afro-amerikai atléta, olimpiai futóbajnok, polgárjogi vezető (* 1913)
* 1993 - Brandon Lee amerikai színész (* 1965)
* 2001 - Vayer Lajos magyar művészettörténész, az MTA tagja (* 1913)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vegyes viccek:
  2010-03-30 20:27:50, kedd
 
  Borbély a vendégnek:
- Elnézést hadd kérdezzem már meg ön vörös nyakkendőt viselt amikor bejöt?
- Nem.
- Hűha...

A kedves ügyfél szerelőhöz kénytelen vinni az autóját.
Hogy jó legyen a kocsi, megkérdezi az autó szerelőt, hogy milyen sört hozzon.
Az ürge hátraszól a kollégájának:
- Laci, milyen sört szeretünk?
Mire a háttérből, az akna mélyéről egy hang:
- Rekeszest!
Nem azért vagyok vegetáriánus mert szeretem az állatokat. Azért vagyok az, mert utálom a növényeket.
Az etióp kisgyerek horgászik.
Kifog egy aranyhalat.
Ne egyél meg teljesítem két kívánságod!
Mire a kisgyerek:
- Só és bors.
A fiatal indián harcos kérdezi a törzsfönököt: nem kellene-e áttérniük az amerikai nevek használatára, pl. John Smith, stb.
- Nem tetszik a feleségem, Ezüsz Hold neve?
- De, de..
- És a fiamé: Zord Bölényé?
- De, de..Na, akkor eredj Barna Sz*r, és gondold át mégegyszer a javaslatodat..

- Mi a foglalkozása?
Gazdálkodó vagyok.
- És az apja mi volt?
- Földműves.
- És a nagyapja?
- Paraszt.
- Na, akkor eredj
Mi az üzleti érvényesülés három szabálya:
- Éberség.
- Stréberség.
- Héberség.
A férj spiccesen tér haza.
- Mi történt? - kérdi a felesége.
- Támadás áldozata lettem.
- Tényleg?
- Tényleg...Borzasztó szomjúság támadt rám.

Családi veszekedés. Egy óvatlan pillanatban a feleség kést ragad és levágja férje férfiasságát, majd kidobja a harmadik emeletről, ami egy arra haladó gépkocsi szélvédőjére esik.
- Apu! Mi volt ez? - szól a kislány a vezető höz.
- Ez...egy ..izé....cserebogár volt.
- De apu! Láttad mekkora f*sza volt!

Két nő beszélget:
- Biztos, hogy a férjem teljesen őszinte ember.
- Honnan tudod?
- Miért játszaná meg azt, hogy seggfej?
 
 
0 komment , kategória:  Viccek vegyesen..  
Hammurápi törvényoszlopa
  2010-03-30 20:20:15, kedd
 
 


Hammurápi törvényoszlopa (Hammurápi-sztélé), akkád irodalmi mű, Hammurápi babiloni király törvényeinek gyűjteménye. Hammurápi Kr. e. 1792 - 1750 vagy Kr. e. 1728 - 1686 között uralkodott, a törvényoszlop is ekkor keletkezett. Az oszlop anyaga diorit. Egy francia expedíció találta meg 1910-ben Szúzában, ahová a Kr. e. II. évezred végén zsákmányul hurcolták. A törvényoszlop tetején két személy látható, az ülő Samas, a Nap és az igazság istene, és az előtte álló Hammurápi.

A mű 282 paragrafusra tagolódik, ennek egy részét már az ókorban kivakarták, de későbbi másolatokból a teljes szöveg nagyjából pontosan helyreállítható. Bevezetése Marduk isten tetteit és Hammurápi elhivatottságát magasztaló himnusz, befejezése áldás illetve átokszöveg a szöveg használóira illetve megrongálóira.

Maguk a törvények nem a szó mai értelmében vett törvények, inkább ítéletek, a király nem kötelező érvényű kódexet akart alkotni, mivel az ókori Mezopotámiában az uralkodó nem hozhatott törvényeket, erre csak az isteneknek volt joguk. Kittu(m)-nak (szó szerint ,,igazság") nevezték tágabb értelemben az érvényes világrendet, amelyet az istenek hoztak létre. Az uralkodás lényege pedig a kittu(m) fenntartása volt.

A tételes jogot nem ismerték, hanem oktató szöveget írnokok, tisztviselők, bírák számára. A mű maga ezért inkább a didaktikus műfajok közé sorolható. Számos másolata maradt fenn, ez arról tanúskodik, hogy az oktatás kötelező tananyaga volt. Világos stílusa és pontos fogalmazása miatt irodalmi normának számított. A Gilgames-eposz mellett az óbabiloni kor egyik legfontosabb szövegemléke. A szerkesztésében közreműködő jogtudósok felhasználták a korábbi sumer és akkád jogi irodalom műveit is. (Úr-Nammu Kr. e. XVIII-XIX. századi és Lipit-Istar Kr. e. XIX. századi ,,törvénykönyveit").

A Hammurápi-féle ,,törvénykönyv" két jogrend összefonódását mutatja: a compensatio elvén alapuló hagyományos mezopotámiai jog, és a törzsi jog talio elve (,,szemet szemért, fogat fogért, életet az életért") szerint készült. A büntetőjog mellett jelentős helyet foglalnak el a kereskedelem, a közigazgatás és a mindennapi élet szabályozásáról szóló rendelkezések. Így például szigorú előírásokat tartalmaz az öntözőberendezések karbantartási költségéről, a rabszolgák adás-vételéről (védi a városállam szabad lakosságát), a földbérletről, a katonai telepesek jogairól. Meghatározza a büntetések formáit: megkorbácsolás, csonkítás, kivégzés (karóba húzás, elégetés, vízbe fojtás).

A ,,törvénykönyv" és az Ószövetségben található mózesi törvények összehasonlítása során a kutatók sokáig gondolták azt, hogy a bibliai törvények Hammurápi ,,törvénykönyvéből" merítettek. Az viszont, hogy utóbbinak nincsenek korábbi mezopotámiai hagyományai, azt mutatja, hogy az amurrú nomád joggyakorlatot tükrözi. Ez azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy az Ószövetség és Hammurápi ,,törvénykönyve" között nincs értelme közvetlen összefüggést keresni: a közös nomád eredet jegyei mutatkoznak csupán meg rajtuk.

forrás wikipédia Link
 
 
0 komment , kategória:  Történelem:  
A karlevi sírkő
  2010-03-30 20:18:14, kedd
 
 


A karlevi sírkő (svéd nyelven: Karlevistenen); irodalomtörténeti jelentőséggel bíró rúna-feliratos sírkő 1000 tájékáról egy dán főember sírján, a svédországi Öland szigetének nyugati partján. A sírfelirat végén egy csaknem teljesen szabályos, nyolcsoros drótkvaett-strófa áll, egy Sibbe nevű dán emlékének megőrzésére. A strófa nyelve a közös északi, úgynevezett óskandináv, ez pedig felveti annak lehetőségét, hogy nem norvég vagy izlandi költő szerezte, hanem a svédeknek maguknak is megvolt a maguk - később nyomtalanul eltűnt - szkaldikus költészete. A strófában szereplő metaforák, kenningek a legősibb skandináv verselésnek a déli, illetve nyugati germán verseléssel való kapcsolatára utalnak. A strófa szerzője ismeretlen.

A sírkő eredeti felirata:

Folginn liggr hinns fylgou
flestr vissi &thornat mestar
daeðir dolga Þruoar
draugr í &thorneimsi haugi;
munat reio-Viourr ráoa
rógstarkr í Danmarku
Endils jarmungrundar
ørgrandari landi.

Magyarul:

Thrud istennő kegyeltje, a harcos,
az, kit a legnagyobb erények öveznek
- ezt a legtöbben tudták róla -
nyugszik e sírhalom alatt;
nála nagyobb hajóskapitány
Endil tengeristen széles birodalmába
nem érkezik többé
Dánia partjairól.

forrás wikipédia Link
 
 
0 komment , kategória:  Történelem:  
A Narmer-paletta
  2010-03-30 20:16:24, kedd
 
 


A Narmer-paletta állatsziluett formájú, festékdörzsölésre szolgáló, két oldalán domborművekkel díszített, aleurolitból készült paletta. Az egyesített egyiptomi birodalom első művészi emléke. A hagyomány Narmer fáraó nevéhez köti. Az előlapon az uralkodó Felső-Egyiptom fehér koronáját viseli, a hátlapon Alsó-Egyiptom vörös koronáját, ezért valószínű, hogy a két országrész Narmer általi egyesítésének emléke.

Itt jelent meg először dekoratív és szimbolikus formában a hieroglif írás is. Keletkezési ideje a Kr. e. III. évezred elejére tehető, ma a kairói Egyiptomi Múzeum őrzi.

forrás wikipédia Link
 
 
0 komment , kategória:  Történelem:  
A Mésa-sztélé
  2010-03-30 20:14:03, kedd
 
  A Mésa-sztélé (19. századi elnevezésével a moábita kő) a Bibliában említett Mésa, moábi király i. e. 850 körüli, Izráel elleni győztes hadjáratának és királysága megszervezésének állít emléket. A sztélé az ókori Izráeli történelem, az óhéber írás, a moábi nyelv és a sémi epigráfia máig egyik legjelentősebb emléke.
A 124 cm magas, 71 cm széles és mély, felső részén lekerekített fekete bazalt követ 1868. augusztus 19-én fedezte fel a Holt-tenger keleti partján Frederick Augustus Klein, az elzászi származású jeruzsálemi misszionárius-lelkész, a Jerusalem Mission Society tagja. Kerak térségében utazgatva Dibánba érkeztekor ő volt az első külföldi, aki az ősi, vésett feliratú kőről hallott. A követ az ókori moábi főváros, Díbón (a mai jordániai Dhiban) mellett, az Arnóntól néhány kilométerre találta meg.

A követ kiváló állapotban találta, bár a kő ki volt téve az időjárás viszontagságainak. Vizsgálata csak a kő alsó és felső részen mutatott kisebb sérüléseket.[4] Rajzot ugyan nem készített róla, de azonnal értesítette a jeruzsálemi német konzult, aki előkészítendő a kő megszerzését és Berlibe küldését tárgyalásokat kezdett a helybeli beduinokkal. A tárgyalásokról a szintén ott tartózkodó francia és angol diplomaták is tudomást szereztek. Az ekkor kezdődő versengésnek később komoly hatása lett a sztélé sorsára.

A sztélé megmenekülése Charles S. Clemont-Ganneau (1846-1923) francia orientalista, Ernest Renan tanítványának érdeme, aki jeruzsálemi tartózkodása alatt értesült Kleintől a kő előkerüléséről. 1869 októberében egy Selim al-Qarim nevű arab közvetítőt küldött a helyszínre, aki egy vázlatos másolatot készített a feliratról (ma a Louvreban), ami alapján azonnal felismerte a lelet fontosságát és korai eredetét. Időközben azonban a konzul megkísérelte a kő elszállítását és ez, valamint a lelet iránti megnövekedett érdeklődés és a diplomaták egymást túllicitáló pénzajánlatai ellenére is holtpontra jutó tárgyalások, felszították a kedélyeket. Ehhez járult még az a vélelem, hogy a sztélé talán belül kincset rejt.

Így mikor Clermont-Ganneau 1869 november-decemberében egy másik közvetítő, Yaqoub Karavaca segítségével egy rendes lenyomatot is készíttetni akart a kőről, közvetítőjét a helybéli beduinok megtámadták és a még alig megszáradt és szétszakadt lenyomattal kellett elmenekülnie. Ezek után az addig sértetlen sztélét tűzben felforrósítva és arra hideg vizet öntve széttörték, majd a darabokat a jeruzsálemi régiségpiacon próbálták értékesíteni.

Kapcsolatainak hála azonban Clermont-Ganneau 1872-re sikeresen meg tudta szerezni a két legnagyobb darabot, valamint több kisebbet is, s ezeket az időközben összeillesztett lenyomat alapján (ma szintén a Louvreban) restaurálta. Más töredékek a brit Palestine Exploration Fundhoz kerültek, kisebb része pedig a Német Keleti Társaságot (Deutsche Morgenländische Gesellschaft) képviselő Schlottmann professzorhoz.

Amikor kiderült, hogy a Louvre megszerezte a Clermont-Ganneau-nál lévő darabokat, a Palestine Exploration Fund önként felajánlotta az övéit, majd 1891-ben a Schlottmann-nál lévő utolsó hiányzó darabok is a helyükre kerültek a lánya révén. Így végül felfedezése után 23 évvel sikerült a sztélé körülbelül kétharmadát újra összeállítani. Ma mind az eddig még nem publikált lenyomat, mind sztélé a Louvreban található, egy másolata pedig a British Museumban, Londonban.

A sztélé történelmi, nyelvészeti, írástörténeti és bibliai szempontból egyaránt nagy jelentőséggel bír.

* Történelmileg az egyetlen külső forrás, mely megerősíti, illetve kiegészíti a Királyok 2. könyve 3. fejezetében leírt bibliai beszámolót Mésa lázadásáról, az izraeli fennhatóság alóli kiszakadásáról és királyságának megalapításáról. Természetesen, ahogyan ez az ókori közel-keleten szokásos volt, mindkét verzió csak a maga szempontjából fontos eseményeket említi meg. Egyúttal ez az ókori Izráelre vonatkozó leghosszabb eddig ismert Biblián kívüli forrás is.
* Nyelvészetileg a moábi nyelv egyetlen igazi forrása.
* Írástörténetileg az eredeti óhéber írás legjelentősebb emléke, részben mert ez tartalmazza az óhéberrel írt leghosszabb összefüggő szöveget (34 sorban), másrészt kivitelezése révén is, hiszen királyi emlékkőről lévén szó, a betűk megformálására gondosan ügyeltek. Ezenfelül ez a legrégebbi sémi és alfabetikus karakterekkel írt felirat, valamint a leghosszabb valaha is talált monumentális felirat Palesztínában.
* Bibliai szempontból fentieken túl külön jelentőséggel bír, hogy egész sor bibliai személy- és helységnév is említve van benne, többek között Kemós (Kámós), Moáb nemzeti istene, Omri és Dávid, Izráel királyai. Ez a legkorábbi ismert forrása a JHWH Istennévnek is.

forrás wikipédia Link
 
 
0 komment , kategória:  Történelem:  
A palermói kő
  2010-03-30 20:11:32, kedd
 
  A palermói kő a legkorábbi egyiptomi évkönyv feljegyzéseit megörökítő hatalmas diorit vagy fekete bazalt kőtábla töredéke. Feltehetőleg a legrégebbi ókori egyiptomi történelmi szöveg. Eredetileg valószínűleg 2,2 méter hosszú, 0,61 méter széles és 6,5 cm vastag lehetett, de nagy része hiányzik.[2] Jelenleg hét töredéke ismert, közülük a legnagyobbat 1866 óta a palermói régészeti múzeum őrzi, nevét is innen kapta. Ez a töredék 43,5 cm magas és 25 cm széles, sajnos mindegyik oldalán hiányos. A kő eredeti helye nem ismert, az adhat némi támpontot, hogy egyik töredékét Memphiszben találták meg.
A tábla egyik oldalán a legrégebbi időktől a IV. dinasztiáig terjedő, a másikon az V. dinasztia uralkodási ideje alatt történt események évkönyvi adatai vannak feljegyezve. Az események felsorolása (elsősorban kultikus cselekmények, építkezések, egy-egy hadi vállalkozás stb.) az V. dinasztia korához közeledve egyre bővebbé válik. A ránk maradt részen a dinasztikus, történeti kort megelőző időkből alsó-egyiptomi uralkodóknak szájhagyomány útján megőrzött nevei szerepelnek, minden közelebbi megjegyzés nélkül. Párhuzamos sorok közt, az ,,év" hieroglif jele által elválasztott rubrikákban találhatóak a történeti kor uralkodóinak egy-egy uralkodási évéhez fűződő események. A felsorolások alatt vonással elválasztva szerepelnek a Nílus vízmagasságának adatai is, mint Egyiptom életében jelentős eseménynek megörökítése.

A kő minden bizonnyal egyike volt azoknak a dokumentumoknak, melyek segítségével Manethón összeállította dinasztikus kronológiáját. Sajnos az első két dinasztiára vonatkozó sok adat a szöveg töredékes volta miatt elveszett.

A kőnek jelenleg hét töredéke ismert.

1. Maga a palermói kő (P) a legnagyobb darab. Ezt 1895-ben ,,fedezte fel" a palermói múzeumban egy francia tudós, helyesebben ő ismerte fel először jelentőségét. Az első publikációt Heinrich Schäfer írta róla 1902-ben.
2. Petrie-féle töredék (annales-töredék, londoni töredék) - A kisebb, de jó álapotú töredéket 1914-ben vásárolta Sir William Flinders Petrie a kairói régiség-piacon, jelenleg a londoni University College-ben található, a róla elnevezett Petrie Museum of Egyptian Archaeologyban, melynek ő ajándékozta.
3. C1 - A másik nagyobb töredék.
4. C2 - Kisebb töredék, a C1-gyel együtt 1903 után vásárolták a kairói régiségpiacon.
5. C3 - Egy memphiszi ásatáson előkerült kisebb töredék.
6. C4 - 1963-ban a kairói régiségpiacon felbukkant kisebb töredék.
7. C5 - Kisebb töredék. Valamennyi ,,C" jelű (= Cairo fragments) a kairói múzeum tulajdona.
A Petrie-féle, ún. annales-töredék (Petrie Museum, London) a Haszehemui- és a Sznofru-regiszterrel

Forrás wikipédiaLink
 
 
0 komment , kategória:  Történelem:  
Érdekes csomagolások
  2010-03-30 09:42:35, kedd
 
 Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szőke nős viccek:
  2010-03-30 09:40:33, kedd
 
  - Szőke nő hogy csinál lekvárt?
- ???
- Kinyomja a buktából ...
Két szőke beszélget:
- Ma voltam terhességi teszten.
- És nehezek voltak a kérdések ...?
A szőke nőt vallatják logikából...
- Hány szőke nő fér el a Földön?
- Hosszában vagy keresztben?
- Mit mond a szőke n, ha belehajt egy fába?
- ???
- Pedig dudáltam.
A szőke panaszkodik a barna barátnőjének:
- Lefeküdtem mindenkivel a cégnél, megkefélt mindenki az utcából, végigment rajtam egy egész hokicsapat, de alig fogytam pár dekát!
Mire a barátnő: - Még egyszer mondom:
TÚRÓKÚRA és nem KÚRÓTÚRA!
Szőke nő hűtőgépet vesz, az eladó győzködi:
- Hölgyem, ez kiváló minőség, AA osztály és az ajtó is megfordítható...
Mire a nő:
- És miért jó nekem, ha kívül van a tojástartó?
Szőke nő: - Pincér, mennyibe kerül a sör?
Pincér: - A pohár 220, a korsó 330.
Szőke nő: - Aha, értem. És a sör?
Két szőke beszélget:
- Terhességi tesztet csináltam.
- Nehezek voltak a kérdések????
Két szőke nő beszélget a Hősök terén az egyik vezér szobra előtt :
- Milyen jó pasi! És oda is van írva, hogy 975-1023. Csak nem írták ki,
hogy Pannon, Vodafone vagy T-Mobil!
A szőke nő megáll egy kirakat előtt, és olvasni kezdi a kifüggesztett
reklámtáblát:
"AMIT NEM LÁT A KIRAKATBAN, MEGTALÁLJA A BOLTBAN!"
Erre bemegy és azt kérdezi:
- Tessék mondani, itt van az anyukám?
- Miért lenne itt?
- Mert a kirakatban nem látom...
 
 
0 komment , kategória:  Viccek vegyesen..  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 278 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 278 db bejegyzés
e év: 4750 db bejegyzés
Összes: 37917 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2736
  • e Hét: 15025
  • e Hónap: 246294
  • e Év: 2610925
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.